Gość: pm Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.rmf.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 08:41 od 21 roku to śląsk pompował w Polskę...jest stare ale prawdziwe hasło śląsk bez polski sobie poradzi, polska bez śląska nie...zajrzyj do roczników statystycznych jaki procent dochodu narodowego powstawał na śląsku przez te lata jak może biedny region dopłącać do nas ...z czego ? skoro nic nie ma i nie wytwarza? to nielogiczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ookee Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: 80.48.246.* 18.02.04, 09:02 zdecydowalibyście się wybiórcza - w tytule piszecie "Trybunał Praw Człowieka: nie ma narodowości śląskiej" a dalej w tekście jak wół stoi: "Teraz Trybunał nie zajmował się kwestią, czy Ślązacy są narodem" (w ogóle po co to "teraz" - nic nie słyszałem żeby trybunał miał się rozstrzygać istnienie Ślązaków) a w ogóle rozwiązanie problemu "korzystania z preferencji w ordynacji wyborczej dla mniejszości narodowych" (z których o ile dobrze pamiętam korzysta tylko kroll, tak jakby nie było w tym kraju innych mniejszości) jest banalnie proste - zlikwidować te preferencje bo są zupełnie bezsensowne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.505.15.vie.surfer.at 18.02.04, 09:04 dla mnie slask to taki sam region geograficzny jak np malopolska w dodatku czesc tego regionu lezy w czechach..nie rozumiem o co chodzi z ta mniejszoscia narodowa to jakies totalne bzdury.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Peter Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.tarnowskie-gory.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 12:50 Gość portalu: ann napisał(a): > dla mnie slask to taki sam region geograficzny jak np malopolska w dodatku > czesc tego regionu lezy w czechach..nie rozumiem o co chodzi z ta mniejszoscia > narodowa to jakies totalne bzdury.. no, podobnie jak kiedyś Polska była tylko regionem geograficznym Rosji. :) I też nie rozumiem o co chodziło tej rosyjskiej grupie etnicznej gdy wymyślała sobie jakąś tam narodowość polską ;) Też uważam że były to totalne bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korn Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.chello.pl 18.02.04, 17:10 Peter, albo rozmawiamy z szacunkiem, albo nie :-))) Rosjanie nigdy nie uwazali Polakow za rosyjska grupe etniczna. Myslalem, ze rozmawiamy powaznie, ale cos za bardzo zboczyles z tej drogi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andy Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.tc.corp / 62.225.79.* 18.02.04, 09:59 ALe przez piecdziesiat lat to slask pracowal na was. Teraz sie nagle nie oplaca. To Polska rozbudowala na Slasku przemysl ciezki (kopalnie, huty). Te kopalnie i huty zniszczyly srodowisko naturalne na Slasku (przyjedz i zobacz).Wmoim rodzinnym miescie rzeka wyglada jak rzeka atramentowa (moja mama sie w niej kapala), to samo Rawa w Katowicach. Zobacz statystyke umieralnosci ludzi na Slasku . To Polska czerpala ze Slaska przez te lata same kozysci. A teraz sie to wszystko NIE OPLACA!!!!! Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EMIL Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.system / *.system-net.pl 26.02.04, 01:21 ANDY-SZKODA WYSIŁKU NATO BY IM TO WYTŁUMACZYĆ,TO SĄ NADLUDZIE WSZYSTKO IM SIĘ NALEŻY, WSZYSTKO NAJLEPIEJ WIEDZĄ, POCO UNAS BUDOWANO HUTĘ KATOWICE, FABRYKI SAMOCHODÓW I INNE ZAKŁADY. BO RZĄD WIEDZIAŁ CO ROBI.BO POLACY TO SPECJALIŚĆI OD STRAJKÓW,I INNYCH MACHLOJEK.CZEMU PADŁA NOWA HUTA,HUTA WARSZAWA ŻERAŃ I INNE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zuchwa Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.krak.tke.pl 18.02.04, 10:14 JA bym im wybil to z glowy,nawet przemoca,Autonomia dla Slaska to przeciez wielka bzdura!! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac 18.02.04, 10:30 Słusznie! Rozjechać hołotę tankami! A potem puścić jeszcze sarin, żeby żadne ścierwo nie uszło polskiej sprawiedliwości! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slaskiego narodu Polska gorsza jak chiny-boja sie prawdy,mordercy IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.02.04, 10:47 Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Polska gorsza jak chiny-boja sie prawdy,morde 18.02.04, 11:09 Polska nie jest gorsza niż Chiny czy wiele innych państw. Jest natomiast słaba: ma złe prawo (co sprawa ZLNŚ jasno wykazała) i zbyt często w jej stosunku tak do obywateli, jak do innych państw odzywają się kompleksy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotreq Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 18.02.04, 11:13 Ja bym chcial wiekszej autonomi dla wszystkich regionów. Żeby to w regionach decydowano na co wydaje się ich pieniądze. Obecnie robi się różne inwestycje starając sie wyrwać centralne pieniążki. Kto najlepiej przypodoba sie stolicy dostaje kase. Buduje się ulice zimą, kiedy przychodzą pieniążki. Niech każdy po swojemu gospodarzy a tu nawet nam kase chorych zlikwidowali bo za dobrze byla zarzadzana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tar dlaczego piszą "Ślązacy przegrali.." IP: *.p.lodz.pl 18.02.04, 11:16 To już jest sąd wartosciujący a nie opisowy. Powinni raczej napisać "autonomisci śląscy przegrali" albo "separatyści śląscy przegrali". Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: dlaczego piszą "Ślązacy przegrali.." 18.02.04, 11:28 Gdyby napisali "separatyści" założyciele ZLNŚ mogliby zgarnąć spora kasę w ramach odszkodowania za naruszenie dóbr osobistych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tar Re: dlaczego piszą "Ślązacy przegrali.." IP: *.p.lodz.pl 18.02.04, 11:58 A to oni nie chcą się odseparować od reszty Polski ? O co im konkretnie chodzi - czy ktoś wie ? Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: dlaczego piszą "Ślązacy przegrali.." 18.02.04, 12:07 Autonomia to nie niepodległość, a Ruch Autonomii Śląska działa legalnie. Na Śląsku nie ma zorganizowanych separatystów, choć niektórzy mają takie poglądy i przyklejają się do RAŚ, uznając pewnie, że lepsza utonomia niż nic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ami wygrasz cos IRA,PLO,IRAK,TYBET-ta dtoga trzeba isc,tylko bomb IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.02.04, 12:08 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nic niewskurasz Polska dopomina sie terroru-pokojowo w tym swiecie IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.02.04, 12:10 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wawrzyk Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.in-addr.btopenworld.com 18.02.04, 12:36 Chyba cos ci sie pomylilo koles, to Slask zarabial na twoja wioche a nie odwrotnie a tutaj nie o autonomie chodzi a o uznanie narodowosci Slaskiej. A jesli juz o autonomie chodzi to na pewno Slask by na niej nie stracil.Holota ze Slaska pozdrawia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł B-B Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.zlote-lany.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 12:54 Odpowiedz Link Zgłoś
hugon Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac 18.02.04, 13:01 No i zdrowy rozsądek wygrał. RASisci inaczej sie muszą dorobić nie dla oszołomów ministerialne teki i wszelkiego rodzaju godności. Spróbujcie u Milera on takich potrzebuje. hugon Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac 18.02.04, 13:16 A ja myślałem, ze w tym kraju oszołomstwo jest gwarancją odniesienia sukcesu w polityce. No popatrz, popatrz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązaczka Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 13:26 miliardy to ślask dawał przez 45 lat i nie dostawał wzamian nic.zostawcie nas inasze finanse a za jakiś czas będziecie stać z tacą po datki,my sobie poradzimy tylko nam nie przeszkadzajcie.a hołota to mieszka u ciebie w domu bo na śląsku mieszają ludzie pracowici i uczciwi dla których rodzina i praca coś znaczy a tego tacy ograniczeni ludzie jak ty nie rozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
silesia Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac 18.02.04, 13:42 Gość portalu: ślązaczka napisał(a): > miliardy to ślask dawał przez 45 lat i nie dostawał wzamian nic.zostawcie nas > inasze finanse a za jakiś czas będziecie stać z tacą po datki,my sobie > poradzimy tylko nam nie przeszkadzajcie.a hołota to mieszka u ciebie w domu bo > na śląsku mieszają ludzie pracowici i uczciwi dla których rodzina i praca coś > znaczy a tego tacy ograniczeni ludzie jak ty nie rozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
silesia Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac 18.02.04, 13:55 Dlaczego boli was(polaków),że jakas grupa osób nazywa siebie narodem. Skoro jest tolerancja,swoboda wypowiedzi i zrzeszania, dlaczego w tak często niekulturalny sposób Nas obrażacie.Wydaje mi sie ,że nawet po kilku dnach pobytu na śląsku goście z innych prowincji RP zauwazają różnice kulturowe.Ja osobiście wyjeżdzając za Brynicę (taka rzeka)czuję sie jak w innym państwie - Polsce.Mam nadzieje ,że UE i jej polityka regionalna pozwoli na powstania z czeską częścią śląska EUROREGIONU ŚLASK !!!!!!Poprzez różności świat jest ciekawszy.Pozdrawiam wszystkich.(Goroli też). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ozn Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: 81.210.69.* 18.02.04, 14:01 silesia napisał: > Dlaczego boli was(polaków),że jakas grupa osób nazywa siebie narodem. Dlaczego napisałeś Polaków z małej litery. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł B-B Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.zlote-lany.sdi.tpnet.pl 18.02.04, 13:46 Cenię i szanuję ślązaków, ale, Narodowość śląska... Autonomia śląska, to nie jest dobry pomysł. Jakie terytorium obejmuje Śląsk ? Czy np. Żywiec,...- Biała, Czestochowa to też Śląsk ? Kto i na postawie jakich kryteriów będzie oceniał przynależnośc "narodową" ? Kto będzie miał w Autonomi śląskiej obywatelstwo, a kto, tylko prawo pobytu ? ... i.t.d i.t.d. Fantazje p.Gorzelika są mi obojętne. Tak naprawdę, boję się "śląskiego" szowinizmu p.Kutza, który pokazał swoją prawdziwą twarz, przy okazji aneksji przez Śląsk Podbeskidzia. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac 18.02.04, 13:58 Pytania, na które odpowiedziano wielokrotnie. Żywiec, Biała, Częstochowa to nie Śląsk. Nikt nie zamierza weryfikować przynależnpści narodowej, bo jest ona kwestią wyboru każdego człowieka. Mieszkańcy autonomicznego regionu będą mieli obwytelstwo polskie, lub, jeżeli UE przekształci się w państwo, obywatelstwo europejskie. Odpowiedz Link Zgłoś
silesia Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac 18.02.04, 14:07 Gość portalu: Paweł B-B napisał(a): > Cenię i szanuję ślązaków, ale, Narodowość śląska... Autonomia śląska, to nie > jest dobry pomysł. Jakie terytorium obejmuje Śląsk ? Czy np. Żywiec,...- Biała, > > Czestochowa to też Śląsk ? Kto i na postawie jakich kryteriów będzie oceniał > przynależnośc "narodową" ? Kto będzie miał w Autonomi śląskiej obywatelstwo, a > kto, tylko prawo pobytu ? ... i.t.d i.t.d > Fantazje p.Gorzelika są mi obojętne. Tak naprawdę, boję się "śląskiego" > szowinizmu p.Kutza, który pokazał swoją prawdziwą twarz, przy okazji aneksji > przez Śląsk Podbeskidzia. Pawle jeśli mieszkasz w Bielsku Białej , to wiesz doskolane że sa to dwa miasta jedno kulturoweo sląskie ,drugie małopolskie i co miasto należało by podzielić na dwa twory administracyjne ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: 62.233.241.* 18.02.04, 14:28 Kutz i paru innych znowu się głupio wypowiada, po opublikowaniu decyzji Trybnału Europejskiego w Strasburgu. Czepiają się (jak tonący) pojedyńczych słów i znaczeń oraz interpretacji. Wyrywają je z kontekstu, pragną domniemywać, że strasburski trybunał widział tylko jeden lub kilka aspektów sprawy, że to o niczym jeszcze nie przesądza, że można będzie "po przenicowaniu" na nowo kontynuować SPRAWĘ.(?) Ci ludzie nie mają żadnej refleksji i opamiętania, chcą się swoją kozio- upierdliwą "stałością poglądów" znowu i PO NOWEMU przypodobywać skołowanej ksenofobicznej gawiedzi. Nie rozumieją, że wydany po 7-letniej batalii, wyrok ostateczny trybunału w Strasburgu (wraz ze wszystkimi jej imponderabiliami) definitywnie neguje destrukcyjną i rozbijacką inicjatywę podjętą w b.wątpliwym interesie Śląska. Sprzecznym z polską racją stanu i ośmieszającym nasze województwo śląskie w oczach reszty Polski. Jak widać teraz - w oczach Europy także. Przykre to pisać w 75-lecie jubileuszu K.Kutza, ale Pan Kazimierz jako senator RP w dalszym ciągu się kompromituje. Lepiej wziął by się za jaki nowy film... Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac 18.02.04, 14:34 Ty dalej swoje. Rozmiem, że Polacy ośmieszali się nie chcąc być "najszlachetniejszym szczepem narodu rosyjskiego"? Oczywiście, że werdykt trybunału nie rozstrzyga tego co stanowi sedno sporu toczonego poza salą sądową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .ślązaczka Re: do harc mistrza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 14:59 jeśli nie zrozumiałes tego o czy mówi p. kutz i tego o czym piszą ślązacy nie powinieneś się wypowiadać na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Konrad Korzeniowsk Re: "pirx" - nieładnie, bo niewdzięcznie! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.02.04, 13:51 Było całkiem odwrotnie: to niezniszczony - Dzięki Bogu - wojną Śląsk odbudowywał kraj nasz cały ze zniszczeń wojennych, a zwłaszcza już Warszawę, ofiarnie i bez przymusu! A potem budował Port Północny, Zagłębie Lubuskie, Lubelskie i Tarnobrzeskie, no i przemysł w całej Polsce, w tym Nową Hutę i Hutę Katowice! Przecież tylko na Śląsku był przemysł, który mógł to finansować, boć rolnictwo - zwłaszcza zaś kołchozy i PGRy, ZAWSZE były dofinansowywane - właśnie z wytwórczości przemysłu! Nie trzeba być Górnoślązakiem, aby to wiedzieć, wystarczy to tylko przemyśleć! Klops przyniosły - niestety - dopiero ostatnie przemiany społeczno-polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązaczka Re: "pirx" - nieładnie, bo niewdzięcznie! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 14:47 nareszcie ktoś kto myśli i zna historie brawo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary ślązak Re: "pirx" - nieładnie, bo niewdzięcznie! IP: *.system / *.system-net.pl 19.02.04, 12:11 PANIE KORZENIOWSKI----JEST PAN WYBITNYM SPORTOWCEM ALE JAK WIDZĘ RÓWNIE MĄDRYM I UCZCIWYM CZŁOWIEKIEM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Pytanie do Ślązaków IP: 157.158.14.* 18.02.04, 14:03 Czy Ślązak to ktoś lepszy od Polaka, Niemca etc.? Kto to jest Ślązak? Często mówicie o swojej pracowitości oraz oddaniu rodzinie. Przecież to nie jest wyróznik tylko dla waszej "narodowości". Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Pytanie do Ślązaków 18.02.04, 14:16 Ktoś lepszy? Na pewno nie, bo wszędzie są różni ludzie. To przywiązanie do rodziny i do pracy było (jest?) jakimś wyróżnikiem, ponieważ wartości te w śląskiej hierarchii zajmowały główne miejsce. W polskiej tradycji akcentowano co innego - np. honor i ojczyznę. Polska tradycja nasiąknięta romantyzmem stawiała etos walki ponad etos pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Pytanie do Ślązaków IP: 157.158.14.* 18.02.04, 14:55 Rozumiem. Ale czy nie uważacie, że etos pracy (ciężkiej - kojarzony z przemysłem ciężkim tj. górnictwo, hutnictwo) powoli upada i należy szukać innego rodzaju wartości pracy. Również więzy rodzinne uległy pewnej ewolucji i są obecnie mniej radykalne jeśli chodzi o przydział/podział ról. Jeśli chodzi o romantyzm to macie już na koncie bardzo chlubną choć bardzo dramatyczną kartę tzn. Kopalnię Wujek. Oznaczałoby to, że potraficie tak jak Polacy postawić dobro społeczne nad dobro rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Pytanie do Ślązaków 18.02.04, 15:36 Z tą ewolucją masz dużo racji, dlatego pisałem w czasie przeszłym, a przy teraźniejszym użyłem znaku zapytania. Z tym przeciwstawieniem dorba społecznego i dobra rodziny stanowczo się nie zgadzam. W końcu, jak to ktoś zgrabnie ujął, rodzina to podstawowa komórka społeczna:-) A a propos okresu komunizmu - Ślązaków bardzo trudno było przekonać do czynnego oporu przeciw władzy. Opór bierny był jednak postawą bardziej powszechną niż w większości innych regionów. Przejawem tego byl brdzo niski tzw. współczynnik upartyjnienia. Większość Ślązaków, których znam nie była niechętna komumnistom dlatego, że kierowano nimi z Moskwy, czy że Polska nie była suwrenna. Niechęć wynikała z przekonania, że komunizm godzi w podstawy tradycyjnego porządku. W Kociół, w pracę, w lokalne społeczności i ich styl życia. Nie byłow tym wiele ideologii, frazesów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Pytanie do Ślązaków IP: 157.158.14.* 19.02.04, 09:35 Być może masz inne zdanie na temat stawiania oporu władzy w kopalni Wujek. Ale moim zdaniem by to wyjście poza interesy rodziny (a właściwie narażenie rodziny na różnego rodzaju problemy z władzą) i wejście w interesy społeczne. Było to również przełamanie bierności ślązaków. Wynikało to chyba ze zmiany pokolenia i nasiąknięcia przez młodych owymi jak to nazwałeś frazesami, ideologiami a moim zdaniem osiągnięcie przez nich wyższej wrażliwości społecznej niż mieli rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary slązak Re: Pytanie do Ślązaków IP: *.system / *.system-net.pl 19.02.04, 11:59 moja opinia i zdanie o wszystkim nie zostało opublikowane Odpowiedz Link Zgłoś
silesia Re: Pytanie do Ślązaków 18.02.04, 14:19 Elu byłaś kiedyś na Śląsku ? Ja w Polsce wielokrotnie i mam wrażenie że cechy o których piszesz są w Polsce zapomniane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Pytanie do Ślązaków IP: 157.158.14.* 18.02.04, 15:09 Ja jestem mieszkanką Śląska konkretnie Gliwic ale nie ślązaczką. Znam historię kilku rodzin śląskich ich zagmatwane losy np. wybór po wojnie części rodziny życia w Polsce a innej jej części w Niemczech. Z oczywistych względów (komuna) przez lata nie mogli utrzymywać ze sobą kontaktów itd. itd. Jeśli chodzi o moją ocenę życia rodzinnego śląskiego to nie oceniam jej bardzo wysoko, ponieważ jako kobiecie nie za bardzo odpowiada mi jej patriarchalny charakter. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązaczka Re: Pytanie do Ślązaków IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 14:31 chodzi o to że te wartości naprawde coś na sląsku znaczą.a narodowośc to nie tylko rodzina i praca to miejsce w którym się mieszka,to zasady które sa bardzo ważne to przynalezność do kultury, sztuki,historii naszych dziadów.ślązak poprosu jest ślązakiem tak czuje a czy mówi po śląsku,polsku czy niemiecku to bez znaczenia.ślązakiam się człowiek rodzi lub jest nim z wyboru, to duma której się nie traci nawet jak się jest daleko od ukochanego śląska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Pytanie do Ślązaków IP: 157.158.14.* 18.02.04, 15:24 Rozumiem. Jak pisałam wyżej jestem mieszkanką Śląska chociaż nie ślązaczką. Jeśli chodzi o przywiązanie do miejsca w którym się mieszka to odczuwam to samo co Ty, tzn. jako mieszkanka Gliwic mogą tylko chwalić to miasto bardzo ciekawe architektonicznie, prężnie się rozwijające i z dobrym zapleczem intelektualnym (dużo szkół, uczelnia wyższa itd.), co do kultury Gliwic to odczuwam ją jako polską. Także weź pod uwagę, że problem polskości czy śląskości nie jest gdzieś tam w Polsce ale już tutaj na Śląsku. Gdybym Ci teraz napisała, że nie damy sobie my Polacy wyrwać naszego Śląska to byłaby to moja prawda. Po prostu nie da się już przypisać Śląska jednej narodowości. Tak się jakoś porobiło. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Pytanie do Ślązaków 18.02.04, 15:42 A kto chce to robić? Ślązacy to jeden z narodów zamieszkałych na Śląsku, obok najliczniejszych Polaków, dalej Czechów (w końcu Opawa czy Frydek to też Śląsk), mniej licznych Niemców i wielu mniejszych grup. To nie my nie możemy się z tym pogodzić, ale ci, którzy negują istnienie Ślązaków jako narodu. Skąd tyle zaciętości z ich strony? Co ich obchodzi kim się czujemy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Pytanie do Ślązaków IP: 157.158.14.* 19.02.04, 09:22 Nie sądzę, żeby ktoś zaprzeczał w istnienie narodowości śląskiej. Problem jest chyba w tym jak ta narodowość chciałaby być traktowana. Tzn. dla przeciętnego Polaka nie jest zrozumiała chęć wymuszenia odrębności prawnej w kraju w którym ta narodowość zamieszkuje. Czym innym jest kultywowanie własnej tradycji tak jak to robią górale, cyganie etc. a czym innym jest prawne zaprzeczenie, że jest się innym narodem niż polskim jednocześnie tą Polskę zamieszkując. Tak na marginesie myślę, że wielu ślązaków nie wybrałoby narodowości śląskiej (gdyby się musieli określić) lecz polską ponieważ nie identyfikuje się ze śląską w takim stopniu jak się to innym ślązakom wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Pytanie do Ślązaków 19.02.04, 14:11 To na pewno - wśród Ślazaków są różne opcje narodowe. Ale śląska powinna być uznana oficjalnie tak jak polska czy niemiecka. Odpowiedz Link Zgłoś
silesia Re: Pytanie do Ślązaków 18.02.04, 15:45 Elu chyba jesteś jak wielu mieszkańców Gliwic korzeniami związana ze Lwowem.To dzięki swiatłym mieszkańcom tego polskiego miasta, powstała Politechnika chwała im za to. Pisząc o patriarchalnej rodzinie śląskiej, piszesz o czymś co juz dawno uległo zmianie. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua Re: Pytanie do Ślązaków 18.02.04, 17:00 popłakałem się ze wzruszenia, ela to porządna dziewczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: harc mistrz Pomieszanie z poplątaniem - definicja narodowości? IP: 62.233.241.* 18.02.04, 15:43 "Ślązaczka" pomieszała wszystko ze wszystkim w osobliwie "logiczny" sposób i polukrowała całość sentymentalnością "ukochanego śląska". Jej zdaniem pojęcie narodowości zależy tylko od kilku zmanipulowanych rzeczy i swojego widzimisię. W tej całej hecy rozpętanej z "narodowością śląską" i "autonomią" - nie jest to cel ostateczny lecz tylko środek do bliżej nieokreślonego celu, o jakim można się tylko domyślać. W mętnej wodzie łatwiej łowi sie rybki... Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Pomieszanie z poplątaniem - definicja narodow 18.02.04, 16:05 No ciekaw jestem Twojej definicji, mój Ty intelektualisto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rops9 Re: Pomieszanie z poplątaniem - definicja narodow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.04, 16:45 Według Twojej, jeśli czuję się Marsjaninem to nim jestem. Niech żyje Związek Ludności Narodowości Marsjańskiej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
slezan Re: Pomieszanie z poplątaniem - definicja narodow 18.02.04, 17:15 Nie, według mojej, jeżeli masz świadomość marsjańską to możesz być członkiem narodu marsjańskiego, pod warunkiem, że znajdziesz innych zainteresowanych, bo naród to z definicji grupa. I co ciekawe, nie byłoby w tym nic niezwykłego. Wasza świadomość opierałaby się na micie o wspólnym pochodzeniu, który nie zawierałby krzty prawdy. Podobnie jest np. z Rumunami czy Grekami. W dobie podróży międzyplanetarnych będzie mozna uwierzyć w marsjańskie pochodzenie z taką samą łatwością w jaką niektórzy wierzyli w pochodzenie Rumunów od Daków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kato28 Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.zapora / 217.96.25.* 18.02.04, 16:08 Chciałem tylko zauważyć że był taki czas kiedy te zdychające dzisiaj kopalnie utrzymywały całą Polskę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aborygyn Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.04, 23:57 Bjercie sie Karluse za Robota! Niy idzie zmarnotrawić taki spoueczny energije Szlonzoków. I uchwolejcie nareszcie Ustawa uo Myńszościach Norodowych i Etnicznych, kjero możno naprawi polske Prawo?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stary slozak Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.system / *.system-net.pl 19.02.04, 11:43 jestem starym człowiekim i przerażenie mnie ogarnia jak czytam wasze opinie o slązakach pamiętm jak zaczęliście zjejżdzać na muj kochany sląsk i jak sami mówiliście nędza z biedą z polski idą {a teraz po murach piszecie śmierć hanysom}my was serdecznie witali a teraz po mordach walicie.jesteśmy spokojnym i regilijnym narodem i nic wam napewno z naszej strony niegrozi tylko nieuczcie nas kim mamy być wystarczy pochodzić po osiedlach i poczytać hasła waszych poetów dawniej na kopalniach było jedno pozdrowienie (SZCZĘŚĆ BOŻE) A TERAZ ty sku----nie -ty ch--ju itym podobnie przeraża mnie wasza arogancjA młodziesz wasza jest bardzo żle wychowana wulgarna wystarczy pochodzić po śląskich miasteczkach i wioskach i zbaczycie jaki jest kontrast niesłyszałem nigdy by śloskie dziecko zabiło swych rdziców lub krewnych .byłem kierowcą autokaru,i widziałem jak zachowują się polacy za granicą zupełnie inaczej ślozacy dziękuję i przepraszam,tak mnie zbolały aroganckie wypowiedzi .polaków............ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: śleper rybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.04, 12:28 To sprawjóua polsko szkoua. I couke lata wypjyranio Naszy Kultury. Ino pojakymu teroski My, mómy tyz za to uobrywać? Szczyńś Boże! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.dialin.uni-wuppertal.de 22.02.04, 22:48 kto w latach 50 - 80 polska gospodarke prowarzil, tylko slask i wybrzeze. A co jest teraz, zapomniol zes o slonsku. Tak nojlepi (SLASK} zedrzec z mapy, i co dali ?? Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac 22.02.04, 23:11 Gość portalu: andrzej napisał(a): > "kto w latach 50 - 80 polska gospodarke prowarzil, tylko slask i wybrzeze. A co > jest teraz, zapomniol zes o slonsku. Tak nojlepi (SLASK} zedrzec z mapy, i co > dali ??" Witaj Andrzeju!!! To prawda, że za PRL-u Sląsk był eksploatowany i zapewniał znaczną część budzetu państwa. Dziś fekty są opłakane: - ludzie, którzy całe życie harowali jak woły traktowani jak niepotrzebny balast na drodze do "restrukturyzacji" przez tych wszystkich - pozbawionych sumienia - kolesi - dyrektorów i kolesi z Rad Nadzorczych, którzy zaczynaja swoje urzędowanie od kupna nowego mercedesa; trzeba pamietać ich nazwiska! - zdegradowane środowisko naturalne; - przestarzała struktura gospodarki, z którą niewiele mozna już zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mienie oddac! Strach przed autonomia maja gorole-nagrabione IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.02.04, 11:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WYPIEPRZAC!!! Pare lat na Slasku i juz maja cos do powiedzenia IP: *.dip0.t-ipconnect.de 25.02.04, 11:51 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HANYS Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.system / *.system-net.pl 25.02.04, 20:01 SŁCHAaj PANIE PIRX---niewiem skąd pan pochodzi ile pan ma lat,i skąd ta znajomość sum jakie ta twoja polska wpompowałą,-W NASZE KOPALNIE.MUSZĘ CI PRZYPOMNIEĆ ŻE TO--ŚLĄSK ODBUDOWAŁ WASZĄ POLSKĘ I WARSZAWĘ PO WOJNIE.MOI RODACY NIEMIELI ŻADNYCH SZANS BY DOSTAĆ MIESZKANIE W NOWYCH BLOKACH ,I MIESZKAJĄ PRZEWAŻNIE W STARYCH FAMILOKACH I ZOBACZ, JAK SĄ ZADBANE BEZ [HASEŁ NA ELEWACJACH WASZYCH ARTYSTÓW MALARZY].ŻAL MI--KOCHANEGO ŚLĄSKA --JAK RÓWNIEŻ CAŁEJ EUROPY,PO WEJŚĆIU WASZYM DO UNI.===ŻYGAĆ MI CHCE SIĘ --NATĄ WASZĄ AROGANCJĘ-----Z POWAŻANIEM====HANYS Odpowiedz Link Zgłoś
fiodorus Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac 25.02.04, 20:42 Gość portalu: HANYS napisał(a): >" SŁCHAaj PANIE PIRX---niewiem skąd pan pochodzi ile pan ma lat,i skąd > ta znajomość sum jakie ta twoja polska wpompowałą,-W NASZE KOPALNIE.MUSZĘ > CI PRZYPOMNIEĆ ŻE TO--ŚLĄSK ODBUDOWAŁ WASZĄ POLSKĘ I WARSZAWĘ PO WOJNIE.MOI > RODACY NIEMIELI ŻADNYCH SZANS BY DOSTAĆ MIESZKANIE W NOWYCH BLOKACH ,I > MIESZKAJĄ PRZEWAŻNIE W STARYCH FAMILOKACH I ZOBACZ, JAK SĄ ZADBANE BEZ [HASEŁ > NA ELEWACJACH WASZYCH ARTYSTÓW MALARZY].ŻAL MI--KOCHANEGO ŚLĄSKA --JAK RÓWNIEŻ > > CAŁEJ EUROPY,PO WEJŚĆIU WASZYM DO UNI.===ŻYGAĆ MI CHCE SIĘ --NATĄ WASZĄ > AROGANCJĘ-----Z POWAŻANIEM====HANYS" Witaj Hanysie! Masz rację z tą odbudową Warszawy, ale przesadziłeś, moim zdaniem, z tym "rzyganiem na waszą arogancję". Nie warto się tak denerwować to forum dyskusyjne. Pozdrawiam! Fiodorus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magik-slonzok Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.darnet.rybnik.pl / *.darnet.rybnik.pl 26.02.04, 15:43 Na poczatku serdecznie pozdrwiam wszystkich forumowiczow. Do rzeczy, wiem jedno slonzoki maja pewne wartowci ktorymi sa : uczciwosc, konkretyzm, dbanie o rodzine sumiennosc i wiele innych. Nie wiem dlaczego tak sie dzieje ze jak sie chopy ze slonska spotkaja to robota idzie jak po masle, kazdy wie co mo robic i nie czeko az kto inny to zrobi po prostu je sztama. Z gorolami tak nie idzie, no moze sa jakies wyjatki ale glownie to kombinatorzy. Oczywiscie jstem za oderwaniem slonska od Polski, moze bylo by ciezko w obecnej sytuacji wyjsc z kryzysu ale jak sie weznymy do roboty to ze slonska zrobiemy drugo westfalio, ale niestety konstytucja z 1997 roku zabrania odrywania jakiegokolwiek odrywania, odlaczania ziemi od slanska . 3m cie sie Slonzoki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eugen Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.pool.mediaWays.net 29.02.04, 13:10 Bez Slaska byla by polska niczym ,przez wszystkie lata polacy prowadzili na naszym Slasku rabunkowa polityke i kradli jak sie tylko dalo, w sam region nic nie zainwestowali i teraz jak nic nie da sie wyciagnac z tego regionu to taki darmozjad jak ty prix pisze ze Slazacy maja sami finansowac swoje kopalnie ale Slazacy nie maja przed tym strachu zawsze byli nauczeni ciezko pracowac i oszczedzac z czego sa znani i bardzo powazani ( zagranica ).Polacy za granica sa tez znani ale za inne rzeczy a mianowicie : handlowanie papierosami,autami i za kradniecie.Co do autonomi Slazakow to Slazak pozostanie zawsze Slazakiem a nie polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pipipiplum Slazak pozostanie Slazakiem-ale nie polskim,BRAWO IP: *.dip0.t-ipconnect.de 03.03.04, 15:49 Pamoetacie jak Leszek "Daleko od szosy" przyjechal z Polski na Slask.Wtym polskim filmie za komuny juz autor wtedy widzial ta roznice "z Polski na Slask"dlaczego nie mowil z biednej Polski do bogatej Polski.?Nigdy Polak nas Slazakow za Polakow nieuznawal,dlaczego wiec teraz takie tu dupki mowia cos o polskosci na Slasku.Co chcecie tam jeszcze ukrasc.Albo boicie sie ze bedzie pomimo waszych staran by Slask zniszczyc,lepiej jak w waszej Polsce.No tak i znowu od poczatku wezniecie sie za kradzieze.Dlaczego jak ktos u nas slyszy polska mowe zaraz sie odwraca i trzyma za kieszenie.Najwiekrza obraza dla nas tutaj jest to jak ktos donas powie POLE.Lepiej jak powiedza scheiss Oberschlesier,tp tak nieboli jak POLE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iGi Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.dip.t-dialin.net 07.03.04, 00:03 Historia Pisana historia mieszkańców Śląska sięga dziewiątego wieku kiedy Śląsk zamieszkały był przez plemiona zachodniosłowiańskie. Śląsk i jego mieszkańcy został w wyniku wojen polsko-czeskich zajęty przez władców polskich w 990 r , jakkolwiek odzyskał swą szeroką autonomię w 1138 r w wyniku rozbicia dzielnicowego. Trzynastowieczni Ślązacy doświadczyli pokojowej kolonizacji swego kraju przez niemieckich osadników. W 1526 r Śląsk, wcześniej będący częścią Królestwa Czech ( od 1339 ) stał się częścią monarchii habsburskiej, zaś po 1742 r znalazł się pod rządami pruskimi, za wyjątkiem południowych rubieży, które pozostały przy Austrii. W wyniku kolonizacji niemieckiej, Dolny Śląsk ( zachodnia cześć regionu ) w XIX wieku stał się niemiecki wg. kryteriów narodowościowych, podczas gdy Górny Śląsk w większości pozostał słowiański. W wyniku odrodzenia narodowego w połowie XIX wieku, obok Polaków i Czechów na Górnym Śląsku pojawiły się pierwsze ośrodki stricte Śląskie. Dopiero jednak w 1908 r, w austriackiej części Górnego Śląska powstała pierwsza silna śląska partia - Sląska Partia Ludowa. SPL sprzeciwiała się podziałowi austriackiego Śląska w latach 1918/1919, kiedy przeszedł on pod kontrole Czechosłowacji i Polski. Po roku 1918 polski ruch narodowy na Górnym Śląsku domagał się włączenia pruskiej części regionu do państwa polskiego. Wówczas, w roku 1919 powstał Związek Górnoślązaków, domagający się dla tego regionu niepodległości. Po plebiscycie, który miał zadecydować czy Górny Śląsk pozostanie niemiecki czy też przejdzie pod polską kontrole, region ten został podzielony na dwie części : niemiecką i polską. W czasach reżimu komunistycznego (1945-1989), kiedy Polska przejęła resztki dawnego niemieckiego Górnego Śląska, oraz około 95 % Dolnego Śląska, Ślązacy zostali zmuszeni bądź do opuszczenia swojej ojczyzny bądź do poddania się procesowi polonizacji. Według opracowań historycznych, więcej niż 95% Dolnoślązaków i około 50% Górnoślązaków musiało opuścić swe domy i wyjechać do Niemiec. Odrodzenie śląskich inicjatyw kulturalnych oraz politycznych stało się możliwe dopiero po roku 1989. Geografia Położenie - Śląsk jest środkowoeuropejskim krajem podzielonym między trzy państwa Polskę, Czechy i Niemcy. Składa się on z dwóch historycznych regionów : Dolnego i Górnego Śląska. Jego obszar wynosi 44.992 kmq ( Dolny Śląsk - 26.592 kmq, Górny Śląsk - 18.400 kmq ). Śląsk graniczy z Saksonia i Brandenburgia ( Niemcy ), Wielkopolską i Małopolską ( Polska ), Morawami i Czechami ( Republika Czeska ) oraz ze Słowacją. Stolicą i największym miastem Śląska jest Wrocław. Do innych ważnych miast regionu należą min. Legnica, Zgorzelec, Opole (historyczna stolica Górnego Śląska ),Zabrze, Gliwice, Katowice, Opawa. Obecnie Śląsk podzielony jest na trzy regiony, które nie respektują zarówno historycznych granic jak i tradycji regionalnych. Ukształtowanie terenu Śląsk to kraj o zróżnicowanej rzeźbie terenu. Wzdłuż południowych jego granic rozciągają się góry : Sudety i Beskidy. Sudety należą do najstarszych masywów górskich Europy, zaś ich najwyższy szczyt - Śnieżką (1602 m. n.p.m. ) jest najwyższym punktem Śląska. Górny Śląsk jest regionem wyżynnym, podczas gdy Dolny Śląsk położony jest w znacznej mierze na nizinach (Nizina Śląska). Klimat Śląsk jest obszarem u umiarkowanym klimacie. Podczas lata średnia temperatura (lipiec ) wynosi 19 C. Obszarem o największym zachmurzeniu sa górzyste tereny Sudetów. Slask jest obszarem działania głównie wiatrów zachodnich. Dzięki swojemu wilgotnemu charakterowi region ten może poszczycić się wieloma obszarami leśnymi. Hydrografia Śląsk znajduje się w dorzeczu Odry, wpadającej do Morza Bałtyckiego. Inne ważne rzeki regionu to m.i.n. Nysa Kłodzka, Olza i Wisła. Na Górnym Śląsku znajduje się wiele jezior oraz sztucznych zbiorników wodnych. Ludność Ludność wynosi około 8 milionów. Obecnie Polacy, potomkowie osadników, którzy przybyli na Dolny Śląsk po 1945 roku, tworzą ponad 95 % ludności tego regionu. Odmienna sytuacja panuje na Górnym Śląsku, gdzie ok. 40% ludności stanowią etniczni Ślązacy. Ludność Górnego Śląska składa się w ok. 25% z osób narodowości śląskiej ( 1 000000 osób ), 10% Niemców i ok. 65% Polaków. W czeskiej części Górnego Śląska żyją ponadto Morawianie i Czesi. wiecej ??? zobacz www.zabrzanin.de/Polski/Html/narod.htm albo www.zabrzanin.de/Polski/Html/niepodleglosc.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Uóna je w Nos Naszy torzsamoście niy do sie uodciepnóńć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.04, 12:45 Uobocou`ech i posyuóm Wos na inkszo zajta: oportal.pl/konferencja/doc/glensk.doc Kaj je ździebko uo Naszy torzsamości i wjelokulturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HOŁOTA Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.system / *.system-net.pl 10.03.04, 19:26 (odpowiadam pirsowi) WIEKSZOŚĆ TEJ WASZEJ HOŁOTY WYEMIGROWAŁA Z POLSKI NA MUJ KOCHANY ŚLĄSK I TU GO GNOJĄ WSTYD?JESTEŚCIE AROGANTAMI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zabski Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.mcbone.net / *.mcbone.net 11.03.04, 12:21 TY IDIOTO PRZEZ 50 LAT POLSKA CZERPALA PROFITY ZE SLASKA A TERAZ KIEDY SRODOWISKO JEST ZNISZCZONE A KOPALNIE SA ZAMYKANE NAJCHETNIEJ POZBYTO BY SIE TEJ"Slaskiej Holoty" Troche honoru.... ty WARSZAWIAKU!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grynszuc Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.03.04, 20:05 Dej sie pokój! Niy nadwyrynżej sytacyje mjyndzy Norodóma. Szlónzkym i Polskym. Przeca bydymy Jych mjeli za sómsiodów. Ze wschodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewald Schu Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 17.03.04, 21:07 Pirxie, a wiesz dlaczeho Slaskie kopalnie sa dotowane. Masz internet. poszperaj, rusz mozgownica, powiaz fakty, a nie tylko powtarzaj utarte frazesy o gornictwie. Dowiedzialbys sie, ze wydobycie tony wegla w NImeczech kosztuje 140 euro, a na Slasku 130 zl czyli obecnie 4,5 razy mniej- a mimo to slaski wegiel jest dotowany. Dowiedzialbys sie ze cena tony wegla w detalu w POlsce siega 500 zl i prawie zawsze w okresie kilkunastu lat byla wielokrotnoscia kosztow wydobycia, a podbno jest go za duzo - biedni Polacy kupuja go juz w reklamowkach. Dowiedzialbys,ze w polsce nie ma ani uporzadkowanego ani wolnego rynku wegla - jest rynek zdominowany przez energetycznego monopoliste, ktory narzuca kopalniom ceny zbytu wegla, przewaznie ponizej kosztow wydobycia i przy aprobacie kolejnych rzadow. W ten sposob energetyka przerzuca swoje koszty na dostawce surowca - ostatnio nie zgodzila sie na podniesienie ceny zbytu w zwiazku z podrozeniem stali potrzbnej do kopalnianych obudow. Co innego podniesienie ceny energi w zwiazku z wejsciem do UE - tu jest jest gotowosc nawet do kilkudziesieciu procent. Dlatego lepiej niz w pOlsce gornictwo slaskie rozwija sie w Czechach. Co do do dotowania przez biedniejszych - sprawdz na stronach kompanii weglowej ile placi podatku miesiecznie, pomysl o 22 podatkach obciazajacych eksploatacje wegla.To ci przemyslna machina,zabrac i zaszczuc. Co do holoty - czy nazwalbys 100 tysiecy warszawiakow protestujacych przeciw 'niemieckiemu terrorowi na Gornym SLasku 19 sierpnia 1919 roku - tak kochaliscie wtedy Slask, bo byl wam potrzbeny. Co autonomii - nie wierze, ze kiedykolwiek ja oddacie, tym bardziej finasowa: przeciez my ciezko pracujemy, a wy robicie z nas niedorajdow i nierobow i ten uklad wam pasuje - niegdy nie zaryzykowalibyscie krztyny samodzielnosci dla Gornego Slaska Jesli sie nie zgadzasz - wylacz swoj komputer, im wiecej zuzywa energii elektrycznej tym wieksze straty i dlugi kopaln, a przy okazji dostaje sie naszemu umeczonemu Szlonskowi. sztajg@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pirxinska Re: Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: 213.17.237.* 19.03.04, 21:34 ta holota na Slask przyszla od was i do swego wraca! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pa, pa Trybunał w Strasburgu odrzucił skargę działac IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.04, 22:27 Z Pónbóczkjym! Krziż na dróga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Otak trzymac$$$ Jak swiat swiatwm gorol Slazakowi nigdy bratem! IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.03.04, 10:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slask -Schlesien! Bdy Niemcy dostana swoja kon.EU to bay,bay polen IP: *.dip0.t-ipconnect.de 24.03.04, 10:15 Odpowiedz Link Zgłoś