ofortuna 18.12.05, 11:59 TYTUŁ JEST BARDZO CIEKAWY... SŁOWO "CZARNA" WZSKAZUJE CHYBA RACZEJ NA COŚ SMUTNEGO. A TA POLEWKA? SAMA NIE WIEM CO MYŚLEĆ. NA STRONIE AKAPITU NAPISALI ŻE NA POCZĄTKU KTOŚ SIĘ CAŁUJE. A MOŻE WY MACIE JAKIEŚ POMYSŁY? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
julus_d Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 18.12.05, 13:56 Po pierwsze jest już o tym w 2 albo w 3 wątkach , więc nie ma sensu zakładać nowego. Po drugie czarna polewka to powiedznie które się używa kiedy rodzina panny młodej nie zgadza się na jej ślub, jeśli siędobrze orientuje Odpowiedz Link
troppo_bella Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 19.12.05, 09:54 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25788&w=33540268 Jak powyżej, parę linijek pod Twoim wątkiem. WYstarczy poczytać. Drukowanymi literami się nie pisze na forum, bo oznaczają krzyk. A my tu rozmawiamy kulturalnie Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 05.01.06, 12:02 Wyczytalam, ze czarna polewka to inna nazwa czerniny, ale ten zwrot funkcjonowal tez przenosnie. Pamietacie jak w "Panu Tadeuszu" Jacka Soplice poczestowano czarna polewka? Czyli odmowiono mu reki ukochanej kobiety. Wydaje mi sie ze Borejkowie poczestuja kogos czarna polewka. Mam nadzieje, ze nie Wolfiego. A moze to bedzie calkiem o kims innym? Odpowiedz Link
dolmadakia Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 05.01.06, 13:42 a może ktoś od Borejków zostanie poczęstowany czarną polewką...? Odpowiedz Link
the_dzidka Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 05.01.06, 14:11 A może jakaś dziewczyna będzie miała takie przezwisko? :) W końcu tytuł "Język Trolli" też sugerował trolle jako stworki... Odpowiedz Link
przemkowa.b Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 07.01.06, 10:50 eeee, tam przezwisko takie dziwne?:-) Odpowiedz Link
pati.kot Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 07.01.06, 14:14 Wydaje mi sie Pyziak bedzie chcial wrocic do Gabrysi i zostanie odprawiony z kwitkiem. W koncu ta sprawa musi zostac jakos rozwiazana najwyzszy czas. Odpowiedz Link
jottka Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 07.01.06, 15:04 pati.kot napisała: > Wydaje mi sie Pyziak bedzie chcial wrocic do Gabrysi i zostanie odprawiony z kwitkiem. W koncu ta sprawa musi zostac jakos rozwiazana najwyzszy czas. o ile sie nie mylę, to ona ma już innego męża, a nawet dziecko z tymże:) to jest dość definitywne rozwiązanie sprawy tak na oko Odpowiedz Link
dakota77 Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 07.01.06, 15:07 Ale przecież MM wspominała w jakimś wywiadze, że wróci do sprawy Pyziaka, prawda? Przecież to niekoniecznie znaczy, że on będzie chciał wrócić do gabrysi, ale porozmawiać przynajmniej mogliby:) Odpowiedz Link
the_dzidka Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 07.01.06, 21:54 Po tym, jak zaprezentowała (MM) Pyziaka w Trolli, nie wyobrażam sobie, żeby mogli jeszcze o czymkolwiek porozmawiać... No chyba, żeby przyszedł i arogancko zażądał nie wiem, alimentów od córek... Odpowiedz Link
dakota77 Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 07.01.06, 23:50 Toteż ja nie twierdzę, że on miałby się tam zjawić z propozycją pojednania. Może jednak zachce mu się nagle zobaczyć córki. Odpowiedz Link
croyance Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 08.01.06, 13:28 A moze sie okaze, ze ten z Trolli to nie byl on. I bedzie dialog; Tygrysek: Oj, a ja myslalam, ze Ty ... Pyziak: To popularne nazwisko. Mam kuzyna Janusza Pyziaka, podobny do mnie, ale kryminalista ... Odpowiedz Link
n0007 Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 09.01.06, 00:31 Chyba nie da rady. Tygrysek wyraźnie rozpoznała cioteczkę Almę. Odpowiedz Link
baba67 Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 09.01.06, 08:17 Ale cioteczka mogla byc z tym kuzynem, przeciez to i jej kuzyn. Odpowiedz Link
misinka81 Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 08.01.06, 00:34 Mi się skojarzyły słowa tak: czarna -może chodzi o Helmuta i jego rodzinę? polewka -może to nie potrawa? ale polewka, ubaw, coś w tym stylu... Odpowiedz Link
biljana Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 09.01.06, 14:21 mi sie wydaje, ze na pewno chodzi o czarna polewke w znaczeniu staropolskiej odprawy danej kandydatowi do reki:)) Ale pytanie brzmi: czyja to bedzie reka? Ja dosc przewrotnie sadze, ze jednak chodzi o Fryderyka i Roze. I ze jednak poprawa Frycka jest zludna i w konsu dostanie ona czarna polewke:) Odpowiedz Link
biljana Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 09.01.06, 14:23 mialo byz ze on dostanie czarna polewke, oczywiscie nie ona ;)) Odpowiedz Link
ksara44 Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 10.01.06, 18:04 a mi sie wydaje, ze to moze chodzic o Pyziaka, ze w swoim czasie wrocil jednak zobaczyc Laure i wtedy dostal czarna polewke, byla o tym mowa, ze przyszedl kiedys pijany i Mila go pogonila. Odpowiedz Link
asia-fb Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 10.01.06, 23:50 I ten trop wydaje mi się słuszny ;) PS. Witam wszystkich, jestem tu po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Odpowiedz Link
ofortuna Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 10.01.06, 19:53 A ja jednak liczę, że następna książka nie będzie o Pyziaku. Niezbyt za nim przepadam. Wolałabym poczytać o Aurelii, Kresce i jej dziecich, Pulpecji...(nie wspominam o Róży i Laurze, bo o nich mogłabym czytać cały czas =) A najchętniej poznałabym znowu kogoś nowego. A wy? Odpowiedz Link
donkej Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 10.01.06, 21:48 Pierwsze primo się nasuwające: jakieś kacze konotacje? Przecież to zupa z kaczej krwi? (żart) Drugie primo - no przecież czernina to w ogóle popularne poznańskie danie - jadłam tam ostatnio - paluszki lizać - mniam mniam Odpowiedz Link
maboro Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 27.04.06, 19:41 Słuchajcie, słuchajcie! Dzisiaj przeczytałam, że książka ma się ukazać jeszcze przed wakacjami, będzie o nastoletnim już synu Gabrysi (Ignacym Grzegorzu :) oraz na dobre rozwiąże i zakończy sprawę Pyziaka (więc niektórzy słusznie się domyślali :) Już nie mogę się doczekać! :) Odpowiedz Link
asia-fb Re: CZARNA POLEWKA, O CZYM TO BĘDZIE? PISZCIE! 28.04.06, 09:11 Tu jest więcej na ten temat: Poznańska pisarka pracuje nad najnowszą częścią Jeżycjady, sagi o rodzinie Borejków mieszkających w kamienicy przy ulicy Roosevelta. Książka nosi tytuł Czarna polewka i ma trafić do księgarń przed wakacjami. Na okładce Czarnej polewki, która ukaże się nakładem łódzkiego wydawnictwa Akapit Press wydającego od lat książki poznańskiej autorki, widnieje pochylona nad talerzem zupy twarz Ignacego Grzegorza Stryby. To nastoletni syn Gabrysi Borejko, jednej z głównych bohaterek Jeżycjady. Czyżby to na nim skupiły się tym razem uwaga i pióro Musierowicz? - To prawda, ale więcej już nie możemy zdradzić - pracownicy wydawnictwa jak lwy strzegą fabularnej tajemnicy. Nic dziwnego: książki poznańskiej autorki od nieomal trzydziestu lat cieszą się ogromną popularnością wśród czytelników płci obojga, a premiery kolejnych części Jeżycjady budzą wiele emocji. Na Czarną polewkę będzie trzeba jednak jeszcze trochę poczekać. - Chcielibyśmy, by premiera miała miejsce przed wakacjami - deklaruje łódzki wydawca. Książka jednak wciąż jest pisana, a sama autorka poddana jest zapewne jak zwykle ogromnej presji, nie tylko czasowej. - Na pewno muszę wreszcie rozwiązać sprawę Janusza Pyziaka [pojawiał się w pierwszych książkach cyklu, demoniczny były mąż Gabrysi Borejko - przyp. red.], bo domagają się tego masowo w listach moje czytelniczki - opowiadała "Gazecie" przy okazji wydania swej ostatniej książki "Żaba" Musierowicz. Wspominała też, że powróci do wątku Trolli, chorej dziewczynki, w której zakochali się jednocześnie dwaj kuzyni: Józinek, syn Idy, i... właśnie Ignacy Grzegorz Stryba. Czarna polewka będzie już 17. częścią powieściowego cyklu "Jeżycjada". (Za miasta.gazeta.pl/poznan) Źródło: www.ksiazka.net.pl/modules.php? name=News&file=article&sid=7098&mail=1 pozdr Odpowiedz Link