margala 21.09.04, 18:58 cz mozliwe jest wychodowanie trawnika do maja przyszlego roku? jak sie do tego zabrac? bardzo prosze o rady - to dla mnie wazne. pozdrawiaM. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
citisus A może z rolki ?? 21.09.04, 20:03 Taki trawnik można mieć z dnia na dzień. A po tygodniu, dwóch można go użytkować. Do końca września można go jeszcze układać, lub dopiero na wiosnę. Na wychodowanie solidnego trawnika z nasion to raczej już nie ma szans. Teraz to trawa prawie już nie rośnie, jak posiać na wiosnę w marcu, kwietniu to do maja ledwo urośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: A może z rolki ?? 22.09.04, 09:32 citisus napisał: > Taki trawnik można mieć z dnia na dzień. A po tygodniu, dwóch > można go użytkować. Do końca września można go jeszcze układać, > lub dopiero na wiosnę. > > Na wychodowanie solidnego trawnika z nasion to raczej już nie ma szans. > Teraz to trawa prawie już nie rośnie, jak posiać na wiosnę w marcu, kwietniu > to do maja ledwo urośnie. jaki jest koszt rolowanego trawnika? Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: A może z rolki ?? 22.09.04, 18:44 margala napisał: > jaki jest koszt rolowanego trawnika? Przeciętnie 7 - 10 zł/m2 plus koszt położenia (ale można samemu bo nie jest to trudne) Cena jest różna zależnie od producenta, gatunku trawy i kosztów transportu. Dostarcza się rolki o wymiarach 2 metry x 40 centymetrów składowane na paletach. Zamówić trzeba na określony dzień i zaraz kłaść, bo trawa nie powinna leżeć zwinięta dłużej niż 48 godzin. Układa się sciśle na zakładkę (jak cegły w murze) rozwijając kolejne odcinki. Docina się do kształtu przy pomocy noża lub lepiej brzeszczotu piłki do metalu. Po położeniu trzeba dobrze udeptać by trawa ściśle przyległa do ziemi i obficie podlać. Ziemię przed położeniem trawnika należy odpowiednio wcześniej przygorować (przekopać, wyrównać i udeptać i najważniejsze odchwaścić). Po miesiącu miejsca połączeń przestaną być widoczne. Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 22.09.04, 06:17 Ogrodnik w zeszłym roku posiał trawę na początku października. z końcem grudnia chciał kosić, ale ugrzązł (glina). W maju miałem trawnik, że wszyscy zazdrościli. Teraz poszerzyłem pas zieleni do koszenia. Jutro lub pojutrze sieję trawę. W maju powinienem mieć wyrównany trawnik - nowo posiany z już istniejącym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 22.09.04, 08:23 jakie radzicie nasiona? jaki gatunek? Odpowiedz Link Zgłoś
amadyn Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 22.09.04, 17:32 mifsc napisał: > Ogrodnik w zeszłym roku posiał trawę na początku października. z końcem grudnia > chciał kosić, ale ugrzązł (glina). W maju miałem trawnik, że wszyscy > zazdrościli. Teraz poszerzyłem pas zieleni do koszenia. Jutro lub pojutrze siej > ę > trawę. W maju powinienem mieć wyrównany trawnik - nowo posiany z już > istniejącym. Pozdrawiam Powiedz nam w jakim kraju mieszkasz, bo w Polsce raczej nie kosi się trawnika w grudniu. Pozdrawiam amadyn Odpowiedz Link Zgłoś
ap77 Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 25.09.04, 22:25 No wlasnie, w jakim kraju? Bo ja chcialam teraz zakladac trawnik w Polsce i juz mi to specjalisci odradzili.... To jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 26.09.04, 00:17 koło krakowa w Polsce. Umowa z ogrodnikiem była, że płacę po pierwszym koszeniu... Dzisiaj posiałem trawę na dodatkowym poszerzeniu. Powinno się udać, jeżeli przez 2 tygodnie nie będzie przymrozków. Zapowiadają opady deszczu do 10 pażdziernika, więc przymrozków nie powinno być. Proponuję z firmy Graminex z Piotrkowa trawy: .... i tu problem - na co ma buć ten trawnik. Czy do podziwiania, czy do deptania. Najlepiej skontaktować się z producentem i on doradzi. Ja siałem "gazon" bo taka już u mnie rośnie ładna i ma trochę deptania. Na skarpy (do wyginięcia naturalnego po rozrośnięciu się krzewów) do zadarnienie gleby wysiałem "relaks". Tańszy i lepiej się korzeni. Na wyglądzie trawnika w tym wypadku mi nie zależało. Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 26.09.04, 00:25 Do Amadyn. Ogrodnik chciał kosić pod koniec pażdziernika. Trawa była wyrośnieta, tylko słabo jeszcze zadarniona. Po deszczach, glina rozmiękła, kosiarka żłobiła coraz głębsze koleiny. Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Do Amadyn 26.09.04, 22:29 Przepraszam .Późna pora spowodowała pomyłkę. Ogrodnik chciał kosić w grudniu. Odpowiedz Link Zgłoś
margala ????siać czy nie siać???? 27.09.04, 12:17 no to siać teraz trawę czy niesiać? a jesli siać to jaką? Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: ????siać czy nie siać???? 27.09.04, 22:53 Decyzję musisz podjąć sama. Jest szansa,że się uda siejąc do 1 pździernika. Przygotowanie gleby pod trawnik do siania, czy z rolki jest podobne. Ryzykujesz koszty trawy i siania. Trawa z rolki jest ładna, ale w utrzymanie trawnika trzeba włożyć przez pierwsze 2- 3 lata sporo pracy lub pieniędzy. Jaką trawę wysiać? Mogę tylko doradzić producenta Graminex z Piotrkowa i tam pytaj, jaką trawę zastosować w zależności od przeznaczenia trawnika, nasłonecznienia, częstego koszenia itp. Ja siałemna poszeżenie trawnika "gazon" tej firmy, bo taki był rok wysiany. Jestem z niego zadowolony. Ma ładną barwę, ładnie się korzeni, pod nogami pracuje, jak miękki dywan. Jeżeli zdecydujesz się siać w tym roku, musisz się spieszyć. Przygotowanie gleby, znalezienie wykonawcy trochę trwa. Życzę powodzenia. Jak tylko wzejdzie moja trawa napewno się pochwalę Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: ????siać czy nie siać???? 30.09.04, 03:57 mifsc napisał: > Trawa z rolki jest ładna, ale w utrzymanie trawnika > trzeba włożyć przez pierwsze 2- 3 lata sporo pracy lub pieniędzy. ?????? Rety ! Jakiej pracy i pieniędzy ? Toż pielęgnuje się jak zwykły najnormlniejszy trawnik. Kosi, nawozi, napowietrza. A trawa sama rosnie........ Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: ????siać czy nie siać???? 30.09.04, 07:52 ........ "A trawa sama rosnie........" Chłop śpi, a w polu mu samo rośnie.... Napisałem, że sporo pracy, ALBO pieniędzy, bo za tą pracę trzeba zapłacić. Oprócz nawożenia, koszenia, napowietrzania - podlewanie, wałowanie po każdym koszeniu itd. Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: ????siać czy nie siać???? 30.09.04, 14:36 mifsc napisał: > Napisałem, że sporo pracy, ALBO pieniędzy, bo za tą pracę trzeba zapłacić. > Oprócz nawożenia, koszenia, napowietrzania - podlewanie, wałowanie po każdym > koszeniu itd. To może jaśniej : Jakich dodatkowych nakładów pracy ALBO pieniędzy przez 2 -3 lata wymaga trawnik z rolki w stosunku do tradycyjnie sianego ???? Pytam się, bo sobie kładłem i jakoś nie zauważyłem. Poza tym, że był prawie natychmiast gotowy do użytkowania. (miał za to sporo zalet - brak chwastów, nie trzeba było dosiewać, trawa była mocna i b. dobrego gatunku, jak też równomierna, także na miejscach zacienionych, gdzie zwykle gorzej rośnie) Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: ????siać czy nie siać???? 30.09.04, 21:36 Nigdy nie miałem trawy z rolki. Opierałem się na zdaniu i doświadczeniu szwagra. Pracował w firmie ogrodniczej kilkanaście lat. Zakładał trawniki z rolki i pracował przy nich później. Jeżeli jest Pan zadowolony, trawa rośnie bez nakładu pracy, to cieszę się, że tak się Panu udało. Dobrze przygotowane podłoże, dobry gatunek trawy, dobrze wykonane wszystkie prace przy zakładaniu trawnika itp. Uważam, że trawa siana jest mniej wrażliwa na ewentualne przestoje w pielęgnacji trawnika, czy gwałtowne kaprysy klimatu i pogody. Odpowiedz Link Zgłoś
citisus Re: ????siać czy nie siać???? 30.09.04, 22:45 Hmmmm, tak naprawdę to niema żadnej różnicy między trawnikiem z rolki a tym sianym. Po miesiącu, dwóch po związaniu się trawnika z rolki z podłożem traktuje się go TAK samo jak każdy inny trawnik. Naprawdę nie ma żadnej różnicy bo jet to ta sama trawa. Założenie trawnika sianego jest długotrwałe (do roku), i wymaga więcej zachodu ale jest za to tańsze. Po roku i zagęszczeniu się trawnik siany niczym się nie różni od tego z rolki. I tak samo się go pielęgnuje. To własnie ten siany jest bardziej wrażliwy na kaprysy pogody tak jak każda inna mała roślinka. Tak na marginesie to trawnik jest jedną z bardziej upierdliwych rzeczy w ogrodzie. Wrażliwy, podatny na choroby, zachwaszczenie, wymagający stałej pielęgnacji(koszenie, nawożenie, podlewanie, napowietrzanie, grabienie itp.) Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: ????siać czy nie siać???? 01.10.04, 07:50 citisus napisał: "Tak na marginesie to trawnik jest jedną z bardziej upierdliwych rzeczy w ogrodzie." Podpisuję się obiema rękami i stopą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 29.09.04, 08:24 Trawa posiana 25 września dzisiaj zaczęła wschodzić. Hurraa. Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 29.09.04, 09:25 mifsc napisał: > Trawa posiana 25 września dzisiaj zaczęła wschodzić. Hurraa. no to ja wezmę się za sianie w najbliższy weekned [2-3 października]. Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 29.09.04, 22:55 :-)) Powinno się udać. 2 tygodnie bez przymrozków. Pogoda jak narazie jest super. Stosunkowo ciepło w dzień, a w nocy wilgotno i niezbyt zimno. Deszcz robi za konewkę. Ważna jest dobra trawa i dobry producent. Polecam tego , którego wysiałem: www.graminex.com.pl/pl/htm/pokaz.php?page=kontakt Trawa wschodzi przez kilkanaście dni. Poszczególne gatunki mieszanki traw mają rózny czas kiełkowania. Zapewne nie uda się w tym roku skosić pierwszy raz, ale istotne jest , żeby się zadarniła troszeczkę. Na wiosnę będzie już przygotowana do ruszenia i szybko powinna się zadarnić. Po posianiu trawy przykryj ją "kołderką" substratu torfu 5,5-6,5pH i podlewaj ostrożnie symulując deszcz, żeby nie wypłukać nasion. Do wykiełkowania wszystkich nasion torf powinien być mokry. Strona pogody do 16 dni ( podadzą w sobotę 2.10 ) www.twojapogoda.pl/Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 30.09.04, 09:00 mifsc - bardzo Ci dziekuję. zadzwoniłem do firmy, którą mi poleciłeś. bardzo miła obsługa. powiedzieli, że jesli nie będzie przymrozków, to trawa powinna ładnie wyrosnąć. polecono mi mieszankę z dużą ilościa raigrasu. zatem w sobotę biore się do dzieła. pozdrawiaM. ,,, Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 30.09.04, 11:40 :-)) Sprawdzaj pogodę na stronach meteo.icm.edu.pl/ www.twojapogoda.pl/ to dodaje otuchy Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 05.10.04, 07:59 I zrobił się piękny zielony jeżyk na 2- 3 cm. Równiutki, jak strzyżony u fryzjera. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 05.10.04, 11:22 mifsc napisał: > I zrobił się piękny zielony jeżyk na 2- 3 cm. Równiutki, jak strzyżony u > fryzjera. :-))) u mnie na razie nie. ale od soboty do wtorku mial za mało czasu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 05.10.04, 13:29 Mam tydzień wyprzedzenia. W sobotę zobaczysz to, co ja widziałem wczoraj, a w poniedziałek się pochwalisz. :-)) Przymrozków przez półtora tygodnia nie powinno być. Powinno się udać. W jakich okolicach założyłaś trawnik? Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 05.10.04, 13:56 założyłEM. o jakie okoliczności chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 05.10.04, 20:50 Przepraszam. Rodzaj żeński "margala" mnie zmylił. Nie chodzi o okoliczności, ale o okolice- jaki region Polski? Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 06.10.04, 08:45 warszawa. polnocno-wschodnia czesc warszawy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 11.10.04, 08:42 U mnie trawa na 6-7 cm i lekko się zawija. A u Pana? Niepokojące będą dwa "poranki", tj. dzisiaj w nocy i jutro nad ranem. Dla Warszawy_Pragi: Temperatura -2 do -4 stopnie. Trawa powinna sobie z tym poradzić. Proszę napisać, jak przetrzymała. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 11.10.04, 12:50 niestety minął w sobotę tydzień a ona jeszcze nei wzeszła :-( Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 17.10.04, 21:55 Co z trawą u Pana? Kilka dni będzie słonecznych i ciepłych. Pod koniec miesiąca przymrozki i mrozy. U mnie trawa się zagęściła (tzn. jakby później wschodzące kiełki dogoniły już poprzedniczki). Chodzę po niej, grabię liście, a liści więcej niż źdźbeł trawy.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 18.10.04, 10:42 po dwóch tygodniach od posiania pojawiły się na powierzchni pierwsze źdźbła trawy :-) niestety niezbyt równomiernie. w minioną sobotę obsiałem resztę placu. trochę to ryzykowne, ale na maj muszę mieć trawnik. Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 18.10.04, 19:06 Uff. Wylazło... to i reszta wyjdzie. Początek trawnika zawsze jest rzadki i niewyraźny. W ciągu tygodnia, dwóch jakby się sam uzupełniał. Przed nami kilka, kilkanaście dni wmiarę ciepłych. Ostatni siew oceniam, jako bardzo ryzykowny, ale zobaczymy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
masha Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 18.10.04, 19:53 Tak sobie czytam ten watek. Moja trawka rowniez wzeszla i sie powoli zageszcza. Moze ktos wie kiedy nalezy zrobic pierwsze koszenie? W tym roku? A moze poczekac do wiosny? ... Pozdrowienia, Mashka Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 19.10.04, 08:21 Lepiej poczekać do wiosny. Przed zimą niewiele urośnie i osłabiona niewiele się zagęści. Podłoże wilgotne i niezakorzenione porządnie. Można utopić się zkosiarką. Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Skosiłem, a nie chciałem 25.10.04, 22:30 Trawka na 9cm. Równiutka, zielona, ale jeszcze słabiutka. Nie chciałem jej kosić w tym roku. I lipa stuletnia, co rośnie opodal, zrzucała swe złoto przykrywając ją kołderką. A że słonko przygrzało, zrobiło się cieplutko, to trochę grabkami próbowałem delikatnie odkryć ją nie co. I chyba nie mogła znieść pieszczot łaskotania, a może tęsknota za złotem, zaczęła uciekać z ziemi ojczystej.... Rzuciłem grabie, chwyciłem kosiarkę i zabrałem jej całą kołderkę, lekko zieloną szczecikę temperując. Eee. I tak nie dorównam senannie Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 29.10.04, 17:38 margala napisał: > w minioną sobotę obsiałem resztę placu. trochę to ryzykowne, ale na maj muszę > mieć trawnik. > > minely dwa tygodnie i wzeszlo :) ale mam inny klopot - turkuc podjadek buszuje :( Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 29.10.04, 21:54 Tyle znalazłem o turkuciu www.geocities.com/dziubekb/page11.html www.przyroda.cad.pl/owady.htm#turk pl.wikipedia.org/wiki/Turkuć_podjadek - 9k o zwalczaniu (niestety mechanicznie tutaj: www.robale.pl/index.php?job=2&artid=279 natomiast o zwalczaniu chemicznym musisz zapytać Pana Jurka. Najlepiej w osobnym wątku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
joasia72 Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 30.10.04, 13:08 Aby zniszczyć turkucie, można wykładać zatrute przynęty, na przykład liście sałaty opryskane Foschlorem płynnym, lub wysiewać na powierzchni gleby granulowane insektycydy kontaktowe Basudin 10 G lub Diazinon 10 G (0,5 kg na 100 m2). Pozdrawiam Joanna Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 13.11.04, 19:18 Uff. Skosiłem 3 raz. Mniej więcej po tygodniu od ostatniego koszenia, z 1 ara zebrałem 10 L pokosu. Trawa się pięknie zagęściła. Zakładanie trawnika w tym roku zakończyłem. Nie przypuszczałem, że aura tak będzie sprzyjać, a dobrzy bogowie tak solidarnie będą wspierać moją pracę. A jak wygląda Twój trawnik? Powstał poniekąd pod moją namową i czułem się i czuję trochę za to odpowiedzialny. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 15.11.04, 12:32 ładnie sie zieleni. siałem na trzy tury i każde poletko ma juz trawę. ta najopóźniej sina jest najmniej równomierna. powschodziła plackami, ale mam nadziej, że sie jeszcze wyrówna. czy radzisz kosić przed zimą czy zostawić tak jak jest? Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 15.11.04, 23:12 16. listopada. Temperatura dla W-wa Praga +4 stopnie, od godz. 9 do północy nie powinno padać. W następne dni z opadami deszczu (nie śniegu). Temperatura plusowa. Ja bym skosił 16.XI. po południu, bo 17. będzie padać przez cały prawie dzień. Trawę krótszą lepiej będzie przeczesać na wiosnę. Przypominam stronę meteo.icm.edu.pl/ oraz prognoza dla W-wy na 10 dni Tonight Nov 15 Showers 3° 50 % Tue Nov 16 AM Showers 8°/0° 50 % Wed Nov 17 Showers 6°/0° 60 % Thu Nov 18 Rain 8°/-2° 60 % Fri Nov 19 Rain / Snow Showers 3°/-4° 40 % Sat Nov 20 Snow Shower 1°/-4° 40 % Sun Nov 21 Snow Shower 2°/-4° 60 % Mon Nov 22 Scattered Snow Showers 2°/-3° 60 % Tue Nov 23 Snow Shower 3°/-3° 40 % Wed Nov 24 Partly Cloudy 5°/-3° Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 20.03.05, 10:44 Śniegi chyba stopniały na trawniku. Jak wygląda? Zdąży rozbujać się do maja? Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 21.03.05, 14:00 mifsc napisał: > Śniegi chyba stopniały na trawniku. Jak wygląda? Zdąży rozbujać się do maja? ładnie się zieleni. niepokoi mnie to, ze nie jest równomierny. Odpowiedz Link Zgłoś
mifsc Re: PILNE: na maj TRAWNIK potrzebny 22.03.05, 07:58 Jak ziemia obeschnie, zagrab trawę: www.wolf-garden.com/public_uk/produkte/prod02a.hbs?article_id=967631066&produktgruppen=a949572486e&themen=alle&monate=allelub www.wolf-garden.com/public_uk/produkte/prod02a.hbs?article_id=968423682&produktgruppen=a949572486e&themen=alle&monate=alle trochę nawozu i kosiara z koszem. Trawa powinna się wyrównać do końca kwietnia Cieszę się, że się udało :) Odpowiedz Link Zgłoś
margala UDAŁO SIĘ 12.05.05, 11:52 mam piękny trawnik, mimo długiej i ciężkiej zimy Odpowiedz Link Zgłoś