Dodaj do ulubionych

ul. Sobieskiego

01.04.07, 22:46
Zauważyliście może, że zdjęto krzywą i dziurawą asfaltową nawierzchnię z części ulicy Sobieskiego? Nie pamiętam dokładnie, ale jakieś 2 tygodnie temu jacyś drogowcy łatali tam intensywnie dziury. Nie wiem jaki był sens łatania na tak krótki czas (można było od razu wszystko zerwać). Ale ja o czymś innym...pod krzywym asfaltem ujawniła się całkiem równa betonowa trelinka! Nie jest to może ideał, ale jej "płaszczyzna" jest o niebo niebo lepsza niż większość dróg w rok po tzw. remontach. Może "otrelinkować" to co jest krzywe?
pozdrawiam
GG
Obserwuj wątek
    • pawelkownacki Re: ul. Sobieskiego 02.04.07, 12:23
      łatać trzeba- to działanie doraźne- myślę, że gdybyśmy nie załatali (my czyli
      starostwo) to wtedy nie nadążylibyśmy z wypłacaniem odszkodowań. Z kolei
      zrywanie nawierzchni w przypadku niepewnej pogody na przełomie marca i lutego
      również wzbudziłoby protest w społeczeństwie - wydaje mi się że należy się
      cieszyć, że w końcu znalazły się pieniądze na gruntową naprawę nawierzchni. I
      dzięki porozumieniu miasta i powiatu będziemy mieli kolejny sensowny odcinek drogi.
      • asserwis remonty -raz może drożej ale na wiele lat :) 02.04.07, 22:27
        ciekawe na jak długo wystarczy ten remont?
        nie miałbym wątpliwości gdybym nie widział "naprawionej" ul.Piłsudskiego koło
        rynku i ostatniego odc. chotomowskiej (na szczęscie nieodebranej) także ul.
        strużańskiej.
        przy okazji zapytam: kiedy położona zostanie nowa nawierzchnia na ul.Kościuszki
        od ronda w kier. chotomowa?
        • pawelkownacki Re: remonty -raz może drożej ale na wiele lat : 02.04.07, 22:53
          zgodnie z porozumieniem z miastem Legionowo ul. Kościuszki w tym roku powinna
          zyskać nową nawierzchnię. W sumie na ta inwestycje miasto i powiat w sumie maj a
          przeznaczyć 1,5 mln zl.
          • ivka82 Re: remonty -raz może drożej ale na wiele lat : 03.04.07, 01:14
            jak dla mnie nie ważne za ile ważne aby skutecznie. bo już po remontach
            legionowskich drug mam parę pamiątek na samochodzie... chociażby remont
            królowej jadwigi
      • bogdan622 Re: ul. Sobieskiego 03.04.07, 08:30
        remonty dróg są niewątpliwie konieczne, ale jak się ma remont Sobieskiego i
        Krakowskiej w świetle planów budowy tunelu pod Przystankiem?
    • saviem Re: ul. Sobieskiego 03.04.07, 12:12
      Ja, jako absolwent pewnej szkoły która uczy jak to się powinno robić (budowa i
      utrzymanie dróg i ulic "kołowych") nie widzę żeby to robiono właśnie tak jak
      tego uczą w szkołach :) Za to widzę jak sie tego robić nie powinno. Rozumiem że
      takie inwestycje są rozstrzygane w przetargach ale może warto by było sprawdzić
      przy takim przetargu wcześniej wykonane przez daną firmę roboty. No chyba że
      ktoś za taki przetarg dostaje coś "pod stołem". Wykluczyłoby to firmy których
      "konstrukcje" rozpadają się po sezonie i trzeba je łatać - tak jak to było w
      przypadku ul. Piłsudskiego, której "braki" po oddaniu zauważyłby uczeń trzeciej
      klasy technikum drogowego.
      • asserwis Re: ul. Sobieskiego 03.04.07, 12:29
        Ja, jako absolwent pewnej szkoły która uczy jak to się powinno robić (budowa i
        > utrzymanie dróg i ulic "kołowych") nie widzę żeby to robiono właśnie tak jak
        > tego uczą w szkołach :)
        ja z racji skromności nie wspomniałem że też wiem jak to się robi :)
        wiedza akademicka swoje a rzeczywistość swoje :)
      • aganiok32 Re: ul. Sobieskiego 03.04.07, 12:30
        wykonawca powinien odpowiadać za jakość wykonanej pracy, np przez 5-7 lat.
        Jeśłi w tym czasie trzebaby było wykonać remont nawierzchni - wykonawca
        musiałby go zrobić na własny koszt. Rozwiązania są proste, wystarczy
        odpowiednio skonstruować umowę.
        • migmig1 Re: ul. Sobieskiego 03.04.07, 13:06
          na moje oko firmy które remontują drogi w Legionowie nie wyglądają jakby miały
          przetrwać w branży kolejne 5-7 lat...
          • aganiok32 Re: ul. Sobieskiego 03.04.07, 13:36
            no i masz odpowiedź :-) głównym kryterium w przetargu jest cena, wybiera się
            firmy "Krzak", po których słuch zaginie w ciągu 2 lat, za jakiś czas wydaje się
            kolejne pieniądze na kolejny remont po firmie "Krzak". W sumie kasy idzie
            klilka razy więcej na kilka remontów. Ot nasz kochany kraj :-)
            • asserwis Re: ul. Sobieskiego 03.04.07, 18:46
              niestety taka prawda ze firma "zmieni nazwę" itp itd aby tylko pozbyć sie
              przyszłej odpowiedzialności
              wygrywają najtańsze oferty, z koleji na nich jeszcze zarabiają własciciele
              (czytaj oszukują na materiale)itd.
              gdyby ktos mądry ustanowił nadzór inwestorski który nie dogada sie pod stołem z
              wykonawcą.... ale sie rozmarzyłem :)
              • godgod Re: ul. Sobieskiego 03.04.07, 19:23
                Ja też biorę udział w przetargach publicznych i czasami jest stosowane coś takiego jak kaucja jako gwarancja wykonania pracy. Oddawana jest po okresie gwarancji. Oczywiście firmy kalkulują wtedy ryzyko i jest odrobinę drożej (ale nie zawsze), ale myślę, że warto. No i jest jakieś zabezpieczenie, że firma nie zniknie. Poza tym czytałem niedawno, że co MĄDRZEJSZE samorządy robią drogi betonowe, bo są o wiele trwalsze (chociaż droższe na krótszą metę).
                A u nas są asfaltowe...

GG
                • godgod Re: ul. Sobieskiego 07.04.07, 23:10
                  Zalewają asfaltem...niby równiej, ale studzienki już są głębiej niż nawierzchnia, a po krawężniku widać, że na to pójdzie jeszcze jedna warstwa asfaltu. Czyli czas już poznawać mapę studzienek i wprowadzić dane o nich do "dżipiesów", bo przyda się podczas nocnych slalomów.
                  GG
                • pole.makowe Re: ul. Sobieskiego 07.04.07, 23:23
                  Jest coś takiego, co się nazywa asfaltobeton itd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka