Dodaj do ulubionych

Klasa terapeutyczna

25.03.04, 09:29
Poszukuję informacji o możliwościch zorganizowania takiej klasy.
grażka
Obserwuj wątek
    • Gość: gpm Re: Klasa terapeutyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.04, 11:00
      Jutro poproszę wychowawczynię dziecka o informacje ,dzisiaj po prostu nie
      spotkamy się, bo córkę zawiózł i odbiera kolega,ale jutro na pewno
      popytam.Pozdrawki.
      • graz.ka Re: Klasa terapeutyczna 25.03.04, 20:16
        dziękuję :)
        • Gość: gpm Re: Klasa terapeutyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 14:11
          Mam pytanie.Czy chcecie utworzyć klasę integracyjną czy terapeutyczną bo jest
          to dość zasadnicza różnica.Z tego co się dzisiaj dowiedziałam to w klasie
          terapeutycznej wszystkie dzieci są z jakimis dysfunkcjami,dochodzi do pewnych
          tarć wewnątrz grupy co nie zawsze dobrze na dzieci wpływa,można się po prostu z
          różnymi zachowaniami dzieci spotkać.To chyba byłby ten minus.W klasie
          terapeutycznej uczy jeden nauczyciel,ze względu na małą liczebnośc klasy na
          pewno może coś konkretnego o każdym dziecku powiedziec,ma też większą możliwość
          sprawdzenia wiadomości.To na pewno ten plus.Wydaje mi się,że lepiej funkcjonuje
          klasa integracyjna.Warunkiem jej założenia jest znalezienie trójki dzieci z
          orzeczeniem o jaiejś dysfunkcji.W integracyjnej dzieci powiedzmy zdrowe uczą
          sie funkcjonować z tymi z dysfunkcjami i na odwrót.W klasie integracyjnej jest
          dwójka nauczycieli-jeden tzw wspomagający.Ilość dzieci w takiej klasie też nie
          jest duża,podobno maksymalnie 18,ale w naszej szkole różnie to wygląda.Dwójka
          nauczycieli bardzo dobrze sprawdza się też na wszelkich wycieczkach i
          wyjściach.Poza tym wszystko zależy chyba od dziecka i od tego co się chce
          osiagnąć.No i na pewno trzeba pomyślec o wyspecjalizowanej kadrze,żeby
          wiedzieli jak pracować z taką grupą.Tyle mogę na razie powiedzieć,prosiłam
          wychowawczynię aby się podłączyła na forum,jako osoba bardziej w temacie na
          pewno wie wiecej.Podobno terapeutyczna szkoła istnieje także we Wrocławiu,jak
          znajdę cosik to podeślę.Pozdrawiam.
    • Gość: Gpm Re: Klasa terapeutyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.04, 14:56
      www.dysleksja-szkola.wroc.pl/
      • graz.ka Re: Klasa terapeutyczna 26.03.04, 21:50
        Bardzo Ci za wszystko dziękuję, podsyłam osobie bezpośrednio zainteresowanej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka