aslishan
13.04.12, 11:17
Planuję zakup pierwszego fotelika i bazy dla dziecka, które urodzi się jesienią. Przymierzam się do produktów Maxi Cosi.
No i teraz mam taki dylemat. Czy to prawda, że mocowanie bazy za pomocą Isofixa jest bezpieczniejsze niż przypięcie jej pasami, czy nie ma większej różnicy?
Obecnie mamy auto bez isofixa, ale myślę, że w perpektywie 2-3 lat (kiedy też mam nadzieję pojawi się kolejny potomek) zmienimy na nowe (zapewne z isofixem), więc czy jest jakaś baza, którą można przypinać i tak, i tak, żeby jedna baza posłużyła dłużej bez konieczności zakupu innej? Teraz byłaby przypięta pasami, a jeśli pojawi się nowe auto, zmieniłoby się sposób przymocowania na isofix.
Z tego co wyczytałam do tej pory wychodzi mi, że jest albo/albo, tzn. jeśli samochód jest wyposażony w Isofix, to można wpiąć bazę EasyFix lub FamilyFix, a jeśli nie ma Isofixu, to w grę wchodzi EasyBase, którą przypina się pasami. Ale znalazłam też filmik, na którym pokazane jest, że EasyFix można montować i tak, i tak: www.youtube.com/watch?v=lvu60C0h6i4 (montaż pasami od ok. 2.00 min), więc już zgłupiałam całkiem.
Może ktoś, kto ma FamilyFix lub EasyFix mógłby się wypowiedzieć z pierwszej ręki, czy można je montować również pasami?
Z góry dzięki za pomoc!