car4you 26.10.08, 12:13 www.kolejowo.rail.pl/news.php przez Legionowo. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
narewa Re: modernizacja linii kolejowej do Gdańska 26.10.08, 17:10 wszystko pięknie,ale dworca w Legionowie jak nie ma,tak nie będzie...a szkoda.. Odpowiedz Link Zgłoś
lmolinski Re: modernizacja linii kolejowej do Gdańska 27.10.08, 12:29 a zapytam w tym wątku. Jak wygląda sytuacja w pociągach do warszawy? Tłoczno? Punktualne? Zwłaszcza taki o 7:30 chyba? muszę rozważyć ponowne korzystanie z tego środka lokomcji ale nie wiem czy mi to wyjdzie na dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
amelka1341 Re: modernizacja linii kolejowej do Gdańska 27.10.08, 13:36 Punktualnie? Nasze Koleje Mazowieckie? ;) to chyba nie możliwe... Ja jeżdżę jeden pociąg wcześniej niż pytasz...Czyli jest koło 7 - o której dokładnie, to zależy od dnia. Szczerze mówiąc od ostatniej zmiany rozkładu to puntualnie (lub ok 2 minuty po czasie) to był ze dwa, może trzy razy.Tak to średnio około 10 minut. My chyba mamy troszkę lepiej od Was - bo na Przystanku jest kasa, gdzie można się spytać ile spóźniony jest pociąg (jak się więcej ludzi zbierze, to pani w kasie rada nie rada musi zadzwonić i zapytać się gdzie jest pociąg i ile ma opóźnienia) - no i lepszą widoczność - bo jak pociąg djest w Chotomowie, to go poprostu widać (inna sprawa, że między Chotomowem i Przystankiem na chwile chyba zmienia tor, bo niknie nagle z oczu). Ja - jesli do 7.05 go nie widzę - to poporstu idę do 723 tej który odjeżdża 7.09. W zmiany rozkładu kilka razy jechałam już autobusem :) tak więc kilka razy był spózniony tak co najmniej ze 20 minut. Jak jest z tym późniejszym? Nie wiem... ale moja mama jedzie 6.25 - i spóźnianie kilkuminutowe jest normą, więc zdażyło jej się wsiąść do spóźnionego pociągu na Centralną. Tak więc - spóżnienia są - od kilku do kilkunastu minut.Myzreguły chwilę przed 8 jesteśmy na Gdańskiej. Ale istnieje ryzyko, że może zostać odwołonay. Ale z drugiej strony, jak tak policzysz, że z 723 do E4 (luźniej jet, jak ten autobus widmo E8 wprowadzili, da się wsiąść w pierwszy :), ale za to 723 strasznie zapchany...) i na marymont, to mimo wszystko pociągiem szybciej... O ile przyjedzie. Czy tłoczny... u nas my jak już wchodzimy to trzeba stać, ale w legionowie z reguły ktoś wysiada, więc można usiąść i dla Legionowa zostaje z 1, 2 miejsca wolne. :) Przynajmniej na poczatku składu pociągu... :) oczywiscie to też zależy od dnia. Następna zmiana rozkładu już na poczatku listopada. Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: modernizacja linii kolejowej do Gdańska 27.10.08, 19:42 no to przyklad sprzed chwili.... (az mnie jeszcze trzesie na sama mysl). Powrot z warszawy pociagiem o 16:40. Pociag mial opozniony start o 30 minut bo sie trakcja zerwala gdzies, ale naprawiaja.... ruszyl... no to jak ruszyl to myslalem ze pojedzie. Ale nie, bylem w bledzie. Ruszyl po to zeby wyjechac w jakies szczere pole z tylu FSO i tam stanac, zeby ludzie nie mieli sie gdzie przesiasc. O o 18:00 mialem juz dosyc czekania. Poszedlem wzdluz torow do Mostu Grota, potem do prywaciaka. W domu bylem o 19:20. Reasumujac, powrot z pracy zajal mi dzisiaj 3,5h. Nic tylko sie przesiadac na komunikacje miejska... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
amelka1341 Re: modernizacja linii kolejowej do Gdańska 27.10.08, 21:01 Moja mama została w tym pociągu, w domu była po 19... ale mówiła, że mnóstwo ludzi wybrało Twoje rozwiązanie. Pociąg stał w polu ok 40 minut. W domu była po 19 (mieszkamy na Kolejowej -rzut beretem od stacji. A najgorsze że wiedząc że jest problem z trakcją nic nie mówiąc ludziom puścili następny pociąg - który zatrzymał się w okolicach Pragi - niektórzy wędrowali pomiedzy pociągami, do znajomych :) Ale sami przyznacie, że stamtąd do okolic Modlińskiej/Jagiellońskiej, gdzie można złapać autobus daleko... Ja natomiast wracałam tym o 18.51 z Gdańskiej i w domu byłam zgodnie z czasem - ale żeby nie było... do Legionowa dojechaliśmy spóźnieni według rozkładu. Poporstu on w Legionowie stoi 10 miunt, więc mieliśmy z czego obciąć. A przy okazji mogłam poobserować odpowiedź na Twoje pytanie Madziulcu z innego posta.Zatrzymaliśmy się z kilka metrów od przyjazdu na Kwiatowej, wczesnie jadąc w zółwim tempie i przepuszczaliśmy jakąś towarówę, która jechała w tym samym "zawrotnym" tempie. Zanim przejechała, zanim my ruszyliśmy... a przejazd na kwiatowej zamknięty.... Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: modernizacja linii kolejowej do Gdańska 27.10.08, 21:15 ja jak wysiadlem po 18-tej ze swojego to mialem w zasiegu wzroku trzy pociagi: 1- Juz minal most Grota 2- Moj stal tuz przed mostem 3- stal chyba na stacji Praga, bo widzialem swiatla konduktor na pytanie za ile pojedziemy, powiedzial "moze za 5 minut, moze za 2h". I nikt sie nie zastanawia, ze z pociagu stojacego miedzy dwoma stacjami, z tylu FSO ciezko jest sie w cokolwiek przesiasc. Bo ja rozumiem ze sie moze zepsuc, ale napchac pociagow tak, zeby ciezko bylo sie do czegos innego przesiasc, to juz w ogole nie kumam o co chodzi? Ale jak dochodzilem do domu od autobusu, to widzialem ze jechal chyba ten ktory jest jakos chwila po 16-tej z Gdanskiego (a byla to 19:20. Czyli w czasie okolo 3h pokonal zawrotne ~20km). I to niech bedzie odpowiedz na pytanie tych, ktorzy zastanawiaja sie czy przesiasc sie na pociagi. Ja najpozniej na wiosne przesiadam sie na jednoslad. Nie stac mnie na tracenie 5h dziennie na dojazdy do i z pracy. Dla pocieszenia, dla tych co rano jechali pociagiem, powiem ze Trasa Torunska i Prymasa Tysiaclecia rano byly tak zapchane ze dojazd autem na Żwirki i Wigury zajmowal grubo ponad 2h. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
madziulec Re: modernizacja linii kolejowej do Gdańska 27.10.08, 21:17 Zaczynam doceniac prace, do ktorej mam 7 minut... I widze, ile tracilam czasu na glupie dojazdy.. Czasu i nerwow Odpowiedz Link Zgłoś
polokokt Re: modernizacja linii kolejowej do Gdańska 27.10.08, 21:24 albo tzw. homeworking, to jest to do czego tez daze, chociaz w niektore dni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lmolinski Re: modernizacja linii kolejowej do Gdańska 28.10.08, 20:40 tja spróbuj czegoś takiego w budżetówce Odpowiedz Link Zgłoś
toiowo.eu Ważna informacja: co o tym sądzicie? 03.11.08, 13:42 1. Do redakcji ToiOwo dotarła dziś informacja z Kolei Mazowieckich. Co o tym sądzicie? "W dniach 8 – 21 listopada br. z powodu kolejnej fazy prac modernizacyjnych prowadzonych przez PKP Polskie Linie Kolejowe SA na linii nr 9 Warszawa – Gdynia wystąpią utrudnienia w prowadzeniu ruchu pociągów. W chwili obecnej na odcinku W-wa Gdańska – Legionowo kursują 43 pociągi. Od 8.XI kursowało będzie 31 pociągów. Dodatkowo za 3 odwołane pociągi zostanie uruchomiona komunikacja zastępcza na odcinku Warszawa Wola – Legionowo – Warszawa Wola. Autobusy zatrzymają się przy wszystkich przystankach kolejowych z wyjątkiem przystanku Warszawa Choszczówka." 2. Ten wątek forum cytowaliśmy obszernie w artykule z ostatniego numeru TiO "Zawał na torach" Odpowiedz Link Zgłoś
amelka1341 Re: Ważna informacja: co o tym sądzicie? 03.11.08, 20:17 No i rozkład też jest: www.mazowieckie.com.pl/site.php5/Show/132.html Te co są rano są i w tym rokzładzie, różnią się tylko czasem odjazdów - w "moim" - teraz 6.51 (z Przystanku) przyznali się, że on nigdy nie przyjeżdża punktualnie (no chyba że w tym czasie przyjeżdża spóźniony poprzedni...) i teraz będzie odjeżdżał o 6.58. Jak się spóźni 10 minut... to będzie o czasie nastepnego :) Mniej pociągów spowoduje, że będą zapchane... A i napewno dalej się będą spóźniać, lub wogóle nie będą przyjeżdżać... No nic... autobusem się dzisiaj dobrze jechało... Odpowiedz Link Zgłoś
psychomaszyna Re: Ważna informacja: co o tym sądzicie? 04.11.08, 07:27 Nie dojeżdżam codziennie pociągiem, ale czekam z niecierpliwością na moment, kiedy wreszcie na naszej linii będą jeździć składy SKM z Modlina do Warszawy. Piszę to, ponieważ kilka razy korzystałem z takiego pociągu jadąc z Ursusa do Warszawy Śródmieście: w komforcie i na kartę miejską. Gdyby uruchomić taką komunikację, to myślę, że nikt by nie korzystał z Kolei Mazowieckich. I KM by zmiękły w sprawie wspólnego biletu aglomeracyjnego, bo pasażerowi sami by wybrali. Dopóki monopolista nie ma konkurencji, to nie ma szans na jakąkolwiek poprawę sytuacji. O tym, jak pewnie czuje się kierownictwo KM, świadczy traktowanie pytań legionowskich dziennikarzy... Odpowiedz Link Zgłoś
amelka1341 Re: Ważna informacja: co o tym sądzicie? 04.11.08, 08:57 Psychomaszyno, wydaje mi się,że SKM-ki mają dojeżdżać tylko do Legionowa (mają kursować z Okęcia do Wschodniej - i tutaj część będzie jechać do Legionowa, a druga część... No nie pamiętam Otwocka Sulejówka - mniejsza o większość, najważniejsze, że nie do nas) - pomysł z dojazdem do Modlina upadł. Śledzę to na bieżaco - bo Legionowo to nie to samo co Przystanek (ale może wtedy nasze włądze jakiś autobus dojazdowy zrobią do SKM-ek). A z biletem aglomeracyjnym - to chyba wszystko widać na przykładzie istniejącej już lini SKMki - tam ciągle nie ma biletu aglomeracyjnego - mają go wprowadzić na dniach - i SKM-ki jeżdżą zapchane, a pociągi KM - nie. Co prawda jak już wprowadzą ten bilet na trasie Pruszków - Sulejówek to nadal będę uważać że to neisprawiedliwe, że oni mogą sobie jeździćna aglomeracyjnym - a my nie. Bo to jednak skandal, żeby za tak niewielką odległość jaką jest trasa Legionowo Przystanek - Warszawa Choszczówka miesięcznie płacić prawie 88 złotych.... Odpowiedz Link Zgłoś
godgod Tak się rozmarzyłem... 04.11.08, 09:37 Czytałem niedawno, że jakiś urzędnik uznał, że lotnisko Okęcie w zasadzie wystarczy, więc lotnisko w Modlinie i wygodny dojazd tam rzczej nieprędko. Ja też chciałbym dojazdu SKM od Legionowa-Przystanek, ale tam chyba byłyby jakieś komplikacje z zawraceniem (dałoby się, ale byłoby to chyba kłopotliwe - przynajmniej dla PKP, bo po co się wysilać). Rozwiązaniem byłby jakiś parking przesiadkowy przy stacji Legionowo (ale bezpłatny, np. w systemie P+R, a nie takie zdzierstwo jak w Pruszkowie) + mikrobus wahadłowy z Chotomowa/Piasek/Bukowca co 15 minut uznający bilety miesięczne. Oczywiście pojemność pociągów i częstotliowść kursowania musiała by być odpowiednia. Skoro miasto dopłaca za ileś tam linii ZTM, nie wiem, czy nie lepiej byłoby za te pieniądze zrobić komunikację do "dworca" w Legionowie + ewentualnie na pętlę przy Mickiewicza, a podróżni z tamtąd dopiero wsiadaliby do docelowych pociągów/autobusów. 2 linie w zupełności by wystaczyły. Ideałem byłoby, gdyby to była linia przyśpieszona. Tak jak kiedyś 723, która prawie nigdzie nie stawała i 703, która stawała wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
amelka1341 Re: Tak się rozmarzyłem... 04.11.08, 09:54 W tej chwili pociągi jadące z Chotomowa zmieniają tor między Przystankiem a Chotomowem, więc może dałoby się gdzieś zawracać :) W szczególności, że jeżdzi jakiś takimały pociąg - do Tłuszcza chyba - i on właśnie w taki sposób zawraca. No bo jedzie tzw trzecim torem, a potem za kilka minut podjeżdża już w drugą stronę normalnie. A to prawda, dobrze by było coś zrobić z tymi 700-kami - co z tego, że 723 ma większość przystanków na terenie Warszawy na żądanie, skoro i tak na wszystkich staje, bo np jedna osoba chce wsiąść? A nie tak dawno czytałam w Stołecznej - chyba przy okazji podsumowania 2 lat rządów p. prezydent Warszawy, chyba się wypowiadał rzecznik ZTM-u, ale oczywiście głowy za to nie dam - że trwają rozmowy żeby jedną z prywatnych linii (w rozumieniu Translud) puścić z Chotomowa przez Jabłonnę (z pominięciem Legionowa) i żeby można było jeżdzić na kartę miejską... To nawet się chyba będzie nawet opłacało dojechać do Chotomowa za 2,5 (chyba że i tutaj cena podskoczyła) i dalej szybko Transludem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Ważna informacja: co o tym sądzicie? 04.11.08, 10:32 Biletu aglomearyjnego do Pruszkowa może wcale nie być bo radni odrzucili w głosowaniu dopłatę dla Kolei Mazowieckich. Poszło o całe 40 tyś zł miesięcznie Argument niektórych radnych jest taki że miasto nie będzie dopłacać do biletu dla garstki ludzi Odpowiedz Link Zgłoś