Gość: miłośnik cz-wy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.05, 21:49 Poszli na łatwiznę - nietrudno o materiały o domu Hantkego - są inne ciekawe budynki, miejsca, których historia, ciekawostki są mniej rozpowszechnione, a godne uwagi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lookas.prv.pl Re: Uczniowie adoptowali zabytkowe osiedle 15.06.05, 23:21 Trzymam kciuki! Szkoda, że już nie mogę brać w tym udziału. Życzę powodzenia i dalszych pomysłów dla Pani Kawki i Pani Nawrockiej Tazbir! Pozdrawiam :-)) --------------------------------- www.lookas.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fred Re: Uczniowie adoptowali zabytkowe osiedle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.05, 08:20 Ze słownika wyrazów obcych : adoptować - uznać cudze dziecko za swoje, przysposobić, usynowić, dokonać adoptacji a. adopcji, przysposobienia. Etym. - łac. adop(ta)tio 'adop(ta)cja' z adoptare 'wybrać; adoptować'; zob. ad-; optare, zob. opcja. Odpowiedz Link Zgłoś
justylio Re: Uczniowie adoptowali zabytkowe osiedle 16.06.05, 11:53 Cóż, różnica pomiędzy słowami adaptacja i adopcja jest dla niektórych na tyle subtelna,ze pozostaje niezauważalna... Odpowiedz Link Zgłoś
redakcja_czestochowa Re: Uczniowie adoptowali zabytkowe osiedle 16.06.05, 17:48 Uczniowie adoptowali osiedle, bo postanowili wziąć je pod opiekę. Nie ma to nic wspólnego z „adaptacją”, bo co i do jakich celów mieli zaadaptować. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dn Re: Uczniowie adoptowali zabytkowe osiedle IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 16.06.05, 23:10 a na czym ta opieka ma polegać? - bo w artykule nie ma na ten temat ani słowa, jest tylko ogólnie rzecz biorąc o zbieraniu materiałów, czego efektem jest: "Na podstawie wszystkich informacji uczniowie zrobili prezentację multimedialną oraz kronikę" pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lookas.prv.pl Re: Uczniowie adoptowali zabytkowe osiedle 16.06.05, 23:39 Jest to robione w ramach programu CEO. Na początku uczniowie wybierają czym będą się "opiekować". Poprzednio, jak jeszcze byłem uczniem tej szkoły, adoptowaliśmy ten zabytkowy dom przy Barbary. Polega to m.in. na tym, że dogłębnie spisuje się historię danego obiektu, wraz np. z wypowiedziami ludzi, którzy mają wiele z nim wspólnego. Odkrywanie nowych faktów - ogólnie zbieranie w całość informacji o danym obiekcie, a następnie prezentacja na finale w Warszawie. W ten sposób też promuje się na całą Polskę ciekawe obiekty z poszczególnych regionów. Dla najlepszych są oczywiście nagrody - dla uczniów i szkoły. Powrócę do tego domku z Barbary. On ma naprawdę ciekawą historię. Wiele się tam działo podczas II Wojny. Odwiedzało go wiele znanych i historycznych postaci, był takim "przystankiem" dla przyjezdnych. Uczniowie z klas technicznych sporządzili rysunki technicze tego domku - ma ciekawą, zabytkową architekturę. Dotarliśmy do najstarszej, żyjącej osoby z tego rodu, do którego ten dom należy. Ta Pani w nim mieszka, jest schorowana, ale znalazła dla nas czas. Pokazała nam zdjęcia rodziny i pierwszych właścicieli tego budynku. Sporządziliśmy drzewo genealogiczne całego rodu. Ciekawostką jest też to, że pewien przdodek rodu w ogrodzie tego budynku zakopał kiedyś pewien skarb - niestety do tej pory go nie odnaleziono. Pan Senior podczas prezentacji naszych osiągnięć w Muzeum wyraził zgodę nawet na to, abyśmy kiedyś wpadli do niego i pomogli mu kopać :-) To wszystko jest w ten prezentacji właśnie. Zrobiłem również stronę www, ale niestety nie jest już ona dostępna w Internecie. Na sam koniec staraliśmy się zdobyć sponsorów (m.in. firmę Atlas), aby odnowic elewację tego zabytkowego budynku. Trzeba było jednak chodzić i prosić się Konserwatora na zgodę i wydanie jakiś dokumentów jak remont miałby wyglądać. Niestety jakoś to nie doszło do skutku - a szkoda. Tak to mniej więcej wygląda, ta "adopcja". Przecież chyba wiadomo, że nie można się spodziewać po uczniach, którzy robią to poza godzinami zajęć, jakiś inwestycji czy czegoś w tym rodzaju. Najważniejsze, że młodzi ludzie coś robią, a przy okazji szkolą się w swoich profesjach (prezentacje, strony www itd - informatycy, rysunki technicze - budowlańcy) - takie są kierunki w mojej byłej szkole, no i przede wszystkim uczą się historii swojego miasta oraz adoptowanego obietku. Pozdrawiam. --------------------------------- www.lookas.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dn Re: Uczniowie adoptowali zabytkowe osiedle IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 16.06.05, 23:50 wszystko to bardzo ciekawe i piękne ja zauważam tylko, że w artykule nie ma nic o opiece... może to tylko niewłaściwe słowo? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lookas.prv.pl Re: Uczniowie adoptowali zabytkowe osiedle 17.06.05, 00:24 Zapewne tak :-) Dzisiaj opieka ludziom kojarzy się tylko z $$$$$$$$$$$$$$$$$ Pozdr :-) --------------------------------- www.lookas.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dn Re: Uczniowie adoptowali zabytkowe osiedle IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 18.06.05, 00:41 nie koniecznie można posprzątać, pomalować.... itp, itd czy coś takiego ma miejsce? - artykuł o tym nic nie mówi pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lookas.prv.pl Re: Uczniowie adoptowali zabytkowe osiedle 18.06.05, 10:02 To zależy od obietku. Niektóre zespoły zaadoptowały różne kapliczki itd. Sprzątały wokół nich, odmalowywały itd. My chcieliśmy w poprzedniej edycji właśnie odremontować elewację tego budynku na Barbary, ale poddaliśmy się biurokracji. Zgoda właścicieli była, sponsor też blisko już był... tylko zabrakło chęci drugiej strony. --------------------------------- www.lookas.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dn Re: Uczniowie adoptowali zabytkowe osiedle IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 18.06.05, 22:52 "My chcieliśmy w poprzedniej edycji właśnie odremontować elewację tego budynku na Barbary..." i to jest forma opieki, a w opisywanym przez Gazetę przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
lookas.prv.pl Re: Uczniowie adoptowali zabytkowe osiedle 18.06.05, 23:22 Nie mam niestety pojęcia co oni robią, nie znam żadnego z tych uczniów. Może sama Gazeta coś wie? ;-) --------------------------------- www.lookas.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dn Re: Uczniowie adoptowali zabytkowe osiedle IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 19.06.05, 18:47 jeżeli Gazeta ma pojęcie, to powinna to opisać, a jeśli nie to zmienić tytuł :):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczniowie ZSSB Re: Uczniowie adoptowali zabytkowe osiedle IP: *.ids.czest.pl 23.06.05, 12:15 Jestesmy zaskoczone opinią o projekcie który tworzylysmy w naszej szkole. Zebralismy mnóstwo informacji z przeróżnych źródeł na temat Pałacu,i trzeba powiedziec ze nie bylo łatwo.Spotykalismy sie nie tylko z życzliwościa ludzi ale równiez z niechęcią. W artykule nie ma informacji na temat tego jakie materialy posiadamy,jak wygladała nasza praca i na czym to dokładnie polegalo. Wedlug opini ekspertów CEO z Warszawy(gdzie bylismy na ogólnopolskiej prezentacji)dotarlismy do wielu interesujacych i unikatowych źrodel, calosc wykonana byla profesjonalnie, bardzo dokladnie i włożylismy w to mnóstwo pracy. Gdybysmy chcieli iśc na łatwiznę nie adoptowalibysmy całego osiedla robotniczego na Rakowie ale przydrożną kapliczkę ktorej historia mowi tylko kiedy i przez kogo zostala zbudowana. Wedlug nas Pałac Hantkego i pozostale budynki są bardzo interesujące i godne naszej uwagi.Aby obiektywnie ocenić naszą pracę zapraszamy we wrzesniu na obejrzenie calosci zebranych materialów i dokonanej pracy. Pozdrawiamy!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dn Re: Uczniowie adoptowali zabytkowe osiedle IP: *.prenet.pl / *.prenet.pl 23.06.05, 23:42 Gość portalu: uczniowie ZSSB napisał(a): > Jestesmy zaskoczone opinią o projekcie który tworzylysmy w naszej szkole. to chyba odosobniona opinia `miłośnika cz-wy` > Gdybysmy chcieli iśc na łatwiznę nie adoptowalibysmy całego osiedla... no właśnie, również piszecie o adopcji... wyjaśnijcie mi proszę na czym polega wasza opieka nad tym osiedlem (bo przecież dokumentacja historyczna to nie adopcja) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lookas.prv.pl Do "dn", Storimy i innych zainteresowanych 21.07.05, 01:15 dn - postanowiłem dzisiaj wrzucić ten zrobiony przeze mnie pokaz o tym co dokonaliśmy podczas 1 edycji tego konkursu na adopcję. Jest to wygrzebana gdzieś z mojego dysku jedna z wersji testowych :-) ściągnij: dhost.info/sherwood29/show/potomkowie_dlugosza.exe (ok. 7mb) Drugi link prowadzi do pokazu zrobionego po prostu z marszu - dostaliśmy info, że jest konkurs i mieliśmy dosłownie 3-4 dni na zebranie materiału i zrobienie prezentacji - i niespodziewanie wygraliśmy ten konkurs :-) Wszyscy ubrani w garnitury, pełna elegancja.. a my na końcu "luzacko" ubrani... trochę schowani, byliśmy tam tylko po to, aby być... a tu nagle taka niespodzianka. Jest to prezentacja o Rakowie, więc akurat coś dla Storimy :-) link: dhost.info/sherwood29/show/rakow-moja_dzielnica.exe (ok. 3,5mb) tutaj jest dyplom jaki otrzymaliśmy, były też inne nagrody oprócz dyplomu.. oraz UŚCISK DŁONI PANA PREZYDENTA... ahhhh... :-PPP dhost.info/sherwood29/show/grand_prix_region.jpg --------------------------------- www.lookas.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lookas.prv.pl poprawne linki - TUTAJ! 21.07.05, 01:21 Przepraszam, zapomniałem, że ten serwer jest baznadziejny. Poprawne linki znajdziecie tutaj: www.sherwood29.prv.pl/show/ --------------------------------- www.lookas.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dn gratulacje IP: *.prenet.pl 22.07.05, 23:45 bardzo mi się podoba :) gratuluję nagrody Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: gratulacje 23.07.05, 15:07 Lukaszu!!! Widzielismy. Bardzo sie wzruszylem. Zrobilo mi sie lzej i przyjemniej. Co za Wspaniala Grupa Mlodych Ludzi. Gratulacje dla Pani Opiekunki. Z taka mlodzieza to przyjemnosc i zaszczyt pracowac. Rewelacyjne, te dwie strony. Jak starannie i estetycznie wykonane. Z jaka pieczolowitoscia i szacunkiem wobec historii. Klaniam sie Waszemu Zespolowi, z szacunkiem storima Odpowiedz Link Zgłoś
lookas.prv.pl Re: gratulacje 23.07.05, 16:38 Dzięki, dzięki :-) Prawda jest taka, że bez pomocy i zapału naszych opiekunek byśmy nic nie zrobili lub zrobili o wiele mniej. To dzięki nim mieliśmy taki zapał do pracy :-) Życzyłbym młodszym żeby mieli tylko takich nauczycieli w szkołach - prawdziwe perełki wśród tych wszystkich straszących pałami belfrów ;-) Co do tego zespołu - niestety z końcem liceum nastał i koniec zespołu :-( Fajnie się wspólnie pracowało - połączenie osób z kilku różnych klas (informatyka i budownictwo) - ale tak musiało być. Dziękuję w imieniu swoim, kolegów i koleżanek :-) Trzymajmy kciuki za młodszych, to oni teraz przejęli po nas pałeczkę... Pozdrawiam. --------------------------------- www.lookas.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lookas.prv.pl Re: gratulacje 23.07.05, 16:30 Dzięki. Mam nadzieję, że już trochę więcej wiesz co się kryje pod słowem "adopcja" w tym całym zamieszaniu :-) Ta prezentacja, swoją drogą już stara i się wstydzę za nią, jest finiszem naszej pracy i owocem ciężkiej pracy po godzinach lekcyjnych. --------------------------------- www.lookas.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
storima Re: gratulacje 23.07.05, 17:02 lookas.prv.pl napisał: > Dzięki. Mam nadzieję, że już trochę więcej wiesz co się kryje pod słowem > "adopcja" w tym całym zamieszaniu :-) Lukaszu, szczesliwie rozumialem to od poczatku:) >Ta prezentacja, swoją drogą już stara i > się wstydzę za nią, jest finiszem naszej pracy i owocem ciężkiej pracy po > godzinach lekcyjnych. www.lookas.prv.pl" target="_blank">www.lookas.prv.pl</a> A czegoz tu sie wstydzic? Z pewnoscia obecnie posiadasz wiecej doswiadczenia, nic wiec dziwnego, ze zrobilbys ten projekt inaczej. Zrewanzujesz sie sam sobie w nastepnych!!! Powodzenia. PS Znalazlem cos takiego (szkoda, ze nie jestescie tam wymienieni:((( www.ceo.org.pl/dokument.php?dzial=1361&id=4310 Odpowiedz Link Zgłoś
lookas.prv.pl Re: gratulacje 24.07.05, 00:01 storima napisał: > > Lukaszu, szczesliwie rozumialem to od poczatku:) > Cieszę się :-) Mam nadzieję, że dn również ;-) > > A czegoz tu sie wstydzic? > > Z pewnoscia obecnie posiadasz wiecej doswiadczenia, nic wiec dziwnego, ze > zrobilbys ten projekt inaczej. > > Zrewanzujesz sie sam sobie w nastepnych!!! > > Powodzenia. Blisko, blisko Storimo :-) Wtedy myślałem, że jestem w tym dobry.. czas jednak pokazał jak bardzo się myliłem :-) Ale było, minęło - trzeba się skupić na nowych rzeczach, tak jak napisałeś :-) I nie dziękuję! > PS Znalazlem cos takiego (szkoda, ze nie jestescie tam wymienieni:((( > > www.ceo.org.pl/dokument.php?dzial=1361&id=4310 Byliśmy tam podczas trwania "naszej" edycji :-) Byliśmy również na finale w Warszawie - niektóre zespoły robiły niesamowite makiety.. byłem pełen podziwu dla nich :-) Faktycznie nie ma nas w archiwum... trudno, my swój czas mieliśmy i wykorzystaliśmy tak jak mogliśmy - pozostaną nam wspomnienia i dyplomy :-) Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam! --------------------------------- www.lookas.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: poprawne linki - TUTAJ! IP: *.resnet.cranfield.ac.uk 23.07.05, 21:08 Hej, gratuluje, naprawde jestem pod wrazeniem, pozdrowienia dla Wlodka to ten pan ze Slozby Ochrony Zabytkow:-) Wiecej takich ludzi jak Ty i to miasto wyjdzie na prosta pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lookas.prv.pl Re: poprawne linki - TUTAJ! 24.07.05, 00:03 Witam! Dziękuję serdecznie :-) W takim razie ja również pozdrawiam pana Włodka :-) Co do mnie, to dziękuję za takie słowa, ale wydają mi się trochę za duże :-)) Pozdrawiam i dziękuję! --------------------------------- www.lookas.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś
lookas.prv.pl Dla zainteresowanych 21.12.05, 00:05 M.in. dla dn, Storimy i innych, podaję link do strony zespołu, z którym razem "adoptowałem" zabytkowy domek na ul. św. Barbary ;-) Stronka nie była od dłuższego czasu w Internecie, ale dzisiaj ponownie ją wrzuciłem w sieć i można ją już przeglądać i poczytać i pooglądać co robiliśmy, i po co robiliśmy. Może to pozwoli bardziej zrozumieć znaczenie słowa "adoptować" w tytule artykułu :-) LINK: www.zssb-slady.prv.pl Pozdrawiam. ________________________ www.lookas.prv.pl Odpowiedz Link Zgłoś