Dodaj do ulubionych

Wymiana dachu w liceum im. Konopnickiej

04.09.09, 09:04
Czy ktoś wie, czemu jeszcze na budynku liceum im. Konopnickiej straszy ten
różowy dach? Starostwo miało zamiar wymienić go w wakacje i jakoś chyba nie
wyszło...
Obserwuj wątek
    • w.iwo Re: Wymiana dachu w liceum im. Konopnickiej 04.09.09, 09:52
      rzeczywiście sama słyszałam obietnicę nałożenia nowego pokrycia w zupełnie innym
      kolorze :o)
      • jorge_76 Re: Wymiana dachu w liceum im. Konopnickiej 04.09.09, 11:38
        A słyszeliście w wyroku w NSA w sprawie odszkodowań za działki? :-)
        SObieskiego mieli też modernizować na początku roku
        • psychomaszyna Re: Wymiana dachu w liceum im. Konopnickiej 04.09.09, 12:43
          Odszkodowania za działki płaci gmina/miasto Legionowo, a nie powiat legionowski
          (czyli starostwo).
          Sobieskiego miała być w przyszłym roku, o ile się nie mylę.
          • j.kubicki1 Re: Wymiana dachu w liceum im. Konopnickiej 04.09.09, 13:43
            Firma MB-Max wykonująca termomodernizację "Konopnickiej" ma w
            zakresie prac także wymianę dachu (nakładkę koloru szarego - RAL
            9006) Prace wykonywane są zgodnie z harmonogramem, na dach
            przyjdzie kolej w październiku.Koszt termomodernizacji wynosi
            2.514.072 zł. Planowane zakończenie robót 17 listopada 2009.
            Przebudowę ul. Sobieskiego finansowaną wspólnie przez powiat i gminę
            Legionowo planujemy w roku 2010.
            Janusz Kubicki
            • bronka777 Re: Wymiana dachu w liceum im. Konopnickiej 04.09.09, 22:45
              no nie, no szary będzie??? Obstawiałam kanarkową zieleń :-)
            • psychomaszyna Re: Wymiana dachu w liceum im. Konopnickiej 05.09.09, 04:02
              Dziękuję za informację.
            • zaq1975 Re: Wymiana dachu w liceum im. Konopnickiej 08.09.09, 17:17
              Czyli będą malować wtedy gdy deszcz spadnie? Pogratulować harmonogramu - Pan
              wicestarosta zapewne sam go akceptował. A ulica Sobieskiego miała być podzielona
              na dwa etapy w tym roku od rycerskiej do Piłsudskiego a w przyszłym pozostała
              część do Warszawskiej. Mieli byśmy już w tym roku ładne skrzyżowanie koło
              kapliczki, było by mniej stłuczek bezpieczniej i płynniej przejeżdżało by się
              przez skrzyżowanie. Niestety plan pokrzyżowały wybory... nie było by się w
              przyszłym roku czym pochwalić.
              • j.kubicki1 Re: Wymiana dachu w liceum im. Konopnickiej 10.09.09, 21:55
                Po pierwsze nie będziemy dachu malować - wymiana pokrycia dachu
                sali gimnastycznej to blacha cynkowo-tytanowa RAL 9006/płyta
                warstwowa z rdzeniem z pianki poliuretanowej gr. 20 cm.
                Po drugie staramy się o dofinansowanie przebudowy ul. Sobieskiego z
                Narodowego Funduszu Przebudowy Dróg Lokalnych. W roku 2009
                otrzymaliśmy dofinansowanie tego programu do przebudowy drogi
                powiatowej w gminie Nieporęt. Następne dofinansowanie możemy
                otrzymać w roku 2010 .
                Janusz Kubicki
                • zaq1975 Re: Wymiana dachu w liceum im. Konopnickiej 14.09.09, 20:04
                  nie chce się czepiać ale to znaczy że zdejmiecie pokrycie z kilkuset metrów
                  dachu w tedy gdy przychodzą jesienne deszcze? nie wiem czy deszcze w
                  październiku to stereotyp.
                  • jangrabiec.pl Re: Wymiana dachu w liceum im. Konopnickiej 14.09.09, 21:22
                    Najprawdopodobniej zdjęcie pokrycia dachowego nie będzie konieczne, ale w
                    październiku na prawdę realnie opady są stosunkowo niewielkie. Przynajmniej tak
                    twierdzą naukowcy:
                    www.igipz.pan.pl/geoekoklimat/Warszawy/klimat/klimat.html
              • jangrabiec.pl Re: Wymiana dachu w liceum im. Konopnickiej 11.09.09, 18:46
                > Czyli będą malować wtedy gdy deszcz spadnie?

Wbrew stereotypowym przekonaniom w naszym regionie najwyższe sumy opadów występują od maja do sierpnia. Najmniej pada w styczniu i lutym, ale wtedy raczej trudno zdejmować dach.

Co do ul. Sobieskiego - poza kwestią dofinansowania chodzi o to by przebudowę skoordynować z modernizacją ul. Warszawskiej, która niestety się opóźnia. Zabiegamy o to, żeby obie inwestycje mogły ruszyć wiosną przyszłego roku.
    • zaq1975 Re: Wymiana dachu w liceum im. Konopnickiej 16.09.09, 20:20
      ...więc w oczekiwaniu na słoneczny październik życzę spełniania wyborczych
      obietnic.
    • hubert_sikorski Re: Wymiana dachu w liceum im. Konopnickiej 20.10.09, 12:28
      wszystko super, gdyby nie jeden mankament. okna w części sali gimnastycznej nie
      zostaną wymienione. w całym budynku są białe tam są fioletowe/różowe. rozumiem
      że są nowe i sprawne ale wyglądają odrażająco, proszę pomyśleć nad ich
      oklejeniem a nawet wymianą, w końcu ma to być reprezentacyjna część miasta.
      • jorge_76 Re: Wymiana dachu w liceum im. Konopnickiej 20.10.09, 13:01
        Swoją drogą chciałbym poznać nazwisko projektanta szkoły, i może
        jeszcze okrąglaczka w którym mieści się Tesco ;-)
        Może mają w portfolio inne ciekawe realizacje?
        • hubert_sikorski Re: Wymiana dachu w liceum im. Konopnickiej 20.10.09, 14:30
          to zazwyczaj nie wina projektanta tylko inwestora, który nakłada pewne warunki na projekt. okrąglaczek tesco oraz błękitne centrum mają na swoją obronę to że powstały kilkanaście lat temu. bardziej martwi mnie ten żółty "falujący" budyneczek koło błękitnego powstały jakieś 4 lata temu, oraz bloki budowane przez LEG-BUD, zero finezji. wystarczy popatrzeć na budynki Mostostal "rezydencja Poezja" koło ZUS albo inwestycję chyba SMLW przy konopnickiej, można budować ładne bloki w takim mieście jak Legionowo. powstają tez ładne nieduże budynki, np. nieduży budynek pod handel koło skrzyżowania Kopernika ze Słowackiego.
        • j.kubicki1 Re: Wymiana dachu w liceum im. Konopnickiej 20.10.09, 16:03
          Okna w sali gimnastycznej zostaną wymienione na białe (nas też razi
          ten fiolet)
          Koncepcję architektoniczną termomodernizacji budynku " Konopnickiej"
          wykonała Pracownia Projektowa Janusza Pachowskiego, ta sama która
          wykonała projekt Ratusza.
          Projekt budowlano wykonawczy termomodernizacji Biuro Usług
          Projektowych Jarosław Wywigacz.
          Niestety nie pamiętam kto był autorem "Fioletów".
          Pozdrawiam Janusz Kubicki
          • hubert_sikorski Re: Wymiana dachu w liceum im. Konopnickiej 20.10.09, 18:27
            w takim razie wizualizacja znajdująca się koło szkoły wprowadza w błąd. ważne że
            wszystko dobrze się skończyło:)
            • godgod Re: Wymiana dachu w liceum im. Konopnickiej 20.10.09, 20:30
              Pamiętam, że jak instalowano fioletowy dach dawno temu, to wszyscy chwalili, że taki nowoczesny (chodziły słuchy, że "francuski"), no i że taki drogi, bo taki dobry.
    • zaq1975 koniec listopada 29.11.09, 14:13
      Wyjrzałem sobie właśnie przez balkon i ucieszyłem oczy pięknym słońcem które
      górowało nad halą sportową przy Liceum Marii Konopnickiej. Zgodnie z
      zapewnieniami pana starosty słońce cały październik zapewniało nam złota polską
      jesień, ale październik się skończył listopad właściwie też a różowy dach na
      hali jak zachwycał nas swoją ekstrawagancją tak czyni tak nadal. Panie Starosto,
      Panie Zastępco Starosty co z harmonogramem? Dach miał być zmieniony już w
      październiku. Pisaliście panowie w tej sprawie posty. Wasze słowo droższe pieniędzy?
      • godgod Re: koniec listopada 29.11.09, 18:01
        Październik, to po chorwacku listopad, więc może tutaj jest rozwiązanie zagadki. Jutro szast, prast i skończą jednego dnia !
        • narewa Re: koniec listopada 29.11.09, 18:41
          A w piątek widziałam,jak na ten nizszy dach nalewano beton taką
          długą rynną i podczas tego wyleciał kawałek ściany bocznej,a beton
          runął na ziemię.Teraz jest to zasłonięte siatką,może zreperują,ale
          przez to pewnie remont się przesuwa w czasie.
          Poza tym nurtuje mnie pytanie,czy tam nadbudowano jeszcze sciany,czy
          nie,bo jakoś nie pamiętamn,jak to przedtem było.
          • hubert_sikorski Re: koniec listopada 30.11.09, 15:33
            Z tego co ja pamiętam to nadbudowano, wcześniej ściana była na równi z dachem.
            Planów nie widziałem ale wydaje mnie się że starych dach od strony ratusza
            pozostanie nietknięty a jedynie zasłonięty pionową ścianką "dekoracyjną". Jeżeli
            tak się stanie to jest to dobre rozwiązanie ze względu na oszczędność.
    • hubert_sikorski Re: Wymiana dachu w liceum im. Konopnickiej 13.01.10, 16:53
      Czy prace nadal trwają czy zostały przerwana? Czy powiat zamierzy wyciągnąć
      konsekwencje od wykonawcy w związku z opóźnieniem? Wszak mamy już 13 stycznia
      zaś termin zakończenia prac był planowany na 17 listopada a końca prac nie widać.

www.powiat-legionowski.pl/index.php?cmd=inwestycje&opt=pokaz&id=18
      Tak na marginesie, lampy które zostały umieszczone na budynku wyglądają paskudnie.
      • zaq1975 Re: Wymiana dachu w liceum im. Konopnickiej 11.03.10, 17:26
        Wyglądam przez balkon a tu nie ma już różu na dachu sali gimnastycznej w Liceum im. Marii Konopnickiej jeszcze wczoraj był malutki różowy pasek a dziś tylko szarość. Chciałbym korzystając z okazji pogratulować Panu Staroście i Panu Zastępcy Starosty że ta inwestycja jednak się posuwa do upragnionego końca. Dach ma co prawda już 5 miesięcy opóźnienia i nie jest to wina aury ale najważniejsze by skończyć do wyborów. Wybaczcie że odgrzewam ten temat ale jak sobie przypomnę Pana Starostę który zapewniał że wszystko będzie w terminie i jaki to październik jest słoneczny (z reszta był) więc wszystko skończy się dobrze to nie mogłem się powstrzymać. Taka złośliwa natura ale terapeuta zabronił mi z nią walczyć. :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka