Dodaj do ulubionych

Zdrowy jogurcik

29.01.20, 20:17
Lubię czasami zjeść.
Taki owocowy, z kawałkami truskawek albo wiśni.
Dzisiaj spojrzałem na zawartość cukru.
14 gram na 100 gram.
Jogurcik waży 500 gram, czyli w całości jest 70 gram, czyli ponad 9 łyżeczek do herbaty cukru.
Dalibyście radę zjeść od razu 9 łyżeczek cukru?
A w jogurciku się nie zauważa.
Więc co? Na zdrowie?
Obserwuj wątek
    • cambria1.2 Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 20:25
      W coli jest chyba podobnie. Albo i lepiej wink
      • cambria1.2 Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 20:25
        Tylko kefir i maślanka. Naturalnie.
        • leziox Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 20:32
          W maślance i kefirze też jest cukier. Ogólnie sypią ten cukier, gdzie się tylko da. Istnieje międzynarodowa organizacja producentów cukru, której celem jest zwiększenie konsumpci cukru na świecie. Skorumpowane rządy państw oczywiście to popierają, kasując grubą forsę od producentów.
          A cola? W dwulitrowej butelce coli jest 70 kostek cukru.
          W sokach też od cholery.
          Od dawna jem bardzo mało cukru ( dlatego tak zajebiście wyglądam, hahaha) ale zacznę myśleć jeszcze bardziej, jak by tu go ograniczyć.
          To jakieś szaleństwo, co producenci robią ludziom.
    • coco.franelka Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 20:33
      To już lepiej kefir lub jogurt naturalny i dołóż łyżeczkę dżemu niskosłodzonego i będziesz miał to samo. Albo miodu. Albo owoce rozdrobnione. We wszystkim jest cukier, kiedyś pokazywali ile jest cukru w niektórych napojach (niby z czystym sokiem), albo w nabiale smakowym. W niektórych to szklanka cukru na litr napoju! suspicious
      • leziox Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 20:38
        W sokach tych z kartonika też pływa cukrownia.
        Czytałem całkiem niedawno opracowanie niezależnego profesora niemieckieko o tym, że niemieckie 10-12 letnie dziecko potrafi spożywać rocznie 50 kg cukru czyli tyle ile samo waży. Oczywiście nie żre go z torebki tylko wchłania z jedzeniem. W niektórych szkołach napoje gazowane takie jak cola, czy te kolorowe płyny o różnych nazwach są w kiosku i stołówce zabronione.
        • coco.franelka Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 20:44
          Skoro dorośli się "nabierają" to co mówić o dzieciach, które lubią słodycz. Więc najłatwiej słodzić dzieciom, bo przecież dziecku się nie odmówi.... I tym sposobem wszyscy jemy cukier w czym się da. Tak jak i sól. I całą tablicę Mendelejewa suspicious
          • coco.franelka Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 20:45
            I jeszcze to się nazywa BIO.... suspicious to znaczy - płacimy za BIO, a żremy chemię taką samą jak i w innych suspicious
            • dunajec1 Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 20:56
              Taaa, jogurcik, nie zarlem do tej pory ale teraz musze (proteiny dla rany).
              A wiec cukier, pojemnik 170g-10% cukru
              sodium (konserwant) 3% zawartosci, juz innego dziadostwa nie chce mi sie czytac.
              Ale co chcecie-dobre, bo slodkie.
              • coco.franelka Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 20:59
                Na każdą słodycz wszyscy się nabierają... w życiu też wink
            • leziox Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 20:59
              Dzieci w ogóle nie powinny jeść cukru, bo szybko tyją i zbyt wiele cukru powoduje, że ciężko im się jest czegoś nauczyć.
              Jeżeli organizm potrzebuje cukru aby mózg działał prawidłowo, potrafi go sobie też wytworzyć na własne potrzeby. Niestety to co się robi z dziećmi, co widać po ich wyglądzie, to jakiś zbrodniczy sposób na zarabianie kasy.
              Ale tam, gdzie można coś zarobić, chowa się skrupuły w dupę i zarabia.
              Np. na cyklonie B zarabiały doskonale Degussa, IG Farben i Firma Th. Goldschmidt.
              A co najciekawsze i najbardziej ironiczne-cyklon B został wynaleziony przez niemieckiego chemika o żydowskim pochodzeniu. Ten miał akurat szczęście, chociaż został pozbawiony możliwości posmakowania własnego produktu, bo spieprzył do USA w 1933.
              Więc co tu mówić o cukrze...
              • coco.franelka Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 21:01
                Pieniądz, pieniądz, pieniądz najważniejszy. Reszta się nie liczy. Jeśli tylko da się zarobić, to znikają wszelkie skrupuły.
                • leziox Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 21:08
                  Ale i tak warto popracować trochę nad tym, aby nie dać się truć cukrem. Jeśli chodzi o cukier w torebce, to stoi u mnie już chyba jakieś półtora roku. Może ktoś odwiedzi, to mu się sypnie do kawy, niech się uzależnia.
                  • cambria1.2 Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 21:12
                    Gorzej, jak lubi na gorzko wink
                  • coco.franelka Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 21:17
                    A ja po ponad 20 latach po raz pierwszy kupiłam cukier. Bo cukierków nie mam suspicious
                    • leziox Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 21:25
                      Miałas ostatnio podobno z 5 kg pochowane w worach.
                      I nie ma juz nic?
                      • coco.franelka Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 21:31
                        big_grinbig_grin żebym to ja miała.... big_grin Jeszcze trochę i postaram się mieć! suspicious I to MOJE!
                        • gryf-land1 Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 21:49
                          Ciekawe ile jest cukru w cukrze. 😀 Piję colę, soki, smakowe wody mineralne, słodzę kawę i herbatę, zeżrę nieraz batona, jakieś ciastko, babkę i nigdy nie byłem i nie jestem gruby, wręcz przeciwnie. Co jakiś czas przechodzę badania / mus w pracy / i lekarz stwierdził, że umrę zdrowy. Jem to na co mam ochotę, nie ograniczam niczego. Nie czytam etykiet na produktach, bo i tak nie bardzo wiem co niektóre skróty oznaczają. Młody także żre słodycze bo lubi i chudy jak kij. Puszysty jest tylko pies i kot, a słodyczy nie żrą.
                          • cambria1.2 Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 21:57
                            Ale zaznają smile
                          • leziox Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 21:59
                            Gryfie, jeden pterodaktyl wiosny nie czyni. To że masz jakies dobre geny, których i atomem nie zatłuczesz, nie oznacza ze inni tak mają.
                            A zwłaszcza dzieci.
                            Poza tym za naszych młodych czasow cukier był na kartki. Tak nas komuna wychowała, w sumie patrząc z dystansu, żyło się wtedy bardzo zdrowo. Bez mięsa, bez cukru, warzywka tylko i nabiałek.
                            smile
                            • cambria1.2 Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 22:05
                              Plus ocet i denaturat.
                              • leziox Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 22:11
                                HAHAHAHAHA!
                                HAHAHAHAHA!
                                big_grin

cambria1.2 napisała:

> Plus ocet i denaturat.
                                >
                            • gryf-land1 Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 22:12
                              Mam dobre geny po tej kacapskiej bozi chyba, co to świat stworzyła, bo to nie gniotsja nie łamiotsja. A że dzieciaki otyłe, bo pasą je mamusie kiełbachą, mięchem kartoflami, makaronem i tylko jedz, jedz, żebyś był silny i duży i nie ważne , że dzieciak akurat nie głodny, porcję zjeść musi, bo mamusia przygotowała. U mnie nigdy młodego nie zmuszałem do jedzenia. Jadł wtedy kiedy odczuwał głód i taką do dziś mamy metodę. Nie ma wyznaczonych godzin na śniadanie, obiad czy kolację. Bywa, że śniadanie jem o 13 -tej, a obiad o 20 - tej. A jak w nocy mnie zmuli głód, to jem i o 3 - ciej w nocy.
                          • coco.franelka Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 22:08
                            Bo dbasz o swoje zwierzaki bardziej niż o siebie big_grin Najlepiej jest nie patrzeć za dużo na etykietki, bo w końcu wyjdzie, że lepiej niczego nie jeść suspicious
                            • leziox Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 22:13
                              Wbrew pozorom może faktycznie najlepiej żreć jedzenie dla zwierzaków. Zwierzę nie da się oszukać, jak mu co nie pasuje to nie zje i idzie szukać alternatyw.
                            • gryf-land1 Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 22:14
                              Moje zwierzaki są na takich zasadach jak ja i młody. To członkowie rodziny, a że mają apetyt, to im nie żałuję. 😀
                              • coco.franelka Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 22:22
                                Bo w ich żarciu nie ma ani soli ani cukru. Ale tabletek nie lubią winkbig_grinbig_grinbig_grin
                                • leziox Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 22:26
                                  Zawsze mowię że zwierzaki mundre są. A jak czasem tabletke musi się im dać, to sie wkruszy do smacznego jedzenia i zjedzą.
                                  • coco.franelka Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 22:31
                                    leziox napisał:

> Zawsze mowię że zwierzaki mundre są. A jak czasem tabletke musi się im dać, to
                                    > sie wkruszy do smacznego jedzenia i zjedzą.

No to masz szczęście, gryf go nie ma big_grinbig_grin cyrki odchodzą niesamowite. Woli głodnym być niż tabletkę zjeść big_grinbig_grin Albo ... zostawić to co jest z tabletką, resztę oczywiście zjadając big_grin
                                • gryf-land1 Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 22:26
                                  Żeby Ciapek zażył lekarstwo to robię podchody. Nie zawsze mi się to udaje, bo nochal ma dobry i wyczuje. Nie zje wtedy nic. Muszę naszykować nową michę. No po prostu chyba jest rozdziadowany do granic możliwości.
                                  • coco.franelka Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 22:33
                                    A to , to też prawda big_grin
                                  • leziox Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 22:33
                                    Hehe no co poradzić, nie zawsze zwierzal wie, że to dla jego dobra.
                                    A instynkt bierze górę.
                                    • gryf-land1 Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 22:37
                                      Sie zgadza. Mój Ciapek sobie mnie podporządkował, a ja mu ulegam. Niech dziadzio ma dobrą jesień życia.
                                    • coco.franelka Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 22:38
                                      Ale to dziwne, bo tabletki dla zwierząt są pozbawione smaku i zapachu przecież... a jednak wyczuje big_grin
                                      • leziox Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 22:39
                                        No dla nas mogą one nie mieć zapachu, ale od czasu wyjścia z jaskiń nasze zmysły bardzo się stępiły.
                                        • coco.franelka Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 22:42
                                          Fakt, psy mają niesamowity węch. Ich pomoc w ratowaniu ludzi, ich odnajdywaniu, jest nieoceniona.
                                        • gryf-land1 Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 22:43
                                          Nie są pozbawione widocznie ani jednego ani drugiego, skoro Ciapek potrafi wyczuć nawet w wątróbce. Dzielę tabletkę na mini kawałki, wciskam w wątróbkę i hu ... nie zje, a za wątróbką przepada.
                                          • coco.franelka Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 22:44
                                            A jakieś owoce lubi?
                                            • leziox Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 22:51
                                              Do wywąchiwania rożnych rzeczy i tak lepsze są świnie, bo mają o niebo lepszy węch od psa. Tylko że policjant ze świnią na smyczy wygląda deczko niepoważnie.
                                              Hyhyhy!
                                              Nie, kurwa.
                                              Wygląda śmiesznie!
                                              • coco.franelka Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 23:00
                                                Kiedyś w tv był film jak policjanci łapali świnkę, która uciekła gospodarzowi big_grinbig_grin kupa śmiechu była, bo tak ich robiła w konia, że zrywanie boków było big_grin
                                                • leziox Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 23:05
                                                  No, pamiętam ten film-tylko zapomniałem jak się świnka nazywała.
                                                  Nie Babe przypadkiem?
                                                  • coco.franelka Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 23:18
                                                    Nie, nie! Prawdziwy! Zostali wezwani, bo gospodarzowi uciekła i latała po drodze! U nas - w Polsce. Tacy byli przy niej nieporadni big_grinbig_grinbig_grin i siatki używali - kilku ich latało za nią, a ona sprytna! takie zwody, i tak cudownie im uciekała, że cały internet potem rechotał big_grin
                                                  • leziox Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 23:24
                                                    No pamiętam że policja łapała też kiedyś strusia i z nim mieli prawdziwe problemy, no bo zapierdalał - jak struś.
                                                    big_grin
                                                  • leziox Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 23:30
                                                    Hehehe. Dobre, jak film action.
                                                  • coco.franelka Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 23:39
                                                    Nasza dzielna Policja! winkbig_grinbig_grin Współczuję big_grinbig_grin
                                                  • coco.franelka Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 23:41
                                                    A struś po Zakopiance latał big_grinbig_grin atrakcja była za darmo big_grin
                                                  • leziox Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 23:45
                                                    Trochę ruchu naszym dzielnym chłopakom z Policji nie zaszkodzi.
                                                  • coco.franelka Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 23:52
                                                    Przyjemny trening winkbig_grin
                                                  • dunajec1 Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 23:49
                                                    "...a nadstawze moj Jasienko sieci to ci sama swinka wleci...."
                                                    Czy jakos tak.
                                                  • leziox Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 23:57
                                                    Hahaha! Jak tak ogladam takie poscigi, to zastanawiam się ile czasu potrzebowałaby policja aby złapać geparda.
                                                  • coco.franelka Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 23:58
                                                    Nie złapałaby! big_grinbig_grin nie udałoby się to i przez tydzień big_grin ale by się odchudzili! big_grin
                                                  • coco.franelka Re: Zdrowy jogurcik 29.01.20, 23:59
                                                    Ale byłoby co oglądać winkbig_grin
                                                  • leziox Re: Zdrowy jogurcik 30.01.20, 00:04
                                                    Mogliby zrobić serial 20-odcinkowy.
                                                  • coco.franelka Re: Zdrowy jogurcik 30.01.20, 00:19
                                                    I miałby wzięcie! wszyscy lubią takie a jeszcze z udziałem Policji.... winkbig_grinbig_grinbig_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka