Gość: Neo IP: 195.116.26.* 04.04.01, 14:31 Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie związane z tym lekiem, to proszę o parę uwag. Cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ama Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: 10.0.0.34, 62.32.157.* 04.04.01, 18:30 moja corka bierze ten lek od 3mcy mysle ze jest teraz troche spokojniejsza i pogodniejsza do zycia podchodzi bardziej na luzie bez jakiejs wybuchowosci czy agresji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neo Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: 195.116.26.* 06.04.01, 12:42 Po paru dniach brania tego leku (37,5) czuję sie jeszcze bardziej nerwowy. Ktoś otwiera drzwi to prawie podskakuję z krzesła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: 194.92.234.* 06.04.01, 12:55 Daj mu szanse. Oceniaj po 2-3 tygodniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alukard Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: 155.158.238.41, 155.158.244.* 06.04.01, 15:53 (z mojego doswiadczenia). Terapia antydepresantami z grupy SSRI (Prozac, Seroxat< Fluoxetinum) bardzo mi pomogla , natomiast gdy pojawil sie nowy lek - Effectin wlasnie- sprowalem, poniewaz nie powoduje on efektow ubocznych (obnizenie libido, sennosc), jednak nie odczulem zeby mi pomagal na depresje ani na lek. BYc moze fakt iz krotko go bralem 2 tyg. oceniam go jako nietrafione leczenie (podobnie jak reagowalem na leki trojpierscieniowe (bole glowy, rozkojarzenie, splatanie, drazliwosc)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: *.RI.net 06.04.01, 23:44 Efectin (znany w UE i USA jako Effexor) jest lekiem nowej generacji, zapobiegajacym wychwytowi zwrotnemu serotoniny i noradrenaliny (ang. SNRI = Serotonin and Norepinephrine Reuptake Inhibitor). W porownaniu z SSRI, ktore zapobiegaja wylacznie wychwytowi serotoniny, daje pozytywne efekty u wiekszej grupy osob z depresja. Efectin dziala zazwyczaj szybciej niz fluoksetyna (Prozac), czasami nawet po tygodniu, ale warto poczekac 4-6 tygodni zeby zobaczyc pelne rezultaty. Efectin jako jedyny lek antydepresyjny uzywany jest nie tylko do leczenia depresji, ale rowniez i leku (ang. GAD = General Anxiety Disorder). Bywaja jednak osoby, u ktorych Efectin zamiast oslabiac lek zwieksza go - w tym wypadku warto "przestawic sie" na SSRI. Efectin jest bardzo obiecujacy, bo wykazuje prawie taka sama skutecznosc jak leki starej generacji (tzn. inhibitory monoaminooksydazy i leki trojpierscie- niowe), nie majac przy tym prawie zadnych efektow ubocznych (podczas gdy stare leki wywolywaly ich bardzo wiele). Mysle, ze Efectin to naprawde dobry wybor. Jedyna jego wada jest wystepujacy u pewnej grupy pacjentow silny zespol odstawienia, charakteryzujacy sie zawrotami glowy i nudnosciami. Objawy te zdarzaja sie tym czesciej, im wieksza byla dawka leku i im dluzej byl on stosowany. Generalnie jednak, pomijajac ta jedna wade, jest to naprawde swietny lek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S.A. Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: *.pp.rzeszow.pl 07.04.01, 01:47 Gość portalu: Marco napisał(a): > Efectin (znany w UE i USA jako Effexor) jest lekiem nowej generacji, > zapobiegajacym wychwytowi zwrotnemu serotoniny i noradrenaliny > (ang. SNRI = Serotonin and Norepinephrine Reuptake Inhibitor). W porownaniu > z SSRI, ktore zapobiegaja wylacznie wychwytowi serotoniny, daje pozytywne > efekty u wiekszej grupy osob z depresja. Efectin dziala zazwyczaj szybciej > niz fluoksetyna (Prozac), czasami nawet po tygodniu, > ale warto poczekac 4-6 tygodni zeby zobaczyc pelne rezultaty. Efectin jako > jedyny lek antydepresyjny uzywany jest nie tylko do leczenia depresji, ale > rowniez i leku (ang. GAD = General Anxiety Disorder). Bywaja jednak osoby, > u ktorych Efectin zamiast oslabiac lek zwieksza go - w tym wypadku warto > "przestawic sie" na SSRI. > > Efectin jest bardzo obiecujacy, bo wykazuje prawie taka sama skutecznosc jak > leki starej generacji (tzn. inhibitory monoaminooksydazy i leki trojpierscie- > niowe), nie majac przy tym prawie zadnych efektow ubocznych (podczas gdy > stare leki wywolywaly ich bardzo wiele). > > Mysle, ze Efectin to naprawde dobry wybor. Jedyna jego wada jest wystepujacy > u pewnej grupy pacjentow silny zespol odstawienia, charakteryzujacy sie > zawrotami glowy i nudnosciami. Objawy te zdarzaja sie tym czesciej, im wieksza > byla dawka leku i im dluzej byl on stosowany. Generalnie jednak, pomijajac > ta jedna wade, jest to naprawde swietny lek. Mam pytanie: czy Efectin to cos w rodzaju Coaxilu ? Pytam, bo ten ostatnio mimo ok.2-3 m- cznej kuracji był dla mnie w 100% nieskuteczny. Z gory dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marco Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: *.RI.net 07.04.01, 14:41 > Mam pytanie: > > czy Efectin to cos w rodzaju Coaxilu ? Pytam, bo ten ostatnio mimo ok.2-3 m- > cznej kuracji był dla mnie w 100% nieskuteczny. > > Z gory dziekuje za odpowiedz. > Tianeptyna (Coaxil) dziala na serotonine (nalezy do grupy lekow SSRI), natomiast Efectin blokuje rowniez wychwyt zwrotny noradrenaliny (SNRI). Efectin pomaga 60 % pacjentow, u ktorych SSRI (takie jak Prozac czy Coaxil) nie daly rezultatu. Zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 07.04.01, 22:51 Nieprawda, tianeptyna nie dziala tak jak SSRI. Ma inny mechanizm, dosc zlozony, a jednym z nich jest wlasnie nie hamowanie wychwytu zwrotnego, a jego przyspieszanie, co brzmi nieco absurdalnie, ale tak jest. Moze inne mechanizmy sa bardziej wazace. W kazdym badz razie ten lek mi nie pomogl, nie zalecam wiec. To nie jest bron pierwszego rzedu w walce z depresja. Sprobuj raczej klasycznych lekow (SSRI, trojpierscieniowe), a jak tamte zawioda, to zacznij eksperymentowac. > Tianeptyna (Coaxil) dziala na serotonine (nalezy do grupy lekow SSRI), > natomiast Efectin blokuje rowniez wychwyt zwrotny noradrenaliny (SNRI). > Efectin pomaga 60 % pacjentow, u ktorych SSRI (takie jak Prozac czy > Coaxil) nie daly rezultatu. > > Zycze powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jola Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: *.tele2.pl 25.04.01, 16:57 Biorę Effectin od stycznia i w moim przypadku zdał egzamin. Wyprowadził mnie ostatecznie z depresji po nieudanych eksperymentach z innymi lekami. Nie zaobserwowałam żadnych ubocznych objawów. Lekarka proponuje brac go dalej jako lek zapobiegający nawrotom depresji i to by było najlepsze jego działanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alice Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: *.physics.ox.ac.uk 06.05.01, 23:38 Bralam przez 6 miesiecy. Wyprowadzil mnie na pewna "prosta", ale dalej juz nie, ograniczal nastroj (jakby usrednial). Ogolnie bylam zadowolona z dzialania, po pewnym czasie przyszla kolej na cos, co podniesie jeszcze wyzej. Sporo zalezy pewnie od czynnikow indywidualnych. Z rzeczy silnie na plus: poprawila mi sie bardzo zdolnosc konctentracji, silne dzialanie antylekowe (w odroznieniu do np. prozacu) Efekty uboczne (ktore wystapily u mnie): przyrost wagi (obnizony metabolizm) o pare kilogramow mimo cwiczen etc, zaparcia. Obnizone cisnienie krwi i zwiazana z tym mniejsza wydolnosc fizyczna, zaslabniecia.; w warunkach miejskich da sie przezyc. Gość portalu: Neo napisał(a): > Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie związane z tym > lekiem, to proszę o parę uwag. Cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alice Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: *.physics.ox.ac.uk 07.05.01, 16:13 Przepraszam, przypomnialam sobie, przez niecale 5 miesiecy. A przyrost wagi byl czysto subiektywny. Gość portalu: alice napisał(a): > Bralam przez 6 miesiecy. Wyprowadzil mnie na pewna "prosta", ale dalej juz nie > , ograniczal nastroj > (jakby usrednial). > Ogolnie bylam zadowolona z dzialania, po pewnym czasie przyszla kolej na cos, > co podniesie jeszcze > wyzej. > Sporo zalezy pewnie od czynnikow indywidualnych. > > Z rzeczy silnie na plus: poprawila mi sie bardzo zdolnosc konctentracji, silne > dzialanie antylekowe (w > odroznieniu do np. prozacu) > > Efekty uboczne (ktore wystapily u mnie): przyrost wagi (obnizony metabolizm) o > pare kilogramow mimo > cwiczen etc, zaparcia. Obnizone cisnienie krwi i zwiazana z tym mniejsza wydoln > osc fizyczna, > zaslabniecia.; w warunkach miejskich da sie przezyc. > > Gość portalu: Neo napisał(a): > > > Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie związane z tym > > lekiem, to proszę o parę uwag. Cokolwiek. > Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alice Re: EFECTIN - lek antydepresyjny IP: *.physics.ox.ac.uk 07.05.01, 16:14 Przepraszam, przypomnialam sobie, przez niecale 5 miesiecy. A przyrost wagi byl czysto subiektywny. Gość portalu: alice napisał(a): > Bralam przez 6 miesiecy. Wyprowadzil mnie na pewna "prosta", ale dalej juz nie > , ograniczal nastroj > (jakby usrednial). > Ogolnie bylam zadowolona z dzialania, po pewnym czasie przyszla kolej na cos, > co podniesie jeszcze > wyzej. > Sporo zalezy pewnie od czynnikow indywidualnych. > > Z rzeczy silnie na plus: poprawila mi sie bardzo zdolnosc konctentracji, silne > dzialanie antylekowe (w > odroznieniu do np. prozacu) > > Efekty uboczne (ktore wystapily u mnie): przyrost wagi (obnizony metabolizm) o > pare kilogramow mimo > cwiczen etc, zaparcia. Obnizone cisnienie krwi i zwiazana z tym mniejsza wydoln > osc fizyczna, > zaslabniecia.; w warunkach miejskich da sie przezyc. > > Gość portalu: Neo napisał(a): > > > Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenie związane z tym > > lekiem, to proszę o parę uwag. Cokolwiek. > Odpowiedz Link Zgłoś