mika45 10.09.04, 09:59 Chciałąbym zapytać czy ktoś z Was kupował termometr douszny przez internet typ CT-30DX z firmy mieszczącej się w Krakowie? Termometr ma korzystną cenę 120 zł (łącznie z kosztami przesyłki).A może zaproponujecie coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hratli Re: termometr douszny - opinie!! 10.09.04, 10:13 witam! ja mam termometr brauna. szczerze mowiac, zeby to nie byl prezent - to bym chyba go nie miala. podczas mierzenia temperatury zawsze wychdozi mi cos innego. trzeba umiejetnie wlozyc do ucha - jesli tego nie zrobisz to pomiar moze nie byc dokladny. wiem, ze niektore mamy polecaja. uzywam go, ale bez wiekszego przekonania. Odpowiedz Link Zgłoś
justakoko Re: termometr douszny - opinie!! 10.09.04, 11:13 ja też sie zastanawiam jaki termometr kupić,bo do tej pory uzywalam zwyklego - wkladalam w pupe,czekalam i ok, albo takiego paseczka na czolo ale on jest niedokladny bardzo,a teraz maly ma rok i strasznie sie kreci wiec w pupe nie ma mowy,a na czole tez za dlugo. Chcialam wlasnie taki do ucha,ale sa strasznie drogie, a nie wiem czy warto sie wykosztowac... chetnie wyslucham waszych opinii. pozdrawiam, Justa. Odpowiedz Link Zgłoś
dor_koby Re: termometr douszny - opinie!! 10.09.04, 13:35 Zgadzam się z hratli. U nas się absolutnie nie sprawdza, wyniki odmienne od rzeczywistych (porównanie z termometrem zwykłym i tzw. elektronicznym, pod pachę, który pipa po kilkunastu, kilkudziesięciu sekundach). Trzeba umieć włożyc w odpowiedni sposób, a mnie od czterech lat udało się kilka razy. W efekcie, w ogóle z niego nie korzystam. Polecam natomiast owe kilkunastosekundowe elektroniczne, kosztują ok. 30-40 zl. dorota Odpowiedz Link Zgłoś
mama_do_kwadratu Re: termometr douszny - opinie!! 10.09.04, 14:50 A ja polecam Brauna, kupiłam za 165zł w sklepie internetowycm. Jest dokładny i szybki. Bez porównania z wszystkimi elektronicznymi, które miałam. Rtęciowy jest widadomo najdokładniejszy, ale mierzenie temperatury przez 8 minut to udręka. W pupie nie mierzyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
aga1410 Re: termometr douszny - opinie!! 10.09.04, 15:08 Ja mam również termometr Brauna i jestem z niego zadowolona. Trzeba umiejętnie go włożyć do ucha. Dla pewności pomiaru dokonuję również w drugim uchu. W nocy mogę zmierzyć temperaturę dzieciom bez ich budzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
lgosia1 Re: termometr douszny - opinie!! 10.09.04, 15:09 ja mam douszny i sprawdza się znakomicie. Kupilismy termometr bez kapturkow, by nie miec klopotu z wymienianiem no i dodatkowych kosztow przy kupowaniu kapturków. Sprawdza się znakomicie. Kupowalismy w internecie model bezkapturkowy firmy: www.microlife.com za ok 200zł instrukcja do tego termometru jest tu: mldata.ria.ch/all_img/pdf/IR1DE1_man_pl.pdf a lista ich termometrów tu: www.microlife.com/sw3517.asp?Segment_ID=47&Kategorie_ID=54&Sprach_ID=2&Country=38# tu jest sklep internetowy w polsce: www.sklep4u.com/pokaz_produkt.php?idprod=23 Co do dokładności pomiarów.... są bardzo dokładne i wcale nie trzeba specjalnie się starać przy wkładaniu do ucha. Pomiar trwa może sekundę. Mierzy się trzy razy i wybiera środkową wartość. Ale jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło by te wartości różniły się o więcej niż 0,1 I uwaga!!!! Nie można porównywać temp. mierzonej w uchu do temperatury mierzonej w pupie czy do temperatury mierzonej pod pachą czy w buzi. Z tego co pamiętam temperatura w pupie jest aż o stopień wyższa od temperatury mierzonej innym sposobem (nie pamiętam jakim). Nie mam czasu teraz poszukać ale w książce "Pierwszy rok z życia dziecka" albo w jakiejś podobnej książce jest dokładnie wytłumaczone jakie są różnice w mierzeniu temp. różnymi sposobami. Dlatego nigdy temp. w uchu nie będzie się zgadzała z temperaturą w pupie czy pod pachą i nie można zwalać winy na niedokładność termometru. Wystarczy dokładnie przeczytać instrukcję od termometru Odpowiedz Link Zgłoś
pamap Re: termometr douszny - opinie!! 10.09.04, 17:37 Hej, Moj mąż sie uparł na termometr douszny, bo sam nienawidzi mierzenia rtęciowym a stwierdził ze dziecka tym bardziej nie będzie męczył)Nie wiedział tylko czy Brauna czy jakiś inny.Ale pewnego razu byliśmy w hipermarkecie i były promocje) Kupiliśmy Samsunga za 69zł) był też Braun za coś ok.110 chyba. Jak narazie próbujemy tylko na sobie ) Jeszcze nie podawał jakiś dziwnych wyników. Mam nadzieje ze na dziecku też będzie dobrze działał) Odpowiedz Link Zgłoś
agunek1 Re: termometr douszny - opinie!! 10.09.04, 18:23 My też dostaliśmy taki termometr w prezencie. Próbowałam mierzyć temp. zwykłym termometrem ale maluch tak okropnie się wierci, że nie sposób to zrobić. Nie cierpi tego. Nie mamy innego wyjścia tylko mierzyć tym dousznym. Odpowiedz Link Zgłoś
martael Re: termometr douszny - opinie!! 12.09.04, 21:41 Jesteśmy właśnie w trakcie chorowania i wzmożonych pomiarów (wysoka gorączka) i muszę przyznać, że t. douszny (mamy Samsunga) spisuje się świetnie i teraz czuję, że była to dobra inwestycja. Jak Gutek był mniejszy, mierzyłam mu temperaturę w pupie zwykłym elektronicznym Microlife (jakoś nie wierzyłam, że ten douszny pokazuje właściwą temperaturę a jako mama maluszka nie chciałam niczego przeoczyć...). Ale teraz mogę powiedzieć, że jest dobry i wiarygodny, no i nieinwazyjny. Przynajmniej dla roczniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
edytek1 Re: termometr douszny - opinie!! 12.09.04, 22:47 Mamy Brauna i jesteśmy z niego bardzo zadowoleni... Odpowiedz Link Zgłoś
skrzynka3 Re: termometr douszny - opinie!! 13.09.04, 13:16 Mam Brauna i teraz nie wyobrazam sobie juz mierzenia innym. Zwlaszcza w srodku nocy kiedy maluch budzi sie rozpalony jak piec i polprzytomny i trzeba sprawdzac kilka razy zeby wiedziec czy goraczke udaje sie zbic czy dalej trzyma. Uszko trzeba troszke pociagnac do gory i w tyl zeby kanal sluchowy sie wyprostowal a termometr pewnie wsunac do srodka (nauczenie sie tego nie zajelo mi dlugo wszystko jest dokladnie opisane w instrukcji)I absolutnie nie mozna porownywac wynikow do tych spod pachy czy z pupy!Przeciez pomiar w pupie tez rozni sie od tego pod pacha czy na czole! W mojej instrukcji jest rada zeby "wyskalowac" termometr w czasie kiedy dziecko jest zdrowe, zrobilam tak i juz wiem ile kresek mam odjac zeby wyszedl wynik identyczny jak spod pachy i taki podaje lekarzowi (w uchu wychodzi zawsze troche wyzsza) POzdrawiam Skrzynka Ps ja tez zawsze sprawdzam 2-3 razy i wyniki nie roznia sie wiecej jak o 0,1 st Odpowiedz Link Zgłoś
aro200 Re: termometr douszny - opinie!! 13.09.04, 22:27 hej, gdzie jest do kupienia taki tani samsung? Odpowiedz Link Zgłoś