Dodaj do ulubionych

Prośba do blq, Philips 362 dziwnie się zachowuje!

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 08:24
Używam 362 już od ponad roku. Jestem bardzo zadowolony, ale zawsze narzekałem
na menu, które miało pomarańczowy odcień, a jego ikonki wyglądały jak w 16
kolorach. Denerwujący był też pasek po lewej stronie ekranu, zasłaniający 1/4
tapety i zawierający nikomu niepotrzebne skróty. Telefon działał też dość wolno.

Wczoraj po normalnym naładowaniu włączyłem telefon. Coś się przywiesiło, w
końcu po około pół minuty migania ekranu, gaszenia i zapalania podświetlenia,
wyświetlił się komunikat: "Orange_menu.skn jest uszkodzony; czy skasować ten
uszkodzony plik?". Po naciśnięciu "Nie" telefon resetował się i po dokładnie
takich samych objawach wyświetlała się znowu prośba o usunięcie pliku. W końcu
zdecydowałem się kliknąć "Tak". Nie mogłem i do dziś nie mogę wierzyć własnym
oczom. Telefon działa szybko jak Samsung mojej dziewczyny, ma menu z
niebieskimi ramkami, zawierające animowane, żywe, kolorowe ikony. Zniknął też
pasek skrótu z ekranu. Jednak przy uruchamianiu telefonu wyskakuje komunikat:
"/boot/autorun/Orange_menu.skn plik konieczny do uruchomienia nie istnieje!",
po czym telefon działa zupełnie normalnie, a w każdym razie normalniej niż
wcześniej.

Czy mam się martwić o telefon? Czy to będzie przeszkadzać w dalszym
użytkowaniu? Czy zanieść Philipsika do serwisu? Proszę napisać. Pozdrawiam Maciek
Obserwuj wątek
    • yavorius Re: Prośba do blq, Philips 362 dziwnie się zachow 30.06.06, 08:26
      Najpewniej rozwalił Ci się plik odpowiedzialny za Orange Menu w telefonie, jak
      wiadomo, bez niego telefon działa szybciej...
      • Gość: mały Re: Prośba do blq, Philips 362 dziwnie się zachow IP: *.aster.pl 30.06.06, 08:41
        używaj telefonu ile możesz, w serwisie co najwyżej wgrają pomarańczowy soft idź
        tam w ostateczności
        na marginesie szczęściaz z ciebie
      • kolodziejo Re: Prośba do blq, Philips 362 dziwnie się zachow 30.06.06, 08:47
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=75&w=40758533&v=2&s=0
        Orange czegoś nie dopracowało w 362, gdyż moja znajoma miała to samo. Udało nam
        się wyplenić Orange Menu do końca. Weź płytkę dołączoną do telefonu, jako rodzaj
        komunikacji wybierz "podczerwień" i działaj.

W menedżerze plików wybierz "boot", kilkając dwukrotnie (to folder - jak w
        komputerze) otwórz go, znajdź plik "components.ifo", ściągnij na komputer,
        otwórz za pomocą Notatnika, znajdź "Orange_menu.plug" wykasuj - razem z enterem,
        tak by po poprzednim pliku nie było pustej dziury; następnie znajdź
        "/autorun/Orange_menu.skn" i zamień na "/defaults/Bluestripe.skn", po prostu
        kasując tekst i wpisując nowy z klawiatury.

Sprawdź 3 razy, czy wszystko dobrze, literka w literkę wpisałeś. Jeśli się
        pomylisz, telefon się nie odpali i nie będzie możliwości połączyć go przez
        podczerwień. Zapisz plik notatnika, nie zmieniając rozszerzenia. W menedżerze
        przeciągnij ten nowy plik w miejsce starego "Components.ifo" (MUSI mieć tą samą
        nazwę!). Program ostrzeże Cię najpierw, że zamieniasz plik, kliknij "tak", potem
        że jest to plik systemowy, kliknij "tak", potem że właśnie uszkodziłeś system i
        skontaktuj się z serwisem - kilknij "ok". Program zamyka się z komunikatem o
        uszkodzeniu telefonu. Wyłącz i włącz telefon z klawiatury - nie będzie już przy
        starcie szukał Orange menu.

Teraz znowu połącz telefon z kompem. Warto usunąć 3 pliki od Orange, zwolni to
        560 kB miejsca.

W menedżerze, nie zważając na komunikaty wszelkiego rodzaju, usuń pliki:

/boot/Orange_menu.plug
        /boot/autorun/Orange_menu.skn
        /skins/Orange_menu (cały ten folder z tym jadem od Orange) :).

To tyle. Rób wszystko bardzo uważnie. Zyczę powodzenia.

Blq, sorki, że nie dałem Ci pomóc ;) ale z tego co wiem to nie miałeś Philipsa i
        takie dolegliwości są Ci obce :).

Pozdrawiam
        • Gość: Maciek Re: Prośba do blq, Philips 362 dziwnie się zachow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 09:00
          Hehe dzięki,

Kilka minut i po krzyku. A masz moze Kolodzieju jakieś skiny na tego Philipsa?
          Skoro jest folder "skin"? A skąd wiesz te rzeczy CO?! Pracujesz dla Philipsa? :>

Pozdrawiam Maciek

Ej napisz jeszcze że do tego trzeba mieć podczerwień przy kompie bo ktoś się
          naszuka i namęczy.
          • kolodziejo Re: Prośba do blq, Philips 362 dziwnie się zachow 30.06.06, 09:11
            Nie ma skórek na 362 ale można je sobie zrobić. Kopiujesz na kompa folder ze
            skórką, zamieniasz pliki jpg i adp - jeśli masz koder (tylko musisz pilnować, by
            jpg miały te same wymiary w pikselach), wrzucasz folder, uruchamiasz ponownie
            telefon i masz skórkę w menu: Ustawienia > Wyświetlacz > Motywy ekranu.

Nie pracuję dla Philipsa. Miałem 355 i różne dziwne rzeczy z nim robiłem.
            Dzięki temu programowi (robi go ta sama firma co Motorola Phone Tools, tyle że
            tam masz dostęp do audio/picture/video a tu do całego softu :)) i stałemu
            grzebaniu oprogramowanie oparte na folderach o intuicyjnych nazwach i plikach
            IFO jest bardzo łatwe w edycji :). Nie doszedłem jedynie jak usunąć simlock - w
            pliku "basic.ifo" są ustawienia: Simlock_MC:260 ; MN:01 . To jest simlock na
            Plusa. Gdy zmienisz MN na 02, będzie na Erę; na 03 - na Orange. Gdy się usunie
            tekst, telefon się nie włącza, więc wiem jak sobie w zależności od potrzeb
            zmienić simlocka ale nie potrafię go usunąć :).

Pozdrawiam
            • Gość: SMJESZNY Prośba do Philipsa 362, blq dziwnie się zachowuje! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 09:31
              :)
            • speedone Re: Prośba do blq, Philips 362 dziwnie się zachow 30.06.06, 10:14
              Simlock_MC:260 ; MN:01 . To jest simlock na
              > Plusa. Gdy zmienisz MN na 02, będzie na Erę; na 03 - na Orange. Gdy się usunie
              > tekst, telefon się nie włącza, więc wiem jak sobie w zależności od potrzeb
              > zmienić simlocka ale nie potrafię go usunąć :).
              >

a probowalesz wpisac 00 ? tak chyba powinno byc :P
              • kolodziejo Re: Prośba do blq, Philips 362 dziwnie się zachow 30.06.06, 11:16
                Jak jest na 260-00 ustawiony, to po włożeniu jakiejkolwiek polskiej karty jest
                komunikat: "Odrzucony przez operatora!"
                • speedone Re: Prośba do blq, Philips 362 dziwnie się zachow 30.06.06, 11:20
                  a moze 4 trzeba dac ? dziwne a inne kombinacje cyfr ? albo jeszcze ineczej bo
                  260 to chyba poland wiec moze wszystko trzeba dac na 000 00 ?
                  • kolodziejo Re: Prośba do blq, Philips 362 dziwnie się zachow 30.06.06, 11:28
                    Ta sama sytuacja co z 260-00
                    • speedone Re: Prośba do blq, Philips 362 dziwnie się zachow 30.06.06, 11:49
                      no to zostaje tylko NM lub XX :)
                    • Gość: Maciek Re: Prośba do blq, Philips 362 dziwnie się zachow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 11:50
                      Kurde a teraz mi się chyba sypnął telefon...!
                      • kolodziejo Re: Prośba do blq, Philips 362 dziwnie się zachow 30.06.06, 11:51
                        Maciek, Maćku, co się stao?

Nie ma mocy żeby Kołodziejo Philipsa nie naprawił :)
                        • Gość: Maciek Ej sorry IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.06, 11:53
                          Rozładował mi się w trakcie rozmowy :) już nie panikuję uff... sorki
                          • kolodziejo Re: Ej sorry 30.06.06, 11:57
                            Tego typu uszkodzenia można naprawić z reguły ładowarką :D. W 99,(9) %
                            przypadków się to udaje :D.

Do speedone: brawo - na XXX-XX czyta wszystkie karty. Powinieneś dostać ode mnie
                            nagrodę Jobla.

No więc message dla Philipsowców - jak chcecie się pozbyć simlocka, ustawiamy MC
                            na XXX a MN na XX - jak do tego dotrzeć - we wcześniejszych postach!

Dzięx Speedone :)
                            • speedone Re: Ej sorry 30.06.06, 13:42

> Dzięx Speedone :)

drobiazg :D tylko to mi juz pasowalo bo kazda siec ma swoj kod
            • Gość: philips Re: Prośba do blq, Philips 362 dziwnie się zachow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.06, 19:47
              jak jest z bateriami czy są naprawde tak dobre?
        • Gość: krtk_at_o2.pl Re: Prośba do blq, Philips 362 dziwnie się zachow IP: *.skorosze.net 09.07.06, 13:28
          > Weź płytkę dołączoną do telefonu, jako rodzaj
          > komunikacji wybierz "podczerwień" i działaj.

W moim zestawie (Orange GO) nie było niestety żadnej płytki - nękać Orange czy
          też można to oprogramowanie zassac gdzieś z Internetu? Wygooglać mi jednak się
          nie udało - może ktoś mógłby się podzielić? Będę dozgonnie wdzięczny (;
          • Gość: BoCIaN-xXx Re: Prośba do blq, Philips 362 dziwnie się zachow IP: *.krasnystaw.net 17.07.06, 11:24
            Witam.
            Ja tez nie mialem zadnego oprogramowania ale sciagniesz je bez problemu stad:

www.p4c.philips.com/files/c/ct3622_000000eu/ct3622_000000eu_ics_eng.zip
            A ja mam pytanie do czajacych temat, mianowicie mam IrDE na USB ale program
            Philips PT dziala tylko z portami Com. Jak jest wykrywana w windowsie IrDA
            podlaczana do plyty glownej, bo zastanawiam sie czy kupic na com jakas czy pod
            plyte glowna.
            Moja IrDA korzystam przez windowsa xp przez co musze pliki wysylac pojedynczo
            dlatego bardzo chetnie zmienie port podczerwieni, tym bardziej gdy zobaczylem
            posta o usuwaniu orange menu.

Pozdrawiam.
            • bocian_xxx Re: Prośba do blq, Philips 362 dziwnie się zachow 18.07.06, 02:10
              Witam ponownie.
              Nie bede kupowal jednak innej IrDY bo w koncu znalazlem dzialajacego emulatora
              spod USB na COM. Udalo mi sie polaczyc Mobile Phone Tools'em ale byly tylko
              foldery z dzwiekami, obrazami oraz java, zadnych innych czyli Boot.
              Postanowilem sciagnac wersje do 355 i to samo.
              Kolodzieju, napisz jesli mozesz jakiego uzywasz programu do laczenia sie z
              philipsem.

Pozdrawiam.
              • kolodziejo Re: Prośba do blq, Philips 362 dziwnie się zachow 18.07.06, 19:28
                Niestety, bart181 sprawdził - nowsze wersje mają poblokowane foldery systemowe.
                Postaram się znaleźć sposób na to. Pozdrawiam
                • bocian_xxx Re: Prośba do blq, Philips 362 dziwnie się zachow 18.07.06, 20:04
                  Mysle ze jedynym sposobem jest starsza wersja programu. Moze kolodzieju o ile
                  posiadasz ja jeszcze wrzucilbys ja na rapida i dal tu linka. Albo napisz
                  chociaz numer wersji a ja poszukam na p2p i jak znajde starsza to wrzuce na
                  neta.
                  Pozdrawiam.
                  • kolodziejo NIe mam dobrych wiadomości. 18.07.06, 21:25
                    Ograniczenia dotyczą nowego software telefonu, nie oprogramowania Mobile Phone
                    Tools.
                    • bocian_xxx Re: NIe mam dobrych wiadomości. 18.07.06, 21:49
                      A ja juz sciagalem tyle roznych programow i teraz jestem rowniez w trakcie
                      sciagania starej wersji MPT :( Ale dobrze wiedziec bo sobie chociaz oszczedze
                      kolejnych kilku godzin na szukaniu progsow, tak juz mam ze jak sie za cos wezme
                      to szukam ile wlezie, albo do skutku albo do rozczarowania.
                      Dzieki za info.
                      Chyba sprzedam tego philipsa i sobie kupie jakas inna komore.
                      Pozdrawiam.
                    • Gość: krtk_o2 Re: NIe mam dobrych wiadomości. IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 19.07.06, 14:57
                      Buuuu )": A moglo byc tak pieknie...
                      No trudno, i tak wielkie dzieki.

Pozostaje jedynie miec nadzieje, ze moze w serwisie Philipsa ktos sie ulituje.
            • Gość: krtk_o2 Re: Prośba do blq, Philips 362 dziwnie się zachow IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 19.07.06, 14:58
              Dzieki - to sobie oczywiscie znalezlem, ale myslalem ze na tej oryginalnej
              plytce jest cos specjalnego co pozwala na takie bajery...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka