debi_bebi 25.05.10, 05:15 Bo się obudziłam, a w zasadzie nawiałam ze snu w rzeczywistość. Ale jak szybko! Jak tyko zobaczyłam w nim kilku członków mojej rodziny, natychmiast byłam na nogach. Dobrze, że mnie nie poznali. Bo to wyjątkowo durny sen był. Dzień dobry Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tropem_misia1 Re: Jestem :) 25.05.10, 06:11 Też się melduję. Zgłaszam,że snów nie pamiętam. Odpowiedz Link
debi_bebi Re: Jestem :) 25.05.10, 06:15 Ja na ogół tez, ale z tego wyskoczyłam, jak poparzona, więc nie zdążył się rozpłynąć Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Jestem :) 25.05.10, 06:17 Dyć skrobię jak umiem. Jeno zwarzona jestem deczko Odpowiedz Link
kitek1 myslili tej malej - biale zeszyty 25.05.10, 15:23 www.youtube.com/watch?v=XvOJrwTvOzs Odpowiedz Link
debi_bebi Re: myslili tej malej - biale zeszyty 25.05.10, 18:44 Ja tam popełniać samobójstwa dla nikogo nie za-mie-rzam, ani tym bardziej mścić się zza gro-bu. Szkoda czasu na androidy Odpowiedz Link
kitek1 wroci :) 25.05.10, 19:09 www.youtube.com/watch?v=2TPpyB-2vWs&playnext_from=TL&videos=yThaHsBH7Ns Odpowiedz Link
debi_bebi Re: wroci :) 25.05.10, 19:18 Niektóre powroty są jak musztarda po obiedzie, o ile gustuje się w musztardzie Odpowiedz Link
kitek1 a ja przed snem czytalem "erynie" krajewskiego 25.05.10, 07:41 i przysnila mi sie blondynka z mandolina Odpowiedz Link
milky_way_1 Re: a ja przed snem czytalem "erynie" krajewskieg 25.05.10, 09:10 Zerknęłam, to nowość- kryminał. 15 maja była premiera, nieco mroczny klimat. Niech ma włosy jakie chce. Miło się przyśniła to ważne. Odpowiedz Link
milky_way_1 Re: zycie to nie teatr 25.05.10, 09:37 Doskonałe znam Kitku, świetny utwór Stachury. To może mówić kobieta lub mężczyna nie jest napisane w wierszu. Uwielbiam to, coś od siebie. Jacek Kaczmarski - Źródło Odpowiedz Link
milky_way_1 Re: zycie to nie teatr 25.05.10, 16:50 Pod Budą ~ Stowarzyszenie Rannej Rosy Odpowiedz Link
milky_way_1 Re: zycie to nie teatr 25.05.10, 19:02 Ani Zmora Z Jeziora, Ani Sen Skrzydlaty Odpowiedz Link
marijola1 Re: zycie to nie teatr 25.05.10, 21:33 milky_way_1 napisała: > Doskonałe znam Kitku, świetny utwór Stachury. To może mówić kobieta lub > mężczyna nie jest napisane w wierszu. Sorki Milky,ale nie moze tego mowic kobieta,gdyz "caly zbudowany jestem z ran" to wyraznie rodzaj meski.Dziwne ze tego nie zauwazylas skoro znasz ten utwor doskonale Odpowiedz Link
milky_way_1 Za co mnie nie lubisz Marijolko !? 25.05.10, 22:04 "Kim jest ty liryczne w wiersu Edwarda Stachury pt, Zycie to nie teatr Moim zdaniem „Ty” liryczne w wierszu Edwarda Stachury pt. „życie to nie teatr” jest osobą bliską osobie mówiącej. Czyli można przypuszczać że jest to przyjaciel który gra w teatrze i jest aktorem, co powoduje że w życiu codziennym zachowuje się podobnie jak na deskach teatru czyli ciągle gra i oszukuje siebie i innych swoimi fałszywymi poczynaniami. Jego życie jest grą i nie może się odzwyczaić od ciągłego grania i udawania uczuć. O tym że ty liryczne być może jest przyjacielem podmiotu lirycznego mówi fragment który powtarza się kilka razy w całym wierszu tzn. „Ty i ja-teatry to są dwa.” Na to ze ty liryczne w wierszu może być przyjacielem świadczą tez fragmenty w których osoba mówiąca zwraca się do niego na ty. Również te fragmenty w których podmiot liryczny opowiada o swoim przyjacielu jakim on jest i jak postępuje np. „Ty-ty prawdziwej nie uronisz łzy. Ty najwyżej w górę wznosisz brwi. Nawet kiedy źle ci jest, to nie jest źle. Bo ty grasz!” Świadczy to o tym ze zna go bardzo dobrze. W wierszu w kilku wersach osoba mówiąca zwraca uwagę na to że jest zła na przyjaciela świadczy o tym fragment w którym jest widoczne krytykowanie ty lirycznego „bo ty grasz!”. Lecz podmiot liryczny porównuje przyjaciela do siebie samego bądź wskazuje na to ze jest podobny do niego mówi o tym fragment „Ty i ja teatry są dwa” Podsumowując powyższe rozważania nad tym kim jest ty liryczne w wierszu „życie to nie teatr” mogę stwierdzić iż jest to osoba bliska podmiotowi lirycznemu, która być może pracuje jako aktor w teatrze i nie może się uwolnić od ciągłego grania nawet w życiu codziennym. Z tego powodu osoba mówiące jest na niego zła, łagodnie krytykuje i próbuje uświadomić ze „życie to nie teatr”. Czy jest to kobieta czy mężczyzna pozostaje tajemnica ponieważ w wierszu nie ma konkretnego dowodu na to aby to była kobieta albo mężczyzna. Odpowiedz Link
marijola1 Re: Za co mnie nie lubisz Marijolko !? 26.05.10, 10:25 A skad ze Ci dziewczyno przyszlo do glowy ze ja Cie nie lubie.Po prostu dalam przyklad cytujac fragment wiersza ze wyraznie uzyto tam rodzaju meskiego .A wiec logiczne jest ze raczej kobieta o sobie nie powie jako o mezczyznie.I tyle w temacie Odpowiedz Link
marijola1 Re: Za co mnie nie lubisz Marijolko !? 26.05.10, 10:36 Przeczytalam jeszcze raz uwaznie i wysluchalam jeszcze raz uwaznie.I faktycznie okreslonej plci nie ma osoba,ale ta do ktorej wiersz jest skierowany.Natomiast podmiot liryczny ma wyraznie okreslona plec.! I nie ma to nic wspolnego z moimi do Ciebie uczuciami Odpowiedz Link
milky_way_1 Re: zycie to nie teatr 25.05.10, 22:36 Jestem leworęczną osobą, piszącą z przumusu prawą ręką i w dodatku wiesz co to jest odbicie lustrzane pisma.... itd. Interpretuj... proszę Nemo Odpowiedz Link
voker Re: Jestem :) 25.05.10, 08:29 Koszmarna noc, ze 3 godziny snu. Przysoliła się do mnie jakaś durna myśl i nie chce pójść. :-\ Odpowiedz Link
milky_way_1 Re: Jestem :) 25.05.10, 08:59 Witam Widzę, że mieliście różne sny, czyżby mnie tylko śniły się wspaniałości. Ładnie myślałam przed snem i piłam mleczko na noc słuchając muzy jak zwykle. Voker, przegoń tą myśl, niech odfrunie z pierwszym większym podmuchem wiatru. Pozytywne nastawienie i będzie happy. Odpowiedz Link
marijola1 Re: Jestem :) 25.05.10, 09:04 A mnie sie snilo ze bylam kiepska w tym co robie,i najgorsze,ze lubie i chce to robic Odpowiedz Link
debi_bebi Re: Jestem :) 25.05.10, 14:46 MARIOLLO, NIEKTÓRE SNY TŁUMACZY SIĘ PONOC NA ODWRÓT Odpowiedz Link
lidka_77 racja 26.05.10, 17:21 np. kupa to kupa pieniędzy, a pieniądze to kupa, a mięso to uuuu coś złego ponoc Odpowiedz Link
debi_bebi Re: racja 26.05.10, 20:30 To myślisz, że Mariola kotlety mielone robiła we śnie? Odpowiedz Link
milky_way_1 Re: Jestem :) 25.05.10, 09:14 Spróbuj..choć troszku...@-->--- Inner Circle - Sweat (A La La La La Long) Odpowiedz Link
debi_bebi Re: Jestem :) 25.05.10, 09:39 Mój sen też był całkiem niezly, właśnie szykowałam sie do ślubu z jedna sympatyczna panienką o małym biuście, kiedy nagle pojawiły się te dwie ciotki, zresztą obie Barbary, i kuzynka. I tego juz było za wiele Odpowiedz Link
milky_way_1 Re: Jestem :) 25.05.10, 10:04 Debuś, sny zaiste wyjątkowe wszyscy dziś mają. Zawsze coś innego (nowość), nigdy się nie nudzi. Spokojnego dnia. Idę wiatr przegonić, wyje od rana i po domu hula, a na dworze tylko trzynaście stopni. Damy radę. Odpowiedz Link
debi_bebi Re: Jestem :) 25.05.10, 16:16 To nie żadne trole, tylko NAJAKTYWNIEJSI UCZESTNICY FORUM A że uczestnikiem jestem od 2002 roku chyba, albo nawet jeszcze wcześniej to zdążyłam trochę popisać Odpowiedz Link
z_oddali Re: Jestem :) 25.05.10, 10:33 Jestem i ja. O żesz, u mnie noc jak u Vokera. Prawie nie spałam i nie mogę się pozbyć myśli. I jeszcze korek rano, więc spóźniona, a niech to, ale przynajmniej słońce... Odpowiedz Link
debi_bebi Re: Jestem :) 25.05.10, 16:18 Czyli problem nadal w obróbce? Widocznie musi się odleżeć Odpowiedz Link
debi_bebi Re: Jestem :) 25.05.10, 14:27 Sama nie wiem, skąd mi się wziął taki sen, ale to ja występowałam w roli pana młodego, i nawet we śnie mocno się zastanawiałam, jak ja dogodzę żonie w łóżku, skoro nic tam nie mam?? Odpowiedz Link
debi_bebi Re: Jestem :) 25.05.10, 14:57 Wcześniej. Do ceremonii nie doszło, bo nawiałam przed ciotkami Odpowiedz Link