Gość: orange IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 14:33 Janas miał wstawić do bramki Kuszczaka, żeby rozkojarzyć i zdekoncentrować Niemców ! ciekawe...co by było :-))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pjuk Orange, poczytaj 15.06.06, 17:37 1. Kuszczak (takze kilku innych bramkarzy tego mundialu) wybronilby podobnie jak Boruc wszystkie pilki - zaden z tych strzalow nie byl czyms niewiarygodnym w rodzaju pilek plasowanych na tym mundialu np. przez Kaka, Drogbe, Rosickiego, Torresa. 2. Kuszczak (przy straconej bramce) przy centrze mierzonej na 6 metr prawdopodobnie "zanurkowalby" rekami do przodu (wielokrotnie widzialem go w takich interwencjach w Premiership) starajac sie wybic pilke. Nie twierdze ze by mu sie udalo, ale to wlasnie takie interwencje odrozniaja bramkarzy ktorych stac na moment geniuszu od zwyklych "rzemieslnikow", ktorzy postafia grac wylacznie jak Boruc na linii. 3. w sytuacji gdy Klose a potem Ballack strzelali w poprzeczke, Kuszczak na pewno nie stal by bezradnie w miejscu i liczyl na Opatrznosc, ktora zreszta Boruca zawioda (jak stwierdzil w pomeczowym wywiadzie po tej sytuacji uwierzyl ze Niemcy juz nie strzela gola - dekoncentracja panie Boruc!) 4. Kuszczak lepiej wprowadzalby pilke do gry niz Boruc. Szczegolnie kuriozalny byl wykop Boruca w aut(w I.polowie), wiekszosc zle wykopywanych przez Boruca pilek przejmowali Niemcy, czesto lepszy bylby mierzony wyrzut reka. Nic dziwnego ze nasza obrona nie miala nieomal chwili oddechu. 5. Kuszczak nie otrzymalby zoltej kartki za opoznianie gry. Bylem wiosna na meczu Tottenham-WBA ; po tym jak Baggies nieoczekiwanie objeli prowadzenie, Kuszczak dostal z lawki od Robsona instrukcje aby opozniac gre. Kuszczak poslusznie zwalnial na maxa wprowadzanie pilki do gry. Stadion Spursow na kazdy kontakt Kuszczaka z pilke reagowal poteznym buczeniem .W pierwszej polowie rzucili w niego bananem, w drugiej zapalniczka. Tomek spokojnie z kamienna twarza gral swoje, dopoki nie wkurzul sie takze sedzia i nie przywolal go na dyscyplinujaca rozmowe - tak jak Boruca ostrzegal wczoraj sedzia m.in.pokazujac mu na palcach drugie ostrzezenie. Co wiecej, gra Boruca na czas NIC nam nie dawala - chodzilo przeciez o to aby ten mecz wygrac (ktow wierzyl w sukces Kostaryki z Ekwadorem?). POnadto ewidentna gra na czas we wspolczesnym futubolu NIC nie daje, sedzia i tak DOLICZA (czesto z nawiazka) marnowany czas. Kto wie czy ta gra na czas Boruca nie kosztowala nas utracona bramke w doliczonym czasie gry ???????? 6. Mam jeszzce kilka innych uwag odnosnie tego co zrobilby Kuszczak, ale byloby to nie fair wobec Boruca ktory rozegral swoj mecz zycia i tego mu serdeczn ie gratuluje !!! Tutaj pisze w tej kwestii wiecej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=272&w=43631939&a=43641283 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orange Re: Orange, poczytaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.06, 20:35 dzięki za wspaniałą analizę porównawczą obydwu bramkarzy ! czyli kolejny błąd Janasa ? Kuszczak wyprowadziłby Nas z grupy ! Odpowiedz Link Zgłoś
pjuk "analiza" porownanwcza bramkarzy :-))) 16.06.06, 04:12 Gość portalu: orange napisał(a): dzięki za wspaniałą analizę porównawczą obydwu bramkarzy ! czyli kolejny błąd Janasa ? Kuszczak wyprowadziłby Nas z grupy ! --------------------------------------------- Orange, dzieki za odwrotny komentarz, nawet jesli ironiczny. Na koniec z mojej strony jeszcze kilka uwag : 1. nie jestem kompetentny do jakichkolwiek fachowych analiz porownawczych,choc dorywczo mam kontakt z ludzmi ktorzy blisko obserwuja to co dzieje sie w futbolu na Wyspach i wiem takze z wlasnych informacji na zywo,ze Kuszczak tuz przed mistrzostwami byl w gazie i w swojej "top zyciowej" formie. 2. Boruc bardzo zaimponowal mi swoimi samokrytycznymi wypowiedziami po meczu sport.gazeta.pl/Mundial2006/1,73035,3420306.html Artur niestety(czesciowo nie ze swojej winy)zmarnowal okres pobytu w Celticu gdzie nie mial treninu specjalistycznego. Troche to nadrobil na zgrupowaniu z Kazimierskim, zgubil kilka kg, ale do pelni formy z jesieni ubr nie zdazyl powrocic. 3. Nie twierdze ze Kuszczak wyprowadziłby Nas z grupy ! Ale jego obecnosc w bramce dawala wieksza nadzieje na wybronienie jakichs nieprawdopodobnych sytuacji (2ga z Ekwadorem, gol z Niemcami). Nie fantazjuje bo takie parady w wykonaniu Tomka wiosna tego roku ogladalem, on ma troche inny styl gry od Artura, jest "lzejszy" w nogach, a poza tym nie boi sie gdy trzeba isc "glowa do przodu", twardo walczy na przedpolu odciazajac nieco obroncow np. w walce o gorne pilki!!! 4. KARDYNALNY blad Janasa polegal na tym ze zagral BARDZO nie fair z zawodnikami nie dotrzymujac swojej deklaracji ze w kadrze znajda sie tylko ci ktorzy regularnie graja w swoich klubach. Gdyby miala decydowac forma reprezentowana w klubach wowczas zdecydowanie w bramce powinien zagrac Kuszczak plus co najmniej polowa innych zawodnikow niz ci ktorzy wybiegli na murawe w meczu z Ekwadorem i Niemcami. Wowczas wyjscie z grupy nie byloby prawdopodobnie problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orange Re: "analiza" porownanwcza bramkarzy :-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 09:14 świetnie , Pjuk, całkowicie się z Tobą zgadzam. Szkoda, że jest to tylko na razie ! dialog między nami. Pozostaje nadzieja, że Kuszczak będzie bronił w meczu z Kostaryką !? myślę, że Janas Go wstawi do składu. Odpowiedz Link Zgłoś
pjuk Kuszczak nie pasuje do tej ekipy Janasa !!! 16.06.06, 14:55 1. Kuszczak - wyszkolony w Bundeslidze i Premiership (zwlaszcza ciagle przypominam rok solidnej pracy z legendarnym Joe Corriganem ) to zawodnik formatu, ktory nijak pasuje do anachronicznych metod szkoleniowych Janasa i Kazimierskiego. 2. Boruc - stara szkola Kazimierskiego - warowanie na linii bramkowej, zero gry na przedpolu. Efekt: w meczu z silnym przeciwnikiem obroncy m.in. zmeczeni walka o gorne pilki juz po godzinie slaniaja sie na nogach. 3. Wystawianie w pierwszym skladzie bramkarza ktory nie potrafi grac na przedpolu to na tym mundialu, nie tylko w meczu z silnym rywalem (ale nawet i kopciuszkiem Ekwadorem) - prosta recepta na porazke. 4. Ja juz w innym poscie napisalem zeby Janas wystawil z Kostaryka Fabjanskiego, niech sie mlody poakze na arenie swiatowej, moze pomoze mu to w karierze. 5. Tomek Kuszczak ma swoje sprawy kontraktowe dobrze ustawione - ma do wyboru dwie,trzy mozliwosci (choc ostatecznie zdecyduje WBA)- uwazam ze na dzisiaj najlepszym dla niego klubem bylby West Ham. Tak czy inaczej nie ulega dla mnie watpliwosci ze gdy od reprezentacji odstawiony zostanie Janas i ludzie z Lazinkowskiej - to Kuszczak bedzie naszym nr 1 w bramce. No coz, musial swoje odczekac, podobnie jak przed laty Boniek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orange Re: Kuszczak nie pasuje do tej ekipy Janasa !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.06, 20:02 Jest jeszcze jeden problem w tej sprawie, mianowicie ten feralny kiks Kuszczaka w towarzyskim meczu z Kolumbią...który, być może zadecydował o tym, że koszulkę z nr 1 założył Boruc. Faktycznie dużo do powiedzenia w tej materii na pewno miał nasz trener bramkarzy J.Kazimierski. Pjuk - dostajesz ode mnie złotą kartkę dla " normalnego forumowicza ", który stara się w ciekawy i zarazem obiektywny sposób pokazać pewne niuanse w piłce. Dzięki Tobie będę większą uwagę zwracał na tatykę gry bramkarzy, która jest elementem niedocenianym na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
pjuk feralny kiks Kuszczaka 17.06.06, 01:51 Orange dzieki za mile slowa i za zlota kartke :-))), choc musze uczciwie przyznac ze wiele z moich spostrzezen to nie tyle moje wlasne, lecz "mysl zbiorowa" ktora mam to szczesliwe zrzadzenie losu lykac od ludzi w ojczyznie futbolu. Oni raczej w wiekszosci przypadkow wiedza o czym mowia. Mysle ze Kazimierski z Janasem na dlugo przed mundialem postanowili ze ich nr1 to Boruc, kiks Kuszczaka spadl im zas niejako z nieba (doslownie i w przenosni). Na zgrupowaniu we Wronkach nasi dziennikarze wreszcie "odkryli" Kuszczaka i wiele bylo relacji w mediach ze lepiej prezentuje sie on od Boruca. Po kiksie z Kolumbia , Janas mogl gleboko odetchnac, juz nikt nie mial odwagi aby lansowac Tomka. Co wiecej Janas nawet nie dal szansy Tomkowi odbudowac sie mentalnie na 45 min z Chorwacja - duzy szkoleniowy blad - jesli chce sie miec pelnowartosciowego bramkarza (nawet jesli tylko nr 2). W wywiadzie dla Gazety mowil o tym np. Tilkowski(1966). Ja przypomne tylko slawetny kiks Dudka w styczniu 2003 z Manu. Janas pewnie w nastepnym meczu od razu posadzil by karnie Dudka na lawie. Jak wiemy Houllier oparl sie naciskom aby wpuscic Kirklanda, dal sie Dudkowi szybko odbudowc i kilka tygodni pozniej przeciwko temu samemu Manu w finale Pucharu Ligii w Cardiff wygranym przez The Reds 2:0 Dudek rozgrywa kapitalny mecz i zostaje uznany graczem spotkania. Co do obiektywnej oceny gry bramkarza to na prawde trudna sprawa jesli mecz oglada sie tylko w TV, czesto wrazenie po kilku efektownych paradach moze "zacmic" rzeczywisty obraz jakim jest gra bez pilki, reakcja na przedpolu, dyrygowanie obroncami - cos czego nie wychwyca kamery. Zdecydowanie nie wystarczy jesli bramkarz jedynie stoi blisko linii bramkowej i stara sie wylapac co sie da. Boruc po meczu z Niemcami byl wyjatkowo samokrytyczny w ocenie swojej gry, niektorzy odebrali to jako kokieterie wobec fanow. Mi natomiast Boruc zaimponowal w miare obiektywna ocena swojej gry, stara sie obecnie o staly kontrakt ( w koncu w Celtic tez jest jedynie na wypozyczeniu) i dobrze wie ze jego wypowiedzi sa takze sledzone przez fachowcow(ja sam tlumaczylem jednemu z tutejszych skautow)a ci dobrze widza na boisku jego plusy i minusy. Po dobrym meczu na Old Trafford z Anglia i pierwszych spotklaniach w barwach Celtic (m.in.obronil karnego)Boruc zbyt szybko uwierzyl ze jest wielki i siadl na laurach. Oby tym razem nie popelnil tego samego bledu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2501 Re: feralny kiks Kuszczaka IP: *.gorzow.mm.pl 17.06.06, 09:16 > natomiast Boruc zaimponowal w miare obiektywna ocena swojej gry, stara sie > obecnie o staly kontrakt ( w koncu w Celtic tez jest jedynie na wypozyczeniu) Już go dawno wykupili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gyges Re: feralny kiks Kuszczaka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.06, 09:36 W zasadzie nie za wiele mozna tutaj dodac, a trudno mi polemizowac z tym co piszesz bo mysle dokladnie tak samo... Zastanwiam sie tylko dlaczego Artur zostal tak dobrze oceniony za swoja gre w meczu z Niemcami w fachowych mediach (vide Kicker)... moze dlatego ze nie popelnil wiekszego bledu... Sam Artur w jednym z wywaidow przyznal ze to nie byly fenomenalne obrony tylko kilka razy po prostu strzelano wprost w niego ;> Z tego co pamietam Dudkowi zawsze to wypominano Ten feralny kiks Kuszczaka uspokoil nie tylko Janasa ale rowniez Boruca. W jego wywaidach przed meczem z Kolumbia bylo widac ze utraci swa niezachwiana pewnosc siebie po tym co widzial w wykonaniu Kuszczaka na treningach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mancik Re: feralny kiks Kuszczaka IP: *.chello.pl 17.06.06, 12:06 Ale sobie kadzicie. Zastanawiajcie się jeszcze więcej dlaczego Boruc dostał za mecz z Niemcami taką, a nie inną ocenę może dojdziecie do jakichś wniosków - fachowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
pjuk do ciebie "mancik" - w sprawie kadzenia 20.06.06, 02:10 1. Mancik, „kadzenie” to w moim rozumieniu – tani poklask, pozbawiona rzeczowych argumentow afirmacja. Ja kazdy swoj wpis staralem sie uzasadnic, tak aby byla to konstruktywna krytyka, bo tylko ona Borucowi dobrze zrobi. 2. Kuszczak w sezonie 2005/06 ( w 30 meczach rozegranych w WBA) byl w wiekszosci z nich w wysmienitej formie w starciu z najlepszymi pilkarzami swiata obecnie grajacymi na mundialu. Oczywiscie daleko mu jeszcze do idealu, Tomek tez nierzadko popelnia bledy – ale na dzisiaj jest wedlug mnie lepszym bramkarzem niz Boruc (niezaleznie od wszystkich zalet Artura). 3. Z zainteresowaniem przeczytam kazda krytyczna opinie o Kuszczaku, jak dotad JEDYNY istotny kontrargument wpisany w tym watku to „kiks stulecia” w Chorzowie . Prosze o inne konkrety :-))) 4. Ja zycze Borucowi jak najlepiej, ale to raczej ty popadasz w kadzenie przywoluajc jego noty po meczu z Niemcami ( w ktorym takze popelnil kilka istotnych bledow – np. zotla kartka i jej konsekwencje). W ocenie tutejszych skautow “Artur is a fine shot-stopper but poor on crosses”, po meczu z Niemcami „yep,occassionaly, a very good shot-stopper”. 5. Oceniajac Boruca wysoko zawieszam poprzeczke bo chcialbym aby Artur lokowal sie nie na poziomie Almunii lecz wyzej, tam gdzie siega Lehmann. Uwazam ze im lepszy Boruc tym ciekawsza bedzie jego rywalizacja z Kuszczakiem dla dobra naszej reprezentacji. Gdy odejdzie ekipa Janasa , moim zdaniem do polskiej bramki na stale wejdzie Tomek, ale Borucw jak najlepszej formie jest mu potrzebny, tak jak na przyklad Reina Cassilasowi, czy tez Coupet Barthezowi. 6. Uwazam ze ze swoim stylem gry Artur najlepiej rozwinalby sie w Bundeslidze, ale jesli w sobote 22 lipca o godz 17.00 zobacze go z trybun stadionu Emiratow w testimonial Bergkampa w meczu z Ajaksem, bardzo i szczerze sie uciesze !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamski dobra ocena... IP: *.hartpury.ac.uk 17.06.06, 11:44 niezle jestes obcykany z tematem, ja tez mam do czynienia z ludzmi pilki w uk i tez maja dobre zdanie o tomku. chwala za to boruca za psychike, bo tomek wyglada troche bojazliwie w bramce, a po kiksie tez zachowywal sie jakby mu zabrali zabawki... jedyny minus w twojej ocenie za to, ze bedac w uk nie wiedziales, ze boruc juz dawno na stale jest zawodnikiem celticu. bodajze od pazdziernika. pozdrawiam. p.s. czasami mozna na tym forum spotkac ludzi z ciekawymi pogladami i spostrzezeniami, a nie tylko ujadaczy:))) Odpowiedz Link Zgłoś
pjuk adamski - kontrakt Boruca w Celtic 17.06.06, 20:30 Adamski dzieki za komentarz ! Odnosnie kontraktu Boruca tez myslalem ze jest juz zaklepany w Celtic. Do czasu meczu z Niemcami. Jesli jestes w UK to pewno ogladales trasmisje w BBC(oni dawali bezposresnio). Jak wiesz pomeczowym pundit w studiu BBC byl m.in.Gorodon Strachan. Glownie bronil Zurawskiego dlaczego jego gracz tak kiepsko zagral - wedlug Strachana zle byl ustawiony przez Janasa , nie byl "zlinkowany" z napastnikiem w przodzie, tak jak np w Celtic graja z Hartsonem. Poza tym Strachan wyrazil zal ze nie zagral Szymkowiak, bo on swietnie by sie z Zurawskim rozumial(to opinia Strachana). Moze to byc zapowiedz transferu Syzmkowiaka do Szkocji ? Odnosnie Boruca jego gre oceniono bardzo dobrze, Lineker spytal sie Strachana jak to sie wiec dzieje ze Borucowi do tej pory nie dal stalego kontraktu, na to Starchan ze nie on rzadzi pieniedzmi klubu (tu rzucil nazwiskiem swego szefa...) stad wlasnie moje informacje o kontrakcie Boruca. Moze chodzi o przedluzenie kontraktu, a Lineker sie przejezyczyl? Ja od wczesnego dziecinstwa mowie po angielsku wiec na pewno dobrze zrozumialem choc fakt ze Gordon ma wyjatkowo "wrednie mamrotliwy" akcent (podobnie jak np.Daglish). Adamski, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
decitos Re: feralny kiks Kuszczaka 17.06.06, 11:52 Już masz dwie złote kartki, bo również uważam, że jesteś jednym z najsensowniejszych forumowiczów w historii internetu. Dwie złote kartki = jedna platynowa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boruc Re: Kuszczak nie pasuje do tej ekipy Janasa !!! IP: *.welnowiec.net / 217.153.80.* 17.06.06, 23:10 Ty chyba głupi jestes albo slepy Boruc!! Własnie gra na przedpolu!! Noi co ze Kuszczak puscił ttaka bramke na slaskim!!?? zdazaja sie błedy pamietacie Jurka z Man Utd chłopak odpoczoł i jaki rezultat? Puchar ligi mistrzów zatrzymał Shevchenko Pirlo!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafal Re: "analiza" porownanwcza bramkarzy :-))) IP: *.aster.pl 18.06.06, 08:39 niestety Kuszczak wpuszczając tą szmatę nie pokazał sie z najlepszej strony i porównając obie szmaty to Boruca wydawała się o niebo trudniejsza do obrony i on wszedł do bramki... więc całe te gdybania, że byśmy wyszłi grali dalej itd chyba w przypadku Kuszczaka to trochę inna bajka, no jeśli jednak zacznie strzelać bramki to może i byśmy wyszli z grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
pjuk odpowiedz "Rafal" - szmata Kuszczaka 18.06.06, 23:00 Rafal, temat kiksu Kuszczaka powraca na tym forum jak bumerang (ciekawe ze jak do tej pory nikt nie potrafi przedstawic zadnego innego arumentu przeciwko Tomkowi), wiec i ja pozwole sobie ostatni raz w tym temacie. 1. Kiks 100lecia Kuszczaka w Chorzowie byl niepowtarzalny i nie ma co go porownywac ani z bledem Boruca, ani tez z zadnym figlem innego bramkarza w calej historii futbolu . Tomek nie schowal glowy w piasek i w pomeczowych wywiadach dokladnie wyjasnil dlaczego cofnal rece (byl dobrze ustawiony do wybronienia tej pilki). Mnie akurat przekonal, choc w zadnym stopniu nie usprawiedliwiam jego bledu (podobnie jak i sam Kuszczak) . 2. No i co z tego kiksu Kuszczaka wynika ? 3. Dla wielu na tym forum, jasna sprawa – Kuszczak to kiepski i niepewny bramkarz. Dla mnie wazniejsze sa okolicznosci i konsekwencje szkoleniowej polityki Janasa oraz Kazimierskiego. Najpozniej w dniu ogloszenia kadry - 15 maja Janas powinien jasno stwierdzic kto jest bramkarzem nr 1 . Zamiast tego mielismy kuriozalne deklaracje ze walka o miejsce w bramce trwa. Bramkarz to pozycja szczegolna, „numer1” musi wiedziec ze rywalizacja w pewnym momencie sie konczy, przychodza mecze szkoleniowe, niech ryzykuje - moze w nich popelniac bledy, niech je popelnia i wyciaga wnioski – to zaprocentuje w meczach o punkty, ale niech przy tym caly czas bedzie pewny ze zaden kiks w fazie okresu sparringowego nie przekresla jednoznacznej decyzji - to on jest nr1. Osobiscie uwazam ze Boruc od bardzo dawna prywatnie wiedzial od Kazimierskiego ze on jest nr 1, Kuszczak tego komfortu nie mial, caly czas wierzyl ze droga do bramki jest otwarta, i walczyl o to miejsce...walczyl, az w Chorzowie „przedobrzyl”. Janas i Kazimierski ustanowili kilka „rekordow swiata” w przygotowywaniu polskiej druzyny na mundial. Polska byla JEDYNA europejska (na pewno) reprezentacja gdy w momencie ogloszenia skladu nie stwierdzono oficjalnie kto jest bramkarzem nr 1. Czemu i komu sluzyly te gierki ??? 4. W krajach ktore odnosza sukcesy w futbolu, KAZDY szkoleniowiec poczynajac od zespolu szkolnych trampkarzy, wie ze gdy jego klasowy bramkarz (jak np Kuszczak) popelni jakis koszmarny kiks, to BEZWZGLEDNA koniecznoscia jest aby jak najszybciej dac mu szanse odbudowania wiary we wlasne umiejetnosci wystawiajac go w kolejnym meczu. Nawet jesli dla Janasa bylo jasne ze Boruc to jego nr1, to powinien dac szanse Kuszczakowi na 45 min z Chorwacja, aby miec pewnego zmiennika nr 2 (np. na wypadek kontuzji nr 1). Dlaczego Janas tak nie uczynil ? 5. Na koniec, raz jeszcze chcialem zaznaczyc : Kuszczak ani mnie ziebi ani grzeje! JEDYNY powod to RADOSC ze po raz pierwszy od kapitalnego sezonu 2001/2002 Jurka Dudka, wiosna tego roku tak czesto za sprawa Kuszczaka tak dobrze mowiono o POLSKIM graczu w najsilniejszej pilkarskiej lidze swiata, co REGULARNIE przemilczaly POLSKIE media(oprocz cytowania lakonicznych agencyjnych notek, i to nie zawsze. Na przykladzie rywalizacji o miejsce w polskiej bramce chcialem jedynie pokazac jakie bledy (swiadomie lub nie) popelnila ekipa Janasa. Uwazam ze Kuszczak tuz przed mundialem byl w lepszej dyspozycji niz Boruc ( gre obydwu w tym roku na Wyspach ogladalem regularnie ) i to on powinien stanac w polskiej bramce. Zapewne na niejednej pozycji – zawodnikow w polu – bylo podobnie, nie decydowala przede wszystkim forma, tylko pozaboiskowy uklad trener-zawodnik. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urwis Re: "analiza" porownanwcza bramkarzy :-))) IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.06.06, 16:17 Ludzie idzcie sie leczyc. Polska nie strzelila ani jednego gola a wy analizujecie czy Kuszczak by gral lepiej. Jedynynie gdyby przyp... gola chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-dark Kuszczak,Frankowski,Piechna, Niedzielan, Dudek 17.06.06, 09:22 Kuszczak, Frankowski, Piechna, Niedzielan, Dudek, Saganowski... Gość portalu: orange napisał(a): > dzięki za wspaniałą analizę porównawczą obydwu bramkarzy ! czyli kolejny błąd > Janasa ? Kuszczak wyprowadziłby Nas z grupy ! Odpowiedz Link Zgłoś
garbusmoneta Re: Kuszczak,Frankowski,Piechna, Niedzielan, Dude 17.06.06, 20:57 to sa amatorzy. nie siej defetyzmu. Odpowiedz Link Zgłoś
tooz Re: Orange, poczytaj 17.06.06, 11:37 A slyszales o obiektywizmie? Ty chyba jestes zakochany w tym Kuszczaku... Pewnie ogladasz 100 meczy Kuszczaka na 1 Boruca, a potem rozanielony sie wypowiadasz. Nie mowie ze Kuszczak to zly bramkarz ale brak obiektywizmu mnie poraza...A juz najgorsze jest gadanie w stylu: >"Kuszczak (takze kilku innych bramkarzy tego mundialu) wybronilby podobnie > jak Boruc wszystkie pilki Kuszczak (przy straconej bramce) przy centrze mierzonej na 6 metr > prawdopodobnie "zanurkowalby" rekami do przodu >Kuszczak na pewno nie stal by bezradnie itd, itp. Stary...skad ty to mozesz wiedziec?Kazdy mecz jest inny, szczegolnie ze to jest mundial. Pewnie jakby cie ktos spytal przed feralnym meczem czy Kuszczak pusci taka szmate to bys sobie dal reke uciac, ze nie...Tacy ludzie jak ty po prostu maja wypaczone pojecie o sporcie i spojrzenie czlowieka, ktory sportem sie nigdy na jakims poziomie nie zajmowal. Takie gadanie po prostu nie ma sensu, bo sprawdzic sie tego nie da. Caly twoj wywod jest po prostu bez sensu. To tak jakbym ja teraz powiedzial ze jakbym mial 200 cm wzrostu to bylbym lepszy od Michaela Jordana-i udowodnij mi ze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Limes inferior Re: Orange, poczytaj IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.06.06, 12:32 > A slyszales o obiektywizmie? Ty chyba jestes zakochany w tym Kuszczaku... > Pewnie ogladasz 100 meczy Kuszczaka na 1 Boruca, a potem rozanielony sie > wypowiadasz. Jeśli chodzi o obiektywizm to jeśli byś obejrzał wszystkie mecze Kuszczaka i Boruca to statystycznie (odkładając na bok sympatie i antypatie) Kuszczak wypada lepiej. W całym sezonie Kuszczak popełnił zaledwie DWA poważne błędy - z tego jeden w meczu z Kolumbią. Wybronił o wiele więcej strzałów i wyłapał więcej dośrodkowań. Dodatkowo WBA jest na tyle słabą ekipą, że przeważnie mecze z ich udziałem toczą się "do jednej bramki" i to do bramki Tomka. W tym samym czasie Boruc, pozbawiony profesjonalnego wsparcia ze strony trenera bramkarzy - grając w klubie, który przewyższa pozostałe kluby swojej ligi o dwie klasy popełniał tyle błędów, że większość bramek traconych na wiosnę przez Celtic obciążało jego konto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomcat Oglądałem Boruca w Celticu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.06.06, 13:30 i widziałem , że regularnie zawalał bramki. tylko , że przeciwników miałtakich , iż mógł Celtic sobie na to pozwolić. W grze na przedpolu jest bardzo słaby. Po prostu czasami wychodzi do piłki i w nią nie trafia zle olbiczywszy lot. Gdy wreszcie ludzie z Łazienkowskiej odejdą z PZPN boruc nie ma szans. Odpowiedz Link Zgłoś
pjuk odpowiedz : tooz - obiektywizm ocen 17.06.06, 21:33 Dziekuje "tooz" ze znalazles(-las) czas aby przecytac moje wpisy i skomentowac. Ale choc przeczytales(las)to niezbyt dokaldnie. Na przyklad wyraznie napisalem : " Nie twierdze ze Kuszczak wyprowadziłby Nas z grupy", uzywam rowniez w pochwalach Kuszczaka slowa "prawdopodobnie" itd. 1. Nie jestem zakochany w Kuszczaku. Ani mnie on ziebi ani grzeje. Chodzilo mi TYLKO o sukces Polski na tym mundialu. Podobnie moglym pisac o kilku innych nominacjach w kadrze Janasa , ale wtedy juz bankowo dorobilbym sie na tym forum latki „swira”. kliknij chocby tutaj : ”skad sie bierze Magic” forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=272&w=42416274&a=42421262 2. Ograniczylem sie do rywalizacji Kuszczak-Boruc aby na tym przykladzie pokazac ze o nominacjach Janasa nie decydowala AKTUALNIE prezentowana forma. To dotyczy co najmniej polowy skladu (lekko liczac) podstawowej 11tki. W swoich wpisach skupilem sie wylacznie na bramkarzach bo graja na Wyspach i moglem ich czesto ogladac. Nb. o zaletach Boruca tez pisalem, chwalilem go za mecz z Niemcami. 3. co Boruc mowi o swojej formie ? sport.gazeta.pl/sport/1,65025,3420306.html Gazeta : Na mundialu powinniście być w życiowej formie. Nie byliście. Boruc: Nie byliśmy. Szczerze mówiąc o mojej dyspozycji, to jest najwyżej średnia. Nie wiem jednak, co trzeba było zrobić, żeby była życiowa. 4. W powszechnej ocenie wielu tutejszych pundits, Kuszczak jest po wiosennym sezonie 2006 w drugiej piatce czolowych bramkarzy Premiership, najsilniejszej ligii swiata, co potwierdza toczacy sie mundial (np. okolo 30% strzelonych bramek-gracze Premiership). Kuszczak rozegral w minionym polroczu ponad 20 spotkan w starciu z tymi najlepszymi . Jest w zyciowej formie – vide: tribute to the Pole in goal : www.expressandstar.com/articles/sport/albion/article_90371.php Prosze pokaz mi chociaz JEDEN podobny tekst j.w. o Borucu napisany w UK ! 5. Kuszczak dawal na tym mundialu szanse wybronienia czegos awykonalnego (jak np. z Wigan), Boruc w obecnej formie – jedynie poprawna gre. Masz racje „tooz” – w sporcie tego nigdy nie wie sie na pewno, kazdy mecz jest inny, niemniej zwykla logika nakazywalaby wystawiac do gry graczy ktorzy sa w najlepszej formie . Boruc : „Szczerze mówiąc o mojej dyspozycji, to jest najwyżej średnia” 6. pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
tooz Re: odpowiedz : tooz - obiektywizm ocen 19.06.06, 12:55 Tak dla sprostowania-ja tez bym wstawil Kuszczaka do I jedenastki, z tym ze mecz z Niemcami Boruc mial bardzo dobry i uwazam ze ta jedna obrona na koncu kiedy sparowal pilke gdzies w bok byla wybitna... Ja sie prawie we wszystkim z toba zgadzam, ale nie trawie takich wypowiedzi ze "w tej i w tej sytuacji ktos zrobilby to i to, a na pewno nie zrobil by tego i tego" i tylko te wypowiedzi mnie zirytowaly:) Pozdrawiam rowniez Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kas Re: Przecież Kuszczak miał bronić !!! IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.06.06, 12:37 Pomimo, że Boruc zagrał mecz zycia w tym samym meczu pokazał, że nie umie grać na przedpolu, podejmuje złe decyzje, za szybko wychodzi albo wychodzi i nie łapie piłki, trzyma sie lini, obrońcy haruja za niego. Trzeba go pochwalić za mecz ale to nie zmienia faktu jakim jest Boruc bramkarzem, będzie on kosztował Polskę wiele goli tak jak z USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pav(L)oos sami eksperci.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 14:14 ... złóżcie podania do wydziału szkolenia PZPN i może będzie Wam dane się pokazać. Aha, Boruc to szkoła Krzysztofa Dowhania a nie Kazimierskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blow Re: sami eksperci.... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.06.06, 16:19 i pewnie ci sami ludzie z lazienkowskiej zatrudnili go celticu... to musi byc ciekawa sprawa wszedzie wietrzyc spiski... swiat od razu wyglada kolorowo. tylko wrzodow mozna sie nabawic.. wasza koncepcja mimo to jest generalnie lekko niespojna, bo gdzie w takim razie jest kowalewski, ktory ma soba kolejny swietny sezon w lidze rosyjskiej? a przypomnijmy ze tez wywodzi sie z legii... Odpowiedz Link Zgłoś
pjuk odpowiedz blow - ludzie z Lazienkowskiej 17.06.06, 19:42 Boruc moze podziekowac Darkowi Wdowczykowi, bo to on osobiscie zabiegal i nakierowal na niego ludzi Gordona Sparkesa ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: odpowiedz blow - ludzie z Lazienkowskiej IP: *.chello.pl 17.06.06, 23:29 tak a kuszczak zawdziecza wszystko swojej ciezkiej pracy :) pjuk myslalam ze sie wreszcie zamkniesz po tym jak boruc pokazal ze W SREDNIEJ DYSPOZYCJI JEST najlepszy ale widze ze sie rozbudziles :) na szczescie twoje fachowe oceny twojego ulubienca mozna o kant dupy potluc bo graja najlepsi a nie najlepiej promowani czytaj dudek i twoj kuzza ps sypiasz z nim :)?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Urwis Re: sami eksperci.... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 17.06.06, 16:19 Tak, ekspertow jest sporo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kibic Re: Przecież Kuszczak miał bronić !!! IP: *.elartnet.pl 17.06.06, 16:42 no i dobrze sama widziałam jak on broni !!!!!!!!!!!!!!! koszmar ! takiego gola to bym i ja nie przepuściła a nie ptrafie grać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deser Re: Przecież Kuszczak miał bronić !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 17:07 do pijuk. Niewiem kto ty jesteś,ale widze,że sie w kuszczaku zakochałeś,bo we wszystkim wg ciebie jest lepszy od boruca.artur jestr b.dobrym bramkarzem i pare razy naprawiał błędy obrony,jak choćby złe podanie bąka w pierwszym meczu,co boruc ładnie na 16 metrze złapał piłeczke.nie twierdze,ze kuszczak jest zły,ale to co powypisywałeś,jest gupie :| w nie jest prawdzowe w 100procentach . Kuszczak popełnia błędy i nie jest jakimśsuper bramkarzem,który uratowałby w kazdej sutuacji reprezentacje.boruc ładnie wyjmował strzały,przy czym był skromny potem.przy niektórych uderzeniach niemców wykazał sie refleksem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czapski Re: Przecież Kuszczak miał bronić !!! IP: *.utp.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 17.06.06, 16:53 Nie wiem czy ktorykolwiek bramkarz przy tak szybkiej akcji i podaniu na wysokosci krotkiego slupka w 91 minucie wyszedlby do dosrodkowania skutecznie. A propos strzalow- wydaje mi sie ze np. ten Klosego z kata byl mierzony przy slupku, a Boruc rewelacyjnie to wyciagnal. Inna sprawa ze blad zrobil gdy wyszedl do pilki ktora spadla na glowe Klose zostawiajac praktycznie pusta bramke bo zle obliczyl jej lot, na szczescie Klose zespul sprawe jak rzadko kiedy. Odnosnie poziomu obu golkiperow, uwazam ich za zblizonych umiejetnosciami- mysle ze o tym, zee Boruc zostal numerem 1 zadecydowal bezdyskusyjny blamaz Kuszczaka z Kolumbia oraz chyba wieksze predyspozycje osobowosciowe Boruca- sprawia wrazenie odporniejszego psychicznie i ma wiecej zadatkow na lidera, co w tej dosc "cichej" druzynie jest na wage zlota. Ale czysto pilkarsko Kuszczak na pewno nie ustepuje i w minionym sezonie popelnil znacznie mniej bledow niz Boruc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adammo Re: Przecież Kuszczak miał bronić !!! IP: 193.193.181.* 21.06.06, 11:21 > Nie wiem czy ktorykolwiek bramkarz przy tak szybkiej akcji i podaniu na > wysokosci krotkiego slupka w 91 minucie wyszedlby do dosrodkowania skutecznie. Tego nikt nie wie, ale wiadomo jedno: każdy klasowy bramkarz obdarzony refleksem zrobiłby chociaż ruch w kierunku piłki rzucając się pod nogi Neuville`a skracając tym samym kąt. Czy mimo to padłaby bramka tego oczywiścnie nie wiadomo, ale duży minus dla Boruca za reakcję - a właściwie jej brak (został na linii). To że Boruc jest w kiepskiej dyspozycji (brak szybkości i reakcji - co wynika ze złej formy) wyszło w dwóch innych puszczonych ostatnio "szmatach": 1) pierwszy gol z Kolumbią - rykoszet na dwudziestym metrze to baaaardzo poważny błąd, tym bardziej że Boruc zastał w miejscu i nie zareagował wogóle ("ciężkie nogi"?) - każdy junior dostałby opie..ol za taką bramkę. 2) gol z Kostaryką był jeszcze bardziej żałosny - wprawdzie piłka była szybsza i rykoszet miał miejsce 5 metrów bliżej, ale to że nie zdążył nawet dostawić nogi jest dla mnie niezrozumiałe - ten facet broni tylko piłki bite w niego! Dla porównania przeciętny bramkarzyna (a nawet bramkarka) w piłce ręcznej broni takie piłki z zamkniętymi oczami. Niestety dla Kuszczaka puścił on "megaszmatę" z Kolumbią. Ale na jego korzyść przemawia chociaż to, że nie był to błąd szkoleniowy (jak w przypadku 2 bramek Boruca) a zwykłe frajerstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
pjuk Adammo przeczytaj: Mega-frajerstwo Janasa 22.06.06, 22:50 Adammo , bardzo trafnie okresliles "megaszmate" Kuszczaka jako frajerstwo. Natomiast MEGA-MEGA-MEGA frajerstwem jest trzymanie na lawie bramkarza ktory: - w najsilniejszej lidze swiata rozgrywa w minionym sezonie 30 spotkan, na ogol bedac najlepszym graczem swojej druzyny - w 5 spotkaniach wybrany zostaje graczem spotkania "star man", dwukrotnie trafia do elitarnej 11tki kolejki, wiele jego interwencji to "highlights" kultowego "Match of the Day" - jest autorem "interwencji roku" - w notesach skautow spokojnie lokuje sie w 2giej piatce najlepszych bramkarzy Premiership Popatrzmy na ten mundial. Tabela strzelcow mowi za siebie (ok 25% bramek to gracze Premiership, wiecej niz dwie kolejne ligii: hiszpanska i niemiecka razem wziete) Co do oceny Boruca wypowiadam sie takze tutaj. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=272&w=43998682&a=44052206 polecam trop Wdowczyk - Sparkes, czyli jak to menadzerowie decydowali kto zagra w polskiej 11tce na mundialu. Lazienkowska rulezzzz (mam nadzieje juz niedlugo). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Loocash Re: Przecież Kuszczak miał bronić !!! IP: *.chello.pl 17.06.06, 20:19 jak to co by bylo...bylo by 5-0 dla Niemiec :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamyk bylo by 5-0 IP: *.chello.pl 17.06.06, 20:20 bylo by 5-0 .... i kto wie moze nawet do przerwy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Polka Re: Przecież Kuszczak miał bronić !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.06, 20:47 Kuszczak - puszczak Odpowiedz Link Zgłoś
spirit123 Re: Przecież Kuszczak miał bronić !!! Brawo Pjuk. 17.06.06, 22:47 Pjuk trzecia złota karta.Wypunktowałeś różnice świetnie. Nic dodać nic ująć. Tak Trzymaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Przecież Kuszczak miał bronić !!! IP: *.chello.pl 17.06.06, 23:30 ej chlopcy kupcie sobie wazeline :) mam wrazenie ze widujecie sie z tomkiem w gejowskich pubach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amator Re: Przecież Kuszczak miał bronić !!! - apel IP: *.qc.sympatico.ca 17.06.06, 23:17 Apeluje do polskich pilkarzy, do tych, ktorzy maja resztki sumienia w sobie aby mecz z Kostaryka zupelnie polozyc. Niech bedzie 0:11, niech bedzie nawet 0:21, strzelajcie sobie sami bramki, wyglupiajcie sie. Nie chodzi tu o przejscie do historii w charakterze najwiekszych swirusow, ale chodzi o to by wreszcie swite Listkiewicza skompromitowac, by wreszcie ten betonowy PZPN zaorac. Teraz, kiedy "podbudowani" porazka 0:1 z Niemcami, znow hardo podnosza glowy, kolejny raz "nic sie nie stalo" itp. Blagam w imieniu polskich kibicow, ktorym jeszcze na sercu lezy dobro polskiej pilki - skompromitujcie sie, skompromitujcie ten skostnialy uklad. Poswieccie samych siebie dla dobra przyszlych reprezentacji. Jesli nie wy - apeluje do wladz o to samo, o co wnosili juz kiedys inni: prosze zawiesic PZPN, zlikwidowac wszystkie ligi i stworzyc pilke od poczatku. Niech nas wykluczaja, niech nas zawieszaja - wyjdzie to tylko z korzyscia na przyszlosc. Janasowi zycze udanych polowan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolokolo Podobno Wysoczył z Okna IP: 83.238.82.* 17.06.06, 23:59 w niemcach gadaja ze kuszczak sie zalamal i skoczyl z okna? ktos cos wie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orange Re: Podobno Wysoczył z Okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.06, 01:14 Kuszczak żyje i ma się dobrze. W sobotę był na konferencji prasowej polskiej drużyny i odpowiadał na pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
marek277 Re: Podobno Wysoczył z Okna 18.06.06, 02:54 Ta rozmowa kto lepszy przypomina troche dyskusje o wyzszosci Swiat Bozego Narodzenia na Swietami Wielkanocnymi i odwrotnie. Kuszczak - z calym szcunkiem- jest tez bramkarzem rabiacym bledy- a nie cudotworca. Janas popelnil mnostwo bledow. Boruc - zagral przyzwoicie- ale podobnie jak Kuszczak tez nie jest cudotworca. Odpowiedz Link Zgłoś
miecz1 Re: kuszczak-wpuszczak 20.06.06, 19:25 No to w końcu czemu ten fpuszczak nie bronił ? Może znów by coś śmiesznego wpuścił ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iGrek To mogłoby się udać IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.06.06, 10:30 Chytry trener Niemców zdjąłby całą swoją drużynę z boiska zostawiając jedynie bramkarza, a Janas z całą pewnością przejrzałby ten plan i zaatakował całą jedenastką na niemiecką bramkę. Ale co by było, gdyby bramkarz Niemiec był szybszy od naszych... _ Pies czyli kangur: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=631&w=42740893 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manager Re: To mogłoby się udać IP: *.vc-graz.ac.at 07.07.06, 19:19 Ja i tak myślę, że nasz najlepszy na dzień dzisiejszy bramkarz to JUREK DUDEK!!! I jak beenhaker obejmie kadrę to pewnie wróci... Kuszczak też bardzo dobry boruc nieco słabszy... Odpowiedz Link Zgłoś
pjuk 1.Dudek 2.Kuszczak 3.Fabianski 08.07.06, 06:12 tak bedzie. Z chwila gdy wyleczy kontuzje ostro bedzie im deptal po pietach Bialkowski. Odpowiedz Link Zgłoś