Dodaj do ulubionych

Zwykle dni

19.04.18, 22:20
Zainspirowana sąsiednią dyskusja chciałabym Was zapytać, jak wyglądają u Was zwykle dni, w remisji. Ktoś określił, że to nie ciągle dobre samopoczucie, bo to zwiastuje manie. Ale czy wtedy też bywa ciężko, są trudności, jest cierpienie?
Obserwuj wątek
    • megan.k Re: Zwykle dni 19.04.18, 22:28
      A jak czuje się Twoim zdaniem człowiek zdrowy psychicznie? Czy dobre samopoczucie nie jest właśnie dowodem na to, że z daną osobą wszystko jest ok? Skąd pomysł, że to zwiastuje manię?
      • mona.blue Re: Zwykle dni 19.04.18, 23:01
        Tak wyczytalam w sąsiednim wątku.
        • megan.k Re: Zwykle dni 20.04.18, 05:31
          I w ty właśnie jest problem, że osoby, którym psychiatra postawił kiedyś diagnozę CHAD, zaczynają tak myśleć pod ścisłym okiem psychiatry oczywiście, który próbuje im wmówić, że to nie jest wyjście na prostą i remisja tylko wielkimi krokami zbliża się mania. W leczeniu CHAD chodzi przecież o uzyskanie remisji a nie przeskakiwanie z jednego epizodu w drugi. Dobry psychiatra powinien umieć odróżnić remisję od hipomanii, ale niestety nie zawsze tak jest. Czasem ważniejsza staje się rozmowa z kimś z najbliższego otoczenia.
          • megan.k Re: Zwykle dni 20.04.18, 05:38
            Załączałam już ten link w innym wątku, ale zamieszczę jeszcze raz skoro pytasz, jak wyglądają zwykłe dni. Zwykłe dni w remisji, to takie same dni, jakie przeżywa człowiek zdrowy psychicznie. Dzień każdego człowieka wygląda inaczej, każdy z nas jest przecież indywidualnością, ale podaję cechy osoby zdrowej psychicznie.

www.ctn-moszna.pl/pacjent/kryteria-zdrowia-psychicznego
    • mardaani.74 Re: Zwykle dni 20.04.18, 01:21
      Zwykłe dni to emocje i ich natężenie adekwatne do sytuacji. Nie ma cierpienia, w każdym razie nie takiego "niewiadomoskąd"
      • nebelowa Re: Zwykle dni 21.04.18, 21:12
        " emocje i ich natężenie adekwatne do sytuacji" - nic dodac, nic ujac. Nie jest mozliwe miec kazdego tylko dobre samopoczucie i nastroj nie zmieniajacy sie od okolicznosci. Normalna sprawa jest tez smutek, zwatpienie to towarzyszy kazdemu, ale trzyma sie w ramach, ale jest wynikiem reakcji na okreslony negatywny bodziec.
    • dkmn Re: Zwykle dni 20.04.18, 10:13
      Dla mnie remisja niczym nie różni się od tego jak się czułem kiedy byłem zdrowy. Różnie to bywa raz lepiej raz gorzej jak to w życiu. Czasami czuje się lepiej niż normalnie, czasami znowu nic mi się nie chce, czyli jest jakaś tam sinusoida ale te wahania są bardziej zbliżone do "normalności".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka