Dodaj do ulubionych

Koszty stale w przedszkolu

29.12.08, 12:20
Dlaczego koszty stale w przedszkolach legionowskich sa znacznie wyzsze (okolo
50 zl) od kosztow w pobliskiej warszawie, gdzi ekoszty wynajmu pomieszczen sa
wyzsze?

Podobno u nas wlasnie sa koszty utrzymania drozsze i koszty te rozkladaja sie
na mniej pomieszczen. Tak przynajmniej mi to wyjasniono. ale jakos to
wyjasnienie nie za bardzo mi trafia do przekonania.

Dla informacji:
- Legionowo koszty stale 170 zl w przedszkolu.
Obserwuj wątek
    • madziulec Re: Koszty stale w przedszkolu 05.01.09, 09:40
      www.zw.com.pl/artykul/2,321890_Drogo_i_jeszcze_drozej.html
      Nikogo jak widac temat nie interesuje. Jako ciekawostka, w ZW podali, ze w
      Warszawie koszty satale wynosza 60 zl i samorzadowcy planowali zniesienei tej
      oplaty.

U nas wlasnie neidawno podniesli ze 140 na 170.

Gratulujemy.
      • niespodziewanka Re: Koszty stale w przedszkolu 05.01.09, 19:02
        Na opłaty raczej mamy mały wpływ zawsze mogą powiedzieć nie podoba się to
        przecież można nie korzystać z miejskich placówek, prywatne jeszcze droższe a
        niekoniecznie lepsze warunki oferują .
        A co do wzrostu kosztów to z tego co mnie wiadomo opłata stała w wysokości 170zł
        miesięcznie obowiązuje od roku.
        • madziulec Re: Koszty stale w przedszkolu 05.01.09, 19:39
          Ale ktos te oplate ustala prawda?
          Na sesje rady miejskiej mozna przychodzic z tego co wiem...
          Jak widac gdzies mozna takie oplaty ustalac na niskim poziomie.

W Legionowie koszt przedszkola z zajeciami dodatkowymi to 430 zl.
          jak widac w Warszawie, ktora jest uznawana za bardzo drogie miasto juz na
          starcie mamy 120 zl taniej. To bardzo duzo.

Ale widze, ze wszyscy tak po prostu sie godza i nei zastanawiaja skad wynikaja
          oplaty i czy mozna to zmienic.
          • godgod Re: Koszty stale w przedszkolu 05.01.09, 22:04
            Nie dziwię się, że protestujesz, skoro tak przepłacasz. Ja dzisiaj opłacałem przedszkole za dwójkę dzieci (z tego tylko jedno nie było 5 dni w grudniu) i za "all inclusive" (angielski, plastyka itp.) zapłaciłem 540 PLN. Za oboje. W Legionowie.
            • mamazlegionowa Re: Koszty stale w przedszkolu 05.01.09, 22:25
              z tego co pamiętam, przy dwójce dzieci jest zniżka na drugie dziecko.

A jak madziulec przepłaca?

U mnie 170zł opłata stała (taka sama w każym przedszkolu)
              6zł/dzień stawka żywieniowa ok 120zł/m-c
              35zł rada rodzicielska
              w sumie: 325zł
              za zajęcia dodatkowe jeszcze nie płacę, bo moja 3-latka cały czas choruje :( -
              więc na dodatowe zajęcia się nie zdecydowałam

• madziulec Re: Koszty stale w przedszkolu 06.01.09, 10:34
              www.legionowo.pl/index.php?cmd=aktualnosci&opt=pokaz&id=1282
              za drugie dziecko placisz sporo mniej.

Za dziecko w wieku 3 lat placilam okolo 350 zl (wowczasi oplata stala byla nizsza)
              • godgod Re: Koszty stale w przedszkolu 06.01.09, 21:08
                Płacę mniej o 70 zł (połowa stawki stałej - ja mam nadal 140 zł, tyle, że 7 zł za dzień), czyli nie uwzględniając zniżki i tak wychodzi jakieś 320-340 zł (zależy od miesiąca). To i tak mnie niż Twoje 430 PLN (chyba tak napisałaś).

madziulec napisała:

> www.legionowo.pl/index.php?cmd=aktualnosci&opt=pokaz&id=1282
                > za drugie dziecko placisz sporo mniej.
                >
                >
                > Za dziecko w wieku 3 lat placilam okolo 350 zl (wowczasi oplata stala byla nizs
                > za)
                • madziulec Re: Koszty stale w przedszkolu 06.01.09, 21:29
                  170 zl koszty stale
                  6 zl dziennie za wyzywienie

+ zajecia dodatkowe:
                  angielski
                  plastyka
                  gimnastyka korekcyjna
                  rytmika

do tego komitet rodzicielski

W grudniu koszty stale + wyzywienie - 290 zl (czyli 170 koszty stale + 126
                  wyzywienie, 21 dni listopada po 6 zl)

431-290=141
                  -35 (komitet)=106

angielski chyba 35
                  plastyka chyba 25
                  rytmika 21
                  korektywa 25 bodajze (musze dopytac (sprawdze teraz jak bede placic)

To sa normalne ceny
                  • niespodziewanka Re: Koszty stale w przedszkolu 06.01.09, 22:34
                    Wiesz Madziulec w przedszkolu w którym mam dziecko rytmika i gimnastyka
                    korekcyjna opłacane są z rady rodziców, uważam również że zajęć plastycznych
                    jest w przedszkolu wystarczająco dużo i nie trzeba zapisywać na dodatkowe ale to
                    już wybór rodziców i zajęć dodatkowych nie bierzmy pod uwagę omawiając opłaty za
                    przedszkole bo dziecko może ale nie musi uczęszczać na takie zajęcia , a jeżeli
                    zajęcia są obowiązkowe to przedszkole musi je finansować.
                    Ja mam następujące opłaty za przedszkole :
                    170 opłata stała
                    6 x ilość dni stawka żywieniowa
                    45 rada rodziców
                    co łącznie daje 341 zł za styczeń
                    • madziulec Re: Koszty stale w przedszkolu 06.01.09, 23:17
                      Akurat dl amojego dziecka kazda forma trenowania niedowladu rak jest wazna, stad
                      pomysl z plastyka, jak rozniez terapia zajeciowa, na ktora chodze z dzieckiem
                      dodatkowo. Ale to oczywiscie przypadek osobniczy.

Wybralam akurat to przedszkole, bo jako jedyne w Legionowie jest czynne do 18.
                      Pozostale czynne do 17, a ja niestety pracujac do 17 w Warszawie nie mialam
                      szans przemiescic sie teleportujac.

Tak wiec wracajac do meritum: u nas z zajec sponsorowana jest religia.
                      Z rady rodzicow oplacane sa prezenty i imprezy z tego co wiem.
                      I to wszystko.

A co do uczestniczenia w zajeciach dodatkowych... To zawsze bedzie temat rzeka.
                      Jedni stwierdza, ze jezyki sa niepotrzebne, ini, ze gimnastyka niepotrzebna, a
                      jeszcez inni uznaja, ze najlepiej, jakby dziecko w ogole tylko sie bawilo. Sa
                      zas rodzice potrafiacy zainteresowac dziecko plastyka, zaciekawic gimnastyka, a
                      takze pokazac, ze i angielski sie przydaje (moje dziecko ma problem, bo ze swoja
                      ciocia inaczej sie nie dogada..).

Tak przy okazji: polecam Ci wpadniecie kiedys do przedszkola, gdy inne dzieci
                      beda mialy zajecia. Zauwazysz wtedy co robia te dzieci, ktore na te zajecia
                      dodatkowe nie poszly. Czasem biegaja po korytarzu, czasem leza na podlodze.. nie
                      licz na to, ze ktos oferuje im w tym czasie wspaniale zajecia zastepcze.
            • madziulec Tu ceikawostka 06.01.09, 10:36
              bazagmin.pl/legionowski/wiadomosci/77805/3/zapisy_do_przedszkola_w_suchozebrach
              Nie wiem co prawda gdzie w naszym powiecie sa te suchozebry, ale coraz wieksza
              ochopte mam dowiedziec sie dlaczego te koszty stale sa az tak wysokie.
            • madziulec Tu neico wyjasnien 06.01.09, 10:39
              toiowo.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=1077&Itemid=1
              I teraz sobei przypomnialam akcje, rzeczywiscie byla, by isc na sesje rady gminy.
              Nie poszlam. Nie mialam jak, winna jestem sama sobei. Ale jednak okazuje sie, ze
              wala nas rowno w rogi.
              • niespodziewanka Suchożebry 06.01.09, 11:26
                Madziulcu życzę powodzenia w dowożeniu dziecka do tego przedszkola :)
                miejscowość jest w powiecie siedleckim :) miedzy Sokołowem Podlaskim a Siedlcami
                jakieś 10-15 km od nich
                • madziulec Re: Suchożebry 06.01.09, 11:44
                  Hmm.. Dziwne wiec, ze ogloszenie jest w powiecie legionowskim...

Do MInska Maz. wcale nei jest tak daleko.

Swoja droga nie bylo9 moim celem pokazanie, ze mamy tam przeniesc dzieci.
                  Bardziej to, ze .. w innych gmianch oplaty stale sa o POLOWE NIZSZE!!!!!!
                  • godgod Ciekawostka 07.01.09, 09:43
                    Znalazłem dziś w sieci takie coś:

wiadomosci.onet.pl/1892049,11,item.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka