Dodaj do ulubionych

Dom z gabionów

IP: *.acn.waw.pl 07.07.06, 00:21
immocenter-content.sueddeutsche.de/immobilien/kaufenbauen/bildstrecke/174/33141/p0/?img=2.0#bild
Obserwuj wątek
    • Gość: xxl Re: Dom z gabionów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 00:41
      A ja, wchodząc trochę w szczegóły, pozwolę sobie zwrócić uwagę na 3 aspekty
      tego domu :

1. Architekt und Bauherr Titus Bernhard hat dieses Haus realisiert gegen
      erhebliche Widerstände aus dem Bauauschuss und aus der unmittelbaren
      Nachbarschaft.

2. Aussenwände + Dach = 365 Gitterkörbe - so gennante Gabionen - sind mit
      Altmühltaler Dolomit gefüllt.

3. Das Haus kommt ohne Regenrinne und Fallrohre aus. Das Wasser fließt über die
      komplette Außenhaut ab. Die "Gabionenhaut" sperrt im Sommer die Hitze aus und
      im Winter die Wärme ein. Sie ist vollkommen recyclingfähig.
    • Gość: proarchitektura Re: Dom z gabionów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 09:36
      und.....dieses Material eignet sich bestens fur eine Offentliche Toailette oder
      eine Jugendherberge auch, oder ? :)
      danke Pstryk
      • Gość: arch.1234 Re: Dom z gabionów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.06, 13:37

Gość portalu: proarchitektura napisał(a):
        > und.....dieses Material eignet sich bestens fur eine Offentliche Toailette...

???? = Dlaczego ?
        ( Nigdy się nie spotkałem z tego rodzaju rozwiązaniem ..."öffentlicher
        Toailetten" )

oder
        >
        > eine Jugendherberge auch,oder ? :)

Dlaczego nie, skoro można ... j.w.( = patrz obrazki )

• Gość: proarchitektura Re: Dom z gabionów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 15:58
          można, ale miało być geignet sich....und Offentliche Toilette...to w kwestiach
          językowych, natomiast chyba rok temu gdzieś w Austrii, przy parkingu spotkałam
          eine Offenliche Toilette mit ...nie było to dokładnie takie rozwiązanie,
          gabiony były włożone w szkło ! moze znajdę zdjęcia ( po remoncie ?) a co do
          schroniska młodzieżowego, to frapujący wydaje mi sie być pomysł użycia
          materiału, pozostaje zawsze techniczna kwestia , woda, śniegi etc
          • Gość: arch.1234 Re: Dom z gabionów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 00:12
            A propos toalet :
            Ponoć w Szwajcarii, czy Niemczech ( słyszałem o tym, ale nie widziałem ) jest
            rozwiązanie polegające na tym, że w toaletach ( dla Panów ) stosuje się
            specjalne "maty", pokryte dodatk.specj."farbą", umieszczane na ścianach ... i
            już. - Nie potrzeba nic więcej. Żadnej kanalizacji. Absolutnie nic.
            W macie tej następuje ponoć natychm. jakaś forma krystalizacji, reakcje
            chem.,itd. Warunek jest jednak taki, że maty te nie mogą mieć żadnego, nawet
            najmniejszego kontaktu z wodą. Nie można ich myć, spłukiwać, itd. Nic.
            Nie ma przy tym żadnych "zapachów", innych "skutków ubocznych", itd.
            = Takie "toaletowe perpetum mobile", które się tylko wymienia raz na kilka
            lat.
            Z tego co wiem, chcieli oni z tym rozwiązaniem wejść także na rynek polski,
            ale ... po zbadaniu "stanu prawnego",itd. - oficjalna opinia PL-sanepidu była w
            tej sprawie mniej więcej taka, że ... "Polskie przepisy zabraniają wykonywania
            toalet, w których nie ma kanalizacji, wody, itd."
            - Dlatego ostatecznie "machnęli ręką" i zrezygnowali z PL.

P.S.
            Na pewno Pstryk nam jeszcze zafunduje jakieś ciekawe zdjęcia
            ( może w tym np. toalet też :))
            Dobry jest przecież w tym.
            • Gość: proarchitektura Re: Dom z gabionów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.06, 09:13
              nie widziałam czegoś takiego, ale zbadam temat, zamailuję może do znajomych
              Szwajcarów ( o ile własnie nie będą w Chinach!), nie są co prawda z branży,ale
              może czegoś sie dowiedzą....
              a gabiony w szkle, które spotkałam stanowiły ścianę osłonową między parkingiem
              a wejściami do części sanitarnych, reszta była a ze stali nierdzewnej
              • Gość: ? Re: Dom z gabionów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 18:43
                wc

homeopatie.zapisnik.cz/animace/wc.gif
                • Gość: proarchitektura Re: Dom z gabionów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.06, 21:06
                  znamy, znamy, malinsia...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka