Dodaj do ulubionych

kto miał leczone asdII w centr.zdrow.dziecka w waw

20.01.06, 18:12
szukam osób których dzieci miałe leczone asdII w czdz w warszawie we wtorek
mamy pierwszą wizytę nie ukrywam że sie boję córka ma 2latka asd wynosi 13mm
chciałabym wiedzieć jak w tym szpitalu mniej wiecej wygląda leczenie tzn co
pokolei i co na pierwszej wizycie???pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • meralda Re: kto miał leczone asdII w centr.zdrow.dziecka 21.01.06, 22:07
      Ja niestety osobiście nie moge Ci pomóc, ale zobacz wątek o szpitalach, tam jest kilka opini i informacji o tej placówce. Pozdrawiam i trzymam kciuki za Was.
    • ememka1 Re: kto miał leczone asdII w centr.zdrow.dziecka 22.01.06, 21:52
      My jesteśmy swieżo po operacji w CZD. Wprawdzie VSD ale może Ci jakoś pomogę.
      Nie wiem o jakiej wizycie piszesz - czy w poradnii, na kardiologii czy już
      kardiochirurgii?. My przeszłyśmy wszystko więc trochę tego dużo. Sprecyzuj
      pytanie jesli możesz.
      Pozdrawiam
    • sikorkaptak Re: kto miał leczone asdII w centr.zdrow.dziecka 22.01.06, 22:41
      witaj!! w końcu ktoś z centrumwinkwe wtorek czeka nas pierwsza wizyta w poradni
      kardiologicznej jeśli możesz to napisz jak ona wygląda.ile ma twoje dzieciątko
      i jak to przeszło??aneta
      • ememka1 Re: kto miał leczone asdII w centr.zdrow.dziecka 23.01.06, 15:29
        Witaj,
        przy głównym wejściu szatnia, potem niedaleko szatni trzeba się
        zarejestrowac(tylko przy pierwszej wizycie). Potem trzeba przejść na piętro
        gdzie jest poradnia kardiologiczna. Niestety nie pamiętam, ale chyba wysoki
        parter. Wisi tablica informacyjna w okolicazh rejestracji. Jak tam dotrzecie to
        trzeba wejść do sekretariatu-rejestracji. Powiedza do kogo macie czekać (my u dr
        Mrowiec. Czekacie na wezwanie pielęgniarki. Nie pamiętam w jakiej kolejności
        będą wam robili badania czy przed wejściem do doktora czy po i potem do niej
        wrócicie. Badania odbywają się na tym samym pietrze - ważenie, mierzenie,
        wywiad, EKG i echo(to badanie robiła nam bardzo fajna kobitka, duzo się od niej
        dowiedzieliśmy i zobaczyliśmy). Potem to wszystko ogląda lekarz. I mówi kiedy
        kolejna wizyta podaczas, której zapewne będą robione badania izotopowe ( w
        naszym przypadku tak było).
        Nasza pierwsza wizyta była w sierpniu i wtedy podobno była tam "plaża" (słowa
        pani doktor). Teraz podobno są tłumy więc przygotujcie się na dłuższe czekanie
        chyba że dzidziuś nie skończył jeszcze roczku (takie dzieci mają pierwszeństwo).
        Moja córcia urodziła się w maju. Po zrobieniu wywiadu wśród znajomych,
        potwierdzeniu wady(VSD i ASD) u różnych lekarzy zdecydowaliśmy się na CZD. Mniej
        więcej w tym samym czasie robiłam bilans dwulatka mojej starszej córce i okazało
        się że też ma szmery.Do poradni trafiliśmy w sierpniu. Okazało się że starsza ma
        niewinne szmery (tak podpowiadał zdrowy rozsądek ponieważ dziecko przez dwa lata
        miało tylko raz katar i dobrze się rozwijało), natomiast młodsza VSD a
        przedsionki się pozamykały. Ale kazali czekać aż ukończy 5 m-cy i przyjść na
        badania izotopowe (przepływowe). Kolejna wizyta wyznaczona była na koniec
        października. Zrobili izotopy (przepływ 1,7), EKG, ważenie i mierzenie. I kazali
        czekać na wezwanie. W ciągu m-ca mieliśmy dostać wezwanie na kardiologię na
        badanie echo w uspieniu i RTG. W tak zwanym między czasie sami z własnej woli
        chodziliśmy prywatnie do kardiologa dziecięcego poniewaz oprócz VSD mała ma
        jeszcze alergię, słabo przybierała na wadze i miała anemię.
        To chyba wszystko tak na pierwszy raz. Jak jeszcze masz jakieś pytania to pisz,
        postaram się pomóc.
        Pozdrawiam
        • sikorkaptak Re: dzięki wielkie 23.01.06, 17:40
          za opisanie mi tak dokladnie od razu lepiej się czuję przed jutrzejszą pierwszą
          wizyta moja córcia ma skończone dwa latka i trzy miesiące to wykryto bo miała
          szmery.jeżeli możesz to napisz co to jest izotopowe badanie i ile trwa ekg?
          pozdrawiam pa aneta
          • ememka1 Re: dzięki wielkie 23.01.06, 19:16
            badanie izotopowe polega na wprowadzeniu dożylnie płynu radioaktywnego, a potem
            specjalnym aparatem zrobienie czegoś w rodzaju prześwietlenia. Trwa to kilka
            sekund i jest bezbolesne. Najgorsze jest chyba zrobienie dojścia do podania płynu.
            Badanie to ocenia przeciek krwi w ubytkach komorowych czy przedsionkowych. To
            tak w skrócie. Jeśli przeciek jest 1 do 1,5 to mozna czekać i obserwować. Myślę
            że takie badanie jeśli w ogóle wam zlecą to dopiero przy kolejnej wizycie. W
            naszym przypadku był 1,7 i trzeba było operować. My bardzo się cieszymy że mała
            miała juz operację i mamy to za sobą a nie musimy dalej czekać i żyć w
            niepewności. Wiem że dzieci żyją z takimi wadami i maja się dobrze, ale my po
            różnych konsultacjach zdecydowalismy że chcemy ją operować. Na szczęście (może
            to brzmi dziwnie)i tak była taka potrzeba i nie musieliśmy o to walczyć.

EKG - rozbieracie dziecko, kładziecie na leżance, do przegubów rączek i nóżek
            przyczepiają "elektrody", robią zapis i koniec. Też bezbolesne i szybkie.
            Jeśli chodzi o obsługę to bardzo miła, sympatyczna i pomocna. Chyba najgorsze
            doświadczenia mam z sekretariatami.

Ponieważ twoja córcia ma więcej niż roczek nastaw się na czekanie. Weź jej coś
            do zabawy. Zyczę powodzenia i daj znać czego nowego się dowiedzieliście.
            Pa MM
            • sikorkaptak Re: juz po wizycie 24.01.06, 18:48
              jesteśmy po badaniach jestesmy u doktor kowalik mila pani.zrobili nam tylko
              ekg.bo usg robiła nam pani z czdz tylko prywatnie 2miesiące temu.lekarka
              powiedziala że teraz czekamy na usg na oddziale jeśli mała będzie niespokojna
              to czeka nas w uspieniu.strasznie długie terminy ale pocieszam sie że jakby
              było żle to moze by przyspieszyli pani doktor powiedziala że mamy spokojnie
              czekać pa
              • ememka1 Re: juz po wizycie 24.01.06, 20:15
                Nam kazali czekać na wezwanie które miało przyjść w ciągu m-ca czyli do końca
                listopada. Po m-cu dzwonię do sekretariatu a tam pani do mnie z buzią, że jest
                bardzo dużo dzieci i musimy czekać do nowego roku i wtedy będą ustalali nową listę.
                W tej sytuacji lepiej sama często dzwoń i się dowiaduj lub próbuj coś
                przyspieszyć może przez tego lekarza, u którego byłaś prywatnie.

Pozdrawiam
                MM

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka