Dodaj do ulubionych

Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW?

04.10.05, 12:39
Wtam
zastanawiam sie, ktore lepsze, bardziej trwale
cenowo IKEA wychodzi chyba nieznacznie drozej, mam racje?
Na temat mebli z obu sklepow zdania na forum sa podzielone, juz mam metlik w
glowie,
pomozcie, bo na decyzje zostalo coraz mniej czasu
z gory dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: JK Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.10.05, 23:29
      W Ikei chyba nie ma mebli na wymiar. Musisz złożyc sobie zestaw z tego co oni
      oferują, nie ma możliwości np. zwężenia szafki czy dopasowania do twojej wnęki.
      Czyżbym sie myliła? Ja akurat mam meble z Ikei od ponad dwóch lat i jak na
      razie jestem bardzo (nawet jeszcze bardziej niż bardzo) zadowolona. W cenach
      BRW się nie orientuję, meble Ikei (przynajmniej te moje fronty) najtańsze nie
      są. Ale moim zdaniem są w porządku.
      • omaszka Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? 11.10.05, 18:34
        W zasadzie jestem juz zdecydowana na IKEA, tylko zastanawia mnie jedna rzecz- w
        BRW caly srodek szafek to Blumy (super wypas, dozywotnia gwarancja etc), co
        jest w szafkach Ikeowskich? Rownie dobre zawiasy, prowadnice i tp?
        • Gość: aszu Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.10.05, 22:19
          Polecam Ci BRW. Mi zamontowali 2 miesiące temu. Rewelacja.
          Duży wybór, dobrze zrobione.
          Co do IKEA, sam nie wiem. Nie znam ich kuchni.
        • Gość: Nika Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? IP: *.knc.pl / *.knc.pl 23.10.05, 22:30
          Z dożywotnią gwarancja to nie do końca prawda: obejmuje same zawiasy Bluma jako
          takie, a nie ich działanie w konkretnej szafce. Na to nikt nie daje dożywotniej.
          IKEA daje 10 lat na całe meble, bo po 10 sie je wyrzuca i wymienia na nowe.
          HTH daje 5 lat na meble i blaty, a 10 lat na wszystkie elementy metalowe w
          szafkach: zawiasy, prowadnice, okucia, cargo itd.
    • bussie Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? 13.10.05, 12:28
      Co prawda nie mam ani Ikei ani BRW, ale... BRW wychodzi taniej, nieznacznie
      (chociaż przy full wypasie może być różnie). Gdybym ja miała wybierać z tych
      dwóch: IKEA. Też mają Bluma - mąż sprawdzał. Jakościowo wydają się lepsze i
      mają dużo ciekawszy wybór frontów.
      Niedawno szukałam mebli kuchennych. Mąż najpierw uparł się na BRW, ale
      musielismy poszukać czegoś tańszego. Tyle razy oglądałam BRW, że już nie mogę
      na nie patrzeć, a na Ikee mogę, chciaż oglądałam ją tyleż razy.
      Ale jeśli nie musisz liczyć się z kosztami, to może warto poogladać fronty w
      różnych studiach. Potem będziesz musiała patrzeć na nie codziennie przez jakiś
      czas.
      • omaszka Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? 13.10.05, 13:24
        oj, niestety musze sie liczyc z kosztami- wykonczam cale nowe mieszkanie, tne
        koszty tam, gdzie sie da (coz z tego, ze bardzo podobaja mi sie piekne kuchnie
        w stylu prowansalskim, angielskim, i moje oko byloby nimi ucieszone znacznie
        dluzej, jesli ich cena nie schodzi ponizej kilkudziesieciu tysiecy).
        ostatnio porownywalam cenniki z tych 2 firm, i ceny szafek z drewnianymi
        frontami sa jednak mniejsze w IKEA- od sierpnia maja nizsze ceny na wszystkie
        szafki
        Pocieszylas mnie z tymi Blumami, dzieki :)
        a znalezliscie cos tanszego od BRW?
        • monic76 Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? 13.10.05, 18:10
          Ile wyniesie Cię Twoja kuchnia w Ikea? i jaka jest jej wielkość?
          kochane dziewczyny,aż mi serce się kraje jak słyszę wychwalanie BRW I IKEI:)
        • Gość: JK Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 13.10.05, 23:10
          omaszka napisała:
          > oj, niestety musze sie liczyc z kosztami

Pamiętaj, że w Ikei możesz sobie wstępnie skompletować to co najważniejsze i
          najpotrzebniejsze (tzn. szafki ogólnie + jakiś zestaw w środku), a potem
          stopniowo dokupować wnętrza. Ja tak zrobiłam, wprawdzie nie przez brak kasy,
          ale tak wyszło. Już w użytkowaniu okazało się np. że to, co chciałam trzymać na
          dwóch wysuwanych koszach jest na tyle niskie, że w szafce zmieści się jeszcze
          jeden (trzeci już) koszyk + półka pod nimi + jeszcze wolne miejsce na wysokość
          dużego słoika. Oczywiście jako, że miejsca w szafkach nigdy nie jest za dużo,
          dokupiłam ten trzeci kosz i teraz mam jeszcze więcej miejsca na różności. I tak
          było z kilkoma moimi szafkami. Po prostu stopniowo coś tam dodawałam. Dziury do
          przykręcania są wszędzie, więc cały proces idzie naprawdę bezboleśnie, można
          szaleć i zmieniać do woli. W normalnych szafkach chyba nie ma takich
          możliwości, bo wnętrza są raczej przymocowane na stałe (tak było w moich
          starych szafkach, ale może się mylę?).
          • omaszka Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? 14.10.05, 12:49
            no wlasnie ten argument pomogl mi w podjeciu decyzji :)) Ciesze sie, ze kolejna
            osoba mowi mi to samo
            w najblizszych dniach wybieram sie z moim planem rozmieszczenia szafek do
            sklepu, do kogos kompetentnego, kto mi powie, czy to sie do czegos nadaje, czy
            trzeba calkowicie zmienic, no i po wycene.
            Jesli nie znajde nic tanszego, a podobnej jakosci, zamowie w IKEA :)
            a moja kuchnia jest calkowicie pokrecona i do tego ze skosem, trudno mi
            powiedziec, ile mb szafek tam wstawie
            pozdrawiam i dziekuje za rady
            • Gość: projektant Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 09:16
              IKEA czy BRW?A co to za wybór.za podobne pieniądze(czasem nawet mniejsze)mozna
              zrobic meble kuchenne na wymiar.Korpusy i półki wykończone PCV a nie
              papierem.Blaty a IKEA spróbuj zamówić np dłygości większej niż 2,5 m
              to ci powiedza ze z kowałków łączone.
              A blumy w BRW to tak jakby klimę zamontować do ruskiego roweru.Po co ci
              dożywotnia gwarancja na prowadnice w meblach które rozpadna się za 2 lata?
              • Gość: JK Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.10.05, 19:44
                Gość portalu: projektant napisał(a):
                Blaty a IKEA spróbuj zamówić np dłygości większej niż 2,5 m to ci powiedza ze z
                kowałków łączone.

Zgadza się co do długości blatów, ale zawsze możesz kupić je w innym miejscu.
                Nie ma sprzedaży łączonej szafki + blat w Ikei. Druga sprawa, że ja np.
                chciałam sobie zrobić taki blat w całości, w dodatku szerszy niż ma Ikea, i już
                nawet go kupowałam, ale właśnie ekipa z Ikei, która montowała mi szafki,
                przytomnie zwróciła mi uwagę na to, że jak kupię blat długości 5,5 m (bo tyle
                mi było mniej więcej potrzeba) to za żadne skarby świata nie wniosę go do
                mieszkania! Pomijam wniesienie na 5 piętro (bo do windy nie wejdzie) po
                zawijanych schodach. Samo wniesienie do mieszkania, gdy klatka schodowa nie
                jest rozmiaru XXXXL, a potem do kuchni, gdy drzwi do kuchni nie są naprzeciwko
                drzwi wejściowych to już jest problem. Pewnie, że problem mógł być tylko u
                mnie, bo tak mam zrobiony blok i mieszkanie, ale niemniej do tej pory dziękuję
                panom za to, że mnie oświecili, bo ja jakoś pod tym kątem na sprawę nie
                popatrzyłam.
                Poza tym długości blatów to chyba w większości firm są w miarę podobne. Mój
                poprzedni blat z tzw. studia kuchennego był też łączony i to znacznie gorzej
                niż ten, co teraz mam z Ikei.
                • Gość: pipi43 Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.05, 20:47
                  Jestem zainteresowana zakupem blatu szerszego niż 60 cm (65-70 cm), ale mam z
                  tym problem. Czy możesz mi napisać jakiej szerokości blat udało Ci się kupić i
                  gdzie ?
                  • Gość: JK Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.10.05, 23:44
                    Ja wreszcie kupiłam ten z Ikei, ale miałam kupić w hurtowni (?) gdzieś na
                    bardzo dalekiej Pradze w W-wie (nie pamiętam ulicy, to było ponad 2 lata temu,
                    a tereny zupełnie mi nieznane). Zresztą z tego, co pamiętam, to namiary dali mi
                    właśnie 'moi' panowie z Ikei. Popytaj w sklepach z meblami kuchennymi, może ci
                    powiedzą. Albo w hipermarketach budowlanych (kiedyś albo w Castoramie, albo w
                    Leroyu można było kupić na zamówienie takie szersze). Niestety wtedy te blaty
                    były koszmarnie drogie. Coś mi tłumaczyli, że one są przycinane z szerokości
                    120 cm do takiej szerokości jak ja chcę, więc jak chciałam 70 cm, to oni te 50
                    cm odcinali, ale ja płaciłam za szerokość 120 cm. Może dzisiaj jest lepiej.
                    • Gość: pipi43 Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 12:23
                      Dzięki za sugestie. Pytałam w OBI, ale maja tylko szer.60cm. Wobec tego muszę
                      jeszcze spróbować w innych marketach. Swoją drogą dziwi mnie, że IKEA po tych
                      paru latach na naszym rynku nie wprowadziła jeszcze szerszych i dłuższych
                      blatów. Wniesienie 3m blatu do mieszkania to chyba nie problem (u mnie nie),nie
                      każdy też w "blokowym" mieszkaniu ma rury w ścianie i może sobie pozwolić na
                      60cm korpus ich szafek kuchennych i 60cm blat. Obawiam się, że ta niedogodność
                      wykluczy mnie z grona szczęśliwych posiadaczy kuchni FAKTUM.
                  • Gość: Nika Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? IP: *.knc.pl / *.knc.pl 23.10.05, 22:35
                    Poszukaj w HTH - są blaty laminowane z różnymi krawędziami: metalowymi i
                    drewnianymi, 5 lat gwarancji, szer. do 120 cm!!!
                • Gość: projektant Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 05:39
                • Gość: projektant Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 05:45
                  Nie masz najmniejszego problemy z wniesieniem blatu o dłudośći 5,5 mb.Niech
                  sobie panowie i IKEA nie łamią głowy jak go wnieść.Po prostu nikt nie prodykuje
                  takich blatów w jednym kawałku.I wszystko.maksymalny wymiar to 4,1 mb długość i
                  1,2 szerokość.Panom i IKEA łatwiej jjest nosić kawałki po 2m tylko jak póżniej
                  wygląda kuchnia jak masz blat łączony na długości z 3 kawałków.Ale mniejsza o
                  wygląd:jak łączenia wyjdą koło zlewu lub kuchenki to blat rozpadnie się w 2 lata
                  (bo puchnie od wilgoci)
                  • Gość: marc Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 11:35
                    Co do łączenia przy zlewie i kuchence to wszystko zależy od dokładności i
                    solidności ekipy montującej oraz jakości blatu. Mój blat ma ponad 4 lata i jest
                    łączony przy zlewie i nic złego do tej pory z nim się nie dzieje. Nie oznacza
                    to również, ze w tym miejscu należy blaty łączyć, chyba że tak jak w moim
                    wypadku nie mieliśmy innego wyjścia.
                  • jotka001 Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? 16.10.05, 20:09
                    Panom i IKEA łatwiej jest nosić kawałki po 2m tylko jak póżniej wygląda kuchnia
                    jak masz blat łączony na długości z 3 kawałków.Ale mniejsza o wygląd:jak
                    łączenia wyjdą koło zlewu lub kuchenki to blat rozpadnie się w 2 lata
                    (bo puchnie od wilgoci)

Po pierwsze to nie panowie z Ikei mieli nosić mój blat, tylko panowie z firmy,
                    w której go miałam kupić. Zgadza się, nie miał to być blat 5,5 m w jednym
                    kawałku (może nieprecyzyjnie napisałam - całość blatu miała być takiej
                    długości), ale z tego co pamiętam miał być jednak dłuższy niż 4 m. Poza tym
                    nawet taka długość jak piszesz w przypadku mojego mieszkania byłaby nie do
                    przejścia. Kuchnię mam dużą, ale dojście do niej niestety jest wąskie i
                    pokręcone.
                    Po drugie moja kuchnia obecna, w której mam łączenia blatu wygląda bardzo w
                    porządku, bo te łączenia są mało rzucające sie w oczy (bez żadnej listwy). I
                    wybrałam sobie takie miejsca łączenia, które mi pasowały. W starym mieszkaniu
                    miałam przez 10 lat łączony blat (jakąś srebrną listwą łączącą), blisko
                    zlewozmywaka, i nic mi nie napuchło, blat był w takim stanie, w jakim go
                    kupiłam. Nie wiem gdzie kupujesz swoje blaty, drogi projektancie, ale jak
                    proponujesz ludziom takie, które puchną, to powodzenia.
                    • Gość: projektant Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.05, 21:14
                      nie wiem z czego wnioskujesz że proponuję ludziom blaty które puchną?dlatego
                      odradzam właśnie kupowanie byle gówna w IKEI.Przecież np w OBI masz blat np
                      Getalitu 4m i b.dobrej jakości .A wnosiliśmy blaty do mieszkania gdzie było
                      wejście tak pokręcone jak makaron.Ale można wciągnąć blat np przez okno(trzeba
                      tylko chcieć ).A tak na marginesie -moi klienci po to zatrudniaja projektanta
                      żeby nie robić blaty z kawałków (i kupowac ich w innej firmie niz meble).
                      Dobrze że nie wszyscy chcą miec do frontów np drewnianych korpus szafki
                      biały!!!!
                      • Gość: JK Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.10.05, 23:36
                        >odradzam właśnie kupowanie byle gówna w IKEI.

Ja akurat mam bardzo dobre doświadczenia z Ikei, a bardzo złe z tzw.
                        projektantami. Jak mi tacy projektanci wraz ze swoim studiem kuchennym zrobili
                        w poprzednim mieszkaniu kuchnię, to po krótkim czasie niestety zaczęła się
                        sypać. A reklamować już nie miałam u kogo, bo firma zniknęła. Po czym, gdy
                        chciałam dokupić części zamienne i zreperować szafki we własnym zakresie,
                        okazało się, że niektóre elementy są zrobione w taki sposób, że zreperować się
                        ich nie da, każda szuflada była inaczej składana, zawiasy jakieś dziwne itp.
                        Jedynie blat był rzeczywiście w dobrym stanie aż do końca. Inni projektanci
                        serwowali mi takie propozycje urządzenia łazienek, że flaki mi się przekręcały.
                        Byleby tylko coś bardziej dziwnego. A praktyczności zero.

> A wnosiliśmy blaty do mieszkania gdzie było wejście tak pokręcone jak
                        makaron. Ale można wciągnąć blat np przez okno (trzeba tylko chcieć ).

Tak, tak. Wierzę, że przez pomieszczenie w kształcie litery U, gdzie dół
                        literki ma 2 m szerokości przeniesiesz blat o długości ponad 4 m. Oczywiście,
                        ty zrobisz wszystko, bo ty wiesz lepiej i wszystkie możliwości już przerobiłeś.
                        Przez okno, oczywiście też można. Zwłaszcza na piąte piętro z różnymi
                        przeszkodami pod spodem. Wiesz co? To gra nie warta świeczki. Ja naprawdę
                        jestem zadowolona z mojego blatu i szafek, pomimo tego (a może właśnie m.in.
                        dlatego), że nie musiałam mieć do czynienia z takimi wszystkowiedzącymi
                        projektantami, którzy mają mi narzucać swoją wolę i swój 'gust'.

>A tak na marginesie -moi klienci po to zatrudniaja projektanta żeby nie robić
                        blaty z kawałków (i kupowac ich w innej firmie niz meble).

A ja sobie wszystko sama zaprojektowałam, kupiłam i bardzo się cieszę. Wolę
                        pieniądze, które musiałabym stracić na projektanta, wydać na przyjemniejsze i
                        bardziej sensowne rzeczy, wyjechać sobie w jakieś fajne miejsce czy kupić sobie
                        chociażby parę butelek dobrego wina i wypić sobie w mieszkaniu, które nie jest
                        mieszkaniem modnym i na czasie, tylko mieszkaniem, które mi się podoba i w
                        którym mi się dobrze mieszka.

> Dobrze że nie wszyscy chcą miec do frontów np drewnianych korpus szafki
                        biały!!!!

Dobrze, że jest ci dobrze. Fajnie, że nie wszyscy mają taki sam gust. I dobrze,
                        że nie ma obowiązku zatrudniania projektanta!!! Zwłaszcza takiego przekonanego
                        o własnej wielkości i wyższości nad 'szaraczkami'.

Pozdrawiam.
                        • Gość: projektant Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 08:19
                          Jasne że nie ma obowiązku zatrudniać projektanta.
                          Szczególnie tym którzy wolą WUPIC PARE BUTELEK WINA ZAMIAST MIEĆ FAJNA KUCHNIE.
                          projekty nie są takie drogie wiec kilka butelek wina po 5zł to swiadczy o twoim
                          poziomie ( I JAKOŚCI TWOICH POWYSŁOW NIE TYLKO NA KUCHNIE I LE I NA ŻYCIE)
                          Czy telewizor też sobie sama nprawiasz?
                          Aż strach wyjś na ulice myśląc o tym że kazdy z kierowców sam naprawi sobie
                          hamulce w samochodzie!!
                          A tak poważnie
                          ten sam architekt jak będzie projektował dom to OK
                          a jak wnętrza to ,,kazdy klient lepiej sie zna"
                          Z projektowaniem wnętrz jest tak samo jak z dziećmi:
                          każdy pijak i menel jest przekonany o tym jak zrobic i wychować dziecko.
                          A na pewno wielu tak robi NIE MSZĄ KOŃCZYC PEDAGOGIKI
                          A w swoim poprzednim mieszkaniu pewnie trafiłaś na takich samych
                          majsterkowiczów jak ty sama CO TO WYDAWAŁO IM SIE ZE POTRAFIĄ
                          i sama wiesz co z tego wyszło
                          Zrób sobie sama lodówkę to jest tak samo proste dla tego ktowie jak i ma do
                          tego narzędzia i materiały
                          • Gość: JK Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.10.05, 17:15
                            > Szczególnie tym którzy wolą WUPIC PARE BUTELEK WINA ZAMIAST MIEĆ FAJNA
                            KUCHNIE.projekty nie są takie drogie wiec kilka butelek wina po 5zł to swiadczy
                            o twoim poziomie ( I JAKOŚCI TWOICH POWYSŁOW NIE TYLKO NA KUCHNIE I LE I NA
                            ŻYCIE)

Wypiłam parę butelek wina i mam fajną kuchnię bez zatrudniania projektanta. Nie
                            wiem ile kosztują projekty, bo nigdy nie korzystałam, ale rozmawiam z ludźmi i
                            czytam opinie osób, które twierdzą, że projekty porządnych (?) projektantów są
                            raczej drogie. (Ile ty bierzesz za wykonanie twojego projektu?) Wina za 5 zł
                            nigdy nie piłam i nie będę. Nie wiesz po ile kupuję wino i jakie i nie muszę
                            się przed tobą z tego tłumaczyć. O twoim poziomie świadczy za to twój post. Nie
                            znając człowieka, nie mając bladego pojęcia co lubię, co mi się podoba i jak
                            chcę mieć urządzone SWOJE mieszkanie, jak wygląda moje życie i czym się
                            zajmuję, już wyrażasz o mnie opinie. Nie napisałam, że ja się znam lepiej od
                            wszystkich projektantów na świecie na urządzaniu mieszkań. Ale też nie uważam,
                            że bez projektanta nie poradzę sobie z wyborem tego, co mnie ma się podobać. To
                            nie projektant będzie u mnie mieszkał, tylko ja. I nie chcę mieć czegośtam w
                            mieszkaniu, bo to akurat jest modne i wszyscy projektanci to serwują klientom.

Nie reperuję sobie sama telewizora ani hamulców w samochodzie. A jeśli dla
                            ciebie nie ma różnicy między 'zrobieniem sobie lodówki', a wybraniem szafek do
                            kuchni, to gratuluję.

Ty w ogóle jakieś kompleksy leczysz, czy co? Klientów nie masz i na mnie się
                            wyżywasz? Weź sobie coś zaprojektuj, to ci przejdzie.
        • bussie Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? 17.10.05, 18:47
          Nawet nie marzyłam o drewnianych frontach. Muszę się zadowolić MDF -folia.
          Znaleźliśmy stolarza i czekamy na meble. A właściwie meble czekają na nas, bo
          nie mamy ich gdzie wstawić. Olała nas właśnie trzecia ekipa malarzy. Życzę Ci
          miłych chwil w Twojej nowej kuchni.
          • sc77 Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? 18.10.05, 13:48
            A gdzie znalezliscie stolarza jesli mozna wiedziec ?
            Mam sporo mebli do zrobienia a stolarze, ktorych znalazlem maja wygorowane
            ceny.
            Podaj mi prosze namiary na sc77@o2.pl

Dzieki
            • Gość: mła Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? IP: *.crowley.pl 19.10.05, 13:54
              wysyłam zdjęcia mojej kuchenki - na zamówienie w W-wie, 4.300 z montażem,
              bez dodatkowych kosztów za wspólne ustalenie - gdzie jakie szafki mają sie znależć.
              nie najlepsza jakośc zdjęć - aparat w telefonie, ale da się zobaczyc

Pozdrowionka
            • Gość: bussie Re: Kuchnie na wymiar - IKEA czy BRW? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 16:34
              wysłałam info na gazetowy, ale pewnie na nic ci się nie przyda, bo to
              małopolskie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka