Dodaj do ulubionych

neostrada czy netia???

30.01.07, 11:06
we wrześniu po raz kolejny podpisałam umowę z TPSA i to na 3 lata na
neostradę 512..Płacę przez pierwszy rok po 28 zł,następne po 56..Ostatnio
otrzymuje wiele reklam od Netii na przejscie do nich,pewno też to dostajecie..
Poniewaz mój doradca komputerowy jest daleko,nie ma mi kto dobrze
podpowiedzieć,czy to się będzie opłacało..
Boję się,że przez pierwsze dwa lata będzie w Netii mniejsza opłata,potem
wzrośnie..a zależy mi na opłatach w miarę niedużych..
Podpowiecie mi moze,czy warto przenosić się do Netii i jakie tego mogą być
skutki..czy też pozostać przy Neostradzie..Wybór jest trudny..

Co ja tutaj robię??
Obserwuj wątek
    • psychomaszyna Re: neostrada czy netia??? 30.01.07, 12:50
      Polecam uwadze artykuł
      www.fkn.pl/3,3691,1388122,1,1,artykul.html
      1. Okazuje się, że są dwie oferty, którymi można zastąpić Neostradę - Net24
      Netii i Multimo Energisu

2. W wyborze inne firmy świadczącej dostęp do Internetu należy się kierować sumą
      rocznych opłat - tak jak pokazano w tabelkach w artykule. Abonament za
      złotówkę lub obniżony w pierwszych miesiącach to często zasłona dymna. Czasami
      Neostrada nadal jest najtańsza.

3. Nie należy zawierać umów na dostęp do Internetu dłuższych niż rok. Ceny
      Internetu spadają i może się okazać, że za rok będą niższe o kilkanaście,
      kilkadziesiąt procent niż to co mamy w umowie na 3 lata. A my zobaczyny jak
      daliśmy się nabrać.

4. Jak się ma dostęp do Internetu przez linię telefoniczną, to nie należy
      zamieniać na reklamowane dostępy bezprzewodowe. Najczęściej trzeba wtedy
      instalować dodatkową antenę, wiercić w ścianach, ciągnąć kable przez mieszkanie.
      A tak można już wykorzystać modem od Neostrady jaki się dostało w zestawie
      instalacyjnym Neostrady.
      • e-legionowo Re: neostrada czy netia??? 30.01.07, 13:07
        psychomaszyna napisał:

> Polecam uwadze artykuł
        > www.fkn.pl/3,3691,1388122,1,1,artykul.html
        > 1. Okazuje się, że są dwie oferty, którymi można zastąpić Neostradę - Net24
        > Netii i Multimo Energisu
        nie tylko, w ciagu 2-3 miesiecy beda wdrazane systamy pozostalych 6 operatorow, ktorzy podpisali umowy z TP SA (razem jest 8)

> 4. Jak się ma dostęp do Internetu przez linię telefoniczną, to nie należy
        > zamieniać na reklamowane dostępy bezprzewodowe. Najczęściej trzeba wtedy
        > instalować dodatkową antenę, wiercić w ścianach, ciągnąć kable przez mieszkanie
        > .
        > A tak można już wykorzystać modem od Neostrady jaki się dostało w zestawie
        > instalacyjnym Neostrady.
        Zgadzam sie z powyzszym tylko i wylacznie jesli pozostawia sie linie telefoniczna z wyzszymi abonamentami niz socjalny.
        Juz mozna przenosic numery TPSA na lacza niektorych operatorow VOIP, utrzymanie takiej telefonii jest duzo nizsze niz normalnej lini telefonicznej (5zl mies), oplaty za polaczenia wiadomo jakie :) co pozwala zaakceptowac troche wyzsze oplaty za internet.

I najwazniejsza sprawa, jelsi komus neostrada kiepsko chodzila z powodow technicznych (zbyt duze tlumienie) to inna konkurencyjna usluga realizowana na tych samych kablach bedzie dziala tak samo

• psychomaszyna Re: neostrada czy netia??? 30.01.07, 14:31
          Według mnie VOIP po łączach bezprzewodowych nie zdaje egzaminu ze względu jitter
          i opóźnienia pakietów
          • ralphie Re: neostrada czy netia??? 30.01.07, 14:53
            Opóźnień bym się nie bał. Dla VoIP podaje się max. 250ms. Natomiast jeśli jest ono stałe jest zupełnie niegroźne. Problem z tym jitterem. Jitter niebezpieczny dla VoIP wynika raczej z dużego ruchu i braku mechanizmów zarządzania ruchem. Rozwiązaniem byłoby tu 802.11e lub chociażby zarządzanie ruchem (kolejkowanie, scheduling i takie tam) w routerach. Sporo aplikacji już markuje pakiety.
            Psychomaszyno, mówiąc o łączach bezprzewodowych, konkretnie jakie masz na myśli?
            • psychomaszyna Re: neostrada czy netia??? 30.01.07, 17:01
              Oczywiście WiFi. Widziałem testy VOIP na WiMaxie i potrzeba było niezłych
              kombinacji, aby to doprowadzić do porządku.
              • ralphie Re: neostrada czy netia??? 30.01.07, 17:25
                no niestety brak póki co klasyfikacji ruchu, choć przymiarki już są... na temat
                QoS napisano już setki elaboratów, zrobiono nie jeden doktorat, a efekt taki,
                że jedyną technologią w pełni to cudo posiadającą jest ATM...
    • domelu Re: neostrada czy netia??? 30.01.07, 13:46
      narewa napisała:

> we wrześniu po raz kolejny podpisałam umowę z TPSA i to na 3 lata na
      > neostradę 512..Płacę przez pierwszy rok po 28 zł,następne po 56..Ostatnio
      > otrzymuje wiele reklam od Netii na przejscie do nich,pewno też to dostajecie..

Do 14-ego lutego mozesz rozwiazac umowe na Neostrade, bez ponoszenia dodatkowych
      kosztow, w zwiazku ze zmiana regulaminu - o szczegoly, i pomoc pytaj na
      infolinii Netii/Multimo, lub zerknij na ich strony)

> Poniewaz mój doradca komputerowy jest daleko,nie ma mi kto dobrze
      > podpowiedzieć,czy to się będzie opłacało..
      > Boję się,że przez pierwsze dwa lata będzie w Netii mniejsza opłata,potem
      > wzrośnie..a zależy mi na opłatach w miarę niedużych..

Podpisz umowe tylko na rok, oplata nie wzrosnie, moze tylko spasc, jak bedziesz
      chciala podpisac na kolejny okres (lub cena zostanie taka sama, przy wiekszych
      predkosciach)

> Podpowiecie mi moze,czy warto przenosić się do Netii i jakie tego mogą być
      > skutki..czy też pozostać przy Neostradzie..Wybór jest trudny..

a) w Netii bedzie taniej, i bez limitow na sciagane dane
      b) jak zaznaczysz w umowie, ze nie chcesz modemu, i bedziesz korzystac ze
      starego od Neostrady, pierwszy miesiac masz za ~1 zl.
      c) moim zdaniem warto przejsc, tym bardziej, ze rozwiazesz 3 letnia umowe na
      Neostrade

Na koniec - bedziej od Netii, polecam Multimo
      Niedlugo czesc z tych operatorow zacznie oferowac uslugi voip, i mozliwosc
      przejscia z abonamentem telefonicznym do nich - informacje na
      pl.wikipedia.org/wiki/WLR
      • narewa Re: neostrada czy netia??? 30.01.07, 14:03
        dzięki za te wszystkie mądre odpowiedzi,ale zrobił mi sie większy metlik w
        głowie..
        muszę spokojnie to przmyślec..
        • kallies Re: neostrada czy netia??? 31.01.07, 16:28
          Ja w poniedziałek wysłałem rezygnację do tepsy. Na twoim miejscu bym się nawet
          niezastanawiał - masz umowę na 3 lata!Dowiedziałem się że multimo ma ok. tysiąc
          zamówień dziennie, podobnie natia, to mówi samo za siebie!!! Możesz jeszcze
          zrezygnować, jeśli tzreba to napisz do mnie dam ci wzór rezygnacji.
          • 1mama.mia Re: neostrada czy netia??? 31.01.07, 23:10
            mam podobny problem. Jeszcze nie mam stałego internetu. Pomóżcie znaleźć
            najlepszą ofertę. Podobno internet radiowy często sie zawiesza.
            • psychomaszyna Re: neostrada czy netia??? 01.02.07, 08:52
              Generalnie Internet na łączu telefonicznym jest raczej lepszej jakości niż
              bezprzewodowy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka