Dodaj do ulubionych

Gotowy projekt - kto pomoże?

29.08.06, 14:48
Może Wy macie więcej doświadczenia/ wiedzy/ czasu niż ja i poradzicie mi,
jaki projekt wybrać. Mam na myśli gotowe projekty domów dostepne w internecie.

Oczekiwania:
- dom jednorodzinny parterowy z poddaszem do późniejszego zagospodarowania
- garaż na 1 samochód
- kuchnia taka, by można było w niej postawić "wyspę"
- przy kuchni mała spiżarnia
- na dole pomieszczenie gospodarcze np. na szczotkę, odkurzacz
- docelowo rodzina 2+2, póki co planowane 1 dziecko
- gabinet męża
- w salonie kominek

Dom być może będzie zbudowany z bali.

Z góry dziękuję za wszelkie pomysły.
Obserwuj wątek
    • Gość: mif Re: Gotowy projekt - kto pomoże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 16:57
      login_ani napisała:

> Oczekiwania:
      > - dom jednorodzinny parterowy z poddaszem do późniejszego zagospodarowania

Bez sensu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=18948503&a=19725519

> - garaż na 1 samochód

osobno forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=33290777&a=33310742

> - kuchnia taka, by można było w niej postawić "wyspę"

Nie jestem zwolennikiem obchodzenia ronda w domu

> - przy kuchni mała spiżarnia

słusznie

> - na dole pomieszczenie gospodarcze np. na szczotkę, odkurzacz

na górze też się odkurza

> - docelowo rodzina 2+2, póki co planowane 1 dziecko

mogą być trojaczki :)

>
      > Dom być może będzie zbudowany z bali.

Kiepski pomysł przy naszej kulturze wykonania:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=32224043&a=32272503
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=25&w=39271506&a=39380417
      • login_ani Re: Gotowy projekt - kto pomoże? 30.08.06, 09:55
        Cześć Mif,
        bardzo sobie cenię Twoje porady, ale pozwól, że będę obstawiała przy swoich
        pomysłach na temat tego jak ma wyglądać mój dom. W tym poście prosiłam jedynie
        o poradę, gdzie znaleźć funkcjonalny gotowy projekt, który by pozwalał na
        realizację moich planów, a nie zgłaszałam wątpliwości, czy np. kuchnia wyspa
        jest praktyczna czy nie. Marzenia są od tego by je realizować, co do tej pory
        szczęśliwie mi się w życiu udaje. Ale oczywiście każdy ma prawo do wyrażania
        własnych opinii. Od tego jest to forum.
        Pozdrawiam.
        • ramonka27 Re: Gotowy projekt - kto pomoże? 30.08.06, 16:35
          Projektów spełniających twoje wymagania jest bardzo wiele. Ja przeglądam
          katalogi i powiem, że jest ich na tyle dużo że niektórzy klijenci po przejżeniu
          50 katalogów dostają w łeb bo nie wiedzą co wybrać.
    • Gość: rysiu Re: Gotowy projekt - kto pomoże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 17:01
      Przedstaw Swoje oczekiwania tu wypisane architektowi, to lepszy sposób, niż
      szukanie proj. pod te oczekiwania.
      • Gość: a Re: Gotowy projekt - kto pomoże? IP: *.jmdi.pl 29.08.06, 18:32
        polecam strone www.domoweklimaty.pl/index.php?id=2&page=1
        • Gość: mif Re: Gotowy projekt - kto pomoże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 19:20
          Szkoda czasu na oglądanie.
        • Gość: AS gotowe projekty na nic się nie nadają!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 09:46
          mam przyjaciół którzy tak jak ja postanowili budować. Projekty dostępne w
          internecie na nic się nie nadają. Trzeba wybulić 1600 pLN (taka srednia za
          projekt), a potem i tak trzeba robić zmiany (zmiany musi nanieść oczywiscie
          gośc z uprawnieniami) i juz się robi 3000 PLN.
          Lepiej od razu pójść do architekta, powiedziec mu o swoich oczekiwaniach i on
          zaprojektuje domek jedynie pod nas.
          • ramonka27 Re: gotowe projekty na nic się nie nadają!!!!! 04.09.06, 16:06
            Jasne i skasuje za to hmmm 5% wartości, albo 10% wartości inwestycji.
            • Gość: ' Re: gotowe projekty na nic się nie nadają!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.06, 19:29
              ramonka27 napisała:
              > Jasne i skasuje za to hmmm 5% wartości, albo 10% wartości inwestycji.

... a zoszczędzicie co najmniej kilkanaście procent na kosztach budowy -
              zapomniałeś dodać.

Młody jesteś ramonka27, zadziorny, itd. a stosunkowo prostych rzeczy nie możesz
              ( lub nie chcesz ) zrozumieć. W dodatku chociaż jesteś "z branży" i zapewne
              wiesz, a przynajmniej powinieneś wiedzieć, że ...
    • ramonka27 Re: Gotowy projekt - kto pomoże? 29.08.06, 21:14
      Zaraz posypią się posty typu <<precz z gotowcami>>. :P:P:P:P:P:P:P
      • login_ani Re: Gotowy projekt - kto pomoże? 30.08.06, 09:57
        Ramonka,
        masz rację. Już nie raz tu krytykowano korzystanie z gotowych projektów. Ale co
        mam zrobić, gdy nie mam jakiegoś zaufanego dobrego architekta, który by mi
        pomógł?
        • Gość: mif Re: Gotowy projekt - kto pomoże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 10:27
          Znajdź architekta, który zrobi projekt pod Twoje oczekiwania. Wychodzi prawie
          na to samo,co gotowiec z późniejszymi niespodziankami. Choćby ta:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=796&w=47568329
          Konstruktor zaprojektował krokwie 14 cm, a potem są problemy z ociepleniem.
        • ramonka27 Re: Gotowy projekt - kto pomoże? 30.08.06, 16:33
          Nie wszystkie gotowce są złe. Ja widziałem dużo fajnych i dobrze
          zaprojektowanych gotowców - szczególnie większych domów, które tylko należało
          zaadaptować.
          Poza tym gotowce także robią architekci. Nie wiem dlaczego sami na siebie
          gadają. U nas konstruktorów jest inaczej.
          Trzeba tylko odpowiednio poszukać - ale nie w katalogach ARCHONU, lub MURATORA
          bo to są naprawdę .....
          • Gość: autor Re: Gotowy projekt - kto pomoże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 16:52
            o psie .prasszam
            murator ist supeer (jak mamia mru-mru)

byla u mnie kiedys pani ( na szyi dyndal identyfikator muratora)
            i dala mi projekt kuchni do wyceny
            gdzie przy piekarnkiu byly szafki na wino

wyslilem sie na jok ,ze taki pomysl to tylko w murtorze mogli miec
            to zawinela kiece i tyle ją widzalem

to dobra kobieta byla
          • Gość: penar Re: Gotowy projekt - kto pomoże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 17:18
            ramonka27 napisała:
            U nas konstruktorów jest inaczej.

Ciekawe kiedy konstruktorzy wpadną w tym kraju na pomysł, aby sprzedawać
            gotowce elementów konstrukcyjnych ?

Chcesz wylać sobie np. belkę w domu - kupujesz gotowca i już !

Inwestorzy będą mogli wówczas sami sobie projektować np. domy.
            Kupią do tego tylko gotowca konstrukcyjnego, z różnymi elementami ... i 'po
            ptakach'- sprawa załatwiona.
            • Gość: darek Re: Gotowy projekt - kto pomoże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 17:50
              > Ciekawe kiedy konstruktorzy wpadną w tym kraju na pomysł, aby sprzedawać
              > gotowce elementów konstrukcyjnych ?

Różowa elewacja jeszcze nikogo nie zabiła, a za mała belka i owszem. Zbyt
              prostacki tu przykład dałeś.
              • Gość: penar Re: Gotowy projekt - kto pomoże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 17:59

Nie wiedziałem, że projektowanie to 'kolor elewacji'.
                Dzięki za naukę.
                • Gość: darek Re: Gotowy projekt - kto pomoże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 18:07
                  > Dzięki za naukę.

Tej jeszcze sporo przed Tobą.
                  • Gość: penar Re: Gotowy projekt - kto pomoże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 18:18

Zwłaszcza od takich "specjalistów od różowych elewacji" jak Ty :(.
                    • Gość: darek Re: Gotowy projekt - kto pomoże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 18:22
                      Masz w tym temacie spore braki, ale pewnie nie tylko w tym.
                      • Gość: penar Re: Gotowy projekt - kto pomoże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 18:25

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=47675503&a=47758043
                        • Gość: darek Re: Gotowy projekt - kto pomoże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 18:36
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=38662135&a=39023994
                          • Gość: penar Re: Gotowy projekt - kto pomoże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 19:55
                            Kup sobie gotowca i się na nim ucz.
                            • Gość: darek Re: Gotowy projekt - kto pomoże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 20:05
                              To Ty się chciałeś przecie uczyć, a właściwie powinienieś.
            • ramonka27 Re: Gotowy projekt - kto pomoże? 30.08.06, 20:01
              Wie Pan pewnie byłoby taniej. Natomiast w przeciwieństwie do architektury to
              konstrukcja zależy od wielu czynników.
              Ale powiem Panu, że można takie coś zrobić - wystarczy takową belkę uzależnić
              od rozpiętości i oddziaływań zewnętrznych. I powiem więcej tak też się robi.
              Znająć siły zewnetrzne i rozpietość belki dobiera się tak przekrój aby spełnił
              stany graniczne. Jeżeli konstruktor ma doświadczenie to dobierze bez problemu.
              Jeżeli nie ma doświadczenia to może zrobić sobie tabelkę i ma GOTOWCA.
          • Gość: mif Re: Gotowy projekt - kto pomoże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.06, 18:52
            ramonka27 napisała:

> Nie wszystkie gotowce są złe. Ja widziałem dużo fajnych i dobrze
            > zaprojektowanych gotowców - szczególnie większych domów, które tylko należało
            > zaadaptować.

Być może :)

> Trzeba tylko odpowiednio poszukać - ale nie w katalogach ARCHONU, lub
            MURATORA

Tylko jak inwestora o tym przekonać?

> Poza tym gotowce także robią architekci. Nie wiem dlaczego sami na siebie
            > gadają. U nas konstruktorów jest inaczej.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=47675503&a=47724182
            Oto przykład stosowania, bez głowy, norm:
            www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/allegro_2/zestawi
            enie.asp?projekt=Allegro%202&ver=Y

Lp. Nazwa Jedn. Ilość Cena Wartość
            50 Hak rynnowy szt 86,565 5,07 438,88

źródło: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=43849440&a=43868356

Kocham młodych, zapowiadających się architektów i konstruktorów ze stajni
            produkujących gotowce.
            :)
            • ramonka27 Re: Gotowy projekt - kto pomoże? 30.08.06, 20:09
              Ja nie twierdzę, że wszystkie gotowce są dobre. Natomiast tutaj na forum
              architektów twierdzenie jest takie, że jak gotowy to odrazu zły. Oczywiście, że
              są projekty totalnie spaprane, ale są także takie, które przyciągnęły moją
              uwagę nawet jako konstruktora.
              Według moich doświadczen najgorsze ma murator. Niezgodność w wymiarowaniu, zła
              konstrukcja, ponadto na ich rysunkach dominują linie wymiarowe, przez co
              rysunek jest nieczytelny. Nie wiem możę wina programu, w którym to robią.

Jak przekonać inwestora - myślę że inwestor niekiedy sam się przekonuje ale już
              po fakcie. Ktoś już pisał o wysokości użytkowej typu 1,7m nad garażem i inne
              podobne. Poza tym projekty indywidualne także mają błędy jak są niedostatecznie
              dopracowane. No i ta cena ...... - tutaj tylko wykropkuję bo zaraz architekci
              mnie zjadą. (10%wartości inwestycji):P:P:P
              • wiilku Re: Gotowy projekt - kto pomoże? 31.08.06, 14:04
                1. Po pierwsze, w którymś juz poście przyczepiasz się do owych 10%, które ktoś
                tu nieopatrznie wrzucił. W praktyce chodzi o to, by nie projektować za 1-2% co
                jest praktyką powszechną. 5% (za arch+konstr) by wszystkich w zupełności
                zadowoliło. W których to pieniądzach jest jakiś 1-1,5% dla Twoich braci w
                rozumie ( przynajmniej ja płacę przy prostym domku 15-17 PLN/m2 konstruktorowi)
                2. Drugie primo ;) nie chodzi nikomu o to, ze cała typówka jest spaprana. Jak
                sie otworzy katalog, to znajdzie się i estetyczne i funkcjonalne. Spędziłem
                wczoraj cały wieczór z przyjaciółmi co to się uparli na typówkę (czas,
                pieniądze) by im coś doradzić - i widziałem parę fajnych przykładów.
                Problem z typówką leży zupełnie gdzie indziej. Stawia ona po prostu proces
                projektowania na głowie, do góry nogami. Widzimy jakieś idee, obrazki do
                których przyszły inwestor stara się dopasować swoje wyobrażenie jak chce żyć,
                co mu się podoba itd. Nie uważasz, ze powinno być zupełnie odwrotnie? Inwestor
                staje sie niewolnikiem banku na 30 lat; skoro się na to decyduje to jego
                decyzje nie powinny być kompromisowe. Szkoda, ze większość sobie odbiera prawo
                do wydania ogromnych pieniędzy zgodnie z ICH WŁASNYMI OCZEKIWANIAMI. A
                wczorajsze spotkanie skończyło sie konkluzją "ten by w sumie nawet nam od biedy
                pasowal, ale czy przeniesiesz nam schody gdzie indziej?" Strasznie to smutne w
                gruncie rzeczy.
                A fakt, ze typówka odbiera nam klientów, psuje rynek jest dla mnie osobiście
                marginalny. Klientów mam i nie narzekam, choć łatwiej by się czasem rozmawiało,
                gdyby nie padało często 'no a panie, tu kcom za te kreski 1500 zeta, a pan...?"
                • ramonka27 Re: Gotowy projekt - kto pomoże? 31.08.06, 16:44
                  Wreszcie jakiś architekt mądrze napisał. Oczywiście ja dalej bym się
                  zastanawiał nad 5% bo od domku za 400k zł wychodzi 20 koła papieru. Nie wiem
                  czy tyle Pan bierze, czy tyle chciałby Pan brać - nie wnikam.
                  Ja sam przeglądając tysiące typówek zauważyłem jeden fakt, który jest bez
                  sensu - mianowicie pełno małych klitek, zamiast normalnych pomieszczeń. Ja bym
                  się zastanowił nad tym. Natomiast idąc dalej, sam Pan przyzna, że sprawy typu
                  przesunięcie okna, drzwi, schodów, czy wyburzenie śicanek działowych nie są
                  sprawami dyskwalyfikującymi gotowca.
                  We firmie, w której pracowałem do 5 zmian oferowana za frico. Także klijent nie
                  był za nadto obciążany kosztami adaptacji.
                  Natomiast obecnie mam do czynienie głównie z wielkimi przemysłowymi
                  inwestycjami i powiem Panu że dla inwestora 5% od wartości 40mln zł jest kwotą
                  na tyle dużą, że nikt Panu tego nie da. Nie wyceniamy naszej pracy od kosztu
                  inwestycju, tylko od ilości pracy włożonej w projekt i uzaleznionej np: od masy
                  konstrukcji, od powierzchni, os skomplikowania konstrukcji. W ten sposób możemy
                  tak wycenić projekt, aby klijent był zadowolony i my miellibyśmy pracę. Możę
                  kiedyś podam Panu przykładową cenę w porówaniu do ogólnego kosztu inwestycji.
                  POZDRAWIAM
                  • wiilku Re: Gotowy projekt - kto pomoże? 01.09.06, 16:41
                    1. Moze przyjmijmy wygodniejsze w necie 'ty' zamiast panowania się?
                    2. Ja przyjmuję wartość realizacji przeciętnego domku raczej 300k-350k. Budżet
                    realizacji zwykle idzie w parze ze stopniem skomplikowania projektu więc wycena
                    procentowa ma swoje uzasadnienie. Zresztą - co za różnica jak liczyć -ważne by
                    wynagrodzenie odpowiadało włozonej pracy oraz ODPOWIEDZIALNOŚCI, o której
                    wszyscy łatwo zapominają. Dlatego zawzięcie targuję sie z branżystami od rurek
                    a nie robię tego z konstruktorami, jeśli rzecz jasna stać mnie na to w budżecie
                    projektu. Także- te 5% to z ewewnt. branżami, za samą arch+konstr wykonawczą
                    wyceniam na 3,4-4% co daje 10-12k na rękę, czego się staram trzymać i co mi
                    ostatnio coraz częściej wychodzi.
                    3. Co do przemysłówki - faktycznie. Tam się nie da przyjąć wycen procentowych.
                    Stopień skomplikowania takich zadań i ilosć opracowań potrafi być bardzo różna.
                    I odpowiedzialność rośnie wykładniczo.
                    Temat na oddzielny wątek.
                    pozdrawiam deszczowo
                    • ramonka27 Re: Gotowy projekt - kto pomoże? 01.09.06, 21:15
                      1. OK
                      2. Z tym mogę się zgodzić
                      3. Myslę, że niewiele osób chciałoby rozmawiać o przemysłówce - a szkoda
                      4. U mnie na szczęscie dzisiaj nie pada, ale pewnie jutrozacznie :-(

POZDRAWIAM
                      • Gość: mif Re: Do ramonka 27 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 21:17
                        Sprawdź sobie :)
                        meteo.icm.edu.pl/
                        • ramonka27 Re: Do ramonka 27 01.09.06, 21:55
                          Oki THX za stronę o pogodzie. :)
    • projektowanie05 Re: Gotowy projekt - kto pomoże? 31.08.06, 20:00
      Komputerowe projektowanie wnętrz- szybko, sprawnie,tanio. Wysyłam kilka
      projektów jednego pomieszczenia po wcześniejszych konsultacjach.
      Zainteresowanych proszę o kontak: grafik05@wp.pl lub 662-050-721 Piotr
      • Gość: MM Re: Gotowy projekt - kto pomoże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 17:41
        Komputerowe projektowanie wnętrz- szybko, sprawnie,tanio. Wysyłam kilka
        > projektów jednego pomieszczenia po wcześniejszych konsultacjach.
        > Zainteresowanych proszę o kontak: grafik05@wp.pl lub 662-050-721 Piotr

i znów spam... <zieeew...>
    • Gość: xxl Re: Gotowy projekt - kto pomoże? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.06, 19:13

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=47810678&a=47847071
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=36420420&a=36604594
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka