Dodaj do ulubionych

marchewka, ziemniak, siemie lniane

02.08.06, 22:29
synek dostal marchewke 26, 27, 28.07. byly nieprzetrawione kawalki marchwi oraz sluz w kupce
wiec odstawilam. 28.07 pediatra wlaczyla lacidofil oraz siemie lniane, bo moze kiepsko z ukladem
trawiennym u Antka. dawalam okolo 20 ml na dzien. wczoraj czyli 1.08 dostal ziemniaka 2 lyzeczki.
dzis policzek zaczerwienil sie bardziej niz zawsze. na razie ciut, ale widze juz zmiany. teraz pytanie
czy to jeszcze marchew, czy moze juz ziemniak czy jednak siemie lniane? jak Wam sie wydaje bo ja
juz glupia jestem sad((

pozdr
betty
Obserwuj wątek
    • patyska Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 09:17
      Beciu, moze byc siemie (bo podobno jest podobne wink jakos biochemicznie do sezamu, czyli silnego
      alergenu), moze byc lacidofil (niby nie zawiera nic mlecznego, ale... wiesz jak jest, ja daje swojemu
      ProBacti4 i jest ok, moze sprobuj). ziemniaka bym sie na razie nie czepiala. i pamietaj co ci wczoraj
      mowilam - nie tydzien pod rzad, tylko poniedzialek-czwartek-niedziela wink
      • elkusia Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 09:28
        o co chodzi z tym poniedziałek,czwartek, niedziela, please?
        • patyska Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 09:40
          wprowadza sie jeden produkt co 7 dni, ale nie dajesz go przez ten wprowadzeniowy tydzien codzinnie,
          tylko np. takim systemem. chodzi o to, ze czasem codziennie podawany produkt zaczyna uczulac, a
          gdyby byl dawany co kilka dni nic by sie nie stalo. moj syn tak ma - jesli je cos codzien to sie uczula, jesli
          np. 2 razy w tygodniu to jest ok.
          • mini215 Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 10:01
            Cześć.Chciałm tylko przestrzec,że ziemniak może bardzo silnie uczulać.Moja córka
            miała w ieku 8 m-cy robione testy krwi i okazało się,że ziemniak uczula ją
            strasznie, a nigdy bym nie pomyślała.Dzięki,dowiedziałam się, że uczula
            sezam.Czy wiecie coś o ogórku?Moja bardzo lubi, szczególnie kwaszone( teraz ma
            12 m-cy)i daję jej do zupki.W procesie kwaszenia bierze udział tylko koper,sól i
            woda..
            • patyska Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 10:03
              z ogorkami to jest niezle procz tego, ze w procesie kwaszenia moga sie uaktywnic tez jakies niedobre
              plesnie sad
              moj tez byl uczulony na ziemniaka, ale mu przeszlo smile
              • mini215 Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 10:10
                Dzięki za ogórka.Myję go i obieram ze skóry przed dodaniem do zupki.A liść pora
                może uczulić?Już tyle rzeczy podejrzewam i na nic nie mogę trafić.
                • patyska Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 10:15
                  wszystko moze uczulic wink mojego synka por uczula, a cebula nie.
                  • betty69 Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 11:14
                    myslalam ze ziemniak nie uczula. marchewka poszla w odstawke, ziemniak pod znakiem zapytania, ech...
                    w takim tempie to ja nawet w pazdzierniku do pracy nie pojde sad
                    patyska, powiedz jak i kiedy zaczelas wprowadzac pokarmy. ile maly mial jak do roboty wrocilas?
                    • betty69 Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 11:32
                      mozesz na priva napisac
                      • patyska Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 11:41
                        Beciu, nie pamietam, sorry. moge ci tylko napisac, ze zacznij od dyni, cukinii, kabaczka, brokulow, z
                        owocow banana, jablka nie jak marchew uczula. ryz, kasza gryczana niepalona, kasza jaglana etc.
                        banany eko sprzedaja w ekosmaku na jubilerskiej, ja sie tam zaopatruje, to ci moge do roboty zakupy
                        przywozic od nich. miecho jakies jecie w koncu? no i cycki do roboty zmus! wink bedziesz w naszym
                        pokoiku matki karmiacej sciagac, co sie tam teraz chyba jakis prawnik panoszy wink)) i radze ci skorzystac
                        z pomocy tej babki, o ktorej gadalysmy wink wracaj do roboty, dzieciak odpocznie od twojej
                        nadopiekunczosci wink)) a mama sobie poradzi. wpadnij do biura, pogadamy spokojnie.
                        • betty69 Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 11:51
                          a jesli przy marchwi nie bylo zmian na skorze tylko sluz to moze bede mogla wrocic za jakis czas i
                          sprawdzic?
                          pod tym linkiem post o samej marchwi smile
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=578&w=45968557
                          • patyska Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 11:55
                            tak, za pol roku.
                        • betty69 Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 11:53
                          wlasnie dzis odpalilam dojarke Medela. zobaczymy ile mleka daja moje cycki, bo pediatra twierdzi ze
                          malo. Antos przez miesiac przybyl 350 g.
                          • patyska Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 11:56
                            smile z doswiadczenia wiem, ze lepiej leci jak przy dojeniu o dziecku myslisz wink
                            • betty69 Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 12:05
                              zamrazalas pokarm? jak juz wrocilas do pracy to synek cos jadl oprocz Twojego mleczka?
                              • patyska Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 12:19
                                wrocilam jak mial ok. 5 miesiecy, jadl tylko moje mleko, przed powrotem zamrozilam troche, a te co
                                sciagalam w robocie szlo do lodowki na nstepny dzien.
                                • betty69 Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 15:16
                                  jak mam teraz sciagac skoro Antek czesto jest przy cycku? na razie udalo sie 60 ml, nie wiem czy dam
                                  rade do wieczora miec 100 ml. a wogole to ile dziecko ktore ma 6 mies. wypija mleka na jeden raz?
                                  gdzies ze 100-120 ml, mam racje?
          • kruffa Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 14:34
            Jak to co 7 dni!!!??? Stąd taki system ??
            Gdy wprowadza się produkt do diety to podaje się go przez tydzień codziennie
            zwiększając ilośc i jesli nie ma reakcji to można dawac dalej. Przeciez są
            dzieci, które reagują podpiero po 2-3 dniach podawania i wtedy podajesz
            nieświadomie to co uczula.

Kruffa
            • patyska Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 14:53
              a tak to: podajac cos codziennie zwieksza sie ryzyko wystapienia uczulenia, jesli natomiast w testowym
              tygodniu podajesz co 2-3 dni to masz najobiektywniejszy obraz tego, jak organizm toleruje dany
              produkt. zalozmy, ze testujemy truskawki wink dajesz w poniedzialek, srode lub czwartek i niedziele, za
              kazdym razem troche wiecej - jesli w nastepny poniedzialek-wtorek nic sie nie dzieje probe mozna
              uznac za udana, bo jesli ma cos uczulac, to uczuli za drugim razem. z tego co wiem reakcje opoznione
              (bardzo rzadkie) to 5-7 dni, wiec jesli podane w srode-czwartek truskawki mialyby uczulic, to w
              poniedzialek najpozniej wtorek byloby to widac wink
              w ten sposob testuje na Jeremiem i sprawdza mi sie swietnie. okazalo sie, ze wbrew pozorom maslo i
              jagody nie uczulaja smile
      • betty69 Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 11:34
        lacidofil nie sadze zeby uczulal bo juz kiedys go bral. predzej juz siemie.
        jak dalam ziemniaka we wtorek to dac dzis czy lepiej w piatek? smile
        • patyska Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 11:42
          w piatek wink
        • kruffa Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 14:36
          Na twoim miejscu wycofałabym wszystko, poczekała aż zmiany ustąpią i znów podała
          ziemniaka. A jak chcesz to daj dzisiaj drugi raz ziemniaka.
          Będziesz miała klarowny obraz czy coś uczula czy nie.

Kruffa
          • patyska Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 14:55
            Antek nie ma zmian na skorze, widzialam go wczoraj czy we wtorek - wyglada jak zdrowy dzieciak wink w
            kupie sluz ma i cos tam Becia o zaognionym poliku mowi - ale ona przewrazliwiona mama jest wink
            • betty69 Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 15:09
              no, no wcale nie przewrazliwiona. nie dopuszczam do tego zeby mial policzki takie jak kiedys ze
              plakalam nad nim bo nie wiedzialam co sie ze skora dzieje, a lekarze tylko sterydy zapisywali.
              odkad zaczelam stosowac na policzki Balneum Baby Krem skora znacznie sie poprawila, ale
              rownoczenie odstawilam maslo, a jakis czas temu nawet jablko. od tamtej pory faktycznie Antoni ma
              calkiem piekna skore. przyklad np. przed chrzcinami. tesciowa zapomniala sie i wsypala wegety do
              zupy. nie bylo nic innego do jedzenia. zjadlam malo i wyszla wegeta na policzku. zniknela po 3-4
              dniach.

ps. podalam dzis o 1 lyzeczke ziemniaka wiecej. zobaczymy jak bedzie.
    • betty69 Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 15:19
      Antek chyba tez nalezy do dzieci ktore reaguja z opoznieniem na produkt. Z bebilonem pepti bylo tak ze
      po podaniu przez 3 dni 100 ml uczulenie wyszlo dopiero 4 dnia i wtedy mial bardzo czerwone policzki.
      Choc pediatra i alergolog mowia ze mogl sie uczulic na jablko ktore podawalam przez 2 tyg. (od 4,5
      mies.). To byl pierwszy produkt ktory wprowadzilam i wycofalam.
      • katis1 Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 19:50
        Witam.Powiedzcie mi dziewczynki od kiedy mozna podawać dziecku kaszę jaglaną? W którymś poście napisałyscie, że mozna dawać kasze gryczaną i jaglaną i , że ziemniak uczula. Tak sie zastanawiam czy moją córcie nie uczula ziemniak, w sumie codziennie jej go daje, bo ona marchewki nie lubi, takze zupa ma jako główny składnik ziemniaka. Córka nie ma już tak strasznych objawów jak kiedyś, ale cały czas ma takie lekkie zaczerwienie na szyi i drapie to. Myślałam, że to upały ją tak męczyły i ta szyja taka, ale teraz jest zimno u nas a ona sie drapie dapej. W sumie kombinowałam z różnymi produktami ale nigdy nie wycofałam y jej diety ziemniaka. Tylko co mam jej podać w tej zupie jak nie dam ziemniaka a marchwi musi być mało bo jej nie lubi. Czy kaszę jaglaną to taką zwykłą w sklepie spozywczym mam kupić i co ugotować ją- dużo tego dać. Córka ma skończone 8 miesięcy ma azs i niby alergie na mleko )nie dokonca jest to pewne czy ma) i jajko- napewno.Kasza jaglana jest chyba bezglutenowa, BO niunia jeszcze nie je glutenu.
        • pytkasia Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 20:09
          Jaglana ma gluten, niewiele, ale ma. Alergolog poleciła wprowadzic w 10-tym mc.
          • kasbo Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 04.08.06, 21:40
            Dziewczyny, czy ja dobrze rozumuję - siemie uczula? Jeśli tak to w jakiej
            postaci? Czy matka karmiąca może np. stosować takie odolejone do zagęszczania
            sobie zup?
    • katis1 Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 03.08.06, 20:01
      A tak jeszcze spytam co w ogole podawac takiemu 9 miesiecznemu dziecku+ bo nasz jadospis jest bardzo nudny, codzien to samo, cyc rano na drugie sniadanie cyc i ze dwa chrupki kukurydziane + troszke sliwek ze sloika- mala ma zaparcia.obiad zupa przetarta z miesem , ziemniakiem, burak marchew czasem kalarepa lub por brokuly odpadly bo nie smakowaly + kleik kukurydziany 2 lyzeczki.Potem okolo 16 cyc potem o 18 kleik kukurydziany 100 ml + jablka ze sloika 100 ml i miedzy czasie na spacerze pare chrupek i herbatka i 21 cyc i butla nutry .I to tyle , czy to dobrze, bo w okolo slysze co to matki juz nie daja swoim dzieciom.
    • betty69 Re: marchewka, ziemniak, siemie lniane 05.08.06, 22:10
      dzis policzek jeszcze bardziej czerwony i szorstki. odstawiam ziemniaka.
      teraz czekam az zejda zmiany. wszystcy mowia ze Antos nie wyglada na alergika, bo ma ladna skore.
      ma jak jest karmiony mlekiem z piersi, ktorego mam coraz mniej sad((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka