polokokt 18.04.08, 23:33 Witam Na poczatek wycinek gazetki: www.tinyurl.pl?3Tpmq4F4 Co o tym myslicie? Bo ja uwazam, iż to kolejny "fajny" pomysl wladzy. Znow ktos zanim pomyslal to zrealizowal. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madziulec Re: znakowania ciąg dalszy,czyli problem ul.Wrzos 18.04.08, 23:43 Och tych firm na Wrzosowej to jest bez liku ;) Wiesz specjalnie dla Ciebie jutro policze i dokaldnie tu wymienie, chyba ze jestes w stanie teraz mi pomoc. Zaczynamy: Zurawiowa, potem jakies cholera wie co - maja kupe zlomu, potem gaz + mechanik, potem byl kiedys zaklad kosmetyczny (zamkneli / zlikwidowali), bodajze juz przy Polnej sa opakowania jednorazowe. Co jest wiecej??? Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: znakowania ciąg dalszy,czyli problem ul.Wrzos 18.04.08, 23:47 no mniej wiecej tyle, dwa zaklady motoryzacyjne, opakowania jednorazowe i tam na koncu firma co remontuje auta i sklep spozywczy (wszystko z pamieci). No ale nawet jakby byla jedna firma, to co to zmienia, klienci gdzies auta postawic musza(oczywiscie mozna zawsze powiedziec, ze to problem wlasciciela :) ). Ale mi chodzi tutaj nawet o utrudnienia dla zwyklych mieszkancow, a nie tylko dla przedsiebiorcow (wiekszoswc z tych wymienionych firm, ma dosyc spore placyki). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: znakowania ciąg dalszy,czyli problem ul.Wrzos 18.04.08, 23:57 Ta pseudo-firma to nawet szyldu nie ma, na posesji jest taki balagan, ze szkoda gadac, wiec moze tam nie ma firmy??? Pod sklepem spozywczym jakos wlasciciel pomyslal o parkingu - o !! tam mamy jeszcze fryzjerke ;))) Dlaczego w innych miejscach nie mysla???? Odpowiedz Link Zgłoś
margo99 Re: znakowania ciąg dalszy,czyli problem ul.Wrzos 19.04.08, 06:18 a ja zapytam inaczej - skąd pomysł, by autobus jezdził Wrzosową??? czy nie lepiej nadaje się do tego Słoneczna? bo ja nie rozumiem.. Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: znakowania ciąg dalszy,czyli problem ul.Wrzos 19.04.08, 00:02 1. Zwracam uwagę na cytat: "Poza tym parkowanie na 1,5-metrowym chodniku powoduje, że osoby chcące je ominąć, na przykład z wózkami, muszą wchodzić na jezdnię – powiedział nam Jacek Urban główny specjalista w Wydziale Gospodarki Komunalnej Urzędu Miasta." 2. Jeżeli powyższe jest prawdą, to ochrzan należy się Straży Miejskiej i policji, że nie łoiły tam mandatów ile wlezie, a Urzędowi Miasta, że dawno temu nie postawił tam tych znaków. 3. Słoneczna jest szeroka, ale jakby tam puśćić autobusy, to od razu podniósłby się znowu zgiełk. Nie ma dobrego wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: znakowania ciąg dalszy,czyli problem ul.Wrzos 19.04.08, 00:08 Spowodowales usmiech na mojej twarzy ;) Nie wiedzialam, ze wozki sa pojazdami majacymi prawo poruszac sie zgodnie z kodeksem drogowym po jezdni ;))) Ja zwykle (gdy jeszcze korzystalismy z wozka) jezdzilam po chodniku. Widac niektorzy wola szersze horyzonty ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
d.zlamal Re: Komunikacja publiczna ma priorytet 19.04.08, 00:40 j.w. Wszędzie gdzie się wpuści autobus tam gdzie jest lobby samochodowe jest krzyk. Ale komunikacja publiczna, na którą władze miasta łożą nie małe pieniądze powinna mieć przywilej. Problem parkowania należy traktować marginalnie. Ile samochodów parkuje na Wrzosowej a ile osób mieszka w tych olbrzymich blokach na Bukowcu? To osiedle ciągle się rozwija i musi mieć komunikację.Kilka parkujących samochodów nie może tego przekreślić. Ktoś kto wybrał życie w mieście musi się liczyć więc z hałasem, spalinami, brakiem miejsc do parkowania itd. takie są realia. Autobusem jeździć będzie powiedzmy ok. 60-80 os. Ile osób zazwyczaj jeździ powiedzmy 10 samochodami? ok.20. Porównajcie sobie pojemność autobusu i pojemność samochodów Problem jest moim zdaniem sztuczny. A autobusy Słoneczną nie pojadą bo brakuje na niej podbudowy (po paru miesiącach eksploatacji nic by z tej drogi nie zostało, no i jest za wąska na 2 kierunki ruchu. Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: znakowania ciąg dalszy,czyli problem ul.Wrzos 19.04.08, 06:41 1. W domyśle pozostawiłem, że chodzi o karanie kierowców, którzy nie zostawiają przepisowego 1,5 m wolnego miejsca na chodniku (zgodnie z przpisami). 2. Ten tekst był testem na przenikliwość ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: znakowania ciąg dalszy,czyli problem ul.Wrzos 19.04.08, 09:21 Wiesz.. Na Wrzosowej mi na przyklad przeszkadza, ze mieszkancy nei odgarniaja lisci czy sniegu wzdluz wlasanych posesji, chociaz maja taki obowiazek. Wiec teraz niech nie pyszcza. Powstaje osiedle, a raczej juz powstalo. Kazdy by chcial miec pod oknem lotnisko, metro,. pociag, i ch.. a wie co jeszcze ale tak, by to w ogole mu nei przeszkadzalo,a do tego piekna zielen. Ale tak to mu tylko w erze dobiora. Odpowiedz Link Zgłoś
margo99 Re: znakowania ciąg dalszy,czyli problem ul.Wrzos 19.04.08, 06:20 psychomaszyna napisał: > 1. Zwracam uwagę na cytat: > "Poza tym parkowanie na 1,5-metrowym chodniku powoduje, że osoby chcące je > ominąć, na przykład z wózkami, muszą wchodzić na jezdnię – powiedział nam > Jacek > Urban główny specjalista w Wydziale Gospodarki Komunalnej Urzędu Miasta." > 2. Jeżeli powyższe jest prawdą, to ochrzan należy się Straży Miejskiej i > policji, że nie łoiły tam mandatów ile wlezie, a Urzędowi Miasta, że dawno temu > nie postawił tam tych znaków. takie sytuacje dzieją się w całym Legionowie, a nie tylko na Wrzosowej /wiem coś o tym../ Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt czy osoba odpowiedzialna za znaki w Legionowie... 20.04.08, 14:17 ... zna kodeks drogowy? Otóż właśnie byłem na rowerze i wracałem z lasu ulicą Wrzosową. CO mnie bardzo zaciekawiło, to obecne oznakowanie tej ulicy :) Otóż nikt chyba nie zwrócił uwagi, że nawet na zdjęciach w gazetach (link podany w pierwszym poście, na gazecie miejscowej trzeba kliknac w zdjecie to sie powiekszy) widać dwa znaki na zdjęciu: - zakaz zatrzymywania - zakaz wjazdu pojazdów o masie powyżej 3,5T Innych znaków brak :) Wiec teraz zgodnie z kodeksem ruchu drogowego jesli jutro ulica wrzosowa pojedzie autobus ZTM o masie 16T (bo podobno tyle wazy) to zlamie przepisy. Mieszkancy spokojnie moga zadzwonic na policje, zglosik fakt i poprosic o interwencje. Zaciekawiony oznakowaniem pojechalem na ulice Sloneczna a tam jak byk stoi znak: - zakaz wjazdu pojazdow ciezarowych (jaka jest dokladna definicja ciezarowki nie wiem, trzebaby sprawdzic) a pod spodem druga tabliczka: "nie dotyczy pojazdowe sluzb miejskich" Wniosek po obejrzeniu oznakowania obu ulic mam taki ze po ulicy Slonecznej moze jezdfzic ciezarowka sluzb miejskich (smieciarka o jakiej wadze? pewnie tez ponad 10T jak jest zaladowana) zas po ulicy wrzosowej kategorycznie nie moze jezdzic pojad o masie przekraczajacej 3,5T bez zadnych wyjatkow. To jak sie teraz do tego maja slowa Prezydenta, ze niby Wrzosowa ma wieksza nosnosc? Po ostatniej sytuacji ze znakami na Piłsudskiego, gdzie je wywieszono a teraz sa zakryte workami foliowymi (pewnie ktos im napisal z jakimi przepisami jest to niezgodne ;) ), jestem juz swiecie przekonany ze osoba odpowiedzialna za oznakowanie miasta nie ma zielonego pojecia o przepisach ruchu drogowego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt ewentualnie druga opcja... 20.04.08, 14:40 .... Pan Prezydent jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, potrafi zmienić nośność ulicy z 3,5T na 16T :) Ciekawe co jeszcze potrafi Jego różdżka? :) Aż boje się pomyśleć ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Polokokt ;) 20.04.08, 15:38 Mieszkasz na Wrzosowej prawda??? Powiedz tak szczerze co bedzie Ci przeszkadzac?? Bo mysle, ze i te lokalne dylizanse tez Ci przeszkadzaly, ale jak to na dzikim zachodzie, jezdzily rzadko, wiec .. wiadomo ;) Tu bedzie ciezszy autobus, wiekszy, ale zapewni transport wiekszej ilosci ludzi. Nie mozna wciaz myslec tylko o sobie. Nie mozna ciagle tylko patrzec do konca kawalka wlasnej dzialki i koniec ;) Czas pomyslec o lokalnej spolecznosci. pomysl tez o takim dniu kiedy juz nie bedziesz mogl jezdzic autem.... Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Polokokt ;) 20.04.08, 15:56 nie mieszkam na wrzosowej :) Ale niedaleko, wiec autobus pewnie i mi by sie przydal (choc wole pociagi, ktorymi jezdze kazdego dnia). Ale jestem przeciwny gloszeniu teorii jak tam komu wygodniej na stolku. Kiedys jak asfaltowali Sloneczna (jedno z pierwszych na bukowcu po Polnej i Wrzosowej)) to wmawiali ze to jest potrzebne mieszkancom nowego bukowca, ze to ma byc dojazd dla nich (pomimo, ze byla przeciez wyasfaltowana Wrzosowa (od strony przejazdu) i wtedy Fabryczna (od strony dojazdu z Wawy przez las)). A czemu Sloneczna byla wyasfaltowana tak na prawde, to niech kazdy sobie doswpiewa. Teraz znow jak trzeba puscic autobus, to juz ta sama sloneczna nie jest dobra, bo to w sumie beznadziejna ulica jest a juz na pewno nie nadaje sie dla autobusow (ulice robiono kilka lat temu jako dojazd do osiedla, duuuuzego osiedla i zaprojektowano ja tylko dla samochodow osobowych?). I tak jak wladzy wygodnie. I to mnie wlasnie denerwuje. A za autobusem jestem jak najbardziej im czesciej tym lepiej. Przeciwny jestem takiej powtawie Wladzy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Polokokt ;) 20.04.08, 16:09 Oj nie opowiadaj nieprawdy ;))) A w kazdym razie nie do konca .. Ja zamieszkalam na Nowym Bukowcu w 2002 roku - droga od Struzaskiej nie byla jakas wspaniala, a asfaltowali sa wraz z dojazdem na osiedle bodajze okolo 2 lat pozniej. W kazdym razie napewno sporo pozniej... Ja nie mieszkalam w Legionowie,a od osoby mieszkajacej na Slonecznej juz slyszalam, ze mieszka tam owczesny prezydent miasta i to dla niego wyasfaltowano ulice. Mozliwe, ze byly to plotki. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Polokokt ;) 20.04.08, 16:18 a i jeszcze jedno na co proszę zwrócić uwagę. Ulica wrzosowa nigdy nie byla projektowana jako glowny ciag komunikacyjny do duzego osiedla mieszkaniowego. Ta ulica ma taki przestrzal jak inne na Bukowcu. A Słoneczna, jak pisałem, ma przestrzał że jeszcze tramwaj tam wcisnie i nadal mieszkancy beda mieli gdzie parkowac. Na Wrzosowej domy są odsunięte od jezdni o 5 metrow? Na slonecznej okolo 30 metrow. Na Slonecznej jak postawia zakaz zatrzymywania to jeszcze jest hektar podjazdow do parkowania, jak na Wrzosowej poswtaili zakaz parkowania to zaparkowac juz nie ma gdzie. No i teraz nagle na koncu powstalo osiedle i ulica z osiedlowej, stala sie na sile, glownym ciagiem komunikacyjnym (bo ulica Wrzosowa w takiej formie była grubo przed tym jak jeszcze komuś do głowy przyszła myśl zbudowania osiedla na terenie cegielni). I protest mieszkancow nie jest przeciwko autobusom (co wazne) protest dotyczy zakazu parkowania. A to zasadnicza roznica. Oni nie protestuja ze autobus bedzie jezdzil (bo od lat jezdzili tymtedy autobusy lokalne) ale przeciwko temu ze nagle ktos postanowil komus zrobic dobrze i postawil zakaz parkowania. I pojawia sie pytanie, czy autobus jest dla ludzi czy ludzie dla autobusu. ZTM stawia wymóg ze autobusy musza sie mijac. A coz sie stanie takiego jak na 5 sekund jeden przyhamuje i sie i tak mina? To jest wlasnie dla mnie niezrozumiale. Puszcza sie autobus osiedlowa ulica i stawia nagle calkowite zakazy parkowania. Przejdzcie sie po innych ulicach bukowca albo innych uliczkach osiedlowych, wsrod domkow jednorodzinnych, tam wszedzie auta tak parkuja, od lat i nikomu to nie przeszkadza. Tu nasówa się pytanie dla tych co mają własne działki, czy nigdy nie parkują auta przed działką? Zawsze wieżdzają do środka? I o to właśnie mi chodzi, że z osiedlowej ulicy, nagle ktoś robi główny ciąg komunikacyjny, gdzie w tym celu miała służyć zupełnie inna ulica (ktoś w jakimś celu przecież zostawił tak szerokie miejsce na ulicy Slonecznej). PS. Ktoś tam zwracał uwagę, że już dawno powinni się wziąć za samochody, jeśli faktycznie zastawiali tak chodnik. Otóż zastawiali tak , że spokojnie wózkiem się przejeżdzało. Odkąd ja pamiętam (lat ho ho ho i jeszcze trochę :)) zawsze tak było i nigdy nikomu to nie przeszkadzało, więc lokalnej społeczności to odpowiadało, więc po co uszczęśliwiać ich na siłę? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Polokokt ;) 20.04.08, 16:24 No wlasnie od lat zastawiali tak i nikomu to eni przeszkadzalo./ Nie przeszkadzalo Tobie czy innym sasiadom. Ale ruch sie zrobil wiekszy, bo powstalo osiedle, bowstal juz 1 blok miejski,m powstaje drugi... Jest wiecej samochodow, wiecej pieszych. Nie mozna juz patrzec - bo mi i pani Jadzi spod jedynki nie przeszkadza. Juz wazne jest przestzreganie przepisow, wazne jest myslenie o innych itp. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Polokokt ;) 20.04.08, 16:37 czekaj czekaj, ale odchodzimy od tego w jakim celu postawiono te znaki. Ich nie posatwiono dlatego, iż ktoś się skarżył, że nie może przejść. Je postawiono bo sie autobusy ponoc nie beda mogly mijac (swoja droga jeden autobus na godzine, to ciekawe jaka jest szansa, ze się dwa spotkają na Wrzosowej?). Ktoś się w ogóle skarżył, że nie może przejść, bo ja nigdy nie słyszałem o takim przypadku? A swoją drogą, to że powstają bloki, to nie powoduje, że automatycznie ulica z osiedlowej staje się główną/komunikacyjną. Ulica powinna byc zaprojektowana w takim celu od podstaw. A że jest to ulica śrenio przystosowana do takiego ruchu, to wystarczy popatrzeć na jej obecny stan i zakaz wjazdu pojazdów powyżej 3,5T (który jest tam juz od dawna). To nie była ulica projektowana na obsługiwanie takiego ruchu. A jeszcze od starszych osób wiem, że ulica wrzosowa to są wyasfaltowane takie bloczki betonowe jak są na odcinku wrzosowej miedzy Polną a Wąska. A to na pewno nie jest podłoże które może przenosić takie obciążenia jak autobus 16T. Więc wracając do tematu, znaki ustawiono dlatego bo się autobusy nie będą mogły minąć na "pełnej prędkości" :) A nie dlatego że ktoś zgłosił problem z zastawianiem chodników (mowisz Madziulec ze mieszkasz od 2002 roku, slyszalas zeby komus z Twoich znajomych przeszkadzaly samochody na wrzosowej? ktos to zglosil do SM?) A drugi problem to bzdury opowiadane przez Urzad Miasta, które jak widać, nijak mają się do stanu faktycznego. Także nikt nie protestuje przeciwko autobusom, protest dotyczy znaku drogowego :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Polokokt ;) 20.04.08, 16:49 Popelniasz blad w mysleniu. Nasza urbanizacja bowiem nie postepuje w ten sposb: - budowa autostrady - budowa wszelkich srodkow komunikacji - budowa osiedla (oczywiscie by nikomu nie przeszkadzaly wczesniejsze 2 punkty). Istniala jakas czesc Legionowa, o tymw iesz lepiej niz ja. Ja znam to tylko z opowiesci. Istniala cegielnia. Do cegielni nikt nie myslal, by doprowadzic dobra droge. Nie bylo koniecznosci. Zreszta iles lat temu po pierwsze: - samochody nawet ciezarowe byly lekko inne (mniejsza ladownosc) - mniejszy byl ruch samochodow osobowych Idac dalej tym tropem: ludzie z zalozenia do pewnego momentu akceptuja to, co zastali. Oczywiscie rzucaja miechem, ale nie zmieniaja tego, bo sa wygodniccy. Tacy juz sa. A juz Polacy, o niskiej swiadomosci spolecznej w szczegol;nosci. Autobus nie wazy 16 t ;) To nastepny blad Twojego myslenia. Ja juz zadalam sobei trud i poszukalam ile wazy, nie ulatwie Ci zadania ;) Aha i jeszcez jedno - na Nowym Bukowcu nei ma spoldzielni. To jest rowniez kolejny blad myslenia. My jestesmy wlascicoielami i ziemi i mieszkan. W spoldzielniach ostatnio sprzedano mieszkania bez prawa do gruntu. Taka drobna roznica. I teraz podsumowanie: - nie wiem co opowiada UM, nie spotkalam sie z argumentami ze strony UM - okoliczni mieszkancy (np. ci po drugiej stronie Struzanskiej) sa wsciekli na egoistycznie nastawionych mieszkancow Wrzosowej - a tak socjologicznie jeszcze: natura Polaka jest protestowac. Nie wazne, ze tak naprawde ten autobus moze wreszcie wprowadzi jakies ozywienie (bo zadupie z tego naszego Bukowca), wazne by zlozyc protest... Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Polokokt ;) 20.04.08, 17:35 dokładnie masz racje :) najpierw powstaja osiedla potem dojazdy do nich, i tu warto zauwazyc ze chyba ktos po cos zostawil tak szeroka ulice Słoneczną, ba, nawet ja wyasfaltowal nazywajac "dojazdem do osiedla". Tylko teraz nagle to sie zrobila ulica osiedlowa :) A co do cegielni, to dla niej wystarczala w sumie ulica Fabryczna, bo i tak wiekszosc ruchu odbywala sie po torach (staly cale pociagi na bocznicach przy Plantowej i jeszcze jako mlody chlopak pamietam jak po nich skakalismy :) ) A faktycznie, sprawdzilem te autobusy i ich masy. Niestety nie trafilem na informacje jakim konkretnie modelem bedzie obslugiwana linia 804, wiec zalozylem ze jednym z najmniejszych modeli: Solaris Urbino 10 lub 12: masa suchego pojazdu w zaleznosci od wersji/masa maksymalna z pasazerami Solaris Urbino 10: 9300-11700/15500 [kg] Solaris Urbino 12: 10400-13000/18000 [kg] Faktycznie w przypadku mniejszego pojazdu 16 ton to nie jest (choc nie mozna zakladac ze bedzie jezdzil pusty, a 12 pasazerow to juz okolo tona wiecej) ale jakby nie bylo, przekroczenie 3,5tony jest znaczace. A mysle naweet, ze wpuszczajac autobus w jakas ulice, trzeba brac pod uwage jego maksymalne obciazenie, bo autobus jest po to zeby byl wykorzystywany przez ludzi a nie wozil powietrze. Wiec wtedy mamy 15,5 tony lub 18 ton (dane ze strony Solarisa) A co do zadupia. Wiesz, mieszkancy ulicy Wrzosowej akurat mieszkaja tu w znacznej czesci przez dziesieciolecia. I jakos zadupie im nie przeszkadzalo (a komu przeszkadzalo to sie juz dawno wyprowadzil do centrum warszawy). Jesli komus przeszkadza, to jak widac nowoprzybylym mieszkancom osiedla., Tylko po co sie w takim razie sprowadzali na to zadupie? Ale to juz pytanie w stylu, czy czlowiek wyprowadza sie pod miasto zeby korzystac z bliskosci przyrody, czy po to zeby sciagnac za soba miejski zgielk? Ale to dygresja, bo oczywiscie zgadzam sie ze idziemy z postepem, stajemy sie wieksza sypialnia warszawy i komunikacja bedzie rozwijana. Tylko niech jezdzi ulicami ktore sa do tego przystosowane. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Polokokt ;) 20.04.08, 17:51 No to skoro juz to znalazles (czyl;i dane o wadze autobusow) znajdz dane o wadze smieciarek ;) I teraz zadanie dla mieszkancow ul. Wrzosowej:" zakup wozeczka i dowozenie np. na ul. Polna na ustalona godzine i odstawianie gdy bedzie podjezdzala smieciarka. Pomysl godny Monty Pythona... co najmniej. Ale rownie kuriozalne dla mnie sa te protesty Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Polokokt ;) 20.04.08, 18:11 o smieciarkach to ja tez juz wiedzialem jak tylko te znaki zobaczylem, ze one tez tam jezdza bezprawnie i tez ktos tego powinien przypilnowac. Prawo dziala w kazda strone tak samo. Wiesz Madziulec :) mnie to i tak te autobusy pod domem jezdzic nie beda, ale mi po prostu bawi wiedza osoby ktora jest odpowiedzialna za ozanakowanie miasta. "Piję" tutaj do zakazu wjazdu motocykli do centrum legionowa. Nie wisialy dluzej jak trzy dni i zakryto je workami. Ciekawe czemu? ano pewnie znow osoba odpowiedzialna za drogi i ich oznakowanie zanim pomyslala to juz zrobila. Dlatego jestem ciekaw kiedy pojawi sie teraz tabliczka dopuszczajaca autobusy MZA. Bo skoro po slonecznej jezdzic nie moga, a ktoredys musza, to zapewwne sie pojawi. Tak jak pewnie pojawi sie dodatkowa tabliczka, iz dopuszcza sie wiazd motocykli na pilsudskiego w ramach dojazdu do posesji. Tylko wtedy przepis tak jakby stanie sie martwy, gdyz na tym odcinku ulicy sa obiekty pozytku publicznego (czy jak je zwal) i kazdy bedzie mogl powiedziec ze wlasnie jedzie tam. A jak nie to zarzadca drogi powinien wyznaczyc alternatywny dojazd. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Polokokt ;) 20.04.08, 18:19 Oczywiscie ze wiedziales o smieciarkach, bo sam o nich napisales. Ciekawa bylam tylko czy rzeczywiscie znasz ich wage ;))) OPrzepisow nie uznaje za baezsensownych. Sa jednak momenty, gdy.. no wlasnie: zakaz wjazdu dla samochodow ciezarowych byl na wrzosowej i ... nie byl przestrzegany ;) A my sie zasmiewalismy ze mamy ciezarowy (osobowy z homologacja) i powinnismy jezdzis SLoenczna Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Polokokt ;) 20.04.08, 18:24 wiesz, dokladnej wagi nie znam, ale w jakims przyblizeniu moge strzelic rzad wielkosci (przy w miare pelnym zaladunku). I pewnie waga ta bedzie +/- zblizona do autobusu. No na pewno nie bedzie to 3,5T bo tyle to ma zwykly dostawczak. Sama prasa z osprzetem do zgniatania smieci pewnie juz wazy z tone albo dwie :) Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Polokokt ;) 20.04.08, 18:29 No to jak widzisz ten scenariusz rodem z Monty Pythona??? Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Polokokt ;) 20.04.08, 18:45 przebudowac ulice tak aby nosnosci byly prawidlowe. A do tego czasu moze Słoneczna, ktora nosnosc na ciezarowki sluzb miejskich ma? (a wlasnie, dla Was, jako mieszkancow Nowego Bukowca, to jest jakas roznica ktora ulica pojedzie?) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Polokokt ;) 20.04.08, 18:53 Swoja droga to eni wiem czy Sloneczna odpowiednia nosnosc ma. Po prostu nie wiem, wiec wole si enie wypowiadac. Owszem - jest szeroka, ale.. deptaki rowniez sa szerokie, a jednak nie za bardzo nimi przejedzie ciezarowa. Czy dla nas ma znaczenie? Pewnie nie./ I tak jezdza gruychy z betonem malutkimi uliczkami Bukowca, ale jakos nikt nei protestuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Polokokt ;) 20.04.08, 19:08 ja tez nie wiem dokladnie jaka ma, ale skoro na slonecznej warunkowo ciezarowki dopuszczono a na wrzosowej nie, to znaczy ze sloneczna ma wieksza nosnosc, tak z logiki :) (choc jak wskazuje doswiadczenie, nie zawsze musi byc logicznie :) ) CO zas do gruszek i innych ciezarowek, to wiesz (np dojezdzajacych na budowe) to co innego jak jest to wjazd jednorazowy (ewentualnie kilka razy, ale budowa wiecznie nie trwa, zreszta jesli taka ciezarowka zniszczy droge/chodnik to jej kierowca/wlasciciel ma obowiazek ja naprawic) a co innego jak taki pojazd ma jezdzic 10x (czy nawet wiecej) na dobe z blizej nieokreslonym terminem zakonczenia tego jezdzenia. Ulica o zbyt malej nosnosci ulegnie bardzo szybkiemu zniszczeniu. Zreszta, wystarczy popatrzec ze asfalt na wrzosowej ulega odksztalceniu (kola sie zapadaja) pod masa zwyklego auta osobowego, to co bedzie z autobusem? No nic to, czekam cierpliwie na rozwoj sytuacji, kiedy i na jakie zmienia sie znaki :) A przy okazji czekam teza na uprzatniecie smietnika na rogu wąskiej i wrzosowej (jakby ktoś prominentny to czytał), moze tak za jednym zamachem podczas zmiany znakow? :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Polokokt ;) 20.04.08, 19:10 A ja mam nadzieje, ze teraz bardziej widoczne stanie sie, kto an Wrzosowewj nei sprzata wzdluz swojej posoesji. Smieszne dosc bedzie jesli okaze sie, ze to te same osoby, ktore protestowaly przeciwko znakom ;) i autobusowi Odpowiedz Link Zgłoś
d.zlamal 804 20.04.08, 16:40 Ja tylko dodam, że warunkiem obsługi os. Bukowiec przez autobusy ZTM było wprowadzenie m.in. zakazu parkowania na ul. Wrzosowej. Jest to wymóg przewoźnika (MZA), a nie organizatora transportu (ZTM). W Warszawie były jakiś czas temu podobne problemy (Os. Olszyny, Os. Skarbka z Gór)ale autobusy zawsze wygrywają z parkowaniem. Problem ul. Wrzosowej jest moim zdaniem nazbyt rozdmuchany. Żyje się w mieście trzeba też myśleć o innych, którzy samochodu nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: 804 20.04.08, 16:47 nadmuchany, nie nadmuchany, ulica ma nośność 3,5T a nie 16T (wedlug oznakowania). Niech przystosują ulice do takich obciążeń, i dopiero autobus poszczają... A że autobus wygrywa. To normalne, zawsze transport publiczny jest ponad transportem indywidualnym i to jest oczywiste. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
matines1 Re: 804 21.04.08, 22:03 to prosze odpowiedz mi madziulec skoro mam znak zatrzymywania i mam posesje na srodku ulicy wrzosowej tzn ze musze na polnej parkowac samochod, isc otworzyc brame i wjechac, i tak kilka razy w dziennie?? Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: 804 21.04.08, 22:26 a wlasnie wlasnie, co zapomnialem wspomniec, zarzadca drogi powinien chyba ustawic znak z jednym przekresleniem (B35) i wtedy mieszkancy mogliby chociaz brame otworzyc (znak B35 zezwala na postój do 1 minuty czhyba ze pod znakiem jest tabliczka z inna informacja). Znak (B36) zabrania zatrzymywania nawet na chwile (chyba ze warunki drogowe do tego zmuszaja) :) Wiec odpowiedz na powyzsze pytanie Matinesie1, brzmi, "tak" - wedlug tego oznakowania, zostawiasz samochod na Polnej lub Generała Roi, idziesz otworzyć bramę a następnie bez zatrzymywania wjeżdżasz w bramę :) Ewentualnie zaproś Prezydenta na pokaz jak otworzyć bramę dwuskrzydłową bez zatrzymywania pojazdu :) (może tak: wrzucasz jedynkę od Polnej , wysiadasz z samochodu zostawiajac go jadacego wolno na jedynce, biegnisz sprintem do bramy, otwierasz i spokojnie czekasz na samochod, a gdy ten dojedzie, wskakujesz i wjezdzasz w brame. I wszystko zgodnie z przepisami :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: 804 21.04.08, 22:44 A zainwestujcie drodzy sasiedzi w piloty ;))) i automaty do otwierania. Moze jutro zrobie rekonesans jaki procent na Wrzosowej to ma ;) Z tego co pamietam - spory ;) Wiec kolejne mydlenie oczu Odpowiedz Link Zgłoś
matines1 Re: 804 22.04.08, 05:31 to madziulec idac Twoim tokiem rozumowania, rownie dobrze zainwestuj w samochod zamiast uruchamiach linie 804, zamiast kupowac mieszkanie na raty i zadluzac sie na cale zycie tylko po to by sie wyrwac z podciechanowskiej wsi i pomieszkac w miescie. troche szacunku dla drugiej strony i obiektywnego spojrzenia na tą sporna sytuacje zycze! mozemy dalej pouczac siebie ale nie zmieni nic faktu ze oznakowanie jest debilne i utrudniajace zycie mieszkancom ulicy wrzosowej, ktorzy warto dodac byli tu przed wami. Odpowiedz Link Zgłoś
d.zlamal Mandaty 22.04.08, 06:07 Po wczorajszym objeździe linią 804 należy koniecznie poinformować Policję o parkujących samochodach na ul. Wrzosowej i nasiekać trochę tych mandatów bo autobus miał problem z przejechaniem ulicy. Albo wycofać autobus w natychmiastowym trybie. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Mandaty 22.04.08, 09:29 Nalezy tez poinformowac o tym, ze w ul. Wrzosowa wjezdzaja pojazdy budowy ;) Ale o tym to pewnie nei maja zamiaru informowac mieszkancy Wrzosowej Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: 804 22.04.08, 09:31 Ale ja mam samochod ;) A mimo to popieram uruchomienie linii 804, poniewaz nie jestem wredna egoistka jak mieszkancy Wrzosowej ;)))) Poza tym wyrwalam sie ze wspanialej Warszawy, gdzi emieszkalam moje cale dlugie zycie i gdzie zrsezta pochowana jest moja rodzina od kilku pokolen (co podobno ostatnio jest wyznacznikiem "warszawskosci" mieszkanca). Wiec badz laskaw sie ode mnei akurat odczepic. Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: 804 22.04.08, 10:22 Czytam i się za głowę łapię - jakie życie było cudowne dopoki tacy ludzie jak Ty nie wprowadzili się do Legionowa i teraz czują się pełnoprawnymi mieszkańcami Legionowa i w dodaku tacy samarytanie co to dla ludzkosci chcą znosić wszelkie nie wygody... Jakie to płytkie i załosne - gdybys Ty mieszkala na tej ulicy i mialabys po 10 razy wjeżdzac i wyjezdzać po nawet na pare min. bo nie moglabyś zaprakować pod własnym domem tez nie byłabyś uszcześliwiona. BRAMY NA PILOTA OK - CZEKAM AZ MI TO ZAFUNDUJESZ!!! Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: 804 22.04.08, 10:30 Nie wiem po co ludzie wyjezdzaja i po co potencjalnie mieliby wyjezdzac co 5 minut na 3 minuty ;) Mozliwe, ze jestem ograniczone, ale chetnie poznam te powody. Rozwazam takei: - zawiezienie 1 dziecka do przedszkola (1 wyjazd + powrot ale to eni jest na 3 minuty) - zawiezienei dziecka do szkoly (rowneiz nie jest 3 minuty) - pojechanie do pracy Powroty z tych 3 miejsc. Potem zakupy. I prosze juz z siebie idiotow i ofiar nei robic i nie twiorzyc teorii nie wiadomo jakich do nie wiadomo czego. Bo wlasnie to jest plytkie i zalosne i sie kupy nei trzyma Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: 804 22.04.08, 10:39 a co to kogo obchodzi ze ktos wraca co trzy minuty, a nawet jak co piec albo wrecz co 7 godzin, ale np wracajac z pracy musisz wskoczyc do domu po pieniadze... i na tę minute musisz zamknac psa, otworzyc brame, wiechac, zalatwic sprawe, wyjechac, zamknac brame i puscic psa... Psa na pilota nie da sie zrobic :) A nawet jak to bedzie sie robilo, to zgodnie z tymi znakami co teraz sa, mozna dostac mandat :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: 804 22.04.08, 10:40 Moja droga - na pare min. mozna np. pojechac odwiezc kogos na stacje jeden z milona przykladow, przytaczac kolejnych nie bede bo jak widzę rozmowa z Tobą do niczego nie prowadzi. Wypraszam sobie "Idiotow"??? PS. Pani Warszawianko trzeba bylo zostac w Warszawce i nie przeprowadzac sie do Legionowa!!!SERIO. Odpowiedz Link Zgłoś
matines1 Re: 804 22.04.08, 10:43 Nie wiem po co ludzie wyjezdzaja i po co potencjalnie mieliby > wyjezdzac co 5 minut na 3 minuty ;) szkoda ze jeste na tyle ograniczona by tego nie wiedziec. prosze juz z siebie idiotow i ofiar nei robic i nie twiorzyc teorii nie wiadomo jakich do nie wiadomo czego. Bo wlasnie to jest plytkie i zalosne i sie kupy nei trzyma plytki i zalosne jest twoje egoistyczne podejscie i brak poszanowani dla innych mieszkancow. wroc sobie na ursus koniki pasc "rodowita" warszawianko a nie psujesz nam sielankowe zycie na ul Wrzosowej. a co do autobusu to wiekszosc mieszkancow jest ZA tylko walczymy o to by bylo to z glowa zrobione a nie wydac dekret i jakos to bedzie - to takie prymitywne. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: 804 22.04.08, 10:51 Problem, ze wlasnie nie jestem z Ursusa ;))) I wlasnie nei mam jakiejs malomiasteczkowej swiadomosci, ktora genialnie tu widac. Radze tez meiszkancom Wrzosowej rzeczywiscie wzywac policje bo przejezdza autobus (przeciez lamie zakaz), skoro jzu sie tak awanturuja, moze postawic barykade... Dekrety byly carskie.. Jak widac.. niektorzy zatrzymali sie na momencie zakladania miasta i nei ruszyli z miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: 804 22.04.08, 09:51 a po co takie drogie rozwiązanie jak zakup automatów do bram? Może łatwiej i taniej wydać dekret o nakazie posiadania otwartej bramy cały czas :) A co do pomysłu z automatami to średnio trafiony, bo trzebaby dać piloty do tej że bramy wszystkim znajomym i potencjalnym odwiedzającym. Ba, nawet jak listonosz przywiezie paczke to powinien auto zostawić przy Polnej. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: 804 22.04.08, 10:13 Listonosz jak sama nazwa wskazuje nosi listy ;) jesli by je rozwozil bylby listowiozem ;) Polokokt ;) Rozmowa z Toba zaczyna mi sparwiac coraz wieksza przyjemnosc. W oparach absurdu oczywiscie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bakula12 Re: Polokokt ;) 22.04.08, 10:17 czasami parkują tak, że nie da się przejść obok samochodu nie mówiąc już o przejechaniu wózkiem, a jeśli chodzi o komunikacje lokalną to nieraz kierowca miał problem minąć się z innym samochodem właśnie z powodu zaparkowanych tam aut szczególnie zimą kiedy na końcach chodników leżały góry śniegu, a jak nam wiadomo komunikacja miejska to "mini" autobus, a czerwoniak to kolos nie widze dalszej możliwości pozostawiania tam samochodów... Odpowiedz Link Zgłoś
misiek1974 Re: Polokokt ;) 22.04.08, 10:40 > to "mini" autobus, a czerwoniak to kolos nie widze dalszej > możliwości pozostawiania tam samochodów... Wystarczy aby czerwoniak jeździł ulicą dalej gdzie droga jest szeroka i nikt nie zostawia na ulicy samochodów. Problem będzie rozwiązany. Jak można zakazywać zotawiania samochodów przed własną posesją !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Polokokt ;) 22.04.08, 10:42 no wlasnie, co sie wszyscy, a szczegolnie mieszkancy nowego bukowca, uparli na ta wrzosowa. Tym bardziej ze im to bez roznicy czy sloneczna czy wrzosowa. Puscili by sloneczna i zupelnie nie byloby problemu, tam nikt na ulicy samochodu nie stawia. No ale jak to madziulec powiedziala, Polak ma w naturze protestowac. Mieszkancu osiedla protestuja przeciwko mieszkancom wrzosowej, choc tak na prawde problem mieszkancow osiedla w ogole nie dotyczny. Ani ten zakaz ich nie dotyczy, ani ewentualna zmiana by ich nie dotknela. A autobus jak jezdzi tak by jezdzil. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
matines1 Re: Polokokt ;) 22.04.08, 10:47 nawet dodam ze moglby np pozwolic na parkowanie na jednej stronie ulicy lub np zrobic zakaz parkowani powyzej 5 minut, a nie ograniczac calkowicie mozliwosc zatrzymania sie przed wlasnym domem. Z tego zakazu wynika ze nawet bram,y nie mozna otworzyc nie mowiac o listonoszu czy kurierze ktory dostrcza przesylke. co do bramy na pilota to trzeba zaprogramowac psa zeby chowal sie tez na pilota :) takze reasumujac pomysly madziulec na prezydenta!! Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Polokokt ;) 22.04.08, 10:52 I umiejetnosc czytania bo przeciez nawet czytac nei umiesz bo dodalam, ze pomysly sa niczym z Monty Pythona, w oparach absurdu... Ale takim ludziom jak Ty to nawet to wykaligrafowac nei pomoze. Zacietrzewienie i juz. Odpowiedz Link Zgłoś
matines1 Re: Polokokt ;) 22.04.08, 11:19 iesz.. Na Wrzosowej mi na przyklad przeszkadza, ze mieszkancy nei odgarniaja lisci czy sniegu wzdluz wlasanych posesji, chociaz maja taki obowiazek. "Wiec teraz niech nie pyszcza. Powstaje osiedle, a raczej juz powstalo. Kazdy by chcial miec pod oknem lotnisko, metro,. pociag, i ch.. a wie co jeszcze ale tak, by to w ogole mu nei przeszkadzalo,a do tego piekna zielen. Ale tak to mu tylko w erze dobiora." to jest jedna z Twoich wypowiedzi , oskarzajaca mieszkancow o nieodsniezanie itd co jest nie prawda w Moim przypadku zawsze jest odsniezone i uporzadkowane ( chyba ze opady sa w nocy a Ty idziesz do pracy o 5 rano) "Wiec teraz niech nie pyszcza." pyskowac szanowna damo to mozesz swojemu mezowi, My mieszkancy wyrazamy swoja dezaprobate do tego co sie dzieje ,ba do tego w jaki sposob jest to robione. "Zacietrzewienie i juz." - zacietrzewie tak ale do osob ktore mysla ze moga sobie bezkarnie obrazac innych ludzi. zastanwo sie najpierw co piszesz i jak piszesz!! pozdrawiam i zycze milego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Polokokt ;) 22.04.08, 11:34 Ok. Dzis wieczorem podam konkretny numer gdzie jest nei sprzatane. Jesli Ciebie to eni dotyczy - przepraszam. Jak widac jednak, bo nei tylko ja o tym pisalam, parkujace samochody przeszkadzaly w przejsciu ([patzr post forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=93&w=78527745&wv.x=2&a=78653448). Tak jak Ci powiedzialam - trzeba bylo pomyslec wczesniej. A nei teraz zwalac na mieszkancow osiedla, ze to nam niby zalezy, by autobus jezdzic Wrzosowa. Jest to KLAMSTWO. A zacietrzewienie: www.sjp.pl/zacietrzewienie.. to tak w celu poszerzenia slownictwa. Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: Polokokt ;) 22.04.08, 12:22 No prosze nasze kochane maiasto zyskało - służby porzadkowe - i to działajace na warunkach wolontariatu!!!EXTRA Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Problem ulicy Wrzosowej 22.04.08, 12:35 Nie wiem na czym polega. Dowiedzialam sie jakis miesiac temu od mojego mechanika (z ul. prostopadlej do Stuzanskiej), ze nei wiadomo kiedy bedzie autobus, gdyz mieszkancy protestuja i nei chca tam uatobusu. Nie powiedzial nic o zakazei parkowania. Ja nie spotkalam sie z zadnym protestem mieszkancow tej ulicy. Ani wyrazonym na pismie (kartki jakiekolwiek) ani chocby tu na forum. A forum przegladam codziennie. W zwiazku z tym uwazam, ze problem nei istnieje. Bo przeciez o autobusie wiedzielismy dosc dawno temu i mieszkancy mieli czas, by ewentualnie zaprosic lokalna spolecznosc do poparcia ich staran o zmiane trasy, poparcia ich staran o zablokowanie przejazdu ich spokojna dotychczas ulcizka. Zadne takie starania nie zostaly poczynione. W zwiazku z tym rozumiem sarkazm mieszkancow. Rozumiem teraz zlosliwe uwagi. Ale chyba sa one nieco poniewczasie. I skierowane chyba do neiwlasciwych osob. Odpowiedz Link Zgłoś
matines1 Re: Problem ulicy Wrzosowej 22.04.08, 12:43 zrozum ze tu nie chodzi o autobus bo pewnie ktorys z mieszkancow bedzie z niego korzystal ale o samej otoczce wokol tego. a tak naprawde o zakaz zatrzymywania sie , nie o zakaz parkowania - bo tu nie ma problemu mozna chowac auto jak zatrzymyjesz sie na dluzej niz 5-10 minut. ale zeby nie moc postawic przed swoim domem samochodu na 2-3 minuty?! Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Problem ulicy Wrzosowej 22.04.08, 12:47 Aha. Rozumiem wiec, ze pisanie na forum zmieni ten znak. Rozumiem, ze forum ma taka moc sprawcza. A nei odpowiednie wladze. Hmm.. Ciekawe.. Ciekawe ;) Baaardzo ciekawe i pouczajace. To co? Kto ma zmienic ten znak? Ja? Psychomaszyna? W.iwo? A nie. Wybieramy sposrod mieszkancow osiedla, bo przeciez na nas sie zwala, ze to my jestesmy odpowiedzialni za to, ze autobus jezdzi Wrzosowa. Przeciez pewnie pisalismy jakies paszkwile, ktore to pozytywnie zaopiniowaly... Hmmm... No robi sie coraz bardziej ciekawie. Kabaret Mumio i ich absurd wysiada ;P Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Problem ulicy Wrzosowej 22.04.08, 12:56 Madziulec, trzymaj sie swojej linii, raz piszesz: "Ja nie spotkalam sie z zadnym protestem mieszkancow tej ulicy. Ani wyrazonym na pismie (kartki jakiekolwiek) ani chocby tu na forum. A forum przegladam codziennie." a zaraz piszesz: "> Rozumiem wiec, ze pisanie na forum zmieni ten znak. > Rozumiem, ze forum ma taka moc sprawcza. > A nei odpowiednie wladze." no wiec jak, to maja pisac na forum czy nie? ma ono jakas moc czy nie? Bo cos zakrecilas. A o ile bys sie wczytala we wszystkei informacje, to zanim ja napisalem ten watek na forum, to mieszkancy zaraz po wywieszeniu znaku zlozyli oficjalny, podpisany przez wiekszosc (jak nie wszystkich, bo nie widzialem tego dokumentu) protest do miasta. Wiec jak trafnie zauwazylas forum nie ma sily sprawczej a mieszkancy siegneli po oficjalna droge zalatwienia problemu. Pisma nie widzialas bo nie jestes strona w tej sprawie. Rownie dobrze pretensje moze miec mieszkanka Osiedla Mlodych, ona tez tego protestu nie widziala :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Problem ulicy Wrzosowej 22.04.08, 13:10 Maja pisac. Oczywiscie, ze tak. Chocby po to, by naglosnic problem. Ale dobrze wiesz, ze forum nie jest medium, ktore zdola zmienic cokolwiek (nie ma takiej prawnej mocy nawet). O protestach mieszkancow wiedzialam ZANIM ruszyl autobus. Czyli BYLY wczesniej. Nie bylo wtedy znaku. Wiec kto kreci??? Kto sciemnia o co chodzi? Ja chce wiedziec. Jesli chodzi o spaliny - rozumiem. Ale nie sciemniajcie. PS Nie jestem strona w sporze oczywiscie, ale w przypadku petycji moge jako osoba mieszkajaca na osiedlu opodal podpisac jako popierajaca. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Problem ulicy Wrzosowej 22.04.08, 13:20 > Maja pisac. > Oczywiscie, ze tak. > Chocby po to, by naglosnic problem. Ale dobrze wiesz, ze forum nie > jest medium, ktore zdola zmienic cokolwiek (nie ma takiej prawnej > mocy nawet). No tak, ale oni juz to wszystko zrobili :) Napisali pismo, podpisali sie, zlozyli w UM. Zainteresowali tym media. Jest watek na forum. To wszystko o czym piszesz juz jest zrobione. Ba, nawet tak jak piszesz, nie licza ze forum to jest miejsce do rozwiazywania tego problemu tylko do naglosnienia.... :) No wiec napisalas oczywista oczywistosc, jakby powiedzial klasyk. Oni juz to zrobili zanim o tym pomyslalalas :) > O protestach mieszkancow wiedzialam ZANIM ruszyl autobus. > Czyli BYLY wczesniej. Nie bylo wtedy znaku. > Wiec kto kreci??? Nikt nie kreci Madziulec (co najwyzej madziulec cos miesza ;) ). nie dziwne ze wiedzials o protescie, bo znak stoi od 1 kwietnia a autobus jezdzi od 21 kwietnia... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Problem ulicy Wrzosowej 22.04.08, 13:30 Nie moj drogi. Ja o protescie mieszkancow dowiedzialam sie okolo 20 marca. Mniej wiecej oczywiscie pisze. Wtyedy na forum bylo cicho-sza. Chyba ze wskazesz mi watek. Zreszta - z tego co widze TY zacales watek, nie ktokolwiek z mieszkancow Wrzosowej. Pytalam czy Ty mieszkasz na Wrzosowej, zaprzeczyles. Wiec teraz nie pisz, ze mieszkancy tej ulicy uzyli forum do naglosnienia sprawy. Nie uzyli. Kiedys rozwazalismy ile trwa cykl drukarski jednaj z liokalnych gazet i wyszlo nam bodajze (rozmowa wtedy Psychomaszyna-ja) 2-3 dni. Podany przez Ciebie link jest z gazety z dnia 17.04!!! A znaki ustawione na ulicy 1.04. Ponad 2 tygodnie mieszkancy chodzili, patzryli na znaki i je podziwiali. Jest takie swietne okreslenie: obudzic sie z reka w nocniku. Bo artykul zostal opublikowany praktycznie przed samym uruchomieniem linii, tak jakby dopeiro wtedy mieszkancy sennej ulicy Wrzosowej wlasnie obudzili sie ze snu zimowego. Protest jak podejrzewam zostal zlozony w tygodniu pomiedzy 15 a 18 kwietnia. To sa moje fakty. czekam na Twoje. Chetnie porozmawiam. Ale nei podoba mi sie teraz protestowanie. Bo chyba troche jest za pozno. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Problem ulicy Wrzosowej 22.04.08, 15:00 > Ja o protescie mieszkancow dowiedzialam sie okolo 20 marca. Mniej > wiecej oczywiscie pisze. > Wtyedy na forum bylo cicho-sza. Chyba ze wskazesz mi watek. Na forum byla cisza (bo ile osob czyta forum?), ale o jakims protescie slyszalas, wiec jednak cos juz sie dzialo. Na Wrzosowej mieszka radny, jego tez dotyczy prolem, wiec moze protest juz dotyczyl przyszlego znaku? Zreszta caly czas piszesz ze mieszkancy protestuja przeciwko autobusowi, co jest nieprawda, bo mieszkancy protestuja przeciwko znakowi, tego tez dotyczy ta podpisana przez nich petycja (czego jakby nadal nie zauwazasz i twardo piszesz ze prostest jest przeciw autobusowi, choc nigdzie, poza Twoim slyszeniem czzegos 20 marca nie jest napisane, nawet w wywiadzie w gaziecie jest napisane ze chca polubownie zalatwic sprawe ze znakiem). Niekt nie narzeka na uciazliwosc samego pojazdu. WIec musialas chyba slyszec o jakims innym protescie, bo protest nie dotyczy autobusu a znaku. Usuniecie znaku nie jest jednoznaczne z usunieciem autobusu. Tutaj cytat z To&Owo: – Na razie prosimy prezydenta aby rozważył możliwość wycofania tego zakazu. Czy coś jest tutaj nie po Polsku napisane? Wyraznie jest napisane, że proszą o usuniecie zakazu a nie autobusu. > > Zreszta - z tego co widze TY zacales watek, nie ktokolwiek z > mieszkancow Wrzosowej. Pytalam czy Ty mieszkasz na Wrzosowej, > zaprzeczyles. > Wiec teraz nie pisz, ze mieszkancy tej ulicy uzyli forum do > naglosnienia sprawy. > Nie uzyli. masz racje, nie uzyli, ale jak widzisz, ile osob udziela sie w temacie i ile czyta to forum? Ba, ile osob z wrzosowej je czyta. To nie jest oficjalne forum miasta legionowo, nawet obok niego nie lezalo. Bardziej nadaje sie do podyskutowania w stalej grupie 10-ciu znajomych niz do naglasniania problemu. > > Kiedys rozwazalismy ile trwa cykl drukarski jednaj z liokalnych > gazet i wyszlo nam bodajze (rozmowa wtedy Psychomaszyna-ja) 2-3 dni. > Podany przez Ciebie link jest z gazety z dnia 17.04!!! A znaki > ustawione na ulicy 1.04. > Ponad 2 tygodnie mieszkancy chodzili, patzryli na znaki i je > podziwiali. A to skąd wiesz, ze chodzili i podziwiali? (znow domysl a nie fakt) A moze zlozyli pismo do UM i liczyli na polubowne i szybkie zalatwienie sprawy. A jak prezydent stwierdzil ze Sloneczna sie nie nadaje a wrzosowa idealnie (choc znaki mowia cos innego), to dopiero sprobowali zainteresowac tym media. Bylas tam , bralas udzial? Ano pewnie nie, wiec nie wiesz co mieszkancy robili od 1 kwietnia. A to ze proces drukarski trwa 2-3 dni to o niczym nam nie mowi, poza tym ze gazeta sie drukuje 3 dni. Rownie dobrze mogli pojsc do gazety 8 kwietnia a tam redaktor im powiedzial ze druk na 10 kwietnia juz poszedl do drukarni.... No ale Ty oczywiscie wiesz ze oni do gazety poszli 15-tego. > Jest takie swietne okreslenie: obudzic sie z reka w nocniku. Bo > artykul zostal opublikowany praktycznie przed samym uruchomieniem > linii, tak jakby dopeiro wtedy mieszkancy sennej ulicy Wrzosowej > wlasnie obudzili sie ze snu zimowego. Wbrew pozorom odkrecenie takiej sytuacji, posilkujac sie prawnymi sciezkami nie trwa ani 3 dni ani 2 tygodnie (ciekawe ile UM ma czasu na odpowiedz na taki protest? 14 czy 30 dni?). ba, jak pokazala proba zalatwienia sprawy smieci na skrzyzowaniu Wąskiej i Wrzosowej (minelo juz ponad 3 tygodnie odkad zwracam na ten problem uwage SM i Prezydenta i teoretycznie tez wyslalem pismo na ktore powinni odpowiedziec w ciagu 14 dni) i nic, totalnie nic sie nie dzieje. Jesli tak samo trwa zmiana decyzji miasta co do znaku to i pol roku bedzie malo. ja zalatwiam jeszcze jedna sprawe w sadzie i mimo ze oficjalnie i teoretycznie da sie to zalatwic w okolo 2 miesiace, ja nie moge tego przepchnac juz od niemalze pol roku (posilkujac sie prawnikiem i komornikiem). Tez mozna pomyslec ze nic nie robie, a ja niczym innym w wolnych chwilach sie nie zajmuje. > > Protest jak podejrzewam zostal zlozony w tygodniu pomiedzy 15 a 18 > kwietnia. To rozmawiamy o faktach czy podejrzeniach? najlepiej niech ktoś z mieszkancow powie kiedy faktycznie powstal oficjalnie protest, bo ani ja ani Ty tego nie wiemy. > > To sa moje fakty. No nie wiem czy fakty, daty 20 marca nie jestes pewna (nie mowiac o tym ze slyszalas o protescie przeciwko autobusowi a mieszkancy napisali protest przeciwko znakowi). Za start protestu uznajesz date -3 dni od daty wydania gazety (i uznajesz to od razu za fakt), bo tyle trwa proces drukarski. Takie troche naciagane te Twoje fakty. > czekam na Twoje. Chetnie porozmawiam. Ale nei podoba mi sie teraz > protestowanie. Bo chyba troche jest za pozno. Moje fakty (fakty ktore da sie sprawdzic a nie domysly) sa takie: 1 kwietnia znak 14 kwietnia (start procesu drukarskiego) mieszkancy maja juz na 100% podpisany protest w sprawie ZNAKU DROGOWEGO (byc moze juz go nawet zlozyli, ale to nie jest jasno stwierdzone). 17 kwietnia gazeta 21 kwietnia autobus PS A swoją drogą pisałaś wcześniej, że osobom zza Strużańskiej przeszkadza protest osób z Wrzosowej. Mogłabyś rowinąć trochę, bo nie bardzo wiem co im do tego, skoro obok nich przebieg trasy nie ulegnie zmianie jesli autobus przeniesie sie na Sloneczna. Jak ten protest (i jego efekt) mialby wplynac na Nich? Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: Problem ulicy Wrzosowej 22.04.08, 15:32 polokokt masz 100% racji, popieram Cie i cieszę się że sa jeszcze tacy ludzie jak Ty - to daje wiarę w drugiego człowieka, co do madzilulec myślę że jest to osba która lubi cytuję "pyszczyć" i nic poza tym. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec MCaleczka, ani razu nic nie powiedzialas, co jest 22.04.08, 20:25 faktem. Nie sprostowalas nic, co bnapisalam - moze byc to wyssane z palca, ale sa podane pewne daty. Nic nie umiesz powiedziec konkretnego w sporze, ktory podobno Ciebie dotyczy. Wiec zakladam, ze nalezysz wlasnie do takich ludzi, ktorzy nie maja pojecia, ale na wszelki wypadek zaprotestuja. jak sie dowiesz przeciwko czemu i keidy zaprotestowalas - napisz. Chetnie sie dowiemy. Narzazie - zamilknij kobieto (az przykro mi to pisac, bo wydawalo mi sie, ze nigdy zadnej kobiecie nie bede musiala tego powiedziec) Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: MCaleczka, ani razu nic nie powiedzialas, co 23.04.08, 05:51 Wobec takich jak Ty "Legionowianek pełna gebą" najlepsza bedzie ignorancja i omijanie Ciebie jako człowieka godnego do dyskusji bo nim nie jestes. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Problem ulicy Wrzosowej - dla Polokokta 22.04.08, 20:32 Nie mow - kto czyta forum, bo dzis jakos w magiczny sposb zjawilo sie ilus (co najmniej 2) mieszkancow Wrzosowej. Nie wiem, czy mozna sprawdzic tak naprawde ilu jest uzytkownikow tego forum (to pytanie bardziej do Psychomaszyny). Napisalam, ze mieszkanczy Wrzosowej protestuja przeciw autobusowi, gdyz takie mialam informacje od wlasnie konca marca. Tu odwoluje sie do konca Twojego postu. Zeby bylo smieszniej - podobne glosy zluszalam z domow stojacych przy Gen. Roi (tych dawnych cegielni), gdzi eludzie wtyraznie mowili, ze nei wiadomo, ktoredy pojedzie autobus, bo sa jakies protesty. A o autobusie wiem z tegoz (naszego, tego, ktore wlasnie oboje wykorzystujemy) forum - napisal o tym L. Ruta.. (post do znalezienia). Jak napisales - nie jestem strona w protescie, ale z tego co wiem, Ty takze nei jestes, wiec nie wiem czy znasz dokladnie tresc zaniesionej petycji (protestu) do UM. Ja nie znam. Ty pewnie tez nie, ale za to nauczylam sie nie wierzyc dziennikarzom, ktorzy uwielbiaja sprawy wybitnie medialne ;) Co do samego forum... Wrzucajac www.google.pl/search?hl=pl&q=legionowo+forum&btnG=Szukaj+w+Google&lr= jako pierwsze wyskakuje "niestety: to forum, co oczywiscie nei podnosi jego wagoi i nie powoduje, ze satje sie ono oficjalnym; pokazuje jednakze, ze jesli ktos chce trafic to trafia wlasnie tutaj. Jak widac - mieszkancy Wrzosowej nie wiedza kiedy co robili i po co - bo gdyby wiedzieli to chetnie by nam wyjasnili w tym watku. Narazie tego nie robia. Jakos nie chce mi sie walczyc dla nich. A Tobie??? Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Problem ulicy Wrzosowej - dla Polokokta 22.04.08, 23:22 > Nie mow - kto czyta forum, bo dzis jakos w magiczny sposb zjawilo sie ilus (co > najmniej 2) mieszkancow Wrzosowej. > Nie wiem, czy mozna sprawdzic tak naprawde ilu jest uzytkownikow tego forum (to > pytanie bardziej do Psychomaszyny). Myślę, ze nadal duuuuzo zabraknie do ilosci osob czytajacych lokalna prase. > Napisalam, ze mieszkanczy Wrzosowej protestuja przeciw autobusowi, gdyz takie > mialam informacje od wlasnie konca marca. > Tu odwoluje sie do konca Twojego postu. > Zeby bylo smieszniej - podobne glosy zluszalam z domow stojacych przy Gen. Roi > (tych dawnych cegielni), gdzi eludzie wtyraznie mowili, ze nei wiadomo, ktoredy > pojedzie autobus, bo sa jakies protesty. No więc jednak całą swoją wiedzę o proteście nie zbudowałaś na faktach tylko na zasłyszanych opiniach. A jak widać, w marcu jeszcze chyba na G. Roi nikt nie wiedział czego protest będzie dotyczył. Bo autobus pojechal tędy co mial jechac, malo tego, mieszkancy nie sprzeciwjają sie autobusowi tylko znakowi (autobusy roznego typu jezdzily wrzosowa od dosyc dawna, nie wiem czy w ostatnim okresie ale kiedys jezdzily, nie bylo zadnych protestow w zwiazku z nimi. Dlaczego mialo by sie to zmienic? przeciez to Ci sami mieszkancy od wielu lat). > A o autobusie wiem z tegoz (naszego, tego, ktore wlasnie oboje wykorzystujemy) > forum - napisal o tym L. Ruta.. (post do znalezienia). I to jest wlasnie fakt, napisany, sprawdzalny, bezposrednio ze źródła... > Jak napisales - nie jestem strona w protescie, ale z tego co wiem, Ty takze nei > jestes, wiec nie wiem czy znasz dokladnie tresc zaniesionej petycji (protestu) > do UM. Ja nie znam. Ty pewnie tez nie, ale za to nauczylam sie nie wierzyc > dziennikarzom, ktorzy uwielbiaja sprawy wybitnie medialne ;) No wiec tak na 100% nie wiesz dokladnie o co chodzi, ale na wszelki wypadek jestes przeciwko protestujacym mieszkancom? :) > Jak widac - mieszkancy Wrzosowej nie wiedza kiedy co robili i po co - bo gdyby > wiedzieli to chetnie by nam wyjasnili w tym watku. Narazie tego nie robia. > > Jakos nie chce mi sie walczyc dla nich. A Tobie??? Z nimi walczyc Ci sie nie chce, ale napisac kilkadziesiąt (?) postów udowadniając im że są w błędzie opierając się na opiniach zasłyszanych w jakimś bloku na G. Roi to juz Ci się chce :) A ktoś tu pisał że Polacy to juz tak maja ze musza cos od siebie dodac/protestowac. Ja tam nie walcze ani z nimi ani przeciw nim. Zwisa mi to kalafiorem. Moj post mial na celu pokazanie po raz kolejny beznadziejnosci tej wladzy. Po prostu juz mnie dobija brak dzialania wladzy, albo mydlenie oczu w sprawach waznych. A obtrąbianie byle dupereli jako wielki sukces. Trzeba zatrudnić 2 ludzi do sprzątania miasta 24h/dobe a nie jakies Fontannum Romanum stawiać w Rynku (swoja zdania na temat tej fontanny są mocno kontrowersyjne, ale nie będę wyprzedzał faktów :) ) I tu miało być dużo więcej żali na władzę, ale postanowiłem dawkować je Wam a nie tak wszystko na raz :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec dla Polokokta - oczywiste oczywistosci? 23.04.08, 10:19 Po pierwsze zadalam sobei trud i znalazlam: toiowo.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=42 czyli: 4500 egzemplarzy ma TiO. Nie wiem dlaczego, ale podejrzewam, ze to forum ma wiekszy jednak zasieg, nie wszyscy jednak maja obowiazek pisania, szczegolnei, ze caly czas nei mamy im tu nic szczegolnego do zaoferowania. Przyznac musze jednak, ze poziom forum bardzo sie podnosi. To pierwsza sprawa. Druga bezposrednio zwiazana - mysle, ze mlodzi ludzie jednak chetneij siegaja po internet, a nie po wydania gazetowe i nie czytuja gazet, co widac po spadku w ogole nakladow gazet (sa opracowania). Teraz do rzeczy: Wlasciwie caly Twoj elaborat mozna podsumowac Twoimi slowami, ktore zamiesciles na koncu: "Ja tam nie walcze ani z nimi ani przeciw nim. Zwisa mi to kalafiorem." I to jest ten problem. Bo ja na przyklad uwazam, ze skoro oni walcza przeciw autobusowi (a tak slyszalam) to ejst to zle, jesli jednak pzreciw znakowi - ubolewam, ze nie byli az tak zdesperowami i nei przyszli do nas na osiedle bysmy nei wsparli ich w ich protescie. Na osiedlu mieszka w tym moemencie naprawde kilkaset rodin i mysle,ze jakas czesc napewno dobrze sformulowan zadania by wsparla. Ale skoro "kazdy sobei rzepke skrobie", do tego okazuje sie, ze teraz na nas zwala sie, ze podobno to mieszkancy osiedla zmusili wladze, by autobus jezdzil Wrzosowa to nigdy nie dojdzie do lokalnej wspolpracy miedzy mieszkancami. Tylko, ze Wrzosowa, jako, ze ma mniej mieszkancow przegra... Bo beda patrzec na wiekszosc... Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Problem ulicy Wrzosowej 22.04.08, 12:50 a czy mieszkancy wiedzieli o tym ze przejazd autobusu wiaze sie z postawieniem takiego znaku? Bo mi sie wydaje ze o fakcie postawienia to poinformowala ich straz miejska jak juz znak wisial, ze albo zabiora samochody albo za 2h beda mandaty... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Problem ulicy Wrzosowej 22.04.08, 12:52 Hmm.. Myslisz, ze co? Straz miejska chodzila od dom,u do domu i informowala: szanowni panstwo, od dnia dzisiejszego na wjezdzie do waszej ulicy wisi znak nr... (zgodnei z ustawa prawo o ruchu drogowym)... Nie, no nie badzmy smieszni. Poza tym to nie straz miejska wiesza znaki. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Problem ulicy Wrzosowej 22.04.08, 13:00 pewnie, SM je tylko egzekwuje. Wycinek z To&Owo: "Znaki zakazu zatrzymywania się i postoju pojawiły się po obu stronach ulicy pierwszego kwietnia. Niektórzy myśleli, że to prima aprilils. Niestety, niebawem do furtek zadzwonili strażnicy miejscy. - Proszę wprowadzić auto na posesję. Za dwie godziny będziemy mandatować - jeden z naszych rozmówców wspomina tę wizytę." A jednak to mozliwe w naszym kraju :) Odpowiedz Link Zgłoś
matines1 Re: Polokokt ;) 22.04.08, 12:40 ak jak Ci powiedzialam - trzeba bylo pomyslec wczesniej. A nei > teraz zwalac na mieszkancow osiedla, ze to nam niby zalezy, by > autobus jezdzic Wrzosowa. - czytaj prosze co pisze, tu nie chodzi o to ze ten autobus jezdzi. problemem jest to jak zostalo to zalatwione. Zreszta ja nie zwalam na miszkancow osiedla tylko na decydentow i ich ograniczenia w mysleniu przy tym co robia. sprobuj nie ograniczac sie do wlasnego tylka i pomysl: miszkasz sobie i nagle stawiaj znak zakaz zatrzymywani sie przed wlasna posesja bo ktos wymyslil sobie autobus. Nie slyszlaem zeby rozmawiali z mieszkancami ul. Wrzosowej, nikt nie tlumaczyl/rozmawial po co na co i czemu niemozna np: sloneczna ktora jest szersza? nikt tez nie wspomnial ze np moze to byc czasowy przejazd? a pozniej zrobia ulice przy torach lub jakikolwiek inny pomysl. Ogolnie jest tak . Macie miec autobus a my mamy w dupie ze wy nie mozecie zatrzymac sie przed wlasnym domem. Ze macie z Polnej lub Roi zasuwac otwierac brame. Wyobraz sobie jakby do Ciebie przyszli i powiedzili ze nie mozesz parkowac przed domem tylko na wyznaczonym parkingu na ulicy Slonecznej. Bo bedzie sciezka rowerowa ktora sluzy calemu miastu. A obok osiedla mnostwo wolnego niewykorzystanego miejsca. - i wchodzi to od jutra. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Polokokt ;) 22.04.08, 12:44 Wiesz... Ja na TWOJ teren nie wlaze. Przechodze przez teren miasta. I jezdze terenem, ktory zrobilo miasto. Za pieniadze miasta. I teraz ma prawo czerpac z tego pozytki. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
matines1 Re: Polokokt ;) 22.04.08, 13:32 madziulec napisała: > Wiesz... > Ja na TWOJ teren nie wlaze. > Przechodze przez teren miasta. I jezdze terenem, ktory zrobilo > miasto. Za pieniadze miasta. I teraz ma prawo czerpac z tego pozytki. > Amen. a to apropo czego? :) wytlumaczylem gdzie w tym calym zajsciu wystapily uchybienia, arogancja wladzy czy nierzetlnosc (czyt. debilizm). Wiec teksty typu jak "niech nie pyszcza", oczernainie mieszkancow czy krytyka ich szyldów jest nie namiejscu i mozesz zachowac ja dla siebie. Bo my bylismy tu dlugo przed wami i pamietamy jak wrzosowa byla piaszcysta ulica. Nie masz prawa obrazac ludzi ktorzy dbaja o ta ulice znacznie dluzej niz Ty tu mieszkasz. Wiecej szacunku dla mieszkancow. tak do Twojej wiadomosci, miasto zabralo mieszkancom teren pod chodnik kilknascie lat temu bez zadnej wyplaty odszkodowania. ale to juz inny temat na inna dyskusje. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Polokokt ;) 22.04.08, 13:50 I pozwoliles zabrac teren??? No to wybacz... Ale w tym momencie co ja moge Ci powiedziec... Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: Polokokt ;) 22.04.08, 13:53 Kobieto Twoje myślenie mnie przeraza Ty albo jestes blodynką albo ją udajesz albo faktycznie jestes tak ograniczona. Ratunku - w życiu nie przypyuszczałam że kobiety są takie co tu dużo mówić... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Polokokt ;) 22.04.08, 13:58 Wiesz.. Ja widzialam w Warszawie ulice, ktora miasto probowalo zaanektowac. Nie dali rady. Ulica jest zablokowala przez wlasciciela. Cala ulica. Nazywa sie Hubera i miesci sie an Ochocie, z tylu za Blue City. Jak widac mozna. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Polokokt ;) 22.04.08, 14:08 ale Madziulec, co ty piszesz, te tereny zabierano w poprzednim ustroju, a nie jak Blue City budowano (strzelam ze w okolicach 1970-1975roku). W tamtych czsach nie pytali się czy można, tylko informowali o zabraniu. teraz to można sobie poprotestować, a pamietasz co wtedy robili z występującymi przeciw władzy? To tak samo jak całe kamienice w wawie które zabierali i do dzisiaj ludzie ich odzyskac nie moga. Na szczescie ustroj sie zmienil i teraz jest ustawa zeby ludziom zaplacic za te tereny, tylko finansowo problem przerzucono na miasta/gminy a te nie maja takich pieniedzy zeby ludziom zaplacic i sie zaczyna kombinowanie co tu zrobic zeby chociaz odciagnac w czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
matines1 Re: Polokokt ;) 22.04.08, 14:24 I pozwoliles zabrac teren??? > No to wybacz... Ale w tym momencie co ja moge Ci powiedziec... pozwoliles? wg prawa polskiego miasto moze zabrac teren wlascicielowi. dyskutowalem z Toba jak osoba myslaca ale Twoja wypowiedz jest zdeka zenujaca. Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: Polokokt ;) 22.04.08, 13:37 Nie konca masz racje - Miasto mialo zwracac pieniadze mieszkancom za to ze z czesci dzilek zostaly zrobione chodniki - ale tak sie nie stalo. Mieszkasz tu zaledwie 6 lat wiec tak na prawde co ty wiesz - malutko oj malutko... Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Polokokt ;) 22.04.08, 13:41 dokladnie tak, (a na pewno spora czesc) ulic na bukowcu jest zbudowana na gruntach prywatnych (ja wiem ze na pewno Słoneczna, Wąska, Wrzosowa...). Za te grunty miasto nie oddało kasy do dzisiaj. A mając na uwadze przerzucenie problemu na dalsze ekipy rzadzace (jak mi sie wydaje) Romek oddal sprawe do sądu, żeby ten po raz któryś wypowiedział się w tej sprawie. Także jak tak patrzeć dokładnie, to chodniki (a nawet części ulic, w niektórych przypadkach) są prywatne, bo miasto jeszcze za nie nie zapłaciło. Gdyby miasto miało oddać za grunty które kiedyś zajęło, to by musiało ogłosić bankructwo... Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: Polokokt ;) 22.04.08, 13:43 O matko jedyna jeszcze by tego brakowało - żebyś mi po działce dreptała TRAGEDIA!!!Chodnik - to i tak za dużo!!! Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Polokokt ;) 22.04.08, 13:53 No wlasnie.. A dzieci z Wrzosowej przychopdza bawic sie na NASZ plac zabaw... Nastepnym razem wezmiemy i wywalimy. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Polokokt ;) 22.04.08, 14:00 Nad Toba tez. Bo nie wiesz co sie dzieje wiec nei gadaj. Wy wchodzicie na nasze, ale zeby ktos przez wasze przejkezdzal to nei - wara. Wiec zapamietaj sobie to mila sasiadko - autobus jezdzi ulica, zgodnie z przepisami. Narazie niezgodnei z przepisami [postepujesz Ty ;) I jesli komus podpadniesz (a straz miejska pewni ebedzie przyjezdzac, bo dzis na Twoja ulice wjezdzala zapakowana na full ciezarowa na budowe, ale tego to juz zadne z was nei widzialo, bo i po co...) - to mandat dostaniesz i bedzie kuneic piesni. I skonczy sie zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: Polokokt ;) 22.04.08, 14:09 Rece opadają jak się czyta co piszesz...bo nie rozumiesz ani problemu ani tego co czytasz...Proponuje przeczytaj uwaznie raz jeszcze co inni napisali i wtedy się wypowiadaj... Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: Polokokt ;) 22.04.08, 14:12 Wypraszam sobie "miłą sąsiadkę" bo zdecydowanie nią dla Ciebie nie jestem - moi sąsiedzi są bardziej rozgarnięci - mówiąc szczerze...wiec ich nie obrazaj. PS. A takiej jak TY sąsadki to w zyciu bym nie chciala - i nie strasz mnie bo to zenujace. Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Kilka uwag 22.04.08, 22:05 1. Z przepisów prawa o ruchu drogowym wynika, że zatrzymujący się pojazd ma zostawić 1,5 metra wolnego chodnika dla pieszych, niezależnie, czy jest, czy nie ma znaku zakazu zatrzymywania się, czy zakazu zatrzymywania się i postoju. Z tego przepisu należą się mandaty, niezależnie od tego, czy jest postawiony znak zakazu, czy nie. 2. Ochrzan należy się Straży Miejskiej i policji, że od dawna nie egzekwowała tam przepisów prawa o ruchu drogowym. 3. Poprzednio przykład takiego egoistycznego protestu dali mieszkańcy osiedla przy Piłsudskiego (tego pomiędzy ul. Królowej Jadwigi a parkiem JP2). Skarżyli się na hałas powodowany przez autobusy. Po prostu Legionowo staje się miastem tętniącym życiem - czasy wiejskiego marazmu z lat 50 i 60 się definitywnie skończyły. Odpowiedz Link Zgłoś
matines1 Re: Kilka uwag 22.04.08, 22:53 > 1. Z przepisów prawa o ruchu drogowym wynika, że zatrzymujący się pojazd ma > zostawić 1,5 metra wolnego chodnika dla pieszych, niezależnie, czy jest, czy ni > e > ma znaku zakazu zatrzymywania się, czy zakazu zatrzymywania się i postoju. Z > tego przepisu należą się mandaty, niezależnie od tego, czy jest postawiony znak > zakazu, czy nie. > 2. Ochrzan należy się Straży Miejskiej i policji, że od dawna nie egzekwowała > tam przepisów prawa o ruchu drogowym. > 3. Poprzednio przykład takiego egoistycznego protestu dali mieszkańcy osiedla > przy Piłsudskiego (tego pomiędzy ul. Królowej Jadwigi a parkiem JP2). Skarżyli > się na hałas powodowany przez autobusy. > > Po prostu Legionowo staje się miastem tętniącym życiem - czasy wiejskiego > marazmu z lat 50 i 60 się definitywnie skończyły. takie male las vegas:) Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Kilka uwag 22.04.08, 23:29 > 1. Z przepisów prawa o ruchu drogowym wynika, że zatrzymujący się pojazd ma > zostawić 1,5 metra wolnego chodnika dla pieszych, niezależnie, czy jest, czy ni > e > ma znaku zakazu zatrzymywania się, czy zakazu zatrzymywania się i postoju. Z > tego przepisu należą się mandaty, niezależnie od tego, czy jest postawiony znak > zakazu, czy nie. > 2. Ochrzan należy się Straży Miejskiej i policji, że od dawna nie >egzekwowała > tam przepisów prawa o ruchu drogowym. Ależ przecież mogła mandatować. Zgodnie z tamtym oznakowaniem samochody spokojnie mogły parkować 4 kołami na jezdni. Jeden czy dwa mandaty i wszystkie auta równiutko przy krawęzniku by stały. Ba, nawet myslę że zwykłe pouczenia wystarczyłyby. DLatego tak jak pisalem wczesniej, ze wzgledu na gestosc zabudowy ulica wrzosowa totalnie nie nadaje sie na glowna alterie komunikacyjna do osiedla gdzie juz pewnie kilkaset rodzin mieszka. W centrum miasta też są znaki zakazu i bardzo dobrze, tylko tam sa tez zatoki parkingowe. > 3. Poprzednio przykład takiego egoistycznego protestu dali mieszkańcy osiedla > przy Piłsudskiego (tego pomiędzy ul. Królowej Jadwigi a parkiem JP2). Skarżyli > się na hałas powodowany przez autobusy. > > Po prostu Legionowo staje się miastem tętniącym życiem - czasy wiejskiego > marazmu z lat 50 i 60 się definitywnie skończyły. Ponownie zauważam, że tutaj protest dotyczy znaku a nie autobusu. Po raz kolejny ktoś przekręca temat protestu. Tutaj ludzie mieszkaja przy pociągach, już głośniej być nie może niz jak jedzie pociąg towarowy przez zwrotnice o 2 w nocy :) a do tego dochodza wibracje gruntu. Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Kilka uwag 23.04.08, 00:04 1. No to pretensje do waszego sąsiada Kicmana, a nie do Smogorzewskiego, że zrobiono taką kiepską nawierzchnię (o niskiej nośności) na Słonecznej. 2. Mandaty i tak by się należały za utrudnianie ruchu, nawet przy poprzednim oznakowaniu (przecież Wrzosowa nie jest jednokierunkowa, a za zastawienie pasa ruchu należy się mandat). 3. Generalnie - autobus musi jeździć swobodnie i dopóki nie poprawią Słonecznej trzeba się pogodzić z tym jak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
matines1 Re: Kilka uwag 23.04.08, 06:07 nikt nie ma pretensji do tego ze jest osiedle. Nikt nie walczy z autobusem, tylko i wylacznie z zakazam zatrzymywania sie. a tak na marginesie skoro na wrzosowej powinni karac za parkowanie na chhodnikach to samo powinna byc na Roi, w "gettcie" tez ludzie prakuja na chodnikach i utrudniajac pieszym ruch. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Kilka uwag 23.04.08, 10:22 matines1 napisał: > a tak na marginesie skoro na wrzosowej powinni karac za parkowanie na chhodnika > ch to samo powinna byc na Roi, w "gettcie" tez ludzie prakuja na chodnikach i u > trudniajac pieszym ruch. Boli Cie, ze nie musimy wpuszczac na nasze teren strazy miejskiej ??? I ze mandat to wlepia Tobie a nie nam???? No to badz uprzejmy i nie okreslaj naszego terenu gettem, bo niestety ale dowodzi braku Twojej kultury.. Odpowiedz Link Zgłoś
matines1 Re: Kilka uwag 23.04.08, 10:52 Boli Cie, ze nie musimy wpuszczac na nasze teren strazy miejskiej ??? > I ze mandat to wlepia Tobie a nie nam???? > > No to badz uprzejmy i nie okreslaj naszego terenu gettem, bo > niestety ale dowodzi braku Twojej kultury.. nic nie wnosissz do dyskusji swoimi wypowiedziami. nie boli mnie nic gdyz nie zycze nikomu ani mandatu ani zadnych kar, a co do kultury znizylem sie do Twojego poziomu gdyz normalne argumenty nie trafialy do Ciebie. a co do strazy miejskiej i braku mozliwosci na wjezdzania na wasz teren to nie bylbym tego taki pewien. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Matines... 23.04.08, 14:32 No masz racje ;) Wjedzie straz miejska i policja. Pod warunkiem jednym ... Jesli dojdzie do wykroczenia lub jesli dochodzi do zagrozenia zycia lub mienia. Niestety nasze drogi nie sa drogami publicznymi, wiec ogolnie zaczyna byc problem. Wiec nie pisz mi tu o wlepianiu mandatow na terenei osiedla Nowy Bukowiec. Bo sie cholernie mylisz. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Kilka uwag 23.04.08, 08:46 > 1. No to pretensje do waszego sąsiada Kicmana, a nie do Smogorzewskiego, że > zrobiono taką kiepską nawierzchnię (o niskiej nośności) na Słonecznej. Dokladnie tak, poza jednym szczegolem. To Smogorzewski teraz wciska kit ze Sloneczna ma mniejsza nosnosc niz wrzosowa, bo znaki mowia zupelnie cos innego. No i jakos PPKS mógł słoneczną jeździć a MZA nie może chociaż waga autobusów bardzo zbliżona. > 2. Mandaty i tak by się należały za utrudnianie ruchu, nawet przy poprzednim > oznakowaniu (przecież Wrzosowa nie jest jednokierunkowa, a za zastawienie pasa > ruchu należy się mandat). Racja, przepisy mowia o tym ze mozna parkowac przy krawedzi jezdni jesli nie utrudnia to ruchu. A co to znaczy utrudniac ruch to juz mozna interpretowac roznie (w najprostrzym wydaniu, jak pojazd musi zmienic predkosc, kierunek to juz ruch sie utrudnia). Ale, tak na prawde jak sie przejsc po miescie, to dokladnie taka sama sytuacja jest na ulicy Sienkiewicza przy sklepach rowerowych, samochody tamujace ruch, bo stoja przy krawedzi jazdni lub jednym kolem na chodniku, mandatow brak. tak samo na Batorego, Rejmonta, Sienkiewicza... od Pilsudskiego do Slowackiego. Na wszystkich ulicach bukowca, parkuje sie przy krawedzi jezdni, bo inaczej sie nie da. Ulica bałtycka to samo, Gdyńska i to sa tylko przykaldy z pamieci z Bukowca. I wszystkie te miejsca charakteryzuja sie tym iz jest jezdnia i od jezdni do plotu jest nie wiecej jak 0,5-1m albo jest chodnik i samochody staja identycznie jak an wrzosowej (czesc na chodniku, czesc na jezdni, albo calosc na jezdni). A co jest w innych dzielnicach z domkami jednorodzinnymi? Dokladnie to samo, chocby Narutowicza i okolice cmentarza. Wszedzie mozna uznac ze ruch jest tamowany, bo samochod wystaje na jezdni i auto jadace musi je omijac, zwolnic, zmienic kierunek ruchu... Ba, osiedle przy targu, nie pamietam ulicy, ale tam wieczorami tez samochody stoja polowa na osiedlowej uliczce, a polowa na chodniku. W dni targowe ulica przy targu przy piekarni. Z tylu Shell'a samochody na chodniku. W blokach przy Królowej marysienki, tam z tylu jak są garaże też auta parkuja przy krawężniku i dwa auta nie mogą się minąć. Mandaty Panie, mandaty... Czyli nie tylko Wrozsowa, ale polowa Legionowa tak na prawdę. A co do chodnika na wrzosowej, to on nawet jak jest pusty to nie ma 1,5 metra :) Na tym po prawej stronie idac po przejazdu to dwie osoby jak sie mijaja to juz jest ciezko, szczegolnie na poczatku ulicy. > 3. Generalnie - autobus musi jeździć swobodnie i dopóki nie poprawią Słonecznej > trzeba się pogodzić z tym jak jest. Ale przeciez wedlug znakow to Sloneczna ma wieksza nosnosc i to ze trzy razy (choc moze nie 16T). Poozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Kilka uwag 23.04.08, 09:46 1. Mandatowanie za złe parkowanie na innych ulicach Legionowa - zgadzam się w zupełności. Jak równość wobec prawa - to dla wszystkich kierowców. 2. Jeżeli Słoneczna ma nośność zbliżoną do wymaganej, a Urząd Miasta twierdzi inaczej to nie pozostaje nic innego, jak znalezienie jakiegoś niezależnego eksperta, aby to rostrzygnął. Mam nadzieję, że Urząd Miasta nie zasłania się przyczynami formalnymi, a tak naprawdę chodzi o jakieś inne, zupełnie niemerytoryczne powody np. jakieś znajomości. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Kilka uwag 23.04.08, 10:20 Za eksperta trzeba zaplacic. Kto zaplaci???? Ten kto wnosi protest. Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: Kilka uwag 23.04.08, 10:39 Mieszkańców ulicy dokładnie to samo zastanawia - dlaczego autobusu lini 804 nie można było puścić ulicą Słoneczną ktora to: jest zdecydowanie szersza i co najważniejsze mieszkańcy tej ulicy mają możliwość zaparkowania swoich samochodów na szerokim poboczu - a przecież tak na prawdę o to wlaśnie chodzi w tym sporze. Nie ukrywamy że nie cieszy nas to że autobus jeździ nam tuż pod okanmi, nie skakaliśmy z radości gdy dowiedzieliśmy się że na koncu "naszej" malowniczej ulicy powstanie "male miasteczko -Nowy Bukowiec" bowiem wielu z nas pamięta te ulice jeszcze jak byly na niej "kocie łby" a dzieci na ulicy bawiły się swobodnie bez obawy rodziców ze stanie im się krzywda. Skoro jednak osiedle powstało to rozumiemy mieszkańców że chcą mieć swobodne połączenia, rozumiemy to TYLKO czemu zabraniacie nam parkowac samochody - CZEMU??? Popieram i podpisze się pod kazdym podaniem o utworzenie przystanku kolejowego - to takze popieram. Czemu Wam tak bardzo zalezy zeby nas karac mandatami za parkowanie gdy rownolegla ulica jest szeroka niczym autostrada - CZEMU??? A tak na marginesie: jak kupowaliście mieszkania wiedziliście jakie sa połączenia komunikacji... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Kilka uwag 23.04.08, 14:23 Ja nie wiem dlaczego autobus zostal puszczony taka a nie inna tarsa. Zaczelam szukac jakie wymagania powinna spelniac ulica, by miec jakas tam "nosnosc". Zapytam tez kolezanki, pracuej w Instytucie Badawczym Drog i Mostow, moze cos podpowie.. Nie wiem. Bylam tak naparwde jedna z 2 pierwszych mieszkancow lokatorow osiedla. Mam samochod, wiec dojazdy autobusowe, jak by napisala Joanna Chmielewska ani mnei "grebia ani zieja". Ale rzeczywiscie kazdy mozliwy dojazd podnosi atrakcyjnosc tego miejsca, miejsca, w ktorym nic nei ma. Nic procz bardzo fajnej biblioteki. Bo sklep .. Pozostawia nadal bardzo duzo do zyczenia. Zapytasz dlaczego kupialm tu meiszkanie - proste - ekonomia. Wolalabym kupic w centrum miasta. Ale niestety, stac mnie nie bylo. A wiekszosc ludzi jest spoza Warszawy i mysle, ze podobne argumenty dzialaly, chcoc nie chce sie za nikogo wypowiadac. Nie mamy wplywu na decyzje, ktore zostaly podjete. Przykro mi naprawde, ze nie przyszliscie do nas (w koncu sasiadow) ze swoim rpiotestem. Mysle, ze sporo osob by wam podpisalo protest, bo tak naprawde jest on zrozumialy. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Polokokt ;) 22.04.08, 10:48 Ja nie protestuje. Mi to wisi, ktoredy pojedzie autobus. Myslisz, ze co? Mieszkancy osiedla wymyslili trase? Ja mysle, ze az takiej mocy sparwczej nei maja. Gdyby mieli - powstalby Przystanek Bukowiec, kolejowy. Moze wtedy dopeiro bylyby awantury mieszkancow Wrzosowej, ze im za glosno? Nie wiem. Mozliwe, ze mieszkancy Wrzosowej mogli przeprowadzic jakeis spoleczne konsultacje, rozmowy nawet u nas na osiedlu.. Moze jakies "uswiadamianie", dlaczego nie chcieliby tak naprawde autobusu na ulicy. I powiem Ci tak szczerze Polokokt: gdyby do mnei ktos przyszedl i powiedzial otwartym jezykiem, ze nei chce bo .. i ty wymienil prawdziwe (a nie wyimaginowane powody) to zyskalby bardzo zagorzalego zwolennika. I pewnie tak byloby z wieloma mieszkancami osiedla. Tylko mieszkancy Wrzosowej wola prowadzic swoja krucjate sami, a teraz jeszcez zwalajac na mieszkancow osiedla, ze nieby to my chcemy, by autobus tak jezdzil. ymczasem nawet przy ul. Roi nie ma przystaku.. wiec argument jest prosty do obalenia. Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: ... 23.04.08, 15:05 trochę wieści z prasy lokalnej: www.miejscowa.pl/content/view/2036/1447/ toiowo.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=1294&Itemid=1 w dzisiejszym wydaniu TIO cytują Wasze wypowiedzi.... Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: ... 23.04.08, 15:40 "Wszystkich zainteresowanych problemem linii 804 informuję ,że nasz wspólny wniosek o zmianę przebiegu tej trasy zyskał akceptację Prezydenta Smogorzewskiego. Stosowne pismo o zmianie trasy z ul Wrzosowej na ul Słoneczną zostało przesłane do ZTM w Warszawie. Pozdrawiam Radny Ryszard Brański" DZIĘKUJEMY BARDZO Odpowiedz Link Zgłoś
d.zlamal Bukowiec odcięty od autobusów? 23.04.08, 19:06 mcaleczka napisała: > "Wszystkich zainteresowanych problemem linii 804 informuję ,że nasz > wspólny wniosek o zmianę przebiegu tej trasy zyskał akceptację > Prezydenta Smogorzewskiego. > Stosowne pismo o zmianie trasy z ul Wrzosowej na ul Słoneczną > zostało przesłane do ZTM w Warszawie. > Pozdrawiam > Radny Ryszard Brański" > > DZIĘKUJEMY BARDZO Za popsucie komunikacji na Bukowcu, chyba tak trzeba dopisać. 1) Autobusy linii 804 Słoneczną nie pojadą bo droga nie ma podbudowy. Nie pojadą też dlatego że przewoźnik nie wyraził zgody na jazdę ul. Słoneczną, bo są tam gorsze parametry skrętów i jest to ulica nieco węższa. Przed uruchomieniem linii odbył się również komisyjnie przejazd ul. Słoneczną, gdyby na Wrzosowej się "nie dało" jechać. W przypadku wystąpienia o zmianę trasy linii 804 zostanie ona puszczona na wprost Strużańską, odcinając cały rejon od połączenia z Warszawą (najbliższy przystanek będzie zlokalizowany przy ul. Krakusa). Poddaję w wątpliwość zmianę trasy 804 bo już w ciągu tych 3 dni kursowania mnóstwo osób z Bukowca wybrało nową linię jako główny środek transportu (801 jest mniej konkurencyjne jeśli chodzi o czas dojazdu). 1 dnia ludzie masowo (na tle innych przystanków) korzystali z przystanku na ul. Roi/Słoneczna, jadąc też do centrum naszego miasta. Pytanie co jest zatem ważniejsze: Interes całego osiedla Bukowiec+rejony ul. Polnej mającego wreszcie w miarę przyzwoity dojazd do Warszawy czy paru osób łamiących przepisy na ul. Wrzosowej (wczoraj 804 jeździł slalomem Wrzosową - gdzie jest Policja? )Jeżeli jest problem z parkowaniem to powinno się z ul. Słonecznej zrobić drogę lokalną dostosowaną do małego ruchu i porobić tam miejsca parkingowe. A na razie mandaty. Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: Bukowiec odcięty od autobusów? 23.04.08, 19:56 Autobus faktycznie pęka w szwach od tych 5 osób ;-) które nim jechały. Jeśli chodzi o mnie wierze w to co napisał nasz Radny myślę ze nie ma On potrzeby kłamać i mydlić nam oczu jakimiś nie sprawdzonymi informacjami. Jeśli tak napisał to wierze ze to jest właśnie rozwiązanie spornej kwestii. Nie rozumiem tylko dlaczego na tym forum łatwiej jego użytkownikom idzie oczernianie i rzucanie w siebie nawzajem błotem albo wyciąganie jakiś głupkowatych bzdurnych zupełnie nie związanych z "problemem" uwag aniżeli dążenie do wspólnego kompromisu. Skoro tu zamieszkaliście i z tym miastem wiążecie (przynajmniej na razie) swoje życie to nie utrudniajcie życia innym tym co tu mieszkają od czasu kiedy Waszego osiedla nie było nawet w planach!! Nie straszcie mandatami, policją itp itd. bo tak na prawdę zatracacie się i poza tym nic więcej nie osiągniecie a oddalacie się od problemu. Odsuńcie emocje na bok i swoje momentami egoistyczne podejście i zrozumcie choć trochę nas… nie żądam byście nam współczuli – bo to byłoby wręcz nielogiczne ale przyznajcie ze całkowity zakaz parkowania 0 bo o to w tym sporze chodzi – mówiąc delikatnie jest IDIOTYCZNY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Swietnie .. podsumujmy. 23.04.08, 21:04 Wprowadzalismy sie na zadupie, majac nadzieje i obietnice developera, ze bedzie tu komunikacja (zainteresowanym jestem w stanie przedstawic odpowiednie oferty developera, ktore w owczesnym czasie stanowily oferte handlowa - rok 2001!) Bukowiec nadal zadupiem pozostanie - do PKP daleko, zreszta kiedys sprobowalam dostac sie do pociagu z wozkiem dzieciecym. Poelcam zagorzalym fanom tego sposobu podrozowania - przeniesc wozek an gore po schodkach, po czym na dol. Jchalam o takiej porze, kiedy nikogo an peronie nie bylo.. Tak wiec wozek 14 kg + dziecko.. mila perspektywa. Autobusy 801 nie jezdza w dni wolen od pracy. Musimy dygac do Warszawskiej... Zajefajnie. nie iwem jak wy, ale ja ze wzgledu an male dzieco i jednak za duza odleglosc rozwiazuje to tak, ze parkuje na Warszawskiej, tam przesiadam sie w autobus.. Aha - wozka glebokiego nie wsadzi sie we wszelkie L-Busy, Transludy itp. Prosze o tym pamietac, tak wiec matka z dzieckiem jest prakwie uziemniona w Legionowie. Bukowiec nadal jest zapomniany przez swiat. Nie ma tu sklepow, a dojazd do centrum jest miejskim dylizansem. Oplaty drozsze jakw stolicy!!! Porazka. Rozklad jazdy straszny.. Jezdza w ogole prawei jak widmo. I to tyle. Rozumiem. Niektorzy tesknia do ulicy wybrukowanej. Prosze bardzo. Wybrukowali wlasnie Nowy Swiat w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: 23.04.08, 21:09 A madziulec jak zawsze swoje.. Powtarzam poraz koeljny nikt Cie nie zmuszal abys na to "zadupie" sie przeprowadzala wiec pretensje miej do siebie i swojego portfela a jak Ci tu tak bardzo zle to tez nikt tu Cie chyba na sile nie trzyma... Warszawa zaprasza... A ja tesknie i owszem za tamtymi czasami kiedy mieszkalo sie wsrod inteligencji.. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: 24.04.08, 10:31 Inteligencja??? Pewnie ta pracujaca przy wyrobie cegiel? A moze wyrabiajaca namioty? A moze ta szyjaca ubranka w Madonna Fashion Studio?? A moze robiaca budki takie starznicze??? Wielka mi inteligencja, phi! To nie miesteczko uniwersyteckie. Sprawdz kiedy powstaly pierwsze szkoly w Legionowie. Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: madziulec 24.04.08, 10:57 madziulec zastanów się co Ty za brednie wypisujesz, Twój prześmiewczy ton świadczy tylko o Twoim bardzo niskim poziomie kultury. Tak na prawde tu na forum miotasz się, zmieniasz zdanie niczym chorągiewka raz chcesz autobusu, raz Ci on "zwisa". W Twoich wypowiedziach brak logigiki sensu i składu...Podpierasz sie informqacjami zasłyszanymi od przysłowiowych panów "z pod budki z piwem", zaciagnij informacji kto tak na prawde mieszkał kiedyś na tej ulicy i dopiero się wypowiadaj.. bo na razie Twoja znajomość jest płytka.. Po Twoich wypowiedziach widac ze masz charakter pieniaczy - walczysz dla samej sztuki walczenia i tak na prawde zatracilas sie o co walczysz... Kilka razy na tym forum zwracano Ci uwage o co tak na prawde "walczą" mieszkancy Wrzosowej - nie zgadzamy sie na absurdalny zakaz parkowania - ale Ty nieustannie wracasz do autobusu, co do ktorego nikt nie ma watpliowsci ze ma być. Myslisz tylko i wylacznie swoimi kategoriami a ton Twoich wypowiedzi swiadczy o Tobie..w nie najlepszy sbosob... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: madziulec 24.04.08, 11:41 Na mojej ulicy nie mieszkal nikt. Zas na ulicy obok, budynku, ktory widze z okna mieszkal Stanisla Grzesiuk, ale pewnie nic Ci to nazwisko nei mowi ;))) Nadal autobus mi zwisa. Ale nie jestem egoistka i potarfie popatrzec na moich sasiadow dygajacych codziennie do PKP albo autobusu i bardzo mi ich wtedy szkoda... Ale jak widac, niektorym mieszkancowm Wrzosowej we lbie sie poprzewracalo i widza tylko siebie, albo nawet az tyle nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: madziulec 24.04.08, 12:00 "Na marginesie życia" madziulcu głównymi Twoimi wadami są: pieniactwo, skłonność do awantur, oraz niechęć do zgody. I choćby nie wiem kto i nie wiem co napisał Ty zawsze bedziesz przeciw w imie swojego wyimaginowanego dązenia do czynienia dobra dla społecznosci "zadupia"- walka dla walki. Myśle ze rozmowa z Toba i jakie kolwiek proby wytłumaczenia to przyslowiowa walka z wiatrakami..na ktora szkoda tracic czasu bo Ty i tak wiesz wszystko lepiej.. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: Swietnie .. podsumujmy. 23.04.08, 21:20 > Wprowadzalismy sie na zadupie, majac nadzieje i obietnice developera, ze bedzie > tu komunikacja (zainteresowanym jestem w stanie przedstawic odpowiednie oferty > developera, ktore w owczesnym czasie stanowily oferte handlowa - rok 2001!) > Ja tak tylko do tego fragmentu, bo co do pozostałego to moje zdanie jest znane :) Na Tarchominie deweloperzy tez obiecywali tramwaje... :) jak na razie czytalem raport ze spora czesc osob ktora dala sie namowic na kupienie mieszkania tam i utkniecie na Jagiellonskiej, postanowila przeprowadzic sie w inne miejsce (ta informacja byla w kontekscie tego, iż posrednicy obrotu nieruchomosciami zauwazyli taki trend). Takze deweloperzy to obiecaja nawet zlote gruszki na wierzbie zeby sprzedac swoja inwestycje. A jak juz sprzeda to nie jego problem :) Zreszta deweloper nie ma ani wplywu na autobusy, tramwaje, kolej ani nawet na polaczenia lotnicze z Brukselą. Rownie dobrze dealer sprzedajacy Ferrari moze powiedziec że za rok panie bedziesz mial autostrady i bedziesz mogl jezdzic swoim nowiutkim Ferrari. Tylko dealer tych autostrad nie buduje i jego obietnica jest zalezna od zupelnie kogos innego, kto może mieć zupelnie inne cele i/lub priorytety. To tak na marginesie odnośnie jakichkolwiek ofert :) Także chyba pozostało Ci ścignąć dewelopera za niewywiązanie się ze swojej oferty. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Pyrrusowe zwycięstwo 24.04.08, 10:55 Nie musi być żadnego znaku zakazu postoju i parkowania. Wystarczy tylko egzekwować aktualne przepisy prawa o ruchu drogowym, aby nasolić na Wrzosowej tyle mandatów, że ho ho. Do zmiany ustawy "Prawo o ruchu drogowym" musicie zebrać co najmniej 100 tysięcy podpisów. Proponuję już zacząć. Wystarczy jedna uparta osoba, która będzie pisać do powiatowego komendanta policji (a jak to okaże się nieskuteczne, to wyżej), skargi na bezczynność funkcjonariuszy, aby ta cała wasza petycja była pyrrusowym zwycięstwem. Nie da się napisać petycji, żeby na danej ulicy przestało obowiązywać prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: Pyrrusowe zwycięstwo 24.04.08, 11:02 psychomaszyna czy Ty czerpiesz energie ze straszenia ludzi mandatami -raz juz o tym napisales po co sie powtarzasz... chyba to nieustanne pisanie o tym samym jest mowiac delikatnie monotematyczne. Domyślam się ze usiłowanie zastraszenia ludzi musi wyzwalac w Tobie strasznie dużo energii- skad u Ciebie tyle złości i chęci "dokopania" innym pewnie sa tego prywatne przeslanki a moze kiedys ktos Ciebie w ten sposob potraktowal - w kazdym razie nie wnikam...ale oszczedz sobie.. Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Pyrrusowe zwycięstwo 24.04.08, 11:52 1. Przykro, że gdy nie masz już argumentów, pojawiają się przytyki personalne do dyskutanta. To obniża poziom dyskusji. 2. Po prostu daj kontrargumenty, albo coś co obali to co napisałem, jak się nie zgadzasz. Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: Pyrrusowe zwycięstwo 24.04.08, 12:07 Po co powtarzac to co jest juz napisane - przeczytaj wszystkie posty tam znajdziesz odpowiedzi.. ja nie popieram gadania i powtarzania non stop tego samego tylko ubarwiajac to innymi slowami - nie w tym rzecz..bo to dopiero obniza wartos wypowiedzi... nowe argumenty po co - czy to cos da?? Ty wiesz swoje a ja wiem swoje, Ty straszysz mnie mandatami ja probuje Ci tlumaczyc... nie widze sensu... Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Pyrrusowe zwycięstwo 24.04.08, 11:42 Wczoraj Wrzosowa zastawiona auteczkami az milo. Godzina ok. 18:30... Jak widac mieszkancy maja w nosie. Do czasu pewnie, az jakis zdesperowany kierowca autobusu nei zarysuje zlosliwie albo rownei zlosliwie nei wezwie policji. Oj wtedy bedzie placz i zgrzytanie zebow... Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Do pełni szczęscia 23.04.08, 19:16 No to do pełni szczęscia brakuje tego, aby zrobić ul. Wrzosową jednokierunkową. Wtedy parkować na ulicy będzie można do woli. Odpowiedz Link Zgłoś
adrko Re: Do pełni szczęscia 24.04.08, 12:47 przepraszam , nie czytałem dokładnie wszystkich postów ale jak problem jest żeby autobus jeździł Polną do Stróżańskiej i później Roi ????? Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Do pełni szczęscia 24.04.08, 13:00 A gdzie zakreci, by dalej pojechac Struzanska w kierunku na Katy???? Nie mamy tam rondka ;) Ale kolezanka Mcaleczka w ramach prac spolecznych zamiast wrzeszczec tu na forum i w ramach przeproszenia naszedo moderatora rondko zrobi ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
adrko Re: Do pełni szczęscia 24.04.08, 13:02 wydawało mi się że na końcu Roi jest rondo ale tak rzadko tam jestem że mogę się mylić :) Odpowiedz Link Zgłoś
matines1 Re: Do pełni szczęscia 24.04.08, 16:39 madziulec napisała: > A gdzie zakreci, by dalej pojechac Struzanska w kierunku na Katy???? > > Nie mamy tam rondka ;) > > Ale kolezanka Mcaleczka w ramach prac spolecznych zamiast wrzeszczec > tu na forum i w ramach przeproszenia naszedo moderatora rondko > zrobi ;))) a czy Ty przypadkiem nie mialas sprawdzac czystosci na chodnikach? :) jak juz wystawisz oceny i przekazesz "Aniołowi" u siebie w bloku to mozesz zajac sie rondkiem !!! :) i nie zapomnij na straz miejska zadzwonic poskarzyc sie ze ktos zaparkowal pod domem ! madziulec walcz by Polska rosla w sile!!! :) Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Do pełni szczęscia 25.04.08, 07:01 Jak sie jedzie samochodem to widac, ze od mniej wiecej polowy Wrzosowej (mowimy o jezdzie w kierunku osiedla) to na chodznikach brud.. smrod itp. (powiedzenia nie kontynuuje). Dobre siedlisko dla slimakow, gdyz tam chodzimy z dzieckiem je ogladac ;))) Zanim zaczniesz krytykowac - popatrz wokol siebie, czy jestes krysztalowy. Wiec mozesz byc sarkastyczny, ja u siebie moge za brak czystosci nie zaplacic - Ty u siebie dygaj z miotelka i czysc przyjacielu ;) Bos Ty fizol ;) Oj, widac gdzie boli, widac.... Odpowiedz Link Zgłoś
matines1 Re: Do pełni szczęscia 25.04.08, 10:35 madziulec napisała: > Jak sie jedzie samochodem to widac, ze od mniej wiecej polowy Wrzosowej (mowimy > o jezdzie w kierunku osiedla) to na chodznikach brud.. smrod itp. (powiedzenia > nie kontynuuje). Dobre siedlisko dla slimakow, gdyz tam chodzimy z dzieckiem je > ogladac ;))) - to dobrze dziecko sie rozwija poznaje przyrode:) > > Zanim zaczniesz krytykowac - popatrz wokol siebie, czy jestes krysztalowy. - zaczelas pierwsza krytykowac mieszkancow ul Wrzosowej > > Wiec mozesz byc sarkastyczny, ja u siebie moge za brak czystosci nie zaplacic - > Ty u siebie dygaj z miotelka i czysc przyjacielu ;) Bos Ty fizol ;) > Oj, widac gdzie boli, widac.... nawiozując do zwrotu "bos ty fizol" to czy ty jak wynosisz smieci do zsypu to jestes smieciarka??? :) ja mandatu nigdy nie dostalem i dbam o porzadek przed swoja posesja. taki urok mieszkania w domku. Ale sa tez plusy i uwierz mi jest ich znacznie wiecej niz mieszkania w bloku. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Nowy Bukowiec a reszta Bukowca 27.04.08, 22:28 Widzisz Matines, urok Twojego mieszkania w domku jest taki, ze teraz masz smrodliwe 2 autobusy ;) 1 lokalny - linia 103 bodajze, drugi linia MZA 804. Czestotliwosc obu sam znasz. Nie wiem czy bym sie zamienila. Obie linie sa w pewnym, acz jednak dosc bliskim oddaleniu od osiedla, zapewniajacym sprawna bardzo komunikacje, jednak nie smrodza mi pod oknami, ani zadnemu z moich sasiadow. Jako ciekawostke Ci jeszcze powiem, ze na ul. Gen. Roi pare budynkow "domkowych" nie ma kanalizacji. Sa to bardzo ladne wille. Osiedle kanalizacje ma... I "gruchy" zamawiac nie musi... To tez pewien atut mieszkania w bloku prawda??? Pozdrawiam Cie serdecznie i wierze, ze dzieki temu, ze powstalo osiedle to jednak Bukowiec ma szanse na rozwiniecie sie, bo tak to niestety wiele wody w Wisle by uplynelo, nim kilka inwestycji zostaloby zrealizowanych i mieszkancy o tym doskonale wiedza. Ty takze masz taka swiadomosc. Odpowiedz Link Zgłoś
matines1 Re: Nowy Bukowiec a reszta Bukowca 28.04.08, 06:11 madziulec napisała: > Widzisz Matines, urok Twojego mieszkania w domku jest taki, ze teraz masz > smrodliwe 2 autobusy ;) > 1 lokalny - linia 103 bodajze, drugi linia MZA 804. Czestotliwosc obu sam znasz > . > > Nie wiem czy bym sie zamienila. Obie linie sa w pewnym, acz jednak dosc bliskim > oddaleniu od osiedla, zapewniajacym sprawna bardzo komunikacje, jednak nie > smrodza mi pod oknami, ani zadnemu z moich sasiadow. > > Jako ciekawostke Ci jeszcze powiem, ze na ul. Gen. Roi pare budynkow "domkowych > " > nie ma kanalizacji. Sa to bardzo ladne wille. Osiedle kanalizacje ma... I > "gruchy" zamawiac nie musi... To tez pewien atut mieszkania w bloku prawda??? > Pozdrawiam Cie serdecznie i wierze, ze dzieki temu, ze powstalo osiedle to > jednak Bukowiec ma szanse na rozwiniecie sie, bo tak to niestety wiele wody w > Wisle by uplynelo, nim kilka inwestycji zostaloby zrealizowanych i mieszkancy o > tym doskonale wiedza. > > Ty takze masz taka swiadomosc. > wiesz na temat plusow i minusow mieszknia w domku mozemy porozmawiac - i watpie bys mnie przekonala,mozesz sprobowac odrazu po grillu ktory jest przyzadzany we wlasnym ogrodzie:) ondnosnie mediow to na ul. Wrzosowej mamy i kanalizajce i gaz wiec nie wiem skad Twoje błędne informacje. Moze ktos korzysta z "gruchy" ale to jego indywidualna sprawa. A Atoubusy i tak beda przeniesione na ulce Sloneczna. zapioznaj sie najpierw z tematem a pozniej pisz bo kompromitujesz sie. Wiec sprawdz kobito swoje informacje zanim zaczniesz brednie pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: Nowy Bukowiec a reszta Bukowca 28.04.08, 09:00 moze i "atobusy" bedza przeniesione na jakas "ulce". Nie wiem ;) Narazie grill palony w ogrodzie jest lekko powiedziawszy.. wiejski i passe ;) O ile wiesz co znacy to trudne slowo ;) Ale napewno Ci smakuje w tym otoczeniu smrodliwych autobusikow ;) Smacznego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
matines1 Re: Nowy Bukowiec a reszta Bukowca 28.04.08, 09:48 madziulec napisała: > moze i "atobusy" bedza przeniesione na jakas "ulce". Nie wiem ;) > > Narazie grill palony w ogrodzie jest lekko powiedziawszy.. wiejski i > passe ;) O ile wiesz co znacy to trudne slowo ;) Ale napewno Ci > smakuje w tym otoczeniu smrodliwych autobusikow ;) > > Smacznego ;) a dziekuje mi smakuje znajomym rowniez, powiedz kiedy bedziesz biegla do McDonalda to rzuce Ci kostki do obgryzienia! a temat "Nowy Bukowiec a reszta bukowca" nie pasuja powinen byc "madziulec a reszta bukowca". Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: Nowy Bukowiec a reszta Bukowca 28.04.08, 10:01 madziulec napisała: > moze i "atobusy" bedza przeniesione na jakas "ulce". Nie wiem ;) > > Narazie grill palony w ogrodzie jest lekko powiedziawszy.. wiejski i > passe ;) O ile wiesz co znacy to trudne slowo ;) Ale napewno Ci > smakuje w tym otoczeniu smrodliwych autobusikow ;) > > Smacznego ;) Żenująca odp. nic więcej nie dodam - poziom wypowiedzi świadczy o wypowiadajacej sie ... Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: madziulec 24.04.08, 12:42 Oj jaka ty jestes zalosna... Co Ci dadza daty - kiedy Ty i tak wiesz swoje najmądrzejsza kobieto swiata!!! Co da udowadnianie czegos jesli Twoj mozg tego i tak nie przyswoii .. bo wiesz lepiej - szkoda ze nie umiesz dyskutowac tylko narzucac swoje zdanie.. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: madziulec 24.04.08, 12:59 Juz Ci napisalam - nie podalas ZADENGO konkretnego argumentu. Twoja rodzina miala swoje 5 minutek w prasie lokalnej, karierke zrobiliscie. Teraz prosimy o konkrety, bo narazie cale wasze dzialanie wskazuej, ze robicie to wszystko po to by pokazac, ze .. wielmoznym panstwo wszystko przeszkadza. Do tego zaczynasz obarzac ludzi i to w bardzo chamski sposob - mnie, Psychomaszyne.. Kto nastepny? Odpowiedz Link Zgłoś
mcaleczka Re: madziulec 24.04.08, 13:26 Wraz z informacja Radnego temat uwazam za zakonczony Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt żeby wszystko było takie proste :) 24.04.08, 23:14 no i zrobiono dokładnie tak jak się spodziewałem. Nośność ulicy Wrzosowej urosła do nieskończoności, pojawiły sie worki na znakach :) Ale tylko tych o tonażu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
w.iwo Re: i jak się skończy ta bajka ? 05.06.08, 23:10 ciekawa jestem czy po burzy coś się zmieniło ? ktoś wie ? autobus dalej jeździ Wrzosową... zmienią czy nie zmienią ? fotoforum.gazeta.pl/72,2,880,80473786.html Odpowiedz Link Zgłoś
matines1 Re: i jak się skończy ta bajka ? 06.06.08, 06:12 w.iwo napisała: > ciekawa jestem czy po burzy coś się zmieniło ? > ktoś wie ? autobus dalej jeździ Wrzosową... zmienią czy nie zmienią ? > > fotoforum.gazeta.pl/72,2,880,80473786.html podobno jeszcze mammy poczekac zanim sie zmieni, wiec czekamy czekamy czekamy Odpowiedz Link Zgłoś
rotunda od 1 lipca 804 na Słoneczną 20.06.08, 23:03 ZTM informuje: STAŁE ZMIANY OD 1 lipca 2008 R. linia 804 - korekta trasy na osiedlu Bukowiec w Legionowie: ŻERAŃ FSO - ... - Strużańska - Roi - Słoneczna - Polna - Strużańska - ... - OS. MŁODYCH / STAROSTWO POWIATOWE Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: od 1 lipca 804 na Słoneczną 21.06.08, 00:02 a łyżka na to "niemożliwe" :) bez przebudowy jednak Słoneczna przeniesie takie obciążenie? Jak nic znów cud budowlany za sprawą dotknięcia cudownej różdżki Romana. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: od 1 lipca 804 na Słoneczną 21.06.08, 08:46 A teraz na Wrzosowej beda narzekac, ze maja daleko do autobusu ;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
matines1 Re: od 1 lipca 804 na Słoneczną 21.06.08, 17:37 madziulec napisała: > A teraz na Wrzosowej beda narzekac, ze maja daleko do autobusu ;)))) szczekaj madziulec dalej szczekaj! My swoje osiagnelismy :) i jak najbardziej jestesmy zadowoleni z takiego rozwiazania sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: od 1 lipca 804 na Słoneczną 21.06.08, 18:40 Oj Matines.... Popatrz jaki poziom. Nawet napisac ladnie. Szczekanie do czlowieka??? Tacy ludzie mieszkaja na Wrzosowej??? Odpowiedz Link Zgłoś
matines1 Re: Do pełni szczęscia !!!!! 25.04.08, 08:40 Chcialbym za "gettowe osiedle" przeprosic mieszkancow osiedla (oprocz madziulca jej podobnych dzialaczy spolecznych). Odpowiedz Link Zgłoś