seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 16.05.21, 02:45 Władze Stanów Zjednoczonych notują coraz więcej przypadków tak zwanego "zespołu Hawany" wśród amerykańskich dyplomatów, agentów wywiadu i żołnierzy, którzy wrócili zza granicy. Zdaniem National Academy of Sciences, za tajemnicze uszkodzenia mózgu ma odpowiadać "jakaś forma ukierunkowanej energii". Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.05.21, 15:24 Media obiegły zdjęcia i nagrania ze stanu Iowa w USA, gdzie wykoleił się pociąg. Według nieoficjalnych informacji maszyna Union Pacific przewoziła saletrę amonową - związek chemiczny wykorzystywany do tworzenia ładunków wybuchowych. Konieczna była ewakuacja mieszkańców. Wybuch saletry mógłby doprowadzić do katastrofy. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 20.05.21, 16:10 Prezydent USA rozważył wszystkie »za« i »przeciw«. W końcu, co jest bardziej szkodliwe dla interesów Stanów Zjednoczonych: rurociąg czy napięcie z niezawodnym sojusznikiem? Wynik był chyba jasny" - pisze niemiecki dziennik "Süddeutsche Zeitung" w kontekście decyzji USA o odstąpieniu od sankcji wobec Nord Stream 2. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 21.05.21, 16:59 www.foxnews.com/us/us-seeing-wave-of-textbook-anti-semitism-amid-israel-gaza-tensions Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 21.05.21, 18:48 Mao Zedong powiedział niegdyś znamienne słowa: "Amerykański imperializm i wszyscy reakcjoniści to papierowe tygrysy". W ten sposób chciał pokazać światu, że przeciwnicy komunistycznych Chin na czele z Amerykanami są silni jedynie z pozoru, a faktycznie zupełnie niegroźni. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 21.05.21, 19:37 Były prezydent USA Donald Trump został pozwany przez chińsko-amerykańską organizację obrony praw obywatelskich za nazywanie SARS-CoV-2 m.in. "wirusem z Chin". Aktywiści i ich prawnicy uważają, że Trump dopuścił się tym samym do nawoływania do przestępstwa z nienawiści przeciwko Azjatom Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 22.05.21, 15:31 Dwie osoby zginęły, a osiem zostało rannych podczas strzelaniny w nocy z piątku na sobotę w śródmieściu Minneapolis - poinformowała w sobotę lokalna policja. Na miejscu zginęli dwaj mężczyźni; wśród rannych jest pięć kobiet i trzech mężczyzn, w tym jeden w krytycznym stanie. Pozostali zostali przewiezieni do szpitala, nie odnieśli obrażeń zagrażających życiu - sprecyzowała policja. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 26.05.21, 21:36 Prezydent USA chce, by amerykańskie agencje wywiadowcze "zdwoiły wysiłki" w celu ustalenia pochodzenia koronawirusa. Zbadana miałaby być m.in. teoria, zgodnie z którą ślad prowadzi do chińskiego laboratorium. Joe Biden stwierdził, że Stany Zjednoczone będą współpracować z innymi krajami, by naciskać na Chiny by uczestniczyły w pełnym międzynarodowym śledztwie. Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/swiat/news-joe-biden-do-agencji-wywiadowczych-sprawdzic-pochodzenie-cov,nId,5257284#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 29.05.21, 02:42 Żołnierze USA nieświadomie ujawniali tajemnice dotyczące przechowywania broni jądrowej w Europie – pisze brytyjski portal Bellingcat. Jego dziennikarze twierdzą, że mają dowody na to, iż Amerykanie przekazywali sobie poufne informacje za pomocą publicznie dostępnych aplikacji do nauki, na przykład języków obcych, czyli popularnych fiszek. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.05.21, 17:01 Zarówno Iran, jak i Wenezuela to jedni z głównych wrogów USA, które nałożyły na nie bardzo ostre sankcje za działania uznane za wrogie wobec Stanów Zjednoczonych Iran narusza te sankcje, dostarczając Wenezueli paliw, a w zamian dostaje żywą gotówkę z Caracas, od której jest odcięty przez amerykańskie działania Prezydent Joe Biden próbuje wznowić zerwane przez Donalda Trumpa rozmowy z Iranem w sprawie jego ...programu zbrojeń atomowych Jeden z tajemniczych okrętów to przerobiony tankowiec, zdolny do działań wojny elektronicznej, przenoszenia rakiet i transportowania helikopterów oraz bojowych dronów Iran od dawna sprzeciwia się obecności amerykańskich okrętów wojennych w rejonie Zatoki Perskiej i już wcześniej groził podobnym pokazem siły w rejonie amerykańskich wybrzeży Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.05.21, 17:06 A Covid nadal jest... Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.05.21, 17:53 To już druga strzelanina w Miami na Florydzie w ostatnich dniach - przypomina PAP. W piątek jedna osoba zginęła, a sześć zostało zranionych przez napastników, którzy strzelali do przechodniów z przejeżdżającego samochodu w rejonie Wynwood. - Coraz trudniejsze staje się powstrzymywanie niewielkiej grupki osobników, którzy chcą wyjść na ulice tylko po to, by zabijać - ocenił w rozmowie z "Miami Herald" Angel Rodriguez, rzecznik policji hrabstwa Miami-Dade. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.05.21, 17:56 634 miliardy dolarów w dekadę. Do 2046 roku 1,7 biliona dolarów. To kwoty trudne do wyobrażenia. Cała Polska w rok wypracowuje niecałe 600 miliardów dolarów. A to spodziewane koszty modernizacji i utrzymania arsenału atomowego USA, które ciągle rosną Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.05.21, 20:30 Wspólne dochodzenie przeprowadzone przez zespół europejskich mediów ujawniło współudział Danii w działaniach szpiegowskich amerykańskiej agencji wywiadowczej NSA. Stany Zjednoczone inwigilowały najbliższych sojuszników, w tym niemiecką kanclerz Angelę Merkel i prezydenta Franka-Waltera Steinmeiera. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.05.21, 21:47 Jak Duńczycy pomogli USA? Z raportu wywiadu wynika, że na podstawie umowy Amerykanie uzyskali dostęp do duńskich kabli telekomunikacyjnych do transmisji danych. Mieli pomagać Duńczykom w ich kontroli. Jednak przy użyciu własnego oprogramowania mogli zyskać wgląd do korespondencji e-mail, historii przeglądarek, konwersacji lub listy połączeń dla własnych celów. Odpowiedz Link
mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 30.05.21, 22:45 Joe Biden i jego sojusznicy mieli otrzymywać od rosyjskiego lobbysty Nord Stream 2 fundusze na kampanię wyborczą - informuje amerykański dziennik "New York Post". 20 maja USA powiadomiły Kongres, że nie nałożą sankcji na firmę nadzorującą tę inwestycję. Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/swiat/news-amerykanskie-media-pieniadze-od-rosyjskiego-lobbysty-dla-joe,nId,5265622#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 31.05.21, 00:45 Prezydent Stanów Zjednoczonych Joe Biden i jego sojusznicy otrzymali w ubiegłym roku fundusze na kampanię prezydencką od powiązanego z Rosją lobbysty Richarda Burta - podał amerykański tabloid "The New York Post". Burt działa m.in. na rzecz spółki Nord Stream 2 AG, na którą w ostatnich dniach Stany Zjednoczone, mimo głosów krytyki, nie nałożyły sankcji. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 01.06.21, 02:55 Wesołe jest życie staruszka? Nic bardziej mylnego! Godziny pracy ponad własne siły, życie w samochodzie, brak jakichkolwiek perspektyw na bezpieczną przyszłość. Tak wygląda rzeczywistość tysięcy Amerykanów, którzy w jesieni życia wyruszyli w drogę za pracą, by przeżyć z dnia na dzień. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 01.06.21, 18:31 To już nie teoria spiskowa, ale oficjalna hipoteza: wirus odpowiedzialny za COVID-19 być może wcale nie przeskoczył z jakiegoś zwierzęcia na człowieka na targu w Wuhan, tylko wydostał się z laboratorium w tym chińskim mieście. Prezydent Joe Biden wydał w ubiegłym tygodniu polecenie, żeby służby bezpieczeństwa w ciągu 90 dni ustaliły, co tu jest prawdą i jeśli okaże się, że za pandemię odpowiedzialny jest człowiek, a nie zwierzę, to Chiny będą miały ogromny problem zarówno wizerunkowy, jak i gospodarczy... Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 03.06.21, 20:48 W ramach odpowiedzi na sankcje wprowadzone przez USA wobec białoruskich przedsiębiorstw państwowych władze Białorusi ograniczą liczbę pracowników dyplomatycznych i administracyjnych ambasady amerykańskiej. Anulują też zezwolenie na działanie w kraju amerykańskiej agencji pomocy zagranicznej - USAID. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 04.06.21, 16:13 Dopiero w maju 2021 roku Anthony Fauci przyznał, że nie jest przekonany, czy wirus pochodzi z natury i poparł dochodzenie, którego celem będzie wykazanie źródła powstania epidemii. Konserwatywni amerykańscy politycy i dziennikarze uważają, że dr Fauci powinien zostać zwolniony ze stanowiska doradcy. Republikanin Rand Paul nazwał go nawet "oszustem". Obrońcy eksperta uważają natomiast, że stanowisko Fauciego było odpowiednie do dowodów naukowych, które zostały w tamtym czasie opublikowane. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 06.06.21, 02:08 Samolot amerykańskich linii lotniczych Delta, który leciał z Los Angeles do Nashville, został zmuszony do awaryjnego lądowania w Albuquerque, po tym jak jeden z pasażerów próbował włamać się do kokpitu - poinformował w sobotę portal The Hill. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 06.06.21, 17:21 Znaczna część społeczeństwa posiada dziś informacje przydatne dla obcych wywiadów. Nie miejcie złudzeń – w Polsce są obcokrajowcy, którzy tylko czekają na wasze potknięcie. A wtedy będą próbowali was zwerbować. Podczas podróży sytuacja jest jeszcze trudniejsza – mówi Onetowi James Olson, były szef kontrwywiadu CIA. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 06.06.21, 18:17 Uczyłby się pan chińskiego? REKLAMA Bardzo sumiennie. To jest przyszłość kontrwywiadu. Nie ma żadnego zachodniego kraju, w którym oficerowie służb twierdziliby inaczej. To niepojęte, jakie siły i środki Chińczycy władają w zdobywanie informacji. Można wręcz powiedzieć, że skala jest tak duża, że Chińczycy zupełnie przyćmiewają Rosjan. Gdy ja pracowałem w wywiadzie, to skupiałem się na zagadnieniach politycznych i militarnych. A Chińczycy biorą wszystko. Cokolwiek wiemy lepiej i cokolwiek produkujemy lepiej – oni chcą to mieć. Odpowiedz Link
seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 06.06.21, 18:19 Jakiś czas temu napisałem książkę opisującą, w jaki sposób działa kontrwywiad. Zawarłem w niej opinię, że sposobem na Chińczyków jest bycie bardziej ofensywnym. Musimy werbować oficerów ich służb, czyli ludzi, którzy podadzą nam nazwiska zdrajców w naszych szeregach. No i koniecznie należy podsyłać im podwójnych agentów. Nawet jeśli szybko się zorientują, że kogoś im podstawiliśmy, to i tak płyną z takiej gry pewne korzyści. Po pierwsze, zmarnowaliśmy ich czas. Po drugie, wzbudziliśmy w nich lęk. Po jakimś czasie, jeśli dobrze pójdzie, będą bali się współpracować z jakimkolwiek Amerykaninem, jakimkolwiek Polakiem. Wszystko przez obawę, że to kolejny podwójny agent. No i jeszcze jedno – zanim zorientują się, że wysłaliśmy im podwójnego agenta, to przekażą naszemu człowiekowi parę wypłat. A zabieranie pieniędzy wrogowi to całkiem fajna zabawa i ogromna przyjemność. Odpowiedz Link