Dodaj do ulubionych

Nissan Almera 1.5 dci VISIA+/Opel Astra II 1.7 ...

IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 08.06.04, 22:17
Bardzo subiektywna ocena autora artykułu, warto byłoby podjąć tematy
techniczne (a może to zbyt skomplikowane zagadnienie dla autora). Kwestoa
lokalizacji klamki w Almerze to jest jakaś bzdura. Technicznie Almerka
zajeździ Asrę i myślę,że to jest istotne a nie klamka czy regulacja fotela.
Jak jest masywny kierowca to niech jeździ Starem albo schudnie.Tak myślę.
Bardzo głupi artykuł. Żałuję,że go przeczytałam...
Obserwuj wątek
    • Gość: rene Re: Nissan Almera 1.5 dci VISIA+/Opel Astra II 1. IP: 62.233.205.* 09.06.04, 09:50
      Popieram koleżankę. Jak w ogóle można porównywać Almerę z Astrą?! Astra II
      odpada w przedbiegach!!! No, może poza wielkością bagażnika, ale cóż to jest
      20l... Gratuluję autorowi spostrzegawczości i skupiania się na jakże istotnych
      właściwościach samochodów!
    • Gość: edi Re: Nissan Almera 1.5 dci VISIA+/Opel Astra II 1. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.04, 16:03
      astra ma wnętrze jak polonez a japońskie auta są w deche!!!
      mam primerw 2.0
    • Gość: Tonio Nissan Almera ver Opel Astra II IP: *.joint.eu.org 11.06.04, 14:17
      Proponuję Wam wszystkim przejechać się oboma somochodami

najlepiej jeden po drugim :)

Ja mam 190cm wzrostu i w Almerze czuję się jak w Corsie

Ciasno i niewygodnie.... to typowe babskie auto

i osobie wysokiej go nie polecam.

Poza tym rzeczywiście wchodząc do Astry czuję się jak w aucie o klasę większym

i lepiej wykonanym.Jakość zawieszenia w Astrze też o klasę wyżej.

ciasne szybkie zakręty to nie jest domena Almery-powtarzam typowe babskie autko lub dla spokojnego starszego pana.

O legendarnych kosztach części zamiennych w Almerze nie wspomnę :)

I tyle moich też subiektywnych odczuć.
      • Gość: Grzegorz Re: Nissan Almera ver Opel Astra II IP: *.c.net.pl 11.06.04, 21:33
        Astra dizel (1,7) trochę dynamiczniejsza od Almery dizel (1,5), poza tym prawie
        wszystkie plusy zbiera, moim zdaniem, nissan. Jakość montażu, praca mechanizmów
        (np. skrzyni biegów), 3-letnia gwarancja i statystyki niezawodności, to
        wszystko przemawia z japońskim autem. Serwis nissana trochę droższy od
        oplowskiego, ale w Almerze bardzo rzadko coś się psuje, więc części potrzeba do
        niej mniej niż do Astry (jeśli są jakieś wadliwe podzespoły, a przy masowej
        produkcji może się to zdarzyć, zazwyczaj wychodzą one podczas 3-letniej
        gwarancji), poza tym można korzystać z dobrych i tańszych niz nissanowskie
        części zamiennych. Bez wahania wybierałbym Almerę, bo japońskie auto to na ogół
        wieloletnia i zazwyczaj bezproblemowa eksploatacja.
        • Gość: Grzegorz Re: Nissan Almera ver Opel Astra II IP: *.c.net.pl 11.06.04, 21:37
          I jeszcze jedno, porównaj cenę i wyposażenie standardowe Astry i Almery, a
          okaże się, że podstawowa wersja opla jest bardzo skromna, a nissan ma prawie
          kompletne wyposażenie w standardzie.
          • Gość: panzerwagen Re: Nissan Almera ver Opel Astra II IP: *.gdynia.mm.pl 12.06.04, 16:51
            A ja mam dobrą radę. Wybierajcie co uważacie...
            Tego typu rozważania rzadko prowadzą do jednoznacznych wniosków
            Ile osób (włascicieli danej marki)tyle opinii
      • Gość: rekol Re: Nissan Almera ver Opel Astra II IP: 194.146.250.* 17.07.04, 15:08
        to fakt Opel to zdecydowanie lepszy samochód większy i wygodniejszy poza tym
        zdecydowanie tańszy w eksploatacji ,duży wybór stosunkowo tanich części
        zamiennych.Na pewno bardziej opłaca się go kupić.
    • Gość: Siemek Re: Nissan Almera 1.5 dci VISIA+/Opel Astra II 1. IP: *.chello.pl 12.06.04, 20:26
      Nie znam Opla ale... czy tez rdzewieje w tak zastraszajacym tempie jak Almera?
      Nie polecam zadnego nissana (pisownia celowa) jesli nie chcesz miec klopotow.
      Poczytaj fora ot chocby www.autocentrum.pl dowiesz sie jak dzialaja stacej
      obslugi nissana a nie zapomnij zadzwonic do Federacji Konsumentow - dowiesz sie
      ile jest spraw w sadzie przeciwko "nissan Polska".

Generalnie - stare nissany to nie to samo co produkowane ostatnio. Niech Cie
      nie zwiedzie reklama i wyblakla juz renoma marki. Ta marka zeszła na psy!!
      • jan.kulczyk Re: Nissan Almera 1.5 dci VISIA+/Opel Astra II 1. 17.06.04, 21:36
        Nie wiem, ile jest spraw w sądzie przeciwko Nissan Polska, ale ponieważ nikomu się nie chce tego sprawdzić, więc napisać sobie może każdy, że np. Opel Polska nie pozwala swoim pracownikom wychodzić na przerwę na siusianie, a dilerzy na Śląsku częstują klientów wczorajszą kawą. Tego typu rewelacje są zwykle nieweryfikowalne. Dlatego warto się opierać na osobistych doświadczeniach. Ja opowiem o jednym drobiazgu: skrzypiała mi tapicerka tylnych prawych drzwi w Primerze, jak się o nie człowiek opierał. Niby nic, ale na naszych drogach to dramat - skrzypu, skrzypu. Spasowanie w tym wozie niestety jest dalekie od perfekcji. Więc pojechałem do dilera w GDyni, wyłożyłem swoją sprawę. Facet siedział nad tymi drzwiami ok. godziny, rozebrał je na czynniki pierwsze, podkleił jakąs specjalną taśmą i są doslownie jak monoblok. Ani drgną. Wiem, że tak powinno być od nowości i przez cały okres życia samochodu, ale niestety koszty nie tną się same i ktoś zawsze za to płaci. W tym wypadku my. Ale nie to jest istotne. Facet umówił mnie na drugi dzień (żadnego czekania), zrobił mi wszystko od ręki i jeszcze poczęstował kawą (nie wczorajszą). MWszyscy byli bardzo mili. Może to drobiazg, nie wiem. Może tak jest wszędzie. Ale wiem, że nie mam na razie powodu, żeby się na nich skarżyć. Podobne wrażenia mam z Bydgoszczy i Gdańska, gdzie też załatwiałem jakieś drobiazgi. No, ale zawsze można napisać, że jak będzie coś poważnego, to dopiero się zdziwię. Być może... Ale to nadal tylko spekulacje...
        • Gość: Właścicel Almery Re: Nissan Almera 1.5 dci VISIA+/Opel Astra II 1. IP: 217.153.179.* 17.06.04, 23:28
          Niestety jestem właścicielem Nissana Alemry z 2002. Mam zgoła odmienne odczucia
          od poprzednika. Powiem krótko nie spotkałem się dotąd z taką beznadzieją
          jakością wykonania auta. W środku brzęczy, puka, stuka od nowości i jest coraz
          gorzej, nie – jest tragicznie (już 60 tys. przebiegu). Wstyd podwieźć kogoś
          znajomego, a mnie krew zalewa. Miałem okazję jechać taxi starym poldkiem i
          zachowywał się o wiele lepiej niż ten gniot Almera. Serwisy olewają sprawę:
          albo "ten typ tak ma" albo udają, że niby coś zrobili, gdy w rzeczywistości
          nawet nie spróbowali.
          Nie mogę się doczekać, kiedy zmienię auto na jakiś normalny samochód, ale
          zbieram już kasę. Pozostaje mi na razie wspomnienie poprzedniego auta - Astry
          I, której Almera do pięt nie dorasta.
          • jan.kulczyk Re: Nissan Almera 1.5 dci VISIA+/Opel Astra II 1. 18.06.04, 11:15
            Tak jak pisałem, właściwe pasowanie elementów nie jest niestety najmocniejszą stroną roboli z Sunderland. Widzę, że ty masz wyjątkowego pecha. Proponuję zmienić serwis - to czasem pomaga (nie wszyscy muszą być tak nastawieni, jak twój obecny diler). I nie przejmować się znajomymi. Jeśli mnie ktoś podwozi, to robi mi przysługę, więc mu dziękuję, a nie podśmiewam się z samochodu ;))) Ewentualnie zmień znajomych...

Pozdrawiam i słońca życzę
            JK
          • Gość: debo1 Re: Nissan Almera 1.5 dci VISIA+/Opel Astra II 1. IP: *.spray.net.pl 15.10.04, 14:32
            Do właściciela almery.Jestem posiadaczem tak jak ty almery i wpółczuje ci
            życiowego pecha,gdyż z moim samochodem nie miałem nigdy problemu( to moja druga
            n16), nic w nim nie puka ,skrzypi itp.Na temat servisu się nie wypowiadam bo
            nie korzystam
        • Gość: BardzoRozczarowany Re: Nissan Almera 1.5 dci VISIA+/Opel Astra II 1. IP: 217.8.186.* 15.10.04, 14:22
          jan.kulczyk napisała:

> skrzypiała mi tapicerka tylnych prawych drzwi w Primerze

Bardzo mnie rozczarowałeś, ale to bardzo!!! I cały czas zachodzę w głowę, jak
          to się dzieje, że mając Tradex, Auto Vivę, Auto Premium i tyle udziałów w Skoda
          Auto Polska nie masz zaufania do VAG?
    • Gość: nibelung777 Re: Nissan Almera 1.5 dci VISIA+/Opel Astra II 1. IP: *.acn.waw.pl 17.06.04, 21:48
      Kto zamawia artykul i placi ten wymaga!!!
      Jest to ewidentnie zamowione pisarstwo przez opla, ale tak bywa u nas, corz
      trudniej wiazac koniec z koncem i za kilka srebrnikow pisze sie takie bzdety.
      Ja bym wybral nissana, gdyz kto jezdzi japonskim samochodem ten nie przesiadzie
      sie do niemieckiego, tak jak z niem. nie przesiadzie sie do jap. (znikoma
      fluktuacja). Pozdrawiam - Nibelung777
    • Gość: Piotrek Re: Nissan Almera 1.5 dci VISIA+/Opel Astra II 1. IP: *.chello.pl 24.06.04, 21:50
      Za Nissanem przemawiają:
      1) niezawodność;
      2) dużo lepszy serwis, przede wszystkim solidniejszy;
      3) co do jakości wnętrza dużo jeździłem Almerą II i Astrą II wg mnie porównanie
      wypada wyjątkowo na korzyść Nissana - kierownica po prostu wzorcowa.
      Astra jest bardziej dynamiczna ale dobrze prowadzą się obydwa
    • Gość: Piotr Re: Nissan Almera 1.5 dci VISIA+/Opel Astra II 1. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.04, 12:36
      "w Oplu w podstawowych wersjach znajdziesz centralny zamek, elektrycznie
      sterowane szyby z przodu, ABS, regulację kierownicy, klimatyzację, poduszki
      powietrzne kierowcy i pasażera".

Wlasnie wrocilem z salonu Opla. Niestety w podstawowej wersji nie ma ani
      klimatyzacji, ani poduszki pasażera. Za ten luksus trzeba doplacic ok 6000 zl.

Rewelacje autora artykulu sa nieprawdziwe co stawia wiarygodnosc calego
      artykulu pod duzym znakiem zapytania. Szkoda!
      • remo29 Re: Nissan Almera 1.5 dci VISIA+/Opel Astra II 1. 07.07.04, 13:00
        > "w Oplu w podstawowych wersjach znajdziesz centralny zamek, elektrycznie
        > sterowane szyby z przodu, ABS, regulację kierownicy, klimatyzację, poduszki
        > powietrzne kierowcy i pasażera".

Hehehe, może dziennikarzyna nie zauważył, że patrzy na wyposażenie vectry?
        Astra II CLASSIC (podkreślam: CLASSIC, czyli biedawersja east Europe edyszyn) 1,7 diesel to 56 tysięcy w górę. Z takim wyposażeniem jak opisano, cena spokojnie poszybuje o jakąś dychę.
    • Gość: zandy Re: Nissan Almera 1.5 dci VISIA+/Opel Astra II 1. IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.04, 07:25
      Ocena subiektywna, ponieważ oparta w zasadzie na wrażeniu optycznym, nie
      poparta faktami. A w zasadzie to dobrze byłoby wiedzieć kim jest autor, może
      jego znajomość rzuciłaby jakieś światło na treść oceny. Nie tylko polacy bywają
      skoru...
    • Gość: Piotr Nissan Almera 1.5 dci VISIA+/Opel Astra II 1. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 19:28
      Czy mnie oczy zawodzą. Od jakiegoś czasu stwierdzam, że wszelkie magazyny
      motoryzacyjne rozpływają się na temat niemieckiej motoryzacji. A wiadomo już od
      dawna (z autopsji – w mojej firmie jest ponad 20 Astr II które przynajmniej raz
      w tygodniu z jakiegoś problemu lądują w serwisie) że Niemcy robią buble
      samochodo podobne co najlepiej widać po VW Golfie III i IV nie wspominając o
      niewypale jakim jest V.
      Panowie redaktorzy więcej obiektywizmu.
      Pozdrawiam.
    • Gość: Poll Re: Nissan Almera 1.5 dci VISIA+/Opel Astra II 1. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 22:26
      Almera i Astra były w ostatnim czasie w kręgu moich zianteresowań ale wybrałem
      to trzecie rozwiązanie niemniej jednak po oględzinach i przejażdżkach trzymam
      strone autora artykułu.
    • Gość: Jacek 1.7 DTI 75KM IP: 5.5R* / *.gepower.com 15.10.04, 13:34
      Ten silnik Opla to dramat. Mialem okazje jezdzic Meriva z tym napedem, i jest
      to chyba najwolniejsze auto dostepne na rynku, z Matizem wlacznie. Jakos nic
      nie wyczytalem w tym artykule o silnikach...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka