Dodaj do ulubionych

Oto dziś dzień krwi i chały

03.02.14, 16:42
1 lutego wchodzi w życie ustawa zmieniająca system emerytalny. Zgodnie z nią ponad 51 procent oszczędności zgromadzonych w Otwartych Funduszach Emerytalnych ma być przekazane do ZUS. OFE nie będą mogły inwestować w obligacje Skarbu Państwa, będą mogły natomiast kupować inne papiery wartościowe, między innymi akcje. Oprócz przepisów, które mają zniechęcać do oszczędzania w OFE wszedł wówczas w życie zakaz reklamowania OFE.

Czynniki partyj no rządowe zapowiadają dalsze wielkie reformy. Jedną z nich będzie zakaz prowadzania kosztownych kampanii wyborczych wszystkich partii poza tymi, które tworzą koalicyję rządową. To ułatwi wyborcom podjęcie decyzji przy urnie. Dodatkowo 50% głosów oddanych na inne partie ma zostać przekazane koalicji, zapisane na jej konto i umorzone. Warto pamiętać, że za komuny żadnej kampanii wyborczej nie było, a mimo to, a może właśnie dzięki temu Polska rosła w siłę, a ludzie żyli dostatniej. A partia zawsze miała stabilną większość.
Obserwuj wątek
    • gaika Re: Oto dziś dzień krwi i chały 03.02.14, 22:12
      Spodobał mi się komentarz Naczelnego Gajowego-istota jest słuszna, tylko nie wiadomo, czy mieści się w naszym porządku konstytucyjnym.

Ale w końcu to detal, bo religia w szkole też się nie mieści, ale jako istota trwa.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,15390003,Komorowski__Nie_sadze__by_Trybunal_Konstytucyjny_zakwestionowal.html#BoxWiadTxt
      • oby.watel Re: Oto dziś dzień krwi i chały 04.02.14, 01:18
        Oczywista oczywistością jest że wywłaszczanie bez odszkodowania małżeństw jest jak najbardziej zgodne z konstytucją.

Art. 126. Jeżeli małżeństwo członka otwartego funduszu uległo rozwiązaniu przez rozwód lub zostało unieważnione, środki zgromadzone na rachunku członka funduszu, przypadające byłemu współmałżonkowi w wyniku podziału majątku wspólnego małżonków, są przekazywane w ramach wypłaty transferowej na rachunek byłego współmałżonka w otwartym funduszu.

Nie trzeba być sędzią Sądu Ostatecznego, wystarczy Najwyższego, by uznać, że majątek wspólny małżonków należy do środków publicznych. Ciekawe jak teraz będą przekazywane środki w ramach wypłaty transferowej i gdzie.
      • turbinowy Re: Oto dziś dzień krwi i chały 04.02.14, 11:49
        Z z resztek wiary (w sensie, o ile pojąłem, jak pisała szanowna Irex22) w Trybunał Konstytucyjny jako narzędzie prawa wyleczył mnie paroma szybkimi ciosami (linkami) Obywatel.
    • diabollo Re: Oto dziś dzień krwi i chały 04.02.14, 07:57
      U nas Dzień Chwały polega na powrocie do standardów obowiązujących w cywilizowanych krajach świata od absurdów turbokapitalistycznych, które jak te głupki daliśmy sobie wcisnąć przez tłuste szuje jak w Republice Bananowej.

A że Rodacy, znaczy się Mieszczańska Elita (pochodzenia post-niewolniczego, awansowana społecznie przez wstrętną komunę), cokolwiek zachłysnęli się turbokapitalizmem i uważają się za "kaptialistów" in spe, więc będą teraz rozpaczać nad swoją urojoną krzywdą.

Kłaniam się nisko.
      • turbinowy Re: Oto dziś dzień krwi i chały 04.02.14, 12:00
        Łyknięcie pieniążków OFE przy szerokim poparciu społeczeństwa, elyt politycznych mocno nadwyręża Twoją teorię o panującym powszechnie turbokapitaliźmie.
        Przy tak korzystnym klimacie warto byłoby pójść jeszcze dalej np. znacjonalizować handel, czy inne dziedziny gospodarki aby nie wyprowadzały podatków do rajów.
      • oby.watel Re: Oto dziś dzień krwi i chały 04.02.14, 12:24
        Wywłaszczanie bez odszkodowania to raczej standard w republikach bananowych.

Jako przedstawiciel Mieszczańskiej Elity (pochodzenia post-wprost przeciwnie) zapewniam Cię, że nigdy jeszcze w kraju, w którym władza okradała obywateli nie udało się zbudować dobrobytu. Za to zrujnować jak najbardziej. Krzywda bowiem tylko wtedy jest urojona, gdy się głęboko wierzy, że tych pieniędzy, które zabiera rząd tak naprawdę nie ma.

Z ustawy o OFE (warto sięgnąć po ten dokument) wynika, że można płacić obligacjami skarbu państwa. Czyli jak kupi obligacje Kowalski i nią zapłaci OFE, to dobrze, bo wspiera państwo. Jak OFE kupi obligacje, to źle, bo rujnuje budżet. Ot logika Pozostałej Elity (pochodzenia niewiadomego), cokolwiek zachłyśniętej turbosocjalizmem, która uważa się za socjalistów jeśli nie komunistów in spe i dlatego cierpią męki piekielne gdy ich wykorzystuje kapitalista i cieszą się jak dzieci gdy ich skubie, gnoi i okrada władza. A najszczęśliwsi byli w czasach, gdy wraz z Polską rośli w siłę i żyli dostatnio za 20 dolarów miesięcznie.

Turbinowy postuluje nacjonalizację handlu i słusznie. Przykład rynku leków pokazuje, że ten rząd bije na głowę samego Hilarego Minca (świec świeć milion partio nad jego duszą), któremu do głowy nie przyszedł zakaz oferowania towaru po niższej cenie. Zaś całkowicie wygrana bitwa o handel dopalaczami dowodzi, że jak wielki jest rozsądek i skuteczność tego rządu.
        • diabollo Re: Oto dziś dzień krwi i chały 04.02.14, 18:51
          oby.watel napisał:

> Wywłaszczanie bez odszkodowania to raczej standard w republikach bananowych.

Czcigodni, wywłaszczenie polskich obywateli nastąpiło w czasie wprowadzenia tzw. "reformy emerytalnej" przez katolicko-nacjonalistyczne rządy AWS-Mumnia Wolności.

Rzecz w krajach tzw. "Pierwszego Świata" niemożliwa, żeby oddać prywatnym bankom (czyli "tłustym szujom") setki miliardów złotych publicznych transferów emerytalnych.
          Tłuste szuje z samego haraczu za te transfery wyjebały polskich obywateli na 17 milliardów peelenów.
          Koszty obsługi długu, który polscy obywatele musieli zaciągnąć na ten przekręt tłustych szuj można doliczyć do wyjebania.

Oczywiście aktualny prawicowy rząd Peło, nie zmienił swojego stanowiska, bo zmądrzał sam z siebie, musiał zmądrzeć bo przekręt tłustych szuj zaczął zagrażać nie tylko przyszłym emerytom, ale obecnemu państwu polskiemu.
          Krótko mówiąc rząd zachował się pragmatycznie i po prostu odpowiedzialnie.

Jak oglądam tzw. "liberalne media", czyli TVN, to widzę, że jego dziennikarze zioną delikatnie mówiąc niezadowoleniem wobec rządu za przycięcie OFE.
          Nie mówcie mi więc, że Elity rząd poparły. Nie poparły.

Lud oczywiście sprawę ma zwyczajnie gdzieś, bo jego perspektywa to związanie końca z końcem do następnego pierwszego.

Jedyny kraj, który wprowadził analogiczny tzw. "filar" kapitałowy z obowiązkowych ubezpieczeń emerytalnych to Chile dyktatora generała Augusto Pinocheta.
          Generał obalił legalny, demokratyczny, "lewacki" rząd przy pomocy amerykańskich służb tajnych i jawnych, więc siłą rzeczy musiał robić to, co mu tłuste szuje w Wall Street kazały.
          System działał dłużej niż u nas, więc spowodował dużo większe straty.

Wielki ewenement idiotyzmu III RP polega na tym, że Polska wprowadziła u siebie ten przekręt nie będąc tępą dyktaturą zależną od USA, ale jako państwo demokratyczne i niepodległe!

To ładnie, że od lutego 2014 Polska poszła po rozum do dupy (bo musiała), szkoda, że wcześniej tak naiwnie dała się wyjebać.

Dlatego to żaden Dzień Chwały, raczej powinien być Dniem Wielkiej Zadumy nad polską głupotą, która nie zna w świecie precedensu.

Kłaniam się nisko.
          • oby.watel Re: Oto dziś dzień krwi i chały 04.02.14, 19:54
            Och, czcigodny, jakiż to bielmo mąci Ci ostrość widzenia i zaciemnia osąd? Czy zadowoliłoby Cię to co chce tow. Miller, czyli państwowe OFE, zarządzane przez sprawdzonych działaczy, których z całą odpowiedzialnością mianowałby prezes RM? Wtedy uważałbyś za niegodne przywłaszczanie sobie prywatnych oszczędności powierzonych państwowej instytucji? Czy też nie, bo uważasz, że jak coś jest prywatne, to państwo to może zabrać w każdej chwili i na dowolnych warunkach? Co w takim razie z oszczędnościami w bankach? Też należy znacjonalizować a tłuste szuje puścić z torbami?
          • gaika Re: Oto dziś dzień krwi i chały 04.02.14, 23:38
            diabollo napisał:

> Jedyny kraj, który wprowadził analogiczny tzw. "filar" kapitałowy z obowiązkowy
            > ch ubezpieczeń emerytalnych to Chile

Czuję się w obowiązku przypomnieć po raz kolejny.

forum.gazeta.pl/forum/w,95165,123542964,123553090,Re_Jak_to_bylo_z_OFE_w_Chile_.html
      • gaika Re: Oto dziś dzień krwi i chały 04.02.14, 23:33
        diabollo napisał:

> więc będą teraz rozpaczać nad s
        > woją urojoną krzywdą.

Diabollo prze-drogi,

Odpuśćmy na razie kwestie tego: kto z czego kogo ograbił i czy, ale zatrzymajmy się na pojęciu: zaufanie obywateli do państwa. Dowolne zmiany ustaw, bo władza wpada na pomysły ratunkowe i do nich dostosowuje regulacje, są ździebko niebezpieczne. Mamy parę przykładów typu: dopalacze, Trynkiewicz, religia w szkole, kastracja pedofilów, przenoszenie sędziów =działania pod publiczkę(czyli własne potrzeby) i balans na granicy prawa lub poza prawem. Trudno oczekiwać, że społeczeństwo będzie współpracujące, jeśli nie zna dnia ani godziny, ani zakresu ‘elastyczności’ decyzji.

Najpierw nakazano podpisywanie umów z OFE, na bazie których następowała współwłasność małżeńska środków, a następnie jednym cięciem stwierdzono, że umowy są nieważne. Jakaś spójność byłaby tu pożądana, nieprawdaż?
        A skoro nie jest pożądana, dlaczego naród nie miałby np. trzymać kasy tam, gdzie Kaczyński?

Nie mam żadnego dowodu na to, że kasacja OFE pogrąży emerytów, ale większy problem polega na tym, że władza nie ma żadnego dowodu, że ich tym uratuje.
        • diabollo Re: Oto dziś dzień krwi i chały 06.02.14, 08:16
          Czcigodna Gaiko,

oczywiście zaufanie obywateli do państwa to ważna, choć nieistniejąca w Polsce sprawa.
          Przy czym generalnie zwykłem banalizować, że państwo polskie jest takie jak jego obywatele, i inne zwyczajnie być nie może.

Weźmy ostatnio słynny podręcznik dla pierwszoklasistów: pomysł-oczywista-oczywistość przynajmniej w Bawarii, u nas na etapie projektu jest "zamachem na wolność"... (rodziców, maluchów, nauczycieli, etc, etc.)

Jak już pisałem, w polskim społeczeństwie w 90% pochodzenia post-niewolniczego (o społecznej demoralizacji 10% pochodzenia od jaśnieskurwysynów nie warto się zajmować), zaczadzonym ideologią katolicko-turbokapitalistyczną, ciągle niezwykła wartością jest Wolność rozumiana jako wolność do posiadania czy wykorzystywania niewolników.

Nie jestem prawnikiem, tak intuicyjnie chyba jakoś rozumiejąc "ducha" Konstytucji, raczej pokusiłbym się na brawurowe stwierdzenie, że to wprowadzenie OFE było pogwałceniem Konstytucji określającej ustruj gospodarczy w Polsce, cytuję: "społeczna gospodarka rynkowa" (są jeszcze lepsze kawałki: III RP realizuje zasadę "przyrodzonej godności człowieka", która to zasada jak ulał pasuje do zdychającego z braku opieki medycznej starucha tudzież żebrzące na ulicy dzieci).
          Turbokapitaliści raczej nie powinni powoływać się na legalizm konstytucyjny bo to szczyt bezczelności, powinni trzymać się także retorycznie swojej praktyki: narzucania faktów dokonanych.

Prywatyzacja publicznych, obowiązkowych ubezpieczeń społecznych (tak, czcigodna Gaik, nawet ich części) jest sprzeczne z polskim "ładem" konstytucyjnym.

Kiedy pan Stępień jakiś czas wyjechał z tą "niekonstytucyjnością" planów przycięcia OFE - nie ukrywam wywołał tym moje fatalne skojarzenia: "niekonstytucyjne" była próba złagodzenia kato-barbarzyńskiego prawa antyaborcyjnego, "niekonstytucyjne" było próba wprowadzenia związków partnerskich, "niekonstytucyjne" było/jest podpisanie się pod konwencją UE w sprawie zwalczania przemocy, "niekonstytucyja" była/jest Karta Praw Podstawowych, etc, etc.

Kłaniam się nisko.
          • oby.watel Off Topic Pytanie 06.02.14, 12:40
            Jeśli 90% polskiego społeczeństwa jest pochodzenia post-niewolniczego, a 10% pochodzi od jaśnieskurwysynów, to Ty, o Panie jesteś pochodzenia nieziemskiego, by nie rzec boskiego?

Wracając do tematu. OFE powołały do życia konstytucyjne organa państwa - sejm i senat. Twierdzenie po 15 latach, że te organa dokonały skoku na kasę i łamanie dziś ówczesnej umowy nie jest wyrównaniem po leninowsku krzywd dziejowych, ale pospolitą grabieżą pod hasłem "grab zagrabione". W tym przypadku "grab odłożone".

To państwo wypuszczając obligacje skarbowe gwarantowało ich wykup po określonym czasie na określonych warunkach. Po czym sięgnęło do prywatnych kieszeni, wyjęło emitowane przez siebie obligacje, podarło na oczach gawiedzi i stwierdziło "zyg zyg zyg marcheweczka, już wam nic nie jestesmy winni. Se długi zaciągnęliśmy, to teraz se je umarzamy. Bo władzę mamy. A wy? Wy to możecie nam skoczyć. A na świątynię opaczności bożej przeznaczymy miliony. Nie nie dlatego, że mamy prawo, bo nie mamy, ale mamy władzę. A wy jak wyżej - hej hop!"

Pragnę zwrócić uwagę Waszej Wyjatkowości, że to zadłużone po uszy państwo na okrągło wtyka ludziom swoje papiery dłużne. Dasz głowę, że po jakimś czasie nie stwierdzi "sorry misie, ale musimy umorzyć te obligacje, które wam sprzedaliśmy, bo nie mamy kasy na ich wykup. Żebyście nie byli stratni, to wam zapiszemy je na subkoncie w ZUS-ie, KRUSie, gdzie będziecie chcieli, żebyście mieli świadomość ileście wtopili. Robienie interesów z wami to dla nas za szczyt!"
            • diabollo Re: Off Topic Pytanie 06.02.14, 17:20
              oby.watel napisał:

> Jeśli 90% polskiego społeczeństwa jest pochodzenia post-niewolniczego, a 10% po
              > chodzi od jaśnieskurwysynów, to Ty, o Panie jesteś pochodzenia nieziemskiego, b
              > y nie rzec boskiego?

Czcigodny Oby.watelu,

Żadnego znaczenia w dyskusji to nie ma, jak również najmniejsza w tym moja "zasługa", jednak skoro zahaczasz osobiście, to śpieszę wyjaśnić, że moi przodkowie, oprócz trudno powiedzieć jak licznych bękartów po praprapra babkach zgwałconych przez jaśnieskurwysynów, z owymi jaśnieksurwysynami nic wspólnego nie mieli.

Kłaniam się nisko.
              • oby.watel Re: Off Topic Pytanie 06.02.14, 19:20
                Ach, więc jesteś pochodzenia post-niewolniczego! To wiele tłumaczy. Stąd tęsknota do pana... Próbowałeś znaleźć jakieś plusy posiadania czegoś na własność, co jest tylko Twoje, a nie wydzierżawione czy podarowane przez państwo? Dom, żona, pies, samochód, doniczka z kwiatkiem, marynarka, gacie, książki? Czy oszczędności w banku lub skarpecie uważasz za grosz publiczny, czy jednak Twoją własność?
                • diabollo Re: Off Topic Pytanie 06.02.14, 20:04
                  oby.watel napisał:

> Ach, więc jesteś pochodzenia post-niewolniczego! To wiele tłumaczy. Stąd tęskno
                  > ta do pana... Próbowałeś znaleźć jakieś plusy posiadania czegoś na własność, co
                  > jest tylko Twoje, a nie wydzierżawione czy podarowane przez państwo? Dom, żona
                  > , pies, samochód, doniczka z kwiatkiem, marynarka, gacie, książki? Czy oszczędn
                  > ości w banku lub skarpecie uważasz za grosz publiczny, czy jednak Twoją własnoś
                  > ć?

Czcigodny Oby.watelu,

Widzę, że nie potrafisz się oderwać od argumentów ad persona.
                  W dodatku jesteś zwyczajnie niegrzeczny.

Świadomość tego, że moi akurat przodkowie byli w Polsce czy na ziemiach polskich niewolnikami i podludzmi, nie zmienia najprawdopodobnych faktów, że już status społeczno-kulturowy (wiesz, wykształcenie, pozycja społeczna, etc) moich rodziców był chyba cokolwiek wyższy niż Twoich rodziców; nie wyciągając już najprawdopodobniej sporej różnicy statusu ekonomicznego między nami obecnie i to na moją korzyć - co znowu - żebyśmy się bardzo dobrze zrozumieli - nie uważam za jakieś moje "osiągnięcie" czy "zasługe".

Dlatego Twoje przypisywanie moim postawom resentymetów ekonomicznych poza tym, że jest niegrzeczne, jest z mojego punktu widzenia... jak by to wyjaśnić... wprawia mnie w zakłopotanie i najzwyczajniej robi mi się wstyd za Ciebie.

Kłaniam się nisko.
                  • oby.watel Re: Off Topic Pytanie 06.02.14, 20:35
                    Wybacz. Lubię Cię i potraktowałem jak dobrego znajomego, z którym wolno nieco więcej. Pozwoliłem sobie na te wtręty osobiste ponieważ Ty także kilka razy pozwalałeś sobie na podobne pod moim adresem. Chciałem po prostu lepiej Cię zrozumieć, zrozumieć np. dlaczego nie reagujesz na konkretne argumenty, fakty, uciekasz się do ogólników. Zagalopowałem się. Przepraszam.
                    • diabollo Re: Off Topic Pytanie 06.02.14, 21:18
                      Sprawy nie ma, czcigodny Oby.watelu.
                      Kłaniam się nisko.
                      • oby.watel Re: Off Topic Pytanie 06.02.14, 21:51
                        No widzisz. I na tym polega problem. Bo jest sprawa. Otóż zachowałeś się po pańsku, czyli jak jaśnieskurwysyn. Ilu stać na coś takiego? Co dowodzi, że nie ważne kim był przodek, ważne co nam przekazał i kim jesteśmy dzięki temu my. Zachowałeś się bardziej godnie i honorowo od niejednego chełpiącego się swoim rodowodem "arystokraty".

Miałem Ci to pytanie zadać prywatnie (pytałem kiedyś czy mogę prywatnie o coś zapytać). Więc choć mi już wybaczyłeś jeszcze raz przepraszam, że mi się publicznie wypsnęło.
                        • diabollo Re: Off Topic Pytanie 08.02.14, 11:08
                          Też Cię lubię, czcigodny Oby.watelu.

Kłaniam się nisko.
          • diabollo Re: Oto dziś dzień krwi i chały 06.02.14, 18:17
            Aha w jezyku polskim pisze się "ustrój", choć aktualnie w Ojczyźnie to chyba naprawdę mamy "ustruj".

Kłaniam się nisko.
          • gaika Re: Oto dziś dzień krwi i chały 06.02.14, 22:23
            Bo takie zaufanie, to jest coś, co się buduje, bo we krwi tego nie mamy i dlatego samowolka prawna (niezależnie od tego, czy dotyczy decyzji, które uważamy za słuszne, czy też traktujemy jako debilizm), jest doskonałą pożywką/ nauczką dla społeczeństwa. I zdrowia mu nie przynosi.

No i jakąś nieuczciwością jednak jest twierdzenie, że ‘turbosocjalista’ może się odwołać do konstytucji, a ‘turbokapitalista’- nie. Mówimy o konstruowaniu prawa i zasadach, które jak długo zlewane, tak długo prowadzą do demoralizacji społeczeństwa, niezależnie od pochodzenia jego członków.

P.S.
            Niezwykle łatwo i bezpretensjonalnie przychodzi Ci ten opis polskiego społeczeństwa wraz z całym bagażem tego konsekwencji. A on jest ciut bardziej skomplikowany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka