12.12.09, 11:43
Wlasnie bede sie zabieral do bigosu.Umylem juz wielki garnek,teraz kompletuje
materialy.Jakies propozycje zeby sie udal tak dobrze jak nigdy?
Znaczy mnie sie bigos zawsze udaje,ale moze wy cos podpowiecie,to wprowadze
nowe nuty zapachowo-smakowe do wyrobu.Pamietajcie!Robiac dla siebie robie dla
was.Nigdy nie wiadomo kto moze zostac nagle przez Lezia zaimportowany,a tam
bedzie musial sie zywic mrozonym bigosem np...
Obserwuj wątek
    • teletoobis Re: Bigos 12.12.09, 11:49
      masz suszone grzybki?
      Poza tym jak robisz dzis, to najwczesnuiej bedzie smakowal
      pojutrze smile
      • leziox Re: Bigos 12.12.09, 11:55
        Z grzybkami jest troche problemu ale wlasnie ruszam na poszukiwania,to moze
        znajde nawet halunki.
        No i zeberek zapomnialem wczoraj kupic na miesko.
        Prosze wziac pod uwage ze znajduje sie w warunkach zagramanicznych i nie
        wszystkie lekko podpsute oraz przeterminowane przetwory z nowo nadrukowaná
        datá,stojace normalnie na polkach w kraju bede i tu mogl kupic.A to jak
        wiadomo,nadaje bigosowi szczegolnego posmaku.
        • teletoobis Re: Bigos 12.12.09, 11:57
          Nie przejmuj sie. Na pewno znajdziesz grzybki moon. Inne produkty
          tez moga byc w zastepstwie. Ja kiedys nawet ugotowalem pomidorowa na
          ketchaupie smile Niektorzy nawet ja jedli smile
          • leziox Re: Bigos 12.12.09, 12:14
            Widac nie mieli zbyt wielkiego wyboru to i jedli,hehehe.
            • teletoobis Re: Bigos 12.12.09, 12:35
              Tylko jakos dziwnie sie krzywili a potem polm roku mieli temat do
              przesmiewek. Niewdziecznicy smile
          • martuha Re: Bigos 12.12.09, 12:27
            moga byc rowniez grzybki shitakem jesli dostaniesz smile
            a do bigosiku dla mnie koniecznie 2 butelki czerwonego wytrawnego wina wlac.
            acha, bigosik wtedy nie musi byc koniecznie z kapusta, grzybkami, miesem i
            innymi przyprawami smile
            • teletoobis Re: Bigos 12.12.09, 12:36
              tak, wiem, zaraz mu zaproponujesz kawe bez wody, wegetarianskiego
              schabowego i bezalkoholowe piwo smile
              • leziox Re: Bigos 12.12.09, 12:38
                Ja tak niesmialo przypuszczam ze te dwie butelki wina czerwonego to moga byc
                zupelnie bez bigosu...
                • teletoobis Re: Bigos 12.12.09, 13:42
                  jak sie uprzemy, to nawet bez kieliszka. Za garazami w krzaczorach
                  jakos sobie poradzimy smile
                • nawrotka1 Re: Bigos 12.12.09, 13:50
                  Ja dodaję też suszone śliwki. A z przypraw - liść laurowy, ziele angielskie,
                  kminek. Wino konieczniesmile
                  • kropeczka-b Re: Bigos 12.12.09, 14:10
                    nawrotka1 napisała:

> Ja dodaję też suszone śliwki. A z przypraw - liść laurowy, ziele
                    angielskie, kminek. Wino konieczniesmile

śliwki koniecznie!!!...albo powidła śliwkowe, ale własnej roboty a
                    nie jakieś podrabiane w markecie tongue_out smile
                    Robisz z kiszonej kapusty czy mieszasz świeżą i kiszoną?
                    • nawrotka1 Re: Bigos 12.12.09, 14:13
                      Ja robię z samej kiszonej, nie wiem czy jest lepszy, robię tak z lenistwasmile
                      • leziox Re: Bigos 12.12.09, 14:47
                        Mieszam kapusty,bo kiszona moze nagle okazac sie za kwasna wiec ratunek stanowi
                        kapucha biala.
                        Wina dodawac nie moge,bo alkoholicy nie powinni jadac potraw zawierajacych
                        alkohol big_grin
                        Grzybki juz sa,padlinka czeka na dorzucenie.
                        • marijola1 Re: Bigos 12.12.09, 14:53
                          Moja Mama bigos robi z kiszonej bo z innej to sie juz inaczej
                          nazywa.Grzybki to borowiki wlasnorecznie uzbierane.Sliwka i
                          przyprawy oczywiscie jak najbardziej.A czy kapusta nie za kwasna to
                          sie w sklepie probujesmile
                          • leziox Re: Bigos 12.12.09, 15:00
                            Nawrotka,czy do cholery nie moglas mi powiedziec na samym poczatku watku o tym
                            zielu angielskim?Teraz juz przepadlo,bede musial nadrabiac ziolkami...
                            • nawrotka1 Re: Bigos 12.12.09, 15:07
                              Wciąż jeszcze jest początek, bigos gotuje się długo big_grin
                              • leziox Re: Bigos 12.12.09, 15:11
                                Ale nie mam zamiaru juz dzisiaj nigdzie lazic.
                                • nawrotka1 Re: Bigos 12.12.09, 15:25
                                  I tak będzie smakował :. Gotuję bigos- zgodnie z wszelkimi regułami- przez 3
                                  dni, a i tak pod koniec gotowania zostaje z niego tylko połowa, bo rodzinka
                                  wpiernicza już od pierwszego dnia, chociaż nie ma jeszcze właściwego smaku i
                                  koloru. smile
                                  • leziox Re: Bigos 12.12.09, 15:34
                                    Na szczescie u mnie sepy po mieszkaniu nie lataja,a koty zadowalaja sie tym co
                                    zwykle i nawet nie wysylaja mnie po piwko.
                                    • leziox Re: Bigos 12.12.09, 16:04
                                      Moze sie jednak przejde po jakies przyprawy.Nigdy nie wiadomo kto zwabiony
                                      zapachami,do domu zajrzy.Moze czlek podyma deko albo na krzywy ryj sie
                                      napije...Albo jedno i drugie... suspicious
                                      • kropeczka-b Re: Bigos 12.12.09, 16:12
                                        leziox napisał:

> Moze sie jednak przejde po jakies przyprawy

To śliwek po drodze nazrywaj i jałowca naskub...znaczy się suszone
                                        kup a nie kradnij wink big_grin
                                        • leziox Re: Bigos 12.12.09, 19:19
                                          Doobra.Zrobione.Jutro bedziem doprawiac.A gdzie ja teraz tu sliwek nakrasc bym
                                          mogl...A jalowca tez ni mo.
                                          • rudka.a Re: Bigos 12.12.09, 20:10
                                            Spróbowałeś? i jak smakuje ? smile
                                          • staruszeczka Re: Bigos 12.12.09, 20:15
                                            Lezio o śliwkę to łatwo jestsmile
                                            Wystarczy mnie wkurzyć i śliwa jak ta lala będziewinkbig_grin
                                            • debi_bebi Re: Bigos 12.12.09, 20:30
                                              Teraz Lezio będzie musiał miąchać tym bigosem, żeby nie przywarł smile
                                              • rudka.a Re: Bigos 12.12.09, 20:32
                                                W czasie podgrzewania zaleca się..odejście od komputera wink
                                                • debi_bebi Re: Bigos 12.12.09, 20:54
                                                  Rudzia, zobaczyłam Twój post po 20 minutach jego "nieistnienia" na wątku.
                                                  Może Lezio już pomieszał, ale tez go nie widać smile
                                                  • rudka.a Re: Bigos 12.12.09, 21:25
                                                    Z tymi postami, to mnie Debi ślag chce trafić...
                                                    Liczba postów na wątku 7, a widocznych 4...smile
                                                    Lezio...doprawia....bigos big_grinbig_grin
                                                  • leziox Re: Bigos 12.12.09, 21:43
                                                    Nic nie doprawiam,bando zaprawialnicza.Jutro,k.z.j.w.d.m!,jutro!
                                                  • debi_bebi Re: Bigos 12.12.09, 21:46
                                                    Ale pomieszałeś, czy nie pomieszałeś?
                                                  • rudka.a Re: Bigos 12.12.09, 21:53
                                                    Właśnie big_grin i zawsze w prawo mieszaj big_grinbig_grin
                                                  • girl_32 Re: Bigos 12.12.09, 21:58
                                                    Gdzie w prawo? W lewo przecie.Bigos miesza się w lewo! big_grin wink wink
                                                  • rudka.a Re: Bigos 12.12.09, 22:03
                                                    Prawidłowo, to 3 x w lewo, 2 w prawo...raz do japy big_grin
                                                  • girl_32 Re: Bigos 12.12.09, 22:06
                                                    ...no a którą ręką,bo to też ważne!tongue_out
                                                  • rudka.a Re: Bigos 12.12.09, 22:12
                                                    Wolną big_grin
                                                  • leziox Re: Bigos 12.12.09, 22:12
                                                    A w przerwach psychotropy do ryjka,coby nie wygadywac bzdurkuff publicznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka