Dodaj do ulubionych

dwa bieguny :(((((((

10.08.06, 19:07
byłem u psychologa.Natychmiast dała mi skierowanie do zaufanych lekarzy (mam 1
wybrać) w tym 2 ordynatorów ze szpitala Sobieskiego oddziału
depresja.Opowiedziałem jej wszystko co mi leży na sumieniu i nic nie
kłamałem.Niestety ona widzi coś więcej niż depresja.Pomachała ręką w dół i
górę a mnie niedobrze się zrobiło bo wiedziałem co to znaczy po czym
dodała-choroba afektywna dwubiegunowa sic!:(((( Nic dziwnego że ssri nie
działały na mnie i że dostawałem z początku ich brania euforii o czym się
przekonaliście a po jakimś czasie dołek.Powiedziała żeby natychmiast zadzwonić
do 1 z tych lekarzy co mi dała namiary-prywatni wszyscy.Ona jest przekonana że
to ta choroba no i w sumie też zauważyłem że mam straszne wachania nastroju z
górki na dół itp.Niestety dodała że konieczne są leki i to nie jeden cital
który jest za słaby(mi nie pomaga nic) tylko kilka leków naraz w tym trochę
starych i że byłem źle leczony all time:( i dlatego po tych 3 latach łykania 1
leku-zawsze dawano mi 1 lek ssri-nie ma poprawy.Martwię się bo pewnie dostanę
jakieś stare leki+ ewentualnie jakiś nowy i voile.Dopiero mogę się z nią
umuwić na kolejną wizytę jak leki zaczną działa i stanę się stabilniejszy bo
narazie to mam dwubiegunówkę i ostrą niestabilność emocjonalną:(( Mam dać jej
znać telefonicznie jak leki zaczną działać a takto mam dzwonić w razie myśli
samobójczych do niej a ona postara się pomóc-zrobi czary mary i mi będzie
lepiej :) No nic zobaczymy ale dwubiegunówkę mam raczej na bank-pocieszała
mnie że to wyleczalne ale ja wiem że nie.Dopiero będzie terapia grupowa jak
zacznę się do niej nadawać bo narazie nienadaję się nawet do terapii
grupowe-taki dwubiegunowiec musi przeszkadzać widocznie w zajęciach:( Moż ktoś
napisać coś o tej chorobie na własnym przykładzie? Czy to uleczalne i czy
wogóle jest ktoś kto się podzieli wiedzą i choruje na dwubiegunówkę? Proszę
bardzo o wsparcie
Obserwuj wątek
    • suchyxxx Re: dwa bieguny :((((((( 10.08.06, 19:11
      pewno jakieśstabilizatory mi dadzą:( i alkoholu nie będzie można pić nic:( Będę
      do niej chodził jak się mój stan trochę ustabilizuje polekach ale narazie mam
      koniecznie zadzwonić i się umówić z psychiatrą.Jak ona się zdenerwowała i mi
      kazała antychmiast się umówić aż się wystraszyłem i omal się przy niej nie
      poryczałem:(
      • suchyxxx Re: dwa bieguny :((((((( 10.08.06, 19:14
        nie chcę łykać soli litu:( mam nadzieję że zwykłe antydepreanty zmieszane ze
        sobą pomogą mi i że żadnych stabilizatorów mi nie każą brać:( Boję się.Podobno
        to uleczalne bo ona miała takie przypadki ale jakoś jej nie wierzę:( jak to
        powiedziała - Leki są teraz najważniejsze i musi pan nasycić swój organizm nimi
        a dopiero potem terapia. Jakie leki się podaje w 2 biegunówce i czy to
        faktycznie uleczalne? Ja sie chyba zabiję jak dostanę taki rispolept czy
        depakinę:( wolę umrzeć niż brać te gówna
        • zakazanaherbatka Re: dwa bieguny :((((((( 10.08.06, 20:41
          Pewnie bedzie lit lub depakinka na wyrownanie wsciekle rozchwianego
          nastroju :)) Ponadto polecam fora prywatne zdrowie gdzie wypowiadaja sie sami
          chadowcy lub strona www.afektywne.webpark pl.Stronka lub wypowiedzi chadowcow
          napewno cie oswiecą. Moja siostra blizniaczka ma dziada chada :))
    • tristezza Re: dwa bieguny :((((((( 10.08.06, 21:25
      spokojnie Suchy, od stawiania diagnozy to sa lekarze a nie psycholodzy.
      psycholog moze jedynie stwierdzic niestabilnosc emocjonalna, ktora zreszta u
      Ciebie jest golym okiem widoczna. ja Ci juz kiedys pisalam, ze prawdopodobnie
      miescisz sie w spektrum zaburzen dwubiegunowych, ale to jeszcze nie oznacza
      chad. moze masz tylko cyklotymie? ta pani nie powinna sie rowniez tak madrzyc w
      sprawie lekow, bo to tez nie jej dzialka. ssri tez sa stosowane w chorobie
      dwubiegunowej.a na razie nie masz jeszcze zadnej diagnozy wiec nie martw sie na
      zapas.
    • eizo1 Re: dwa bieguny :((((((( 10.08.06, 21:48
      NO NO niezła ta świrolożka pomachała ręką w ure i w duł
      ...::zim zalabim wamdeu wameaa powiec mi władco ciemności na co on jest chory:::..
      i diagnoza gotowa - p co kończyć studia medyczne
      • suchyxxx Re: dwa bieguny :((((((( 10.08.06, 22:39
        mam nadzieję że to tylko zachwiana emocjonalność ze zwykłą depresją a nie
        CHAD.Jak lekarzowi powiem że ssri na dłuższą metę się nie sprawdzają to wreszcie
        da mi kombinację leków a nie jak zawsze dostawałem 1 lek...mam nadzieję że
        mieszanka jakiegoś starego z ssri coś da
    • mamusia1999 Re: dwa bieguny :((((((( 11.08.06, 09:57
      zapukaj do miriam na gazetowa poczte. o ile dobrze pamietam, to ma cykltymie.
      pewnie akurat nie postuje, bo ma gorke.
      a w ogole to odczekaj wizyte u lekarza.
      • suchyxxx Re: dwa bieguny :((((((( 12.08.06, 20:26
        tak ale wczoraj u babci miałem akcje.Tak się źle czułem i te myśli samobójcze
        że non stop ryczzałem i spałem:(( Dzisiaj ciut lepiej-jak po jakiejś strasznej
        grypie ale nadal brak mi siły na cokolwiek i mózg pracuje jak u dziecka
        opóźnionego:(
        • suchyxxx Re: dwa bieguny :((((((( 12.08.06, 20:27
          i cital ma być lekiem antydepresyjnym?Ciekawe bo na mnie nie działa-wizytę u
          lekarza mam dopiero 24 sierpnia
          • suchyxxx Re: dwa bieguny :((((((( 12.08.06, 20:28
            może da zestaw 2-3 leków i mnie postawią na nogi ale teraz to klasyczna depresja
            z rozchwianiem emocjonalnym
            • suchyxxx Re: dwa bieguny :((((((( 12.08.06, 22:52
              hmm czemu teraz czuję się świetnie?
              • a.niech.to Re: dwa bieguny :((((((( 12.08.06, 23:28
                Obserwuj siebie, to zawsze do czegoś prowadzi. W najlepszym razie znajdziesz
                to, co Ci szkodzi.
                • suchyxxx Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 10:15
                  narazie się czuję jak miernota albo gorzej.Najbardziej zdenerwowało mnie to że
                  psycholog stwierdziła że nie nadaję się jeszcze do grupy terapeutycznej-pewnie
                  bym tym ludziom nie pomógł tylko przeszkadzał:( Czy można od lekarza psychiatry
                  dosta po 1 wizycie zaświadczenie że jest się chorym? Czy zaświadczenie o
                  depresji pozwoli mi dostawać rentę z zusu? bo jak jestem już chory to chcę jak
                  najbardziej wycisnąć z państwa co się da
                  • na_fe Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 11:18
                    Czy można od lekarza psychiatry
                    > dosta po 1 wizycie zaświadczenie że jest się chorym? Czy zaświadczenie o
                    > depresji pozwoli mi dostawać rentę z zusu? bo jak jestem już chory to chcę jak
                    > najbardziej wycisnąć z państwa co się da

pomyśl, że narkoman[opiaty] dopiero po 5 latach udokumentowanego leczenia ma
                    szanse na rentę. a jego przypadek opiera się na konkretach:
                    szpitale/odwyki/ciężkie choroby somatyczne.

chyba lepiej spożytkować swoją energię w jakiejś t. behawioralnej.

n_f
                    • zoltanek Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 11:35
                      bo rente dostają nieuleczalnie chorzy. narkoman musi być w beznadziejnym stanie by umieścić go pod kreską.
                      trochę inaczej jest z depresją. częściej jest nieuleczalna i bez szans na poprawę.
                      • suchyxxx Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 11:53
                        no dobra ale już po znajomości się szybko załatwi-komisji nie uniknę ale mi to
                        nie przeszkadza.Chyba że okaże się choroba dwubiegunowa-ona jest prawie
                        nieuleczalna tylko z wiekiem może przejść to wtedy pewnie dostanę rentę:) Jak
                        nie to pójdę do cioci w zusie:P)
                        • na_fe Re:no taaaak: mieszkam w Polsce... n/t 13.08.06, 11:58
                        • zoltanek Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 12:51
                          po znajomości wszystko jest możliwe :)
                      • na_fe Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 11:55
                        zoltanek napisał:

> bo rente dostają nieuleczalnie chorzy. narkoman musi być w beznadziejnym
                        stanie
                        > by umieścić go pod kreską.
                        > trochę inaczej jest z depresją. częściej jest nieuleczalna i bez szans na
                        popra
                        > wę.
                        >

rentę dostaje się, przede wszystkim, na podstawie obszernego wywiadu.
                        uzależnienie od opiatów _zawsze_ jest do końca życia.

gdyby Suchy zaczął kompletować potrzebne dokumenty, to przez ten czas 10 razy
                        już by się wyleczył,

zaskoczyło mnie ogromnie Twoje stwierdzenie o nieuleczalości depresji.

n_f
                        • zoltanek Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 12:50
                          chciałem tylko stwierdzić, że często depresja jest nieuleczalna. dwubiegunówka, endogenne wszystkie.

mnie natomiast :) zdziwiło twoje stwierdzenie o opiatach. uzależnienie od nich jest tak samo "na całe życie", jak uzależnienie od nikotyny, czy alkoholu. A nawet więcej, alkoholikiem fizycznie jest się do końca życia(obecność alkoholazy), po opiatach nie zostaje śladu w organizmie.
                          dodatkowo, opiaty są pewnego rodzaju ewenementem wśród środkó psychoaktywnych, bo uzależnienie od nich bardzo często wygasa w wieku średnim(oczywiście trzeba dożyć tego okresu). Opiaty nie są kalectwem i wyrokiem dożywocia. Zaleczony narkoman może świetnie żyć, nawet jeśli zdarzają mu się wpadki, nawet w beznadziejnej sytuacji, skazany na dożywotni metadon w żadnym razie nie jest kaleką, może żyć i pracować zupełnie normalnie.
                          Wyleczalność na poziomie kilku procent to przeszłość. Rente sensownie można przyznać jedynie umierającemu narkomanowi, bez woli do życia. To niezwykle rzadkie
                          • na_fe Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 13:17
                            zoltanek napisał:

> chciałem tylko stwierdzić, że często depresja jest nieuleczalna.
                            dwubiegunówka,
                            > endogenne wszystkie.

nie wiem jak to wygląda procentowo ale dam głowę,że o niebo więcej jest
                            epizodów depresyjnych podpartych nerwicą, niż klasycznych 2biegunówek [zaledwie
                            1% w populacji]. jak endo, to nie wiem.

> mnie natomiast :) zdziwiło twoje stwierdzenie o opiatach. uzależnienie od
                            nich
                            > jest tak samo "na całe życie", jak uzależnienie od nikotyny, czy alkoholu. A
                            na
                            > wet więcej, alkoholikiem fizycznie jest się do końca życia(obecność
                            alkoholazy)
                            > , po opiatach nie zostaje śladu w organizmie.

fizyczne objawy odstawienne mijają.
                            chemia mózgu powraca do normy po około 10 latach abstynencji. znasz kogoś? bo
                            ja nie.

alkoholikiem czy narkomanem jest się do końca życia, tutaj nie ma dyskusji.

skazany na dożywotni metadon w żadnym razie nie jest kaleką, może
                            > żyć i pracować zupełnie normalnie.
                            > Wyleczalność na poziomie kilku procent to przeszłość. Rente sensownie można
                            prz
                            > yznać jedynie umierającemu narkomanowi, bez woli do życia. To niezwykle
                            rzadkie
                            >
                            >

heroinistów na metadonie znam kilkadziesięciu.
                            nie kojarzę, [choćby jednego] bez renty, przynajmniej socjalnej.

metadon to _smycz_, w niej tkwi jedyna jego wartość(sic!).

n_f
                            • zoltanek Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 14:40
                              kilkudziesięciu, i żaden z nich nie praduje normalnie? nieźle.

ale z chemią mózgu to już się nie zgodze. jakie 10 lat. po pół roku jest nieźle, po roku w praktyce już całkiem OK. A przynajmniej tak gadają lekarze. Mózg szybko wraca do homeostazy. Pewnie, że zmiany istnieją jeszcze kilka lat, ale są niestotne.
                              • euforyk Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 14:51
                                kie 10 lat. po pół roku jest nieźle
                                > , po roku w praktyce już całkiem OK. A przynajmniej tak gadają lekarze. Mózg sz
                                > ybko wraca do homeostazy.

nigdy nie wraca. narkomani mają nawroty. po latach niebrania gdy juz sie wydaje
                                ze jest ok nagle zaczynaja mieć narkomańskie sny i rozne takie objawy. opisywal
                                to kiedys w gazecie psychiatra narkoman w gazecie i pisal ze gdyby nie nawroty,
                                wszyscy by wychodzili.
                              • na_fe Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 15:24
                                zoltanek napisał:

> kilkudziesięciu, i żaden z nich nie praduje normalnie? nieźle.
                                >

ano nieźle :I

> ale z chemią mózgu to już się nie zgodze. jakie 10 lat. po pół roku jest
                                nieźle
                                > , po roku w praktyce już całkiem OK. A przynajmniej tak gadają lekarze. Mózg
                                sz
                                > ybko wraca do homeostazy. Pewnie, że zmiany istnieją jeszcze kilka lat, ale

> niestotne.
                                >

wiesz, ja tam nie znam tego bólu
                                ale z tego co się orientuję, po 10 latach, dopiero, poziom endorfin wraca do
                                stanu sprzed uzależnienia.

n_f
                                • zoltanek Re: dwa bieguny :((((((( 14.08.06, 13:23
                                  jeżeli to prawda to się zastrzele.
                                  zależy też ile się brało. 14 lat czy może 4.
                                  oj, zapomnijmy o tych smutnych rzeczach. trzeba się bawić!
                            • euforyk Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 15:02
                              > nie wiem jak to wygląda procentowo ale dam głowę,że o niebo więcej jest
                              > epizodów depresyjnych podpartych nerwicą, niż klasycznych 2biegunówek [zaledwie

i jak rzekomą "nerwicą" to znaczy, że odrazu wyleczalne? już chyba lepiej mieć
                              endogenną niż posraną osobowość.
                              • na_fe Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 16:01
                                > i jak rzekomą "nerwicą" to znaczy, że odrazu wyleczalne? już chyba lepiej
                                mieć
                                > endogenną niż posraną osobowość.

no wiesz,
                                ta nerwica skądś się bierze. nikt się z nią nie rodzi.

ja mam posraną osobowość ale nie ustaję w boju :-]
                          • euforyk Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 15:00
                            Zaleczony nar
                            > koman może świetnie żyć, nawet jeśli zdarzają mu się wpadki, nawet w beznadziej
                            > nej sytuacji, skazany na dożywotni metadon w żadnym razie nie jest kaleką, może
                            > żyć i pracować zupełnie normalnie.

pewnie i cieszyć sie zyciem jak mskaiq
                    • tarja30 Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 17:20
                      na_fe napisała:

> Czy można od lekarza psychiatry
                      > > dosta po 1 wizycie zaświadczenie że jest się chorym? Czy zaświadczenie o
                      > > depresji pozwoli mi dostawać rentę z zusu? bo jak jestem już chory to chc
                      > ę jak
                      > > najbardziej wycisnąć z państwa co się da
                      >
                      >
                      > pomyśl, że narkoman[opiaty] dopiero po 5 latach udokumentowanego leczenia ma
                      > szanse na rentę. a jego przypadek opiera się na konkretach:
                      > szpitale/odwyki/ciężkie choroby somatyczne.
                      >
                      >
                      > chyba lepiej spożytkować swoją energię w jakiejś t. behawioralnej.
                      >
                      > n_f

a to dziwne bo kilka osob ktore "znam" to byłe narkomanki obecnie alkoholiczki
                      dostaja renty i pija do woli i tak juz od lat
                      • na_fe Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 19:40
                        > a to dziwne bo kilka osob ktore "znam" to byłe narkomanki obecnie alkoholiczki
                        > dostaja renty i pija do woli i tak juz od lat
                        >

gromadzenie kartoteki nie przeszkadza, bynajmniej, pić i grzać, ile wlezie.
                        w końcu te odwyki po jakiś ciągach trzeba mieć.

n_f
                  • cadiz Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 12:38
                    suchyxxx napisał:

> bo jak jestem już chory to chcę jak
                    > najbardziej wycisnąć z państwa co się da

i do takich obywateli aż się chce strzelać
                    • suchyxxx Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 12:50
                      czemu?! renta będzie na terapię i leki a jeżeli ktoś tego potrzebuje to państwo
                      ma obowiązek zapewnić to.Czyli co? Okradam państwo?! nie poprostu potrzebne mi
                      są jakieś pieniądze na leczenie.Dlaczego ty chodzisz do lekarza jak jesteś chory
                      na koszt państwa? Też mogę powiedzieć że okradasz państwo i za friko łazisz.To
                      renta i emerytura twoim zdaniem to coś złego? Albo zasiłek dla bezrobotnych?
                      Poto to istnieje aby korzystać i byłbym debilem jakbym nie skożystał z czegoś co
                      się mi należy czyli pomocy państwowej.Myślisz że bdę tę kasę brał i kupował
                      sobie jakieś rzeczy dla własnych korzyści? Nie cała kasa pójdzie na leczenie a
                      jak zostanie miesięcznie z tego te kilkadziesiąt złotych może to te pieniądze
                      będę oddawał rodzicom a nie brał dla siebie
                      • zoltanek Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 12:54
                        chodziło raczej o forme twojej wypowiedzi. postawe agresywno-rozczeniową. bo racje oczywiście masz.
                      • suchyxxx Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 12:54
                        terapia grupowa u znanej psycholog kosztuje i to niemało,leki te na miesiąc te
                        kilkadziesiąt zeta przynajmniej będą kosztowały.I co mi zostanie z tej
                        miesięcznej marnej renty jeżeli ją dostanę wogóle? To co lepiej żebym chodził na
                        terapię do nfz i do psychiatry też do nfz? To to samo jakbym brał rentę-ta sama
                        kasa więc państwa nie obciążam biorąc rentę aż tak.Czykli co mam robić? Do nfz
                        nie iść bo obciążam państwo a renty nie brać bo też obciążam państwo? Czyli
                        chodzić do prywatnych lekarzy za kasę rodziców? A skąd mamy brać aż tyle kasy?
                        Nawet jak się znajdzie to nie chcę obciążać rodziny bo mamy i tak spore
                        wydatki-to co zarobi tata idzie na opłaty i inne rzeczy a jeszcze dodać kasę na
                        leczenie? Ciekawe pomysły
                        • suchyxxx Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 12:56
                          i znowu się sfrustrowałem.Ech moja chwiejność emocjonalna:( przepraszam za moje
                          krzyki
                          • suchyxxx Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 12:59
                            ale szok jak choroba się zmienia-kiedyś miałem ataki paniki i lęki a teraz jest
                            na odwrót,kiedyś świetnie spałem a teraz gorzej znacznie,kiedyś miałem bóle
                            głowy a teraz nie mam,kiedyś miałem więcej energi a teraz nie mam.Ciekawe
                            • suchyxxx Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 13:01
                              www.maxior.pl/?p=index&id=28715&0
                              • suchyxxx Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 16:11
                                no tak a ja znowu mam myśli samobójcze:( Kurcze jak długo wytrzymam? Chce mi się
                                bez powodu ryczeć.Chyba oddam się na oddział depresyjny do szpitala na
                                sobieskiego bo już nie wiem co robić:/
                                • tarja30 Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 17:26
                                  lecze sie dluuugo
                                  mam mase kartotek u lekarzy
                                  wydaje duzo na leczenie
                                  a na rente nie mam szans
                                  ot nasza polska polityka
                      • cadiz a suchyboy 13.08.06, 18:20
                        suchyxxx napisał:

> czemu?! renta będzie na terapię i leki a jeżeli ktoś tego potrzebuje to
                        > państwo
                        > ma obowiązek zapewnić to.Czyli co? Okradam państwo?! nie poprostu potrzebne mi
                        > są jakieś pieniądze na leczenie.

może najpierw dopracuj się jakiejś choroby
                        a jeśli z chad-em pójdzie ci lepiej niż z guzem mózgu
                        przy czym okaże się, że na stałe nie możesz pracować
                        a twoja egzystencja jest poważnie zagrożona
                        to możesz się starać o rentę socjalną w ZUS
                        droga wolna. orzecznicy - miejmy nadzieję - coraz mniej przekupni

jednak: szczera niechęć do pracy nie wchodzi w liczbę
                        czynników, na podstawie których orzeka się trwałą niezdolność

> Dlaczego ty chodzisz do lekarza jak jesteś chory
                        > na koszt państwa? Też mogę powiedzieć że okradasz państwo i za friko łazisz.

comiesięczna składka na ubezpieczenie zdrowotne
                        wynosi 8,75% mojego przychodu

--

niby wiem, że jesteś bezwstydnie głupi
                        ale i tak się denerwuję
    • tarja30 Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 21:00
      a ty suchy co znowu wymyslasz?
      masz depreche i nie wymyslaj sobie innych dziwactw
      • suchyxxx Re: dwa bieguny :((((((( 13.08.06, 21:22
        a teraz mam euforię i mi się spać nie chce.Normalnie tak od 2h mi się zrobiło-to
        trochę dziwne nie?
        • ollaboga77 Re: dwa bieguny :((((((( 14.08.06, 13:26
          no jak ktos pije kawe to tak...

lub

jak ktoś spi w dzien to tak samo... itd....

lub
          .....................(sam Suchy sobie wpisz) ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka