Dodaj do ulubionych

a może PKP do Warszawy?

08.09.05, 12:27
Mam pytanie czy propozycja zorganizowania dojazdów na stacje PKP
(Piaseczno,Nowa Iwiczna)oraz zwiększona częstotliwość kursowania pociągów do
Warszawy może mieć jakiś sens?
Obserwuj wątek
    • azk Re: a może PKP do Warszawy? 08.09.05, 14:46
      Jak PKP zwiekszy czestotliwosc kursowania pociagow i jakosc taboru to...

Tak.

• sloggi Re: a może PKP do Warszawy? 08.09.05, 20:15
        azk napisał:

> Jak PKP zwiekszy czestotliwosc kursowania pociagow i jakosc taboru to...
        >
        > Tak.
        >

Kiepskiej baletnicy to przeszkadza rąbek u spódnicy. Najpierw musi się zwiększyć
        liczba pasażerów - a dopiero później drgnie rozkład.
    • kpt5 Re: a może PKP do Warszawy? 08.09.05, 16:15
      Dojazdy do stacji PKP już nie są najgorsze (MZK, ExpressPiaseczno).
      Brakuje tylko rozsądnego parkingu koło dworca (najlepiej strzeżonego)
      Być może zachęciłoby to niektórych kierowców, którzy przeklinają GDDKiA stojąc
      w korku na Puławskiej, do przesiadki na dworcu w Piasecznie do pociągu.
      Jeśli ruszyłby jeszcze SKM (zgodnie z planem jest to linia planowana w trzeciej
      kolejności) to myślę, że korki na Puławskiej radyklanie by się zmniejszyły.
      Tak na marginesie czy ktoś może słyszał coś o SKM Piaseczno- W-wa Zachodnia. Na
      początku były plany, żeby zorganizować taką linię, potem nie pojawiała się w
      planach, a teraz znowu przewija się w niektórych dokumentach?
      • sloggi Re: a może PKP do Warszawy? 08.09.05, 20:17
        Przy uwzględnieniu naszej mentalności nie woerzę, że ktoś kto wsadził zad do
        samochodu będzie gotów przesiąść się do ciasnego pociągu. Na luźne pociągi nie
        ma co liczyć, bo będą nieopłacalne.
        • woy Re: a może PKP do Warszawy? 09.09.05, 08:01
          Właśnie większość samochodów na puławskiej to jeden kierowca...
          w.
        • repair Re: a może PKP do Warszawy? 09.09.05, 20:44
          Ten o 8.14 jest luźny, z tym że późny. Ten o 7.33 przypomina rzeczywiście
          bydlęcy. Wsiadając w Piasecznie stoi się w ścisku w przejściu gdzie niektórzy
          palą.
    • maciekrob1 Re: a może PKP do Warszawy? 20.09.05, 11:59
      Mieszkam w Mysiadle od 3 lat i faktycznie dojazd samochodem do Wwy zajmuje
      coraz więcej czasu. Nie chcę się wdawać w szczegóły moich testów i
      kombinatoryki podróży do centrum Wwy, ale faktycznie, moim zdaniem, komunikację
      poprawiłoby sprawne połączenie pociągiem. Ale do tego trzeba: połączenia ze
      stacją. Ja mam do stacji Nw Iwicznej 2km; gdyby można było gdzieś obok stacji
      zaparkować samochód, to problem pokonania tych 2km będzie dużo mniejszy. Poza
      tym, żeby dostać się do centrum na 9 do dyspozycji jest tylko jeden sensowny
      pociąg... Jak się spóźnię, albo pociąg się spóźni to jest dupa... Dojazd na 8
      jest chyba jeszcze gorszy. Powrót jest jeszcze gorszy.
      Moim zdaniem, pociągi na trasie Wwa-Piaseczno powinny być potraktowane jak SKM,
      jeździć wahadłowo, w miarę często i zgodnie z rozkładem. Poza tym trzeba
      rozszerzyć komunikację rozwożącą ludzi po okolicach (Mysiadło, Józefosław,
      dzielnice Piaseczna). Tak rozwinięta sieć (na wzór paryskiego RER) ma szansę
      wzbudzić zaufanie wśród ludzi i być faktyczną alternatywą dla przemieszczania
      się samochodem w mieście... Ale na to oczywiście nie ma pieniędzy... albo
      ludzi, którzy by się tym zajęli...
      • woy wspólny bilet 20.09.05, 12:32
        No i pomogło by jeszcze wprowadznie wspólnego biletu, kiedyś przez czas pewien
        dobrze to funkcjonowało.
        Teraz działa w obrębie Wawa - Ursus.

Komunikat Kolei Mazowieckich:
        Spółka "Koleje Mazowieckie - KM" sp. z o.o. od początku działalności dążyła do
        wprowadzenia wspólnego biletu w obrębie aglomeracji warszawskiej. Dzisiaj
        została postawiona przysłowiowa kropka nad i.
        Od jutra tj. od 16 września osoby posiadające ważną kartę miejską będą mogły
        podróżować pociągami "Kolei Mazowieckich - KM" sp. z o.o. na odcinku Warszawa
        Ursus - Warszawa Wschodnia - Warszawa Ursus.
        Warunki umowy zostały uzgodnione z ZTM na okres do końca 2005r. , z możliwością
        przedłużenia i rozszerzenia na inne linie.
        Niniejsza umowa to pierwszy etap na drodze do wprowadzenia wspólnego biletu
        w obrębie całej aglomeracji warszawskiej.
        • annabellee1 Re: wspólny bilet 20.09.05, 18:36
          Parking jak najbardziej przy stacjach Ale i dla rowerow strzezony.Moje dzieci
          dojezdzaja rowerami i nie one jedne. Zostawiaja u znajomych. Ja tak nie moge i
          zaluje.Czy nie jest mozliwa jakas prywatna nawet incjatywa z tymi parkingami
          strzezonymi??I czy PKP albo miasto nie może zrobic lawek? To trzeci swiat jak
          tak wszyscy stoja..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka