Gość: zielony_smok IP: 81.210.62.* 02.08.04, 13:30 Chciałabym sobie zainstalować aparacik na zębach. A że to poważna sprawa, bardzo będę wdzięczna za namiary na kogoś sprawdzonego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dorota_snooker Re: Ortodonta jakiś dobry? 02.08.04, 14:01 Polecam dr. Kral przyjmuje w Eurodenciena pl. biskupim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielony_smok Re: Ortodonta jakiś dobry? IP: *.ozimek.net.pl 02.08.04, 16:05 Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama Re: Ortodonta jakiś dobry? IP: 5.2.* / *.chello.pl 02.08.04, 19:45 Tylko nie Batorego 3. Dramat - patalachy nie lekarze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Ortodonta jakiś dobry? IP: 5.2.* / *.chello.pl 02.08.04, 22:50 odradzam dr. kownackiego na dietla!!!! nigdy w zyciu miałam tam aparat i nie polecam !!pozdr. i zycze udanego wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Ortodonta jakiś dobry? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 12:04 odradzam konty-gibińską, masówka i partaczenie okropne. dobrze popytaj bo możesz naprawdę wtopić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mama Re: Ortodonta jakiś dobry? IP: 5.2.* / *.chello.pl 03.08.04, 20:24 Do Ewy.Mysle, ze trudno obiektywnie ocenic prace danego ortodony.Ja bardzo ale to bardzo mam zle zdanie na temat Batorego 3 Wojewodzkiej Przych. Stomatologicznej.Natomiast dr. Gibinska podjela sie naprawy tego co spartaczono na Batorego, gdzie m.in niepotezebnie wyrywac kazali 4 zeby./och temat rzeka, sprawa powinna zakonczyc sie w sadzie ale nie mam na to sily ani pieniedzy/ Chodzilam z dziecmi do wielu prywatnych gabinetow, nikt nie chcial naprawiac bedow innego lekarza, wyraznie mi wspolczuli i krytycznie oceniali to co zobaczyli. Moze leczenie u niej trwa dlugo ale skutki sa bardzo duze i pozytywne.Sama stosuje w leczeniu nowoczesne rodzaje aparatow, a dzieci moje mialy zalozone na Batorego wstretne wielkie zamki , maja przestarzale elementy, ktorych w gabinetach prywatnych dawno juz nie stosuje. A ceny sa porownywalne. Fakt ma duzo pacjentow i troche zawsze tzreba odczekac ale ja jestem zadowolona , polecilam jej uslugi wielu znajomym i ich spozstrzzania sa podobne. Mysle, ze nasze wypowiedzi na temat danego lekarza sa subiektywne i powinnienes brac je pod uwage, owszem ale z rezerwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zielony_smok Re: Ortodonta jakiś dobry? IP: *.ozimek.net.pl 03.08.04, 21:59 Hm, no tak, ale na jakiejś podstawie muszę tego ortodontę wybrać. Intuicja tu chyba nie wystarczy :-))) No, a ja nie jestem już nastolatką i wolałabym oddać swoje zęby w ręce fachowca a nie eksperymentatora. Szkoda, że opinie na temat jednego ortodonty moga być tak skrajnie różne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostka lodu Re: Ortodonta jakiś dobry? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 22:42 opinię dotyczącą praktyki dr konty-gibinskiej podtrzymuję .niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Ortodonta jakiś dobry? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.04, 17:42 podtrzymujesz na tak czy na nie?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kostka lodu Do Ewy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 10:11 Jeśli zanlazłaś rzetelnego ortodontę i możesz go polecić , to proszę o dane. Pozdrawiam kostka lodu Odpowiedz Link Zgłoś
brzoza.brzoza Re: Ortodonta jakiś dobry? 05.08.04, 20:18 Gość portalu: ewa napisał(a): > odradzam konty-gibińską, masówka i partaczenie okropne. dobrze popytaj bo > możesz naprawdę wtopić. tę opinię potwierdzam kostka lodu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czarna Re: Ortodonta jakiś dobry? IP: *.cdn.com.pl 06.08.04, 14:39 dlaczego odradzasz dr. kownackiego? Ja właśnie niedawno zakładałam u niego aparat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Ortodonta jakiś dobry? IP: *.proxy.astra-net.com 06.08.04, 14:54 to jest cala rodzina kownackich, i caly rodiznny interesik..i ponoc chodzi im tylko o wyciagniecie kasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosia Re: Ortodonta jakiś dobry? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 15:44 wszystkim chodzi o "wyciągnięcie kasy", bo z tego utrzymują swoje rodziny, judym to był tylko u żeromskiego w wyobraźni.Zresztą o wyciągnięcie kasy chodzi również stolarzom, hydraulikom, nauczycielom i prostytutkom. I niech se tę kasę wyciągają byle robota , którą robią była warta tych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Ortodonta jakiś dobry? IP: *.proxy.astra-net.com 06.08.04, 16:33 a w jaki sposb nauczyciele wyciagaja kase? bo z tego co wiem to haruja jak wół a dostaja marne 1000zł..i jeszcze uczniowie tacy niemili...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: Ortodonta jakiś dobry? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.04, 17:02 nauczyciele mają przerąbane, chuba ,ze od języków obcych wtedy na korepetycjach, zreszta co lepsi robią korki z innych przedmitów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Ortodonta jakiś dobry? IP: *.proxy.astra-net.com 06.08.04, 19:16 :)) nio tak jedynie korki ich ratuja:)) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agi75 Re: Ortodonta jakiś dobry? 03.08.04, 22:18 witam!!to trudny wybór! wiem bo sama przez to przeszłam...!!!!polecam bardzo dr.kiełb aktualnie na kolorowym chociaż musiałabym sprawdzić!!leczyłam się tam jako dziecko i skończyłam w 100% zadowolona!!a teraz nie dawno dokonywałam drobnych korekt i również jestem bardzo zadowolona!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka Re: Ortodonta jakiś dobry? IP: 5.2.* / *.chello.pl 03.08.04, 23:53 No tak.Trudna decyzja.w koncu takie leczenie jest bardzo kosztowne,sam aparst sporo kosztuje, do tego dochodza ceny wizyt srednio co 6-7 tygodni.jezeli wada nie jest zbyt duza i nie skomplikowana ,pewnie leczenie pojdzie ladnie i kazdy ortodonta podola,nnatomiast jezeli jest odwrotnie, tzn wada zgryzu jest wieksza i wymaga profesjonalnego leczenia bardziej niz samej korekty zgryzu,to radzilabym Ci bardzo dokladnie przemyslec komu oddac do leczenia swoje zeby.pytaj ile sie da i rozmawiaj z ludzmi,po kazdej rozmowie bedziesz madrzejsza wywiad w tym przypadku jest konieczny. Oprocz fachowosci lekarza wazny jest tez kontakt z pacjentem,lekarz powinien Cie dokladnie informowac jaki jest stan leczenia co bedzie robil itd.Pytaj go o wszystko nawet o najmniejszy szczegol. Nie wstydz sie zapytac.Dobry kontakt z lekarzem wplynie pozytywnie na leczenie.Moja rada,przeczekaj wakacje, poniewaz duzo lekarzy teraz jest na urlopach , wiekszosc gabinetow jest zamknieta.We wrzesniu ,a nawet z koncem sierpnia juz bedzie lepiej.Zycze Ci zebys dobrze wybrala i byla zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orto jak wybrać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 10:55 niegdy nie polegaj na opinii jednego lekarza, warto zainwestowac pieniądze w konsultacje u trzech niż stracić wszystko u jednego. Pytaj, pytaj, pytaj. Ten który powie,że masz mu zaufać bo on jest the best, albo ,że za trudne to by zrozumieć to pewnie sam niewiele rozumie, uciekaj ! Jeśli na pierwszej wizycie lekarz nie ma dla ciebie czasu, bo jest sławny i ma mnóstwo pacjentów to z pewnością nie będzie miał dla ciebie czasu podczas wizyt kontrolnych. Aparaty czasami się psują (odpadają zamki, spadają pierścienie, czasami trzeba zamek przekleic, stąd lekarz musi mieć rezerwę czsu na wizytę kontrolną, jak tłum się kłębi w poczekalni, to czasu mnieć nie będzie i z pewnością ma złą organizację pracy i brak szacunku dla twojego czsu). Pytaj o wszystko, nie wstydź się przyznawać, że byłaś u innnego, powtórz co powiedział, niech się ustosunkuje do tego. Nie wierz w żadne gusła w stylu zdrobych zębów się nie wyrywa, albo trzeba wyrwać cztery. Plan leczenia jest indywidualny dla twojego dziecka i rzadko się zdarza,że możliwe jest alternatywne leczenie. Najczęściej do celu prowadzi jedna droga, problem tylko aby ją znaleźć (plan leczenia) i zrealizować. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzzka1 Re: Ortodonta jakiś dobry? 04.08.04, 12:35 oj, ja to od jakis 2-3 miesiecy szukam dobrego. I pisze na roznych watkach o pomoc, i zdania sa naprawde podzielone. Jest duzo dobrych ortodontow ale z kolei naprawde drogich, ponoc jednym z lepszych jest Kapera przyjmuje na Biezanowie ale nie ejst tani:(za jeden łuk przezroczysty aparat 2.200 do tego wizyty 150, czasem wicecej, ale warto spytac samemu nr,tel 659 03 82 kolezanka robila na urzendiczej i jest zadowolona ul.urzednicza 17 633 83 539 chociaz tez tu mam jakies"ale" wokol zamkow w przezroczystym ma drut zamiast gumek. Nawiazalam kontakt z osoba ktora zakladala aparat w Wieliczce i jest b.zadowolona wizyty 50 zl aparat 2 tys.(1 łuk) tel.291 55 45 Natomiast ostatnio moja kuzynka ktora nosiła aparat i wychwalila ortodonte, ponoc b.dobry w swoim fachu, konkretny nie naciaga, zawsze wszystko wytłumaczy jest dr.Słós Ul.Kwiatkowskiego (Zarzecze) 637 52-91 osotatnio tez ktos wychwalal to nazwisko natomiast podal inny adres. ul.Sebastiana. Ja do Słósa bede dzwonic dzis, (wczesniej byl na urlopie) i umawiam sie na wizyte, pozdrawiam. A jaki ty chcesz zakladac aparat? o jakim myslisz? Odpowiedz Link Zgłoś
zuzzka1 Do orto 04.08.04, 12:38 czy ty przypadkiem nie udzielales porad na innym forum?:> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orto Re: Do orto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 13:14 udzielam się na forum "kobieta ->uroda". Kryterium ceny powinno być ostatnim jakie należy brać pod uwagę. Nie szukajcie taniego lekarza, bo to najczęściej źle się kończy. Szukajcie lekarza dobrego wg zasad o których pisałem. jeśli znajdziecie i okaże się że nie stac was na leczenie u niego to warto rok poczekać i zacząć leczenie później. Rzadkie są przypadki w ortodoncji, że czas nagli. Rok , dwa zawsze można poczekać. Jeśli trzeba załozyć 2 aparaty, a w 95 % przypadków jest taka konieczność, to lepiej poczekać i odłozyć pieniąde na drugi by założyć je w miarę jednocześnie. "Wyprostowanie" tylko górnych zębów gdy potrzeba skorygować ustawienie w dolnym łuku jest wyrzuceniem pieniędzy w błoto. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzzka1 jeszcze sobie przypomnialam.... 04.08.04, 13:17 ponoc najbardziej fachowo jest na Montelupich ale tam wizyty ponoc z rocznym wyprzedzeniem 632 24 01. A jesli ci sie nudzi to zawsze mozesz isc na ul. Gen.Sikorskiego 9 (422 56 60) na darmowa konsutlatacje, zawsze warto posluchac kilku ortodontow (o czym juz wspomnial "orto") to chyba na tyle by bylo.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zuzzka1 do orto 04.08.04, 13:24 masz w zupelnosci racje, cenami nie powinnismy sie kierowac, no ale jest to pewny wazny element..:(niestety. chcialam zapytac, bo jesli sie nie myle, z zawodu jestes ortdonta? Jesli tak..to prosze napisz czy apraty przezroczyste sa duzo gorsze od tych metalowych? I jeszcze jedna sprawa ja mam proste zeby, tylko szpary pomiedzy nimi..chcialabym je zlikwidowac. Czy bedzie to łatwe? A moze przyjmujesz gdzies w krk? BArdzo prosze o odpowiedzi, mam nadzieje ze nie naduzywam twojej uprzejmosci. serdecznie pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orto Re: do orto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 13:32 spoko, mam przerwę do 14:30. Aparaty kryształowe są faktycznie dużo droższe. Ale należy pamiętać, że nie płaci się za aparat tylko leczenie, a właściwie wyleczenie. Czyli za ustawienie zębów w zgryzie idealnym (I kla kłowa, overjet=szpara przedno tylna =0mm, overbite = nagryz pionowy=2do3mm). Szparowatość, z pozoru prosta sprawa ale faktycznie jest to jeden z trudniejszych przypadków. nie sztuka zamknąc szpary, sztuka zrobić to trwale. Leczenie aktywne,aparatami, trwa krótko ale retencyjne może nawet do końca życia. Sporo o tym było na forum uroda lub zdrowie, szukaj pod hasłem "diastema". Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzzka1 Re: do orto IP: *.proxy.astra-net.com 04.08.04, 13:45 tzn ile srednio moze trwac takie leczenie aparatem stałym? z tym retencyjnym to mnie podłamałes:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orto Re: do orto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 14:07 jeśli jest to faktycznie szparowatość, to trzeba określić przyczynę. Może wynikać z za szerokich podstaw kostnych lub z dysproporcji miedzy szerokością zębów w łukach. W obu przypadkach leczenie aparatami trwa około roku, w drugim przypadku trzeba się zastanowić nad możliwością poszerzenia koron zębów górnych np kompozytem lub protetycznie. potem długa retencja. nie boli, w zasadzie się obecności retainera nie odzuwa, wizyty co pół roku lub raz na rok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serwal Re: do orto IP: 5.2.* / *.chello.pl 04.08.04, 23:12 Polecam dr Michnę z Americandent przy Placu szczepańskim(okrona wsciekle żółta kamienica naprzecwiko Pałacu Sztuki). Kompetentny i wie na czym polega jego praca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuzzka1 do serwal IP: *.proxy.astra-net.com 05.08.04, 10:02 a jakies namiary? telefon moze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Ortodonta jakiś dobry? IP: *.proxy.astra-net.com 05.08.04, 15:32 czy 2,5 tys za aparat przezroczysty to duzo? + wizyty 50 zł cokolwiek by sie nie robilo.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Osobiscie sprawdzony! IP: 213.17.128.* 05.08.04, 15:40 Polecam gorąco dr Mycek z Batorego 3 i niestety odradzam dr Buczek adres j.w. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Osobiscie sprawdzony! IP: *.proxy.astra-net.com 05.08.04, 17:25 A jakies namary? a to jest wojewodzka przychodnia? czy jakis gabinet prywatny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka Re: Osobiscie sprawdzony! IP: 5.2.* / *.chello.pl 06.08.04, 07:57 Zgadzam sie Buczko jest fatalna,uwazajcie poniewaz przyjmuje ona oprocz Batorego 3 rowniez przywatnie w gabinecie na Ul Urzedniczej,.wybierajcie innych ortodontow, kazdy inny bedzie lepszy od niej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Osobiscie sprawdzony! IP: *.proxy.astra-net.com 06.08.04, 08:14 Dzieki Matka! kolezanka tam zlozyla i mnie namawiala...ale mnie sie cos nie podobalo bo np zaraz po wyrwaniu zebow zalozyla jej aparat,,nie odczekala nic.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Osobiscie sprawdzony! IP: *.devs.futuro.pl 12.11.04, 18:05 Dlaczego odradzasz dr Buczko? byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź. Szczerze mówiąc to się troche przestraszyłam bo sie u niej lecze:( , ale jak narazie nie zauważyłam nic niepokojacego, a z racji mojego zawodu trochę się na tym znam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: Osobiście sprawdzony IP: 213.17.128.* 06.08.04, 11:13 Wojewódzka przychodnia, ale refundacją po 14 r.ż. ortodoncja nie jest objęta. Więc zasady jak w gabinecie prywatnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Matka Re: Osobiście sprawdzony IP: 5.2.* / *.chello.pl 06.08.04, 19:44 Zasady powinny obowiazywac jak w gabinetach prywatnych jezeli z wlasnej kieszeni pokrywasz leczenie ?dotyczy leczenia po 14 roku zycia/ Ale Wojewodzka Przychodnia standartem, materialami ,poziomem dlugo nie dorowna gabinetom prywatnym.Przychopdzisz na wizyte kontrolna , za ktora placisz , tyle samo co w pryw .gabinecie ale np. okazuje sie ze wlasnie w tym dniu nie ma dla Ciebie czesci, np. pierscienia, bo zaden nie pasuje, albo kiepski klej ma Panoi doktor bo sie jej "rozlewa po rekach" i Ty, jako pacjent slyszysz te komentarze.MYsle, ze moze to zniechecic.Albo okazuje sie ze czegos tam brakuje i Pani Doktor jedzie po te czesc a Ty czekasz godzine.To po prostu skandal,Mysle, ze tyle wystarczy na teraz na temat tej Pryzchodni na BaTorego 3 i wiadomej P. doktor.Doswiadczylam tego i wielu innych rzeczy po 7 miesiacach leczenia ,"pseudo leczenia", zrezygnowalam i zminilam gabinet a przedewszystkim lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: serwal Do Zuzy IP: 5.2.* / *.chello.pl 07.08.04, 12:31 Telefonu nie pamiętam- ale sprawdź w Panoramie Firm Americandent z Placu szczepańskiego- powinny być namiary. Generalnie preźroczystych zamków nie polecam- podobno bardziej się odklejają niż metalowe i "nie trzymają" dobrze. ktos już się wypowiedział, że warto pójść na konsultacje do kilku ortodontów przed ostateczną decyzją. Zgadzam się z tym. Każdy powie co innego a tak w zasazdie pacjemt i tak nie ma pojęcia o czym mowa. Ja byłam z doktora Michny zadowolona. Nie obiecywał cudów na początku (miałam fatalny zgryz i zdecydowałam się na aparat dość późno)- a i tak efekt końcowy był lepszy niż przypuszczałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eeeee Re: Do Zuzy IP: *.queens.ox.ac.uk 08.08.04, 10:45 tu jest namiar www.dentamerica.pl/ ja prawde powiedziawszy tez sie nad Michną zastanawialem ale sam nie wiem (bylaem nawet na konsultacji) slyszalem ze na pl. Inwalidow lub Biskupim (nie rozrozniam tych placow) jest ktos naprawde dobry z jakims strasznie zagramanicznym nazwiskiem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza do serwal IP: *.proxy.astra-net.com 08.08.04, 11:09 a ty rozumiem ze zakladalas u tego dr Michny? A co z finansowymi sprawami, ile kosztuja wizyty po zalozeniu aparatu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: Ortodonta jakiś dobry? IP: *.proxy.astra-net.com 09.08.04, 08:39 serwal albo eee dajcie znac:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Ortodonta jakiś dobry? IP: 84.234.0.* 10.08.04, 22:04 Jakie są ceny wizyt w dentamerica (dr Michna)?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: henio Re: Ortodonta jakiś dobry?nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.04, 10:35 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m.m. Re: Ortodonta jakiś dobry? IP: w3cache.* / *.2-0.pl 14.08.04, 11:57 Czy może ktoś wie coś na temat ortodontów w "Juniordent" na Gertrudy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nowłasnie KOGO ABSOLUTNIE NIE POLECACIE? nt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.04, 12:12 Odpowiedz Link Zgłoś
lukka Re: Ortodonta jakiś dobry? 16.12.04, 11:18 Podciągam, proszę o opinie o dobrych ortodontach. Przekopałam wszystkie fora. Czytałam, że dobry jest dr Stós (ul. sebastiana) i dr Anna Zalewska (ul.Benedykta). Czy mozecie to potwierdzić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Ortodonta jakiś dobry? IP: *.netia.pl 05.01.05, 18:04 1. Leczyl sie ktos u dr Kajdy? (Eurodent)- jakie opinie? 2. Czy 27 lat to nie za duzo zeby rozpoczac leczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Ortodonta jakiś dobry? IP: *.netia.pl 05.01.05, 18:06 Przepraszam - to jest prof. nie dr Odpowiedz Link Zgłoś