ksiestwokaliskie Re: W grudniu Kalisz będzie miał własną monete =] 14.07.06, 16:50 no i dobrze, bo czekam i czekam... Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 To jest dobry pomysł 14.07.06, 17:10 Trzeba wybić zamiast albo opróócz medali pamiątkowych na 1850-lecie Kalisza. Starać się trzeba już teraz, bo to NBP musi podjąć decyzję. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: To jest dobry pomysł 14.07.06, 17:28 ale to chodzi o tą serię monet "historyczne miasta Polski" czy jakoś tak. A to o czym piszesz, to swoją drogą warto by zostalo zrobione. Odpowiedz Link Zgłoś
dwamartaki Re: To jest dobry pomysł 14.07.06, 18:19 Czy chodzi o monetę płatniczą, która normalnie wejdzie w obieg? Jeśli tak to mam pytanie. Może wiecie. Jakiś czas temu w sklepie słyszałam audycję Janusza Weissa - nie wiem jak się pisze jego nazwisko, (nawet niezbyt lubię te jego audycje). No ale musiałam wyjść ze sklepu i nie dosłyszałam jak się skończyło. Chodziło o monetę ze świstakiem, którą wydano na jakąś okoliczność Parku Tatrzańskiego. Weszła do obiegu i pani ją dostała w sklepie jako resztę. A w banku, gdy chciała zapłacić rachunek, nie chciano tej monety uznać. Janusz W. zadzwonił do jakiegoś banku i chciał się dowiedzieć jak to jest, bo ta moneta miała wartosć 2 zł, ale przecież wybijano też takie o nominałach 200zł (z portretem Jana Pawła II chyba w związku z jego pielgrzymką do Polski), więc byłby kłopot, gdyby tak komuś 200zł zostało na pajmiątkę tylko :)))). Ja dostałam w sklepie w reszcie monetę dwuzłotową wydaną na Rok Jubileuszowy 2000 i trzymam sobie jako pamiątkę znad morza. Ale ciekawe czy by ją przyjęli w sklepie. Więc... Czy ktoś wie jak się skończyła wspomniana audycja w Radiu Zet? I jak to jest z tymi okolicznościowymi monetami. Mieliście kłopot, by taką zapłacić? Jesli nie chodzi o monetę płatniczą to przepraszam za wcięcie w temat, ale i tak chętnie pozanm odpowiedź na pytania;) A może moja pamiątkowa moneta nabrała już niebywałej wartości?! He, he...:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: To jest dobry pomysł 14.07.06, 18:31 to chodzi o monetę platniczą - sam mam kilka z serii "hist. miasta Polski" i normalnie krążą w obiegu (dopóki wszystkich nie przechwycą kolekcjonerzy). Niestety nie wiem jak się potoczyly losy monety ze świstakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Re: W grudniu Kalisz będzie miał własną monete =] 14.07.06, 18:44 Tylko pogratulować :) Jestem ciekawy jaki element graficzny będzie w niej wykorzystany. Obstawiałbym za herbem, chociaż Ratusz, katedra sw. Mikołaja albo gród na Zawodziu byłby chyba ciekawszym elementem. Jak wy obstawiacie? Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: W grudniu Kalisz będzie miał własną monetę 14.07.06, 18:53 www.allegro.pl/item113703274_2_zl_2006_kalisz_moneta_i_wysylka_najtaniej.html Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: W grudniu Kalisz będzie miał własną monetę 15.07.06, 11:18 szkoda tylko, że nie pokazali awersu. Obstawiam Katedrę lub Bazylikę. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: W grudniu Kalisz będzie miał własną monetę 11.11.06, 04:20 To źle obstawiałeś... :p www.allegro.pl/item140692088_2006_16_miasto_kalisz_zobacz_inne.html Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: W grudniu Kalisz będzie miał własną monetę 12.11.06, 20:18 Ratusz prezentuje się na tej monecie całkiem ładnie. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: W grudniu Kalisz będzie miał własną monetę 12.11.06, 20:58 Na tej monecie - tak... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: W grudniu Kalisz będzie miał własną monetę 01.12.06, 02:17 A w serii dotychczas wydano: Gniezno Kołobrzeg Włocławek Cieszyn Jarosław Bochnia Elbląg Legnica Chełm Żagań Nysa Pszczyna Sandomierz Chełmno Nowy Sącz Kalisz Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz L.Balcerowicz 01.12.06, 13:13 Czy ktoś orientuje się, czy do Kalisza z okazji pojawienia się dwuzłotówki kaliskiej, pojawi się także prof. Balcerowicz? Dotychczas w miastach, które dotychczas zostały uwiecznione na monetach, pojawiał się także czasami prezes NBP :) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: L.Balcerowicz 01.12.06, 13:55 Pewnie nikt z RM nie wpadł na pomysł, żeby Balcerowicza zaprosić. Stały numer. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: L.Balcerowicz 01.12.06, 16:21 Widać, że nie mieszkacie w Kaliszu koledzy ;) Balcerowicz oczywiście w Kaliszu będzie, już w zeszłym tygodniu o tym trąbiły lokalne media. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: L.Balcerowicz 01.12.06, 16:35 Bo do kolegów trąbiące media nie docierają. :p Tylko to medium dociera. :/ Dlatego koledzy często o coś tu pytają. :> Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz Re: L.Balcerowicz 01.12.06, 16:39 no właśnie. Koledzy się pytają, bo na rc.fm są zazwyczaj zdawkowe informacje, a reszta (mediów) jest milczeniem :) Tak, czy inaczej - dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: L.Balcerowicz 01.12.06, 16:39 Ja też często (coraz częściej:/) poza Kaliszem siedzę (nawet teraz) - www.rc.fm - pomijając błędy i rynsztok komentarzowy, czasem się przydaje ta strona :) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Kalisz już miał własną monetę 01.12.06, 16:36 www.allegro.pl/show_item.php?item=146548057 No troszku droga ta moneta. :> :) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Kalisz już miał własną monetę 01.12.06, 16:38 A mi kobieta chce kupić na gwiazdkę koszulę i krawat:/ ja bym wolał taki mały kawałek blaszki :) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Kalisz już miał własną monetę 01.12.06, 16:45 A ja to bym chciał chociaż tą blaszkę: www.allegro.pl/show_item.php?item=146658667 Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Kalisz już miał własną monetę 01.12.06, 16:50 Zawołałem właśnie moją lepszą połowę i powiedziałem, że chcę to na gwiazdkę (nawet bardziej od mieszkowej blaszki). Po usłyszeniu ceny powiedziała, że na bank to dostanę. Dzięki dobremu wychowaniu tylko raz parsknęła śmiechem :( Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz Re: W grudniu Kalisz będzie miał własną monete =] 01.12.06, 16:42 a propos monet... rzućcie okiem na to: http://kalisz.fora.pl/viewtopic.php?t=127 Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: W grudniu Kalisz będzie miał własną monete =] 01.12.06, 16:51 chyba zaraz się popłaczę ze śmiechu. A ja mam w domu monety o nominale 10.000 - chyba sobie kupię jakieś auto po powrocie do Kalisza :D Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: W grudniu Kalisz będzie miał własną monetę 05.12.06, 23:55 A dzisiaj (5 grudnia) była emisja! :) A Balcerowicz przyjechał, czy nie? :> Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz Re: W grudniu Kalisz będzie miał własną monetę 06.12.06, 00:36 o00 napisał: "A Balcerowicz przyjechał, czy nie? :>" Też mnie to ciekawi.. jak byle Tusk, czy Cymański przyjeżdżają do Kalisza to portal radiowy aż chuczy, a tutaj cisza... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Balcerowicz dzisiaj w stroju św.Mikołaja ;) 06.12.06, 12:19 Mikołajkowe igraszki 06-12 10:39 Kalisz | Ciekawostki Wielki wór pieniędzy przywiezie ze sobą św. Mikołaj, który wieczorem pojawi się przed kaliskim ratuszem. A w worku same dwuzłotówki - i to niezwykłe - bo z wizerunkiem kaliskiego ratusza. Każdy, kto będzie chciał, będzie mógł zamienić zwyczajną monetę na kaliską dwuzłotówkę. Św. Mikołaj przed ratuszem pojawi się o godz. 16.00 i będzie uczestniczył w zorganizowanych tam imprezach. Będą występy kaliskich zespołów, konkursy z nagrodami, uroczyste zapalenie miejskiej choinki, a na finał Pan Tik Tak, Ciotka Klotka i Fasolki. Gościem specjalnym Mikołajek w Kaliszu będzie prof. Leszek Balcerowicz, prezes Narodowego Banku Polskiego. rc.fm Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Już po spotkaniu 06.12.06, 18:51 Kalisz na monecie 06-12 18:24 Kalisz | Ciekawostki Kalisz ma niezwykły prezent na Mikołajki. To 2-złotowa moneta z wizerunkiem ratusza miejskiego. Prezentował ją w Kaliszu prezes NBP profesor Leszek Balcerowicz. Moneta ma 27 mm średnicy, waży 8,15 grama. Na awersie znajduje się orzeł, pod nim fragment muru miejskiego z blankami. Na rewersie przedstawiono ratusz, a pod nim napis Kalisz. Zdaniem prezydenta Janusz Pęcherza to rarytas kolekcjonerski, ale też doskonały prezent gwiazdkowy. Specjalne sygnowane monety prezes Narodowego Banku Polskiego profesor Leszek Balcerowicz wręczył osobiście władzom miasta i województwa. Moneta jest już do kupienia. Przed ratuszem ustawiały się po nią kolejki. rc.fm Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie i jeszcze o Balcerowiczu 06.12.06, 18:51 Balcerowicz będzie uczył 06-12 18:22 Kalisz | Gospodarka "Nie chcę określać, kiedy Polska może wejść do strefy euro" - odpowiadał pytany przez dziennikarzy profesor Leszek Balcerowicz. Stwierdził, że póki co mamy zbyt duży i ciągle powiększający się dług, gospodarka nie jest wystarczająco stabilna. Sam pytany o to, co będzie robić po zakończeniu kadencji prezesa Narodowego Banku Polskiego odparł, że to co robi całe życie - czyli będzie uczył. Pytany o rady dla swego następcy stwierdził, że powinien nadal dbać o silną pozycję złotówki. Profesor Leszek Balcerowicz cały dzień spędził w Kaliszu i Gołuchowie. Jego wizyta miała związek z emisją 2-złotowej monety z wizerunkiem Kalisza. rc.fm Odpowiedz Link Zgłoś
arczi-kalisz Re: i jeszcze o Balcerowiczu 07.12.06, 09:49 dzięki za info... No, jednak przyjechał :) Fajnie :) hmm.. Balcerowicz będzie uczył.. no ciekawe.. :> Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Gniezno 08.12.06, 03:01 Gniezno: 200,00 zł za 14.000,00 zł. :) To po ile złotych wychodzi 1,00 zł? :) www.allegro.pl/item148371003_gniezno_200_zl_stan_menniczy_.html Odpowiedz Link Zgłoś