Dodaj do ulubionych

Maja - sklep z zabawkami

25.04.07, 15:32
Witam!
Pamiętacie sklep Maja?
To były zabawki!! Jaki super wózek, dla lalek, tam mi mama kupiła! wielki,
niebieski z białym szlaczkiem, dermowy. Marzenie wszystkich małych
dziewczynek (rok mniej wiecej 1981);
mój mąż - wtedy 9 latek - stał tam kiedys po papier toaletowy, zabrakło i
pani sprzedała mu podpaski, mówiąc "mama sie ucieszy" - opowiadał, ze całą
droge do domu przepłakał, bo myslał, ze mama na niego okropnie nakrzyczy...
A najpiękniejsze plastikowe kolczyki były w sklapie obok Kózki (nie wiem jak
napisać to nazwisko - jesli błąd - przepraszam)
Jakieś jeszcze wspomnienia?
pozdrawiam Joahna
Obserwuj wątek
    • ralphie Re: Maja - sklep z zabawkami 25.04.07, 16:40
      Maję pammiętam :) Poza tym, róg Sienkiewicza i dawnej PZPR (to też pamietam :) ) w zielonym drewniaku z okienka sprzedawane były lody, chyba... często na rogu Jagiellońskiej i 3-go Maja na przeciwko SAMu stawał wózek z saturatorem wody sodowej. W sklepie obok Kózki (też nie wiem, czy poprawnie) pamiętam jedynie kłódki :) Ze sklepów, jakie uwielbiałem odwiedzać był sklep z zabawkami w starych pawilonach, tych od Telepizzy. A! No i saloon gier tam, gdzie znajduje się teraz sklep nocny na przeciwko Błekitnego Centrum. Przychodziliśmy z bratem popatrzeć, jakie gry mają. Wszedłem nawet w układ z właścicielem, że wymienimy się grami :))) bo automaty to nic innego, jak zabudowany ATARI. Pan podłączał do atarynki magnetofon i wgrywał gierki z rana :)))
      • joahna Re: Maja - sklep z zabawkami 25.04.07, 16:57
        a w rynku był taki sklep z konefkami... chyba... mała byłam nie bardzo
        pamietam... moze to były rury albo szpadle...
    • pawelkownacki Re: Maja - sklep z zabawkami 25.04.07, 17:03
      To byla taka oaza innego swiata super zabawki, piorniki chińskie - pamiętam
      kolejkę przed sklepem po duży blok do rysowania. Nasza pani od plastyki - ksywa
      Pewexiara - życzyła sobie w dobie kryzysu lat 80. tylko duze bloki - a ja było
      najtrudniej dostac.
      A co do ksywy - właśnie apropos tamtych czasów na skargi uczniów na braki w
      sklepach ta Pani odpowiadała - "w pewexie jest".
    • amelka1341 Re: Maja - sklep z zabawkami 25.04.07, 17:19
      Jeśli dobrze pamiętam - to sklep Maja był prowadzony przez obecnych włascieli
      sklepu z zabawkami znajdującego sie na przeciwko tzw Żółtych pawilonów i w
      Maximusie - i sklep Maja miał swoją "filię" u nas na Przystanku :) Ale tak jak
      piszę :) mam nadzieję że mi się sklepy nie pomyliły :) jeśli tak - to poprawcie.
    • saviem Re: Maja - sklep z zabawkami 25.04.07, 17:55
      A kto pamięta "Serdelek" :) Te kolejki z samego rańca...
      Pamiętam jak mnie ojciec zabierał bo nie miał mnie z kim zostawić jak matka szła
      na pierwszą zmianę do pracy...
      To były czasy :)
      • ralphie Re: Maja - sklep z zabawkami 25.04.07, 18:07
        Pamiętam Serdelka :) Często babcia mówiła na niego "mięsny po schodkach". Zdaje się, że kwiaciarnia jest teraz tutaj.
        Apropos kolejek, teściowa opowiadała, jak na zmianę z teściem stali w kolejce do meblowego po segment do małego pokoju :)
        Z legionowskiej historii utkwił mi jeszcze widok furmanki wypełnionej butelkami, a na niej woźnica krzyczący "teeeelki, teeeeelki, teeeeelki" :))
        • postrach_szefowej Re: Maja - sklep z zabawkami 25.04.07, 21:37
          "Po schodkach" to byl spożywczy w zielonym drewniaku na rogu Sienkiewicza i
          PZPR, zwany również "Jedynką".
          A obok "Serdelka" była mleczarnia i strasznie w niej śmierdziało - bardzo nie
          lubiłam tam chodzić:-(
      • joahna Re: Maja - sklep z zabawkami 25.04.07, 18:07
        serdelek - to był sklep! Wszyscy chyba pamietają!!!
        a ja, to jadłam kiedyś galaretkę owocową w Małej... ciemno tam było...
        A stary budynek stacji - drewniany, zielony - pamiętacie?
        Co się z nim stało? Spalił się?
        joahna
        • ralphie Re: Maja - sklep z zabawkami 25.04.07, 18:10
          Rozebrali w latach 90-tych... niestety nie zdążył trafić do rejestru zabytków :(
          Kurcze, jak nazywała się restauracja przy kościele garnizonowym?
          • joahna Re: Maja - sklep z zabawkami 25.04.07, 18:25
            Ludowa?
            hot dogi tam były...
            joahna
    • narewa Re: Maja - sklep z zabawkami 25.04.07, 19:18
      sklep był pana Kuski.mieszkałam kiedyś obok nich,na ul.Kazimierza Wielkiego..
    • psychomaszyna Re: Maja - sklep z zabawkami 26.04.07, 01:27
      Wszyscy żyjemy nostalgicznymi wspomnieniami, ale z tego, co wiem, to duża część
      tych sklepów przez długi czas to były jedyne takie sklepy w Legionowie - chodzi
      m.in. o nabiałowy i mięsny na rogu Sienkiewicza i dawnej PZPR, czy o warzywniak
      na rogu Sienkiewicza i 3 Maja. W warzywniaku przed każdymi świętami działy się
      dantejskie sceny.

Warto jeszcze wspomnieć o chemicznym przy dawnej PZPR (tam, gdzie sklep z
      dżinsami Crossa). Na początku lat 80 stałem tam z rodzicami, aby w efekcie po 6
      - 7 godzinach stania dostać proszek do czyszczenia zębów zamiast pasty Pollena.
      Takie same koszmarne kolejki stały do sklepu z pończochami i rajstopami na Batorego.

Przypomnijcie sobie, że kiedyś była jedna apteka na rynku. I świątek, piątek
      trzeba było zasuwać pół Legionowa, aby odstać godzinę w kolejce i wykupić receptę.

My to wspominamy nostalgicznie, jak wszystko co dotyczy, naszego dzieciństwa,
      czy młodości, ale rodzice myślą o tym inaczej. Dla nich "upolować" coś to była
      męczarnia.

Tamte czasy rodziły różne patologie. Nie jest wielką tajemnicą, że w jednym ze
      sklepów (pomińmy jego nazwę) co sobota po południu były wśród personelu placówek
      handlowych organizowane swoiste "giełdy", gdzie wymieniano towar za towar,
      kamuflowany na zapleczu przy okazji dostaw.

Jeden z wspomnianych sklepów, gdzie sprzedawano kasety magnetofonowe z
      zagraniczną muzyką, działał na zasadzie "mydło i powidło" i przez długi czas był
      symbolem szmiry i tandety.

Było, minęło, nie ma czego żałować.
      • e-legionowo Re: Maja - sklep z zabawkami 26.04.07, 16:08
        przyszedl i popsul impreze lehehe
        • ralphie Re: Maja - sklep z zabawkami 26.04.07, 17:49
          no to ja kontynuujmy...
          pamiętacie karuzelę w miejscu, gdzie teraz stoi Błekitne Centrum? Łańcuchowa, to było to :)
          • guayazyl1 Re: Maja - sklep z zabawkami 26.04.07, 19:56
            a ja w tym wątku zapraszam do Cafe Legionowo bo u nas takie nostalgiczne tematy
            często się pojawiają.
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35259&w=46270868&a=46389500
          • postrach_szefowej Re: Maja - sklep z zabawkami 26.04.07, 20:48
            A kto pamięta targowisko, takie prawdziwe z furmankami i końmi, w miejscu gdzie
            dzisiaj powstaje Rezydencja Poezja?
            • ralphie Re: Maja - sklep z zabawkami 26.04.07, 20:53
              Pamiętam , jak przez mgłę, jeśli to chodzi o to targowisko przy drodze między Adasiem, a starą przychodnią. Pamiętam też, że zawsze mnie zastanawiało co babcia wtedy miala na mysli pytając sprzedawcę: "po czemu jajka?" :))
              • guayazyl1 Re: Maja - sklep z zabawkami 26.04.07, 21:04
                i jeszcze raz archiwum Cafe :)
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35259&w=32950051&a=32950051
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka