Dodaj do ulubionych

Otwarcie ofert na przebudowę ul. Retkińskiej

IP: *.retsat1.com.pl 08.08.05, 19:03
To jednak pomysł dwupasmowej Retkińskiej żyje i ma się dobrze. Tylko po co
komu dwupasmówka, w miejscu gdzie obecne, jak i możliwe przyszłe natężenie
ruchu dwóch pasów nie wymaga. Po przejściu podziemnym przy Rondzie Inwalidów
ZDiT ma kolejne pieniądze do wyrzucenia w błoto. Korzyści żadnej dla miasta z
inwestycji nie będzie, ale wstęgę przeciąć w asyście mediów będzie można jak
najbardziej.

Uznaje się, że problemem jest brak pieniędzy. Powoli zaczynam mieć wrażenie,
że prawdziwy kłopot stanowi ich nadmiar.
Obserwuj wątek
    • Gość: łażej Hop na forum (nt) IP: *.retsat1.com.pl 08.08.05, 19:07
    • Gość: wkurzony [...] IP: *.adsl.net.t-com.hr 08.08.05, 21:45
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • sluzbowo Do Autorki 08.08.05, 22:33
      Pani Moniko,

Ulica Retkińska "po remoncie ma być jednokierunkową dwupasmówką" - to Pani
      własne słowa.

Może mi Pani wytłumaczyć, po jakie licho 2 pasma w jedną stronę? I proszę mi
      jeszcze powiedzieć, w którym kierunku będzie odbywał się ruch? Bardziej mi
      zależy na południowym...

:>
    • Gość: RMAC Re: Dlaczego tak drogo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.05, 22:41
      Skąd takie koszty inwestycji !!!! Jestem w szoku.
      • sluzbowo Re: Dlaczego tak drogo 08.08.05, 22:43
        Stary!

3,5 miliona kosztował remont przejścia podziemnego na zadupiu, a Ty się
        dziwisz, że przebudowa kilkuset metrów ulicy ma kosztować milionów 8? Toż to
        taniocha!
        • Gość: Molko Re: Dlaczego tak drogo IP: *.retsat1.com.pl 08.08.05, 23:42
          Drogo nie drogo, mniejsza o to. Jestem tylko ciekaw czy nadal jest w planach
          pociagnięcie w przyszłości Retkińskiej nad torami kolejowymi do Lublinka. Bo
          jeśli tak to przydadzą się dwie jezdnie. Ale skrzyżowanie Retkińskiej z
          Maratońską zostanie pewnie bez zmian i bedzie się wjeżdżało w gardło. Pożyjemy -
          zobaczymy.
          • Gość: magik Re: Dlaczego tak drogo IP: *.pl 09.08.05, 07:56
            Gość portalu: Molko napisał(a):

> czy nadal jest w planach
            > pociagnięcie w przyszłości Retkińskiej nad torami kolejowymi do Lublinka.

Pierwsze słyszę o takich planach!!!
            Słyszałem za to o nieco innym:
            przedłużenie ulicy Kaczeńcowej (Teofilów) przez Bruss w obecną Armii Krajowej
            (Retkinia) i zapewne dalej przez tory w kier. Lublinka - mapkę z takim
            wariantem widziałem gdzieś w internecie (jak odszukam dam linka)

> Ale skrzyżowanie Retkińskiej z
            > Maratońską zostanie pewnie bez zmian i bedzie się wjeżdżało w gardło.

Na wprost Retkińskiej ma pojawić się... targowisko. Mają przenieść tam
            ryneczek z Retkińskiej. Teren jest już pod tą inwestycję uzbrojony.
            Co do Maratońskiej - planowana jest budowa drugiej jezdni na odcinku
            od Obywatelskiej do Sanitariuszek - związane jest to z uruchomieniem Gilette,
            planami utworzenia strefy ekonomicznej "Lublinek" oraz budową zachodniej
            obwodnicy Łodzi S-14. Perspektywa - ok. 10 lat.

Planowana jest zmiana lokalizacji przystanków przy Maratońska/Retkińska.
            W miejsce obecnych 2-ch mają być 3. Wszystkie "za skrzyżowaniem" na wzór
            Krzemieniecka/Retkińska - ale to przy realizacji przebudowy Maratońskiej.
            • Gość: andriusha ryneczek z Retkińskiej IP: *.gos.lodz.pl 09.08.05, 08:17
              Gość portalu: magik napisał(a):
              >"Na wprost Retkińskiej ma pojawić się... targowisko. Mają przenieść tam
              >ryneczek z Retkińskiej. Teren jest już pod tą inwestycję uzbrojony"

ryneczek z Retkińskiej ma już inną lokalizację i lada dzień "Targowisko pod
              topolami" (chyba nazwy nie pomyliłem) zostanie otwarte. Ciekawe kto przyjedzie
              z notabli przeciąć wstęge...???
              Targowisko - zamykane boksy - powstało na ul. Armii Krajowej przy al.
              Wyszyńskiego, po przekątnej Statoil'a.

I na marginesie do tych którzy projektowali i do tego kto podpisał odbiór tej
              budowli...JEDYNY WJAZD NA TEREN TARGOWISKA MA OKOŁO 4 METRY
              SZEROKOŚCI!!!!!!!!!!!!!!!!!
              czy ktoś pomyślał jak 2 samochody mają się minąć?
              za 10 metrów od tego wjazdu jest droga koło niebieskiego pawilonu...korki będą,
              że ho-ho!..aż miło będzie patrzeć...
              • Gość: magik Re: ryneczek z Retkińskiej IP: *.pl 09.08.05, 12:59
                Gość portalu: andriusha napisał(a):

> Gość portalu: magik napisał(a):
                > ryneczek z Retkińskiej ma już inną lokalizację i lada dzień "Targowisko pod
                > topolami" (chyba nazwy nie pomyliłem) zostanie otwarte. Ciekawe kto
                przyjedzie
                > z notabli przeciąć wstęge...???
                > Targowisko - zamykane boksy - powstało na ul. Armii Krajowej przy al.
                > Wyszyńskiego, po przekątnej Statoil'a.

Kolego, nie ma czego się denerwować. O hali przy Armii Krajowej wiem.
                Wiem też że nie wszyscy kupcy z Retkińskiej tam przejdą, po pierwsze koszty
                boksu są wysokie, po wtóre boksy wykupili tez "ludzie z miasta", a żyć trzeba.
                Teren przy Maratońskiej jest już uzbrojony w wodę, kanalizację itp.
              • Gość: Krzychu Re: ryneczek z Retkińskiej IP: *.11a.piotrkow.pilicka.pl 06.09.05, 14:06
                > JEDYNY WJAZD NA TEREN TARGOWISKA MA OKOŁO 4 METRY
                > SZEROKOŚCI!!!!!!!!!!!!!!!!!
                > czy ktoś pomyślał jak 2 samochody mają się minąć?

A po co się mają mijać?? WJAZD jak sama nazwa służy do wjeżdżania, a
                wyjeżdzające niech jadą WYJAZDEM ;)))))

PBNMSP. :)
                • Gość: magik Re: ryneczek z Retkińskiej IP: *.pl 06.09.05, 14:19
                  co racja, to racja...
                  niby proste i logiczne
            • Gość: Wojtas Re: Dlaczego tak drogo IP: *.retsat1.com.pl 09.08.05, 21:02
              > przedłużenie ulicy Kaczeńcowej (Teofilów) przez Bruss w obecną Armii Krajowej
              > (Retkinia) i zapewne dalej przez tory w kier. Lublinka

Byłoby to niezłe połączenie Teofilów-Retkinia-Lublinek, ale z jednej strony jest ciąg ulic Retkińska-Krzemieniecka-Krakowska-Rąbieńska-Traktorowa-Rojna (trochę kręta, ale jeszcze nie aż tak zakorkowana, jak niejedna ulica w centrum), a z drugiej strony planowana obwodnica S14, co powoduje pomysł budowy tej drogi jako mało realny. Poza tym plany mają to do siebie, że często wchodzą w konflikty z innymi planami:
              www.uml.lodz.pl/index.php?menu2=3&zapytanie=8,35,02,01
              W miejscu, gdzie są teraz pola (na północ od Konstantynowskiej) jest planowany zbiornik wodny Brus. Przesunąć drogi się nie da, bo w sąsiedztwie planowanego zbiornika są zabudowania wzdłuż Konstantynowskiej (z zajezdnią TP Brus włącznie) i to przesunięcie powodowałoby znaczny odchył od Armii Krajowej (Juszczakiewicza). Ten plan jest pobożnym życzeniem UMŁ, ale jego obecność na stronie www urzędu potwierdza właśnie takie przeznaczenie tych terenów. Jeżeli chodzi o mnie, to można by było zmniejszyć zbiornik (albo podzielić na dwa mniejsze połączone kanałem) i poprowadzić jednak tędy drogę Teofilów-Retkinia-Lublinek. Poprawiłoby to również połączenie drogowe z kompleksem "Górka Retkińska".

Co do przedłużenia Retkińskiej: nie tylko na przeszkodzie stoi planowane targowisko między Maratońską a torami kolejowymi, to jeszcze po drugiej stronie torów znajduje się osiedle (Pienista). Takie poprowadzenie Retkińskiej w kier. Lublinka jest zatem niemożliwe.
    • Gość: pitum Re: Otwarcie ofert na przebudowę ul. Retkińskiej IP: *.kullen.rwth / *.kullen.RWTH-Aachen.DE 09.08.05, 10:00
      >w miejscu, gdzie dziś jest ryneczek
      przede wszystkim to tam stoi ponad setka samochodow mieszkancow wzdloz
      Retkinskiej, a poza tym, rosna piekne klony, ktore zaslaniaja ulice, bardzo
      szkoda, ze nikt nie podzielil sie z mieszkancami jak to bedzie wygladalo po,
      przydalby sie jakis maly sabotarz w trakcie budowy jezdni zachodniej, moim
      zdaniem, jest ona nikomu niepo3bna, tam stawiam auto jak jestem w LD, a tak
      beda sie scigac i bedzie syf, zobaczycie, co z parkingiem?
    • Gość: michał_k Re: Otwarcie ofert na przebudowę ul. Retkińskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 11:34
      Sprawa targowiska przy torach na Maratońskiej to jakiś szaleńczy pomysł chyba
      ekipy Czekalskiego. Wtedy to jakiś półgłowek wymyśliuł sobie, że można tam
      urządzić targowisko, uzbroili teren, wybudowali światła i przebudowali
      skrzyżowanie, zrobiono nawet początki wjazdów na plac targowy. Oczywiście nic z
      tego nie wyszło - no bo po urządzać targowisko do którego ze wsząd jest daleko.
      Powstało idiotyczne rozwiazanie. Udało się genialnie zakorkować Maratońską,
      która zawsze byla "drożna". Nikomuy do głowy nie przyszło by tuż przy
      skrzyżowaniu z Retkińską, Maratońska miała dwa pasy ruchu do jazdy na wprost co
      rozładowałoby korki. Zresztą projekt dwupasmowej na całej długosci Maratońskiej
      funkcjonuje od początku istniania Retkini. I to powinien być priorytet. Na
      Retkińskiej nigdy nie widziałem by przed światłami stało więcej niz 3
      samochody - więc po co dwa pasma - chyba że rzeczywiście wyjdzie coś z plotek
      przedłużenia Retkińskiej na lotnisko.
      • zamek Re: Otwarcie ofert na przebudowę ul. Retkińskiej 09.08.05, 13:09
        Nie mogę się zgodzić z dwoma stwierdzeniami.
        Po pierwsze: przed budową świateł i przearanżowaniem skrzyżowanie Retkińskiej z
        Maratońską było bardzo trudno przejezdne - położone na zakręcie Maratońskiej, z
        utrudnioną widocznością z niemal każdej strony. Jeździłem rpzez to skrzyżowanie
        kilkakrotnie w ciągu tygodnia do pracy i po przebudowie jest dużo wygodniej.
        Po drugie: W pierwotnych założeniach urbanistycznych Retkinii Maratońskiej miało
        w ogóle nie być. To zresztą pokutuje do dziś dnia, zwłaszcza na odcinku poza
        Retkinią, gdzie Maratońska jest wybudowana na symbolicznej podbudowie, która się
        permanentnie zapada. Osią Retkinii Miała być podówczesna Marchlewskiego, a
        Maratońska i Kusocińskiego miały ponoć służyć wyłacznie jako drogi
        technologiczne dla potrzeb budowy osiedla, a potem miały zostać zlikwidowane.
        Stało się inaczej. Tymczasowość rozwiązania najlepiej widać po Kusocińskiego,
        która nadal jest niedoinwestowana.
        Co do sensowności budowy ryneczku "in the fucking middle of nowhere", jak
        rzekłyby Flipy, tudzież dwupasmowej Retkińskiej - naprawdę nie rozumiem, po co i
        jedno, i drugie...
        Pozdrawiam :)
        • Gość: michał_k Re: Otwarcie ofert na przebudowę ul. Retkińskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.05, 16:04
          >Nie mogę się zgodzić z dwoma stwierdzeniami.
          >Po pierwsze: przed budową świateł i przearanżowaniem skrzyżowanie Retkińskiej z
          >Maratońską było bardzo trudno przejezdne - położone na zakręcie Maratońskiej, z
          >utrudnioną widocznością z niemal każdej strony.
          Nie zgodzę się do końca. Jeżdżę codziennie Maratońską - nigdy nie było na niej
          korków. Teraz rano przejazd przez to skrzyżowanie może trwać nawet 5 minut.
          Druga jezdnia mogłaby rozwiązać ten problem.

>W pierwotnych założeniach urbanistycznych Retkinii Maratońskiej miało
          >w ogóle nie być. To zresztą pokutuje do dziś dnia, zwłaszcza na odcinku poza
          >Retkinią, gdzie Maratońska jest wybudowana na symbolicznej podbudowie, która
          się permanentnie zapada. Osią Retkinii Miała być podówczesna Marchlewskiego, a
          >Maratońska i Kusocińskiego miały ponoć służyć wyłacznie jako drogi
          >technologiczne dla potrzeb budowy osiedla, a potem miały zostać zlikwidowane.
          Nie zgadzam się. M am plany budowy osiedla, na których nie tylko istnieje
          zewnętrzna Maratońska projektowana jako dwupasmówka, ale i analogiczna
          Kusocińskiego. Istniejąca obecnie ulica miała być wewnętrzną - tak jak w
          przypadku Maratońskiej.
          • zamek Re: Otwarcie ofert na przebudowę ul. Retkińskiej 09.08.05, 16:29
            Gość portalu: michał_k napisał(a):

> Nie zgodzę się do końca. Jeżdżę codziennie Maratońską - nigdy nie było na niej
            > korków. Teraz rano przejazd przez to skrzyżowanie może trwać nawet 5 minut.
            > Druga jezdnia mogłaby rozwiązać ten problem.
            Problem wygląda na nierozstrzygalny. Ja doznawałem stania w korkach przed
            przebudową, Ty - po przebudowie. Wniosek stąd, ze korki... były, są i będą ;)

> Nie zgadzam się. M am plany budowy osiedla, na których nie tylko istnieje
            > zewnętrzna Maratońska projektowana jako dwupasmówka, ale i analogiczna
            > Kusocińskiego. Istniejąca obecnie ulica miała być wewnętrzną - tak jak w
            > przypadku Maratońskiej.
            A widzisz. O tym nie wiedziałem, a pisałem o tejże "starej" Maratońskiej. Zatem
            chodziło nam o dwie różne rzeczy.
    • Gość: barnaba Re: Otwarcie ofert na przebudowę ul. Retkińskiej IP: *.lodz.msk.pl 09.08.05, 15:00
      Łódź to bogate miasto. Stać je, by budować dwupasmową pseudoautostradę w środku
      osiedla położonego na peryferiach.

Ciekawe, który z notabli tam mieszka?
    • krzyskup Re: Otwarcie ofert na przebudowę ul. Retkińskiej 09.08.05, 16:59
      Zabraliby się za Obywatelską... Tą ulicą jeżdżą autobusy w kierunku naszego
      portu lotniczego. To wstyd, że po takich dziurach...

pzdr,
      krzyskup
    • Gość: Ja Re: Otwarcie ofert na przebudowę ul. Retkińskiej IP: 81.168.184.* 09.08.05, 19:21
      Brawo. Brawo.
      Na dwupasmówkę na Retkińskiej - są pieniądze.
      Na przejścia podziemne - są pieniądze.
      Na estakadę na Pabianickiej - były pieniądze.
      To już conajmniej kilkanaście mln zł (zależy jak daleko wstecz będziemy liczyć
      przejścia)

Natomiast na takie pierdoły jak remont wiaduktu na Kopcińskiego (ok. 3 mln
      jeśli by wierzyć prasie), na wymianę torów, na odmalowanie pasów wytyczających
      ścieżkę rowerową, na "budowę" ścieżek rowerowych (wystarczy często wymalować
      pasy na chodniku), na sygnalizację na skrzyżowaniu Wlatera - Janke z Wyszyńskim
      i na setki "bardzo niepotrzebnych" rzeczy, które ułatwiłyby mieszkańcom życie -
      to pieniędzy nie ma. Może jednak ktoś wziął by śrubokręt i odkręcił od stołków
      w ZDiT ludzi, którzy piją kawę za nasze podatki? Jak są przyspawani to przecież
      też da się odciąć...
      • krzyskup Re: Otwarcie ofert na przebudowę ul. Retkińskiej 09.08.05, 20:34
        Gość portalu: Ja napisał(a):

> Może jednak ktoś wziął by śrubokręt i odkręcił od stołków
        > w ZDiT ludzi, którzy piją kawę za nasze podatki? Jak są przyspawani to przecież
        > też da się odciąć...
        A może by tak dogadać się ze złomiarzami? Niech zamiast kraść tory kolejowe
        zabiorą sobie te stołki razem z urzedasami bez odkręcania. Będzie choć raz z
        nich trochę pożytku (i ze złomiarzy i ze ZDiT-owców lub -owiec)

pzdr,
        krzyskup
    • Gość: magik 09.09.2005 przekazanie terenu budowy Wykonawcy IP: *.pl 06.09.05, 09:37
      W piątek 09.09.05 nastąpi przekazanie terenu budowy Wykonawcy.
      Tym samym rusza modernizacja ulicy Retkińskiej...

Zmienionymi trasamo pojadą 76 i 152
      • Gość: barnaba Re: 09.09.2005 przekazanie terenu budowy Wykonawc IP: *.lodz.msk.pl 06.09.05, 14:51
        Inwestycja piękna, ale zupełnie niepotrzebna i bezsensowna.

Krótko mówiąc- wyrzucanie pieniędzy na błyskotki.
      • Gość: ktoś tam Re: 09.09.2005 przekazanie terenu budowy Wykonawc IP: *.retsat1.com.pl 13.09.05, 13:13
        zdjęcia
        www.sympatyczna.toya.net.pl/images/retkinska1.jpg
        www.sympatyczna.toya.net.pl/images/wrzesien05.jpg
        z przygotowań do przebudowy
        • Gość: magik Re: 09.09.2005 przekazanie terenu budowy Wykonawc IP: *.pl 13.09.05, 14:07
          Bardzo mi sie podoba inteligencja naszych łódzkich kierowców (i nie tylko),
          którzy widząc znaki "zakaz ruchu" pchają się na zamknięty odcinek Retkińskiej.
          Na zdjęciu "wrzesień 2005" widać autka takich 2-ch pajacy którzy wracają się
          od maratońskiej, bo w tym akurat miejscu barierek nie dało się objechać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka