Dodaj do ulubionych

Trzy obrazki

24.01.11, 19:05
Ludu Jesiona, potrzebuję waszej inwencji.
Weszłam dzisiaj na chwileczkę do takiego niemieckiego sklepu sprzedającego pierdółki typu kula disco, śmieszne kapcie czy gumowe kwiatki-zraszacze do trawników (macie u siebie Nanu-Nana? doprawdy, przedziwne miejsce...) i kupiłam trzy małe (20x20 cm) płótna dla początkujących malarzy. W sumie nie wiem, co mnie tchnęło, ale nagle poczułam w sobie artystę i po prostu musiałam je mieć. No i teraz mam problem...
Macie jakiś pomysł na tryptyk? Jakaś prosta grafika? Temat chociażby? Coś, co bez żenady mogłabym powiesić sobie na ścianie? Pomóżcie, muszę jakoś usprawiedliwić sama przed sobą ten dziwaczny zakup...
Obserwuj wątek
    • misiania Re: Trzy obrazki 24.01.11, 19:08
      widok z okna - wiosna/lato - jesień - zima. będziesz miała usprawiedliwienie, że nie malujesz od razu wszystkich trzech płócienek, musisz poczekać na następne pory roku :)))
      • dzidzia_bojowa Re: Trzy obrazki 24.01.11, 19:38
        A jaką techniką zamierzasz tworzyć te dzieła? W jakim stylu? Tak z ciekawości pytam. Obrazy mogą przedstawiać na przykład symboliczne trzy małpki:
        https://images25.fotosik.pl/204/af35e7aea10a37e7med.jpg
        • dzidzia_bojowa Re: Trzy obrazki 24.01.11, 19:40
          W Galerii Dominikańskiej byłaś? Ja uwielbiam Nanu. Niejedną rzecz tam kupiłam
          • vifxen Re: Trzy obrazki 24.01.11, 19:46
            w Dominikańskiej, blisko mam z rynku ;) śmieszne rzeczy, wielkie kubki mi się podobały, z takiego to herbate można chyba ze dwie godziny pić!
            Myślałam, że może jakieś szablony sobie wydrukuję, czarnym sprayem przelecę, potem jakies kolory ręcznie dodam, nie znam się na tym zupełnie... No i nie mam pomysłu :) klasyczny przykład impulsywnego kupowania, aż mi głupio.
            • dzidzia_bojowa Re: Trzy obrazki 24.01.11, 20:05
              Wiesz co? Poczekaj na wenę. Nic na siłę. Radziłabym tylko przygotować płótna, bo to trzeba zagruntować, potem jeszcze powlec pokostem, jeśli zamierzasz olejną wykorzystać. Niech sobie schnie i czeka na natchnienie...

Miałam kiedyś w domu artystę. Malował i na płótnie i na desce. Jak chwytała go wena to potrafił przy sztaludze spędzić dwie doby bez przerwy, potem natchnienie opuszczało go tak nagle jak przychodziło. Takie niedokończone obrazy znajduję do dzisiaj upchnięte w zakamarkach garderoby. Na przykład kompletnie wykończony las, światłocienie, drobne listeczki i takie tam szczególiki przy których się napracował i na tym samym pejzażu w dolnym prawym rogu biała plama- niedokończone dzieło. Wena poszła precz. Albo dzieweczka z koszyczkiem ale bez jednej nogi:) Ten obraz akurat się przydał jak powiększaliśmy garderobę, zrobił z niego jedną z półek.

Artyści często bardzo chimeryczni są i bardzo nieznośni:)
    • one_slip Re: Trzy obrazki 24.01.11, 20:37
      Rany boskie, tylko nie idź w mikrowidoczki ani w małpki kotki pieski sreski :P Ani żaglówki :)
      Nie wiem, jaki masz wystrój mieszkania i gdzie chcesz powiesić, jakie masz zdolności, ale ja bym postawiła na jakieś bardzo proste abstrakcje, np. czarne tło na dwóch obrazkach i kolorowe groszki, na jednym inwersja, białe tło i kolorowe groszki (na ścianie kompozycja: czarny, czarny, biały lub biały, czarny, czarny) albo jakieś sympatyczne łowickie wycinanki (graficznie przedstawione są znów modne i sympatyczne) czy norweski design - symbole. Nic miłego do porzygania :)
      Możesz sobie walnąć jakieś sympatyczne ludzki bloby albo pajęczaki :)
      Inspiracji jest mnóstwo :)
      Poczekaj, zrobię Ci projekt pisaczkami ;) Jak mi się uda wcisnąć potion of rejuvenation w skaner i odżyje.
      • dzidzia_bojowa Re: Trzy obrazki 24.01.11, 20:50

A dlaczego nie małpki?<z pretensją>

No wiem, że tandeta i landszaft ale...dlaczego nie małpki?<uparcie>
        • one_slip Re: Trzy obrazki 24.01.11, 20:56
          bo jakieś 50% tryptyków to małpki. Albo tulipany w rozmaitych stadiach rozwoju. I słoneczniki. I żaglówki :)
          Weź walnij sobie stadia gastrulacji lub bruzdkowania na ścianie.
          Albo pęcherzyki powietrza w cieście francuskim.
          Ja trochę jestem antymakatkowa i antykwiatuszkowa naściennie.
          Więc pliz wybaczcie. :)
          Albo w sumie
          niech będą małpki, nawet sama zaraz wykminie jakieś :D
          • vifxen Re: Trzy obrazki 24.01.11, 21:06
            przez chwilę myślałam o szczurkach w banksy stylu,
            takich ale nie wiem, czy to dobry pomysł. Groszki to generalnie nie moje klimaty, już bliżej mi do małpek ;)
            Tak, bezsens mojego zakupu powoli do mnie dociera... Ale w sumie, może to otworzy przede mną zupełnie nowy, magiczny świat?
            • one_slip Re: Trzy obrazki 24.01.11, 21:09
              Dajesz banksy'ego!
              Nie trzeba lepszej inspiracji
              szczury są wypas, cos jak mysi cyrk u gaimana :)
            • misiania Re: Trzy obrazki 24.01.11, 21:10
              ale może masz fabrykę za oknem? landszafcik z fabryką o różnych porach roku to już nie landszafcik, jeno Sztuka :)))
              • vifxen Re: Trzy obrazki 24.01.11, 21:13
                kurcze, wiedziałam, że przydałoby się mieszkać w industrialnych klimatach, a nie... niestety, z mojego okna widać tylko nudny, totalnie landszafcikowy park...
                • iwu Re: Trzy obrazki 24.01.11, 22:02
                  Trzy powiadasz... Może trzy gracje? Jeno jakieś alternatywne.
                  www.google.com/images?q=trzy+gracje&um=1&ie=UTF-8&source=univ&ei=d-g9TeSQIMahOsHgoKkL&sa=X&oi=image_result_group&ct=title&resnum=3&ved=0CD0QsAQwAg&biw=1264&bih=787
    • 3.14-roman Re: Trzy obrazki 24.01.11, 23:06
      Ja proponuję coś takiego

Obrazek pierwszy
      Białe tło, czerwone koło, w środku czarny kwadrat.

Obrazek drugi
      Białe tło, czerwone koło

Obrazek trzeci
      Białe tło

Możesz potem dorobić jakąś ideologię do tego. Możesz też na środkowym obrazku maznąć jakiś podpis (najlepiej jakieś francuskie nazwisko) i chwalić się, że odzieczyczyłaś obraz dość znanego, lecz w sumie niedocenianego przedstawiciela kubizmu.
    • 3.14-roman Re: Trzy obrazki 24.01.11, 23:14
      Myślę, że możesz też zostać wielkim symbolistą! Odnieś się do symboliki liczby 3.
      "Uważana jest za cyfrą doskonałą, obejmującą całokształt rzeczy w wyniku tego, że jest sumą cyfr 1 oraz 2. Symbolizuje boskie trójce wielu wyznań: chrześcijańska – Bóg ojciec, Syn boży i Duch Święty; egipska – Ozyrys, Izyda, Horus, babilońska – Ea, Marduk, Gibil; hinduistyczna – Brahma-stwórca (Trimurti) , Wisznu-życie, Siwa-śmierć; grecka – Zeus z potrójną błyskawicą, Pluton (Hades) z trzygłowym psem Cerberem, Posejdon z trójzębem.
      Liczba ta oznacza także światło, słońce oraz ogień. Dzieki łączeniu w sobie cech pierwszych dwóch liczb trójka symbolizuje świadomość, harmonię, równowagę oraz rozwój i wzrost.
      Związki z cyfrą trzy
      to: początek, środek i koniec; niebio, ziemia i piekło; wiara, nadzieja oraz miłość."
      en.wikipedia.org/wiki/3_(number)
      Tutaj masz przedstawioną ewolucję liczby trzy jako znaku.

W sumie szkoda, że nie masz jeszcze 0,14159 płótna.
    • 3.14-roman Re: Trzy obrazki 24.01.11, 23:16
      I jeszcze jedna rzecz- może maluj błękitną farbą? Będziesz potem mogła mówić, że to obrazy z Twojego okresu błękitnego.
    • 3.14-roman Re: Trzy obrazki 24.01.11, 23:22
      Ja bym zrobił coś takiego- na wszystkich obrazach ta sama rzecz, ale w innych warunkach.

Na przykład drzewo (nieśmiało sugeruję Jesiona), ukazane jako zimowy golasek, w wersji wiosenno-letniej, czyli w rozkwicie i w wersji jesiennej.
      • abdullah_abdullah Re: Trzy obrazki 05.02.11, 14:35
        proponuje portrecik blizniakow w formie tryptyku, prezentujacy zabawny dysonans miedzy bliskimi sobie cyframi 2 i 3
        • ewa9717 Re: Trzy obrazki 05.02.11, 15:45
          A jak już zwątpisz w talent, chyć za linijkę i machnij sobie trzy mondriany. Z kandinskimi już trochę więcej roboty ;)
          • 3.14-roman Re: Trzy obrazki 06.02.11, 01:15
            Albo Pollocki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka