graz.ka 25.03.04, 09:29 Poszukuję informacji o możliwościch zorganizowania takiej klasy. grażka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gpm Re: Klasa terapeutyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 11:00 Jutro poproszę wychowawczynię dziecka o informacje ,dzisiaj po prostu nie spotkamy się, bo córkę zawiózł i odbiera kolega,ale jutro na pewno popytam.Pozdrawki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gpm Re: Klasa terapeutyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 14:11 Mam pytanie.Czy chcecie utworzyć klasę integracyjną czy terapeutyczną bo jest to dość zasadnicza różnica.Z tego co się dzisiaj dowiedziałam to w klasie terapeutycznej wszystkie dzieci są z jakimis dysfunkcjami,dochodzi do pewnych tarć wewnątrz grupy co nie zawsze dobrze na dzieci wpływa,można się po prostu z różnymi zachowaniami dzieci spotkać.To chyba byłby ten minus.W klasie terapeutycznej uczy jeden nauczyciel,ze względu na małą liczebnośc klasy na pewno może coś konkretnego o każdym dziecku powiedziec,ma też większą możliwość sprawdzenia wiadomości.To na pewno ten plus.Wydaje mi się,że lepiej funkcjonuje klasa integracyjna.Warunkiem jej założenia jest znalezienie trójki dzieci z orzeczeniem o jaiejś dysfunkcji.W integracyjnej dzieci powiedzmy zdrowe uczą sie funkcjonować z tymi z dysfunkcjami i na odwrót.W klasie integracyjnej jest dwójka nauczycieli-jeden tzw wspomagający.Ilość dzieci w takiej klasie też nie jest duża,podobno maksymalnie 18,ale w naszej szkole różnie to wygląda.Dwójka nauczycieli bardzo dobrze sprawdza się też na wszelkich wycieczkach i wyjściach.Poza tym wszystko zależy chyba od dziecka i od tego co się chce osiagnąć.No i na pewno trzeba pomyślec o wyspecjalizowanej kadrze,żeby wiedzieli jak pracować z taką grupą.Tyle mogę na razie powiedzieć,prosiłam wychowawczynię aby się podłączyła na forum,jako osoba bardziej w temacie na pewno wie wiecej.Podobno terapeutyczna szkoła istnieje także we Wrocławiu,jak znajdę cosik to podeślę.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gpm Re: Klasa terapeutyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 14:56 www.dysleksja-szkola.wroc.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
graz.ka Re: Klasa terapeutyczna 26.03.04, 21:50 Bardzo Ci za wszystko dziękuję, podsyłam osobie bezpośrednio zainteresowanej. Odpowiedz Link Zgłoś