Dodaj do ulubionych

Canarinhos, czyli różne sposoby ujęcia problemu

20.02.11, 23:18
katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,9127625,Nowe_uprawnienia_kontrolerow_biletow.html
" Od 1 marca w ustawie o transporcie publicznym pojawi się zapis, że kontroler będzie mógł ująć pasażera (gapowicza, który jedzie bez biletu albo nie chce okazać dokumentu) i przekazać go policji. Sformułowanie "ująć" od razu wzbudziło kontrowersje. Czy to oznacza, że tak jak policjanci kontrolerzy będą mogli użyć siły i obezwładnić pasażera?"

"Najbardziej bojowo nastawieni są w Łodzi. Tutaj kontrolerzy przeszli niedawno dodatkowe szkolenia z samoobrony, a od dwóch tygodni w nocy patrolują pojazdy w asyście straży miejskiej. - Nie wyobrażam sobie, że kontroler zakuje kogoś w kajdanki. Za to przyduszenie czy chwycenie za rękę wchodzi już w grę - podkreśla Bogusław Makowski z Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego w Łodzi. Ostatnich szkoleń z samoobrony nie chce łączyć ze zmianą przepisów. - Takie psie czasy. Ludzie są bardzo agresywni i nasi pracownicy muszą się bronić - dodaje."

Przyznam, że ujął za serce mnie ten artykuł. Ujął i przydusił. Rzadko korzystam z komunikacji miejskiej, jeżeli już to kasuję bilet, ale zaintrygowało mnie "ujęcie" tego problemu.

Czy możecie podać swoje propozycje, jak ująć pasażera?

Obserwuj wątek
    • 3.14-roman Re: Canarinhos, czyli różne sposoby ujęcia proble 20.02.11, 23:23
      Sposób pierwszy- na lasso.

Stare sposoby są najlepsze, jak mawiają ludzie. W związku z tym, inspirując się wyczynami jankeskich kowbojów, proponuję inwestycję w nowy, ciekawy sprzęt- lasso. Już koniec z uciekającymi pasażerami, którzy wyskakują z autobusu ku uciesze współpasażerów, a nierzadko kierowcy. Nowe lassa, ozdobione logiem organizacji, do której należy dany teren, mogą stać się nieodłącznym elementem wyposażenia kanarów. Pewnym minusem tego rozwiązania jest fakt, że przed wprowadzeniem takiego środka przymusu należy przeprowadzić gruntowne szkolenia. Lasso nie może być też używane w zbyt zatłoczonych liniach, ze względu na tak zwany efekt zbicia się w kupę.
      • abdullah_abdullah Re: Canarinhos, czyli różne sposoby ujęcia proble 21.02.11, 15:38
        Pewnym minusem tego rozwiązania jest fakt, że przed wprowadzeniem t
        > akiego środka przymusu należy przeprowadzić gruntowne szkolenia. Lasso nie może
        > być też używane w zbyt zatłoczonych liniach, ze względu na tak zwany efekt zbi
        > cia się w kupę.

Wbrew pozorom zbicie w kupe moze ulatwic prace - patrz metody stosowane przy pasieniu owiec, mysle ze nawet mozna by uciec sie do wsparcia owczarkow, moze nie tak efektownych jak weze boa, ale mysle ze skutecznych zwlaszcza w przypadku kiedy mamy do czynienia z wieloma gapowiczami jednoczesnie
        • 3.14-roman Re: Canarinhos, czyli różne sposoby ujęcia proble 23.02.11, 18:27
          O, właśnie! Rzeczone owczarki mogłyby być wyposażone w kombinezony z odpowiednim logiem, a do tego w skórzane buciki- czasem trzeba wybiec z autobusu i kogoś gonić, a posolone chodniki nie są przyjazne dla łap.
    • 3.14-roman Re: Canarinhos, czyli różne sposoby ujęcia proble 20.02.11, 23:25
      Sposób drugi- romantyczny.

Po co uciekać się do przemocy, skoro można wykorzystać starą, książkową metodę? Po co walczyć z rozhisteryzowaną nastolatką czy wściekłym dresem, skoro szmatka nasączona chloroformem załatwi sprawę w mgnieniu oka? Pasażer zostanie nie tylko ujęty, ale również i całkowicie powalony na łopatki.
    • 3.14-roman Re: Canarinhos, czyli różne sposoby ujęcia proble 20.02.11, 23:28
      Sposób trzeci- boa dusiciel.

Po co bawić się w duszenie, skoro można zatrudnić specjalistę? Armia sympatycznych gadów tylko czeka, aby się dołączyć do walk autobusowych. Pasażer się stawia? Nasz nowy, wytresowany partner zaraz się nim zajmie!

Potencjalne problemy związane z tym rozwiązaniem:
      - konieczność wprowadzenia specjalnych przepisów dot. praw pracowniczych węży (składki ZUS, godziny pracy),
      - konieczność przeprowadzenia nie tylko tresury gadów, ale i szkoleń dla canarinhos- aby sojusznik w czasie akcji nie obrócił się przeciwko nim.
    • 3.14-roman Re: Canarinhos, czyli różne sposoby ujęcia proble 20.02.11, 23:29
      Czy macie jakieś koncepcje dotyczące ujęcia pasażerów?

PS: Nie śmieję się z kontrolerów, rozumiem, że ich praca jest ciężka, jednak kompletny brak precyzji w tym przepisie rozwalił mnie do łez. I ujął za serce.
    • kkokos Re: Canarinhos, czyli różne sposoby ujęcia proble 20.02.11, 23:38
      sposób czwarty - na ekshibicjonistę

pokazać, co się ma najlepszego. pasażer płci przeciwnej skamienieje zachwycony, więc doprowadzi się go policji bez problemu. pasażer płci tej samej skamienieje zawstydzony własną małością, więc... itd.

wady rozwiązania - no znajdą się tacy, którym nie zaimponuje. może się też okazać, że skamienieje cały tramwaj i przechodnie, powodując korek w centrum miasta.

zalety - niewątpliwie jest ekologiczne.
      • kkokos Re: Canarinhos, czyli różne sposoby ujęcia proble 20.02.11, 23:43
        sposób piąty - zatrudnić wyłącznie zaprzedanych ciemniej stronie mocy. przyduszą samą siłą woli.

to także sposób bardzo ekologiczny i niebrudzący.
        • kkokos Re: Canarinhos, czyli różne sposoby ujęcia proble 20.02.11, 23:48
          sposób szósty - perswazja, edukacja, propaganda.

hasło "obywatelu, pomóż milicji, pobij się sam" niesłusznie uważano za prześmiewcze. przecież zamiast tablic reklamowych w tramwajach mogłyby zawisnąć plakaty z hasłem "pasażerze, pomóż kanarowi, przyduś się sam". parę lat tabliczek z hasłem "nie pluć na podłogę" pomogło, prawda? więc i edukacja na tym polu niewątpliwie przyniesie pożądane owoce.

wadą rozwiązania niestety jest nienatychmiastowość jego skutków. no i nie jest ekologiczne - chyba że plakaty na papierze z makulatury z farbą bezołowiową.

• 3.14-roman Re: Canarinhos, czyli różne sposoby ujęcia proble 20.02.11, 23:57
            Myślę, że byłoby fajnie, gdyby w serialu Klan przeprowadzono taką akcję uświadamiającą społeczeństwo. Z udziałem Jerzego (tym razem bez siekiery) i cioci Stasi.

Władysław: Jerzy, co się stało? Skąd te sińce?
            Jerzy: Jechałem bez biletu, kanar mnie złapał, wiesz, tato, próbowałem go przekonać, żeby mnie puścił, ale nie chciał.
            CS: Błożesz ty mój, Jerzy, przecież tak nie wolno robić, tak nie wolno!
            Jerzy: A co miałem zrobić?
            CS: Teraz to mądrzy ludzie wymyślili taką akcję. Pomóż kanarowi! Teraz w Polsce nie dusi się już pasażerów! Pasażerowie sami się duszą, błożesz ty mój, ku spokojności większej!
            Jerzy: A to coś daje w ogóle?
            CS: Tak, kiedy człowiek sam się dusi, kontroler mniej roboty ma i przez to życzliwiej do człowieka nastawiony! I kary mniejsze wymierza!
            Jerzy: Trzeba będzie spróbować!
            CS: To ja może Jerzemu czaju zaparzę?
    • kaga9 Re: Canarinhos, czyli różne sposoby ujęcia proble 20.02.11, 23:47
      Ja bym ujmowała:
      a) spojrzeniem
      b) sposobem bycia
      c) intelektem.
      • 3.14-roman Re: Canarinhos, czyli różne sposoby ujęcia proble 20.02.11, 23:57
        A ja kulturom i godnościom osobistom!
    • sootball Re: Canarinhos, czyli różne sposoby ujęcia proble 21.02.11, 18:13
      Za nogi i do wora. Po skończonym gapobraniu z worem na policję, wytrząsnąć i spisać delikwentów.
      • 3.14-roman Re: Canarinhos, czyli różne sposoby ujęcia proble 23.02.11, 18:27
        A w razie wyjątkowego oporu- pasażer do wora, a wór do jeziora!
    • 3.14-roman Re: Canarinhos, czyli różne sposoby ujęcia proble 03.03.11, 13:15
      Dziękuję sootball za link
      www.youtube.com/user/tynde#p/a/72F354895FFCBB28/0/sz9ZbXwVZZs
      • 3.14-roman Re: Canarinhos, czyli różne sposoby ujęcia proble 03.03.11, 13:16
        Tu jest film o ciężkim życiu Canarinhos :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka