Dodaj do ulubionych

Czy pisują tu mieszkańcy jabłonnej?

21.06.06, 13:32
Witam,

Forum Jabłonna jak mniemam umarło śmiercią naturalną. Być może ktoś z
Jabłonnej pisuje na łamach tego forum. Byłoby dobrze wiedzieć - być może
reaktywowalłoby się tamto forum, bądź istniałaby możliwość przyklejenia sie :)
Obserwuj wątek
    • zakkahletz JabłonnY!!! 21.06.06, 14:09
      Po chęci pisania o tej miejscowości wnoszę, że jesteś mieszkańcem JabłonnY.
      Czemu nie przywiązujesz wagi do tego, żeby poprawnie odmieniać nazwę miejsca, w
      którym mieszkasz? I dlaczego w temacie wątku piszesz tę nazwę małą literą?
      • morskipes Re: JabłonnY!!! 21.06.06, 15:13
        A może byś tak jednak poczekał na odpowiedź, na bazie, której skonstruowałbyś
        zasadne pytania. Czasem zanim się cokolwiek wnosi, mniema itd. warto zastanowić
        się nad zasadnoscią. Abstrahuję od tego, że nic to nie wnosi do mojego wątku,
        ale uwaga powiedzmy jest na miejscu, tyle, że to "wnoszenie" mogłeś sobie
        darować. Otóż, wyprowadzę cię z niewiedzy - nie mieszkam póki co w Jabłonnie.
        Mała litera to wynik przeoczenia, a jeśli chodzi o odmianę istotnie jest to
        rzeczownik w rodzaju żeńskim i się wykazałeś. Może wielu potomnych skorzysta z
        tego wątku i postawi ci pomnik w Jabłonnie :)
        • gapajestem Re: JabłonnY!!! 21.06.06, 20:56
          To niestety bardzo częsty błąd. Dla osób, które znają prawidłową odmianę bardzo rażący. Ja sam omało nie pękłem ze śmiechu, gdy usłuszałem na promocji w OBI jak pan "prowadzący" nieustannie powtarzał ...w jabłonnej :) W końcu podszedł do niego jakiś starszy człowiek i mu zwrócił uwagę.
          Pozdrawiam

Człowiek uczy się całe życie
          • aretah a Legionowo / a ? 21.06.06, 21:38
            Skoro jesteśmy przy polonistycznych problemach to ja tez dorzucę co nieco.
            Dowiedziałam się kiedys, ze Jabłonna odmienia się jak wanna i od tamtej pory
            tego się trzymam. Mam jednak inny problem. Może ktoś mi wyjaśni, dlaczego w
            wielu sytuacjach czytam np. Prezydent Miasta Legionowo, sesja Rady Miasta
            Legionowo? Czy nie powinno się to normalnie odmieniać, czyli miasta Legionowa?
            Moze to o to chodzi, ze gdyby było prezydent Legionowa, byłoby wtedy przez a.
            Moze ktoś umie to rozwinąc?
            • e-legionowo Re: a Legionowo / a ? 21.06.06, 23:50
              chodzi o ujednolicenie nazw wlasnych organow samorzadowych, kiedys stosowalo sie
              to dowolnie, aktualnie jest na to odpowiednie rozporzadzenie, nie pytaj sie
              niestety jakie i gdzie je znajdziesz, poprostu kiedys mi sie obilo to o oczy :)

• gapajestem Re: a Legionowo / a ? 22.06.06, 14:39
                Z tego samego powodu pewien czas temu z oficjalnych dokumentów zniknęła nazwa:
                Urząd Miejski
                :)
    • kwitkows Re: Czy pisują tu mieszkańcy Jabłonny? 23.06.06, 08:48
      Forum Jabłonny nigdy nie żyło, tylko wegetowało... Dlatego ja też tutaj piszę, niestety jako były Legionowiak... Legionowianin... mieszkaniec Legionowa? obecnie na wygnaniu w Jabłonnie.
      • morskipes Re: Czy pisują tu mieszkańcy Jabłonny? 23.06.06, 09:06
        A czemu na wygnaniu aż, tak źle?
        • kwitkows Re: Czy pisują tu mieszkańcy Jabłonny? 26.06.06, 11:29
          Zle nie jest, bedzie jeszcze lepiej, ale zawsze by sie wolalo na starych smieciach w Legionowie. Jablonna ma jedna duza zalete - rano znajduje sie 20 minut blizej Warszawy niz Legionowo.
          • teborsuk Re: Czy pisują tu mieszkańcy Jabłonny? 26.06.06, 20:54
            kwitkows napisał:

> Zle nie jest, bedzie jeszcze lepiej, ale zawsze by sie wolalo na starych
            smieci
            > ach w Legionowie. Jablonna ma jedna duza zalete - rano znajduje sie 20 minut
            bl
            > izej Warszawy niz Legionowo.
            >
            oczywiście, zawsze to wieś - świeże powietrze, leśniczówka z lasem, mniejsze
            korki niż w legionówku, kaufland, obi i duuuuuuży park (z hotelem, wisłą,
            pałacem).
            -
            -
            -
            wcale nie drwię - właśnie od niedawna - po wycieczce rowerowej.
    • vartina Re: Czy pisują tu mieszkańcy jabłonnej? 05.07.06, 09:23
      cześć
      nie jestem z Jabłonny ale z Chotomowa
      i ostatnio odwiedzając naszą stronę www.chotomow.pl,zauważyłem że na forum
      przybyło hasło Jabłonna ,chyba właśnie dla ludzi z tej miejscowości
      więc zapraszam,poużywamy sobie na władzach :)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka