Dodaj do ulubionych

usg przezciemieniowe-torbielki

31.05.04, 21:06
u mojego malucha po urodzeniu usg "pokazało" małe torbielki pod wyściółką
komory bocznej lewej. Poza tym nie ma żadnych innych zmian. Następne usg mamy
15.06. a ja bardzo się denerwuję. Drogie e-mamy odezwijcie się jesli
miałyście podobny problem. Pozdrowionka
Obserwuj wątek
    • agablues Re: usg przezciemieniowe-torbielki 31.05.04, 23:07
      na ciąży i porodzie o tym piszą, ale jeszcze u nienarodzonych dzieciaczków.
      Ginekolodzy mówią, że one nie są groźne i same po pewnym czasie zanikają.
      A w jakim wieku jest Twój maluszek?
      • dorotka.marcelek Re: usg przezciemieniowe-torbielki 01.06.04, 08:35
        Hej, mój Marcelek miał stwierdzony torbiel wielkości 1 cm między półkólami.
        Miał wtedy 7 miesięcy. Chodziliśmy do neurologa i na kontrolne badania. Miał
        też robiony tomograf. Nie są te torbiele groźne do póki nie są bardzo duże. Są
        dzieci które z tym żyją wiele lat i do późnej starości nic nie wiedzą bo nie ma
        to wpływu na ich rozwój.
        Pozdrawiam i życzę maluchowi dużo zdrówka
    • joannast1 Re: usg przezciemieniowe-torbielki 01.06.04, 09:55
      Mój mały mial stwierdzony torbiel zaraz po urodzeniu do tego jeszzcze małe
      krwawienie wewnątrz-czaszkowe. Byłam rozhisteryzowana i załamana. Chodziliśmy
      regularnie na USG i okazało się ,że krwawienia juz nie ma torbiel jest ale nie
      grozi niczym strasznym. i tak to Pawel ma juz 2 latka i 4 miesiace jest bardzo
      madrym i dobrze rozwijającym sie dzieckiem. tak więc głowa do góry to nic
      strasznego.
      U mnie przyczyną powstania tego wszystkiego była cukrzyca ciążowa oraz duz
      różnica ciśnień przy porodzię sad(( wielki był 4060g.
      Pozdrawiam Aśka
      • 76andzia Re: usg przezciemieniowe-torbielki 01.06.04, 22:19
        mój maluszek obecnie ma 3 tygodnie. Torbielki wykryto na 2 dzień po porodzie. W
        czasie ciąży usg nic nie pokazywało. U mnie w czasie ciąży stwierdzano
        małowodzie i hypotrofię a Maciuś urodził się z wagą 2700g. Nie wiem czy ma to
        jakiś wpływ na owe torbiele, ale lekarz mówił mi, że przyczyna powstawania jest
        nieznana...
    • nugat Re: usg przezciemieniowe-torbielki 01.06.04, 23:12
      Mój synek miał za dużą jak na swój wiek głowę. I od tego się zaczęło. Co
      miesiąc przechodziliśmy USG przezciemieniowe, kiedy ciemię zarosło ( 9 miesięcy)
      skierowano go na rezonans magnetyczny. To badanie wykazało torbiel. Neurolog
      wyjaśniła nam że co 5 człowiek posiada tornbiel tylko nic o tym nie wie. Z tym
      się żyje normalnie funkcjonuje. Wszystko zależy oczywiście od rozmiaru a przede
      wszystkim lokalizacji. W przypadku naszego syna(torbiel na pajęczynówce)groziła
      mu padaczka, ale dziś ma 3 lata i nic absolutnie na to nie wskazuje.
      Tak czy inaczej trzymaj się mocno, wiem że najtrudniejsze jest oczekiwanie...
      Spróbuj dowiedzieć się od neurologa jakie są najlepsze i najgorszeprognozy i
      oczywiście obserwuj malucha. Trzeba wierzyć że wszystko będzie dobrze
    • urszulador Re: usg przezciemieniowe-torbielki 02.06.04, 07:59
      Witam! Moja mała obecnie ma 2 lata. Jest wcześniakiem (31 tydz.ciąży/830g).
      Zaraz po porodzie stwierdzono u mniej wylew śródczaszkowy najpierw I i II
      stopień,później zwiększyło się to na II i III stopień. Dopóki ciemiążko się nie
      zarosło miała robione dość często USG. Badanie to należy wykonywać aby
      stwierdzić czy nie zachodzą jakieś niepokojące zmiany. Ocena stanu dziecka
      należy do neurologa. Moja córeczka, mimo wylewów rozwija się wspaniale.
      Wszyscy przeszliśmy dużo- rehabilitacja,ciągłe wizyty u różnych lekarzy itd.
      ale było warto. Teraz już "wychodzi na prosta" oczywiście nadal jest pod opieką
      lekarzy. Najważniejsze to się nie załamywać i cały czas być dobrej myśli więc
      głowa do góry. Pozdrawiam i życzę zdrowia.
    • hancik5 Re: usg przezciemieniowe-torbielki 02.06.04, 15:05
      Kochana, moja Kasia miała torbielki stwierdzone w trzeciej dobie życie.
      Zrobiono jej USG z powodu porodu kleszczowego i tylko dzięki temu wiemy o tym.
      Stwierdzone jej także powiększenie komór mózgu, myślałam już o czymś okropnym,
      myślałam, że moje dziecko nie będzie zdrowe...

Była obserwowana i badana, ja w nerwach, dopiero jedna dobra pani neurolog
      wyjaśniła mi, że mózg dziecka jest bardzo elastyczny i te zmiany raczej nie
      wpłyną na zmiany w rozwoju. Raczej...

Kasia ma prawie 5 lat. Rozwija sie dobrze (siedzenie - 7 mies., chód z 2
      rączki - 10 mies., chód samodzielny - 13mies, mówienie- późno-2,5 roku ale od
      razu pełnymi zdaniami i zróżnicowanym słownictwem). Jest też bardzo
      inteligentna, natomiast mniej zwinna.
      Wniemowlęctwie dużo płakała i mało spała, teraz chętnie idzie spać i śpi do
      samego rana !!
      Jest przeurocza i przesłodka, pełna wdzięku i delikatności, ma nawet swoją
      przedszkolną sympatię Piotrusia...
      Nie martwcie się, obserwujcie tylko dzieci i badźcie dobrej myśli. Pozdrawiam
    • 76andzia Re: usg przezciemieniowe-torbielki 02.06.04, 21:54
      dziewczyny dzięki za wsparcie...
    • martushka79 Re: usg przezciemieniowe-torbielki 03.06.04, 18:55
      U mojego dziecka też wykryto małą torbiel wielkości 6mm. Następne USG
      przezciemieniowe mamy za 2 tygodnie. Lekarz mówił, że to nic powaznego z uwagi
      na jej umiejscowienie... ale początkowo strasznie mnie to przeraziło.
      Pozdr. Marta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka