Dodaj do ulubionych

Besafe combi albo ?

08.02.12, 17:28
Mam kłopot, pasuje mi ideologicznie (bo zapinany tyłem i przodem, bezpieczny) Besafe Combi, problem w tym, że z tego co czytałam, to on się mało rozkłada, a mam dziecko które wyłącznie śpi w aucie. Drugi problem to samochody - mamy focusa z 2008 (bez isofixa) i v40 z 1998 (też bez isofixa) i naczytałam się, że do focusa wybitnie nie pasuje, z volvo też nie byłoby dobrze. Co zatem kupić? Mały ma 5 miesięcy, jest bardzo wysoki, dość ciężki i w ciągu najbliższego miesiąca - max dwóch muszę się zdecydować na jakiś fotelik 0+, najchętniej oczywiście montowany tyłem, i w którym spokojnie można spać (mocno rozkładany), a gdyby w była możliwość za jakiś czas go przełożyć przodem - to byłaby już bajka. A... i jeszcze musi być wygodny (mam strasznie wygodnickie dziecko) wink
wiem, wiem, lista życzeń trudna do spełnienia - ale proszę - jeśli z doświadczenia znacie fotelik, który spełni moją listę - napiszcie smile
Obserwuj wątek
    • kwap666 Re: Besafe combi albo ? 08.02.12, 18:50
      jaka waga dziecka?
      • slona78 Re: Besafe combi albo ? 08.02.12, 21:02
        w tej chwili: 74cm, 8,5kg smile
        za ten miesiąc, czy dwa będzie miał już spokojnie ponad 9 kg, ale i tak wolałabym żeby jeździł tyłem.
        • kwap666 Re: Besafe combi albo ? 08.02.12, 21:05
          to pomysl o britaxie first class albo mc opal. tylem do 13, przodem do 18. pozostale warunki zostana spelnione wink
          • ponponka1 dziecko ma 5 miesiecy!!!! 09.02.12, 14:20
            Musi miec minimum 9 m. by go przesatwic przodem do kierunku jazdy (wg prawa). Lepiej, jak SAM siada (nie mylic, ze dzieco posadzone siedzi) a najlepiej jak najdluzej.

Combi sie nie rozklada, zaden fotelik w wyzszej klasie - czyli od 9 kg - nie bedzie mial tak lezacej pozycji jak te pierwsze. Combi sie udchyla - jak wozki kubelkowe. Oczywiscie nie tak mocno. Ale wystarczajaco smile
            • slona78 Re: dziecko ma 5 miesiecy!!!! 09.02.12, 14:49
              Ponponka - ja nie chcę mu zmieniać kierunku jazdy, potrzebuję tylko większego fotelika smile no i przede wszystkim właśnie takiego, który ma mocno leżącą pozycję, jest miękki (wygodny) i bezpieczny. No i nadaje się do tych naszych nieszczęsnych aut uncertain
              • ponponka1 Re: dziecko ma 5 miesiecy!!!! 09.02.12, 15:52
                W klasie powyzej 9 kg nie ma fotelikow tylem rozkladanych do pozycji polezacej bo to pozycja niebezpieczna. Dlaczego - podstawy fizyki sie klaniaja.

Zatem szukasz fotela ktory nie istnieje.

Britax podany wyzej ma takie mozliwosci bo jest fotelem od 0 do 18 kg. Z tym, ze jak dziecko osiaga 13 kg fotelik jest tylko przodem.

dojedz z dzieckiem do 13 kg a w miedzyczasie rogladaj sie za czyms co pasuje do twoich samochodw i zbieraj pieniadze smile Np. na Britax Multi tech smile
                • mrukumaster Re: dziecko ma 5 miesiecy!!!! 09.02.12, 16:51
                  ponponka widziałaś kiedyś first classa zamontowanego w samochodzie na żywo? Uwierz mi że są fotele tyłem do 13kg a potem przodem do 18kg, które są dużo mocniej wychylone aniżeli Besafe izi Combi chociażby first class, MC Opal, Bebe confort iseos neo +, Jane Racing, Concord ultimax itd jeden fajniejszy jeszcze inny mniej ale istnieją takie fotele smile
                  • slona78 Re: dziecko ma 5 miesiecy!!!! 09.02.12, 18:16
                    Mruku, co byś kupił z tych wymienionych biorąc pod uwagę potrzeby mojego synka? Który z nich będzie najlepszy? Moim kompletnie laickim okiem najbardziej mi pasuje Britax i ew. Bebe confort, ale jako laik wolałabym oprzeć się na opinii kogoś kto się zna.
                  • motylanoga71 Re: dziecko ma 5 miesiecy!!!! 09.02.12, 19:32
                    ale czy combi nie jest tez czasem do 18 kg tylem a nie do 13 jak te o ktorych piszesz?
                    • mrukumaster Re: dziecko ma 5 miesiecy!!!! 09.02.12, 21:08
                      Tak są do 13kg i o tych rozmawiamy bo Combi odpadł z powodu wychylenia siedziska a fotele do 13kg tyłem a potem przodem do 18kg mają dobre odchylanie. Ja lubię Britaxa za prostotę ale MC Opal też jest ok.
                      • motylanoga71 Re: dziecko ma 5 miesiecy!!!! 10.02.12, 10:53
                        mnie dziwi tylko jedna rzecz. Ten niezrozumialy ped do sadzania dziecka przodem do kierunku jazdy.
                        To cos podobnego do sadzania "na sile" i mowienia ze "moje dziecko juz siedzi samo" , czy ubierania butow niemowlakom ktore albo nie chodza wcale albo biegaja tylko po mieszkaniu.
                        • slona78 Re: dziecko ma 5 miesiecy!!!! 10.02.12, 11:31
                          Nie rozumiem zupełnie Twojego postu. Podkreślałam, że szukam fotelika montowanego tyłem do kierunku jazdy tyle, że większego, więc gdzie ten pęd?
                          • mrukumaster Re: dziecko ma 5 miesiecy!!!! 10.02.12, 12:20
                            motylanoga nie zawsze jest możliwość/chęć używania foteli typu Combi i ja nie mogę zrozumieć, że niektórzy nie mogą tego akurat zrozumieć smile
                            • ponponka1 Re: dziecko ma 5 miesiecy!!!! 10.02.12, 13:00
                              Mruku - ja wyraznie napisalam o fotelikach OD 9 kg tylem, ze w tej kategorii foteliki nie odchylaja sie tak jak w grupie pierwszej lub fotelikach od 0 do 13 ustawianych tylem.

Autorko pytania. Motylanoga i ja mmay na mysli, ze dla ciebie wazniejsze jest odchylenie niz jak najdlusze ustawienie tylem. Podane przez mruka fotele sa do 13 kg tylem, potem przodem lub od 9 kg przodem.

Izi Combi jest w kategorii 0+ (czyli ok. 5-6 m.) bo sie odchyla i ma wkladke niemowleca. Pzostale fotele tylem do 18 lub 25 kg sa raczej nieodchylajace sie. Dlaczego - juz pisalam- z powodu bezpieczenstwa glownie.

Jak znasz jak sie rozwija cialo malego dziecka to zrozumiesz. Jak nie , to poecam podstawy rowoju dzieci plus podstawy fizyki.

A potem mozesz wybierac miedzy wygoda a bezpieczenstwem. Oczywiscie ze te fotele od 13 kg przodem sa bezpeiczne. Ale te tylem sa piec razy bezpieczniejsze dla karku i glowy twojego dziecka. Czysta fizyka.
                              • kwap666 Re: dziecko ma 5 miesiecy!!!! 10.02.12, 13:21
                                ponponko przerabiallismy juz ten temat z 10razy. mruku ma swiadomosc tego ze fotele tylem sa bezpieczniejsze ale chce tez zebyscie mieli swiadomosc ze nie zawsze jest mozliwosc zamontowania takiego fotelika. fotele 0-18 czyli tylem do 13 pozwalaja wozic tylem dziecko do 2 lat (czasem nawet dluzej), a dwuletnie dziecko jest jednak bardziej rozwiniete niz 9miesieczne, czyli takie jakie wyrasta z typowego fotelika 0-13.
                                autorka glownego watku pyta o alternatywe dla combi i dobre 0-18 taka alternatywa sa, zgadam sie ze combi jest lepszym fotelem od takiego britaxa ale jesli ktos ma nie kupic combi bo sie nie rozklada (co tez nie do konca jest prawda) to niech wybierze mniejsze zlo i kupi 0-18.
                                • mrukumaster Re: dziecko ma 5 miesiecy!!!! 10.02.12, 13:41
                                  W końcu mnie ktoś zrozumiał hehehe
                                • slona78 Re: dziecko ma 5 miesiecy!!!! 10.02.12, 15:45
                                  Mam wrażenie, że niektórzy mają problem z czytaniem ze zrozumieniem.
                                  1. Jako, że chcę żeby moje dziecko jeździło dłużej tyłem - to decyduję się na fotelik 0-18, a nie czekam na przejście od razu w fotelik 9-18 i siedzenie przodem.
                                  2. W tej kategorii jest wymieniany przeze mnie BS Combi - problem jest z jego montażem w moich autach - a aut nie wymienię w najbliższym czasie, pytam więc co jest alternatywą.
                                  3. Z komentarzy na temat BS Combi w tym wątku wynika, że w tym foteliku montowanym tyłem dziecko ma bardzo pionową pozycję (co u nas odpada, bo mały śpi w czasie podróży).
                                  4. Chcę zapewnić dziecku maksimum wygody i bezpieczeństwa.

Czy dobrze rozumiem, że dla niektórych na tym forum jedynym właściwym fotelikiem jest BS Combi, niezależnie czy da się zamontować w samochodzie?
                                  • kwap666 Re: dziecko ma 5 miesiecy!!!! 10.02.12, 16:08
                                    heh na tym forum panuja bardzo tworcze dyskusje, ktore zawsze maja na celu bezpieczenstwo dzieci. a ze czasem temperatura i cisnienie jest nieco wyzsze to tylko sie cieszyc, ze wszyscy mocno sie angazuja. ponponka podchodzi mocno fundamentalnie, ja na ogol tez ale tak sie sklada ze ostatnio montowalem combi w v40 i nie widze sensu zeby namawiac cie na ten fotel, bo bardzo srednio tam wygladal.
                                    promujemy mocno wozenie dzieci tylem do kierunku jazdy ale niestety ze wzgledu na maly wybor tych foteli na naszym rynku nie zawsze sie da zamontowac. co do combi, jest on jednak najlepszy z dostepnych i dlatego czesto sie o nim pisze.
                              • motylanoga71 Re: dziecko ma 5 miesiecy!!!! 10.02.12, 14:18
                                dzieki, sam bym tego lepiej nie napisal.
          • slona78 Re: Besafe combi albo ? 09.02.12, 14:44
            Dziękuję za pomoc. Pooglądałam sobie Britaxa First Class i szczerze - bardzo mi się podoba. Jest zdecydowanie łatwiejszy do montażu niż Besafe. Jak wypada w testach? Bo rozumiem, że skoro nie jest niemiecki, to mam się nie sugerować adac.
            Czy mogę w nim przewozić dłużej tyłem niż do tych magicznych 13kg?
            No i jak wygląda solidność materiałów w porównaniu do Besafe? Chodzi mi o tapicerkę - na filmach wygląda mi na bardziej miękki (bo jest moim, a właściwie syna marzeniem) wink ale jak jest w rzeczywistości? Nie mam możliwości sprawdzenia tych fotelików organoleptycznie, tymbardziej, że Britax w PL nie jest specjalnie popularny smile
            • kwap666 Re: Besafe combi albo ? 09.02.12, 17:35
              w adacu dostal 3*, czyli ok. w srodku naprawde przyjemny, o jakosc tapicerek nie musisz sie martwic. a popularny w pl jest bardzo, tylko czesciej wybieranymi fotelami tej firmy sa te z metka romera wink
            • ponponka1 Re: Besafe combi albo ? 10.02.12, 13:20
              slona78 napisała:

> .
              > Czy mogę w nim przewozić dłużej tyłem niż do tych magicznych 13kg?

Mozesz, tylko nikt nie da ci gwarancji co sie stanie w razie kolizji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka