aplus 24.05.07, 16:22 Giertych ... wy..uchany ? Niemozliwe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pizza spokojnie - u nas będą nielegalne 24.05.07, 16:27 jako sprzeczne z jedynie słuszną linią partii Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Ale bzdura! 24.05.07, 17:01 Ale bzdura! Wszystkie hormonalne tabletki antykoncepcyjne mają dokładnie takie działanie - jeśli zażywać je bez 7-dniowej przerwy, to krwawienie nie nastąpi. I prawdą jest, że rezygnowanie z tych przerw nie jest pozytywne dla zdrowia. Druga bzdura to sugestia, że również kobiety zażywające "zwykłe" tabletki mogą mieć nieprzyjemne odczucia związane z miesiączką. Otóż krwawienie występujące podczas 7-dniowej przerwy w zażywaniu tabletek antykoncepcyjnych tylko _przypomina_ miesiączkę, ma inny mechanizm. Ponieważ nie ma miesiączki, to nie odczuwa się wtedy bólów miesiączkowych. Trzecia bzdura to pomysł dopuszczenia do sprzedaży specyfiku, który u połowy pacjentek powoduje niepożądane skutki. Amerykanie mają lekką rękę do leków. --- A teraz a propos Giertycha: mlodyfizyk.blox.pl/2007/05/Minister-Giertych-poleca-czakram-na-Wawelu.html Minister Giertych poleca dzieciom zwiedzanie czakramu na Wawelu... Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: Ale bzdura! 24.05.07, 17:09 Czwarta bzdura to umieszczenie tej "nowiny" w wiadomosciach. Taka tabletka to nic nowego - na poczatku wszystkie tabletki antykoncepcyjne tak dzialaly (tj. likwidowaly krwawienie). Zabralo troche czasu, zeby dopracowac dawki i sposob zazywania, zeby nie dzialaly w ten sposob. Czytalam rowniez, ze poza szkodliwoscia dla zdrowia, wiekszasc kobiet po prostu wolala, zeby miec "noramalny" okres. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Ale bzdura! 24.05.07, 17:28 > wiekszasc kobiet po prostu wolala, zeby miec "noramalny" okres. Tak, ponieważ dawało im to ten komfort, że widziały, czy przypadkiem nie sa w ciąży, np. z powodu nieprawidłowego zażycia bądź wchłaniania tabletek. Bo krwawienie z odstawienia progesteronu (czyli tabletek) nie wystąpi, jeśli się jest w ciąży (gdyż ciąża sama generuje produkcję progesteronu). Odpowiedz Link Zgłoś
aplus Re: Ale bzdura! 24.05.07, 17:46 GW po prostu stara sie byc kontrowersyjna i zeby frajerstwo kilkalo stad prawdopodobnie ten temat. Widze ze juz jest uzasadnienie delegalizacji takich tabletek .... bo szkodliwe tak samo jak prezerwatywy, prawda ? Odpowiedz Link Zgłoś
tetlian Re: Ale bzdura! 24.05.07, 18:25 A stare tabletki tego nie robią? Moja ex przestała mieć okres po odstawiu tabletek, przez jakieś pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
pissedoff Re: Ale bzdura! 24.05.07, 17:37 > Druga bzdura to sugestia, że również kobiety zażywające "zwykłe" tabletki mogą > mieć nieprzyjemne odczucia związane z miesiączką. Otóż krwawienie występujące > podczas 7-dniowej przerwy w zażywaniu tabletek antykoncepcyjnych tylko > _przypomina_ miesiączkę, ma inny mechanizm. Ponieważ nie ma miesiączki, to nie > odczuwa się wtedy bólów miesiączkowych. bzdura to jest to co ty piszesz. mimo tabletek zawsze odczuwam mniejszy lub wiekszy bol, zwlaszcza pierwszego dnia. a wahania nastroju mam takie jak zawsze, z pigulami czy bez. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Ale bzdura! 24.05.07, 17:56 > bzdura to jest to co ty piszesz. mimo tabletek zawsze odczuwam mniejszy lub wie > kszy bol, zwlaszcza pierwszego dnia. a wahania nastroju mam takie jak zawsze, z > pigulami czy bez. OK, wierzę ci. Ale naprawdę tabletki hormonalne są zalecane dla zlikwidowania dolegliwości miesiączkowych. I statystycznie u większości pacjentek to działa. U ciebie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
myfed Re: Ale bzdura! 24.05.07, 19:23 anuszka_ha3.agh.edu.pl napisała: > > bzdura to jest to co ty piszesz. mimo tabletek zawsze odczuwam mniejszy l > ub wie > > kszy bol, zwlaszcza pierwszego dnia. a wahania nastroju mam takie jak zaw > sze, z > > pigulami czy bez. > > OK, wierzę ci. Ale naprawdę tabletki hormonalne są zalecane dla zlikwidowania > dolegliwości miesiączkowych. I statystycznie u większości pacjentek to działa. > U > ciebie nie. U mnie tez nie. Przy pigulach i plastrach mialam takie same hardkorowe dolegliwosci jak zwykle. A hustawki nastrojow mialam permanentne - przynajmniej raz dziennie musialam sie poryczec. Nie mam nic przeciwko hormonalnej antykoncepcji, ale najwyrazniej nie jest ona dla mnie najlepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
fryga5 Nowe tabletki antykoncepcyjne powstrzymują mens.. 24.05.07, 17:08 ludzie czego to w tych stanach nie wymyślą!kobiety nie bierzcie tego świństwa-ciekawe jakie skutki uboczne przyniesie łykanie tego gówna!może lepiej zoperować się i stać się facetem!a tak na marginesie można też tradycyjne tabletki anty brać bez przerwy więc po co to halo!!!!????? Odpowiedz Link Zgłoś
jednorazowy3 popieram przedmowce 24.05.07, 17:26 nie wiem jak mozna z wlasnej woli faszerowac sie takim syfem skoro krwawienie u kobiet jest, to widocznie w jakims celu - wszystko splnia jakas funkcje, nic nie istnieje bez przyczyny Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: popieram przedmowce 24.05.07, 17:36 Osobiście sądzę, że choć tabletki hormonalne są doskonałym środkiem leczniczym w wielu schorzeniach, to używanie ich u zdrowych kobiet jest jak zabieranie się do naprawy zegarka w rękawicach bokserskich... Ryzykowne. Współczesna nauka wie wiele, jeśli chodzi o główne zarysy mechanizmów hormonalnych w cyklu miesiączkowym, ale bardzo mało, jeśli chodzi o szczegóły - takie jak oddziaływanie hormonów na inne narządy. Dlatego tabletki hormonalne to wciąż jeszcze bardzo zgrubne narzędzie. Niewiele przesadzę, gdy powiem że gdyby ludzkość poznała naprawdę dogłębnie wszystkie mechanizmy działania cyklu u kobiet, to tabletki w ogóle przestałyby być potrzebne. Bo prawdopodobnie opracowano by niezawodne i nieuciążliwe metody "naturalne". ---------- A teraz a propos Giertycha: mlodyfizyk.blox.pl/2007/05/Minister-Giertych-poleca-czakram-na-Wawelu.html Minister Giertych poleca dzieciom zwiedzanie czakramu na Wawelu... Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: popieram przedmowce 24.05.07, 18:18 masz rację, ale z drugiej strony ginekolodzy zauważyli, ze kiedyś kobiety nie miały tylu krwawień miesięcznych, co teraz, bo były częściej w ciąży i żyły krócej... Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Nowe tabletki antykoncepcyjne powstrzymują mens.. 24.05.07, 18:15 też mi odkrycie, jak od dawna co niektórzy polscy ginekolodzy "pozwalali" kobietom na jedną miesiączkę rocznie, a uważa się, że jedna miesiączka co trzy miesiące to już w ogóle standard. Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba To chyba nie jest zbyt zdrowe. Ta pigulka zdaje 24.05.07, 18:26 sie zbyt daleko ingerowac w normalna prace zenskiego organizmu. Rozumiem, ze w przypadku pan z bolesna miesiaczka i w innych sytuacjach wyjatkowych, ale jakos mi sie to nie podoba, choc sie nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
okka Re: To chyba nie jest zbyt zdrowe. Ta pigulka zda 24.05.07, 18:49 Tak po trosze dziwię się, że stanowisko wobec tabletek zajmują panowie, którzy NIE są ginekologami. > sie zbyt daleko ingerowac w normalna prace zenskiego organizmu. Rozumiem, ze w > przypadku pan z bolesna miesiaczka i w innych sytuacjach wyjatkowych, ale jakos > > mi sie to nie podoba, choc sie nie znam. no właśnie. A warto wiedzieć, że oprócz występowania menstruacji lub jej braku, tabletki mogą mieć też dobroczynny wpływ na wiele innych rzeczy, związanych z gospodarką hormonalną. Począwszy od bolesnych menstruacji, przez tycie, skończywszy na kłopotach z cerą. Jasne, mogą też sprzyjać rozregulowaniu gospodarki hormonalnej, ale to już raczej wina lekarza i braku stosownych badań, co prowadzi do złego dobrania tabletek. Co do niewystępowania menstruacji - jak bardzo jest to niekiedy potrzebne widać, kiedy się czyta rozmaite fora, na których młode dziewczyny, które nie umieją iść po poradę do lekarza, biadolą "jadę na wycieczkę, 12 godzin w autokarze, co zrobić z okresem?!". I naprawdę nie wiem, co facetowi do tego... Jeszcze raz powtarzam, dobrze dobrane tabletki nie mają prawa szkodzić! Odpowiedz Link Zgłoś
onufry.zagloba A ty sie nie znasz na mezczyznach. Dla zakochanego 24.05.07, 22:13 faceta nawet tampon jest romantyczny. Vide: niegdysiejsza rozmowa telefoniczna ksiecia Karola z ksiezna Kamila;) Coz, nie zlapiesz, panna, ksiecia... Odpowiedz Link Zgłoś
mal49 Nowe tabletki antykoncepcyjne 24.05.07, 19:26 "okazało się, że u aż połowy badanych wystąpiły niepożądane efekty" pewnie pojawił się zarost??? Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Nowe tabletki antykoncepcyjne 24.05.07, 19:49 akurat zarost jest mało prawdopodobny, bardziej stawiałabym na różne bóle, tycie itp. Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Nowe tabletki antykoncepcyjne 24.05.07, 20:51 Typowym skutkiem ubocznym tabletek są problemy naczyniowe. U wielu kobiet robią się żylaki. Odpowiedz Link Zgłoś
mal49 Re: Nowe tabletki antykoncepcyjne 24.05.07, 22:15 Taaak, to możliwe, z zarostem to był żart, choć niekoniecznie, bo zahamowanie menstruacji to podobny stan z jakim mamy do czynienia w okresie menopauzy. A wtedy - jak wiadomo - nadnercza produkują często więcej testosteronu. Dla mnie jeszcze jedną ważną uwagą w tej informacji jest to, że "lek" przechodzi testy przed sprzdażą, testy - wiadomo - są ok, ale problemy pojawiają się zawsze. 50%, 80% "niepożądanych" działań ubocznych - drobiazg, kogo to obchodzi, najważniejsze, że koncern zarobi furę kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
pyszard nie ma to jak facet wypowiada sie o okresie :D 24.05.07, 20:55 najpierw neich sam to przezyje i pozniej mowi, ze to nic takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
justy1 Nowe tabletki antykoncepcyjne powstrzymują mens.. 24.05.07, 22:06 "Zawierają też te same trzy hormony, obecne w tradycyjnych tabletkach." jakie znowu trzy (3) hormony??? pigułki mogą być dwuskładnikowe (etinylestradiol+gestagen), ewentualnie jednoskładnikowe (sam gestagen). Odpowiedz Link Zgłoś
indimenticabile To NIE SA pierwsze "28-dniowe" tabletki!!! 24.05.07, 22:31 Pomijam naturalnie te, ktore sa sprzedawane jako 21 + 7 czyli 21 tabletek z substancja czynna oraz 7 stanowiacych placebo (najczesciej laktoze). Preparaty 28 dniowe tzn. zawierajace 28 tabletek z substancja czynna to chocby Ovral (Wyeth-Ayerst) oraz Microlut (Schering). Inna spraw jest kwestia przyjmowania preparatu. Lekarz moze zalecic zrobienie 7 dniowej przerwy po 21 dniach, ale nie twierdzmy, ze to PIERWSZE 28 dniowe tabletki. Odpowiedz Link Zgłoś
evonka bardzo niekompetentnie napisany artykuł 25.05.07, 00:26 no niestety. zweryfikować należy swoją wiedzę zanim sie coś napisze, albo oprzetłumaczy z angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
msn20 Re: bardzo niekompetentnie napisany artykuł 27.05.07, 10:28 Koleżanka miała znajomą, która będąc na studiach brała przez 3 lata tabletki antykoncepcyjne bez żadnej przerwy. Przez te 3 lata nie miała okresu przez to. Teraz sobie pluje w brodę, że była taka głupia, bo przez to stałą się bezpłodna - tak twierdzi lekarz. Sama najchętniej pozbyłabym się okresu na zawsze, bo brzydzę się miesiączką. Nie cierpię jej i w czasie tych kilku dni najchętniej leżałabym cał czas w łóżku płącząc i nawet z niego nie wychodziła, mimo że biorę pigułki. Jednak taki koszt jest dla mnie za wysoki - na dzień dzisiejszy twierdzę, że nigdy nie będę miała włąsnych dzieci, bo nie chcę rodzić, ale wiem, że kiedyś może mi się odmienić, dlatego wolę nie ryzykować ewentualnej bezpłodności... Podobno w Stanach są akieś pigułki, które sprawiają, że ma się okres albo raz na 3 miesiące albo raz na pół roku. Lekarze twierdzą, że można zrobić tylko raz w roku w ten sposób, że bierze się 2 opakowania pigułek pod rząd i przez to nie ma się okresu 2 miesiące. Resztę roku trzeba brać je normalnie. Z drugiej strony podobno jedyna w miarę bezpieczna granica, gdy nie ma się okresu, to pół roku. Po tym czasie trzeba bezwzględnie wywoływać okres (chodzi o kobiety, które zaczęły miesiączkować, a nie o dziewczynki). Sama już nie wiem, co o tym myśleć... Dałabym dużo, żeby pozbyć się tego - dla mnie - świństwa. Odpowiedz Link Zgłoś