Dodaj do ulubionych

rękojmia na części wspólne WM

18.05.06, 20:46
od kiedy liczy się 3 letnia rękojmia na części wspólne budynków wybudowanych
przez developera?
- od czasu oddania ostatniego mieszkania? a co jeżeli jest kilka budynków?
- od czasu odbioru dokumentacji powykonawczej od developera?
Obserwuj wątek
    • dobud Re: rękojmia na części wspólne WM 18.05.06, 23:21
      Też ostatnio miałem w realu taki dylemat....
      Wg mnie od daty sprzedaży 1 lokalu, bo on ma swój udział % w każdym punkcie
      części wspólnej, a rękojmia dotyczy sprzedazy rzeczy (tu: budynku).
      Choć dla wspólnoty wygodniej jest wmówić developerowi punkt widzenia Phansa,
      czyli że od ostatniej sprzedaży na nieruchomości.

Może znajdzie się prawdziwy prawnik cywilista, ktory tę kwestię objaśni?
      • kaja99 Re: rękojmia na części wspólne WM 19.05.06, 10:45
        Temat wielokrotnie poruszany na forum; proponuję skorzystać z wyszukiwarki.

dobud napisał:

> Wg mnie od daty sprzedaży 1 lokalu, bo on ma swój udział % w każdym punkcie
        > części wspólnej, a rękojmia dotyczy sprzedazy rzeczy (tu: budynku).

Dobud, to nie do końca tak. W świetle ostatniego orzeczenia SN należałoby
        konsekwentnie przyjąć, że rękojmia biegnie dla KAŻDEGO właściciela ODRĘBNIE. Ja
        opowiadam się za datą AKTU NOTARIALNEGO (uzasadniałam to swego czasu) dot.
        POSZCZEGÓLNYCH LOKALI , aczkolwiek są głosy, optujące za datą fizycznego
        przekazania mieszkania (kluczy); w pewnych wypadkach takie podejście może mieć
        również uzasadnienie.

• java9 Re: rękojmia na części wspólne WM 19.05.06, 11:45
          pytanie dotyczyło części wspólnych - jak może rękojmia na części wspólne
          dotyczyć każdego Właściciela oddzielnie, skoro w przypadku korzystania
          z rękojmi w imieniu wspólnoty występuje zarząd. ( jak to wtedy ustalić ?)

Ja zawsze słyszałam ( i u nas tak jest), że od dnia przekazania budynku
          w użytkowanie.
          • kaja99 Re: rękojmia na części wspólne WM 19.05.06, 12:05
            java9 napisała:

> pytanie dotyczyło części wspólnych - jak może rękojmia na części wspólne
            > dotyczyć każdego Właściciela oddzielnie,

Zastanawiać się możesz; mnie też się orzeczenie SN nie podoba, chociaż w innym
            niż Tobie kontekście.

>skoro w przypadku korzystania
            > z rękojmi w imieniu wspólnoty występuje zarząd.

Jeśli ma stosowne pełnomocnictwo od KAŻDEGO właściciela.

> Ja zawsze słyszałam ( i u nas tak jest), że od dnia przekazania budynku
            > w użytkowanie.

Co do zasady: nie jest prawda.
            • phans Re: rękojmia na części wspólne WM 19.05.06, 12:09
              jeżeli rękojmia na części wspólne biegnie dla każdego z właściciela oddzielnie
              to jak to później przeliczać na kase. Tzn. 90% już tej rękojmi nie ma a 10%
              jeszcze ma. Te 10% może złożyć reklamacje na części wspólne. I teraz developer
              naprawia tą część wspólną ale tylko w 10% :-))) Czy może w myśl ten dziwnego
              stwierdzenia może domagać się 90% poniesionych kosztów od WM bo w końcu te 90%
              już nie ma gwarancji?
              • kaja99 Re: rękojmia na części wspólne WM 19.05.06, 12:29
                phans napisał:

> jeżeli rękojmia na części wspólne biegnie dla każdego z właściciela oddzielnie
                > to jak to później przeliczać na kase. Tzn. 90% już tej rękojmi nie ma a 10%
                > jeszcze ma.

Dokładnie.

>Te 10% może złożyć reklamacje na części wspólne. I teraz developer
                > naprawia tą część wspólną ale tylko w 10% :-)))

To zależy od wady. Praktycznie może np zwrócić każdemu z właścieli (który dał
                pełnomocnictwo wspólnocie), stosowną proporcjonalnie kwotę (łącznie na rachunek
                wspólnoty), tytułem zwrotu kosztów usunięcia wady, proporcjonalnie do udziałów.

> Czy może w myśl ten dziwnego
                > stwierdzenia może domagać się 90% poniesionych kosztów od WM bo w końcu te 90%
                > już nie ma gwarancji?

Gwarancji do tego nie mieszajmy, rozmawiamy o rękojmi.
                Mniej więcej tak by to wygladało to w przypadku rekojmi, jak napisałeś.
        • phans Re: rękojmia na części wspólne WM 19.05.06, 11:51
          Jeżeli chodzi o poszczególne lokale to wg mnie data oddania kluczy jest datą od
          której powininna liczyć się rękojmia.
          Jednak problem rękojmi części wspólnej jest bardziej złożony. Na naszym terenie
          WM są 2 budynki. Drugi budynek był oddany rok później. W tym drugim budynku
          proces odbioru kluczy trwał z kilka miesięcy dla poszczególnym mieszkań.
          Dla pierwszego budynku te 3 lata już się skończyły. Dla drugiego budynku okres
          3 lat będzie trwał gdzieś od wakacji do końca tego roku.
          I co teraz z naprawami części wspólnej pierwszego budynku, drugiego budynku,
          kostki dojazdowej, ogrodzenia itd. Zaznacze, że te 2 budynki to jedna wspólnota
          więc ma jedno konto na fund. remontowy.
          Może jakiś Ekspert się wypowie?
          • kaja99 Re: rękojmia na części wspólne WM 19.05.06, 12:01
            phans napisał:
            > Może jakiś Ekspert się wypowie?

Tu ja jestem ekspertem;)
            A tak poważniej - złudne nadzieje, to nie forum prawne.
    • serafin666 Re: rękojmia na części wspólne WM 19.05.06, 12:25
      III CZP 63/01 ( 7 sędziów ) : Roszczenia wynikajace z umowy o roboty budowlane
      przedawniają się w terminach określonych w art. 118 KC.
      III CZP 48/04 : Wspolnota mieszkaniowa nie posiada legitymacji czynnej do
      dochodzenia roszczeń odszkodowawczych związanych z wadami fizycznymi
      nieruchomości wspólnej w stosunku do sprzedawcy odrębnej własności lokalu
      mieszkalnego, chyba że właściciel lokalu przelał na nią te roszczenia.
      2004.02.05 uchwała SN 7 sędziów III CZP 96/03 OSNC 2004/6/88
      Sprzedaż rzeczy przez kupującego nie powoduje przejścia na nabywcę uprawnień z
      tytułu rękojmi za wady fizyczne rzeczy; kupujący może jednak przelać na nabywcę
      uprawnienia do żądania obniżenia ceny, usunięcia wady lub dostarczenia rzeczy
      wolnej od wad.
      2003.02.05 wyrok SN II CKN 1248/00
      Uregulowany w art. 579 k.c. kumulatywny zbieg uprawnień z rękojmi i gwarancji
      sprowadza się do możliwości dokonania przez kupującego wyboru jednego z dwóch
      reżimów odpowiedzialności sprzedawcy (gwaranta) z tytułu wystąpienia określonej
      wady fizycznej rzeczy. Dokonany wybór wiąże w odniesieniu do tej wady do końca
      jej istnienia i powoduje zawieszenie roszczeń wynikających z drugiej podstawy
      odpowiedzialności. Roszczenia te stają się bezprzedmiotowe z chwilą
      zaspokojenia roszczenia wybranego. Jeśli natomiast nie zostało ono zaspokojone,
      kupujący może pozostać przy roszczeniach wybranej podstawy odpowiedzialności
      albo sięgnąć po roszczenia wynikające z drugiego reżimu odpowiedzialności.
      Jeśli zatem kupujący w odniesieniu do stwierdzonej wady żąda naprawy rzeczy w
      oparciu o udzieloną gwarancję, to wybór ten wiąże w tym znaczeniu, że dopiero
      niezrealizowanie tego żądania przez sprzedawcę (gwaranta) w odpowiednim
      terminie, otwiera uprawnionemu drogę do skorzystania z rękojmi albo do
      dochodzenia dalszych uprawnień z gwarancji. Natomiast skuteczne zrealizowanie
      przez gwaranta zgłoszonego żądania naprawy rzeczy i usunięcie wady w stosownym
      terminie sprawia, że przywrócona zostaje konieczna ekwiwalentność świadczeń i
      inne roszczenia zarówno z gwarancji jak i rękojmi stają się, w odniesieniu do
      tej wady, bezprzedmiotowe.
      2002.01.10 wyrok SN II CKN 564/99 OSP 2002/11/144
      "Niezwłoczne" usunięcie wady w rozumieniu art. 560 § 1 k.c. oznacza naprawę
      rzeczy w krótkim czasie, którego ramy wyznaczają okoliczności konkretnego
      przypadku.
    • grandy Re: rękojmia na części wspólne WM 19.05.06, 12:33
      Roszczeń z tytułu rękojmi można dochodzić w okresie 3 lat od wydania lokalu tj. w praktyce od dnia przekazania przez dewelopera kluczy nabywcy, nawet gdyby jeszcze nie doszło do przeniesienia własności lokalu.

Roszczenie powyższe NIE PRZYSŁUGUJE wspólnocie. Legitymację czynną do występowania z tym roszczeniem posiadają wyłącznie właściciele lokali jako nabywcy rzeczy tj. lokalu mieszkalnego wraz z przypadającym udziałem w nieruchomości wspólnej. Roszczenie to może dotyczyć wad w lokalu mieszkalnym, bądź w częściach wspólnych nieruchomości, bądź łącznie.

Termin przedawnienia roszczeń z tego tytułu będzie więc różny dla każdego właściciela lokalu.

Wybór przepisów i orzecznictwa:

Art. 568. § 1 kc: Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne wygasają po upływie roku, a gdy chodzi o wady budynku - po upływie lat trzech, licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana.
      § 2. Upływ powyższych terminów nie wyłącza wykonania uprawnień z tytułu rękojmi, jeżeli sprzedawca wadę podstępnie zataił.
      § 3. Zarzut z tytułu rękojmi może być podniesiony także po upływie powyższych terminów, jeżeli przed ich upływem kupujący zawiadomił sprzedawcę o wadzie.

Art. 5 kc: Nie można czynić ze swego prawa użytku, który by był sprzeczny ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem tego prawa lub z zasadami współżycia społecznego. Takie działanie lub zaniechanie uprawnionego nie jest uważane za wykonywanie prawa i nie korzysta z ochrony.

Uchwała Sądu Najwyższego z 10 marca 1993 r. (sygn. akt III CZP 8/93):
      Od chwili wejścia w życie ustawy z dnia 28 lipca 1990 r. o zmianie ustawy -
      Kodeks cywilny (Dz. U. Nr 55, poz. 321) skorzystanie z zarzutu przedawnienia
      roszczenia majątkowego, dochodzonego z tytułu rękojmi, może być w wyjątkowych
      okolicznościach uznane za sprzeczne z zasadami współżycia społecznego (art. 5
      k.c.)

Uchwała Sądu Najwyższego z 5 lipca 2002 (sygn. akt III CZP 39/02):
      Po upływie terminu wskazanego w art. 568. § 1 kc roszczenie kupującego o obniżenie ceny rzeczy wadliwej wygasa i nie może być skutecznie dochodzone przed sądem.

Uchwała Sądu Najwyższego z 23 września 2004 r. (sygn. akt III CZP 48/04):
      Wspolnota mieszkaniowa nie posiada legitymacji czynnej do dochodzenia roszczeń odszkodowawczych związanych z wadami fizycznymi nieruchomości wspólnej w stosunku do sprzedawcy odrębnej własności lokalu mieszkalnego, chyba że właściciel lokalu przelał na nią te roszczenia.

• kaja99 Re: rękojmia na części wspólne WM 19.05.06, 12:46
        grandy napisał:

> Roszczeń z tytułu rękojmi można dochodzić w okresie 3 lat od wydania lokalu tj
        > w praktyce od dnia przekazania przez dewelopera kluczy nabywcy, nawet gdyby
        >je szcze nie doszło do przeniesienia własności lokalu.

Załóżmy, że po przekazaniu kluczy developer zwleka z podpisaniem aktu, tudzież
        trwają utarczki pomiędzy klientem (mieszkającym), a developerem. Jak wtedy
        wyobrażasz sobie dochodzenie praw na drodze sądowej z tytułu RĘKOJMI?
        • java9 Re: rękojmia na części wspólne WM 19.05.06, 12:52
          ha, ciekawe. mijają 3 lata, akt nie podpisany, nie ma prawa własności,
          bo właścicielem mieszkania jest developer... kiedy faktycznie ma miejsce
          sprzedaż mieszkania ? w dniu przekazania kluczy, wpłaty na konto developera
          czy podpisania aktu własności ( bo przed aktem jest tylko umowa przyrzeczenia
          sprzedaży)?
        • grandy Re: rękojmia na części wspólne WM 19.05.06, 12:54
          kaja99 napisała:

> Załóżmy, że po przekazaniu kluczy developer zwleka z podpisaniem aktu, tudzież
          > trwają utarczki pomiędzy klientem (mieszkającym), a developerem. Jak wtedy
          > wyobrażasz sobie dochodzenie praw na drodze sądowej z tytułu RĘKOJMI?

Należy deweloperowi wyznaczyć termin na zawarcie przyrzeczonej umowy sprzedaży lokalu, wystąpić ze stosownym roszczeniem do sądu lub odstąpić od umowy przedwstępnej z deweloperem.
          • kaja99 Od dnia aktu - Grandi ... 19.05.06, 13:44
            odpowiadasz nie na temat:)

> Należy deweloperowi wyznaczyć termin na zawarcie przyrzeczonej umowy sprzedaży
            > lokalu, wystąpić ze stosownym roszczeniem do sądu lub odstąpić od umowy przedws
            > tępnej z deweloperem.

Ja nie wnikam teraz, jak zmusić developera do podpisania aktu (tudzież czy
            podpisać go, mimo że przedmiot kupna nie spełnia warunków umowy), tylko
            retorycznie pytam, jak prawnie żądać (na drodze sądowej)usunięcia wady z tytułu
            RĘKOJMI w mieszkaniu którego ... nie jesteś właścicielem.

Należy pamiętać, że nabywcą stajemy się z chwilą przekazania nam (wręczenia,
            przejęcia) rzeczy ruchomej, a w przypaku nieruchomości od momentu wymiany
            stosownych dokumentów (podpisania AKTU notarialnego sprzedaży). Nie miałabym
            problemów z prawnym udowodnieniem swego stanowiska w konkretnym przypadku,
            aczkolwiek - jak wspomniałam - są sytuacje, kiedy bieg rękojmi liczony będzie od
            dnia udostępnienia mieszkania.

• grandy Re: Od dnia aktu - Grandi ... 19.05.06, 14:11
              kaja99 napisała:
              > Ja nie wnikam teraz, jak zmusić developera do podpisania aktu (tudzież czy
              > podpisać go, mimo że przedmiot kupna nie spełnia warunków umowy), tylko
              > retorycznie pytam, jak prawnie żądać (na drodze sądowej)usunięcia wady z
              > tytuł u RĘKOJMI w mieszkaniu którego ... nie jesteś właścicielem.

Ależ właśnie odpowiedziałem: zgłosić wady jako posiadacz lokalu, uregulować sprawy własności, wystąpić z roszczeniem z tytułu rękojmi jak właściciel.

> Należy pamiętać, że nabywcą stajemy się z chwilą przekazania nam (wręczenia,
              > przejęcia) rzeczy ruchomej, a w przypaku nieruchomości od momentu wymiany
              > stosownych dokumentów (podpisania AKTU notarialnego sprzedaży). Nie miałabym
              > problemów z prawnym udowodnieniem swego stanowiska w konkretnym przypadku,
              > aczkolwiek - jak wspomniałam - są sytuacje, kiedy bieg rękojmi liczony będzie > od dnia udostępnienia mieszkania.

Ustawodawca przesądził, że bieg okresu przedawnienia roszczeń z tytułu rękojmi zawsze rozpoczyna się od momentu wydania rzeczy, a nie jej nabycia.
              Art. 568. § 1 kc: Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne wygasają po upływie roku, a gdy chodzi o wady budynku - po upływie
              lat trzech, licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana.
              • kaja99 Re: Od dnia aktu - Grandi ... 19.05.06, 14:32
                grandy napisał:

> Ależ właśnie odpowiedziałem: zgłosić wady jako posiadacz lokalu

Możesz wytoczyć powództwo developerowi z różnych paragrafów, możesz domagać się
                wielu rzeczy w zależności od sytuacji, ale nie możesz ŻĄDAĆ sądownie od
                prawowitego właściciela, aby sam sobie (bo do tego to się sprowadza) usunął
                wady z tytułu RĘKOJMI (póki co w jego własnym mieszkaniu).

>sprawę z innych tytułu

W to nie wątpię, mówimy jednak o REKOJMI jako podstawie prawnej.

> uregulować spr
                > awy własności, wystąpić z roszczeniem z tytułu rękojmi jak właściciel.

Chłop swoje, baba swoje:) Ty tłumaczysz, jak obejść problem, a ja pokazuję (i
                jak widać sam do takiego wniosku dochodzisz), że póki nie jesteś właścicielem,
                póty niewiele możesz w przypadku rękojmi. Przy Twoim podejściu kupujący
                nieruchomość byłby w pewnych sytuacjach z góry pozbawiony możliwości
                skorzystania z RĘKOJMI (która ustawowo mu przysługuje)i dochodzenia swych praw
                na drodze sądowej. Oczywiście art 5 kc i parę innych znasz?

> Ustawodawca przesądził, że bieg okresu przedawnienia roszczeń z tytułu rękojmi
                > zawsze rozpoczyna się od momentu wydania rzeczy

"Wydanie dokumentów, które umożliwiają rozporządzanie rzeczą (...) jest
                jednoznaczne z wydaniem samej rzeczy" - a to mówi Ci coś?

Nie będę ciagnąć tematu, bo i tak wiele zależy od konkretnej sytuacji i
                niuansów, których nie ma sensu ogólnikowo na forum alizować.
                • java9 Re: Od dnia aktu - Grandi ... 19.05.06, 14:39
                  no ale jeżeli mam to mieszkanie jeszcze bez aktu
                  ( ale mam np umowę przedwstępną przyżeczenia sprzedaży
                  zawartą aktem notarialnym),
                  to chyba mogę zgłosić zauwazone w nim usterki.

A czy data zgłoszenia usterki nie ma tutaj znaczenia ?
                  • kaja99 najelpiej, aby nie było wad:) 19.05.06, 14:56
                    java9 napisała:

> to chyba mogę zgłosić zauwazone w nim usterki

Zgłosić możesz, nawet powinnaś, tylko należy pamiętać o art 557.1 kc

Wiesz, dalsze szczegółowe analizowanie doprowadzi nas pewnie na manowce
                    (chociażby różnice pomiędzy klientem z notarialną umową przedwstępną, a takim z
                    ulicy).Czasami prawo precedensów ułatwiłoby wszystkim życie, czasmi jednak każda
                    sprawa wymaga indywidualnego rozpatrywania.

• java9 Re: najelpiej, aby nie było wad:) 19.05.06, 15:09
                      czy w tym kraju kiedyś będzie normalnie ?
      • java9 Re: rękojmia na części wspólne WM 19.05.06, 12:49
        a prościej się nie da ? :)))bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam...

jeśli budynek był oddany do użytkowania w grudniu 2001 a ja mieszkanie
        odebrałam w styczniu 2002 to mój termin biegnie od stycznia 2002 ?
        termin biegnie i na rękojmię w moim mieszkaniu i na części wspólne, tak ?
        gdybym chciała skorzystać z rękojmi w ramach części wspólnej to występuję
        do developera jako "udział" , tak ?

a co w sytuacji, gdy o rekojmię wystapię tyko ja ( np 5 % udziałów) a nie
        wystąpi żaden inny właściciel ? czy w tej sytuacji developer naprawi szkodę
        w 5 % ?
        • grandy Re: rękojmia na części wspólne WM 19.05.06, 13:15
          java9 napisała:

> jeśli budynek był oddany do użytkowania w grudniu 2001 a ja mieszkanie
          > odebrałam w styczniu 2002 to mój termin biegnie od stycznia 2002 ?
          > termin biegnie i na rękojmię w moim mieszkaniu i na części wspólne, tak ?
          Tak.

> gdybym chciała skorzystać z rękojmi w ramach części wspólnej to występuję
          > do developera jako "udział" , tak ?
          Może deweloper byłby bardziej skłonny do ustępstw, gdybyś wystąpiła nie jako "udział", ale jako Kobieta? Występujesz jako nabywca lokalu mieszkalnego.

> a co w sytuacji, gdy o rekojmię wystapię tyko ja ( np 5 % udziałów) a nie
          > wystąpi żaden inny właściciel ? czy w tej sytuacji developer naprawi szkodę
          > w 5 % ?
          Uprawnienia kupującego z tytułu rękojmi to:
          - odstąpienie od umowy,
          - żądanie obniżenia ceny rzeczy sprzedanej,
          - żądania usunięcia wady.

W przypadku obniżenia ceny rzeczy sprzedanej (lokalu) w związku z wadami w częściach wspólnych wysokość roszczenia ograniczona jest do wysokości udziału. Co do usunięcia wady - to przecież naprawa w 5% nie jest usunięciem wady.
          • java9 Re: rękojmia na części wspólne WM 19.05.06, 13:40
            No ale przeważnie jest tak, że właściciel lokalu chce naprawy części wspólnej.
            czy z tego co piszesz wynika,że gdybym chciała obniżenia ceny mieszkania
            to byłoby to 5% wartości wady na częścich wspólnych,
            a gdybym chciała usunięcia wady, to mogę zgłosić usterki jako jedyny
            zgłaszający właściciel ( mimo, że reprezentuję 5% udziałów) i wtedy developer
            musiałby usunąć ją w całości - wiem, że to dziwne pytanie, ale porządkuję sobie
            wiedzę ;)
            • grandy Re: rękojmia na części wspólne WM 19.05.06, 14:01
              java9 napisała:

> No ale przeważnie jest tak, że właściciel lokalu chce naprawy części wspólnej.
              > czy z tego co piszesz wynika,że gdybym chciała obniżenia ceny mieszkania
              > to byłoby to 5% wartości wady na częścich wspólnych,
              > a gdybym chciała usunięcia wady, to mogę zgłosić usterki jako jedyny
              > zgłaszający właściciel ( mimo, że reprezentuję 5% udziałów) i wtedy developer
              > musiałby usunąć ją w całości - wiem, że to dziwne pytanie, ale porządkuję
              > sobie wiedzę ;)

Tak.
    • tomkus56 Re: Propozycia. 20.05.06, 11:23
      Jest orzeczenie SN mówiące o 10 letniej roękoimi na prace bbudowlane .
      Jest art.KC mówiąco o braku przedawnień odnoszących sie do nieruchomości.
      Brak czasu nie pozwala mi na teraz odszukanie tych dokumentów.
      Wysuwam propozycję zwrócenia sie z prośbą do SERAFINA 666. Ma duża wiedzę i
      uważam ,że duzo dobrej roboty robi bieżąco informując o ciekawych orzeczeniach.
      II- ga propozycia ;Zwracając się do SERAFINA nie zapomnijcie nu POGRATULOWAĆ
      WYTRWAŁOŚCI I PODZIEKOWAĆ.
      Pozdrawiam.Tomasz.
      • grandy Re: Propozycia. 20.05.06, 16:42
        tomkus56 napisał:
        > Jest orzeczenie SN mówiące o 10 letniej roękoimi na prace bbudowlane .
        > Jest art.KC mówiąco o braku przedawnień odnoszących sie do nieruchomości.
        > Brak czasu nie pozwala mi na teraz odszukanie tych dokumentów.

Tomku, nie pleć bzdur.

• serafin666 Re: rękojmia na części wspólne WM 20.05.06, 12:31
      III CZP 96/03 – z dnia 5 lutego 2004 r. w składzie 7 sędziów na pytanie prawne
      składu 3 sędziów Sądu Najwyższego
      Sprzedaż rzeczy przez kupującego nie powoduje przejścia na nabywcę uprawnień z
      tytułu rękojmi za wady fizyczne rzeczy; kupujący może jednak przelać na nabywcę
      uprawnienia do żądania obniżenia ceny, usunięcia wady lub dostarczenia rzeczy
      wolnej od wad.
      • tomkus56 Re:hmm gdzieś dzwoni mi 20.05.06, 17:39

Jestem przekonany ,że jest orzeczenie SN w sprawach wykonawcy robót budowlanych
        określające 10 letni termin .
        A co z art 233KC ?
        T.
        • grandy Re:hmm gdzieś dzwoni mi 20.05.06, 23:45
          tomkus56 napisał:
          > Jestem przekonany ,że jest orzeczenie SN w sprawach wykonawcy robót
          > budowlanych określające 10 letni termin.

A świstak siedzi i zawija je w te sreberka.
          Przeliteruj sobie art. 568. § 1 kc.

> A co z art 233KC ?

A co jest nie tak z art 233 kc:
          "W granicach, określonych przez ustawy i zasady współżycia społecznego oraz przez umowę o oddanie gruntu Skarbu Państwa lub gruntu należącego do gmin bądź ich związków w użytkowanie wieczyste, użytkownik może korzystać z gruntu z wyłączeniem innych osób. W tych samych granicach użytkownik wieczysty może swoim prawem rozporządzać."

Pewnie Ci chodziło o art. 223 kc:
          "Art. 223. § 1. Roszczenia właściciela przewidziane w artykule poprzedzającym nie ulegają przedawnieniu, jeżeli dotyczą nieruchomości."

Najlepiej przeczytać ten artykuł powoli i głośno, to wpadnie wówczas do ucha sformułowanie: "Roszczenia właściciela przewidziane w artykule poprzedzającym...", co oznacza, że niestety trzeba wykonać ten trud i przesylabizować również art. 222 kc.
          Powodzenia, trzymam za Ciebie kciuki!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka