Dodaj do ulubionych

termometr douszny - opinie!!

10.09.04, 09:59
Chciałąbym zapytać czy ktoś z Was kupował termometr douszny przez internet
typ CT-30DX z firmy mieszczącej się w Krakowie? Termometr ma korzystną cenę
120 zł (łącznie z kosztami przesyłki).A może zaproponujecie coś innego?
Obserwuj wątek
    • hratli Re: termometr douszny - opinie!! 10.09.04, 10:13
      witam!
      ja mam termometr brauna. szczerze mowiac, zeby to nie byl prezent - to bym
      chyba go nie miala. podczas mierzenia temperatury zawsze wychdozi mi cos
      innego. trzeba umiejetnie wlozyc do ucha - jesli tego nie zrobisz to pomiar
      moze nie byc dokladny. wiem, ze niektore mamy polecaja. uzywam go, ale bez
      wiekszego przekonania.
      • justakoko Re: termometr douszny - opinie!! 10.09.04, 11:13
        ja też sie zastanawiam jaki termometr kupić,bo do tej pory uzywalam zwyklego -
        wkladalam w pupe,czekalam i ok, albo takiego paseczka na czolo ale on jest
        niedokladny bardzo,a teraz maly ma rok i strasznie sie kreci wiec w pupe nie ma
        mowy,a na czole tez za dlugo.
        Chcialam wlasnie taki do ucha,ale sa strasznie drogie, a nie wiem czy warto sie
        wykosztowac...
        chetnie wyslucham waszych opinii.

pozdrawiam,
        Justa.
      • dor_koby Re: termometr douszny - opinie!! 10.09.04, 13:35
        Zgadzam się z hratli. U nas się absolutnie nie sprawdza, wyniki odmienne od
        rzeczywistych (porównanie z termometrem zwykłym i tzw. elektronicznym, pod
        pachę, który pipa po kilkunastu, kilkudziesięciu sekundach). Trzeba umieć
        włożyc w odpowiedni sposób, a mnie od czterech lat udało się kilka razy. W
        efekcie, w ogóle z niego nie korzystam. Polecam natomiast owe
        kilkunastosekundowe elektroniczne, kosztują ok. 30-40 zl.

dorota
    • mama_do_kwadratu Re: termometr douszny - opinie!! 10.09.04, 14:50
      A ja polecam Brauna, kupiłam za 165zł w sklepie internetowycm. Jest dokładny i
      szybki. Bez porównania z wszystkimi elektronicznymi, które miałam.
      Rtęciowy jest widadomo najdokładniejszy, ale mierzenie temperatury przez 8
      minut to udręka. W pupie nie mierzyłam.
    • aga1410 Re: termometr douszny - opinie!! 10.09.04, 15:08
      Ja mam również termometr Brauna i jestem z niego zadowolona. Trzeba umiejętnie
      go włożyć do ucha. Dla pewności pomiaru dokonuję również w drugim uchu. W nocy
      mogę zmierzyć temperaturę dzieciom bez ich budzenia.
    • lgosia1 Re: termometr douszny - opinie!! 10.09.04, 15:09
      ja mam douszny i sprawdza się znakomicie. Kupilismy termometr bez kapturkow, by
      nie miec klopotu z wymienianiem no i dodatkowych kosztow przy kupowaniu
      kapturków.
      Sprawdza się znakomicie. Kupowalismy w internecie model bezkapturkowy firmy:
      www.microlife.com za ok 200zł
      instrukcja do tego termometru jest tu:
      mldata.ria.ch/all_img/pdf/IR1DE1_man_pl.pdf
      a lista ich termometrów tu:
      www.microlife.com/sw3517.asp?Segment_ID=47&Kategorie_ID=54&Sprach_ID=2&Country=38#

tu jest sklep internetowy w polsce:

www.sklep4u.com/pokaz_produkt.php?idprod=23
      Co do dokładności pomiarów.... są bardzo dokładne i wcale nie trzeba specjalnie
      się starać przy wkładaniu do ucha. Pomiar trwa może sekundę. Mierzy się trzy
      razy i wybiera środkową wartość. Ale jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło by te
      wartości różniły się o więcej niż 0,1

I uwaga!!!! Nie można porównywać temp. mierzonej w uchu do temperatury
      mierzonej w pupie czy do temperatury mierzonej pod pachą czy w buzi. Z tego co
      pamiętam temperatura w pupie jest aż o stopień wyższa od temperatury mierzonej
      innym sposobem (nie pamiętam jakim). Nie mam czasu teraz poszukać ale w
      książce "Pierwszy rok z życia dziecka" albo w jakiejś podobnej książce jest
      dokładnie wytłumaczone jakie są różnice w mierzeniu temp. różnymi sposobami.
      Dlatego nigdy temp. w uchu nie będzie się zgadzała z temperaturą w pupie czy
      pod pachą i nie można zwalać winy na niedokładność termometru.
      Wystarczy dokładnie przeczytać instrukcję od termometrusmile
    • pamap Re: termometr douszny - opinie!! 10.09.04, 17:37
      Hej,
      Moj mąż sie uparł na termometr douszny, bo sam nienawidzi mierzenia rtęciowym a
      stwierdził ze dziecka tym bardziej nie będzie męczyłsmile)Nie wiedział tylko czy
      Brauna czy jakiś inny.Ale pewnego razu byliśmy w hipermarkecie i były
      promocjesmile) Kupiliśmy Samsunga za 69złsmile) był też Braun za coś ok.110 chyba.
      Jak narazie próbujemy tylko na sobie smile) Jeszcze nie podawał jakiś dziwnych
      wyników. Mam nadzieje ze na dziecku też będzie dobrze działałsmile)
      • agunek1 Re: termometr douszny - opinie!! 10.09.04, 18:23
        My też dostaliśmy taki termometr w prezencie. Próbowałam mierzyć temp. zwykłym
        termometrem ale maluch tak okropnie się wierci, że nie sposób to zrobić. Nie
        cierpi tego. Nie mamy innego wyjścia tylko mierzyć tym dousznym.
        • martael Re: termometr douszny - opinie!! 12.09.04, 21:41
          Jesteśmy właśnie w trakcie chorowania sad i wzmożonych pomiarów (wysoka
          gorączka) i muszę przyznać, że t. douszny (mamy Samsunga) spisuje się świetnie i
          teraz czuję, że była to dobra inwestycja. Jak Gutek był mniejszy, mierzyłam mu
          temperaturę w pupie zwykłym elektronicznym Microlife (jakoś nie wierzyłam, że
          ten douszny pokazuje właściwą temperaturę a jako mama maluszka nie chciałam
          niczego przeoczyć...). Ale teraz mogę powiedzieć, że jest dobry i wiarygodny, no
          i nieinwazyjny. Przynajmniej dla roczniaka.
          • edytek1 Re: termometr douszny - opinie!! 12.09.04, 22:47
            Mamy Brauna i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni...
            • skrzynka3 Re: termometr douszny - opinie!! 13.09.04, 13:16
              Mam Brauna i teraz nie wyobrazam sobie juz mierzenia innym. Zwlaszcza w srodku
              nocy kiedy maluch budzi sie rozpalony jak piec i polprzytomny i trzeba
              sprawdzac kilka razy zeby wiedziec czy goraczke udaje sie zbic czy dalej
              trzyma. Uszko trzeba troszke pociagnac do gory i w tyl zeby kanal sluchowy sie
              wyprostowal a termometr pewnie wsunac do srodka (nauczenie sie tego nie zajelo
              mi dlugo wszystko jest dokladnie opisane w instrukcji)I absolutnie nie mozna
              porownywac wynikow do tych spod pachy czy z pupy!Przeciez pomiar w pupie tez
              rozni sie od tego pod pacha czy na czole! W mojej instrukcji jest rada
              zeby "wyskalowac" termometr w czasie kiedy dziecko jest zdrowe, zrobilam tak i
              juz wiem ile kresek mam odjac zeby wyszedl wynik identyczny jak spod pachy i
              taki podaje lekarzowi (w uchu wychodzi zawsze troche wyzsza) POzdrawiam Skrzynka
              Ps ja tez zawsze sprawdzam 2-3 razy i wyniki nie roznia sie wiecej jak o 0,1 st
      • aro200 Re: termometr douszny - opinie!! 13.09.04, 22:27
        hej, gdzie jest do kupienia taki tani samsung?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka