Dodaj do ulubionych

Internetu nie będzie

05.07.12, 11:58
Na spotkaniu z mieszkańcami w maju usłyszeliśmy że lada tydzień będziemy mieć szybki internet. Niestety dwa miesiące później nadal Telekomunikacja Polska nie ma "warunków technicznych" do przyśpieszenia.

Dowiadywałem się jaki jest postęp prac z podłączaniem szybkiego internetu w NI u osoby odpowiedzialnej za realizację zadania. Dowiedziałem się, że w miesiącu lipcu nie są planowane żadne prace w tym kierunku. Być może podjęte zostaną w końcu sierpnia a najprawdopodobniej we wrześniu lub październiku. W Lipcu i sierpniu zaplanowano już prace na terenie Mysiadła.

Wniosek jest taki, że na spotkaniu mieszkańców mówi się (obiecuje) różne rzeczy i na mówieniu się kończy. :-(
Obserwuj wątek
    • owrank Re: Internetu nie będzie 05.07.12, 14:33
      > Wniosek jest taki, że na spotkaniu mieszkańców mówi się (obiecuje) różne rzeczy
      > i na mówieniu się kończy. :-(

na spotkaniu mieszkańców mówił to dyrektor z inwestycji Telekomunikacji Polskiej i przedstawiciele podwykonawcy TP - firmy Relacom także obie firmy BARDZO zainteresowane uruchomieniem inwestycji i przyłączeniem klientów
      Pytanie na jakie administracyjne przeszkody znowu natrafiły prywatne firmy, które chcą coś nam wybudować...

rozróżnij obietnice polityków od zapowiedzi firmy, która stoi z gotową koparką i pieniędzmi i czeka na pieczątkę łaskawego urzędnika, żeby pieniądze wydać i wkopać światłowód
      • zbyszek.czapnik Re: Internetu nie będzie 05.07.12, 21:40
        owrank napisał:

> rozróżnij obietnice polityków od zapowiedzi firmy, która stoi z gotową koparką
        > i pieniędzmi i czeka na pieczątkę łaskawego urzędnika, żeby pieniądze wydać i w
        > kopać światłowód
        Światłowód już jest! Tylko podłączanie abonentów odbywa się "po miedzi" do szafy. Ja mam do takiej szafy 200 metrów i jak usłyszałem o wrześniu/październiku to i tak lepiej niż jak z budową Mleczarskiej. ;-)
        Ale obietnice okazały się puste, skoro realizujący od kilku lat projekt nadal potrzebują zezwoleń od urzędników. No chyba, że to urzędnicy ich niecnie zaskoczyli.
    • wspiz128 No i co z tym internetem? 02.08.12, 17:25
      Mamy juz sierpien, deklaracje podpisalem juz chyba poltora roku temu (na zabraniu solectwa) a ekip technicznych zmieniajacych kable jak nie bylo tak i nie ma. I mozemy miec max szybkosc 2Mb, co w dzisiejszych czasach utrudnia zycie (na wszystkich stronach internetowych sa teraz animacje flash albo filmiki youtube - a wczytuja sie niemilosiernie dlugo). Kiedy cos sie zmieni?!
      • zbyszek.czapnik Re: No i co z tym internetem? 03.08.12, 10:15
        Spokojnie! Koło października ma być kładziona linia na Krasickiego. Potem sukcesywnie przyłącza do posesji.
        • mwilusz Re: No i co z tym internetem? 03.08.12, 14:56
          Witam
          Obecnie realizowane są ulice Willowa, Cicha, następnie Torowa i Tarniny ( od torów w stronę Szkolnej). W następnej kolejności będą ( mniej więcej) Zimowa, Piękna, Jaśminowa, Wiosenna itd. Wszystkie ulice zostaną wpięte do głównej linii ( światłowodu) w ulicy Krasickiego. Ci z Państwa, którzy do tej pory nie wyrazili chęci do doprowadzenia infrastruktury internetowej do Ich posesji ( a teraz zmienili zdanie) powinni zgłosić się do kierownika robót. Realny termin zakończenia prac w NI to listopad ( odbiór) a od grudnia możliwe będzie świadczenie usług.
          Pozdrawiam
          mirekwilusz.pl/
          • zbyszek.czapnik Re: No i co z tym internetem? 04.08.12, 23:53
            A wiadomo kiedy prace na samej ulicy Krasickiego? Na samym końcu?
            • jjaz Re: No i co z tym internetem? 07.08.12, 08:36
              Kiedy rozpoczną się prace za torami? Przypominam, że tam też jest Nowa Iwiczna.
            • mwilusz Re: No i co z tym internetem? 07.08.12, 14:03
              Odpowiedź wykonawcy prac w NI; „odcinek Nowej Iwicznej za torami będzie realizowany pod koniec sierpnia.”
              Jeśli chodzi o Krasickiego, to sprawa wygląda tak. W ulicy istnieje już „kanalizacja techniczna”, co oznacza, że nie będzie potrzeby zrywania nawierzchni. Od szafy, do której doprowadzony jest światłowód ( róg Szkolnej i Krasickiego) wyprowadzane będzie łącze miedziane do nieruchomości, których właściciele zadeklarowali chęć przyłączenia. Wzdłuż ulicy Krasickiego nie ma zbyt wielu chętnych, na nowe i szybsze łącza.
              Pozdrawiam
              M.W.
              • malgorzata-net Re: No i co z tym internetem? 21.08.12, 15:57
                A ja mam inny problem .wniosek o udostępnienie posesji wysłałam droga elektroniczna w zeszłym roku nie dostałam potwierdzenia ,więc w tym roku wyslalm raz jeszcze rozmawiałam z panem Jarosławem Kryszakiem w celu umowienia sie na podpisanie umowy i być pewna na 100 procent ze internet będę miała .Od maja pan sie zemna umawial i odwoływał spotkanie lub poprostu sie nie pojawiał ,byłam namolna .Udalo mi sie pana zagośc u mnie (20.06) pan mowil ze spokojnie mozna jeszcze podpisywac deklaracje,lecz okazało sie ze umowę morza podpisac rodzice bo ońi są właścicielami działki.wypelnilismy umowy pan miał za pare dńi podjechać po umowy podpisane przez rodziców.od lipca do pana Jarosława dodzwonić sie ńie moge .dzisiaj odebrał telefon lecz ktoś inny uświadamiając mnie ze teraz on ma ten numer i mam dzwońic gdzie indziej.
                Nadmieńie ze chodzi o ulice migdałowa. Pan był u mnie z mapka naniesiona była moja posesja,ale umowę mam nadal w szufladzie i brak kontaktu .czy moze ktoś mi pomoc ?
                Z góry dziękuje.Malgosia
                • mwilusz Re: No i co z tym internetem? 21.08.12, 16:26
                  Witam
                  Proszę o informację ( numer domu i numer kontaktowy) na adres radnywilusz@onet.pl. Wyjaśnimy sprawę.
                  Pozdrawiam
                  M.W.
                  • zbyszek.czapnik Internet w NI - inf.od realizatorów inwestycji 22.08.12, 16:11
                    Informacja ze strony sołectwa NI.

Pomimo opóźnienia, prace związane z rozprowadzaniem okablowania łączy internetowych na terenie naszego sołectwa mają zakończyć się do 20 września br. Takie oświadczenie złożył dziś p. Damian Grądzki (Relacom) - inżynier odpowiedzialny za realizację inwestycji na terenie Nowej Iwicznej. Jak oświadczył: "Jest to termin ostateczny." Powiedział też, że łącza zostaną doprowadzone nowym okablowaniem.
                    Mniej optymistycznie na datę zakończenia ww. prac zapatruje się projektant i Kierownik Projektu - p. Grażyna Słupczyńska. Twierdzi ona, że prace zakończą się nie prędzej niż w listopadzie lub grudniu 2012 r.

W imieniu Mieszkańców, szczególnie pilnie monitoruje przebieg inwestycji p. Radna Justyna Gawęda. Z jej inicjatywy odbyło się kilka spotkań Mieszkanców z przedstawicielami inwestora i wykonawcy, na których omawiano przebieg prac, a Szefowie Firm publicznie przyrzekali ich rychłe zakończenie. Pozostaje mieć nadzieję, że kolejny termin będzie naprawdę ostateczny.

Wojtek Zacharjasz - sołtys
              • zbyszek.czapnik Re: No i co z tym internetem? 22.08.12, 16:20
                mwilusz napisał:

> Jeśli chodzi o Krasickiego, to sprawa wygląda tak. W ulicy istnieje już „
                > kanalizacja techniczna”, co oznacza, że nie będzie potrzeby zrywania nawi
                > erzchni. Od szafy, do której doprowadzony jest światłowód ( róg Szkolnej i Kras
                > ickiego) wyprowadzane będzie łącze miedziane do nieruchomości, których właścici
                > ele zadeklarowali chęć przyłączenia. Wzdłuż ulicy Krasickiego nie ma zbyt wielu
                > chętnych, na nowe i szybsze łącza.
                Byli u mnie dziś technicy z Orange i stwierdzili brak możliwości technicznych dla szybkiego internetu. "kanalizacja techniczna" pod chodnikiem należy do Netii więc nie może być użyta przez Orange.
                • mwilusz Re: No i co z tym internetem? 22.08.12, 17:02
                  Witam
                  Wszystkie informacje, jakie przedstawiłem pochodzą bezpośrednią od osoby, która jest odpowiedzialna za realizację tego projektu w NI. Po przeczytaniu Pana tekstu skontaktowałem się z Kierownik Projektu, która chętnie wyjaśni tę sprawę w dniu jutrzejszym. Proszę, więc podać mi adres mailowy ( radnywilusz@onet.pl ) a ja prześlę Panu informacje kontaktowe.
                  Pozdrawiam
                  M.W.
                  • htrzewik Re: No i co z tym internetem? 01.09.12, 11:13
                    Witam. Czy możemy jakoś podsumować wiedzę na temat inwestycji?
                    Co jest już gotowe?
                    Co zostało jeszcze do zrobienia?
                    Czy jest już jakiś kawałek infrastruktury, z której można korzystać? (kto/gdzie)
                    Czy będą jeszcze jakieś spotkania informacyjne?
                    Czy TPSA będzie przełączało obecnych klientów do nowej infrastruktury na żądanie klienta czy bez jego wiedzy? (jeśli na żądanie - jak/gdzie je złożyć)
                    Czy podawane terminy ukończenia inwestycji zawierają już przełączenie klientów czy też będzie to dopiero możliwe po tej dacie?

Ja na razie dowiedziałem się tylko o powstaniu trzech szaf przyłączeniowych; że ponoć Zimowa już coś dostała i że ponoć w szafie przy szkole brakuje jeszcze doprowadzenia światłowodu. Ale nic z tego nie wiem na pewno.
                    • zielinsp Jest! 04.09.12, 21:54
                      Za torami już jest! Dziś pytałem na infolinii Orange i mam możliwości do 20Mb/s, a było do tej pory 2. Działa tylko dla Orange, mój dotychczasowy dostawca działający na linii TP nie ma takich możliwości.
                    • pikap Re: No i co z tym internetem? 11.09.12, 10:53
                      htrzewik napisał:

> Witam. Czy możemy jakoś podsumować wiedzę na temat inwestycji?
                      > Co jest już gotowe?
                      > Co zostało jeszcze do zrobienia?
                      > Czy jest już jakiś kawałek infrastruktury, z której można korzystać? (kto/gdzie
                      > )
                      > Czy będą jeszcze jakieś spotkania informacyjne?
                      > Czy TPSA będzie przełączało obecnych klientów do nowej infrastruktury na żądani
                      > e klienta czy bez jego wiedzy? (jeśli na żądanie - jak/gdzie je złożyć)
                      > Czy podawane terminy ukończenia inwestycji zawierają już przełączenie klientów
                      > czy też będzie to dopiero możliwe po tej dacie?
                      >
                      > Ja na razie dowiedziałem się tylko o powstaniu trzech szaf przyłączeniowych; że
                      > ponoć Zimowa już coś dostała i że ponoć w szafie przy szkole brakuje jeszcze d
                      > oprowadzenia światłowodu. Ale nic z tego nie wiem na pewno.

Podbijam posta, ponieważ też jestem zainteresowany odpowiedziami na w/w pytania
                      • malgorzata-net Re: No i co z tym internetem? 11.09.12, 16:42
                        Nie wiem jakie ulicy państwa interesują :) bo ja z ulica Migdałowa walczę od 4 tygodni ,po 2 tygodniach dowiedziałam sie ze zakres usług skończył sie 300 metrów od mojej ulicy:)
                        Niby jednak maja kopać ,ale mówili to w zeszy poniedziałek i jedyna koparke jaka widziałam firmy Relacom to była na ulicy Jasminowej a na Migdalowej koparke widziałam ,ale swojego synka.:). Pod koniec wrzesnia jest zebranie wiejskie moze sie czegoś dowiemy ......ze prace są zakończone bo termin mija 20 wrzesnia:))).przykro nam ,ale nie daliśmy rady.:)
                        • zbyszek.czapnik Re: No i co z tym internetem? 11.09.12, 17:31
                          Mam podobne wrażenia choć troszkę się poprawiło.
                          Po rozmowie z konsultantami Orange i wykonaniu pomiarów zaproponowano mi przepustowość do 20MB z czego osiągalne jest 15-17 MB. Technicy pomierzyli popatrzyli poinformowali, że do nowej szafy mój telefon został przełączony, tylko że przewody idą na okrętkę więc do szafy nie mam 300 metrów tylko kilka kilometrów. :-(
                          Do przyłączy pod chodnikiem podłączyć się nie da, bo należą do Netii.
                          Drugich kabli Orange obok nie położy. A szkoda, bo można by się pozbyć kilkudziesięciu slupów i zrobić normalny chodnik po południowej stronie Krasickiego.
                          Nowe przewody pod ziemią ciągnięte są za to w Nowej Woli.
                          W Nowej Iwicznej już się raczej nie da.
                          • htrzewik Re: No i co z tym internetem? 11.09.12, 21:38
                            1) Zadzwoniłem do pani projektant (a nie kierownik projektu) - kontakt od Radnego M.Wilusza. To było tydzień temu. Zapytałem, co tak na prawdę jest tematem inwestycji. Powiedziała, że robią przyłącza do już zbudowanej infrastruktury (tj. szafa ze światłowodem). Zapytałem o ul. Stokrotki - poleciła kontakt za kilka dni, bo w sprawie Stokrotki i sąsiednich spotyka się z podwykonawcą. Po tygodniu oznajmia, że inwestor (TPSA) zawiesił projekt i przyłączy nie będzie. Poleciła, że skoro mam Neostradę (czyli dochodzi do mnie kabel miedziany - to niech mnie przełącza do tej szafy, bo przecież ona jest.

2) Od 3-ech tygodni walczę z TPSA/Orange, bo mija Neostrada nie działa wcale, bądź tylko przez kila godzin. Zgłoszeń awarii poszło 4-5. Wszystkie urywają się i kończą na niczym. Moja Neo to w kontrakcie 6Mbps, a w rzeczywistości było stabilne 3Mbps i cieszyłem się tym co miałem. Teraz jednak po zgłoszeniu awarii dzwoni do mnie monter i informuje, że mam za daleko do centrali i może zaoferować jedynie obniżenie kontraktu do 512kbps (hello, mamy XXI wiek). Sądziłem, że uzyskam od niego informacje z pierwszej ręki na temat "inwestycji". Oznajmia, że nie jest uprawniony do udzielania informacji i zsyła na drzewo (na infolinię). I tu tworzy się błędne koło, bo skarga na infolinii, że monter nie naprawia tylko informuje, że usługa nie ma prawa działać (dziwne, bo 1,5 roku działała), kończy się kontaktem od tego samego montera i próbą zaoferowania obniżenia kontraktu do 1Mbps. Ostatnim razem zadzwoniła nawet miła pani zamiast montera i oferowała nawet obniżenie kontraktu do 2Mbps. Błędne koło, znane mi już niestety z poprzedniej mowy z TPSA (ta sama lokalizacja kilka lat temu - zakończyło się zerwaniem umowy). Nie wiem, ilu wulgaryzmów potrzeba użyć, aby zaznaczyć, że skoro została zbudowana infrastruktura, to chcę być pod nią podłączony. Niestety panuje bezwład informacyjny i o naszym światłowodzie to chyba wiemy tylko my.

CDN
                            • htrzewik Re: No i co z tym internetem? 11.09.12, 22:30
                              Kontynuując mój poprzedni wpis..

3) Najprawdopodobniej nowa infrastruktura jest przygotowana pod połączenia VDSL lub VDSL2.

pl.wikipedia.org/wiki/VDSL
                              Wg tego co zdążyłem wyczytać 300m (a w praktyce 200m) jest warunkiem uzyskania najwyższej możliwej przepustowości łącza. Ale możliwe jest korzystanie do 900m (połowa przepustowości) lub do 1.5km (do 10Mbps). Wystarczą kable miedziane jak do telefonu lub internetu przez ADSL. Powyżej 1.5km lepiej sprawdza się klasyczny ADSL. Źródło: ping-test.net/what_is_vdsl

Zresztą gdyby ta infrastruktura przewidywała podłączanie tylko abonentów do 300m, to trzy szafy były by jakimś przekrętem a nie inwestycją. Moja ulica jest dłuższa niż 300m do tego dochodzą kable do posesji, a kabel po posesji i domu kilanaście metrów.

4) Z tego co wiem mój nieszczęsny Livebox 2.0 nie obsługuje VDSL. Może dlatego nie mogę być podpięty do nowej infrastruktury (żeby w końcu Neostrada została naprawiona, działała i zaczęła osiągać zakontraktowane 6Mbps; gdy działała było 3Mbps, a teraz jest 0Mbps). Ale od 3ech tygodni nikt w TPSA nie potrafi udzielić konstruktywnej odpowiedzi, typu: panie, musisz pan podpisać nową umowę.

5) Znalazłem na forum innego skrawka mapy dyskusję na temat VDSL2 od TPSA - myślę, że można poczytać, bo może nasza infrastruktura jest podobna.

forum.gazeta.pl/forum/w,19980,118548814,130898145,Re_Bezplatny_bezprzewodowy_Internet_.html
                              Konkluzja - niestety w TPSA nic się nie zmienia. Bezwład informacyjny, a tematy umierają gdzieś pomiędzy infolinią a podwykonawcami. Kilka lat temu sprawa mojej Neostrady wyglądała tak: kable zostały pociągnięte przez jakiś samochód ciężarowy i sklecone tak sobie - działał tylko analogowy telefon i to też tak sobie. Dzwoniłem do infolinii od Neostrady. Oddzwaniał technik od Neostrady: nic nie zrobimy, to jest problem z kablami. Wysyłamy montera od kabli. Czekam na niego cały dzień. Dostaję telefon. Panie, ja tu jestem tylko od telefonów - musi pan dzwonić na infolinię do tych od Neostrady. I mam wrażenie, że znowu wpadłem w błędne koło dezorganizacji, co tym bardziej mnie irytuje, że rozwiązanie jest w zasięgu ręki, tylko nikt nie wie, jak się pod to podpiąć.
                              • kamil-kaniowski Re: No i co z tym internetem? 12.09.12, 08:08
                                Dokładnie tak jest jak Pan pisze ta cała inwestycja to jest VDSL. Miałem propozycję z Orange zwiększenia sobie prędkości do 40 mega ( aktualnie w teorii mam 6 a w praktyce koło 4), a że cena była atrakcyjna i Pani w telefonie była na tyle sugestywna :) nawet się zgodziłem, do tego niestety modem za 50 zł trzeba od nich kupić. Niby kwota niewielka ale ten model który dają nadaje się w zasadzie do postawienia na regaliku :) a do praktycznego korzystania trzeba sobie kupić na allegro. Mimo wszystko stwierdziłem że zaryzykuje, według słów Pani z telefonu to wszystko działa do 1km od szafy. A że mieszkam około 800 metrów od szafy przy szkole , zamówiłem . I niestety przyszli technicy którzy stwierdzili żebym po tych łączach to zapomniał w ogóle , jak już to góra właśnie 300 metrów. No i dalej mam 6 mega znaczy 4 mega :)
                        • kamil-kaniowski Re: No i co z tym internetem? 11.09.12, 21:30
                          niech zgadnę że na Jaśminowej mieszka Pani Radna :):):)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka