Dodaj do ulubionych

testy policyjne...

04.07.04, 11:40
Czy ktos sie orientuje czy nowe testery dla kierowcow na zawartosc substancji
psychoaktywnych ktore ma policja wykryja xanax??
Lecze sie na depresje i obok lekow antydepresyjnych biore xanax,jezdze
samochodem ze wzgledu na prace.Samochod to moj jedyny sposob na dotarcie do
pracy wiec teraz jeszcze doszly mi lęki co bedzie jak w testerach wyjdzie cos
nie tak (zawartosc psychotropow we krwii).Przeciez jakby co to pewnie
policjanci nie uwierza mi ze lecze sie na depresje...
Obserwuj wątek
    • rzeznia_nr_5 Re: testy policyjne... 04.07.04, 11:47
      bejrut78 napisał:

> Czy ktos sie orientuje czy nowe testery dla kierowcow na zawartosc substancji
      > psychoaktywnych ktore ma policja wykryja xanax??
      > Lecze sie na depresje i obok lekow antydepresyjnych biore xanax,jezdze
      > samochodem ze wzgledu na prace.Samochod to moj jedyny sposob na dotarcie do
      > pracy wiec teraz jeszcze doszly mi lęki co bedzie jak w testerach wyjdzie cos
      > nie tak (zawartosc psychotropow we krwii).Przeciez jakby co to pewnie
      > policjanci nie uwierza mi ze lecze sie na depresje...

Ale jakie testery człowieku??????Wykryć to mogą dopiero badania krwi jak jakiś
      wypadek zrobisz.Ale nie podczas normalnej kontroli co ty bredzisz wogóle.
      • intenso Re: testy policyjne... 04.07.04, 11:55
        rzeznia_nr_5 napisał:

> Ale jakie testery człowieku??????Wykryć to mogą dopiero badania krwi jak jakiś
        > wypadek zrobisz.Ale nie podczas normalnej kontroli co ty bredzisz wogóle.

ale jeśli już ten wypadek zrobisz
        to możesz mieć kłopoty z ubezpieczeniem
        i następne z oc
      • bejrut78 Re: testy policyjne... 04.07.04, 12:25
        rzeznia_nr_5 nie bredze,widocznie słabo śledzisz media.Własnie niedawno policja
        dostała nowe testery na zawartśc substancji psychoaktywnych.Od 1 lipca weszlo
        rozporzadzenie w ktorym policja moze uzyc testera na kierowcy.Kierowca ma
        obowiazek poddac sie takiemu badaniu.Bada sie sline,a tester po 2 minutach
        wykazuje zawartosc substancji psychoaktywnych.Tester bada pod katem takich
        substancji jak:opiaty,amfetaminy,kokaina,marihuana/haszysz oraz zawartosc lekow
        psychotropowych.Jezeli test wyjdzie pozytywnie wtedy kierowca zmuszony jest
        poddac sie badaniu krwii i moczu.Na onecie czytałem juz o 2 przypadkach wtopy
        kierowców.wiec pobadaj sobie prase i media a zobaczysz ze cos takiego ostatnio
        wprowadzono a nie odrazu zarzucasz mi ze bredze...
        • bejrut78 Re: testy policyjne... 04.07.04, 12:56
          36-letni kierowca renault clio będący pod wpływem narkotyków został zatrzymany
          przez policjantów w Dąbrowie Górniczej - poinformował w sobotę Piotr Bieniak z
          zespołu prasowego śląskiej policji.

To pierwsze w województwie śląskim zatrzymanie, będące efektem wejścia w życie
          nowych przepisów, umożliwiających badanie śliny pobranej od kierowców za pomocą
          specjalnych testerów.

Zachowanie kierowcy, zatrzymanego do kontroli drogowej wzbudziło podejrzenia
          dąbrowskich policjantów. Badania z użyciem testera potwierdziły, że mężczyzna
          znajdował się pod działaniem środków odurzających. Funkcjonariusze zatrzymali
          prawo jazdy kierowcy, a podczas przeszukania samochodu znaleźli kilka porcji
          amfetaminy i marihuany. O dalszym losie zatrzymanego zadecyduje prokurator.

Przepisy, które umożliwiają badanie śliny pobranej od kierowców, weszły w życie
          w czwartek, 1 lipca. Śląska policja otrzymała blisko 400 testerów, wykazujących
          obecność narkotyków w organizmie, dzięki analizie próbki śliny. Za prowadzenie
          samochodu pod wpływem narkotyków grozi taka sama kara, jak za kierowanie
          pojazdem po spożyciu alkoholu.

Wstępne badanie śliny potwierdza się później dokładniejszym badaniem krwi i
          opinią biegłego, który ocenia, czy i w jakim stopniu wykryte w organizmie
          kierowcy środki mogły mieć wpływ na zdolność prowadzenia pojazdu. Testery
          wykrywają m.in. amfetaminę, kokainę, środki psychotropowe, marihuanę i haszysz,
          ale także leki, po spożyciu których nie można kierować samochodem.

W czwartek weszło w życie rozporządzenie ministra zdrowia, dotyczące wykazu
          środków działających podobnie do alkoholu oraz warunków i sposobów
          przeprowadzania badań na ich zawartość w organizmie człowieka. Daje ono
          policjantom możliwość badania śliny. Do tej pory to, czy ktoś zażywał
          narkotyki, badano przez analizę krwi i moczu. Jak podkreślają policjanci - nowa
          metoda jest szybsza, łatwiejsza i tańsza.

źródło: źródło: PAP, JP /2004-07-03
        • rzeznia_nr_5 Re: testy policyjne... 04.07.04, 13:08
          bejrut78 napisał:

> rzeznia_nr_5 nie bredze,widocznie słabo śledzisz media.Własnie niedawno
          policja
          >
          > dostała nowe testery na zawartśc substancji psychoaktywnych.Od 1 lipca weszlo
          > rozporzadzenie w ktorym policja moze uzyc testera na kierowcy.Kierowca ma
          > obowiazek poddac sie takiemu badaniu.Bada sie sline,a tester po 2 minutach
          > wykazuje zawartosc substancji psychoaktywnych.Tester bada pod katem takich
          > substancji jak:opiaty,amfetaminy,kokaina,marihuana/haszysz oraz zawartosc
          lekow
          >
          > psychotropowych.Jezeli test wyjdzie pozytywnie wtedy kierowca zmuszony jest
          > poddac sie badaniu krwii i moczu.Na onecie czytałem juz o 2 przypadkach wtopy
          > kierowców.wiec pobadaj sobie prase i media a zobaczysz ze cos takiego
          ostatnio
          > wprowadzono a nie odrazu zarzucasz mi ze bredze...

No dobra.Nie bredzisz.Ale ulotka do xanaksu nie zakazuje wyraźnie prowadzenia
          pojazdów.żeby za to odpowiadać karnie to trzebaby mieć naprawdę cięzki niefart.
          • lucyna_n Re: testy policyjne... 04.07.04, 13:28
            ja tam nie wiem , lykacie te psychotropy i za kierownice sie ladujecie?
            Rozumiem ze bez samochodu czasem sie nie da ale w sumie jakby ktos leczacy sie na depresje po
            prochach wjechal we mnie na ulicy toby mi go nie bylo zal, ze biedny chory leczyc sie musi tylko bylby
            dla mnie takim samym przestepca jak znieczulony alkoholem biedny uzalezniony alkoholik.
            Ja nie zrobilam prawa jazdy i nie zrobie go dopuki nie bede mogla na dluzej odstawic prochy i na
            pewno po dragach za kierownice siadac nie bede.
            Ale ja wogole beznadziejnie uczciwa jestem...
            • lucyna_n Re: testy policyjne... 04.07.04, 17:51
              myslalam ze teraz na mnie z lawka ruszycie ? a tu nic?
    • eulogete Re: testy policyjne... 04.07.04, 14:30
      1. Skoro musisz prowadzić samochód, to tak długo dręczysz lekarza, aż znajdzie
      zestaw leków które nie ograniczają zdolności do prowadzenia pojazdów
      2. skoro leczysz się u lekarza, to życzysz sobie od niego zaświadczenie, że
      zażywasz wspomniany zestaw leków i nie przejmujesz sie testami. W razie
      problemów uprzedzasz pana władzę i pokazujesz papier jeszcze przed testami.
      3. rozumiem że jesteś poważny odpowiedzialny etc i nie łykasz innych prochów
      przed jazdą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka