Dodaj do ulubionych

pytania ignorowane

04.12.07, 02:12
wiele pytan pozostaje ignorowanych przez naszych rzadzacych, czy to na stronie
jablonny, legionowa czy starosty, wiele pytan pozostaje bez odpowiedzi,
dlaczego? zadawajcie je tutaj.
Obserwuj wątek
    • zuziknatropie Re: pytania ignorowane 04.12.07, 09:52
      - bo są niewygodne
      - bo zadaja je niewłaściwe osoby
      • roberttak Re: pytania ignorowane - pytanie pierwsze 04.12.07, 23:18
        o tym wiem, dlatego zalozylem ten temat aby tutaj umieszczac te pytanie i
        wspolnie probowac na nie odpowiedziec, to ze nie ma zadnego medium gdzie mozna
        wyrazic poglady albo poinformowac o pewnych sytuacjach wlasnie prowadzi do
        takich patologii jak cenzura, ja dlugo dlugo nie otrzymywalem odpowiedzi poprzez
        zadawaie jej na stronie, rozeslalem po wszystkich znanych mi mailach i udalo
        sie, chodz odpowiedz nie ciekawa.

PYTANIE:
        pytalem przez strone legionowo.pl ale jako ze nie dostalem odpowiedzi
        zapytam jeszcze raz:
        dlaczego mieszkancy legionowa sa nierowno traktowani? dlaczego w wielu
        miejscach jest tak, ze mieszkancy skladali sie na droge, a teraz ci
        ktorzy nie dali ani grosza, beda mieli lepsza, sprawa dotyczy pewnie
        wielu miejsc, mi znane to ulica weteranow, my placilismy a teraz ci co
        nie placili beda miec nowa droge z nowym chodnikiem, gdzie tu
        sprawiedliwosc, rownosc, dlatego tak jak napisalem, jedynym uczciwym
        wyjsciem wydaje mi sie to, ze teraz otrzymamy za darmo przylacze do
        kanalizacji, a oni za nie zaplaca... no ale coz juz sie nauczyli... po
        co maja placic skoro potem i tak za darmo ich podlacza.

ODPOWIEDZ
        W odpowiedzi na Pana pytanie z dnia 13 listopada 2007 roku informuję, że w
        każdym roku o realizacji inwestycji, w tym również drogowych, decyduje zapis w
        budżecie miasta. Jeżeli oczekiwane przez mieszkańców inwestycje nie znajdują się
        w budżecie, mieszkańcy mogą założyć komitet społeczny społeczny i
        współfinansowanie niezbędną w ich ocenie inwestycję np. Wspomniana drogę. Jeżeli
        mieszkańcy współfinansowali jakąś inwestycję to były to składki BOBROWOLNE i bez
        żadnych zobowiązań ze strony gminy (poza zobowiązaniem do realizacji wspólnej
        inwestycji) inwestycje te były zwykle inicjowane przez mieszkańców i nie
        należały do najpilniejszych zadań. Dzięki dopłacie do inwestycji mieszkańcy
        korzystali z jej efektów (o tym wypadku z utwardzonej nawierzchni ulicy) w
        sytuacji kiedy inni mieszkańcy byli jej pozbawieni. Ponieważ obowiązkiem gminy
        jest zaspokojenie potrzeb mieszkańców i obowiązek ten dotyczy także utwardzenia
        nawierzchni ulic, co też na uzbrojonych w kanalizację terenach jest sukcesyjne
        realizowane. Nie ma możliwości prawnych zwrotu poniesionych przez Państwa
        wydatków na dofinansowanie inwestycji ani też ekwiwalentnych świadczeń (np.
        obniżenia stawek za przyłącza kanalizacyjne). Jednocześnie informuję, że Pana
        pytanie nie dotarło wcześniej do urzędu za pomocą formy Pytań do Prezydenta ze
        strony Legionowo. Mamy nadzieję że otrzymana odpowiedź jest dla Pana
        satysfakcjonująca.

A TERAZ MOJA ODPOWIEDZ NA TO,
        no to zgodnie z tym ludzie uzywali tej drogi i czerpali efekty, teraz prosza o
        jej zerwanie i zrobienie takiej samej jak maja obok ci ktorzy nie placili.
        • ralphie Re: pytania ignorowane - pytanie pierwsze 05.12.07, 00:14
          widzisz, odpowiedzi już Ci udzielili... składka jest "bobrowolna", cokolwiek to
          oznacza... mogłeś dać ale nie musiałeś... dali ci co chcieli... taka sama
          sytuacja jest od niespełna 20 lat odnośnie drogi dojazdowej do garaży na naszym
          osiedlu.. są chęci, są możliwości, są pomysły ale nie każdy chce sypnąć groszem
          (słownie groszem!!)... i co ciekawe to ludzie na wysokich stołkach lub cuchnący
          fabryką papierów wartościowych są najbardziej skąpi...
          ale do brzegu... zebrali kasy ile trzeba nie wnikając kto dał, bo liczy się
          dobro ogółu, a nie jednostki, bo ogół da więcej głosów w wyborach niż indywiduum...
          • w.iwo Re: pytania ignorowane... 05.12.07, 16:10
            znam to... moi znajomi i ja zadają pytania już jakiś czas i nic nie daje
            sprawdzanie na stronie odpowiedzi... bo jej nie ma...

1. wycinka drzew w okolicy kolejowej/al.Legionów oraz wycinki na ulicy
            Klonowej/Kolejowej... pytanie dotyczyło czemu mają służyć tak duże
            spustoszenia... i gdzie można znaleźć plan zagospodarowania przestrzennego tej
            okolicy... (na Kolejowej się kończy)

2. kiedy stanie się cud i na III Parceli będzie coś robione... coś, to znaczy
            drogi... oprócz ulicy Akacjowej, która jakaś uprzywilejowana jest ;o), dręczą
            nas kałuże i błocko... a na przystanek autobusowy do Suwalnej kawał drogi przez
            las i wertepy... jedyną drogą utwardzoną w tej części miasta jest Al.Legionów i
            Kolejowa wzdłuż torów... inne są rozjeżdżane przez sprzęt ciężki i tylko warunki
            pogodowe czasem pozwalają przejść tamtędy suchą nogą... wieczorem lepiej
            siedzieć w domu, bo strach wyjść w ciemne uliczki, a młodzież może jedynie piwo
            pod sklepem pić, nie ma dla nich żadnego miejsca... MOK na ul.Targowej ma
            propozycje tylko dla młodszych dzieci, starsi są zdani jedynie na siebie...
            a) kiedy drogi ?
            b) czy są tu ograniczenia tonażu ?
            c) co przewidywane jest w zakresie inwestycji dla mieszkańców tej części miasta ?
            d) czy MOK dostanie jakieś dofinansowanie, żeby mógł się zająć młodzieżą ?

jak zwykle przydługo, ale poruszone problemy są dla nas bardzo istotne :o)
            pozdrawiam

ps.przedmówcy...ludzie nie są chętni do inicjatyw bo nauczyli się że nie wolno
            się wychylać... nie opłaca się, samo przyjdzie do nas... to samo jest z
            czynszami, jedni sumiennie płacą, a inni sumiennie ignorują... taka jazda po
            krawędzi, antyspołeczna... bo co im zrobisz ? pójdą na piwo i jeszcze nas
            wyśmieją, że naiwniacy jesteśmy...
            • zuziknatropie a to sie uśmiałam :) 13.12.07, 15:02
              Pytanie: (kategoria: Inne)
              Bardzo proszę o informację kto odpowiada za stan dróg na terenie
              Legionowa, jestem mieszkańcem ulicy Suwalnej przy której trwa budowa
              nowego budynku, niestety w związku z tym dojazd do pozostałych
              posesji jest w opłakanym stanie, nieoświetlony, nie do przejścia.
              (Anna, 30.11.2007 r.)

Odpowiedź:
              Za stan dróg publicznych na terenie miasta odpowiada 4 - ch
              zarządców:
              - Prezydent Miasta Legionowo za drogi gminne:
              - Starosta Powiatu Legionowskiego za drogi powiatowe (ul. Suwalna
              jest drogą powiatową):
              - Mazowiecki Zarząd Dróg Wojewódzkich za drogę wojewódzką (ul.
              Stróżańska),
              - Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad za drogę krajową nr
              61.
              Za stan dróg wewnętrznych odpowiadają zarządcy terenu, którzy
              obsługują te drogi.
              Na pytanie w części dotyczącej dojazdu do bliżej nieokreślonych
              posesji nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć z uwagi na brak danych do
              ustalenia, kto jest zarządcą terenu na którym znajduje się dojazd.
              Dlatego proszę o bezpośredni kontakt w tej sprawie z Wydziałem
              Gospodarki Komunalnej tel. 774 - 20 - 31 wew. 240

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka