Dodaj do ulubionych

Przyjecie weselne w domu

IP: 82.160.53.* 12.02.05, 09:43
Co o tym myslicie? Ja jestem troche podlamana tą perspektywą. Chcemy wydać
tylko obiad po ślubie. W domu będzie taniej, ale to jakoś mnie nie cieszy.
Obserwuj wątek
    • majowa-panna Re: Przyjecie weselne w domu 12.02.05, 10:23
      Moja siostra tak miała - przyjecie na 25 osób w domu. Obiadek, podwieczorek,
      kolacje chyba też była, no i po wszystkim. Jest to na pewno dobre w takim
      znaczeniu że jeśli macie się zadłużać żeby wyprawić sobie weselisko a potem
      przez pierwszy rok albo dłużej je spłacać, to ja bym wolała skromne przyjęcie w
      domu. A ja planuje przyjecie w lokalu na ok. 30 osob max do godz. 23 więc też
      się nie zadłużymy.
      • tamilnadu Re: Przyjecie weselne w domu 12.02.05, 11:57
        Są plusy i są minusy tego rozwiązania. Miałam przyjęcie weselne w domu, co
        oznaczało wprawdzie od groma roboty dla mojej matki, ale sama wyszła z taka
        propozycją. Plusem była kameralna atmosfera i cięcie kosztów. Minusem: cięcie
        listy zaproszonych gości i sterta naczyń do zmywaniawink
        Z doświadczenia mogę powiedzieć, że wszystko zależy od oczekiwań dwojga ludzi.
        Jeśli ktoś całe życie marzył o wystawnym weselisku może być bardzo zawiedziony,
        nawet jeśli poczatkowo nie da tego po sobei poznać i sam sobie z tego nie zdaje
        sprawy.
        Aktualnie wychodzę za mąz po raz drugi, dla mojego narzeczonego tez jest to
        drugi slub (pierwszy wyglądał tak samo jak u mnie, skromne przyjęcie dla 15
        osób w domu). Tym razem postanowiliśmy zdecydowac się na prawdziwe przyjęcie z
        zaproszeniem całej rodziny włącznie. Mimo wizji kredytów itd. uważamy z
        doświadczenia, że są duże plusy duzych weselwink Tym niemniej decyzja należy do
        narzeczonych i powinni ją sobie dokladnie przemyśleć, aby nie załowac kredytów
        (przy wystawnym weselu) ani straconych marzeń (przy skromnym przyjęciu).
        ania
        • tamilnadu Re: Przyjecie weselne w domu 12.02.05, 12:09
          Aha, odnośnie cięcia kosztów warto wspomnieć o jednym, mało wprawdzie
          eleganckim aspekcie, ale taka jest rzeczywistość, więc cóż. Otóż przyjęcia dla
          dużej ilości osób zazwyczaj idą w parze z dużą ilością kopert zawierających
          pieniądze. Wiem, że wielu nowożeńców liczy na amortyzację kosztów dzieki
          kopertom. Moja niezamozna kuzynka zdecydowała się na wymarzone huczne wesele
          właśnie ratujac się wizją kopert. Było to duże ryzyko, ale koniec końców-
          starczyło na pokrycie wszystkich wydatków i jeszcze zostało na skromną podróż
          poślubną. Zresztą goście zazwyczaj wiedzą, czy idą na przyjęcie do Kulczyka czy
          Kowalskiego i do tego dostosowują wybór pomiędzy kupnem tostera, a włożeniem do
          koperty równowartości ceny tostera.
          Może nie jest to czynnik, o którym wypada mówić, ale tak się po prostu dzieje.
          Warto więc brac pod uwagę sytuację, że nawet wystawne przyjęcie zazwyczaj się
          zwróci.
          ania
          • Gość: Bestia Re: Przyjecie weselne w domu IP: 82.160.53.* 12.02.05, 12:38
            Częściowo masz rację. Problem niestety jest taki, że nasze rodziny są bardzo
            niezamożne. Nie liczymy więc na to, że przyjęcie się zwróci bo tak nie będzie.
          • Gość: ewcia1980 Re: Przyjecie weselne w domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 13:04
            zgadzam sie prawie ze wszystkim co napisała tamilnadu, oprócz tego, ze "nawet
            wystawne przyjęcie zazwyczaj się zwróci."
            otóż żadko kiedy sie zdarza, że młodzi dostana tyle pieniążków, co
            zainwestowali w wesele. chyba, że rodzina jest naprawde hojna.
            wiec moim zdaniem nie ma co liczyć, że wyjdziecie na zero.

pozdrawiam
            • Gość: Malinka Re: Przyjecie weselne w domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 14:19
              No właśnie, zgadzam się. Chyba że zaprasza jakąś wybitną śmietankę. Ja bym nie
              chciała odpracowywac mojego wesela przez rok lub dwa. Marzenia marzeniami, ale
              czlowiek jeszcze ma rozum, a czasy obecnie do najłatwiejszych nie należą, po co
              się pakowac w długi kiedy nie wiadomo czy za dwa dni cżłowiek będzie miał
              pracę?
    • Gość: joanna29 Re: Przyjecie weselne w domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 18:19
      tez o tym myslimy. Wesele w lokalu to 150-200 zl na glowe przy 50 osobach
      to "troche" wychodzi. Myslimy o weselu na wsi z namiotem na wypadek deszczu.
      Moze znacie jakies wypozyczalnie takich namiotów i stołów??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka