psychomaszyna 16.05.07, 22:36 Wygląda, że ruszyła budowa szpitala w Wieliszewie fotoforum.gazeta.pl/72,2,880,61713291,62570207.html Ciekawe jak to się potoczy... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: Budowa szpitala 17.05.07, 00:07 Ciekawe kto tam bedzie pracowal, skoro w warszawskich szpitalach brakuje obsady i wiatr hula, a pacjentow w bród. No coz.. Grunt to wybudowac budynek, wydac pieniadze podatnikow. Czy celowo??? Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Budowa szpitala 17.05.07, 00:12 Bądź łaskawa dokładniej spojrzeć na zdjęcie tablicy informacyjnej z budowy, a dokładnie na inwestora. Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: Budowa szpitala 17.05.07, 10:12 czyli będzie to raczej prywatna klinika? Jestem jak najbardziej "za". Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: Budowa szpitala 17.05.07, 10:35 mam nadzieję, że umowę z NFZ podpisze... Odpowiedz Link Zgłoś
keechaczu Re: Budowa szpitala 18.05.07, 08:38 Szpital bedzie wyspecjalizowany w chorobach nowotworowych. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Budowa szpitala 17.05.07, 18:23 No masz racje.. Instutucja z super tradycjami medycznymi :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Wyzsza Szkola Dzialalnosci Gospodarczej:))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
e-legionowo Re: Budowa szpitala 18.05.07, 08:21 dla mnie wazniejsze od nazwy inwestora jest to jakich zatrudnia lekarzy oraz personel i jakie beda mieli wyposazenie szpitala Odpowiedz Link Zgłoś
maruda3210 Re: Budowa szpitala 23.05.07, 16:50 > No masz racje.. Instutucja z super tradycjami medycznymi :))))))))))))))))))))) > )))))))))))))))))))))))) > > > Wyzsza Szkola Dzialalnosci Gospodarczej:))))))))))))))) Znasz może definicję słowa "inwestor" ? ;-) To osoba/instytucja dająca kasę - nie będą tam pracowali pracownicy szkoły tylko lekarze. Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: Budowa szpitala 23.05.07, 20:31 a mnie jest obojętne kto jest inwestorem. Przecież nie nauczyciele akademiccy od ekonomii będą później tam leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Budowa szpitala 23.05.07, 21:47 A my jako prosci ludzi etez tam jako pacjenci nie tarfimy. Ceny zabiegow nas skuuutecznie odstrasza. Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: Budowa szpitala 24.05.07, 09:57 a ja tam wcale nie mam ochoty trafić ;-) poza tym akurat ja jestem za prywatyzacją służby zdrowia. Prywante instytucje radzą sobie nienajgorzej, a państwowe? Zadłużone po sufit, katastrofalne warunki leczenia, fatalne zarządzaniem i jedno wielkie marnotrastwo. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Aganiok. 24.05.07, 10:02 Mam chore dziecko. na wiele roznych drobiazgow. Fajnie. Chce usunac 3-ci mogdal. Moge prywatnie. 2,5 tysiaca albo.. czekam pol roku. Operacja urologiczna na szczescie kosztowala mnie tylko nocleg, jesli nie zalatwilabym jej w ramach NFZ cena jej wynosilaby 7,5 tys. Czy wiesz ile kosztuja zabiegi?? Aha.. Chcialam tez zeby leczyc malemu w narkozie z roznych powodow. 2000. Moge Ci jeszcze kilka rownie "zachecajacych" cen podac. Na szczescie czesc wizyt u lekarzy mam wlasnie w prywatnej sluzbie zdrowia i nie place. Wizyta pediatry zaczyna sie od 100 zl w gore. Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: Aganiok. 24.05.07, 10:23 Prywatyzacja prywatyzacją ale kogo będzie na to stać? Jakiś fundusz do tego by się przydał, nie wiem, składki miesięczne, tak jak w tej chwili na NFZ ale jakiś bardziej rentowny, czy jak... Prywatne zabiegi są strasznie drogie. Przykład: Teść traci wzrok, konieczna jest operacja. Niestety na zabieg z NFZ laserem się nie zakwalifikował, bo już za późno, laser nie uzdrowi. Pozostały dwa wyjścia, albo szpital i tam profilaktyka (coś to da?), albo 3 miesięczna kuracja zastrzykami za kwotę 12 tys. zł. Inne wyjście ostatnio przerabiane to szpital praski i jakiś zabieg napromieniowania za kwotę 10 tys zł (czy NFZ refinansuje? nie wiem)ale znów teścia nie zakwalifikowali. Sytuacja jest podbramkowa, bo jedno oko jest nie do odratowania, drugie ponoć można ale kiedy, jak i czy zdążą???? Jutro ma być kolejne podejście, może w końcu zakwalifikują... Zastanawia mnie tylko skąd emeryt ma wziąć 12 lub 10 tys. zł na leczenie chorób, które w tym wieku nie są wyjątkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
e-legionowo Re: Budowa szpitala 17.05.07, 11:13 budowa jest bardzo zaawansowana, wczoraj przejezdzalem obok stoi juz dzwig, fundament dawno wylany, jak prywatna kasa to idzie blyskawicznie Odpowiedz Link Zgłoś
lmolinski Re: Budowa szpitala 17.05.07, 13:39 ja stanowczo protestuje. Toż to kilka metrów od mojego mieszkania,bede musiał sie na tych wszystkich chorych i brzydkich ludzi patrzeć. Że też się mnie nie zapytali czy nie popsują mi tym widoku - dranie Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: Budowa szpitala 18.05.07, 09:28 jakiś ty głupi. Zresztą nigdy nie wiadomo, co Ciebie może spotkać, a los potrafi być przewrotny........... Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Budowa szpitala 18.05.07, 12:11 Uprzejma prośba o niedyskutowanie z trollami. To je tylko napędza i daje satysfakcje. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Budowa szpitala 23.05.07, 20:12 "Bądź łaskawa dokładniej spojrzeć na zdjęcie tablicy informacyjnej z budowy, a dokładnie na inwestora." to napisales. Wiec ja patrze. Inwestor szkola. Tym bardziej dla mnie paranoja. Wybacz, ale nie jest to dla mnie logiczne, by SZKOLA WYZSZA byla inwestorem SZPITALA> Moze dla Ciebie tak. W Warszawie powstana niedlugo dwa prywatne szpitale: inwestorami bedzi ez tego co wiem Medicover i Enel-Med. Prawdopodobnie moze jeszcez jakis powstanie. Zadna szkola inwestorem nie bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Budowa szpitala 23.05.07, 20:29 Napisałaś o wydawaniu pieniędzy podatników. Tablica informacyjna podaje, że to inwestycja prywatna. A reszta - każdy ma swój pogląd. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda3210 Re: Budowa szpitala 23.05.07, 16:49 A wiesz już o nowej lokalizacji cmentarza - gmina kupiła teren prawie naprzeciwko budowanego szpitala onkologicznego. Ale nie wiem o co bijesz pianę - od budowanego szpitala do pierwszych zabudowań Wieliszewa jest ze 300m. Odpowiedz Link Zgłoś
zakkahletz Re: Budowa szpitala 17.05.07, 18:00 Kilka godzin temu ktoś wrzucił w ten wątek posta, w którym pisał, że mieszka zaraz obok przyszłego szpitala i wyrażał niezadowolenie z tego, że będzie mieć na widoku "chorych i brzydkich" ludzi (padło takie właśnie lub bardzo podobne określenie). Uważam, że nie było w tym poście niczego, co naruszałoby zasady netykiety, bez względu na to, czy wyrażona w nim opinia była na poważnie, czy z sarkazmem. Dlaczego został usunięty? Czyżby wyznacznikiem było bardzo subiektywne poczucie estetyki moda? Tak nie wolno, nosi to znamiona PANOSZENIA się na forum zamiast OPIEKOWANIA się nim! Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Trolle itd. 17.05.07, 22:34 1. Kilka metrów od szpitala tam nikt nie mieszka. Najbliższe zabudowania są co najmniej 200 - 300 metrów dalej. 2. Jeżeli chcesz sobie dyskutować z trollami to proszę bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Tak mi się nasunęło 24.05.07, 08:40 ... czytając wszystkie wypowiedzi, że: Inwestorem jest szkoła prywatna. Po co buduje szpital? By przynosił dochód. Zatem można się domyślać, że szpital prywatny nie będzie dla szaraczków chyba, że jakoś NFZ umoczy w to palce. Jakie doświadczenia w medycynie ma szkoła ekonomiczna? Podejrzewam, że żadnych chyba, że znów szkolna pielęgniarka ;) Ale, szpital powstaje (mam nadzieje) wg zatwierdzonego projektu i pozostaje nadzieja, że architekt projekt stworzył zgodnie ze sztuką, a kierownik budowy ma przynajmniej jeden obiektt medyczny zaliczony w swojej karierze. Reasumując mam pewne wątpliwości, bo podobno ma być to szpital onkologiczny, a takich w kraju chyba zbyt wiele nie mamy, więc raczej będzie to ogólnokrajowy o wąskiej specjalizacji. Przydatność szpitala nie podlega wątpliwościom, natomiast co do bonusów dla powiatu/gminy i mieszkańców? Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: Tak mi się nasunęło 24.05.07, 09:55 Ralphie w takim szpitalu to nie tylko lekarze pracują ;-) Więc dobrych kilkadziesiąt miejsc pracy z pewnością się pojawi. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Tak mi się nasunęło 24.05.07, 09:59 Ralphie... Z roznych dowiadczen z panstwowa i prywatna sluzba zdrowi apowiem Ci tak: - onkologia nie przynosi pieniedzy wiec nikt nie inwestuje w prywatne oddzialy onkologiczne - prywatne sa oddzialy do rodzenia dzieci (cesarskei ciecia w modzie), operacje laryngologiczne (uwierzysz, ze usuniecie 3-go migdalka u dziecka zaczyna sie od 2,5 tys w gore i trzeba czekac okolo miesiaca??), oczne (mimo wszystko ludzie musza widziec), niektore inne To sa oczywiscie moje przem,yslenia. Pisac teraz moga bardzo duzo. Onkologia z jednej strony dziala na PR pozytywnie - piszesz, ze nie mamy zbyt wiele (podobno jeden z najlepszych jest w Gdansku), ale z drugiej .. rak nie kojarzy sie kazdemu zbyt dobrze, wiec sam rozumiesz. Tak wiec ja osobiscie nie mysle, ze bedzie to prywatna onkologia, moze prywatne hospicjum, ale te tez jakos nie za bardzo sie utrzymuja na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
ralphie Re: Tak mi się nasunęło 24.05.07, 10:26 W sumie racja, kolejne miejsca pracy, o tym zapomniałem :) Mam wrażenie, że w tej okolicy przydałby się szpital ogólny, czy jak to się nazywa z dobrą przychodnią. Poczekamy, zobaczymy co z tego wyrośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Tak mi się nasunęło 24.05.07, 10:31 szpitale prywatne nastawione sa niestety na klientow placacych. Klienci placacy to takze osoby "zagraniczne", ktorych w warszawie i okolicznych miastach jest dosc duzo. Mowisz miejsca pracy. jasne. Ale.. wymagana znajomosc angielskiego przez kazdego od poziomu recepcjonistki do poziomu lekarza. I juz iles osob odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: Tak mi się nasunęło 24.05.07, 12:08 Jejku a powiedz mi jaki jest problem, żeby się angielskiego nauczyć? No tak, najlepiej jest nic nie robić i tylko narzekać. Co do prywatyzacji, to uważam, że powinny być po prostu prywatne ubezpieczenia, obejmujące w zależności od stawki - różny zakres usług. Teraz płacę na NFZ nie mało, a praktycznie nie korzystam z usług Państwowej służby zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Tak mi się nasunęło 24.05.07, 12:40 Nie, ja nie mowie ze to problem. Popatrz tylko, ze to wydatek dla ludzi ktorzy na przyklad sa bezrobotni. Kurs angielskiego kosztuje. Trzeba na to spojrzec z innej strony, a nie byc "hurra-optymista" i wykrzykiwac od razu i setkach co najmniej miejsc pracy, bo mozna spojrzec realnie i sie okaze, ze wymogi stawiane przyszlym pracownikom sa nie do przeskoczenia dl aniektorych. Odpowiedz Link Zgłoś
bezlacznik Re: Tak mi się nasunęło 24.05.07, 13:54 czy mowisz o tych bezrobotnych, ktorzy przychodza w strojach roboczych do PUP z samego rana?? Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: Tak mi się nasunęło 24.05.07, 13:59 ale ja patrzę realnie i realnie wydaje mi się, że w powiecie legionowskim znajdą się ludzie, którzy spełnią kryteria ( także te językowe, choć akurat w wersję szpitala dla cudzoziemców nie wierzę) Odpowiedz Link Zgłoś
mike56 ale co chodzi 24.05.07, 17:44 szpital jak wiadomo ma być prywatny - w przeciwnym razie starosta powiatu czy wójt gminy już dawno trąbiliby w lud czego to dla nich nie zrobili; swoją drogą trzeba pogratulować inwencji gminie Wieliszew; słychać też o dużych szansach na zakwaterowanie i udostępnienie tam obiektów sportowych dla jednej z drużyn ME 1012 - to też i pieniądze i infrastruktura i miejsca pracy; a legionówkowi nie potrzeba ani szpitala powiatowego, ani obwodnicy ani niczego nie będzie; Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 Re: ale co chodzi 24.05.07, 18:45 pytan bylo wiele. na przyklad czy to logiczne, ze inwestorem budowy szpitala jest szkola i czy ludzi bedzie stac tam sie leczyc. co do pierwszego to w biznesie nie wszystko musi byc logiczne. ma sie po prostu komus oplacac. szkoly zeby zdobyc pieniądze na remonty, laboratoria, biblioteki, kadre i inne duperelki oprocz czesnego i dotacji muszą podejmowac jakies inicjatywy. inwestycja w szpital jest pewno inicjatywą, ktora da szkole srodki. szkola sie chwali tym, ze od wielu lat nie podnosi czesnego i jest ono jednym z najnizszych w Warszawie. skąds sie wiec to bierze bo pewno nie z samego oszczednego gospodarowania swoim majątkiem. na tablicy informacyjnej jest maly bląd. nie istnieje od jakiegos czasu szkola, ktora ma byc inwestorem. jest Uczelnia Warszawska imienia Marii Sklodowskiej- Curie w Warszawie. moze Wyzsza Szkola Dzialalnosci Gospodarczej lepiej brzmi?.. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: ale co chodzi 24.05.07, 19:33 Ja widze sprzecznosci, ktore wykazuje: - dziwny inwestor (szpitale prywatne, ktore znam mialy inwestorow z branzy medycznej) - dziwny profil szpitala jak na szpital prywatny: powiedzmy to wyraznie, szpital onkologiczny jest nierentowny, gdyz jest umieralnia. Rentowne sa szpitale poloznicze i inne, o ktorych pisalam. - nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie: na rynku warszawskim jest kilka firm medycznych myslacych o inwestycji w szpital. Narazie uwazaja inwestycje za nieoplacalna (tak, rozmawialam z przedstawicielami tych firm). Wola dogadywac sie ze szpitalami panstwowymi, remontowac oddzialy, wykupywac sale... Nie wiem co o tym myslec. Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: ale co chodzi 24.05.07, 20:21 Inwestor niekoniecznie jest dziwny. Ważne, aby znalazł menedżerów, lekarzy, którzy poprowadzą szpital. A czemu właśnie szkoła jest inwestorem? Czuję, że tu chodzi o jakąś inżynierię prawno-finansową. Może chodzić o jakieś ulgi podatkowe, może chodzić o to, że szkoła ma majątek np. inną nieruchomość, która jest zabezpieczeniem kredytu na szpital itp. Poza tym niekoniecznie musi być to koniecznie szpital czysto onkologiczny. Ja bym obstawiał, że będą inne specjalizacje - pod warunkiem, że będą opłacalne dla prywatnego inwestora. Wystarczy popatrzeć na warszawski Szpital Damiana - nie jest tylko ginekologiczny, robią tam inne operacje i jakoś cały biznes się kręci. Tak samo Enelmed na Targówku - mają wąską specjalizację ortopedyczną, oprócz tego laparoskopię itp. Poza tym przecież mamy taki przykład na własnym podwórku - Mediq. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: ale co chodzi 24.05.07, 21:19 Ciesze sie, ze to Ty zaczales wymieniac nazwy ;) Damian specjal;nosci: GINEKOLOGIA I POŁOŻNICTWO, CHIRURGIA, CHIRURGIA PLASTYCZNA, MEDYCYNA ESTETYCZNA, LARYNGOLOGIA, ORTOPEDIA, UROLOGIA (przepraszam za duze litery ale kopiowalam z ich strony) Enel-Med specjalnosci: Chirurgii dziecięcej, Chirurgii naczyniowej, Chirurgii ogólnej, Chirurgii plastycznej, Ginekologii, Laryngologii, Neurochirurgii, Okulistyki, Ortopedii i traumatologii. Wszystkie te nazwijmy to kierunki sa oplacalne dla inwestora ;) Nie jest duzo tych specjalizacji, to chyba mi przyznasz ;) Mediq nie jest szpitalem a klinika jednego dnia - takich tez jest sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
guayazyl1 wygrzebane z archiwum 24.05.07, 20:46 Gazeta Prawna Przybędzie pacjentów USŁUGI MEDYCZNE ZALICZENIE W KOSZTY WYDATKÓW NA ZDROWIE OPŁACI SIĘ WSZYSTKIM 07:00 28.09.2006 Największe prywatne lecznice chcą zainwestować 70 mln zł, aby obsłużyć więcej klientów Większość nowych placówek medycznych powstanie poza Warszawą Nowe przepisy zachęcą pracodawców do wykupywania abonamentów pracownikom Prywatne sieci przychodni lekarskich gwałtownie przyspieszają inwestycje. Medicover, Lux Med, Enel Med, Centrum Medyczne Lim, Medycyna Rodzinna zapowiadają na 2007 rok otwarcie co najmniej 20 nowych przychodni. Na ich przygotowanie chcą wydać nawet 70 mln zł, bo każda będzie świadczyć pełen zakres usług specjalistycznych. Zdrowie w budowie Firmy medyczne, których głównym źródłem przychodów są usługi świadczone w ramach abonamentów wykupywanych przez pracodawców uważają, że do abonamentów dojrzał wreszcie rynek pozawarszawski. Dlatego większość nowych placówek powstanie poza stolicą. Marcin Halicki, szef Lux Medu, wyjaśnia, że elementem napędzającym rosnący popyt pracodawców i inwestycje firm medycznych jest przede wszystkim rozwój gospodarki. Powstają nowe firmy, otwierają się kolejne fabryki, pracodawcy zaczynają dbać o utrzymanie wykwalifikowanych pracowników, którzy lepszej oferty zatrudnienia mogą poszukać za granicą. W Warszawie abonament na opiekę medyczną to niemal standard, ale w innych miastach, to nadal atrakcyjny dodatek - uważa Marcin Halicki. Dotychczas, z racji największej liczby miejsc pracy, stolica była najbardziej atrakcyjnym polem do sprzedaży abonamentów. Dziś w Warszawie działa 50 takich przychodni - tyle, co łącznie we wszystkich innych miastach, wliczając przychodnie zakładowe, które operatorzy medyczni prowadzą na zasadzie umowy. Prawo na zachętę Biznes zaczyna też wreszcie przynosić zyski, a to zachęca do realizacji kolejnych projektów. Po kilku latach inwestowania Lux Med. zanotował w ostatnich dwu miesiącach niewielkie dochody. Atrakcyjność płatnych usług zdrowotnych rośnie wraz z pogarszającą się sytuacją publicznego sektora opieki medycznej. Przychody firm prywatnych rosną średnio o 30 proc. rocznie. Szacujemy, że dynamika będzie się zwiększać. Niemal co dwa miesiące otwiera się nowa wielospecjalistyczna przychodnia, firmy deklarują też budowę szpitali - mówi Adam Kozierkiewicz, ekspert stowarzyszenia Medycyna Prywatna. Do nowych inwestycji zachęca także perspektywa korzystnej zmiany przepisów. Zgodnie z projektami zmian podatkowych, od 2007 roku wydatki na opiekę medyczną pracodawca będzie mógł wliczyć w koszty uzyskania przychodu. Jeśli ten przepis wejdzie w życie, to poprawi się koniunktura. Rynek trójmiejski usług abonamentowych stale rośnie, ale daleko mu jeszcze do warszawskiego. Abonamenty są jednym z najważniejszych źródeł zwiększania przychodów naszej firmy - mówi Radosław Szuber, prezes Polmedu ze Starogardu Gdańskiego, który w przyszłym roku chce otworzyć co najmniej 2 nowe placówki. PROPOZYCJE PRYWATNYCH FIRM MEDYCZNYCH DLA MINISTERSTWA ZDROWIA Wprowadzenie ulgi podatkowej w podatku osobistym (PIT) z tytułu wydatków na ochronę zdrowia Zaliczenie usług zdrowotnych do puli dóbr i usług, które mogą być finansowane z funduszu socjalnego Możliwość uzyskania ulgi, w przypadku inwestycji realizowanych w ochronie zdrowia przez osoby fizyczne i prywatne, z tytułu zapłaconego VAT (w związku z brakiem możliwości odliczenia VAT w tej branży) Równe traktowanie podmiotów publicznych i niepublicznych w zakresie inwestycji. Równy dostęp do środków unijnych, inwestycyjnych oraz do świadczenia usług w ramach NFZ Źródło: Konfederacja Pracodawców Polskich Operacje zamiast pikników Inwestycje firm prywatnych są opłacalne także dla szpitali publicznych i ich pacjentów, bo odciążają sektor publiczny, dzięki zaś płatnym usługom w systemie zostanie więcej pieniędzy dla korzystających z państwowych szpitali - zapewnia Adam Kozierkiewicz. Dlatego prywatne firmy medyczne chcą także zmiany przepisów o wydatkowaniu przez pracodawców środków z obowiązkowych pracowniczych funduszy społecznych. Liczą, że część pieniędzy z 8 mld zł każdego roku przeznaczanych na pracowników mogłaby finansować ich opiekę medyczną. Wstępny projekt przedstawiony Jarosławowi Pinkasowi, wiceministrowi zdrowia zakłada, że z puli funduszy socjalnych można by opłacać również ubezpieczenia zdrowotne. To pozwoliłoby na opłacanie nie tylko porad w przychodniach, ale również pobytów szpitalnych. Dziś fundusz socjalny najczęściej wspiera sprzedaż piwa, które leje się na firmowych piknikach. Dlaczego nie podzielić tych pieniędzy i w razie potrzeby nie sfinansować pracownikowi na przykład zabiegu kardiologicznego czy okulistycznego - uważa Andrzej Sokołowski, prezes stowarzyszenia niepublicznych szpitali. PROJEKT CZEKA NA DRUGIE CZYTANIE Jeżeli Sejm przyjmie zaproponowane przez rząd zmiany w PIT i CIT, to po 1 stycznia 2007 r. przedsiębiorcy będą mogli zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki związane z finansowaniem ochrony zdrowia pracowników. Z ustawy o CIT ma zniknąć art. 16. ust 1 pkt 65, który wyklucza taką możliwość, zaś z ustawy o PIT zostanie wykreślony analogiczny art. 23 ust. 1 pkt 60. Możliwość zaliczenia w koszty finansowania opieki medycznej dla pracowników istniała przed 1 stycznia 2004 r. Od tamtej pory wydatki są kosztem pracodawcy tylko wtedy, gdy obowiązek przeprowadzenia określonych badań wynika z przepisów kodeksu pracy oraz innych ustaw. Do kosztów przedsiębiorca może zaliczyć wydatki na badania wstępne i okresowe, czy profilaktyczną opiekę zdrowotną niezbędną ze względu na warunki pracy. W sumie zmiany mają kosztować budżet ok. 95 mln zł. Projekt czeka na drugie czytanie na posiedzeniu Sejmu. MM Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: wygrzebane z archiwum 24.05.07, 21:44 Wszystko super. Tak naprawde to te firmy zyja z firm, ktore oplacaja opieke medyczna. Indywidualnie kosztuje to zbyt duze pieniadze, wiec jednak jest to margines klientow. Tak dla informacji - w Enel - z tego co wiem cena abonamentu okolo 130 zl, Medicover 300... Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: abonament w Mediqu? 25.05.07, 07:25 Jestem ciekaw, czy ktoś wie czy w ogóle jest i ile kosztuje abonament indywidualny w Mediqu? Chyba pracownicy nadleśnictwa Jabłonna mają abonament w tej klinice. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: abonament w Mediqu? 25.05.07, 09:36 Prywatnie nie ma mozliwosci ;( Pytalam. Odpowiedz Link Zgłoś