kapiasek1 23.06.05, 13:23 czy wiecie coś o tym deweloperze i ich inwestycji osiedle świderska na tarchominie? z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam :-) dane dewelopera: wartico inwest sp. z o.o. al. jerozolimskie 53 00 - 697 warszawa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: luka Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.aster.pl 05.07.05, 18:00 ja nie wiem , ale sam sprawdzam, też czekam na informacje jakby co, pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.aster.pl 12.07.05, 20:08 Jestem w tej samej sytuacji. Zero informacji w sieci. Ich firma-matka Energopol wybudowala 1-szy etap osiedla - wyglada calkiem niezle, wiec sa jakies przeslanki zeby w to wejsc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 19:00 Raczej przestrzegam. Niedowiarków zachęcam do rozmowy z mieszkańcami pierwszego (oddanego osiedla). Akty notarialne były opóźnione (ciągnie to za sobą wyższe koszty ubezpieczenia kredytu). Znam developerów, którzy zwracają takie koszty jeśli opóźnienie wynika z ich winy (ale to nie w Wartico Invest). Warto też zapytać o ogródki (czy też tarasy), które mają mieścić się na dachu garaży. Podobno w pierwszej inwestycji jest z nimi kłopot, bo przeciekały. Jakiś czas temu, myślałam o tej lokalizacji ale po dokładnym sprawdzeniu zrezygnowałam. Jedyną korzyścią z odwiedzin w Wartico było poznanie Pana Tomka z BPH. Przy jego pomocy dostałam sprawnie tani kredyt. Jego warto polecić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.07.05, 11:16 ja tez poszukuje informacji o tej firmie!!! Ale mieszkanko mamy zarezerwowane!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pmk Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.biol.uw.edu.pl 21.07.05, 14:44 To chyba dawny Energopol Trade Warszawa. Zbudowali dwa osiedla na Białołęce. Na Tarchominie to na ul. Świderskiej, które teraz kontunuują oraz na Nowodworach przy ul. Strumykowej, którego nie dokończyli, bo ZBANKRUTOWALI, a dokładniej zbankrutował Energopol Olsztyn - na którego przerzucili odpowiedzialność, widząc co sie święci (Energopol Warszawa był deweloperem, zaś Energopol Olsztyn wykonawcą pierwszego etapu osiedla i deweloperem na kolejnych; zdaje się, że zamiast zapłacic wykonawcy gotówkę, Energopol Warszawa w ramach rozliczenia przekazał niedokończoną budowę, a że czasy przy sprzedaży mieszkań wtedy były cięzkie, to się ten ostatni nie wyrobił). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość/beatka Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.05, 21:57 Ja też zarezerwowałam mieszkanko u nich, ale mam cały czas obawy co do firmy. Wiem że nie są w Związku Polskich Deweloperów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.mofnet.gov.pl 01.08.05, 10:46 Witam ja również przed chwilą zarezerwowałem mieszkanie na oko wygląda ciekawie tyle że podobnie jak Ustronie Wiślane też przy samych wałąch przeciwpowodziowych. Niepokoi mnie fakt, że developer nie ma wydzielonego rachunku powierniczego i jest to pierwsza inwestycja akurat tej spólki-córki. A czy ktoś widział warunki sprzedaży jakie są zapisane w umowie? Pozdr. Jacek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peruna Re: wartico invest sp. z o.o. IP: 213.77.7.* 08.08.05, 14:24 Witam, Ja też poszukuję informacji o tym developerze. Niestety oprócz tego forum nie znalazłam wiele informacji w sieci o tej firmie...a mieszkanko zarezerwowane.... Z góry dziękuje za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mysza Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.bphpbk.pl 18.08.05, 10:43 Kupiliśmy wraz z mężem od nich mieszkanie na początku czerwca i przyznam, że współpraca z tą firmą układa się od samego początku rewelacyjnie! Zanim zdecydowaliśmy się na kupno sprawdzałam tę firmę w BIK (dla niewtajemniczonych to taki rejestr niesolidnych dłużników) oraz innych tego rodzaju bazach. Uspokajam, że nie figurowali w żadnej z nich (ani pod obecną ani pod starą nazwą). Wszystkie dokumenty też mają w porządku (odpisy z KRS, pozwolenia na budowę itp.). Poza tym są bardzo pomocni - gdy zaciągaliśmy kredyt, bank postawił absurdalny warunek, a oni go spełnili. Naprawdę się starają i za to bardzo ich cenimy. Pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów. Mysza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 21:33 Zgadzam się z przedmówczynią. Różne banki rzucają kłody pod nogi klientom. Na polecenie zasługuje człowiek zajmujący się kredytami z ramienia banku BPH (Pan Tomasz). Jest pomocny, profesjonalny i sprawnie przechodzi przez całą procedurę kredytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mysza Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.05, 18:51 Ewo, pisząc o współpracy - miałam na myśli przede wszystkim dewelopera i nasze z nim relacje, które układają się pomyślnie. Sprawa z bankiem to odrębny temat. Mam radę dla Ciebie: początkowo też zgłosiliśmy się do Pana Tomasza po kredyt, ale po pierwsze: warunki zaproponowane przez niego nie różniły się od tych proponowanych bezpośrednio w placówce banku (więc gdzie ta specjalna oferta dla nabywców tych konkretnych mieszkań?!). Po drugie: namawiał nas na różne produkty Banku BPH. Zraziło nas to. Poszliśmy do oddziału i .... dostaliśmy lepsze warunki cenowe (jako zwykli iksińscy z ulicy). W którym bloku (H czy E) kupiłaś mieszkanie? Pozdrawiam Mysza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sophie Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.cust.tele2.pl 23.08.05, 18:49 Według mnie oferta jest atrakcyjna. Mieszkania ładne i rozkładowe, atutem jest także lokalizacja osiedla (cicho, blisko Wisły a jednocześnie dobre warunki komunikacyjne). Po sprawdzeniu firmy długim namyśle zdecydowaliśmy się i mieszkanie kupiliśmyu. Pozdrawiamy przyszłych sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: wartico invest sp. z o.o. IP: 80.51.198.* 26.08.05, 14:53 Ja się właśnie zastanawiam. Jeśli podpiszę to się wkrótce odzywam do przyszłych sąsiadów:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaku2@gazeta.pl Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.crowley.pl 12.09.05, 15:40 Czy czytał ktoś umowę, może macie jakieś uwagi?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.ibmer.waw.pl 16.09.05, 09:10 jestem zainteresowany kupnem mieszkania w budynku E. dzis nawet mam podpisac przedwstepna umowe, ale czytajac tu opinie na forum (wczesniej nic nie znalazlem w necie na temat Vartico) mam cos mieszane uczucia. Tak mysle ze budynek E jest ich ostatnim budynkiem a z takimi sa tylko problemy-jak zabraknie kasy to AMEN.i Co tu robic?Mam tylko nadzieje ze wszystko bedzie dobrze, pozostale budynki - Etap I i II sa super, tylko czy starczy im kasy na ten ostatni? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.ibmer.waw.pl 16.09.05, 09:14 a jesli chodzi o BHP i o te lepsze warunki dla kupujacych w Vartico to totalna lipa.Wcale nie sa lepsze, a od rynku sie roznia na niekorzysc. Nie dosc ze wysokie % to jeszcze prowizja 2,5% i inne oplaty.Znalazlem inne banki gdzie jest o wiele taniej. Budynki rzecywiscie maja ladna lokalizacje,a co z powodziami?Myslicie ze nas nie zaleje w razie powodzi?bo budynki sa rzeczywiscie bardzo blisko walow-miejsca postojewe za 6tys ktore sa dolaczane do mieszkan maja byc tuz przy walach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaku2 Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.crowley.pl 16.09.05, 11:55 Też myślałem o zalani, ale nie sądzę, żeby było tak dramatycznie. Rzeczywiście jeżeli chodfzi o Wartiko, rzadnych informacji w sieci. Czy czytał ktoś umowę?! Może jakieś uwagi. Dzisiaj właśnie jedziemy podpisać umowę wstępną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medlin Re: wartico invest sp. z o.o. IP: 81.219.14.* 16.01.06, 09:38 Bardzo chciałabym kupić mieszkanie na tym osiedlu, jednak mam duże wątpliwości dotyczące kilku punktów umowy. Jedną z największych jest zapis mówiący, że ”nabywca wyraża zgodę na finansowanie wyżej wymienionej inwestycji poprzez kredyt bankowy oraz na obciążenie hipoteką nieruchomości, na której jest realizowana przedmiotowa inwestycja” Czy ktoś z Was próbował negocjować usunięcie czesci tego zapisu (mowa o obciazeniu hipoteka)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.ptedom.pl 16.01.06, 10:11 witam Cię:) oczywiście ten zapis jest nie do przyjęcia, ale spokojnie mozesz zmienić jego treść. Ja wynegocjowałam zmianę. Oczywiście nie wykreślą tego punktu ale, byłam u prawnika z umową i dodaliśmy do tego punktu dodatkową treść. "Nabywca wyraża zgodę na finansowanie wyżej wymienionej inwestycji poprzez kredyt bankowy oraz na obciążenie - z tego tytułu- hipoteką nieruchomości, na której jest realizowana przedmiotowa inwestycja."- tego zmienić nie chcieli ale dodałam: "Inwestor zobowiązuje się do spłaty hipoteki przed dniem przeniesienia własności na nabywcę."- zostało dopisane i spokojnie to zaakceptowali. W innej sytuacji strach podpisać taką umowę, gdzie nie ma tej wzmianki. Bo własciwie mieliby możliwość zadłuzyć hipotekę i jej nie spłacić.. I co w takiej sytuacji??:)) Ale tak jak mówię nie było problemu z dopisaniem tej klauzuli. Tak wiec powodzenia w negocjacjach:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: medlin Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.chello.pl 16.01.06, 22:21 Bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, to cenna informacja, zależy mi na tym mieszkaniu a ten zapis mnie odstraszał. Czy możesz mi doradzić czy jest tam jeszcze cos co należy negocjować? jakies kruczki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.acn.waw.pl 16.01.06, 23:05 Istotny jest jeszcze paragraf 4 pkt 2. dobrze próbować zmienić czas z 6 do 3 miesięcy. Ma to znaczenie w przypadku np. ubezpieczenia kredytu.. 6 miesięcy to stanowczo za długo. Poza tym jezeli będzie taki zapis w umowie może bedą sie starac w miarę szybko (do 3 mies)o podpisanie aktu notarialnego, co zmniejszy koszty ubezpieczenia kredytu. Niestety nie mamy wpływu na opóźnienie -jakie moze nastąpić ze strony urzedów które np moga wstrzymac wydanie pozwolenia na uzytkowanie:(( nie mniej z tego co wiem papiery dev. ma ok..tak wiec nie powinno być problemu.pozdrawiam przyszła sąsiadkę/sąsiada:) Odpowiedz Link Zgłoś
dorka21 Re: wartico invest sp. z o.o. 16.09.05, 12:56 Jutro zamierzam wybrać się obejrzeć mieszkania jakie tam zostały. Czy podpisałaś umowę? Może jakies dobre rady na co warto zwrócić uwagę? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x Re: wartico invest sp. z o.o. IP: 80.51.198.* 16.09.05, 14:46 Witam wszyskich. Jestem juz po umowie. Polecam negocjację umowy z deweloperem gdyż można sporo uzyskać. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów i...czekamy na bieg wydarzeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mysza Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.bphpbk.pl 16.09.05, 15:39 Gratuluję podpisanej umowy! Sporo można uzyskać, ale niestety, najważniejszego nam się nie udało, mianowicie uzależnienie dokonywania wpłat od postępów prac budowlanych :-( Myślę, że Tobie też nie ustąpili. W tym punkcie są nieubłagani. Pozdrawiam wszystkich sąsiadów i mam nadzieję, że szybko zawiążemy wspólnotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.noname.net.icm.edu.pl 16.09.05, 16:33 a ja sie wycofalem ze wspolpracy z wartico. choc mieszknie juz bylo zarezerwowane. Umowa bardzo jednostronna, oczywiscie lepsza dla dewelopera. w porownaniu z innymi najgorsza. no i jak pojechalismy na budowe, nawet najmniejszej dziurki w ziemi nie ma tam gdzie ma stac budynek E. to chyba ostatecznie przewazylo. Watpie, zeby sie wyrobili w terminie, nawet jesli beda pieniadze. a czy beda? hmm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.ibmer.waw.pl 19.09.05, 09:22 Ja tez umowy nie podpisalem choc bylem juz w al.Jerozolimskich i trzymalem dlugopis nad przedwstepna. Budynku wogole jeszcze nie widac,a ceny maja dosc wygurowane, opuscic nie chca nic. Najwazniejsze to czy beda pieniadze na wybudowanie budynku?Jesli to prawda ze Energopol zbankrutowal kiedys, a to przeciez byly Energopol Trade Warszawa to kto wie...... w koncu to ostatni budynek jaki buduja, a z takimi czasem zle bywa.....bo nie ma pieniedzy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: D Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.ibmer.waw.pl 19.09.05, 09:19 ja znow probowalem negocjowac warunki przy wstepnej umowie,ale niestety byli nie ugieci,nie chcieli opuscic z ceny nawet 1tys zl - czyzby mieli jakies problemy finansowe?-byc moze to jest odpowiedz.... dlatego twardo trzymaja sie ceny gdyz nie moga opuscic. Jesli chodzi o fire,to powstala w kwietniu 2005 i to rzeczywiscie byly Energopol Trade Warszawa ktory "podobno zbankrutowal-ale to pogloski twierdza z Wartico"-jak jest naprawde?trzeba by bylo sprawdzic... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.chello.pl 19.09.05, 20:38 Jeśli chodzi o przeszłość Energopolu to rzeczywiście jest fatalna. Sprawdzałem zarówno Energopol jak i Wartico (wcześniej En East i NORMA) w KRS. Energopol to firma, która w latach 2000-2004 przynosiła olbrzymie straty i z tego co można wyczytać w necie tez "przekręcała" spółki. Natomiast to co jest dobrą informacją to to ze w tym roku spółkę (Energopol) kupił niejaki p. Zbigniew Jakubas (55 miejsce na liście wprostu) większościowy udziałowiec m. inn. Multico, Optimus, 25% udziałów w mennicy Państwowej. Widać że robi porządek w tym molochu. Rada Nadzorcza Wartico wpisana do KRS to już jego ludzie. Sprawdzałem kolejno i tak na przykład: Grzegorz Mroczkowski to WicePrezes spółki Multico(najbardziej dochodowa w pakiecie Jakubasa)KRS samego Wartico jest "czysty" za lata 2003 i 2004 wypracowali mały zysk.Wg mnie osoby które widnieją w radzie nadzorczej plus fakt kupiennia tego bankruta jakim jest Energopol przez gościa pokroju Jakubasa to dobry znak. Oczywiście nikogo nie uspokajam i bynajmniej nie zachęcam przytaczam tylko subiektywne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka21 Re: wartico invest sp. z o.o. 17.09.05, 16:15 Byłam dzisiaj w Wartico, powiem szczerze ze rozkłady mieszkań oraz ceny są w miarę do zaakceptowania, osobiście jestem zainteresowana budynkiem "H", jednak nie daje mi spokoju bliskość położenia inwestycji przy wale a tym samym przy Wiśle. Biorąc pod uwagę ostatnie powodzie, boję się zalanych piwnic i problemów z tym związanych. Czy ktoś może posiada bardziej fachową wiedzę w tym tamacie niż moja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robi Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.atman.pl / *.atman.pl 17.09.05, 18:24 Witam, czytam sobie o tym osiedlu - interesuje mnie to akurat bo mieszkam na Swiderskiej a te nowe osiedle buduje sie tuz za moim oknem. Nie interesuje sie akurat cenami i rozlozeniem mieszkan. Ale ja bym tam nie zamieszkal mimo, ze mieszkam 50m dalej. Te osiedle jest przy samym wale a grunt na ktorym jest stawiane to niedawno było jeszcze bagno, bo wody gruntowe wisły jednak przesiąkają. Mając mieszkanie przy wisle, przy wale, musicie mieć świadomość o pladze komarow. Nie da sie tu zyc od wiosny do jesieni przez miliony komarow :) W 2001 kiedy mielismy w Polsce powodz to za tym osiedlem wyłożono 12 tys workow z piaskiem, bo wał przeciekał... Wszystko powyżej to takie subiektywne spojrzenie. Poki co mieszkam na świderskiej i nie narzekam :) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.chello.pl 18.09.05, 10:26 Co do bliskości wałów to ja się nie obawiam. Budynki nie będą podpiwniczone - jest to tzw. konstrukcja na palach ( odpowiednio pomyślana do budowania na takim gruncie). Przed podpisaniem umowy sprawdzałem gdzie się tylko da odnośnie ryzyka zalania z Wisły. Otóż Tarchomin ma najwyższe i najświeższe wały w całej Warszawie więc nawet w przypadku mega powodzi to odpłynie Saska Kępa, Solec i ZOO, a Tarchomin jeszcze nie. W 1997 rzeczywiście dostała się woda obok na teren parku kościoła, który leży bezpośrednio w sąsiedztwie budowy ale to z winy śluzy należącej do kościoła, która była nieszczelna i przez nią woda cofnęła się i wylała. Z tego co słyszałem to sprawa była na tyle głośna że rozbiło się o sam Watykan i śluzę wymurowano:) Odpowiedz Link Zgłoś
dorka21 Re: wartico invest sp. z o.o. 18.09.05, 10:43 Troszke sie uspokoilam z tym wałem, przerażają mnie trochę komary no ale to jest coś za coś albo mieszkasz przy ulicy gdzie komara nie uwidzisz albo przy zielonych terenach gdzie komary również żyją:( a w którym budynku kupiłeś mieszkanie E czy H? Ja osobiście jestem zainteresowana H. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.chello.pl 18.09.05, 17:46 Kupiłem w budynku E bo jest niższy ale prawdę mówiąc H będzie bardziej kameralny bo nie przylega bezpośrednio do ulicy i odgradzają go pozostałe budynki. Co do komarów to nie ma co ukrywać że są i będą. Odczułem to już na własnej skórze przyglądając się budowie pare dni temu:)Ja to widzę tak że okna z moskitierami obowiązkowo i problem w domu z głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: .. Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.chello.pl 18.09.05, 18:32 Mysza, z adresu wnoszę, że pracujesz w banku a nawet nie wiesz, co to jest BIK!! O ile mi wiadomo w Biurze Informacji Kredytowej przechowywane są informacje na temat OSÓB FIZYCZNYCH, więc ciekawe jak mogłaś sprawdzić tam spółkę. Jeśli tak też sprawdzałaś resztę papierków, to ja bym na Twoim miejscu bał się o swoje pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mysza Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.bphpbk.pl 19.09.05, 09:52 Drogi Kolego, Służę pewnym wyjaśnieniem. W BIK'u są jak do tej pory rzeczywiście dane tylko osób fizycznych (sprawdzałam nazwiska: Siudek i Smalec - o ile coś Ci to mówi), ale również zamieszczone są dane podmiotów prawnych (na razie nieoficjalnie, więc dostęp do nich nie jest możliwy, ale Ty nie mogłeś o tym wiedzieć). Bądź łaskaw na przyszłość nie krytykować ludzi zanim rzetelenie nie odrobisz pracy domowej ;-) Co do moich pieniędzy, to nie musisz się o nie obawiać - nie są Twoje :-))) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wisla Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.ibmer.waw.pl 19.09.05, 09:38 woda dostala sie przez waly gdyz Ksieza wybudowali sobie kanal przez waly zeby odprowadzac scieki bezposrednio do Wisly.Nie ulega jednak watpliwosci ze teren gdzie ma powstac budynek E i H byl niedawno bagnem, i ze waly sa w nienajlepszym stanie i nigdy nie byly remontowane.Jesli bedzie powodz to na poczatku zaleje samochody na parkingu przy walach a pozniej w garazach pod budynkami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wisla Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.ibmer.waw.pl 19.09.05, 09:31 Bloki rzeczywiscie sa prawie przy wale,miejsca postojowe ktore proponuje Wartico sa wlasciwie "na wale".Fakt jest taki ze osiedle stoi na terenie zalewowym i z tego co wiem to nie wiadomo w jaki sposob firma uzyskala pozwolenie na budowe, bo wogole nie powinna go dostac.Z powodziami roznie bywa,ale wiele osiedli polozonych tak blisko przy Wisle cierpi na podtopienia,z drugiej strony wal jest slaby i nigdy nie remontowany takze nie stanowi tez jakiegos super zabezpieczenia przed Wisla. Odpowiedz Link Zgłoś
dorka21 Re: wartico invest sp. z o.o. 19.09.05, 16:22 Ja zarezerwowałam mieszkanie ale z godziny na godzinę mam coraz więcej wątpliwosci co do samego inwestora. Po pierwsze firmy Wartico nie bedzie na czarnych listach dłuzników bo jest stosunkowo młodą firmą a po drugie polityka Energopolu jest dość hm...ale to może ocienicie sami jaka jest. Przesyłam link do artykułu jaki znalazłam w interecie na temet postępowania firmy "Energopol Trade SA" która jest 100% udziałowcem Wartico Invest energopol.webpark.pl/. Jak poczytacie sobie w treści tego artykułu pod adresem ul. Nowogrodzka 21 widnieje (widniała) zupełnie inna firma niż EN-EAST a mianowicie Energopol Trade Market S.A. Może to zbieg okoliczności ale czy na pewno? Po drugie jak zaczęłam szukać w Internetowej Książce Telefonicznej firmy EN-EAST Sp. z o.o. wyświetla się nazwa: EN East Sp. z o.o. Agencja ubezpieczeniowa TUiR Warta SA , (0-22) 537 30 45, 00-511 Warszawa, Nowogrodzka 21, pow.m. st. Warszawa, woj.mazowieckie. Z drugiej strony ciekawe ze z TUiR powstała spółka zajmująca się budownictwem mieszkaniowym na terenie Warszawy... Po trzecie umowa też mi się nie podoba, pomijam już fakt że płacić trzeba bez względu na postęp prac na budowie. Byc może przesadzam i jest to zbyt duża ostrożność z mojej strony ale ja biorąc kredyt na 20 lat chce spać spokojnie ze przynajmniej sprawdziłam wszystko co przyszło mi do głowy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr x Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.chello.pl 19.09.05, 20:40 Jeśli chodzi o przeszłość Energopolu to rzeczywiście jest fatalna. Sprawdzałem zarówno Energopol jak i Wartico (wcześniej En East i NORMA) w KRS. Energopol to firma, która w latach 2000-2004 przynosiła olbrzymie straty i z tego co można wyczytać w necie tez "przekręcała" spółki. Natomiast to co jest dobrą informacją to to ze w tym roku spółkę (Energopol) kupił niejaki p. Zbigniew Jakubas (55 miejsce na liście wprostu) większościowy udziałowiec m. inn. Multico, Optimus, 25% udziałów w mennicy Państwowej. Widać że robi porządek w tym molochu. Rada Nadzorcza Wartico wpisana do KRS to już jego ludzie. Sprawdzałem kolejno i tak na przykład: Grzegorz Mroczkowski to WicePrezes spółki Multico(najbardziej dochodowa w pakiecie Jakubasa)KRS samego Wartico jest "czysty" za lata 2003 i 2004 wypracowali mały zysk.Wg mnie osoby które widnieją w radzie nadzorczej plus fakt kupiennia tego bankruta jakim jest Energopol przez gościa pokroju Jakubasa to dobry znak. Oczywiście nikogo nie uspokajam i bynajmniej nie zachęcam przytaczam tylko subiektywne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyz Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.ibmer.waw.pl 20.09.05, 15:02 ja juz zrezygnowalem szczerze powiem.Nie kupuje mieszkania ktorego tam nie ma, czy to H czy E i nie wiadomo czy np zanim je postawia Wisla nie zaleje wszytkiego a ja bede splacal nastepne 30 lat "wymarzone mieszkanie". Z drugiej strony placac za 50m 220 tys i nie miec nawet parapetu to wcale nie taka konkurencyjna cena.Ja rezygnuje mimo iz osiedle baaardzo fajne.Moze kupie uzywane w tych pierwszych blokach tez za 220 z tym ze w pelni urzadzone:))i przynajmniej bede wiedzial za co place:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XXX Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.crowley.pl 20.09.05, 15:57 A ja umowę podpisałem i szczerze mówiąc nie wiem co mam teraz robić. Tak jak byłem przekonany to teraz czytając opinie na forum (bardzo różne) można mieć poważne wątpliwości. A propos zalania osiedla przez Wisłe, dzwoniłem do Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej. Uspokoili mnie tam trochę mówiąc, że nawet 97r. Wisła nie przekroczyła poziomu alarmowego. Rzeczywiście martwi mnie fakt, że w sprawie budowy budynku E nie ma ani jednej dziurki w ziemi (która była kiedyś bagnem). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.crowley.pl 21.09.05, 13:25 Czy nikt już nie interesuje się tą inwestycją!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyz Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.ibmer.waw.pl 22.09.05, 16:38 hehe:) - moze nie ma zadnej dziurki dlatego bo ciagle ja osuszaja :))) hehe:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rob Re: wartico invest sp. z o.o. IP: 195.136.114.* 28.09.05, 21:26 Witam, a sprawdź jeszcze www.probud.com.pl powinni mieć jeszcze coś wolnego pzdr rb Odpowiedz Link Zgłoś
dorka21 Re: wartico invest sp. z o.o. 21.09.05, 17:00 Ja jestem raczej na "nie" niz na tak. Pierwszym powodem na "nie" jest bliskośc Wałów i obecność komarów, które w moim przypadku mogą byc poważnym problemem zdrowotnym, Drugi powód to: sama firma bez doświadczenie i niezbyt udany właściciel. Perspektywa kredytu i takich wątpliwosci powoduje ze raczej nie kupię mieszkania w tej okolicy, zwłaszcza ze rynek wtórny oferuje całkiem fajne mieszkania już gotowe, a cena ich jest podobna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.ibmer.waw.pl 22.09.05, 16:43 z tym sie zgodze w 100%,Rynek wtorny oferuje np : 1)na Mysliborskiej sa super mieszkanka w 4 pietrowych budynkach z garazem i 57 metrowe za cene ok 210tys (oczywiscie osiedle ogrodzone,strzezone itd, itd, - nowe-rok budowy powyzej 2000) 2) na ksiazkowej identycznie, na odkrytej ( to troszke dalej niz swiderska) ale sa tez tansze. A jesli chodzi o zainteresowanie, to ja sie interesuje, ale tylko chce sie upewnic ze to wszystko poniesie klape i nie wybuduja tam bloku E, ani H do konca nastepnego roku. Zreszta.... i tak nie cierpie komarow, a tam rzeczywiscie gryza jak diabli i jest ich ogrom - na balkonie nie posiedzisz w spokoju, mozna go odpuscic. Odpowiedz Link Zgłoś
agata01 Re: wartico invest sp. z o.o. 28.09.05, 11:31 Dyzio czy mógł byś mi dać jakies namiary na to mieszkanie na myśliborskiej, bo jak narazie ja jestem lekko zalamana poszukiwaniami w miare nowego mieszkania na rynku wtórnym w okolicach białołęki. A te oferty, o których piszesz są całkiem interesujące. Więc dzięki tobie moje załamanie może się nie pogłębi a może z niego wyjde:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.ibmer.waw.pl 05.10.05, 13:29 Ja glownie szukam na traderze - www.trader.pl - jest tam troche ciekawych ofert, ale jak dotad na razie jeszcze jestem bez mieszkanka :( - jade dzis ogladac obok Swiderskiej na Ksiazkowej za 195tys 45m juz urzadzone rok budowy chyba 2002,ogrodzone,strzezone itp. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.ctlm.pl / 81.210.38.* 29.09.05, 14:42 ja też się zastanawiam, a właściwie to jestem już prawie zdecydowana (budynek H). Prace na budowie posuwaja się do przodu, byłam tam wczoraj patrzyłam. Co do umowy to jest to zwykła umowa bardzo podobna do umowy np. ASbudu i szczerze nie zalazłam tam żadnych krzywdzących kupujacego zapisów. Oczywiście mam obawy, co do inwestora ale mimo wszystko jestem dobrej myśli. Co do bliskości wałów to uważam że gdyby istniało realne ryzyko zalania nie nikt nie wydałby im pozwolenia na budowę. poza tym sporo osiedli zbudowanych jst w bezpośredniej bliskości wałów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XX Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.crowley.pl 29.09.05, 15:06 Też tak myślę i dlatego zdecydowałem się na kupno mieszkania w budynku E. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.ctlm.pl / 81.210.38.* 29.09.05, 16:23 gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
mad772 Re: wartico invest sp. z o.o. 30.09.05, 12:27 ja tez sie zastanawiam nad tymi mieszkaniami, moze ktos wie jak z dojazdem tam czy jest spoko , czy sa autobusy itd, pracuje w centrum Odpowiedz Link Zgłoś
donpedrozo Re: wartico invest sp. z o.o. 06.10.05, 18:10 witam, ja także kupiłem już mieszkanie w budynku E i to dość dawno bo 14 lipca podpisałem umowę, ale w przeciwieństwie do poprzedników, moje wpłaty są uzależnione od postępu prac i nie było żadnego problemu z wyegzekwowaniem tego w wartico co do dojazdu to wg mnie po wydzieleniu osobnego pasa dla autobusów jest całkiem niezły, do przystanku niedaleko, większość autobusów się tam zatrzymuje, a jak nam kiedyś blisko most postawią to dopiero będzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mysza Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.bphpbk.pl 07.10.05, 16:27 Donpedrozo, gratuluję, choć trudno mi uwierzyć, że masz w umowie zapis uzależniający dokonywanie wpłat od postępów prac. Jeśli nie masz nic przeciwko, podaj mi proszę dokładną treść tego zapisu. Ciekawi mnie to tym bardziej, że myśmy próbowali i Wartico pozostało nieugięte. Pozdrawiam Mysza Odpowiedz Link Zgłoś
donpedrozo Re: wartico invest sp. z o.o. 07.10.05, 17:49 w umowie bezpośredniego zapisu nie mam, na załączniku harmonogramu płatności w tabeli mam opis zakresu robót przy każdym terminie płatności i wg prawnika z którym byłem przy podpisywaniu umowy taki zapis wystarcza do uzależnienia wpłat od postępu robót, jeśli nie to oświećcie mnie, bo może się mylę?!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mysza Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.bph.pl 10.10.05, 12:12 Dziękuję serdecznie za Twoją odpowiedź. Tak myślałam, w nszym przypadku jest identycznie - też tabelka w załączniku do umowy. Piszesz, że Twój prawnik uznał taki zapis za wystarczający, w takim razie mnie również musi wystarczyć. Jeszcze raz dziękuję za Twoją odpowiedź - pocieszyłeś mnie, bowiem myślałam, że taki zapis nie jest dość jasny (jednak nie jestem prawnikiem). Pozdrawiam sąsiedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
donpedrozo Re: wartico invest sp. z o.o. 10.10.05, 20:24 Witam, mam jeszcze jedną wiadomość, zaczyna się palowanie budynku E jakby ktoś nie śledził na bierząco, zatem trochę uspokajam... Pozdrawiam sąsiadów Odpowiedz Link Zgłoś
yacq Re: wartico invest sp. z o.o. 11.10.05, 13:07 witam, mam zarezerwowane mieszkanko w budynku H i jeszcze mam chwilę na podpisanie umowy. Cały czas myślimy, czy się decydować, ale miejsce nas tak zauroczyło, że raczej sprawa jest już przesądzona :) Boję się tylko obsuwy czasowej - myślicie, że to realne, żeby wyrobili się z budynkiem H do lipca 2006? Ps. Trzeba zawiązać na miejscu jakąś e-wspólnotę :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.ctlm.pl / 81.210.38.* 18.10.05, 09:02 my dzisiaj podpisujemy umowę - budynek H. mam nadzieję że wszystko będzie ok. jak na razie nie maja żadnych obsów i wszystko idzie zgodnie z planem. pozdrawiam wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
pdbart Re: wartico invest sp. z o.o. 25.10.05, 10:57 Witam przyszłych potencjalnych sąsiadów. Wprawdzie na razie tylko zarezerwowałem mieszkanie w budynku E, ale chyba się zdecyduję. Czy ktoś ma jakieś informacje na temat gruntów z drugiej strony ulicy dochodzącej do osiedla, między wałem a Świderską? Próbowałem dowiedzieć się czegoś dziś w gminie, ale z braku planu zagospodarowania nic konkretnego mi nie powiedzieli. Prawdopodobnie ma być tu też mieszkaniówka, ale nie wiem ile max. pięter. Trochę mnie też niepokoi jak będą wyglądały budynki w z etapu III nad wałem, bo znaczna część moich okiem ma wychodzić na tę stronę. Poza tym w gminie nie mają żadnej informacji o Wartico-Invest, a pozwolenie na budowę wydano w lutym 2005 na EN East. Czy tak może być? Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrx Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.chello.pl 25.10.05, 20:50 Cześć. Ja juz jestem po umowie więc witam. Co do parku na przeciwko to gdy bedą plany zagospodarowania należy się liczyć z tym ze ktos zacznie tam budowac.Jeśli tak to zaczną od Świderskiej i w perspektywie lat trzeba się liczyć z tym że i przy wale będzie coś stało. Co do etapu III Wartico to nawet nie mam wizualizacji jak ma się zmieśćić ten ostatni budynek więc ciężko też prognozować. Samo wartico mówi że na wiosnę będą się starali o pozwolenie na budowę i dopiero wtedy będzie wiadomo co i jak postawią. Odpowiedz Link Zgłoś
donpedrozo Re: wartico invest sp. z o.o. 25.10.05, 20:53 Witam, co do gruntów obok to nie mam pojęcia, ale jeżeli w gminie nic nie wiedzą to tak szybko nic raczej nie postawią. Jak zapewne wiesz budynki są stawiane na palach z powodu terenu na jakim są budowane więc nie mogą być za wysokie, 10 pięter raczej nie powinno nam grozić. Jak ja pytałem się kiedyś w gminie to powiedziano mi że wartico nawet starało się chyba o pozwolenie na budowę wyższych budynków ale jej z tego powodu nie dostało. Zatem budynki z etapu III także nie powinny być wyższe. Co do drugiego to mój prawnik (podobnie bank) nie dopatrzył się jakichś niezgodności w tych papierach (a napewno to sprawdzał). pozdrawiam luka Odpowiedz Link Zgłoś
pdbart Re: wartico invest sp. z o.o. 26.10.05, 22:48 Dzięki. Zawsze to jakieś pocieszenie. Podobno III etap ma się składać z kaskadowego budynku 4-6 pięter, ale nie wiedzą czy dostaną na to pozwolenie. A ktoś może wie kto jest właścicielem terenu z drugiej strony drogi? Zapewne to teren prywatny. Pzdr Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasiadka Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.ptedom.pl 15.12.05, 15:08 ponoć z pozwoleniem wszytko ok. Pani z wartico powiedziała że firma sie nie zmieniła tylko zmieniono nazwe firmy z En East na Wartico i w takiej sytuacji nie przenosi sie pozwolenia na budowę tylko jedynie jest dokument o zmianie nazwy firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiosna Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.aster.pl 04.12.05, 15:42 polaczenie jest ok. z tą okolica autobusy E-4, 510, 518, bez korków do pl. Wilsona jechalam ostatnio z szalonym kierowca 4-4 12 min... a w korkach to róznie ale ja na szczęscie pracujew takich godz. ze mnie korki nie dotyczą. ja kupuję mieszkanie w bud.e Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.acn.waw.pl 04.12.05, 17:17 Ja również jestem coraz bardziej zainteresowana. Mam rezerwacje mieszkanka w budynku H, czyli jak wszytsko bedzie ok to pod koniec lipca dostane klucze:) Mam pytanko do Ciebie czy dałaś radę cos wynegocjować z inwestorem? pozdrawiam przyszłą sąsiadkę:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiosna Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.aster.pl 06.12.05, 12:52 jade podpisac umowę w czwartek.... mam nadzieje coś uzyskać, przede wszystkim, ale to bezpoblemowo, wpłaty zgodnie z postępm prac, mam nadzieję na obniżenie choc trochę ceny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiosna Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.aster.pl 06.12.05, 13:12 podpisuje umowe w czwartek, mam nadziję ponegocjowć cenę, bo podobno harmonogram wplat zgodnie z postepami budowyto od ręki udostepniją...dzis czekam jeszcze na poprawki od mojego znajomego prawnika, więc jak coś bede wiedziala dam znać.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.ptedom.pl 06.12.05, 14:15 Wiosna.. byłabym wdzięczna gdybys dała znać..na co nalezy zwrócić uwagę w umowie.. tak wiec czekam i powodzonka w negocjacjach:))) Odpowiedz Link Zgłoś
anusiab Re: wartico invest sp. z o.o. 03.11.05, 23:30 witam serdecznie; dziekuje milym klientom, ktorzy zakupili mieszkania; gwoli scislosci Energopol _trade nigdy nie zbankrutowal; firma energopol byla rzeczywiscie w klopotach jak wiekszosc firm komunistycznych; domy z iszego etapu budowal energopol Trade Dom, ktory rzeczywiscie mial klopoty i zostal zlikwidowany - nie zbankrutowal; osoba mrx o ile pamietam rzeczywiscie ma racje - energopol w 60% jest firma pana Jakubasa, ktory ma apetyt na deweloperke - polecam artykul na jego temat w Forbsie; niedowiakow informuje ze palowanie w budynku E skonczy sie w sobote; budynek h idzie zgodnie z planem; negocjacje umow i negocjacje cenowe sa mozliwe i to nie male - te osoby, ktore nie wynegocjowaly warunkow dla siebie korzystnych moga miec pretensje raczej do siebie; dla osob, ktore mysla ze reklamuje firme informuje, ze jestem tylko pracownikiem i wiaze swoja kariere z ta firma i nie mam specjalnego interesu zachecac nikogo; klientow jest duzo - wiekszosc bardzo sympatyczna - jak widac wyzej - wiec na razie reklamy nie potrzebujemy; pozdrawiam serdecznie i sluze wszelka informacja na temat osiedla i firmy Odpowiedz Link Zgłoś
pdbart Re: wartico invest sp. z o.o. 04.11.05, 16:32 W takim razie mam pytanie o III etap. Ponieważ interesuję się mieszkaniem w budynku E z widokiem na wał boje się, że budynek planowany w III etapie przesłoni mi nie tylko wał, ale i słońce. Czy wiadomo jak będzie on usytuowany, jak daleko od budynku E i od ogrodzenia i ile będzie miał pięter od strony drogi? Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafal Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.spray.net.pl 05.11.05, 14:26 Ależ oczywiście, ze zbankrutował, tylko nazywał się Energopol-Olsztyn i pozostawił na lodzie ludzi na Tarchominie przy ul. Strumykowej (etapy D i F osiedla). Energopol Trade Warszawa, ktory prowadzil od poczatku te budowe (byl deweloperem) przerzucil w pewnym momencie odpowiedzialnosc za nią na spolke corke w holdingu Energopol, bo czasy dla budownictwa mieszkaniowego na przelomie 2001/2 stały się ciężkie. Upadłość Energopolu mozna sprawdzic w Sądzie w Olsztynie - numer sprawy CHYBA 55/2002 lub u syndyka. Energopol Trade Dom raczej niczego nie budował tylko zarządzał nieruchomościami wybudowanymi przez Energopol Trade Warszawa i byc może został zlikwidowany, bo nie miał czym zarzadzać. Kontrole nad tymi nieruchomościami przejeły same wspólnoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MR X Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.ibmer.waw.pl 28.11.05, 14:54 Po pierwsze! Engrepol na 100% zbankrutowal i tu sie pracowniczka firmy myli mowiac ze tak nie bylo. Po drugie: negocjacje umow i to nie male sa mozliwe - g.... prawda - jesli obnizka ceny mieszkania z 226.500zl do 226.000zl jest dla Wartico "nie mala negocjacja" to ja dziekuje za takiego developera ktory traktuje to jako wielka obnizke ceny i robi jeszcze ogromna laske. Osobiscie zrezygnowalem z os. swiderska i mam juz podpisana umowe przedwstepana na mieszkanko na Ksiazkowej - cena mniejsza a i mieszkanko urzadzone super a nie stan surowy. Jesli chodzi o dojazd autobusowy do osiedla swiderska jest kiepski.Chyba 2 linie autobusowe. Komunikacja miejska kursuje glownie ul. Swiatowida do petli na koncu tej ulicy - w tym szybki autobus linii E4 ktory dojezdza z tarchomina od razu do metra. Jesli chodzi o jazde samochodem to z osiedla swiderska wyjezdza sie od razu w korek i przez cala ulice do ronda przy mysliborskiej stoi sie kilkanascie minut i pozniej znow caly czas do trasy torunskiej (40min) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Klient Re: wartico invest sp. z o.o. IP: 212.160.172.* 29.11.05, 11:10 Witam, a ja nie jestem tak źle nastawiony. To że Wartico-Invest jest Developerem na "fundamentach" bankruta - to racja i nic tego nie zmieni. Dla pewnie gwarantem pewności jest nazwisko p. Jakubasa. Wiem, że to oznacza że Dev jest ok. Z resztą sprawdził to mój prawnik. Mam też znajomego, który pracuje w Expanderze i zanim podpisali umowę, dokładnie prześwietlili sytuację Dev - i wszystko jest ok. Powiedział także, że Expander podpisuje umowy o współpracy tylko z "porządnymi" (nie wiem co maił na myśli) Developerami. Np. dla przykładu, z JWC nie mają umowy (to też o czymś świadczy). Zgodzę się z przedmówcą, że jednak ceny mają dość drogie jak na Tarchomin. Dla porównania w sąsiedztwie Wartico buduje swoje osiedle Ansbud, czy jakoś tak. Różnica w cenie pomiędzy mieszkaniami u tych Dev różniła się prawie 40 tys. zł. Ale z drugiej strony, jak przeczytałem na tym forum opinie na temat Ansbudu (chyba tak to się nazywa), to włos mi się na głowie zjeżył i nawet jak by cena różniła się o 80 tys, to raczej bym się nie zdecydował. Odnośnie korków, to bardzo możliwe, ale kto mieszkający na Tarchominie nie ma z nimi problemów. Odnośnie Świderskiej to jednak jestem pełen optymizmu: może kiedyś w końcu stanie most północny, który napewno ułatwi trochę sprawę. Warte zauważenia jest też to, że w przypadku jego budowy, mieszkania na Tarchominie nie będą już takie tanie jak teraz. Człowiek kupuje mieszkanie nie na tydziń, czy miesiąc, ale na lata - za te kilk lat inaczej może wyglądać jazda i powrót na Tarchomin .. także głowa do góry ... Jeżeli chodzi o mnie, to jeszcze nie kupiłem mieszkania od Wartico, narazie jestem na etapie badania i rozpoznawania terenu. Narazie nie znalazłem niczego co by skreślało tą lokalizację i tego Dev kompletnie ... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ONA Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.acn.waw.pl 03.12.05, 22:19 Byłam i podoba mi się, myślę ze się zdecyduję. Jak czytam opinie dotyczace innych deweloperów skóra sie jezy:(( a tu nic takiego sie nie dzieje.. wiec jestem dobrej mysli:) pozdrawiam przyszłych sąsiadów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.elka.pw.edu.pl 04.12.05, 10:37 Witam, przeszukałem wszystkie fora jakie udało mi się namierzyć. "Prześwietliłem" Developera, tak bardzo jak to było/jest możliwe. Oczywiście ma swoje plusy i minusy. Jednak mimo tego ma dość dobrą opinię. Napewno nie znajdziecie się tutaj tekstów typu: "NIE KUPUJCIE OD DEVELOPERA XXX MIESZKANIA. KATEGORYCZNIE ODRADZAM, itp, itd, etc.", a wierzcie mi, są tutaj takie teksty na tym forum na temat niektórych Dev. Jak to powiedziała moja Przedmówczyni: "włos jeży się na głowie". Oczywiście nie można też kupować mieszkania, opierając się tylko na tekstach na forum - tego też odradzam, ale napewno jest to jakiś/początkowy wyznacznik "drogi poszukiwania" ... Co do lokalizacji na ul. Świderskiej nie będę się wypowiadał - tutaj każdy patrzy na zupełnie inne punkty i każdy ma swoją opinię. Wśród postów powyżej znalazlem opinię jednego z forumowiczów, że Dev kompletnie nie "umie" negocjować, a zniżkę jaką mu zaproponowano (600zł) nazwał kpiną ... Tutaj nie do końca się zgodzę. Sam jestem (już) po podpisaniu umowy przedwstępnej i cóż mogę powiedzieć: udało mi się wynegocjować zdecydowanie większą kwotę upustu! Nie będę rzucał liczbami/cyframi bo nie chcę nikogo "inspirować", ale powiem że jest to nie kwota rzędu kilku stówek, lecz kwota rzędu kilku tysięcy zł. Czyli jednak można. Od razu też zaznaczam, że negocjacje nie były proste i ciągnęły się naprawdę ponad 2 godziny. Przerywane były kilkuminutowymi naradami z obydwu stron. Oczywiście wszystko bardzo kulutralnie itp, itd, etc. Ważne jest też to, że Dev w żadnym momencie nie występował z pozycji siły i nie odczułem ani przez chwilę, że mają mnie gdzieś bo i tak sobie znajdą innego Klienta. A wyczytywałem tutaj takie teksty: że ktoś w czasie negocjacji słyszał teksty: "Przyszedł Pan negocjować umowę, czy kupić mieszkanie ?" lub "Pan nie musi kupować tego mieszkania, ani ja nie muszę tego mieszkania Panu sprzedawać". Tutaj nie napotkałem nic takiego, co też zaliczam do "plusów". Oprócz ceny udało mi się wprowadzić kilka zmian odnośnie punktów umowy, co też jest wążne. Przed przystąpieniem do negocjacji, umowę widział "znajomy" prawnik, który powiedział, że umowa jest "standardowa", nie ma w niej punktów, które mocno przeważałyby na stronę Dev. Mimo tego, tak jak powiedziałem wyżej, udało się zmienić kilka punktów w umowie. Teraz oczywiście czekają mnie rozmowy z bankiem, tutaj tez warte zaznaczenia, Developer powiedział, żę w przypadku problemów, może włączyć się do rozmowy między mną i bankiem w celu pomocy/lub np. poświadczenia. To też ważne, chociarz chciałbym tego uniknąć oczywiście :) Uff ... to chyba tyle. Mam nadzieję, że te kilka zdań niektórym forumowiczom pozwoli na łatwiejsze podjęcie decyzji. Reasumując: ja jak NARAZIE jestem zadowolony i jeżeli ktoś mnie zapyta, to poleciłbym tego Dev. Oczywiście inna osoba może już nie być tak zadowolona jak ja, bo wiadomo, są: Ludzi i ludzie i dla jednego ważne jest, a dla drugiego to ... i każdy ma inną prioretyzację poszczególnych punktów ... W razie pytań, proszę je zadawać na forum, (mimo podpisania umowy) cały czas tutaj zaglądam ... jeżeli tylko będę wiedział, to napewno odpowiem na zadane pytanie ... tymczasem, pozdrawiam Wszystkich ! ... <papa> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiosna Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.aster.pl 04.12.05, 14:26 ja również jestem na etapie podpisywania umowy. Również znajomy prawnik przeglądał umowę i równiez stwierdził ze jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.mofnet.gov.pl 06.12.05, 09:11 W umowie jest kilka zakwestionowanych przez UOKIK zapisów (są już precedensy sądowe). Jak zwróciłem Prezesowi na to uwagę, to szybko zostały usunięte. Cenę też się dało negocjować. Bardzo elastycznie podchodzą do przedłużających się procedur kredytowych. Nie ma problemu z przesunięciem terminu pierwszej wpłaty. Ogólnie jestem na razie zadowolony ze współpracy, no i przede wszystkim mieszkanko się buduje. Pozdrawiam z 3-ciego piętra bud. H :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasik Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.aster.pl 06.12.05, 21:34 Napisałeś, że podpisałeś umowę przedwstepną, możesz cos więcej na ten temat powiedzieć? Jest jakieś zabezpieczenie finansowe takiej umowy? A co w przypadku rezygnacji z mieszkania? Byłam na jutro umówiona na podpisanie umowy z deweloperem, ale się przestraszyłam...Bardzo proszę o jakies informacje. Na jaki czas zawiera się taką umowę rezerwacyjną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.05, 23:19 Jeżeli chodzi o mnie, to ja to załatwiłem tak: - zanim poszedłem do jakiegokolwiek Developera, poszedłem do kilku banków, aby się dowiedzieć co mogę ze swoimi oszczędnościami zrobić i jak duży kredyt mogę uzyskać. - jak już miałem takie szacowanie, to wiedziałęm na co mnie stać i jakiego mniej więcej mieszkanie mogę sobie szukać. - poszedłem do Developera (m.in. Wartico Invest) i wybrałem sobie mieszkanie. - następnie podpisałem umowę, i z umową podreptałem do banku. - ponieważ teraz w większości banków składnie wniosków jest bezpłatne, złożyłem sobie wniosek o kredyt do dwóch różnych banków, których oferta kredytowa wydawała mi się najbardziej atrakcyjna. - i tyle, teraz właśnie czekam na informację z banków. - tak to się robi generalnie - ale dla bardziej przezornych można bawić się trochę inaczej - np. podpisać umowę rezerwacyjną. Tutaj niestety nie wiem, czy Wartico Invest bawi się w takie rzeczy. To już trzeba się dowiedzieć u źródła. Można też zrobić tak: zarezerwować sobie mieszkanie i poprosić Developera o przygotowanie umowy, którą chcesz tam w jakimś terminie podpisać. Z taką czystą umową idziesz do banku (np. Mbank stosuje coś takiego) i Oni już na podstawie ten pustej umowy (nie podpisanej) i oczywiście innych dokumentów, mogą Ci przyznać kredyt - jak już otrzymasz taką odpowiedź od banku, to można usiąśdź do rozmowy z Developerem. Generalnie nie obawiałbym się aż tak bardzo. Oczywiście wskazane jest najpierw spotkać się z bankiem, choćby w celu przeprowadzenia symulacji. Po kilku minutach będziesz wiedzieć, na jaki kredyt Cię stać. Jeżeli nie masz przed bankiem nic do ukrycia (typu jakieś nie zapłacone kredyty, windykacja, poręczenia, alimenty, nie widniejsz w BIK-u, itp), to raczej nie ma obawy o kredyt. Dla bezpieczeństwa, mozna złożyć wniosek nie w jednym, a w np. klku bankach ... - z ważnych punktów: np. Wartico Invest w trakcie podpisania umowy, zapowiedziało, że w przypadku jakiś komplikacji w uzyskaniu kredytu mogą włączyć się do rozmów między mną, a bankiem i poświadczyć za mnie, co np. skłoni bank do bardziej "przychylnej analizy" ... to chyba tyle, pzdr ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasik Re: wartico invest sp. z o.o. IP: 212.160.138.* 07.12.05, 08:47 Pocieszyłeś mnie, muszę przyznać :) Dziękuję, bo wczoraj zaczynałam się już gubić, a w tym tygodniu mamy podpisać umowę. A więc zapewne będziemy sąsiadami :) Budynek H? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: wartico invest sp. z o.o. IP: 212.160.172.* 07.12.05, 09:58 Hej, No ja akurat budynek E (3 piętro). Ale i tak śmiało można powiedzieć, że będziemy sąsiadami :) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
yacq Re: wartico invest sp. z o.o. 08.12.05, 09:33 chlopie, Ty tu chyba przyszedles na forum, zeby wylacznie zniechecac i narzekac :) a nie zauwazyles, ze z bloku np.H do przystanku linii E4 jest cale ... 5 minut spacerku? Ja czekam na swoje mieszkanko w H i mam nadzieje miec mniej sasiadow, tak negatywnie nastawionych do swiata ;) pozdrawiam tych, ktorzy sie zdecydowali! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasik Re: wartico invest sp. z o.o. IP: 212.160.138.* 08.12.05, 15:55 My, jak się nic nie zmieni, podpiszemy umowę w poniedziałek. Drugie piętro, budynek H. Pozdrawiam przyszłych sąsiadów. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiosna Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.aster.pl 09.12.05, 16:34 ja podpisalam wczoraj i jestem zadowolona z negocjacji... z ceny troche wytargowałam, drobne korekty w umowie też więc jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiosna Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.aster.pl 09.12.05, 22:57 z ceny mi zeszli, ale niechętnie, no ale trzeba przyznać ze maja je konkurencuje... , podoba mi sie przede wszystkim to ze na swojej stronie maja dokladne plany, ceny brutto, netto, opisane jest co zawiera cena ITP. zreszaPani w banku jak zanosial dokumenty, powiedziala ze nigdy jeszcze nie widziala aby dev. sam z siebie udostępniał zaświadczenie o niezaleganiu w urzedzie skarbowym.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.acn.waw.pl 10.12.05, 18:02 Ja z męzem podpiszemy umowe w nastepną sobotę, mieszkanko w budynku H.. mam nadziję ze równiez uda nam sie troszkę wynegocjować:) pozdrawiam pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sojka1 Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.05, 23:51 Ja mam podpisac umowę w poniedziałek, nie am niestety znajomego prawnika :( nie wiem co powinnam w umowie negocjować a co jest w porządku. Jeżeli jacyś mili sąsiedzi ulituja sie nade mną to prosze o kontakt na maila gazetowego - sojka1 @gazeta.pl Pozdrawiam sąsiadów z bud.H ... i oczywiście E ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasik Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.aster.pl 13.12.05, 10:41 My podpisaliśmy umowę wczoraj. Udało nam się wprowadzić drobne korekty tego, co akurat było istotne dla nas. Niestety z ceny nie dało się zejść. Na to zresztą nie liczyłam, bo w tej chwili mieszkania sprzedają się rewelacyjnie. Za to mieszkanie zostało w tempie ekspresowym (jeden dzień) przerobione z dwupokojowego na trzypokojowe :) No cóż, mogę tylko powiedzieć, że współpraca z tym deweloperem układa się rewelacyjnie od samego początku. Pozdrawiam wszystkich sąsiadów i liczę na wymianę informacji odnośnie postepów na budowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rani Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.acn.waw.pl 16.12.05, 22:39 Czy ktoś moze sprawdzał księge wieczystą? czy wszytko oki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.mofnet.gov.pl 20.12.05, 15:30 Bank mi sprawdził :) Wszystko OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 11:56 A słyszeliście o ostatnich zmianach w Zarządzie Wartico: jest nowy prezes, dotychczasowy prezes został prokurentem, a pani wiceprezes jest na wymówieniu. Trochę to niepokojące... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: onik Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.12.05, 12:03 czasem są zmiany w Zarzadach..zwyczajnie u mnie w firmie tez jeden z prezesów zostal zmieniony. i co z tego? to naturalne nie przesadzajmy czemu mamy si tym denerwowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrx Re: wartico invest sp. z o.o. IP: 80.51.198.* 29.12.05, 17:18 Skąd wiadomości o zmianach Zarządu? Wiadomo kto jest w nowym? Prawdę mówiąc patrząc na historię z Energopolem nie brzmi to "delikatnie mówiąc" dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pablo Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.12.05, 12:16 Wiadomości mam od Pani z biura na Świderskiej. Zresztą ostatnie dokumenty dla banku podpisał mi juz nowy Prezes. Nie pamiętam teraz nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oj Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.crowley.pl 30.12.05, 13:18 Czy już mamy się martwić całą tą sytuacją, bo rzeczywiście nie wygląda to zbyt pięknie biorąc pod uwagę historię Energopolu. Odpowiedz Link Zgłoś
krystian_kk Re: wartico invest sp. z o.o. 30.12.05, 14:04 Witam wszystkich ponownie ... odnośnie zmiany prezesa, to rzeczywiście sprawa jest trochę mało ciekawa. Ja mieszkanko od Wartico kupiłem już jakiś czas temu, a o zmianie prezesa dowiedziałem się w bardzo przypadkowych okoliczonościach. Nawet miałem juz przyjemność rozmawiać z nowym prezesem, chcieliśmy się wymienić wizytówkami, prezes chwilę poszukał, powiedział że nie ma jeszcze nowej, ale da mi starą, na której ma akutalne telefony. Patrzę, a tam wielkimi litterami: PREZES, FIRMA: ENERGOPOL. Szczerze ... aż mnie zamurowało ... Teraz tylko pozostaje pytanie, jak to może mieć wpływ na naszą inwestycję ??? To pytanie pozostaje i pozostanie bez odpowiedzi, wszystko wyjdzie w praniu. Jak narazie budowa posuwa się zgodnie z terminem i jeżeli chodzi o harmonogram, to nawet są trochę do przodu, a jak będzie dalej, zobaczymy. Prezes osobiście zapewnił mnie, że nie wyobraża sobie sytuacji, że mogą w jakiś sposób zawalić tą inwestycją i nam niestety pozostaje wierzyć w te zapewnienia. Energopol wpadkę zaliczył przy budowie osiedla przy Strumykowej (wpadka polegała na tym, że nie dokończył tam inwestycji). Problem polegał na tym, że firma miała oczywiscie kłopoty finansowe. Trzeba wiedzieć, że podmiot gospodarczy Wartico Invest nie jest obarczony żadnymi "zaległościami" po swojej matce, no i trzeba wierzyć, że zarząd uczy się na błędach i przy pierwszej inwestycji pod nowym szyldem, nie popełni błędów z przyszłości ... i tyle ... Na pocieszenie, mogę też powiedzieć, że mimo tych kłopotów na Strumykowej, Klienci którzy kupili tam mieszkania, odebrali swoje mieszkania z jakimś tam opóźnieniem ... to chyba tyle, złych i dobrych uwag na temat tej sytuacji. pzdr, kk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrx Re: wartico invest sp. z o.o. IP: 80.51.198.* 02.01.06, 08:59 Zna ktoś z imienia i nazwiska nowego prezesa? Proszę o info to postaram się sprawdzic co to za osoba i czy jest powiązana bardziej ze "starym" Energopolem czy raczej to ktos od Jakubasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasik Re: wartico invest sp. z o.o. IP: 212.160.138.* 02.01.06, 12:40 Zdaje się, że nazwisko Prezesa, który nam podpisywał umowę brzmiało Węgorek. A na ścianie sali konferencyjnej był gigantyczny napis Energopol, ale czy to o czymś świadczy czy nie, nie mam pojęcia. Pozdrawiam zatroskanych sąsiadów i mam nadzieję, że wszystko bedzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.ptedom.pl 02.01.06, 14:31 Obecnym Prezesem jest Adam Świetlicki vel Węgorek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrx Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.chello.pl 02.01.06, 18:18 Adam Świetlicki vel Węgorek - obecnie (lub dotychczas)przewodniczący Rady Nadzorcze w firmie Multidruk, która jest własnością firmy Multico należącej do Jakubasa (obecnego właściciela Energopolu).Jakubas po przejęciu Energopolu wyrzucił starą kadrę i obsadził swoimi ludźmi.Po skali interesów jakie prowadzi i pojawieniu się w roli prezesa Wartico człowieka z jego otoczenia ja dalej śpię spokojnie:)Pozdrawiam w Nowym Roku i życzę nam wszystim mieszkanek na 2006. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mysza Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.bph.pl 03.01.06, 11:27 Bardzo Ci dziękuję za tę informację, zaczynałam się poważnie niepokoić. Jednak osoba p. Jakubasa jest dla mnie wystarczającą gwarancją na spokojny sen. Chciałabym jeszcze, by budynek E szybciej piął się w górę .............. choć nie narzekam ;-)) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
zis Re: wartico invest sp. z o.o. 07.01.06, 10:59 Witam Mam prosbe do osob ktore podpisaly juz umowe z wartico. Prawie sie zdecydowalem na zakup mieszkania na swiderskiej i jedyne co zostalo do zrobienia to podpisanie umowy z developerem tyle ze oczywiscie przydaloby sie zmienic troche jej tresc. Jezeli ktos bylby tak mily i chcialby sie ze mna podzielic jakie zmiany udalo sie wprowadzic to bylbym niezmiernie wdzieczny. (Zawsze moglbym szklanke cukru pozyczyc albo soli ;) ) Moj mail to zis@bsd.net.pl Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pdbart Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.06, 11:20 Mrozy trzymają, ruch na budowie zamarł i na forum też. Tylko biuro sprzedaży aktywne. Najpierw przysłali SMS, że zmieniają swój lokal. Potem zadzwoniła pani z pytaniem czy finansuję budowę z kredytu i jakiego. Następnie zadzwoniła z pytaniem czy może chcę podpisać notarialnie przedwstępną umowę. Niby nie ma powodu do niepokoju, ale zawsze po takim kontakcie zastanawiam się czy coś jest na rzeczy. Do was też dzwonili? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.crowley.pl 30.01.06, 12:40 Tak, dokładnie w tych samych sprawach. Co do ruchu na budowie to jednak coś się rusza byłem w sobotę. Odpowiedz Link Zgłoś
ekris9 Re: wartico invest sp. z o.o. 30.01.06, 18:09 Jak na razie to wraz ze zmianą szefostwa zmieniają umowy i ceny,sprzedaż mieszkań jest wstrzymana .Mam nadzieję,że "stare"umowy będą respektowane przez "nowe"prezesostwo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.crowley.pl 31.01.06, 07:56 Możesz podać jakiś przykład na czym polegają te zmiany w umowach. Thx Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pdbart Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.06, 09:01 A decydujecie się na notarialną umowę przedwstępną? Ja zaczynam się wahać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.ptedom.pl 31.01.06, 10:31 Może czegoś nie rozumiem, ale czym są spowodowane Twoje obawy? Zazwyczaj deweloperzy nie chcą podpisywać umów w formie aktu notarialnego, ponieważ te są bardziej zobowiązujące.Jeśli developer daje możliwość podpisania umowy przedwstępnej w formie aktu notarialnego to myślę, że nie powinniśmy sie czegoś obawiać. Może jest to zwiazane z korzyścią materialną. W końcu podpisanie takiej umowy , w takiej formie jest związane z poniesieniem pewnych kosztów, normalna umowa nic nie kosztuje. A z tego co mi wiadomo to Warico zastrzega sobie prawo do wskazania notariusza, wiec moze zwyczajnie chodzi o to aby jak najwieksza liczba przyszłych włascicieli podpisała taką umowę i załaciła. Mam wiec pytanie, czego jeszcze dotyczzą Twoje obawy? pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pdbart Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.06, 16:08 Moje obawy nie wynikają bezpośrednio z zapytania z biura sprzedaży. Po prostu zastanawiam się czy w razie czego jestem znacznie lepiej zabezpieczony w przypadku aktu notarialnego. W końcu umowa też zawiera zapisy które mnie w jakiś sposób chronią. Nie wiem więc czy warto ponosić dodatkowe koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiosna Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.aster.pl 09.02.06, 09:23 ludzie spokojnie ! ja kupiłam mieszkanie w grudniu i jak na razie zapomialam o tym fakcie. do mnie tez dzwonili w sprawie podpisania akty notarilanego. Ale umowy zawarte między deweloperem a nami w świetle prawa polskiego sa obowiazujące, więc nie ma się czym przejmować, a to ze chcą podpisać to tylko świadczy o ich szczerych intencjach. Nie mogą zmianić nam umowy podpisanej wcześniej, jest ona obowiązująca. z ich strony byłoby to odstapienie od umowy, więc nie ma się czym przejmować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GIGA2 Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.06, 23:18 Ja tez znam to osiedle i uawżam ze jest bradzo ok. Lokalizaja i cena tez ok. Staraja sie i mowia prwde. Zmiana zarzadu powinnw wyjsc na dobre jak Pan Jakubas sie w to zaangażowall. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kpc001 Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.atman.pl / *.atman.pl 21.05.06, 19:10 Sugeruje podpisanie umowy w postaci aktu notarialnego. Mając podpisaną umowę notarialną można dokonać wpisu w księdze wieczystej, zabezpieczającego nasze roszczenia. Do momentu, kiedy nie posiadamy aktu notarialnego lub w/w wpisu developer może swobodnie dysponować nieruchomością np. sprzedać ją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: renia Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.ctlm.pl / *.cetelem.pl 31.01.06, 14:58 jak to ceny miszkań się zmieniają? to znaczy maleją rosna? na czym polegają zamiany w umowach? czy sprzedaż mieszkań wstrzymana jest w zwiazku z tymi właśnie zmianami w umowach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.ptedom.pl 31.01.06, 15:23 Przed chwilką rozmawiałam z panią z biura sprzedaży i zostałam poinformowana, że żadne zmiany nie dotyczą tych którzy juz zakupili mieszkanie. Tzn nie bedzie zmian w umowach czy cenach mieszań dla tych, którzy mają podpisane umowy przedwstępne. Zmiany faktycznie mają być wprowadzone, ale dla osób które zarezerwowały mieszkania lub dopiero będą sie na nie decydować. Tak wiec spokojnie.pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
anusiab Re: wartico invest sp. z o.o. 09.02.06, 16:53 Witam nie mozna zmienic umowy juz podpisanej przez jedna ze stron; obie strony musza wyrazic na to zgode; takie jest prawo; Odpowiedz Link Zgłoś
aj-ty Re: wartico invest sp. z o.o. 10.02.06, 09:28 Skoro mamy na forum przedstawiciela dewelopera, to może Pani nam wyjaśni: jakie to są zmiany w tych umowach, jak to jest z tym wzrostem cen (osoby które podpisały już umowę powinno to cieszyć - nasze mieszkania zyskują już na wartości :) ). No i przede wszystkim co z tym nowym Prezesem (mamy oczekiwać raczej plusów czy raczej minusów). Co z tymi umowami przedwstępnymi notarialnymi - po co nam to, czy powinniśmy je podpisać (w sumie to niemałe koszty). A może to taka podpucha ze strony dewelopera: my sądzimy, że skoro deweloper chce takie umowy podpisać, to wszystko jest OK, a tak naprawde to jest jedna wielka lipa - my nie podpisujemy umów w formie notarialnej i potem ciągamy się latami po sądach, bank nam rozwiązuje umowę kredytową, nie mamy mieszkania, ogromny kredyt do natychmiastowego spłacenia - nic tylko utopić się w Wiśle ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.06, 17:54 Może by tak zrobić stronę, na której będziemy umieszczać zdjęcia z budowy, co by kontrolować sprawę z postępem prac. Ewentualnie jakiś serwer ftp, na który wrzucalibyśmy swoje zdjęcia. Co wy na to? Myślę, że jak już tyle zostało wykupionych mieszkań to jest nas trochę i powinniśmy jakoś się zorganizować - w razie jakiś problemów będziemy wspólnie działać a jeśli wszystko będzie dobrze to i tak na później do wspólnoty jak znalazł i do wspólnego sąsiedztwa. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mysza Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.bphbh.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.06, 12:34 Podobny pomysł już został zgłoszony przez kogoś, ale niestety, bez większego zainteresowania. Ja uważam, że jest genialny. Moglibyśmy wszyscy wrzucać na naszą stronę różne zdjęcia z budowy. Co tydzień robię z mężem wycieczki na Tarchomin, by porobić zdjęcia, bo ciekawi mnie czy są postępy w pracach. Z technicznego punktu widzenia, proszę o wskazówki w jaki sposób moglibyśmy wrzucać nasze fotki. Ja bardzo chętnie udostępnię wszelkie moje fotki z budowy (i okolic) ;-) Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: wartico invest sp. z o.o. - strona ze zdjęciam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 01:21 Możliwości technicznych jest kilka, wybiorę jakiś senswony (darmowy, ale żeby się zaraz nie zapchał) i dam znać. Ale żeby zacząc musimy mieć ze sobą kontakt - podaję do siebie maila: mgel(małpa)tlen.pl - proszę o kontakt wszystkich zainteresowanych (nie tylko zdjęciami, ale także kontaktem z sąsiadami) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: wartico invest sp. z o.o. - strona ze zdjęcia IP: *.mofnet.gov.pl 02.02.06, 09:54 Uruchomiłem grupę mail'ingową na Yahoo. Może spodoba nam się to rozwiązanie :) Nazwa grupy swiderska2. Możecie się dopisywać wysyłając pustego mail'a na adres swiderska2-subscribe@yahoogroups.com Musicie tylko założyć sobie konto w yahoo, ale to chyba nie problem. Można podać potem inny adres email, na który będą przesyłane wiadomości -- Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
yacq Re: wartico invest sp. z o.o. - strona ze zdjęcia 08.02.06, 11:24 heh, mam nadzieję, że nie zapeszę :] ale... trochę się naklikałem i... zapraszam od soboty na stronę www.swiderska109.yoyo.pl :D Mam nadzieję, że spełni Wasze oczekiwania! Tak więc - do zobaczenia wkrótce!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: wartico invest sp. z o.o. - strona ze zdjęcia IP: *.aster.pl 08.02.06, 12:28 trzymam kciuki:) i juz czekam na sobote:) powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
yacq Re: wartico invest sp. z o.o. - strona ze zdjęcia 08.02.06, 16:30 btw: mam nadzieję, że nie pomyliłem nru ???? upewnijcie mnie - nasze osiedle będzie pod nrem 109? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: wartico invest sp. z o.o. - strona ze zdjęcia IP: *.aster.pl 08.02.06, 16:34 jasne 109:)Dobrze ze bedziemy mieli stronkę na której bedziemy mogli wymieniac sie informacjami.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
anusiab Re: wartico invest sp. z o.o. - strona ze zdjęcia 09.02.06, 16:58 na razie funkcjonuje pod 109; jesli gmina cos zmieni to nazwie mala uliczke i wtedy adres bedzie inny; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiosna Re: wartico invest sp. z o.o. - strona ze zdjęcia IP: *.aster.pl 10.02.06, 06:52 niepokoi mnie inna rzecz. W biurze sprzedazy poinformowano mnie, ze na osiedlu jest dostepny Aster, dowiadywałm się; nie maja tam swojego okablowania i wczesniejsze budynki pod 109 tez nie są okablowane, podobnie jest z UPC. Z tego co widzialam wiekszkośc ma tam cyfrę+ i tp. A ja za nimi nie przepadam, więc jako wspolnota bedziemy musieli wystąpic do innych operatorów z prośbą o okablowanie naszych bud. Podobnie sprawa wygląda z gazem; nie ma tam sieciowego. Kuchnie są elektryczne. Zastanawim się czy jako wspolnota bedziemy chcieli i mogli podłaczyć się do gazu z sieci.... Co Wy na to? moze macie nowsze informację na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciu Re: wartico invest sp. z o.o. - strona ze zdjęcia IP: *.mofnet.gov.pl 10.02.06, 08:28 Z tego co jest na stronie www.swiderska.waw.pl wynika, że mają UPC. A co do gazu, to wydaje mi się, że jakieś przepisy na to nie pozwalają. Ja tam z reszto gazu nie chce ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: wartico invest sp. z o.o. - strona ze zdjęcia IP: *.aster.pl 10.02.06, 10:11 Ja osobiscie jestem za aster, mam dotychczas i jestem bardzo zadowolona. Jezeli chodzi o gaz, nie bardzo sie znam na tym, ale skoro nie jest przewidzianyw czasie budowania budynku to zwyczajnie nie moze go byc później..przeciez nie doprowadzisz go sobie na wlasną rękę jak dotaniesz mieszkanie bo niby jak? Poza tym wlasciwie wiekszosc mieszkan jest obecnie bez gazu. Mi to nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
aj-ty Re: wartico invest sp. z o.o. - strona ze zdjęcia 10.02.06, 10:59 Ja osobiście jestem za UPC :) To chyba kwestia co się ma i czy jest się z tego zadowolonym. Ja mam UPC - wole UPC, Ty masz aster - wolisz aster. Internet jest w UPC lepszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiosna Re: wartico invest sp. z o.o. - strona ze zdjęcia IP: *.aster.pl 10.02.06, 14:48 w poprzednich bud na Swiderskiej 109 tez nie było gazu, ale wspólnota mieszkaniowa podjeła uchwalę o doprowadzeniu gazu sieciowego i podobno bez problemu się to odbyło... a jezeli chodzi o operatora to najlepiej zeby bylo dwóch.... trzeba będzie wystapic i do UPC i do Aster z prośba o okablownie naszych budyneczków.... jak będzie konkurencja to będzie lepiej.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktor Re: wartico invest sp. z o.o. - strona ze zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 02:50 No to będziemy mieli obfitość. Też przygotowałem stronę, ale bardzo prostą pod kątem zdjęć. Ponieważ już ją zrobiłem to ją umieszczę jutro, bo szkoda mi mojej pracy. Ale absolutnie nie zamierzam konkurować :-) bo to całkiem inne przeznaczenie – przede wszystkim zdjęcia z budowy. Jestem ciekawy jak wygląda sprawa z TP SA, czy będzie i jak szybko, mówiąc szczerze wolę mieć Internet u nich, chociaż nie darzę ich sympatią, ale jedno trzeba im przyznać - awarie Internetu usuwają nawet w nocy i bardzo szybko, a to ważne dla osób, które wykorzystują Internet zawodowo. Z innymi warszawskimi dostawcami nie wiem jak jest, ale jak miałem kiedyś dostawcę Internetu z innym mieście, to na taki serwis nie mogłem liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: wartico invest sp. z o.o. - strona ze zdjęcia IP: *.aster.pl 11.02.06, 12:20 Stronka super:)) Gratuluje! Co prawda widze, że sasiad z budynku E,ja będe miala mieszkanko w H. Bardzo dobrze, że będzie jeszcze jedna stronka, czym wiecej tym lepiej. Tak wiec prosze o adres nastepnej strony :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ..::Małgorzata::.. Re: wartico invest sp. z o.o. - strona ze zdjęcia IP: *.chello.pl 11.02.06, 18:58 Witajcie! W poniedziałek prawdopodobnie podpisuję umowę. Trzymajcie kciuki :] Budynek E p.3. Powiem szczerze, że Wasze komentarze pomogły mi podjąć decyzję! Dziękuję i pozdrawiam wszystkich przyszłych sąsiadów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: wartico invest sp. z o.o. - strona ze zdjęcia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.06, 13:42 Umieściłem stronę w sieci pod adresem: one.fsphost.com/swiderska/ jeszcze nie można powiększać obrazków no i jest ich mało, na stronie głównej jest mail - przysyłajcie co macie (z datą zrobienia - jeśli nie pamiętacie to pewnie będzie we właściwościach pliku, więc sobie stamtąd wezmę) Pozdrawiam P.S. Proszę o sygnały zwrotne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: wartico invest sp. z o.o. - strona ze zdjęcia IP: *.aster.pl 12.02.06, 15:20 Miło poparzeć jak buduje się nasze osiedle. Fajniutkie zdiecia.. zwłaszcza okolic:) co do budynku to są już okna wstawione na kilku pietrach.. niestety nie mam fotek:(( pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
yacq Re: wartico invest sp. z o.o. - strona ze zdjęcia 13.02.06, 10:06 Gość portalu: wiktor napisał(a): > No to będziemy mieli obfitość. ano, nie da sie ukryć :] > Też przygotowałem stronę, ale bardzo prostą pod > kątem zdjęć. Ponieważ już ją zrobiłem to ją umieszczę jutro, > bo szkoda mi mojej pracy. > Ale absolutnie nie zamierzam konkurować :-) bo to całkiem inne > przeznaczenie – przede wszystkim zdjęcia z budowy. a może zbierzmy się razem i stwórzmy coś z prawdziwego zdarzenia razem dla wszystkich??? :] Ja byłbym za tym (o ile ofc nie ma Pan nic przeciw) zeby skonsolidowac obie strony - na mojej jest mozliwosc dodawania administratorow, ktorzy odpowiedzialni są na poszczegolne dzialy. Jednym z nich jest galeria foto - może wtedy będzie łatwiej, lepiej i pełniej? czekam na info, co Pan / Państwo (inni sąsiedzi) na to??? jak również zapraszam na www.swiderska109.yoyo.pl do dyskusji na forum, wpisów do księgi gości, a także wysyłania wiadomości/artykułow, zdjęć itp. :] Możemy wspólnie tworzyć,administrować stroną!! Ja stworzyłem tylko jej ramy i czekam na propozycje! Pozdrawiam wszystkie sąsiadki i wszystkich sąsiadów, już nie możemy doczekać się lipca :] Odpowiedz Link Zgłoś
yacq swiderska109.yoyo.pl - zapraszamy! 14.02.06, 22:50 witam ponownie :) być może w gąszczu informacji w tym temacie umknęła Wam ta informacja, [jeśli już o niej wiecie - wybaczcie minispam :] ] ale: od soboty działa w sieci stworzona (w wolnym czasie) przeze mnie strona WWW, na której możemy wymieniać się: - uwagami - informacjami - poradami - zdjęciami (kilka już jest, proponuje sprawdzic ;P) Zachęcam również do czynnego udziału w jej współtworzeniu, przez dodawanie artykułów, fotek i wpisów na forum i w Księdze Gości. Jest również możliwość współadministrowania witryną - do czego zachęcam! :) Pozdrawiam i do zobaczenia na: !!!!! WWW.SWIDERSKA109.YOYO.PL !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robak Re: swiderska109.yoyo.pl - zapraszamy! IP: *.ctlm.pl / *.cetelem.pl 16.02.06, 09:59 Witam wszystkich - poszukuję osób które zakupiły mieszkania na poddaszu w budynku H. W sprawie słupów które nagle "pojawiły" się w tych mieszkaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktor o jakie słupy chodzi? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 00:57 Witam, o jakie słupy chodzi? My też kupiliśmy na poddaszu. Proszę o kontakt mgel(małpa)tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiosna Re: o jakie słupy chodzi? IP: *.aster.pl 24.02.06, 20:02 i co z tymi słupami, ja mam mieszkanie na parterze, ale ciekawość mnie zzera, do tej pory wg. ni dev. jest rewelka.... hm... moze pierwsza wpadka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiosna Re: o jakie słupy chodzi? IP: *.aster.pl 26.02.06, 17:01 coś zamikło forum... czyzy wszyscy przenieśli się na nowopowstałe strony???? Odpowiedz Link Zgłoś
aj-ty Re: o jakie słupy chodzi? 27.02.06, 08:58 Forum na www.swiderska109.yoyo.pl/ się powoli rozpędza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiktor proszę o szybki kontakt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.02.06, 01:10 Proszę o szybki kontakt - można zawału dostać przez taki post. Pozdrawiam mgel(małpa)tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: proszę o szybki kontakt IP: *.atman.pl / *.atman.pl 20.04.06, 23:22 Witam Jestem zainteresowana mieszkaniem w bloku H, ale po przeczytaniu Waszych wypowiedzi mam pewne wątpliwości co do tej inwestycji. Głownie za sprawą niejasnej przeszłosci dewelopera. Znam dokładnie przeboje ze Strumykowej, bo znajoma kupiła tam mieszkanie i nie chciałabym tego przeżyć. Ponadto zastanawia mnie kwestia podpisywania aktów noratialnych. Nie rozumiem dlaczego deweloper wyznaczył tak długi termin(6mcy). Zakładam, iż oddając mieszkania w lipcu, powinien mieć już wszystkie dokumenty zatwierdzajace oddanie budynku itp. Skąd więc tak długi okres oczekiwania... Czy wg. Was realny jest termin oddania bloku H w lipcu? pozdrawiam ps. Pojawiły sie wypowiedzi informujace o wzroście cen. Jeśli nie byłby to problem to może wymienimy sie informacjami na ten temat. W chwili obecnej m2 mieszkania 2- pokojowego ( okolo 58 m2)wynosi 3,9 tys. To chyba sporo jak na tą dzielnicę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marzena Re: proszę o szybki kontakt IP: *.ptedom.pl 21.04.06, 10:08 Nie chce zapeszyć ale jak na razie zero problemow z deweloperem, budowa budynku H bez opóźnień. Co do zapisów w umowie dotyczących podpisania aktów notarialnych, mozna wynegocjować mniej niż 6 mies, ja mam w umowie 3 miesiące. Pozdr i zapraszam Cie Iwona na naszą stronkę www.swiderska109.yoyo.pl tam dowiesz sie wiecej z naszego forum:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: proszę o szybki kontakt IP: *.lcel.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.06, 12:30 W chwili obecnej m2 > mieszkania 2- pokojowego ( okolo 58 m2)wynosi 3,9 tys. To chyba sporo jak na tą > > dzielnicę... - na moim osiedlu przy Mehoffera ostatni blok sprzedawany jest po 4200, standard niczego sobie ale blok stoi tuż przy ulicy (rondzie) a osiedle sasiaduje z cmentarzem., - po 3900 sprzedaje chyba w tej chwili Barc, lokalizacja fajna ale o standardzie i jakosci lepiej nie wspominać - na wtórnym: znajoma kolegi na Dąbrówce Wiślanej (JWC) sprzedała za 5200 (wykończone ale podobno przecietnie), ciemna kuchnia i parter (no i JWC). To tak w temacie cen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiosna Re: proszę o szybki kontakt IP: *.aster.pl 22.04.06, 13:22 developre ok. podpisalm umowe w grudniu na bud. e termin realizacji bud i h i e jak najbardziej poprawne, bud h juz stoi i go tynkuja z zewnątrz.... w środku schną tynki, wystarczy się przejechac na bud. a ceny można lekko negocjowac.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mars Re: proszę o szybki kontakt IP: 80.51.198.* 24.04.06, 17:15 witam przyszłych sąsiadów. mam pytanie odnośnie parapetów podokiennych w mieszkaniach które nie są wliczone w koszt.Rozumiem ze nalezy dostarczyc parapety?Proszę o informacje mieszkancow jak to wygladalo w budynku H Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kleofas z pcimia Re: proszę o szybki kontakt IP: *.aster.pl 24.04.06, 20:38 parapety nalezy dostarczyc do kierownika budowy po wczesniejszej ekspertyzie skladu materialu parapetowego. nalezy jeszcze dokonac skladki na poręcze do schodow -jest to obowiązkiem kazdego mieszkanca:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwona Re: wartico invest sp. z o.o. IP: *.crowley.pl 21.04.06, 14:48 to tak jak na moim osiedlu;) też mieszkam na Mehoffera ( i cmentarz mi wcale nie przeszkadza) mam nadzieję, że szybko zaczną kolejną inwestycję wprawdzie są nieco droźsi, ale mam do tego inwestora zaufanie a poza tym ceny z rynku wtórnego są przerażające ponad 5 tys za JWC to rozbój w biały dzień wobec powyższego pokornieję i w sobotę ogladam mieszkania na Świderskiej pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
zalazek.2 Re: wartico invest sp. z o.o. 14.10.20, 22:59 Od tej firmy jak najdalej, przed zakupem lub podpisaniem czegokolwiek wszystko należy konsultować z prawnikiem i to nie pierwszym lepszym ale ekspertem. Odpowiedz Link Zgłoś