Dodaj do ulubionych

~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

• mala200333 Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.02.25, 03:18

Prezydent USA Donald Trump, odwołując się do swojej rozmowy z Władimirem Putinem, stwierdził, że Rosja nie dąży do przejęcia całej Ukrainy. Według amerykańskiego przywódcy, priorytetem Kremla jest zakończenie konfliktu w regionie, i to w możliwie szybkim tempie
    • seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.02.25, 03:47

Nie do wiary, jakie zdjęcie powieszono w Białym Domu! Tuż przy wejściu do gabinetu owalnego pojawiła się pierwsza strona dziennika "New York Post" z fotografią Donalda Trumpa. Wykonano ją podczas jego pobytu w więzieniu okręgowym Fulton w stanie Georgia. Wisi tam co najmniej od 4 lutego
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.02.25, 17:15
      Uznanie przez Trumpa karteli za terrorystów kładzie kres fikcji, że Meksyk jest godnym zaufania sojusznikiem
      Uznanie meksykańskich karteli za zagraniczne organizacje terrorystyczne to pierwszy od dziesięcioleci uczciwy krok, jaki Waszyngton podjął w tej kwestii
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 17.02.25, 21:44
      Flightradar24 poinformował o wypadku samolotu, do jakiego doszło podczas lądowania w Toronto. Samolot linii Delta przewrócił się na grzbiet. Leciał z Minneapolis. Ratownicy medyczni poinformowali, że wiele osób odniosło obrażenia - przekazało CTV News.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 18.02.25, 01:07
      A mother and her 7-year-old daughter are among at least nine people dead in Kentucky after severe flooding struck the state, officials said on Sunday
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 18.02.25, 15:54

Rosyjski naftoport z USA w tle: W rosyjskim naftoporcie udziały mają Amerykanie. "Ukraińcy odpowiedzieli na poniżającą propozycję układu surowcowego Trumpa uderzeniem drona w naftoport w Rosji" - uważa ekspert. Wojciech Jakóbik podkreśla, że atak nastąpił w "szczególnym momencie". - Nie różni się w stosunku do innych uderzeń tego typu niczym poza kontekstem
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 18.02.25, 18:31
      Konstytucja nie pozwala Donaldowi Trumpowi rządzić dłużej niż cztery lata. Ma jednak luki, które prezydent może wykorzystać, jeśli zapragnie utrzymać władzę…

Ale czy będzie mu się chciało?
    • seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.02.25, 05:35
      Narodowa Administracja Bezpieczeństwa Jądrowego (NNSA), która odpowiada za bezpieczeństwo nuklearne USA, znalazła się w centrum kontrowersji. W ubiegłym tygodniu zwolniono setki pracowników tej instytucji, a teraz administracja Trumpa próbuje przywrócić część z nich do pracy.
      Zgodnie z doniesieniami amerykańskich mediów, z NNSA zwolniono ponad 300 osób, jednak rzecznik Departamentu Energii kwestionuje te liczby, twierdząc, że redukcja objęła "mniej niż 50 osób".
      Teraz okazuje się, że do części zwolnionych osób wysłane zostały informacje o unieważnieniu decyzji dot. rozwiązania umowy. Problem w tym, że rząd nie ma z wszystkimi osobami kontaktu, ponieważ odcięto im dostęp do federalnych kont mailowych. Władze proszą obecnych pracowników o pomoc w dotarciu do tych, których wcześniej zwolniono - czytamy.
    • seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.02.25, 05:41
      Jeśli Europa chce wysłać żołnierzy do Ukrainy, jestem za, ale my tego nie zrobimy, bo jesteśmy bardzo daleko - stwierdził Donald Trump. Prezydent USA zachwalał też wyniki rozmów amerykańsko-rosyjskich w Rijadzie i z aprobatą wyraził się na temat inicjatywy Kremla, by przeprowadzić w Ukrainie wybory prezydenckie jeszcze przed zakończeniem procesu pokojowego. Przekazał również, że "prawdopodobnie" spotka się z Władimirem Putinem jeszcze w lutym
      Czytaj więcej na wydarzenia.interia.pl/ukraina-rosja/news-trump-za-wyslaniem-europejskich-zolnierzy-do-ukrainy-poparl-,nId,7915011#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=safari
    • seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.02.25, 05:43
      www.interia.pl/?from=desktop#utm_source=wydarzenia&utm_medium=new_logo&utm_campaign=powrot_z_wew&iwa_source=new_logo
    • seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.02.25, 05:44
      Złożona w zeszłym tygodniu przez Donalda Trumpa oferta "minerały za pomoc" dla Ukrainy zwróciła uwagę na ogromne i rzadkie zasoby tego kraju. Waszyngton chce uzyskać do nich prawa w zamian za wsparcie wojskowe w przeszłości. Szacuje się, że ogromne złoża litu, tytanu i pierwiastków ziem rzadkich, takich jak gal, nie zostały jeszcze w znaczący sposób zagospodarowane.
    • seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.02.25, 17:41
      Trump ostro skrytykował Wołodymyra Zełenskiego, nazywając go "dyktatorem bez wyborów" i wzywając do szybkiego działania, "bo inaczej nie będzie miał kraju". Prezydent USA zarzucił ukraińskiemu przywódcy, że wciągnął USA w "wojnę, której nie można wygrać".
    • seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.02.25, 17:42
      Trump opublikował w mediach społecznościowych wpis, w którym nazwał Wołodymyra Zełenskiego "dyktatorem". Stwierdził, że prezydent Ukrainy wykonał "paskudną robotę" i że "powinien działać szybko, bo inaczej z jego kraju nic nie zostanie".
    • seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.02.25, 17:44
      Rozmowy pokojowe: "Kocham Ukrainę, ale Zełenski wykonał paskudną robotę. Jego kraj jest w strzępach, a miliony niepotrzebnie zginęły - i tak to się toczy..." - stwierdził prezydent USA. W tym samym wpisie przekonywał, że "z powodzeniem" udaje mu się prowadzić z Rosją negocjacje dotyczące zakończenia konfliktu. "Wszyscy przyznają, że może zrobić to tylko Trump i administracja Trumpa. Biden nigdy nie próbował, Europie nie udało się zaprowadzić pokoju" - ocenił Trump
    • seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.02.25, 17:45
      — Stany Zjednoczone pomagają przywódcy Rosji Władimirowi Putinowi wyjść z wieloletniej izolacji na arenie międzynarodowej — oświadczył prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski. Wcześniej ukraiński przywódca ostro zareagował na słowa Donalda Trumpa na temat swojego rzekomego niskiego poparcia w społeczeństwie. — Jeżeli ktoś chce mnie zmienić jako prezydenta tu i teraz, to raczej mu się to nie uda — zaznaczył.
    • seremine Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.02.25, 17:50
      - Powinni byli to zakończyć trzy lata temu. Nigdy nie powinni byli tego zaczynać. Mogliby zawrzeć umowę. Ja mógłbym zawrzeć umowę dla Ukrainy, która dałaby im prawie całą ziemię, wszystko, prawie całą ziemię. I nikt by nie zginął - stwierdził we wtorek Donald Trump

!?!?!?!?!?!?!?!
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.02.25, 17:54
      Trump w środę nazwał prezydenta Ukrainy Wołodymyra Zełenskiego "dyktatorem bez wyborów" i powiedział, żeby "działał szybko, bo inaczej nie będzie miał kraju". Zarzucił mu, że wykonał "okropną robotę" jako szef państwa i namówił USA na udział w "wojnie, której nie mógł wygrać".
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.02.25, 17:58
      "Pomyślcie: umiarkowanie udany komik, Wołodymyr Zełenski, namówił Stany Zjednoczone Ameryki do wydania 350 mld dolarów, aby rozpocząć wojnę, której nie można było wygrać, która nigdy nie musiała się zacząć, wojnę, której on, bez USA i Trumpa nigdy nie będzie w stanie zakończyć" - napisał Trump na swoim portalu społecznościowym Truth Social.
      Trump w swoim poście przekonuje, że USA wydały na wojnę w Ukrainie 200 mld dolarów więcej niż Europa, "a pieniądze Europy są gwarantowane, podczas gdy Stany Zjednoczone nic nie odzyskają". "Dlaczego śpiący Joe Biden nie zażądał wyrównania, mimo że ta wojna jest o wiele ważniejsza dla Europy niż dla nas" - zastanawia się Trump, podkreślając, że USA oddzielone są od strefy konfliktu "dużym, pięknym oceanem"
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.02.25, 18:03
      "Pomyślcie, komik z umiarkowanymi sukcesami, Wołodymyr Zełenski, namówił Stany Zjednoczone Ameryki do wydania 350 miliardów dolarów, aby rozpocząć wojnę, której nie można było wygrać, która nigdy nie musiała się zacząć, ale wojny, której on, bez USA i 'Trumpa', nigdy nie będzie w stanie zakończyć" - napisał amerykański prezydent na platformie Truth Social.
      "Odmówił przeprowadzenia wyborów, ma bardzo niskie notowania w sondażach w Ukrainie i jedyne, w czym był dobry, to owijanie sobie Bidena wokół palca" - dodał
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.02.25, 18:13
      - Ta narracja, która teraz się nasila ze strony USA, jest bardzo niebezpieczna. Trump mówi po prostu to, co Putin chce usłyszeć. To skandal twierdzić, że Ukraina wywołała tę wojnę. To potworne kłamstwo, które powinno spotkać się z bardzo ostrą reakcją ze strony Europy - mówi w rozmowie z Wirtualną Polską Vasylyna Lychko, mieszkanka Odessy
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.02.25, 19:41

- Obgadywanie prezydenta USA Donalda Trumpa w publicznych mediach jest okropnym sposobem na podejście do tej administracji - powiedział amerykański wiceprezydent J.D. Vance w wywiadzie dla brytyjskiego tabloidu "Daily Mail". Odniósł się w ten sposób do krytycznych uwag Wołodymyra Zełenskiego pod adresem przywódcy Stanów Zjednoczonych
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.02.25, 19:47
      https://v.wpimg.pl/OTA4ZDlmYDUgVix3QxZtIGMOeC0FT2N2NBZgZkMOYGJzDSJrCgQjMTNRKitCCj0hMVUtNEIdI3sgRDNrGlxgMChHKigNFGAxLFY_IEMPLmN4B24iDkB4bHEHd3ANW355eQc_JUFVKWFzBmN0VAl2MnEWJw
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.02.25, 21:02
      "Charakterystyka Zełenskiego i Ukrainy dokonana przez Trumpa to jedne z najbardziej haniebnych uwag, jakie kiedykolwiek wygłosił prezydent USA. Nasze wsparcie dla Ukrainy nigdy nie było kwestią dobroczynności, nasz styl życia w kraju zależy od naszej siły za granicą" - ocenia słowa Trumpa jego były doradca ds. bezpieczeństwa narodowego Bolton
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.02.25, 21:05
      Wiceprezydent USA J.D. Vance zwrócił się do prezydenta Ukrainy, Wołodymyra Zełenskiego, ostrzegając go przed publicznym krytykowaniem prezydenta Donalda Trumpa. Napięcia między Kijowem a Waszyngtonem nasiliły się po tym, jak Zełenski oskarżył Trumpa o rozpowszechnianie rosyjskiej dezinformacji. Vance podkreślił, że takie działania mogą przynieść Ukrainie niekorzystne skutki.
    • jutta_t Re: ~~~~~~~Moje Stany~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 19.02.25, 22:03
      Budżet Pentagonu na rok 2025 wynosi około 850 mld dolarów (ok. 3,4 bln zł). Proponowane cięcia zakładają zmniejszenie tej sumy o dziesiątki miliardów dolarów w nadchodzących pięciu latach. Poza misją graniczną, z dyrektywy obcinającej budżet wyłączone mają zostać program nuklearny USA oraz program dronów i amunicji - donosi "Washington Post".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka