Dodaj do ulubionych

Promocja 3 tomu Rocznika Legionowskiego

27.04.09, 21:45
W ostatnią sobotę odbyła się promocja kolejnego tomu Rocznika Legionowskiego, zorganizowana przez Towarzystwo Przyjaciół Legionowa. W spotkaniu uczestniczyli również przedstawiciele władz miasta i powiatu: prezydent Smogorzewski, przewodniczący Karnasiewicz i wicestarosta Kubicki. Konferencji przewodniczył dr Jacek Szczepański.

Z ciekawostek:
- Możliwe, że treści poszczególnych tomów Rocznika Legionowskiego zostaną opublikowane na stronach WWW Towarzystwa Przyjaciół Legionowa lub Muzeum Historycznego Legionowa (hurra - wreszcie!),
- Możliwe, że władze Legionowa i powiatu będą sponsorowały nagrody w konkursie na temat historii Legionowa (i może powiatu) dla młodzieży gimnazjalnej
- Z jednej strony pojawiły się wspomniane powyżej informacje o przeniesieniu działalności edukacyjnej do Internetu, a z drugiej pojawiła się krytyka tego faktu ze strony przedstawicieli starszego pokolenia, które niestety chyba nie rozumie jakie możliwości i wyzwania niesie ze sobą rewolucja cywilizacyjna ery komputerów,
- Nasza legionowska biblioteka będzie niedługo obchodzić 60-lecie i ukaże się z tego powodu kilka interesujących publikacji,
- Rocznik Legionowski został oceniony przez regionalistów jako bardzo ciekawa publikacja (nie tylko o historii Legionowa, ale również powiatu) wystawiająca znakomite świadectwo społecznikom z TPL na tyle, że został zgłoszony postulat (sic!), aby udostępnić jego łamy na publikacje o historii okolicznych powiatów (np. nowodworskiego), które nie dorobiły się takiego wydawnictwa (ja to osobiście uważam za grubą przesadę, abyśmy zajmowali się innymi powiatami).

Ponieważ promocja rocznika była tez spotkaniem Towarzystwa Przyjaciół Legionowa ja ze swojej strony podniosłem dwie sprawy:
- Aby Muzeum Historyczne pomyślało o współpracy z LTV i pozyskaniu archiwów audiowizualnych (LTV powstała i kręci wszak od 1997, czyli prawi 12 lat!),
- Aby spotkania TPL nie miały charakteru "biesiad historycznych", ale zostały również ukierunkowane ku przyszłości, ku rozwojowi miasta. W zeszłym roku odbyło się w Wieliszewie spotkanie z władzami gmin powiatu legionowskiego, powiatu, posłami ziemi legionowskiej i władzami wojewódzkimi. Spotkanie zostało zorganizowane przez stowarzyszenie "Etyka i Prawo" z Michałowa Reginowa. Myślę, że następne powinno mieć miejsce w sali widowiskowo-konferencyjnej legionowskiego Ratusza i być zorganizowane przez TPL.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka