Dodaj do ulubionych

dwa pytania laika :)

12.10.06, 20:16
Mam dwa pytania:
1. stresujaca sytuacja - zajecia na uczelni - niekoniecznie musze byc zapytany
- zaczyna mi walic serce, czuje ze twarz mi plonie - czy to sa objawy leku
czy bardziej nerwicy?
2. jakie sa wskazania do stosowanie lekow SSRI oprocz depresji i leku?Dostalem
Cital od rodzinnego i widze ze bardzo mi pomogl - zastanawiam sie czy gdyby
moim problemem byla nerwica tez widzialbym taka poprawe?

pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • euforyk Re: dwa pytania laika :) 12.10.06, 21:42
      ad.1

zapewne nerwicy, a kazda nerwica to lęk.

ad.2

mozliwe.

• allure_h Re: dwa pytania laika :) 13.10.06, 12:36
        euforyk napisał:

> ad.1
        >
        > zapewne nerwicy, a kazda nerwica to lęk.
        >
        > ad.2
        >
        > mozliwe.
        >

czy dobrze rozumiem ze w takim razie nie ma takiego rozpoznania jak lek?jest on
        poprostu objawem nerwicy?

wiem ze najwazniejsze jest to ze Cital mi pomaga (naprawde widze kolosalna
        roznice a z dnia na dzien jest lepiej) ale mimo wszystko chcialbym wiedziec jak
        nazwac to co mi dokucza...
        • euforyk Re: dwa pytania laika :) 13.10.06, 13:03
          > czy dobrze rozumiem ze w takim razie nie ma takiego rozpoznania jak lek?jest on
          > poprostu objawem nerwicy?

sa rozne lęki. nerwice to jeden z ich rodzajow. ludzie z psychozami tez
          przeciez maja lęki,

ale mimo wszystko chcialbym wiedziec jak
          > nazwac to co mi dokucza...

sam sie nie zdjagnozujesz, ani na forum. z grubsza mozna powiedziec ze nerwica,
          bo to niewiele znaczy.
    • tinsel Re: dwa pytania laika :) 12.10.06, 22:27
      allure_h napisał:

> Mam dwa pytania:
      > 1. stresujaca sytuacja - zajecia na uczelni - niekoniecznie musze byc zapytany
      > - zaczyna mi walic serce, czuje ze twarz mi plonie - czy to sa objawy leku
      > czy bardziej nerwicy?

nieprzygotowania
      • allure_h Re: dwa pytania laika :) 13.10.06, 12:31
        tinsel napisała:

> allure_h napisał:
        >
        > > Mam dwa pytania:
        > > 1. stresujaca sytuacja - zajecia na uczelni - niekoniecznie musze byc zap
        > ytany
        > > - zaczyna mi walic serce, czuje ze twarz mi plonie - czy to sa objawy le
        > ku
        > > czy bardziej nerwicy?
        >
        > nieprzygotowania

heh gdyby tak bylo to mialbym proste rozwiazanie mojego problemu - jest jednak
        wrecz przeciwnie - jestem super przygotowany a objawy wystepuja niezaleznie od
        stanu mojej wiedzy - wystarczy ze wejdzie asystent i zacznie z nami
        rozmawiac...a najgorsze jest to ze nie ma konkretnej rzeczy ktorej sie obiawiam
        - a przynajmniej nie jest to nic uswiadomionego
        • allure_h Re: dwa pytania laika :) 13.10.06, 12:39
          aaa i jeszcze jedno - czasie wizypodobnie czuje sie w momencie jakiegos
          wiekszego wystapienia np. przy prezentacji jakiego referatu, w czasie wizyty u
          lekarza (wystarczy ze posiedze chwile w poczekalni i serce chce wyskoczyc i mam
          plomienie na twarzy)...
          • allure_h Re: dwa pytania laika :) 13.10.06, 12:49
            i jeszcze cos :) czesto wmawialem sobie rozne choroby jako przyczyne moich
            dolegliwosci (klopotow z biciem serca a przede wszystkim z czerwienieniem skory)
            robilem mnostwo badan (wszystkie oczywiscie w normie), jak juz kiedys pisalem
            odkad biore Cital skora baaaaardzo sie poprawila i praktycznie nie mam juz
            problemow z zaczerwienieniem w momencie zdenerwowania (ktore wystepuje znacznie
            rzadziej i w znacznie mniejszym stopniu - w ogole to wreszcie potrafie sie
            odprezyc i odpoczac - a nie moglem tego zrobic w pelni chyba przez kilka(nascie)
            lat). Czesto tez zdarzalo sie ze mialem rozne czarne wizje na temat zdrowia
            mojej rodziny (mojego rowniez). Jestem rowniez znacznie mniej drazliwy - kiedys
            wystarczylo kilka slow ktore mi nie pasowaly i nastepowal prawie ze wybuch
            wulkanu :] sam sie nakrecalem i z powodu blachostki potrawfilem robic
            wieeeeeelka awanture.
    • lucyna_n Re: dwa pytania laika :) 12.10.06, 23:13

odpowiedzi na te pozornie proste pytania są bardzo trudne, i w zasadzie na 100% to nikt Ci na nie nie
      odpowie, można tylko przypuszczać.
      Lęk jest objawem zarowno nerwicy jak i depresji, a gdzie jest różnica między nerwicą lękową a depresją to
      ponoć mądrzy wiedzą, ale diagnoza zawsze jest tylko przypuszczeniem. Ważne jest to czy leki i terapia
      skutkują, nazwa choroby czy zaburzenia nie jest ważna.
      • euforyk Re: dwa pytania laika :) 12.10.06, 23:16
        > a gdzie jest różnica

np. w stresującej sytuacji.
        • lucyna_n Re: dwa pytania laika :) 12.10.06, 23:24

tak, ale długotrwala stresująca sytuacja może też wywołać depresję u osoby podatnej, i nadal nie bardzo
          wiadomo co z czego, gdzie to łeb ma gdzie ogon.
          Dopiero w głąebokiej depresji stres zewsnętrzny już nie ma znaczenia bo nic nie ma znaczenia, ale zanim
          ta głęboka przyjdzie to jest jakiś początek.
          • eizo1 Re: dwa pytania laika :) 12.10.06, 23:31
            ale kiety to odrużnić że stres już olewasz bo nie ma znaczenia?
          • euforyk Re: dwa pytania laika :) 13.10.06, 04:55
            > tak, ale długotrwala stresująca sytuacja może też wywołać depresję u osoby poda
            > tnej, i nadal nie bardzo
            > wiadomo co z czego, gdzie to łeb ma gdzie ogon.

nie wrocil z wojny tylko w konkretnym miejscu zaczyna mu bic serce i twarz plonac.
            • lucyna_n Re: dwa pytania laika :) 13.10.06, 12:38

ale po tym jednym objawie myślisz że można na 100% być pewnym co to jest, i w co się dalej rozwinie
              albo nie?
              mnie się wydaje że to jednak nie jest takie proste.
              • euforyk Re: dwa pytania laika :) 13.10.06, 12:58
                ja nie wiem co mu jest, ale on tu daje opis dosc taki dosc deficyjny.
                wiekszosci ludzi na zajeciach ( i to z zaznaczeniem czy ktos pyta czy nie) serce
                nie przyspiesza i nie sa to stresujace sytuacje. czyli ze samo zapytanie moze
                byc problemem. irracjonalny stres wywolany sytuacja nazywamy chyba nerwicą?
                • lucyna_n Re: dwa pytania laika :) 13.10.06, 13:10

nerwica niekoniecznie związana jest z konkretną sytuacją, można odczuwać ciągłe napięcie i lęk, nawet
                  bez konkretnej przyczyny.
                  owszem ten opis pasuje jak w pysk strzelił do fobii społecznej, ale może to tylko wyjęty z calości
                  fragment, a jak się dobrze przyjrzeć to może to być tylko wierzcholek gory lodowej.
                  • euforyk Re: dwa pytania laika :) 13.10.06, 13:13
                    lucyna_n napisała:

>
                    > nerwica niekoniecznie związana jest z konkretną sytuacją, można odczuwać ciągłe
                    > napięcie i lęk, nawet
                    > bez konkretnej przyczyny.

to nie byla definicji nerwicy, tylko co pod nia moze podpadać.

> owszem ten opis pasuje jak w pysk strzelił do fobii społecznej, ale może to tyl
                    > ko wyjęty z calości
                    > fragment, a jak się dobrze przyjrzeć to może to być tylko wierzcholek gory lodo
                    > wej.

wszystko byc moze
                    • allure_h Re: dwa pytania laika :) 13.10.06, 13:17
                      a czy strach i pobudzenie "bez powodu" to nie sa objawy leku?zastanawiam sie czy
                      to wszystko (szczgolnie z tym ciaglym napieciem/obawami) nie podchodzi pod
                      zespol leku uogolnionego (GAD)?Gdzies wyczytalem ze na nerwice nie pomagaja
                      antydepresanty i ze leczenie ta grupa lekow nie przynosi efektow i jedyne co
                      moze pomoc to psychoterapia.Zastanawiam sie wiec czy to napewno nerwica...GAD
                      jest jednym ze wskazan do stosowania SSRI.Przepraszam ze tak nudze :)
                      • euforyk Re: dwa pytania laika :) 13.10.06, 13:21
                        Gdzies wyczytalem ze na nerwice nie pomagaja
                        > antydepresanty i ze leczenie ta grupa lekow nie przynosi efektow i jedyne co
                        > moze pomoc to psychoterapia.Zastanawiam sie wiec czy to napewno nerwica...

jak pisza, ze na nerwice nie pomagaja antydepresanty, to znaczy ze maja
                        antydepresanty tylko pomocnicza role, a nie rozwiaza caly problem nerwicy.
                      • euforyk Re: dwa pytania laika :) 13.10.06, 13:27
                        zreszta nie szukaj sobie diatgnozy bo to specjalnie nie ma znaczenia. procedura
                        jest taka, ze daja antydepresanta, zadziala albo nie, a terapie wszyscy maja
                        podobna.
                  • allure_h Re: dwa pytania laika :) 13.10.06, 13:26
                    co do fobii spolecznej to w sumie nie mialem nigdy lekow przed kontaktami z
                    ludzmi zawsze chetnie wychodzilem ze znajomymi i nie mialem tego typu problemow
                    jezeli zostalem np zaczepiony przez kogos na ulicy. Natomiast bywalo ze
                    niepokoila mnie nastepujaca perspektywa: jestem ze znajomymi dajmy na to na
                    piwie, jest duszno, goraco, pije piwo no i w momencie twarz rozpalona i czerwona
                    - ale z tego co czytalem w sieci mozliwe ze taka nadwrazliwosc na otoczenie
                    wynikala z ciaglego pobudzenia wegetatywnego.
                    • euforyk Re: dwa pytania laika :) 13.10.06, 13:30
                      lęk przed czerwienieniem sie tez opisują i chyba go pod rodzaj fobii spolecznej
                      podpinaja.
    • rzeznia_nr_5 Re: dwa pytania laika :) 12.10.06, 23:26

ad1.

pomidor

ad2.

pomidor

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka