Dodaj do ulubionych

EFECTIN - lek antydepresyjny

IP: 195.116.26.* 04.04.01, 14:31
Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie związane z tym
lekiem, to proszę o parę uwag. Cokolwiek.
Obserwuj wątek
    • Gość: ama Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: 10.0.0.34, 62.32.157.* 04.04.01, 18:30
      moja corka bierze ten lek od 3mcy mysle ze jest teraz troche spokojniejsza i pogodniejsza do zycia podchodzi
      bardziej na luzie bez jakiejs wybuchowosci czy agresji
    • Gość: Neo Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: 195.116.26.* 06.04.01, 12:42
      Po paru dniach brania tego leku (37,5) czuję sie jeszcze bardziej nerwowy.
      Ktoś otwiera drzwi to prawie podskakuję z krzesła.
      • Gość: Krzysiek Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: 194.92.234.* 06.04.01, 12:55
        Daj mu szanse. Oceniaj po 2-3 tygodniach.
    • Gość: Alukard Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: 155.158.238.41, 155.158.244.* 06.04.01, 15:53
      (z mojego doswiadczenia). Terapia antydepresantami z grupy SSRI (Prozac,
      Seroxat< Fluoxetinum) bardzo mi pomogla , natomiast gdy pojawil sie nowy lek -
      Effectin wlasnie- sprowalem, poniewaz nie powoduje on efektow ubocznych
      (obnizenie libido, sennosc), jednak nie odczulem zeby mi pomagal na depresje
      ani na lek. BYc moze fakt iz krotko go bralem 2 tyg. oceniam go jako
      nietrafione leczenie (podobnie jak reagowalem na leki trojpierscieniowe (bole
      glowy, rozkojarzenie, splatanie, drazliwosc))
    • Gość: Marco Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: *.RI.net 06.04.01, 23:44
      Efectin (znany w UE i USA jako Effexor) jest lekiem nowej generacji,
      zapobiegajacym wychwytowi zwrotnemu serotoniny i noradrenaliny
      (ang. SNRI = Serotonin and Norepinephrine Reuptake Inhibitor). W porownaniu
      z SSRI, ktore zapobiegaja wylacznie wychwytowi serotoniny, daje pozytywne
      efekty u wiekszej grupy osob z depresja. Efectin dziala zazwyczaj szybciej
      niz fluoksetyna (Prozac), czasami nawet po tygodniu,
      ale warto poczekac 4-6 tygodni zeby zobaczyc pelne rezultaty. Efectin jako
      jedyny lek antydepresyjny uzywany jest nie tylko do leczenia depresji, ale
      rowniez i leku (ang. GAD = General Anxiety Disorder). Bywaja jednak osoby,
      u ktorych Efectin zamiast oslabiac lek zwieksza go - w tym wypadku warto
      "przestawic sie" na SSRI.

Efectin jest bardzo obiecujacy, bo wykazuje prawie taka sama skutecznosc jak
      leki starej generacji (tzn. inhibitory monoaminooksydazy i leki trojpierscie-
      niowe), nie majac przy tym prawie zadnych efektow ubocznych (podczas gdy
      stare leki wywolywaly ich bardzo wiele).

Mysle, ze Efectin to naprawde dobry wybor. Jedyna jego wada jest wystepujacy
      u pewnej grupy pacjentow silny zespol odstawienia, charakteryzujacy sie
      zawrotami glowy i nudnosciami. Objawy te zdarzaja sie tym czesciej, im wieksza
      byla dawka leku i im dluzej byl on stosowany. Generalnie jednak, pomijajac
      ta jedna wade, jest to naprawde swietny lek.
      • Gość: S.A. Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: *.pp.rzeszow.pl 07.04.01, 01:47
        Gość portalu: Marco napisał(a):

> Efectin (znany w UE i USA jako Effexor) jest lekiem nowej generacji,
        > zapobiegajacym wychwytowi zwrotnemu serotoniny i noradrenaliny
        > (ang. SNRI = Serotonin and Norepinephrine Reuptake Inhibitor). W porownaniu
        > z SSRI, ktore zapobiegaja wylacznie wychwytowi serotoniny, daje pozytywne
        > efekty u wiekszej grupy osob z depresja. Efectin dziala zazwyczaj szybciej
        > niz fluoksetyna (Prozac), czasami nawet po tygodniu,
        > ale warto poczekac 4-6 tygodni zeby zobaczyc pelne rezultaty. Efectin jako
        > jedyny lek antydepresyjny uzywany jest nie tylko do leczenia depresji, ale
        > rowniez i leku (ang. GAD = General Anxiety Disorder). Bywaja jednak osoby,
        > u ktorych Efectin zamiast oslabiac lek zwieksza go - w tym wypadku warto
        > "przestawic sie" na SSRI.
        >
        > Efectin jest bardzo obiecujacy, bo wykazuje prawie taka sama skutecznosc jak
        > leki starej generacji (tzn. inhibitory monoaminooksydazy i leki trojpierscie-
        > niowe), nie majac przy tym prawie zadnych efektow ubocznych (podczas gdy
        > stare leki wywolywaly ich bardzo wiele).
        >
        > Mysle, ze Efectin to naprawde dobry wybor. Jedyna jego wada jest wystepujacy
        > u pewnej grupy pacjentow silny zespol odstawienia, charakteryzujacy sie
        > zawrotami glowy i nudnosciami. Objawy te zdarzaja sie tym czesciej, im wieksza
        > byla dawka leku i im dluzej byl on stosowany. Generalnie jednak, pomijajac
        > ta jedna wade, jest to naprawde swietny lek.

Mam pytanie:

czy Efectin to cos w rodzaju Coaxilu ? Pytam, bo ten ostatnio mimo ok.2-3 m-
        cznej kuracji był dla mnie w 100% nieskuteczny.

Z gory dziekuje za odpowiedz.

• Gość: Marco Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: *.RI.net 07.04.01, 14:41
          > Mam pytanie:
          >
          > czy Efectin to cos w rodzaju Coaxilu ? Pytam, bo ten ostatnio mimo ok.2-3 m-
          > cznej kuracji był dla mnie w 100% nieskuteczny.
          >
          > Z gory dziekuje za odpowiedz.
          >

Tianeptyna (Coaxil) dziala na serotonine (nalezy do grupy lekow SSRI),
          natomiast Efectin blokuje rowniez wychwyt zwrotny noradrenaliny (SNRI).
          Efectin pomaga 60 % pacjentow, u ktorych SSRI (takie jak Prozac czy
          Coaxil) nie daly rezultatu.

Zycze powodzenia
          • Gość: Krzysiek Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.01, 22:51
            Nieprawda,
            tianeptyna nie dziala tak jak SSRI. Ma inny mechanizm, dosc zlozony, a jednym z
            nich jest wlasnie nie hamowanie wychwytu zwrotnego, a jego przyspieszanie, co
            brzmi nieco absurdalnie, ale tak jest. Moze inne mechanizmy sa bardziej wazace. W
            kazdym badz razie ten lek mi nie pomogl, nie zalecam wiec. To nie jest bron
            pierwszego rzedu w walce z depresja. Sprobuj raczej klasycznych lekow (SSRI,
            trojpierscieniowe), a jak tamte zawioda, to zacznij eksperymentowac.

> Tianeptyna (Coaxil) dziala na serotonine (nalezy do grupy lekow SSRI),
            > natomiast Efectin blokuje rowniez wychwyt zwrotny noradrenaliny (SNRI).
            > Efectin pomaga 60 % pacjentow, u ktorych SSRI (takie jak Prozac czy
            > Coaxil) nie daly rezultatu.
            >
            > Zycze powodzenia

• Gość: Jola Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: *.tele2.pl 25.04.01, 16:57
      Biorę Effectin od stycznia i w moim przypadku zdał egzamin. Wyprowadził mnie
      ostatecznie z depresji po nieudanych eksperymentach z innymi lekami. Nie
      zaobserwowałam żadnych ubocznych objawów. Lekarka proponuje brac go dalej jako
      lek zapobiegający nawrotom depresji i to by było najlepsze jego działanie!
    • Gość: alice Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: *.physics.ox.ac.uk 06.05.01, 23:38
      Bralam przez 6 miesiecy. Wyprowadzil mnie na pewna "prosta", ale dalej juz nie, ograniczal nastroj
      (jakby usrednial).
      Ogolnie bylam zadowolona z dzialania, po pewnym czasie przyszla kolej na cos, co podniesie jeszcze
      wyzej.
      Sporo zalezy pewnie od czynnikow indywidualnych.

Z rzeczy silnie na plus: poprawila mi sie bardzo zdolnosc konctentracji, silne dzialanie antylekowe (w
      odroznieniu do np. prozacu)

Efekty uboczne (ktore wystapily u mnie): przyrost wagi (obnizony metabolizm) o pare kilogramow mimo
      cwiczen etc, zaparcia. Obnizone cisnienie krwi i zwiazana z tym mniejsza wydolnosc fizyczna,
      zaslabniecia.; w warunkach miejskich da sie przezyc.

Gość portalu: Neo napisał(a):

> Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie związane z tym
      > lekiem, to proszę o parę uwag. Cokolwiek.

• Gość: alice Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: *.physics.ox.ac.uk 07.05.01, 16:13
        Przepraszam, przypomnialam sobie, przez niecale 5
        miesiecy.
        A przyrost wagi byl czysto subiektywny.

Gość portalu: alice napisał(a):

> Bralam przez 6 miesiecy. Wyprowadzil mnie na
        pewna "prosta", ale dalej juz nie
        > , ograniczal nastroj
        > (jakby usrednial).
        > Ogolnie bylam zadowolona z dzialania, po pewnym
        czasie przyszla kolej na cos,
        > co podniesie jeszcze
        > wyzej.
        > Sporo zalezy pewnie od czynnikow indywidualnych.
        >
        > Z rzeczy silnie na plus: poprawila mi sie bardzo
        zdolnosc konctentracji, silne
        > dzialanie antylekowe (w
        > odroznieniu do np. prozacu)
        >
        > Efekty uboczne (ktore wystapily u mnie): przyrost wagi
        (obnizony metabolizm) o
        > pare kilogramow mimo
        > cwiczen etc, zaparcia. Obnizone cisnienie krwi i
        zwiazana z tym mniejsza wydoln
        > osc fizyczna,
        > zaslabniecia.; w warunkach miejskich da sie przezyc.
        >
        > Gość portalu: Neo napisał(a):
        >
        > > Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie związane z tym
        > > lekiem, to proszę o parę uwag. Cokolwiek.
        >

• Gość: alice Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: *.physics.ox.ac.uk 07.05.01, 16:14
        Przepraszam, przypomnialam sobie, przez niecale 5
        miesiecy.
        A przyrost wagi byl czysto subiektywny.

Gość portalu: alice napisał(a):

> Bralam przez 6 miesiecy. Wyprowadzil mnie na
        pewna "prosta", ale dalej juz nie
        > , ograniczal nastroj
        > (jakby usrednial).
        > Ogolnie bylam zadowolona z dzialania, po pewnym
        czasie przyszla kolej na cos,
        > co podniesie jeszcze
        > wyzej.
        > Sporo zalezy pewnie od czynnikow indywidualnych.
        >
        > Z rzeczy silnie na plus: poprawila mi sie bardzo
        zdolnosc konctentracji, silne
        > dzialanie antylekowe (w
        > odroznieniu do np. prozacu)
        >
        > Efekty uboczne (ktore wystapily u mnie): przyrost wagi
        (obnizony metabolizm) o
        > pare kilogramow mimo
        > cwiczen etc, zaparcia. Obnizone cisnienie krwi i
        zwiazana z tym mniejsza wydoln
        > osc fizyczna,
        > zaslabniecia.; w warunkach miejskich da sie przezyc.
        >
        > Gość portalu: Neo napisał(a):
        >
        > > Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie związane z tym
        > > lekiem, to proszę o parę uwag. Cokolwiek.
        >

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka